Widok

znieczulenie zzo

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny wiecie może jak wygląda sytuacja ze znieczuleniem zewnątrzoponowym w szpitalu wojewódzkim? Czy jest refundowane? A jeżeli odpłatne to ile kosztuje. Pozdrawiam :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no a ja wiem to od anestezjologa,ktory mi robil to znieczulenie:-)))
Ale ja nie muszę czytać, bo akurat we wtorek była o tym mowa w szkole rodzenia i wiem to od położnej a nie z forumowych plotek.

Do cesarki jest to samo znieczulenie w większej ilości-zapytaj anestezjologa lub poczytaj na internecie-tylko nie na forum,a w poważnym artykule!
Do cesarki nie podaje sie wiecej, tylko zupełnie inny środek.

To ja Wam cos tez napisze-mialam zzo w zeszlym roku,w Wejherowie,placilam 600pln!
I nie wiem jak sobie to kazda z Was wyobrazala,ale to nie jest tak ze calkowicie ten bol znika-gdyby tak bylo,to musialaby to byc taka dawka jak do cesarki,to oczywistm jest,ze do natrualnego nie mozna go tyle podac,bo nog nie czujesz.Okazuje sie,ze jest to uzaleznione od rodzaju bolow,jak sie ma-tak mi przynajmniej tlumaczyl to anestezjolog,bo mialam bole tylko i wylacznie krzyzowe,ktorych nie da sie calkowicie wyeliminowac,bowiem jest to zwiazne z nerwem kulszowym.Musialby mi wlasnie dostrzyknac tego wiecej,co prowadziloby do praktycznie calkowitego wylaczenia dolnej czesci ciala.Dlatego bardziej odczuwaja lagodzenie bolu przez zzo kobiety,ktore maja bole brzuszne,a nie krzyzowe....Natomiast to,ze ktos czul jak go szyja,to faktycznie nie wiem dlaczego-ja mialam niestety lyzeczkowanie,bo nie wyszlo cale lozysko i nic nie czulam!!!Sugeruje lepiej wziac to znieczulenie-chociazby dla spokoju psychicznego-mi to duzo pomoglo!!!:-))Pozdrawiam

dzięki za informację

Wczoraj położna w SR mowiła, że ZZO nie jest juz refundowane a poza tym nie w każdym szpitalu dostanie się na życzenie. Powod: brak anastezjologów! Zatem jesli ktoś chce aby bylo podane w czasie porodu, to najlepiej znaleźć lekarza wcześniej - przed rozwiązaniem.

Brak słów!!!

u mnie znieczulenie zewnątrzoponowe tez nie zadzialalo, bóle były potworne, szczegolnie przy zszywaniu krocza...........Brrr, jak sobie przypomnę to ciarki mnie przechodzą. Za tamtych czasów ( niecale trzy lata temu) zapłaciłam za to znieczulenie 600 zlotych. Nie wiem , dlaczego nie zadzialalo , moze za pozno podano , moze za malo , chociaz dodawano mi pare razy..........
Teraz tez poproszę o znieczulenie z nadzieją , ze tym razem poskutkuje.

pewnie dawka była za mała.

Jak to nie zadziałało? Istnieje taka możliwość, żeby nie zadziałało? Może źle Ci dobrali dawkę leku?

dlaczego nie zadzialalo?ciekawi mnie to poniewaz u mnie rowniez nie zadzialalo.
pomijam fakt ze u mnie znieczulenie nie zadzialalo ale to juz z przyczyn niezaleznych od lekarza

W marcowym wydaniu miesięcznika "M jak mama" jest obszerny artykuł na temat znieczulenia zewnątrzoponowego. Piszą tam:
" Znieczulenie służy do uśmierzania bólu, więc właściwy czas podania leku jest wtedy, gdy stopień nasilenia bólu jest nieakceptowalny dla rodzącej. Można to zrobić na początku 1 okresu porodu i przy braku rozwarcia. Niedopuszczalna jest sytuacja, gdy kobieta nie radzi sobie z bólem, a personel czeka na 3-4 cm rozwarcia.
Anestezjolog musi właściwie dobrać dawkę leku. Gdy znieczulenie jest prawidłowo dobrane , nie wpływa na częstość skurczów macicy ani na ich siłę, a dzięki eliminacji bólu i stresu, przyśpiesza rozwieranie się szyjki macicy, co skraca 1 okres porodu. Może zaś wydłużyć się 2 okres porodu o 10-30 minut"

to dobrze ze sytuacja sie tam zmienila,oby wiecej takich szpitali,kaza placic nam za znieczulenie jakby to byla wielka łaska a to jest przeciez to co sie nam nalezy,proponuje w takim razie z takim podejsciem lekarzy zeby sami na wlasne zabiegi np operacje wyrostka szli tez na zywca,a co tam,jak tzreba placic za zz przy cc.polska rzeczywistosc
w wojewodzkim jest za darmo i na zyczenie pacjentki, rodzilam w ten sposob i nic nikomu nie placilam.

na zyczenie pacjentki.dobre.a w ktorym szpitalu w trojmiescie?jak nie placisz za znieczulenie to placisz za porod lekarzowi cihaczem,innej rzeczywistosci nie znam.
znieczulenie zewnątrzoponowe jest darmowe, podawane na życzenie pacjentki (o ile nie ma medycznych przeciwskazań ku temu), przy rozwarciu na trzy palce, nie wcześniej, gdyż może spowodować to ustąpienie akcji porodowej

Słyszałam, że w niektórych szpitalach się płaci? Jak jest w rzeczywistości to nie wiem, dlatego pytam

za to się płaci ?? jeżeli tak to wariactwo..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry