Widok

zwolnienie w ciąży

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
hej, czy byłyscie na zwolnieniu w czasie ciąży (z różnych powodów), a jesli tak to "leżące" czy "chodzące" bylo i czy ZUS Was sprawdził choc raz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hmmm.... to widocznie nie zwrocilam uwagi na te cyferki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://forum.trojmiasto.pl/kontrola-z-zusu-byl-ktos-u-was-t104553,1,16.html?hl=zwolnienie#hl

znalazłam :)

ten numer statystyczny choroby (czy jak to się nazywa) jest widoczny tylko dla ZUS - pracodawca widzi puste kratki :)

nie musisz się nikomu tłumaczyć czemu będziesz na zwolnieniu :)

tak wygląda zwolnienie ciążowe :)
image

podkreślona 1 oznacza, że powinnaś leżeć :P (teraz dopiero to zauważyłam - na wcześniejszych zwolnieniach miałam 2 czyli że mogę chodzić)
"B" oznacza ciążę :)
to jest zwolnienie od ginekologa :)

tam gdzie są 3 różowe kropki - jest ukryty nr statystyczny choroby - jest niewidoczny dla pracodawcy :)

http://forum.trojmiasto.pl/przyczyna-zwolnienia-w-czasie-ciazy-t112959,1,16.html?hl=zwolnienie#hl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na zwolnieniu pisze kod choroby w przypadku ciąży zaznacza kod B (chyba ten) więc ZUS wie że jetseś w ciąży im chodzi o to że ciężarne na zwolnieniach dorabiają lub pracują
Justi30 - nie zgodzę się z Tobą :) przez całą ciążę też miałam zwolnienie od ginekologa :) i tam jest oznaczenie kodem 1 lub 2 - że wskazane jest leżenie, lub że pacjent może chodzić :)

nawet kiedyś wrzuciłam tu na forum skan zwolnienia z oznaczeniami :P może uda mi się znaleźć :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
justi mylisz się - na zwolnieniu do Zusu idzie infromacja z jakiego powodu jesteś na zwolnieniu (do pracodawcy juz taka informacja nie idzie) i jest informacja czy powinnaś leżeć czy możesz chodzić.

ja byłam kilka razy na zwolnieniu - z różnych powodów i w zalezności od tego co mi dolegało mogłam chodzić bądź musiałam leżeć, np. przy uporczywych wymiotach mogłam chodzić. przy krwawieniu, zapaleniu łozyska, zapaleniu krtani - zwolnienie leżące. Zdarzyło mi sie kilka razy nie otworzyć drzwi - np brałam prysznic, leżałam pod kołderką i nie miałam ochoty sie ruszać - żadnego pisma nie dostałam, więc miema, że kontroli nie było.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
dostawalam zwolnienie co miesiac od ginekologa i zapewniam ze nigdy nie bylo tam napisane czy mam lezec czy tez nie.to zupelnie inny rodzaj zwolnienia niz takie od zwyklego lekarza.na zwolnieniu od ginekologa zaznacza sie tylko specjalny kod oznaczajacy ciaze.nic wiecej:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
na L4 jest zaznaczone czy lezysz czy nie (oznaczenie numerkami: 1 i 2) dlatego trzęsę portkami :) ze spotkam ich jak bede chciala wyjsc po chleb czy cos :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie hehehe;)
na zwolnieniu lekarz nie pisze z jakiego powodu masz zwolnienie i czy masz lezec czy nie.wystarczajacym "powodem" widocznym na zwolnieniu jest poprostu ciąża.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
ale skoro ma sie leżące to się lezy i drzwi nie otwiera, prawda?:)
bylan a zwolnieniu od 8 tygodnia do samego konca i nie mialam w zwiazku z tym absolutnie zadnych problemow.wcale nie musialam lezec,bo nie bylo takiej potrzeby.Jesli sie koszmarnie czujesz to masz prawo isc na zwolnienie i tyle.
ZUS nie sprawdzał ani razu:P
byłam na zwolnieniu od ok 7-8tc :) raz przez czyjeś niedopatrzenie miałam zwolnienie "leżące" :) resztę "chodzących" ;)

nikt nic nie sprawdzał - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo ;) a miałam wtedy inny adres zameldowania(i oficjalnego zamieszkania - znany w pracy i w Zusie) i faktyczny adres zamieszkania ;)
Ja miałam chodzące i sprawdzili mnie w miejscu zameldowania, Normalnie tam nie przebywam ale w dniu kontroli przez przypadek byłam :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry