Widok

rozwoj intelektualny dwulatka??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
słuchajcie mam pytanie, co potrafia wasze dzieci w wieku dwoch lat?
bo przyznam szczerze ze spedzilam noc na przeczesywaniu neta i...i dalej jestem w kropce pisza co pisza
a wiec tak moje dziecko potrafi od jakis dwoch miesiecy liczyc do 10, rozpoznaje cyferki i liczy wszystko i zawsze w dobrej kolejnosci
pokazuje wszystkie czesci ciala lacznie z brwiami, policzkami plecami itp itd...problem zaczal sie tydzien temu kiedy to moje dziecko zaczeło uczyc sie literek rozpoznaje i jest w stanie nawac literke A, B, E, L, M, S, T, U i co najbardziej przerazajace jest w stanie wymienic kilka przymiotnikow zaczynajace sie na dana literke, w krotkim czasie dziecko nauczylo sie tez wymawiac i rozrozniac 4 kolory, umie rozpoznawac i nazwywac kilka kształtów, rozroznia i nazywa wiekszosc zwierzat, tylko ze nazywa je normalnie po nazwie wlasnej a nie jak wiekszosc dzieciaczkow w tym wieku po odglosach...za miesiac beda drugie urodziny a ja sie zastanawiam co dalej z rozwojem mojego dziecka...czy to jest normalne?!!
dodam ze nie posiadamy innych dzieci a nasze serduszko jest w stanie dlugo sie skupic na danej czynnosci, nie uczeszczamy na zadne zajecia dodatkowe, a ja nie jestem flustratka ktora zmusza dziecko do nauki i spedza z nim 24 godziny /dobe

dzis sie zastanawiałam, czy nie jest nam potrzebny jakis psycholog dzieciecy, i stwierdzilam ze chyba nie, chyba...prosze napiszcie jak to jest z waszymi skarbami
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
odpuść. Dziecko jak dziecko. Co cię tak przeraża? że dziecko zna wyrazy ( bo raczej nie wie jeszcze, ze to przymiotniki)i umie je z sensem pogrupować? Moja roczna nazywała zwierzątka po odgłosach, w tym wieku dzieci już raczej normalnie mówią.
Co dalej z rozwojem twojego dziecka? Ano nic, dalej się będzie rozwijało, raz szybciej raz wolniej. Nie znaczy to że do szkoły poślesz geniusza, zamiast do I od razu do IV klasy. Może będzie mądrzejsze od innych, może takie samo. Znam dziecko, które w wieku półtora roku układała 60 elementowe puzzle, ale kiepsko radziło sobie na podwórku.
Obserwuj, stymuluj, ale nie bądź przerażona.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
moje dziecko tez ma 2 lata i potrafi lizyć do 10 rozpoznaje kolory śpiewa piosenki mówi wierszyki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój syn kończy w przyszłym miesiącu 2 latka i umie to samo, mówi też złożonymi zdaniami, zna marki samochodów, umie parę zwrotów w języku angielskim itp to chyba nic strasznego, to po prostu rozwój dziecka...nic tylko się cieszyć. Łatwiej będzie mu się uczyło jeżeli teraz wyrobi się w nim taki nawyk, poza tym umysł dziecka jest strasznie chłonny i żądny wiedzy. Daj na luz, nie ma się czego bać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Masakra- masz zdolne dziecko i nie wiem czym się przejmujesz.No chyba że oczekujesz tu 120 wpisów z gratulacjami że urodziłaś geniusza itp.

Sama jestem mamą dwulatki i jestem dumna z jej postępów i z radością obserwuję że każdego dnia poznaje świat i świetnie sobie radzi.

Ciesz się że masz zdrowe i dobrze rozwijające się dziecko- a przy okazji nie rozumiem co cię martwi.
A już jakąś zupełną porażką jest że zakładasz taki wątek o 2 w nocy:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie..... nie ma co panikować, każde dziecko rozwija się w innym tempie, moja córka długo przed drugimi urodzinami znała wszystkie literki w alfabecie, wymieniała wyrazy, które zaczynają się na daną literkę, byłam z niej dumna, ale nie wpadałam w panikę..... rozwija się nadal, dzisiaj literuje już każde słowo i nie wydaje mi się, żeby to było "nienormalne"..... ciesz się, że masz zdolne dziecko i NIE PANIKUJ !
flustracja- też to poczułam :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja corka zaraz ma 2 latka i jeszcze niemowi :) tak dla porownania
Niemowiąc o liczeniu hahahahahahahahaha
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
dokładnie :) mój w maju edzie miał dwa i ledwo gada :) ide się pochlastac
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyluzuj. Dużo szybciej mówiłam i liczyłam niż mój młodszy brat, ale on jest ode mnie zdolniejszy - ma wyższe IQ, ogromne zdolności matematyczne itd.

Dzieci nie rozwijają się równo, a po tempie bardzo wczesnego rozwoju nie można precyzyjnie określić co będzie za kilka lat.

Tak samo jest z rozwojem fizycznym - mam dwóch bardzo sprawnych braci, ale ten, który zaczął chodzić mając 12 miesięcy, jest jeszcze sprawniejszy i silniejszy niż ten, który chodził mając 10 (i ogólnie był bardzo silnym i sprawnym niemowlakiem, mocno wyprzedzającym wszystkie "tabelki" za to ten bardzo sprawny brat był "przeciętniakiem" w niemowlęctwie;))

Mój dwulatek bardzo mało mówi, liczy tylko "seść, siem, ooośm", litery tylko udaje, że zna, kotek według niego mówi i nazywa się "mniaaam", ale mimo tego jestem przekonana, że jest zdolny i inteligentny :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hehehe, jak sprawić, żeby wytknięto Ci wszystkie ortografy, choć "flustracja", trafiający "szlak" i "znaleść" królują niezakłócenie na forum?

Napisać, że ma się wyjątkowo zdolne dziecko :D
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
nierozumiem dlaczego tak istotna jest co dla niektórych godzina, i dlaczego potrzebuje gratulacji
porostu jest to dla mnie dosć dziwne bo moje dziecko ogolnie pozno zaczęło ząbkowac, pozno zaczeło chodzic( prawie 14 miesiecy) a tu nagle boom...w siedem miesiecy tylerzeczy, umiejetnosci...dlatego jestem przytłumiona tym czasem i predkoscia
kolezanki ktore posiadaja dzieci w tym samym wieku albo mówia własnie bardzo mało ale sa otwarte na otoczenie, albo sie iles rzeczy nauczyły same a potem sie jakby zablokowały i cofneły...rodzina czyli ciotki mówia mi wkółko ze to za szybko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
naprawdę nie masz się czym przejmować, dziecko jest bystre i szybko zapamiętuje, to daje nadzieję, że w szkole nie będzie miało problemów z nauką :)
niektóre dzieci to jakieś cyborgi. umieją już niektóre zwroty nawet po angielsku,liczyć do 10,rozróżniają kolory,mówią wierszyki, znaja szystkie marki aut itd,itp i pewnie jeszcze w majty robią,ale po angielsku konwersują.dajcie im troche dziecinstwa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
chciałabym miec taki problem
Sama szukasz dziury w całym czy chciałas sie pochwalic ?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wow to odrazu zamiast do przedszkola to daj dziecko na studia
:):):):)
Nie ma czegoś takiego jak "za szybko" o ile dziecko rozwija się w swoim tempie a jego umiejętności nie są wynikiem rodzicielskich nadambicji;>

Super, że masz takie pojętne dziecko:) Na pewno będzie dostawać pierwsze role w przedszkolu i najwięcej wierszyków do wykucia;)

Jeśli czujesz, że dziecko chciałoby czegoś wiecej, to poszukaj, może są jakieś ciekawe oferty zajęć dla takich maluchów.
Niestety z własnego doświadczenia wiem, że poza tym, iż takim dzieciom łatwiej w szkole w pierwszych latach, to potem już leci się "trybem normalnym".
Nie wiem jak u Ciebie, ale u mojego dziecka szybszy rozwój intelektualny bardzo opóźnił ten motoryczny, zwłaszcza jeśłi chodzi o sprawność przestrzenną; drabinki, schody, ruchome sznurki, nawet jazda na rowerze to porażka:/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
wow zdolne te Wasze dzieci przed 2 urodzinami znaja caly alfabet, licza, mowia po angielsku --------geniusze chcialabym to zobaczyc nie znam takich dwulatkow
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ale starajmy się czytać ze zrozumieniem, bez wyolbrzymiania - nie napisane jest, że znają "cały" alfabet ani, że "mówią po angielsku".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry