Widok

wskazania do cc

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, chcialam sie zapytac jakie mialyscie/macie wskazania do cc oraz,czy jest jakas mozliwosc takiego wskazania "otrzymania". Ja bardzo boje sie o dziecko i slyszac te wszystkie traumatyczne opowiesci o wyciskaniu dziecka, uszkodzonych nerwach wolalabym cc. Niestety poród prywatny nie wchodzi w gre. Jak to bylo u Was?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja miałam wskazanie neurologiczne i ortopedyczne, od początku wiedziałam, że będzie cc. Ale wiem, że moja koleżanka załatwiała sobie lewe zaświadczenie o okulisty o odklejającej się siatkówce.

W rodzinie męża w tym roku przez to, że lekarz nie zrobił cc dziecko jest chore. Czeka go długa rehabilitacja ale ogólnie nie wiadomo co będzie. Tak więc nie dziwię się wcale, że ktoś może chcieć cc.

Chociaż znając życie zaraz znajdą się takie co Cię objadą od góry do dołu :P
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja miałam 2 x cc (bez wskazania - z wypadku :-)) Pierwsze - przedwczesne pęknięcie worka owodniowego - brak akcji porodowej, spadek tętna dziecka. Druga cesarka po 4 latach (ciąża bez problemowa, bez wskazań do cc) - pęknięcie blizny po pierwszej cesarce podczas akcji porodowej. Na szczęście obie cc zakończone powodzeniem i mam zdrowe dzieci :-))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie bylo wskazanie ortopedyczne,ciekawe jak bedzie przy drugiej ciazy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A na czym konkretnie polegaly te wskazania ortopedyczne, jesli mozna zapytac?
makrosomia płodu - dzieciątko nie kwapiło się na świat, na izbie przyjęć na usg 5kg, decyzja ordynatora o cc - urodziło się troszkę mniejsze ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja miałam CC w związku z powikłaniami cukrzycowymi (nadmierny przyrost wagi u dziecka i niemożliwość opanowania skoków cukru w ostatnim miesiącu ciąży).
za drugim razem planowe cc: tj Bambosz ze wzgedu na moja cukrzyce, i trudnosc w stabilizowaniu cukrow, oraz makrosomia plodu, w 37tc urodzilam corke 3.900g ze wszelkim powiklaniami dziecka cukrzycowego, dziecko nr 1 urodzilam w 39tc i wazylo 4.5kg - wiec sadze, ze z mezem produkujemy duze dzieci, aha za 1 x bylo emergency cc po 40h prob SN
ja mialam cc z powodu polozenia miednicowego malucha to znaczy ze sie nie odwrocil glowa do dolu. to byla pierwsza ciaza i juz dwa miesiace przed porodem wiedzialam ze tak bedzie. teraz spodziewam sie drugiego dziecka i zobaczymy co bedzie
U mnie to bylo wskazanie w kierunku skoliozy,przy porodzie SN przy takim wysilku mogloby sie cos stac z kregoslupem, itpa moja skolioza jest b.duza.
Ja na podstawie opisów szpitali w internecie wybrałam szpital gdzie nie zwlekają z cesarkami, gdy coś się dzieje.
Nie miałam powodów do obaw, to była zwykła ostrożność.
Tymczasem przydało się i faktycznie poród mojego dziecka zakończył się cesarką bo męczyło się długo i już mu spadało tętno.
Izuluchna - mi się udało urodzić dziecko 100% zdrowe i bez makrosomii, właśnie (najpewniej, bo można tylko gdybać) dzięki zakończeniu ciąży przez planowe CC równo po 38 tygodniu. Gdyby czekać do terminu porodu, nie wiadomo, jak by się wszystko potoczyło.
a czy ktoś z was spotkał się z tokofobią jako wskazaniem do cc w szpitalach państwowych? Wiem, że w prywatnych klinikach to bardzo popularne wskazania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bambosz, ja od 32tc bylam w szpitalu i walczylam o kazdy tydzien, aby ciaza byla jak najbardziej donoszona, co tydzien usg, pompa insulinowa mialam cala dobe oraz podczas cc, dodatkowwo pewne moje komplikacje typu brak witaminy B6 i zastrzyki, anemia, u mnie stwierdzono cukrzyce w 16tc, bo gdzie mieszkam bada sie ja 2x w ciazy, za pierwszym razem tez mialam badania i nie wskazalo, a taka duza baby i to tez przed terminem, u nas glownym problemem bylo ustabillizowanie cukrow, bo obie mialy niedocukrzenie jak sie urodzily, obie zoltaczke leczona lampami, oraz czekaniem czy nie lepiej transfuzja, szmery w sercu itp, dzisiaj maja 4 i 2 lata i sa zdrowe, ale z waga i wzrostem sa bardzo do przodu.
najwazniejsze, ze wszystko bylo pod kontrola,ja mialam takie poczucie.

oczywiscie gratuluje zdrowej coreczki.
Nie sądzę, żeby z powodu takofobii ktokolwiek w państwowym szpitalu podjął się cc... Ja miałam cesarkę dwukrotnie-pierwszy raz gestoza, więc nie było wyboru, a za drugim razem mój gin stwierdził, że moja miednica nie da rady urodzić tak dużego dziecka. Mam bardzo wąskie biodra, a dziecko było spore. Na IP się zgarbili jak zobaczyli skierowanie, ale po dokładnych pomiarach przyznali lekarzowi kierującemu rację.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Izuluchna, najważniejsze, że wszystko się dobrze skończyło i masz zdrowe dzieci. :) Serdecznie pozdrawiam.
ja miałam skierowanie od pulmonologa, mam astmę. Dałabym radę urodzić naturalnie, ale nie chciałam! Pojęczałam trochę panu doktorowi i wystawił mi skierowanie na cesarkę ;) Jak odeszły mi wody pojechałam na Kliniczną i tam bez problemu zrobili mi cc :) Astma nie jest wskazaniem do cc, jednak mój pulmonolog stwierdził, że nie będą mi robić problemów w szpitalu, bo będą się bali ryzyka. Miałam cc i następny poród to też na pewno będzie cc. Nie wiem co to skurcze, a ból po cesarce mija szybko. Moja córka jest zdrowa, a ja nie mam żadnej poporodowej traumy!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2
Virae czemu jesteś pewna, że następny poród będzie cc?
Sądzę, że z wszystkich powodów, które wymieniła... Szybki poród, brak jakiejkolwiek poporodowej traumy, brak bólów związanych ze skurczami, itd.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem 4 lata po cc (ułożenie miednicowe, dziecko 4600), w wejherowie. I teraz mam dylemat - dziecko ułożone prawidłowo, ale boje sie porodu sn, bo jest szansa, ze tez będzie spore, a ja raczej nie należę do "szerokich" (bez obrazy;). Do jakiego szpitala jechać nie martwiac sie, ze niepotrzebnie wymecza mnie i przede wszystkim dziecko?
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

perfumy.....gdzie kupujecie? (38 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

do góry