Widok

zwolnienie w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, czy byłyscie na zwolnieniu w czasie ciąży (z różnych powodów), a jesli tak to "leżące" czy "chodzące" bylo i czy ZUS Was sprawdził choc raz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To chyba jestem jedyna która zastala kontrola zusu
Witam.A nawiazując do tematu po jakim czasie dostałyście pieniążki z zusu?
no mi sie tez wydaje ze to powinno wystarczyc-zle samopoczucie. zwlaszcza ze pracuje w systemie zmianowym, po 12godz, i nie ma w mojej pracy opcji zeby zmienic środowisko na mniej szkodliwe. :/ a co oznacza ze w takim przypadku pracodawca zwalnia mnie ze swiadczenia pracy? tzn ze mnie zwalnia? :/
ps a jak wygląda taka kontrola zusu? przychodzi pani i co mowi? pyta jak sie czujesz? a Ty ze zle i ona wychodzi? :) bezsens te kontrole! ja nie otwieram drzwi-bo jak KTOS powyzej napisal, mi tez sie nie chce, a jak ma ktos z rodziny bądź znajomych wpasc to wiem o tym wczesniej!
Ona przychodzi z koleżanką chodzą we dwie, podpisujesz im papier i tyle o nic nie pytają tylko mówią że sa z zusu pokazują legitymacje i wsio. Patrzą czy jesteś w domu, czy nie dorabiasz.
heh... zawracanie głowy, naprawde.... przeciez jak ktos chcialby sobie dorobic to i tak dorobi.... choc dla mnie to nie po to idzie sie na zwolnienie ale ok, nie moja sprawa.
a Wy sie stresujecie tymi paniami z zus czy nie? :)
Ja nikogo nie znam kto by miał jakiees konsekwencje z tego powodu, ale uważam, że lepiej otworzyć im drzwi niż potem pisać pisma czy biegać z wytłumaczeniem do zusu.
"zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy" nie oznacza zwolnienia z zakładu pracy a zwolnienia z wykonywania pracy. Uściślając - jak pracodawca nie może dać Ci innej pracy,która nie będzie szkodziła/zagrażała Tobie i ciąży, to zwalnia cię do domu ale dostajesz za to normalnie pensję od pracodawcy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
okruszek, piszesz ze pracujesz po 12 godzin, czytalam ze w ciazy mozna pracowac max. 8 h wiec bierz zwolnienie i niczym sie nie przejmuj!
Ja bylam na zwolnieniu od 6 m-ca,na chodzacym.Przez ten czas nie mialam kontroli z zusu.
Doka co do terminu to ja otrzymałam równo miesiąc po wystawieniu pierwszego zwolnienia. ZUS ma 30 dni od momentu wpłynięcia do nich zwolnienia, więc wiele zależy też od księgowości firmy, w ktorej się pracuje czy dostarczą zwolnienie do ZUSu jak najszybciej.
a ja mam pytanko co do takiej kwestii: czy ktoras z was chodzila panstwowo do ginekologa zeby miec darmowe badania itd oraz jednoczesnie chodzac prywatnie (czesto lepsza opieka, usg itp.)i dostając od takiego lekarza prywatnego zwolnienie powiedzmy na cala ciąze? jak to ma sie pozniej do przedstawienia "papierków" w szpitalu przy porodzie? moze byc jakis konflikt formalny? nie ma sie problemow z zusem?
a dlaczego? to Twój wybór do jakiego lekarza chodzisz, mozesz nawet do dziesięciu ;) i nikogo to nie powinno obchodzic!
Ja chodze do dwóch. Jeden na NFZ drugi prywatnie. W szpitalu mam zamiar tylko kartę ciąży od prywatnego pokazać, ponieważ jest lepiej prowadzona, ma więcej wpisów i więcej badań lekarz prywatny mi zalecał niż ten na NFZ
Miałam kontrolę z zusu podczas ciąży ;-) i nie było mnie w domu, tzn. byłam w domu tego dnia akurat, ale nie pod tym adresem. Dostałam pismo i musiałam odpowiedzieć, dlaczego mnie nie było. Prowadzę działalność gosp., kobiety na działalności są częściej kontrolowane z tego co kojarzę. Odpisałam na pismo i więcej nikt się nie pojawił. Acha, mogłam "chodzić" ;-).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja byłam na stażu, dałam zwolnienie itd.... do urzędu w pracy powiedziałam że jestem w ciąży to mi skrócili umowę o staż dostawałam jeszcze za to pieniądze a teraz jakoś jeszcze nie dostałam, ale macierzyński będę mieć normalnie...
hej, kiedy wlasciwie lekarze zalecaja isc na zwolnienie 'ostateczne' w ciazy? oczywiscie to sprawa indywidualna, ale przy zalozeniu ze wszystko jest ok, chodzimy do pracy bo dobrze sie czujemy, ale czas najwyzszy isc 'na odpoczynek' poniewaz brzuch coraz wiekszy albo praca 8 godzin przy kompie, itp. ? myslicie ze juz tak na poczatku 7 miesiaca, zeby te 3 miesiace szykowac sie do porodu? jakeis opinie, doswiadczenia?
Ja poszłam na zwolnienie pod koniec 32 tyg ciąży. Zostawiłam sobie dwa pełne miesiące na przygotowania :)
Majka - wg przepisów ciężarna nie może pracować 8 godz. dziennie przy komputerze :)
wiem wiem, robi sie wtedy pseudo przerwy, ale swoj 8-h czas w pracy i tak trzeba odbębnic

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

do góry