Widok

zwolnienie lekarskie po urlopie macierzyńskim?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam!
Czy wiecie może jak to jest ze zwolnieniem lek po urlopie macierzyńskim?
jeśli urlop kończę 28 to 29 mogę przedłożyć pracodawcy zwolnienie lekarskie? Oczywiście jeśli są wskazania do zwolnienia.
Bo wiem, że np jak chce urlop wypoczynkowy to muszę przedłożyć wniosek 2 tyg przed końcem macierzyńskiego tak?

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możesz. Ja tak robiłam.
bj czyli mówię, że wracam a w dniu powrotu wręczam zwolnienie?
a ile czasu chorowałaś?

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
ja wykorzystałam 12 dni urlopu i poszłam na zwolnienie w trakcie jego trwania. Mam je do tej pory,leczę się na kręgosłup.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi akurat zostało 6 dni z tamtego roku i 20 z tego urlopu wypoczynkowego.
ale strasznie choruje mi dziecko i nie ma perspektyw powrotu do pracy- zresztą czeka na mnie zwolnienie i tak.... wiem, że 60 dni można wziąć na dziecko zwolnienia lek. tylko zastanawiałam się jak to w praktyce wygląda... kiedy co i jak....

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Takie zwolnienie wystawia lekarz rodzinny czy ginekolog, czy może jeszcze jakiś inny?
I jest to płatne zwolnienie? Pytam bo ja zmagam się z depresja i też chce po macierzyńskim tak zrobić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie wiedzieli, ze będę chorować. Nawet mnie o to poprosili. Ja chorowałam na zmianę z zaległym urlopem. Nie wiem jak ty masz powiedzieć. U mnie w sumie to były 4 miesiace.
ja powróciłam do pracy po wykorzystanym urlopie macierzyńskim, w tym samym dniu przyniosłam zwolnienie lekarskie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Renni to i ja pewnie tak zrobię.
zapewniłam szefową, że wracam ona się cieszy bo na biurku już pewnie wypowiedzenie trzyma. Babsztyla z zaskoku wezmę ;)

image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy mogę dopytać, bo to dla mnie nie jasne... czyli po urlopie macierzyńskim (a przypadku choroby) mogę iść na zwolnienie lekarskie, a nie korzystać jeszcze z wychowawczago??
i 2, czy w przypadku choroby na macierzyńskim jak dostanę zwolnienie to macierzyński mi się przedłuża o to zwolnienie, czy nic się nie dzieje?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak po macierzyńskim mazna iść normalnie na zwolnienie jesli jest taka konieczność ,
ja jesteś na macierzyńskiem to lekarz nie wypisze ci zwolnienia - nic ci sie macierzyńskii nie przedłuża niestety przez zwolnienie
a kiedy trzeba np. zgłosić że sie chce zmniejszyć etat? bo ja mam macierzyński + do wykorzystania urlop zaległy + bierzący. A wogle to czytałam że jak kobieta po ciąży złoży wniosek o zmniejszenie etatu nie można jej zwolnić. Tak samo nie można zwolnić jak złoży wniosek o wychowawczy. Nie wiem czy to prawda??
ja zmniejszyłam etat już po macierzyńskim, zaległym urlopie i zwolnieniach. musisz napisać podanie do szefa, w którym piszesz na jaki okres chcesz zmniejszyć etat. Jesteś jeszcze chroniona przez rok przed zwolnieniem
Alina, dziękuje za info :) tak słyszałam ale też nie byłam pewna czy można wcześniej wykorzystać urlop i co jeśli się ma zwolnienie na dziecko. Wiem że ważne jest nieraz żeby pilnować jakiś terminów z tymi wnioskami.
A jak wyglada wynagrodzenie jesli napisze o zmniejszenie etatu? Pewnie jest adekwatnie mniejsze? I czy mozna napisac takie pismo o przeniesienie na inne stanowisko? Pracowalam jako przedstawiciel handlowy wiec od rana do wieczora i zawsze raz w tyg wyjazd na 2-3 dni dlatego nie wyobrazam sobie tak pracowac majac malutkie dziecko...
image
po pierwsze można złożyć podanie o 7/8 etatu i nie maja prawa cie zwolnic- kodeks pracy - dziewczyna z sasiedniej firmy tak zrobiła i nadal pracuje - wypłacaj 7/8 pensji- zawsze to lepsze niz nic.przedzwon do inspekcji pracy tylko dokładnie kiedy musisz złożyc wniosek o zmniejszenie etatu
druga rzecz - tez mam prace wyjazdowa - kontrakty sa na terenie całej polski- jak narzekałam na wyjazdy kumpela powiedziała mi zrób sobie dziecko, wtedy dopoki nie skonczy 4 lat nie musisz wyrazic zgody na delegacje musza cie przeniesc.Wtedy sie smiałam ,ale teraz gdy jestem w ciazy wiem ze albo kontrakt bedzie w trójmiescie albo bede pracowac w oddziale.I mojego pracodawce to nie dziwi.
image

image
a jezeli chodzi o zwolnienie to pierwsze 33 dni placi pracodawca, a potem Zus?czy jak?
jeżeli zwolnienie jest ciągłe to rzeczywiście po pewnym czasie zaczyna wypłacać zus
już nie! teraz juz po 14 lub 15 dniach płaci ZUS
Od kiedy to ??
Mi pracodawca płacił przez 33 dni a później zus
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
pracodawca nadal placi pierwsze 33 dni.chyba ze cos sie zmienilo w przepisie od czerwca zeszlego roku,ale nic nie slyszalam o tym.
image
Dla osób do 50 roku życia - to 33 dni. Dla starszych 14 dni - to taka polityka państwa zachęcająca do zatrudniania osób odrobinę starszych.

I jeszcze taka uwaga: ten zmniejszony wymiar etapu to nie na rok, tylko na taki czas, w którym mogłybyście być na urlopie wychowawczym. To taka rekompensata, jeśli chcesz pracować, ale troszkę mniej. No i bardzo ważne - pracodawca nie może odmówić. Jeśli ktoś ma przeczucie, że zostanie zwolniony to świetne rozwiązanie, np. 9/10 etatu ;)
to dotyczy osób po 50 roku życia, dla pozostałych zasady wypłaty zasiłku chorobowego nie zmieniły się, zus zaczyna płacić od 34 dnia choroby w roku
a jak jest w przypadku macierzyńskiego z Zus? z umową do dnia porodu ? czy po skończonym macierzyńskim moge wysłać zwolnienie do Zus albo do pracodawcy?
Weronka mylisz się, w Kodeksie Pracy jest wyraźnie powiedziane, że okres chroniony nie dłużej niż 12 mcy

Art. 186. 8.

§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
Beti jak umowa z pracodawcą kończy Ci się w dniu porodu to potem wszystko załatwiasz z Zus-em, pracodawca nie jest już stroną.
A jak to jest w wypadku kiedy jestem na urlopie wychowawczym i kończy mi sie umowa mogę iść na l4? pracodawca nie chce mi przedłużyć umowy rozmawiałam z nim a on powiedział,że mu sie to nie opłaca bo jakby mi przedłuzył to nabywam prawo do następnych dni urlopu..które musiałby mi płacić, jedynie może mi przedłużyć jak wróce do pracy, a to nie wchodzi w gre z różnych względów a najważniejszym jest to, że ciągle karmie piersią.
Czy na wychowawczym można dostać l4
A prosze o informacje odnoście badań lekarskich po macierzyńskimi wykonywać nie wykonywać wiemy że pójdziemy na zwolnienie i jak to się ma do wypłaty chorobowego

Po powrocie z macierzyńskiego do pracy moja kadrowa powiedziała mi, że ciąża to nie choroba i nie wymaga się później badań z powodu ciążowego L4.
Ale i tak musiałam zrobić badania okresowe bo ich ważność już się kończyła.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

ciekawe książki dla 4 latka jakie czytacie? (58 odpowiedzi)

czy możecie polecić jakieś fajne tytuły książek dla 4 latka do poczytania na dobranoc. W...

do góry