Widok
"zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy" nie oznacza zwolnienia z zakładu pracy a zwolnienia z wykonywania pracy. Uściślając - jak pracodawca nie może dać Ci innej pracy,która nie będzie szkodziła/zagrażała Tobie i ciąży, to zwalnia cię do domu ale dostajesz za to normalnie pensję od pracodawcy :)
a ja mam pytanko co do takiej kwestii: czy ktoras z was chodzila panstwowo do ginekologa zeby miec darmowe badania itd oraz jednoczesnie chodzac prywatnie (czesto lepsza opieka, usg itp.)i dostając od takiego lekarza prywatnego zwolnienie powiedzmy na cala ciąze? jak to ma sie pozniej do przedstawienia "papierków" w szpitalu przy porodzie? moze byc jakis konflikt formalny? nie ma sie problemow z zusem?
Miałam kontrolę z zusu podczas ciąży ;-) i nie było mnie w domu, tzn. byłam w domu tego dnia akurat, ale nie pod tym adresem. Dostałam pismo i musiałam odpowiedzieć, dlaczego mnie nie było. Prowadzę działalność gosp., kobiety na działalności są częściej kontrolowane z tego co kojarzę. Odpisałam na pismo i więcej nikt się nie pojawił. Acha, mogłam "chodzić" ;-).
hej, kiedy wlasciwie lekarze zalecaja isc na zwolnienie 'ostateczne' w ciazy? oczywiscie to sprawa indywidualna, ale przy zalozeniu ze wszystko jest ok, chodzimy do pracy bo dobrze sie czujemy, ale czas najwyzszy isc 'na odpoczynek' poniewaz brzuch coraz wiekszy albo praca 8 godzin przy kompie, itp. ? myslicie ze juz tak na poczatku 7 miesiaca, zeby te 3 miesiace szykowac sie do porodu? jakeis opinie, doswiadczenia?