Widok

zasłyszane- ale czy prawdziwe?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak byłam w ciąży, zmarł dziadek mojego męża. Wtedy usłyszałam na stypie od siostry dziedka męża, że "Jak ktoś się rodzi to ktoś musi odejść". Później wyjaśniła, że jak w rodzinie kobieta jest w ciąży to ktoś w rodzinie umiera. Pomyślałam sobie-stary przesąd.. ale ostatnio o tym myślałam.
i.....
jak moja kuzynka była w ciązy z córeczką zmarła jej babcia
jak ja byłam w ciązy z synkiem zmarł dziadek męza (dodam tylko, że dziadek nie był powaznie chory)
teraz koleżanka jest w ciąży, własnie była na pogrzebie swojego dziadka
dalsza kuzynka dwa lata temu była w ciązy ze swoim synkiem, zmarł jej dziadek...

... przesąd czy może prawda? Nie wiem co mam mysleć.....
zastanowiło mnie to.
czy u Was też były takie przypadki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Można mieć inne zdanie niż ja; dziwię się że takie wykształcone kobiety jak wy wierzycie w takie banialuki.
Lemka - jestem dziwna? Ciekawe, może dlatego że myślę trzeźwo i hormony mi do głowy nie uderzyły. Pewnie dlatego jestem dziwna.
Kurcze, nie wiedziałam, że ludzie którzy nie wierzą w zabobony są dziwni.

noo ja sie najadlam obiadku ,zagladam tutaj i ...ubawic sie mozna hehe.Buninko sama sobie zaprzeczasz troche:"mozna miec inne zdanie niz ja ALE..."(dalej nie chce mi sie cytowac).skoro tolerujesz ze ktos ma inne zdanie niz Ty,to jednoczesnie nie krytykuj tych osob.I niewiem co ma wyksztalcenie do tego w co sie wierzy a w co nie...-zero zaleznosci jednego do drugiego hehe.

Dajcie spokoj, bo jak czyta sie wasze posty to naprawde zaczynacie sie gubić w "zeznaniach"..Jesli ktos nie chce dywagowac na jakis temat, to niech pozostawia posty osobom, które mają na to ochote;)....
Mozna tak się kłócic w nieskończonosc*

"Lemka - jestem dziwna?" przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedz.. źle interpretujesz
i Lenka a nie Lemka
napisałam, że jak ma się inne zdanie niż ty to juz się jest dziwnym... np. bo się wierzy w przesądy.....

ps osoby wykształcone dopuszczają prawdziwość religii i innych wierzeń.. co nie znaczy że sami w to wierzą
a ja tam sie dobrze bawie gdy ktos okazuje sie nerwusem(czyt.buninka) i zaczyna sie zloscic zupelnie bez powodu hehe.

I kto nazywa mnie nerwusem?? Zaraz mu dam!!!!
Ale żeby nie razić was moim zdrowym rozsądkiem a'la Dana Sculy to powiem wam co opowiadał mi mój wujek grabarz (to nie żart - naprawdę mam takiego wujka). No więc wujek twierdzi że "zmarli się zwołują" tzn. jeśli pochowa się w jednym miejscu kogoś, to zaraz koło niego w przeciągu kilku tygodni trzeba kopać następne groby bo akurat umarli ludzie, którzy własnie tam mają miejsca. I co powiecie na coś takiego???

hihhihihihiihhiihiihiiihiihiiihihihi,widze buninko,ze nie mozesz wytrzymac i uwielbiasz takie dyskusje.ja sie nie włącze w owy temat,ale gratuluję wujaszka;)Na takie podobne tematy mozna by gadac godzinami,bo różne rzeczy również niewytłumaczalne sie dzieją na świecie..Ech,tematy rzeka,a ile ludzi tyle zdań.:)

Ale ja tego nie powiedziałam złośliwie. I broń Boże nie wymyśliłam. Zawsze się zastanawiałam jak ci zmarli się szukają, skad wiedzą czyje jest to miejsce obok????? A wujek rzeczywiście jest the best!

mnie nic takiego w ciąży nie spotkało..
kiedy moja siostra była w ciąży zmarła nasza prababcia ale to po prostu zbieg okoliczności 9 miesięcy to dużo czasu a u nas w rodzinie jest średnio 1 pogrzeb w rodzinie więc akurat w ciągu 9 miesięcy ciaży moze sie trafić że komuś sie "zejdzie"

buninko-nie odebralam tego wcale w kwestii złośliwości;) Ja wierze w rózne rzeczy niewytłumaczalne,tylko po prostu nie we wszystkie:)A różne sie zdarzają ojj różne...

a ja w to wierze:) 1 ciaze poronilam potem zaszlam 2 raz i jak bylam w 8 tyg to moj tesc zmarl i wtedy mi powiedzieli ktos z rodziny odchodzi a ktos przychodzi i wiedzialam ze bedzie juz wszystko ok:)
często tak się mówi, że starszy człowiek robi miejsce "nowemu zyciu", ale moga to być zbiegi okoliczności, bo tak jak ktos napisał my jestesmy w wieku "produkcyjnym" a inni niestety juz swoje przezyli.

wolę nie pisac jak to jest u mnie w rodzinie ...

'Robienie miejsca nowemu życiu' to największa bzdura pod słońcem (nasze prababki i babki mogły tak myśleć za młodu). Ludzie rodzą się i umierają, taka jest kolej rzeczy i każdy ma SWOJE JEDNOSTKOWE MIEJSCE NA ŚWIECIE i nie można mu go zabierać. Dziękuję bardzo za świadomość, że ktoś 'zrobił mojemu dziecku miejsce' i umarł... Nikt o to nikogo nie prosi, moim zdaniem nie ma prawa tak myśleć. Ostatnio coś takiego usłyszałam, kiedy koleżance zmarła mama (po długiej chorobie zresztą), a kilka miesięcy później ta koleżanka zaszła w ciążę. Ktoś wtedy powiedział: 'o, zrobiła miejsce dla tego dziecka'. Na to koleżanka (która bardzo przeżyła smierć mamy):'bzdura, mama chciałaby być teraz przy mnie i ja też bym wszystko za to oddała'. I to jest cała prawda.
Co to za gadanie w ogóle??? Brrr... Pozdrawiam.
Uważaj Nola, bo zaraz cię zlinczują tak jak mnie. Tutaj musisz być przesądna, rozdygotana i pełna obaw, że dziecku wszystko szkodzi, oprócz umarlaka z rodziny.

dziewczyny troche zdrowego rozsadku

ja wam powiem ze mnie teściowa straszyla ze jak nie bede miała czerwonej kokardki przy wozku to mi zaurocza mała a ona zna kogos komu zauroczyli dziecko i zmarło

i wiecie co ... ja nadal nie mam czerwonej wstazeczki

to tak apropo przesadów

ja osobiscie nie wierzę w tego typu rzeczy, ale czasem (jak napisałam) słyszę takie rzeczy. Kupiłam od znajomej wózek przy którym była czerwona kokardka i Matka Boska z Dzieciatkiem - Co za bzdura ??? Jedno wyklucza drugie. Od razu to sciagnęłam - chyba logiczne :-) bo albo wierzymy w Boga, albo w przesądy ...

moja szwagierka tez tak ma

czesto widuje w wózkach kokardkęi medalik, ja na pewno tego zestawu nie bedze montować

buninko-a ja wlasnie zgadzam się w tym temacie z Nolą hehe.od początku zresztą "mowie",ze nie wierze w temat dotyczący tego wątku,wiec wcale tutaj nie wszyscy są przesądni.Jak czytam wypowiedzi wszystkie,to stwierdzam,ze jest pół na pół.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry