Widok

zasikany 2,5 latek

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, ja mam dość nie wiem co robić ..
Mój synek jak miał 2 latka i tydzien zaczoł robić na kibelek i nie było problemu ( oprócz nocy , leje niemiłosiernie ) to teraz.
Od ok 3 tyg młody przestał wołać, leje w gacie i patrzy jak leje mu sie po nogach, tłumaczenie, przebieranie, tłumaczenie, chodzący syn w zasikanych majtach, nic na niego nie działa. Naklejki, lizaki, cukierki, obiecana bajka niczym nie można przekupić. Przestał wogóle sygnalizowac że mu się chce.
Dodam że w zasadzie nic w jego życiu sie nie zmieniło.
O co chodzi? Czy mam się z nim wybrac do lekarza, bo juz sama nie wiem gdzie mam szukać porady, przeicież nie ubiore mu znowu pieluchy

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja córka miała identyczny problem - jednakże przyczyną było nowe miejsce: Przedszkole. Sprawdziła się nagroda w postaci Bajki Bing... oczywiście cały proces trwał około 7-8 dni... życzę wytrwałości :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój od 3 miesięcy nie woła, a tak poęknie wolał
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

u nas ciężko szła nauka sikania na nocnik. Źle to wspominam
moja corka tez tea tak miała ze robiła juz na nocnik a poł roku przed pujsciem do przedszkola zaczeła robic w gacie i to kupe i siku i tez nic nie pomagało , jednego dnia mialam zasikane wszystkie rajstopy i majtki ale nie ubrałam pampkai nie wolno krzyczec na dziecko bo wtedy jescze gorzej bedzie ale sie udało jak poszła do przedszkola to przestała robic w majtki ,choc w przedszkolu zdazały sie wypadki:) pozdrawiam i cierpliwosci zycze:)
uu współczuję, kupa w majtach to tez niezły problem, przechodziłam to jak mały wołał siku a nie chciał kupy na nocnik, ale długo na szczeście to nie trwało.

a ja mam znowu problem bo moja 2 latka nie chce robić kupy do kibelka :/ siku woła a kupe wali w gacie :/ nie wiem już co poradzić :(
A i moja córa miała takie uwstecznienie się, przez kilka dni pod rząd zapominała że trzeba wołać siku i sikała w majtochy, ale samo przeszło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój młody też miał takie chwilowe "załamanie" z wołaniem do kibelka,trwało to niecały miesiąc, byłam u lekarza robiłam badania i nic,samo przyszło samo poszło...a mniej więcej w tym czasie nie miał chyba wszystkich zębów 4 czy 5.Ale do lekarza wybrać się nie zaszkodzi :)
wytrwałości i szybkiego powrotu do normy ;)
młody chodzi ale to sie zaczęło juz wcześniej. A co do zębów to nie mamy jeszcze trzech 5 :-(
Nitusia a mały chyba od jakiegoś czasu chodzi do żłobka na dwa dni w tyg? Dobrze kojarzę? Może coś się tam wydarzyło?
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nitusia, a jak z zębami stoi? ma już wszystkie? przy wychodzeniu zębów, infekcji, chorobach dziecko zwraca bardziej uwagę na ból niż na to, że coś mu się chce i dlatego tak się dzieje... moja córka jak skończyła 13 mies nie nosiła pieluch w dzień, jak miała 18 to w nocy spała bez. A jak zaczęły jej wychodzić 3 i 5- dość późno, bo 5 kilka miesięcy temu, to w dzień popuszczała i w nocy lała jak popadnie...
no własnie cierpliwości, oh by się ona przydała :) Ale chyba i tak pojde z nim do lekarza, może i dla wlasnego spokoju.

a ja miałam tak ze dziecko pięknie robiło na kibelek siku a własnie koło 2,5 roku z dnia na dzien przestało potrwało to około miesiąca, poczytałam w necie ze ponoć tak bywa i nic nie zrobsz przebierasz tłumaczysz nic na siłe i pewnego dnia przyszedł i mówi ze mu się siku chce i szybko na kibelek, więc nie ma sie co załamywac tylko trzeba przeczekac i tyle. Cierpliwości :)
Ja bym zrobila badanie moczu.
samo sikanie w nocy mnie nie martwi, wiem ze to powiedzmy normalne dla niektórych dzieci ( bo tak jak piszecie regoły nie ma) ale w dzień już tak pieknie robił, a teraz hm... sama nie wiem, bardziej mi to wygląda na zwrócenie na siebie uwagi, ale ja jestem z nim w domu cały dzien i poświęcam mu dużo czasu, ale jak sisiusia to centralnie patrzy jak to robi a poźniej na mnie. Normalnie ręce opadają.

nie ma reguły, córka do ponad 5 lat siusiała w nocy, mimo ,że w dzień wołała juz od 2 roku życia, natomiast syn jak zaczał siusiać w dzień w wieku 2 lat od razu przestał siusiac i w nocy,
badania warto zrobic , natomiast do lat 5 wszystko jest w normie, nefrolog zacznie leczyc farmakologicznie dopiero po ukończeniu 5,5 roku
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój syn sikał w nocy do 5ciu lat każdy pediatra muwi ze chłopcy do 5ciu lat moczą się w nocy robiliśmy przeruzne badania niektóre wyniki mial złe-wart zrobic badania moczu i nerek!!!! skonczył 5 lat i jak ręka odjął!!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
a moze infekcja ukladu moczowego, daj mocz do badania
Powiem Ci szczerze,że nie wiem co można poradzić... Może rzeczywiście warto do lekarza się wybrać? A może chce zwrócić na siebie uwagę...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry