Widok

zwolnienie w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, czy byłyscie na zwolnieniu w czasie ciąży (z różnych powodów), a jesli tak to "leżące" czy "chodzące" bylo i czy ZUS Was sprawdził choc raz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No niestety w dzisiejszych czasach sporo osób kombinuje i załatwia lewe zwolnienia przez co firma traci na nich bardzo dużo. Ja od jakiegoś już czasu współpracuję z firmą conperio pomagają mi sprawdzać pracowników na zwolnieniach
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy ty jesteś głupia czy tylko udajesz? nawet nie zdajesz sobie sprawy jak można się czuć właśnie na początku - wymioty, biegunki i osłabienie.. zastanów się zanim otworzysz paszczę!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Morela 100% pod warunkiem, że zaniosłaś do kadr zaświadczenie o ciąży - sam kod B na L4 nie wystarczy;
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
od początku jest 100% płatne
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej dziewczyny, orientujecie sie moze, czy od poczatku ciazy przysluguje 100% na zwolnieniu. Tak sie sklada, ze sie przeziebilam i jestem zmuszona siedziec tydzien w domu. Oficjalnie mam najnizsza krajowa, chociaz na reke dostaje wiecej, ale na zwolnieniu jest liczone od sumy na umowie i tak sie zastanawiam, czy za ten tydzien dostane 100 czy 80% najnizszej krajowej. Ech nie dosc ze zle sie czuje, to jeszcze na wyplacie poleci, mam tylko nadzieje, ze choroba nie wplynie negatywnie na malenstwo...
zamiast tego kazda kobieta powinna moc posiedziec przynajmnie 9 miesiecy z dzieckiem bez obawy czy bedzie miec prace po powrocie. jakos nie chce mi sie wierzyc ze 95% kobiet pracuje w warunkach szkodliwych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chyba nie ma czegos takiego, ze od jakiegos konkretnego tygodnia zaleca sie juz zwolnienie. To wszysko zalezy, jak sie czujesz, jaka masz prace i takie tam. Mysle, ze jak ktos czuje sie dobrze, to i do dnia porodu mozna pracowac. Ja mam nadzieje, ze mi sie tak uda :P Na poczatku ciazy musialam isc na kilka tygodni zwolnienia i juz nie moglam doczekac sie powrotu do pracy, bo takie siedzenie samemu w czterech scianach to straszna meczarnia :P
No i tez nie pochwalam siedzenia na zwolnieniu 9 miesiecy "bo mi sie nalezy". Inna sprawa, ze czasem naprawde trzeba, no ale tego sie nikt chyba nie czepia.
być może...:)
to pewnie pracujesz jako agent Tomek
nie mogę powiedzieć :) (a własciwie napisac)
jesteś spadachroniarzem czy snajperem?
po to np ze niektóre kobiety mają na tyle ryzykowną pracę że nie chcą ryzykować zdrowiem swoim i dziecka. Tak jak np ja :)
Czułam się i nadal (odpukać:)) czuję się świetnie i mogłabym pracować ale niestety... sama pracodawczyni "wyrzuciła" mnie na zwolnienie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja do konca nie rozumiem po co sie idzie na zwolnienie w od poczatku ciazy jezeli nie jest sie chorym (rozumiem jak ktos ma zagrozona ciaze i musi lezec albo jest chory),jestem w stanie zrozumiec ostatnie 2 miesiace, bo jest juz ciezko. wszystkie moje kolezanki pracowaly prawie do konca i maja zdrowe dzieci. nic dziwnego ze pracodawcy unikaja zatrudniania kobiet jezeli musi sie liczyc z prawie dodatkowym rokiem nieobecnosci pracownika.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
wiem wiem, robi sie wtedy pseudo przerwy, ale swoj 8-h czas w pracy i tak trzeba odbębnic
Majka - wg przepisów ciężarna nie może pracować 8 godz. dziennie przy komputerze :)
Ja poszłam na zwolnienie pod koniec 32 tyg ciąży. Zostawiłam sobie dwa pełne miesiące na przygotowania :)
hej, kiedy wlasciwie lekarze zalecaja isc na zwolnienie 'ostateczne' w ciazy? oczywiscie to sprawa indywidualna, ale przy zalozeniu ze wszystko jest ok, chodzimy do pracy bo dobrze sie czujemy, ale czas najwyzszy isc 'na odpoczynek' poniewaz brzuch coraz wiekszy albo praca 8 godzin przy kompie, itp. ? myslicie ze juz tak na poczatku 7 miesiaca, zeby te 3 miesiace szykowac sie do porodu? jakeis opinie, doswiadczenia?
ja byłam na stażu, dałam zwolnienie itd.... do urzędu w pracy powiedziałam że jestem w ciąży to mi skrócili umowę o staż dostawałam jeszcze za to pieniądze a teraz jakoś jeszcze nie dostałam, ale macierzyński będę mieć normalnie...
Miałam kontrolę z zusu podczas ciąży ;-) i nie było mnie w domu, tzn. byłam w domu tego dnia akurat, ale nie pod tym adresem. Dostałam pismo i musiałam odpowiedzieć, dlaczego mnie nie było. Prowadzę działalność gosp., kobiety na działalności są częściej kontrolowane z tego co kojarzę. Odpisałam na pismo i więcej nikt się nie pojawił. Acha, mogłam "chodzić" ;-).
Ja chodze do dwóch. Jeden na NFZ drugi prywatnie. W szpitalu mam zamiar tylko kartę ciąży od prywatnego pokazać, ponieważ jest lepiej prowadzona, ma więcej wpisów i więcej badań lekarz prywatny mi zalecał niż ten na NFZ

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry