Widok

orzeczenie o niepełnosprawności dla niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dzień dobry, czy są tu mamy, które starały się o orzeczenie o niepełnosprawności dla swojego malutkiego dziecka?
Jestem mamą wcześniaczka z 28 tc dla którego staramy się o to orzeczenie w Gdyni i mam przed sobą dokument Informacja o zakresie opieki i pielęgnacji sprawowanej nad dzieckiem i poległam na nim:/
Ja ten dokument wypełnić dla niemowlaka? Bo to chyba logiczne że dziecko jest leżące i nie je samodzielnie, co z częstotliwością zabiegów pielęgnacyjnych, i liczbą zabiegów rehabilitacyjnych? Do OWI na ćwiczenia jeździmy raz w tygodniu, ale ćwiczę z nim w domu przy każdej okazji:/ A pod tą pielęgnacją to co rozumieć, każdą zmianę pieluchy czy co? Pomóżcie:/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A, i "czy wymaga specjalnej diety"... jeśli dziecko ma skazę białkową, ale jest karmione piersią, to to jest specjalna dieta? :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaznaczam, tak, dziecko niechodzace wymaga stałej.opieki, nie je samo. Wymaga specjalnej diety - bezmlecznej, wizyty lekarskie wpisujesz jak wam wychodzą mniej więcej epudywalam raz na tydzień, no coś się zbiegło to potrafiłam mieć z 3 jednego dnia, zabiegi pielęgnacyjne - wpisz z 8 tak jak pieluchy mieniące, rehabilitacja, wpisz ze w Owi tak jak masz plus kilka razy w ciągu dnia w domu.
Dla nich najważniejszy jest druk wypisana przez lekarza, wiedza ze rodzice mają przy tej części co opisujesz wątpliwości, i tak potem na komisji ewentualnie cie dopytaja. pamiętaj ze to jeden formularz na różne niepełnosprawności i aż do 16 r.z.stąd te różne dziwne pytania
image image
wymaga stałej opieki, poproś lekarza kierującego żeby Ci pomógł.
Zamierzałam poprosić o pomoc lekarza kierującego, ale na tej wizycie dziecię mi cały czas wyło więc nie można było pogadać spokojnie, a lekarka miała dużo pacjentów i skończyło się na tym, że zostawiłam jej tylko formularz do wypełnienia i później go odebrałam na OIOMie noworodkowym i się z nią nie widziałam:/ A muszę to złożyc w tym tygodniu, bo mija miesiąc odkąd wystawiła mi to zaświadczenie. Dzięki za pomoc:)

A powiedzcie mi jeszcze, czy jeśli ja jestem wpisana jako przedstawiciel ustawowy dziecka (bo rozumiem że ja muszę być, jeśli będę chciała się starać o świadczenie pielęgnacyjne) to ten wniosek może złożyć mój mąż czy muszę być osobiście?

I co z komisją lekarską? Czy takie małe dzieci wzywwają? Bo lekarka coś przebąkiwała że nie będziemy musieli się stawiać, ale żadnego zaświadczenia nie dała:/
U nas max składa, musisz.i tak.mieć akt urodzenia dziecka, mąż jak.pójdzie niech weźmie dowód, twój tez, zawsze dawałam ale nie wiem czy korzystał, zmieniły się przepisy i przy składaniu wniosku musisz mieć już od razu skierowana dokumentację medyczna plus oryginał do wglądu, wcześniej dokumentację przynosiła dopiero na komisję, jeśli dziecko mię przebywa w szpitalu, to będziesz musiała iść z nim na komisję, tam bada pediatra, przynajmniej ja tak.miałem.jak były mamusie.
Niczym się nie stresuje, pilnuj tych 30 dni, a reszta jest tylko formalnością, jako wcześniak napewno dostaniesz orzeczenie wiec się nie denerwuj
image image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A te 3o dni rozumiem liczy się do momentu złożenia wniosku, a nie wezwania na komisję, prawda?
Zaświadczenie mieliśmy wystawione 28 .10, a mąż ma z dokumentami jechać we wtorek.
I jeszcze jedno, jeśli zamierzamy korzystać z tego orzeczenia do bezpłatnych przejazdów komunikacją miejską ("8. Dzieci niepełnosprawne do lat 7 oraz towarzyszący takiemu dziecku opiekun (osoba pełnoletnia) na podstawie legitymacji osoby niepełnosprawnej i dokumentu tożsamości potwierdzającego wiek opiekuna") to trzeba to ujmować w celach wydania zaświadczenia?
Przepraszam za tyle pytań, ale po prostu nigdy się nie spodziewałam, że akurat nasze dziecko będzie się o to starać, zielona jestem w tym temacie kompletnie:/
Dziękuję za tą informację o dowodzie, akcie urodzenia i oryginałach, bo nie wiedziałam, dokumenty wszystkie już pokserowane:)
http://www.gdansk.pl/niepelnosprawni_nowy,794,16328.html
tel. kom. 881 528 506 - informacja ogólna w sprawach orzeczniczych
e-mail: mzon@gdansk.gda.pl
Ta karta od lekarz jest ważna 30 dni iod daty wystawienia, pamiętaj nie m-c a 30 dni, inaczej nie przyjmą ci wniosku. Komisje wyznacza potem MOPS, ty juz złożeniem wniosku w terminie 30 dni od daty wystawienia opiniivprzez lekarza zaczęłas drogę i nic ci się już nie przeterminuje.
Podanie o wydanie legitymacji do celów podróżowania możesz złożyć od razu w dzień jaki będziesz miała komisję, bo od razu wiesz czy dostalas orzeczenie, po ok tygodniu legitymacja jest do odebrania. W Gdyni czeka się obecnie ok 1 m-c czasu na komisję od dnia złożenia wniosku.
Pytaj, nie krępuje się, każda z nas była zagubiona i nie przygotowana na przyjęcie wcześniak, i ktoś inny nam to wszystko wtedy tłumaczył.
image image
legitymacja dopiero po uprawomocnieniu się orzeczenia, bo do składania wniosku o nią potrzeba jest kopia tego orzeczenia.
zadzwoń na infolinię, tam Ci wszystko dokładnie wytłumaczą
tu str do Gdyni, ale pewnie znasz :) http://www.gdynia.pl/urzedowy/przewodnik/PZON/42_.html
w tamtym tygodniu miałam kolejna juz komisje, i moglam złozyc od razu podanie o legitymacje, a wiec jest mozliwe - mówie o Gdyni.

Jedno latanie po urzedu zaoszczedzone, udało mi sie tez uprzejmnie poprosic Pania o to by legitymacja została przyslana do domu, nie musze po nia jechac, wiec kolejna wizyta w urzedzie odpadła
image image
Dziękuję kobietki:)
Papiery złożone, teraz czekamy na termin komisji. :)
image image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pierwsze dni w przedszkolu - przyzwyczajanie (51 odpowiedzi)

Dziewczyny, naczytałam się w necie, że warto stopniowo wydłużać pobyt dziecka w przedszkolu. No...

krem nawilżający do twarzy (44 odpowiedzi)

Jaki krem jest dobry bo nie wiem jaki kupić używałam garniera ale mi nie służy i teraz mam taka...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

do góry