Widok
zwolnienie lekarskie po urlopie macierzyńskim?
Witam!
Czy wiecie może jak to jest ze zwolnieniem lek po urlopie macierzyńskim?
jeśli urlop kończę 28 to 29 mogę przedłożyć pracodawcy zwolnienie lekarskie? Oczywiście jeśli są wskazania do zwolnienia.
Bo wiem, że np jak chce urlop wypoczynkowy to muszę przedłożyć wniosek 2 tyg przed końcem macierzyńskiego tak?
Czy wiecie może jak to jest ze zwolnieniem lek po urlopie macierzyńskim?
jeśli urlop kończę 28 to 29 mogę przedłożyć pracodawcy zwolnienie lekarskie? Oczywiście jeśli są wskazania do zwolnienia.
Bo wiem, że np jak chce urlop wypoczynkowy to muszę przedłożyć wniosek 2 tyg przed końcem macierzyńskiego tak?
mi akurat zostało 6 dni z tamtego roku i 20 z tego urlopu wypoczynkowego.
ale strasznie choruje mi dziecko i nie ma perspektyw powrotu do pracy- zresztą czeka na mnie zwolnienie i tak.... wiem, że 60 dni można wziąć na dziecko zwolnienia lek. tylko zastanawiałam się jak to w praktyce wygląda... kiedy co i jak....
ale strasznie choruje mi dziecko i nie ma perspektyw powrotu do pracy- zresztą czeka na mnie zwolnienie i tak.... wiem, że 60 dni można wziąć na dziecko zwolnienia lek. tylko zastanawiałam się jak to w praktyce wygląda... kiedy co i jak....
czy mogę dopytać, bo to dla mnie nie jasne... czyli po urlopie macierzyńskim (a przypadku choroby) mogę iść na zwolnienie lekarskie, a nie korzystać jeszcze z wychowawczago??
i 2, czy w przypadku choroby na macierzyńskim jak dostanę zwolnienie to macierzyński mi się przedłuża o to zwolnienie, czy nic się nie dzieje?
i 2, czy w przypadku choroby na macierzyńskim jak dostanę zwolnienie to macierzyński mi się przedłuża o to zwolnienie, czy nic się nie dzieje?
a kiedy trzeba np. zgłosić że sie chce zmniejszyć etat? bo ja mam macierzyński + do wykorzystania urlop zaległy + bierzący. A wogle to czytałam że jak kobieta po ciąży złoży wniosek o zmniejszenie etatu nie można jej zwolnić. Tak samo nie można zwolnić jak złoży wniosek o wychowawczy. Nie wiem czy to prawda??
A jak wyglada wynagrodzenie jesli napisze o zmniejszenie etatu? Pewnie jest adekwatnie mniejsze? I czy mozna napisac takie pismo o przeniesienie na inne stanowisko? Pracowalam jako przedstawiciel handlowy wiec od rana do wieczora i zawsze raz w tyg wyjazd na 2-3 dni dlatego nie wyobrazam sobie tak pracowac majac malutkie dziecko...
po pierwsze można złożyć podanie o 7/8 etatu i nie maja prawa cie zwolnic- kodeks pracy - dziewczyna z sasiedniej firmy tak zrobiła i nadal pracuje - wypłacaj 7/8 pensji- zawsze to lepsze niz nic.przedzwon do inspekcji pracy tylko dokładnie kiedy musisz złożyc wniosek o zmniejszenie etatu
druga rzecz - tez mam prace wyjazdowa - kontrakty sa na terenie całej polski- jak narzekałam na wyjazdy kumpela powiedziała mi zrób sobie dziecko, wtedy dopoki nie skonczy 4 lat nie musisz wyrazic zgody na delegacje musza cie przeniesc.Wtedy sie smiałam ,ale teraz gdy jestem w ciazy wiem ze albo kontrakt bedzie w trójmiescie albo bede pracowac w oddziale.I mojego pracodawce to nie dziwi.
druga rzecz - tez mam prace wyjazdowa - kontrakty sa na terenie całej polski- jak narzekałam na wyjazdy kumpela powiedziała mi zrób sobie dziecko, wtedy dopoki nie skonczy 4 lat nie musisz wyrazic zgody na delegacje musza cie przeniesc.Wtedy sie smiałam ,ale teraz gdy jestem w ciazy wiem ze albo kontrakt bedzie w trójmiescie albo bede pracowac w oddziale.I mojego pracodawce to nie dziwi.

Dla osób do 50 roku życia - to 33 dni. Dla starszych 14 dni - to taka polityka państwa zachęcająca do zatrudniania osób odrobinę starszych.
I jeszcze taka uwaga: ten zmniejszony wymiar etapu to nie na rok, tylko na taki czas, w którym mogłybyście być na urlopie wychowawczym. To taka rekompensata, jeśli chcesz pracować, ale troszkę mniej. No i bardzo ważne - pracodawca nie może odmówić. Jeśli ktoś ma przeczucie, że zostanie zwolniony to świetne rozwiązanie, np. 9/10 etatu ;)
I jeszcze taka uwaga: ten zmniejszony wymiar etapu to nie na rok, tylko na taki czas, w którym mogłybyście być na urlopie wychowawczym. To taka rekompensata, jeśli chcesz pracować, ale troszkę mniej. No i bardzo ważne - pracodawca nie może odmówić. Jeśli ktoś ma przeczucie, że zostanie zwolniony to świetne rozwiązanie, np. 9/10 etatu ;)
Weronka mylisz się, w Kodeksie Pracy jest wyraźnie powiedziane, że okres chroniony nie dłużej niż 12 mcy
Art. 186. 8.
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
Art. 186. 8.
§ 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy, nie dłużej jednak niż przez łączny okres 12 miesięcy. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika.
A jak to jest w wypadku kiedy jestem na urlopie wychowawczym i kończy mi sie umowa mogę iść na l4? pracodawca nie chce mi przedłużyć umowy rozmawiałam z nim a on powiedział,że mu sie to nie opłaca bo jakby mi przedłuzył to nabywam prawo do następnych dni urlopu..które musiałby mi płacić, jedynie może mi przedłużyć jak wróce do pracy, a to nie wchodzi w gre z różnych względów a najważniejszym jest to, że ciągle karmie piersią.