Widok

wskazania do cc

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam, chcialam sie zapytac jakie mialyscie/macie wskazania do cc oraz,czy jest jakas mozliwosc takiego wskazania "otrzymania". Ja bardzo boje sie o dziecko i slyszac te wszystkie traumatyczne opowiesci o wyciskaniu dziecka, uszkodzonych nerwach wolalabym cc. Niestety poród prywatny nie wchodzi w gre. Jak to bylo u Was?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
W którym tygodniu konsultowałyście konieczność cc ze specjalistą?ja miałam w kilku miejscach złamaną miednicę, uszkodzony kręgosłup-to było 4 lata temu. teraz jestem w 14 tygodniu ciąży- jak myślicie, kiedy najlepiej wybrać się do ortopedy?
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja z tego co pamietam to bylam w polowie ciazy jakos,jak juz byla widoczna i w miare wczesniej,zeby 'umowic sie' sie na cc w szpitalu,bo wczeniej na Klinicznej mozna bylo sie umowic na konkretny termin na cc,teraz nie wiem jak to jest bo to bylo 3lata temu
Mysle ze najlepiej na poczatku 3 trymestru. Ja jestem w 24tyg a moj gin jeszcze nic nie mowi czy bedzie konieczna cc. Ale ja sadze ze tak, mialam juz jedna cc, bo malej tetno spadalo, a teraz blizna po cesarce jest cienka co grozi peknieciem macicy podczas porodu natualnego.
Kawa o poranku - mi CC ustalono 2 tygodnie przed terminem, do ostatniej chwili czekaliśmy i obserwowaliśmy, jak tam mój cukier i waga maleństwa.
ja miałam cukrzycę ciążową i wysokie ciśnienie i to nie było wskazaniem do CC, rodziłam Sn
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
też miałam cukrzycę ciążową i nadciśnienie - nie chcieli robić cc :/ dopiero jak zaczęłam się przelewać przez ręce z braku sił (wykończyły mnie bóle krzyżowe), a rozwarcie było na 2,5 palca... i dziecku zaczęło tętno spadać - to się wystraszyli i w te pędy zarządzili cc. (ok 10-11 godzin po odejściu wód, po teście oxy)
jak trafiłam do szpitala to miałam ciśnienie 190/100
leżałam tydzień na patologii i wywołali mi poród.
ale na szczęście szybciutko urodziłam :)

a z 2 dzieckiem, tzn. z porodem to ledwo do szpitala zdążyłam ;)
o 12 wyszłam od ginekologa z wizyty, miałam KTG które nic nie wykazało a o 15 urodziłam :P
żeby być pewnym cc najlepiej mieć lekarza prowadzącego ze szpitala, w którym chce się rodzić (i wtedy z nim się umawiasz, tak mi powiedziała kolezanka, która jest położną).
ja miałam ułożenie miednicowe, moj lekarz prowadzący wypisał mi skierowanie na cc, ale jak z nim pojechałam do szpitala, to na izbie mnie poinformowali, że na cc nie można się umówić, że trzeba czekać do rozpoczęcia akcji porodowej, a ostateczną decyzję i tak podejmuje lekarz, który akurat ma dyzur (dali mi do zrozumienia, że skierowanie od jakiegoś obcego lekarza nic nie jest warte).
ostatecznie i tak miałam cc. bez proszenia, bez dyskusji. przyjechałam z bólami i od razu trafiłam na stół.
ja akurat nie chciałam CC i cieszyłam się że mi go nie zrobili mimo nadciśnienia i cukrzycy ;) więc mi to było na rękę ;)
I zależy od szpitala - jak masz skierowanie na cc to za Zaspie im to pasuje i sie umawiają z pacjentka na termin, z kolei na Klinicznej jak się zacznie akcja porodowa - ale jak nie masz tam lekarza to mogą pacjentkę męczyć i męczyć zanim dojdzie do cc :/
Mojego kolegi żona miała wskazania na cc i jak się zaczęła akcja pojechali na Kliniczną, 14godz kobieta się męczyła zanim zrobili cc (a dziecko było bardzo duże a ona malutka i wąska stąd wskazania - dodam że dziecko urodziło się mając 64cm!! i adekwatnie wagowo)
Ja 3 lata temu na Klinicznej umowilam sie na cc bez problemu ze skiwerowaniem,a na Zaspie mi powiedzieli ,ze mam byc dopiero jak sie zacznie akcja porodowa,wiec widze roznie jest i tu i tu;/m
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
lekarze dlatego mówią że lepiej robić cc jak zacznie się akcja porodowa czyli pojawiają się skurcze gdyż później lepiej obkurcza się macica.

Co do wagi urodzeniowej to w Wejherowie też robią cc przy dużym dziecku i wcześniejszym cc.
Ja w ciąży - w związku z problemami cukrzycowo-ciśnieniowymi - chodziłam do lekarza, "u którego" chciałam później rodzić. Sama cukrzyca nie jest wskazaniem do cc, ale jej wymknięcie się spod kontroli na koniec ciąży + ryzyko, że dziecko będzie mieć dużą wagę urodzeniową + ew. wady - jak najbardziej. Decyzję o cc podjęliśmy na spokojnie, w wyznaczonym terminie stawiłam się do szpitala - i już.
A może ktoś zna okulistę który wystawi takie lewe skierowanie na cc? ja sie boję bo w mojej rodzinie ludzie mają problemy z siatkówką oka, siostra rodzila rok temu sn i powstala jej dziura w siatkowce.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Chyba nie ma kobiety, która się nie boi porodu... Każda z nas miała podobne obawy przed ale ja osobiście uważam, że jak nie ma przeciwskazań to rodzić naturalnie! Mój poród był bardzo ciężki akcja porodowa zaczęła się u mnie w piątek o 5 rano a urodziłam w sobotę o 18,00 także byłam mega zmęczona ale generalnie nie wyobrażam sobie inaczej...Badzo szybko doszłam do siebie - brzuszek wchłonął się po miesiącu nie mam żadnych blizn i mogłam wziąć dzieciaczka odrazu po porodzie :) PRzy każdym porodzie są lekarze i położna mi bardzo pomogli - gdyby było coś nie tak to napewno byłoby cc. Dlatego nie załatwiajcie sobie lewych zaświadczeń bo moim zdaniem poród naturalny jest dużo lepszy i bardziej bezpieczny dla dziecka...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
Jak ktoś lubi tyle bólu wycierpieć to proszę bardzo można rodzić naturalnie.... podczas porodu nikt mi nie bezie sprawdzał siatkówki oka, po porodzie okaże się że siatkówka padła, a tego nie chce. chce cieszyc się dzieckiem, a nie jak moja siostra, która miała po porodzie dziurę w siatkówce włóczyć się po szpitalach z okiem, daleko od dziecka a później sądzić się bo okulistka nie widziała wskazań do cc mimo że ryzykiem jest już to że w rodzinie kilka osób miało problem z siatkówką i zabiegi na nią, bo to jest dziedziczne u nas. Nie chce ryzykować ...nie mogę ryzykować...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
ola a jesteś tego pewna, ze ZAWSZE poród sn jest dobry dla dziecka??? Chyba nie jesteś do końca doinfrmowana! Ja rodziłam 2x cc i nie wyobrażam sobie inaczej! Mam śliczne, zdrowe dzieci i sama czuję się z tym świetnie. Więc nie apelujuj tutaj, aby sobie nie załatwiać lewych zaświadczeń. Moja sprawa a nie nikogo innego, jaki chcę aby moje dzieci przychodziły na świat.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja osobiście nie boję się porodu sn, że boli, musi boleć, boje się konsekwencji takiego porodu i nie moge ryzykować. W Gdańsku jestem sama z mężem nie mamy tu rodziny i skazani jesteśmy tylko na siebie, jak coś się stanie i dlatego chcę mieć skierowanie na cc, żeby mieć spokój. Jeśli ktoś może mi pomóc proszę o kontakt boziam@wp.pl

dziękuję serdecznie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale ja nie apeluje w sprawie nie załatwiania sobie lewych zaświadczen... Jeżeli ktoś ma wskazania to proszę bardzo niech ma cc nie wnikam w to ja rodziłam naturalnie i nie wyobrażam sobie inaczej... Cesrskie cięcie to jest operacja i tak samo jak przy porodzie naturalnym może coś pójść nie tak jak zresztą we wszystkim...kobiety rodziły od lat naturalnie i każda dała radę ja rozumiem że ktoś może się bać bo ja też bałam się panicznie nawet nie wiedziałam jak wygląda skurcz a jak się zaczeło to myślałam że padne ale dałam radę i uważam że każda z nas da... chciałam tylko dodać otuchy że nie ma co się bać na zapas i mieć wrażenie że coś się stanie bo to złe podejście
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
http://www.babyboom.pl/ciaza/porod/porod_naturalny_czy_ciecie_cesarskie.html

to taki artykuł do poczytania
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry