Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.10

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 5

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 6

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 7

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=180109&c=1&k=16#fs

Mamusie grudniowe cz 8

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-8-t183174,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 9

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-9-t186446,1,16.html

Lista grudniowych mam:

Aniak;) - 03.12 - chłopczyk
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk Filipek
Asienkaj -06.12 - dziewczynka Hania
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
Anula78 -06.12-chłopczyk Jakub
misica3 -07.12- dziewczynka Hania
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - dziewczynka
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Aniewa - 11.12 - dziewczynka
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12 dziewczynka Madzia
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 12.12 - dziewczynka Laura
Mamka - 12.12 - chłopczyk
GrudniowaIwona - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12 dziewczynka Magdalena
Magda - 23.12 dziewczynka Milenka
muszelka - 24.12 dziewczynka Zuzanna Natalia
queen- 25.12 - chłopczyk
ola_h - 28.12 - chłopczyk Wojtuś
Justyna - 28.12 chłopczyk Marcin Jacek
Trotka - 29.12 - dziewczynka Nikola
Ania1979 - 30.12-chłopczyk - Jacek
Ania-Gd - 30.12 - dziewczynka Nikola
BlueBell - 31.12 - dziewczynka Natalka
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mar-chew super że założyłaś nowy bo fakt tamten długo się otwierał :/

To melduję się w nowym wątku i witam nową mamusię :)
image
image

image
Witam i ja ;-))
Ja na szczęście nie mam problemu ani z mamą ani z teściową - obie są super i nie wtrącają się póki co. Mamy robić tak jak chcemy, a one ewentulanie pomogą jak będziemy chcieli.

Dziś byłam u koleżanki, która ma śliczną i grzeczną 3,5 miesięczną córeczkę. Przebrałam ją i przewinęłam - nie było to łatwe ;-)). Co to będzie z takim maleństwem? Ale fajnie, że sobie potrenowałam - chociaż z takim cierpliwym dzieckiem to co innego niż z noworodkiem ;-).
Oj nie mogę się doczekać tej mojej kruszynki...ale porodu to niekoniecznie ;-).
Hej,
melduję się i witam serdecznie nową mamusię:-))
Melduję się w nowym :)
image
Witam w nowym i od razu pytanie:

Czy furagin można brać w ciąży?
image
To informacja z ulotki :)

Ciążą i karmienie piersią
Ciąża

Przed zastosowaniem każdego leku należy poradzić się lekarza lub farmaceuty.
Nie należy stosować leku Furaginum w pierwszym trymestrze ciąży.
image
image

image
Agusia dzięki
image
Chyba można na naszym etapie, ale lepiej zadzwoń do Piskulaka.

Ale miałam dziś sen...brrr. Sniło mi się, że byłam w nocy w WC i zobaczyłam, że krwawię i idę do męża, budzę go i mówię, że musimy jechać do szpitala bo coś złego się dzieje... Okropne to było. No i ta pierwsza myśl po przebudzeniu - że nie jestem gotowa! ;-)
Ja właśnie skończyłam kurację Furaginem. Miałam go przepisany przez ginekologa na bakterie w moczu. Dobry lek - mi pomógł pozbyć się bakterii, w posiewie wyszedł brak bakterii i drożdży. Brak skutków ubocznych.
image

image

[URL=http://img848.imageshack.us/i/dsc0014h.jpg/]
Dziewczyny gdzie oglądaliście wózki w Gdańsku?
Ja kupuje z allegro, ale chciałabym go zobaczyć na żywo i ocenić.
Już czas w sumie :)

A jak wasze samopoczucie dzisiaj?
Ja jestem rozleniwiona strasznie, spać się chce i w ogóle nic się nie chce, a dziś do szkoły rodzenia na ćwiczenia. Może jak się trochę poruszam to lepiej będzie :)
image
witam serdecznie w nowym wątku

ja wózki oglądałam w gdyni na hutniczej, w mama i ja na grnwaldzkiej oraz w akpolu na jaśkowej dolinie , też zamawiam z allegro ale właśnie widziałam wózek na żywo i dlatego na taki się zdecydowałam
Ja oglądałam w Mama i ja duży wybór mają.

Samopoczucie średnie od kilku dni odstawiam fenoterol i niestety brzuch mi się ciągle stawia i pobolewa :/
image
Ja sie właśnie zastanawiam gdzie kupić wózek w sklepie czy na allegro, nie macie obawy ze w razie reklamacji trzeba będzie ten wózek wysyłać komuś poczta do naprawi itp?
[url=http://www.suwaczki.com/]image[/url
Ja właśnie też się ostatnio nad tym zastanawiałam, że w razie gdyby coś z wózkiem się stało to pewnie musiałabym odesłać tam skąd zamówiłam.
image
ja podchodzę do tego tak że mam nadzieję ze trafię na taką sztukę która nie bedzie sie psuła , a jednak na allegro jest duzo taniej niz w sklepie
Ja mam zawsze obawę przed kupnem wartościowych rzeczy przez internet bo boje sie ze później może być problem z reklamacja i naprawa;/ i nie zawsze wtedy wychodzi taniej...
ale tak myślę sobie że pzejade sie do akpolu i zobacze ile kosztowałby kompletny zestaw z wózkiem i fotelikiem taki jak bym chciala , moze faktycznie nie bedzie az takiej duzej roznicy zobaczymy
ja oglądałam w kapolu i mama i ja (tu też kupiłam:)
gdy ogladałam te wózki na allegro to wcale nie były tańsze, a wrecz droższe o 100zl no i jeszcze przesyłka...miałam sczescie bo jak byłam tydzpoxniej w mama i ja to juz nie bylo tej promocji i wozki byly o prawie 200zl drosze...

akurat wozek wolę kupic blisko ze sklepu, zeby nie bylo problemow z reklamacja itp.. a te mniejsze rzeczy bez obaw w internecie:)
Aniewa zgadzam sie z Tobą i myślę że tak tez sama zrobię:)
Hej mamuśki witam się i ja w nowym wątku.Miłego dnia życzę.
Sylwia Dziękujemy:)
ja dziś zaraz na wizytę jadę i już sie nie mogę doczekać jak zobaczę moja kruszynkę:)
kruszynka już pewnie ponad 2kg wazy hiihi a ja...pewnie kolejne +3 sie okaże:)
Dziewczyny powiem Wam tak w Mama i Ja jest opcja utargowania ceny do najniższej jak jest w internecie, wiele osób o tym nie wie :) Ja ostatnio pytałam się o bazę do fotelika Maxi Cosi i na dzień dobry zjechali z ceny internetowej o prawie 70 zł także warto się zapytać. Ja swój kupowałam również po dużo niższej cenie niż na "półce" sklepowej.
image
image

image
O Agusia dobrze wiedzieć :)

Jak ostatnio pytaliśmy czy jest możliwość utargowania niższej ceny to facet powiedział, że z reguły jak coś już jest w promocji /a model który nas interesował był/ to raczej bardziej nie spuszczą ceny :/

Ja porównywałam ceny wózków w mama i ja z bobowózkami. W sumie wychodzi nam tylko ok. 50 zł różnicy na korzyść bobowózków. Stwierdziliśmy, że nie opłaca nam się jechac do Gdyni...

Dagmarka powodzenia u lekarza...czekamy na pozytywne wieści :D
image
blueBell - dzięki za info, wzięłam furagin

aniak - jestem ciekawa dlaczego jeden lekarz karze odstawić lek w 34 tygodniu, a drugi dopiero w 37. MI PIskulak powiedział, że odstawimy fenoterol dopiero w 37 tygodniu.
image
Dagmarko daj znać...jak maleństwo?! :)

ps. FURAGIN jest tylko na receptę i nie powinno się go brać bez konsultacji z lekarzem! moja znajoma (nie byla w ciązy, ale przeziębila się) w domku miala furagin i postanowiła sama zastosować sobie kurację...przy czym wkrotce wylądowała w szpitalu z komplikacjami, nerki itp..było poważnie.... także lepiej uważaj ...
Sbj no właśnie nie wiem :/ z tego co czytałam to większość dziewczyn odstawia właśnie w 37 tc.
Jak pytałam lekarki czy 34 tc to niezawcześnie powiedziała, że lepiej to zrobić teraz bo fenoterol może ale nie musi powodować przyrost mięśnia sercowego u dziecka. Może uznała też, że ta moja szyjka wytrzyma poprostu...we wtorek idę do lekarza to zobaczymy :)
image
Matko, furaginu nie bierze się na przeziębienie ;/
Ja brałam całe życie ale na problemy z nerkami i pęcherzem.
Wiem że w ciąży też można brać ale oczywiście po konsultacji z lekarzem.
image
Pewnie Aniewie chodziło o przeziębienie pęcherza. Ja bardzo czesto brałam Furaginę na problemy z pęcherzem w zasadzie tylko ten lek mi pomaga. Teraz w ciąży odpukać nie mam żadnych problemów a przed ciążą męczyłam się strasznie.
image
image

image
dokładnie Agusia:)
uff :)
image
U lekarza wszystko pięknie malutka odwrócona tak jak trzeba już prawie 2kg waży, termin z usg przesunął sie na 18 ale mam nadzieje ze nie wyląduje na święta na porodówce!
A ja tylko kilogram na plusie od poprzedniej wizyty, razem już 11 ale podobno nie widać:)
A co do tego leku na podtrzymanie to wydaje mi sie ze słyszałam ze po odstawieniu go można bardzo szybko urodzić może wiec dlatego lekarz chce żeby to było dopiero w 37tygodniu. Nie wiem czy to doklaładnie o ten lek chodziło ale coś mi sie obiło o uszy
no tak, po fenoterolu rodzi się następnego dnia po odstawieniu, albo przenasza - nie ma reguły.

co do furaginu - to zawsze brałam jak miałam jakieś problemy z pęcherzem, nawet moja mała jak miała 2 latka to brała furagin. Nie spotkałam się z skutkami ubocznymi.
image
Witam dziewczyny,
ale namieszałam...
kupiłam kołderkę o wymierze 100cm x 135cm i dwa komplety pościeli w tym samym rozmiarze a łóżeczko zamówiliśmy 60cm x 120cm.
Powiem szczerze że nie wiedziałam nawet że są mniejsze kołderki i pościele, pościel jest taaak ładna że od razu wzielismy i dokupilismy kołderkę i podusię. Zakup był w Apolu.
Mam do Was pytanko, czy myślicie że kołderka bedzie dużo za duża?
Myśle ze kołderkę mogłabym wymienic a pociel skrócić (moja mama jest krawcową). Jak myślicie?
No troszkę duża będzie niestety, ale zawsze można podwinąć boki, fakt że dla takiego noworodka to jest trochę ryzyko aby kołderka nie przykryła dziecka. Jeśli jest taka możliwość wymieniałabym w Akpolu na mniejszą a to czego nie dasz rady wymienić skróciłabym :)
image
image

image
tak jak pisze Agusia, trochę duża, wymień jeśli się da :)
image
Dzień dobry :)

Ja też kupiłam tą większą pościel ale chyba poprostu będę podwijała te boki i tyle. Nie widziałam w sklepie mniejszej.

W niedziele całkowicie już odstawiam fenek, mam nadzieję jednak, że nie urodzę 1 listopada :/
Ja mam rozmiar kołderki i pościeli 120x90cm jest idealna do standardowego łóżeczka :)
image
image

image
A ja specjalnie ten większy rozmiar kupiłam. Na początku nie będę uzywała kołderki tylko rożek lub kocyk ciepły. A potem ten większy rozmiar będzie ok. Na dłużej nam straczy.
Zresztą tak samo doradziła nam babeczka w Akpolu.
Ja tego rozmiaru kołderki używałam dla córki do 3 roku życia i była wielkościowo super, kiedy przeprowadziła się do swojego łóżeczka dostała już większa pościel.
image
image

image
Ja wczoraj zaczęłam pakowanie torby :) zmieściły mi się tylko podkłady porodowe 2 paczki, ręcznik, podkłady do przewijania, do tego moja kosmetyczka i papier toaletowy...a gdzie cała reszta :) do tego chyba na wezmę ze trzy reklamówki a lbo jeszcze jedną torbę :) tylko czy mnie nie wyśmieją jak wjadę z tym wszystkim na porodówkę....hmmm
image
Dziewczyny podpowiedźcie w co najlepiej zapakować do szpitala wysterylizowany laktator i butelkę - czy w zwykłą siateczkę jednorazową ?? czy czymś to owinąć ??
image
Dziękuje dziewczyny za wypowiedzi,
tak tez myslalam ze bedzie za duza..Ale wlsanie dzwonilam do Akpolu i bez problemu moge podjechac i wymienic na mniejsza. Pewnie posciel tez bym mogla wymienic na inna bo ta ktora kupilam jest tylko w tym wiekszym rozmiarza, ale jest taaak śliczna że poproszę mamę aby mi zwęzyła i skróciła.
Jeśli nie macie pościeli a potrzebujecie w wiekszym rozmiarze polecam :)
http://www.mini-mini.com.pl/kolekcja_2010/sun.html
(najtaniej w Akpolu)

Także ruszam do Akpoolu,
pozdorwionka
Ja gdzieś czytałam chyba wyprawkę do Redłowa, że warto spakować się w dwie torby jedna na porodówkę, druga dla dziecka. Najlepiej pampersy i podkłady wyjąć z opakowania zbiorczego i upchnąć je pojedynczo.
image
image

image
Co do laktatora nie wiem chyba w jakąś reklamówkę wystarczy. Ja laktatora nie zabierałam ze sobą. Nie mam ochoty mieć głupich tekstów, że dziecko karmione jest butelką.
image
image

image
Ja chcę już sobie przygotować laktator i butelkę, żeby w razie czego mąż mi dowiózł - jeżeli będzie taka potrzeba :)

jeny chyba zaczęłam się stresować ...
image
A ja jakoś jestem dziwnie spokojna, młoda przenosiłam tydzień więc zakładam, że troszkę jeszcze mi do porodu zostało :)
image
image

image
Dziewczyny te które spodziewają się córeczki może będziecie zainteresowane :)

http://forum.trojmiasto.pl/Sprzedam-przesliczny-polarowy-komplet-NEXT-dla-dziewczynki-0-3m-jak-nowy-t190746,1,16.html
image
image

image
dziewczyny a czy kupujecie wrazie czego jakies mleko w proszku żeby na wszelki wypadek było ? bo kolezanka mowi zebym kupila ale nie wiem jakie najlepiej
Ja nie kupuję.
image
image

image
Zastanawiam się nad zakupem monitora oddechu, mam możliwość kupienia AngelCare - używany ale na gwarancji do czerwca 2011. Cena 200 zł. Podobno w stanie idealnym.
Zastanawiam się czy z takim używanym monitorem może być coś nie tak? Nie chciałabym wyrzucać pieniędzy w błoto. Jednak wydaje mi się, że monitor działa w taki sposób, że trudno byłoby go zespsuć.
A jak Wy myślicie? Kupić używany czy inwestować w nowy? Różnica w cenie ogromna, bo nowy jakieś 400 - 500 zł zależy jeszcze gdzie i czy z elektorniczną nianią czy bez.
image

image

Jeśli z wiadomego źródła ja bym kupiła używany tym bardziej, że jest na gwarancji :)
image
image

image
co do laktatora, butelki i mleka sztucznego, w szpitalu w Redłowie 3 lata temu jak rodziłam wszystko było na oddziale, więc nic nie trzeba było mieć przy sobie.
image
ja chcę kupić z nianią od razu... mam nadzieję, że jest nadal po promocji ;/
image
image
Kołderka wymieniona bez żadnego problemu :)

Co do monitora oddechu i niani 2 w 1 to my również kupiliśmy (mąż się uparł..) w Mama i Ja. Tam kosztuje chyba 530zł, w Akpolu 550zł chyba a w necie 499zł plus koszt przesyłki, wiec w mama i ja wychodzi najlepiej.

Agusia, Sbj i inne dziewczyny które spodziewają się już drugiej dzidzi. Napiszcie proszę jak długo używałyście pieluszek nr 1?? One są takie malutkie..:)

Co do mleka sztucznego. My kupimy jedno opakowanie (puszke) nestle NAN HA 1. Mam nadzieje że się nie przyda, ale bywają różne sytuacje.. Nie uważam to za coś złego. Dostałam dwie próbne buteleczki od położnej Avant i Medela, także już nie musze kupować :)

Zabieram się za prasowanie ciuszków :)
justa - w naszym przypadku to było bardzo długo - około 2- 3 miesięcy,

Mała jak się urodziła miała 2850gram, jak wychodziliśmy ze szpitala 2520gram, po miesiącu 2800gram i dopiero po dwóch prawie 4kg, w połowie 3 miesiąca życia 4,5kg, wiec zmieniliśmy rozmiar.

Tak więc wszystko zależy od tego jak duże/małe dziecko urodzisz i jak szybko będzie Ci przybierać na wadze.
image
Ja nie kupuję mleka. W szpitalu jakby co dadzą. Jeśli się okaże ze są trudności z karmieniem i trzeba dokarmiać lub karmić sztucznym, to bez problemu kupię.

Ja kupiłam monitor oddechu z nianią Angel Care w Mapu na Hutniczej za 489 zł. Bez promocji - taką mają cenę. Od razu się zdecydowałam jak zobaczyłam, bo to najlepsza cena.
Justa u nas było bardzo podobnie jak u Sbj córka urodziła się z wagą 3075 i 51cm a pieluszek 1 używaliśmy ponad 2,5 miesiąca. Teraz kupiłam Premium Care i 1 są sporo większe niż pampersy zwykłe w żółtym opakowaniu.

Co do monitora oddechu nie przewiduję takiego zakupu na dzień dzisiejszy, chyba , że lekarz zadecyduje, że jest taka potrzeba.
image
image

image
Ja dziś dostałam mega paczkę z allegro od r_p77 i muszę powiedzieć ze wszystko w jak najlepszym porządku także polecam:)
Witam w ten piękny słoneczny dzień :)

Mam do was pytanie.
Czy macie problemy z chrapaniem? ja podobno od paru dni chrapię niemiłosiernie i nie daje spać mojemu mężowi który budzi mnie co chwila i błaga bym przestała ;/
Co ja mam poradzić na to? Zawsze to ja go budziłam żeby nie chrapał a teraz ja sama zamieniłam się w wielkiego chrapacza.
image
Hej, ja też witam - pogoda super, także może dzień dla nas wszystkich będzie super fajny....:-))

Jeśli chodzi o chrapanie to ja nie mam takiego problemu. Myślę Queen, że jeśli teraz zaczęłaś dopiero chrapać, to być może przez stan w jakim jesteś :-) Myślę, że jak tylko urodzisz problem zniknie!

Mi np. wczoraj ni stąd ni zowąd leciała krew z nosa - ciurkiem, to sie zdarzyło pierwszy raz. Siedzę przed TV a tu nagle brrrrr.....

Także myślę, że to "mankamenty" ciąży i potem bedzie ok.
Pozdrawiam
Byłam dziś w Akpolu i stwierdzam ze maja tam bardzo mały wybór wszystkiego, albo ja mam za duże wymagania:) Wozkow bardzo malo, pościeli dużo ale nic mi nie wpadło w oko i ceny takie średnie w porównaniu z allegro

W mama i ja maja chyba lepsze zaopatrzenie, na pewno więcej wózków i łóżeczek
Agusia pisałaś wcześniej ze w mama i ja jest opcja utargowania ceny ale w jaki sposób? należy im przedstawić jakiś wydruk na którym jest cena z internetu i wtedy opuszczają? jak to wygląda bo nie chcę tam wyjść na głupka że sie targuję:)
koniec końców kupiłam inny monitor oddechu, bo taki
http://allegro.pl/tommee-tippee-niania-i-monitor-oddechu-2w1-i1287951803.html
normalnie jest droższy od angelcare ale trafiłam po promocji i wychodzi taniej... no i na allegro jak taniusio:) niestety angelcare już nie było promocji i ze złości kupiłam inny produkt ;P
image
image
Dagmarka ja byłam w Mama i Ja i po prostu zapytałam się czy to jest ostateczna cena i czy możemy coś z niej zjechać. Zapytałam się czy można liczyć na najniższą cenę jaka jest w internecie. Sprzedawca powiedział, że tak nie ma problemu nie pytał o żadną stronę ale podejrzewam, że oni doskonale znają ceny konkurencji. Nie wiem czy ubić targu można na wszystkich rzeczach ja pytałam się konkretnie o bazę do fotelika Maxi Cosi a jak jest z np. wózkami nie mam pojęcia. Ja na swój dostałam ok 400zł rabatu, ale było to prawie 2 lata temu.
image
image

image
Marchew - kupiłaś dokładnie na tej aukcji ten monitor oddechu?

Napisz jak będziesz miała go w domku czy jesteś z niego zadowolona.

Dzisiaj przy tak pięknej pogodzie - dzięki zgodzie lekarza wyszłam sobie na spacerek dookoła domku - pierwszy raz od 4 tygodni ;) z córcia - cudnie, ale teraz znów leżę :)
image
Agusia dziękuje, może i mi sie uda coś utargować na wózeczku:)
sbj - monitor kupiłam tutaj w UK... ciężko będzie stwierdzić jak się sprawuje bez przetestowania go na dzieciaczku :) generalnie to już jestem zadowolona:)
image
image
właśnie się dopatrzyłam, że kupiłam inny monitor oddechu - nie wiem jaka jest różnica między nimi (na pewno cenowa;P)
image
image
No rzeczywiście super cena tego monitora. No ale dla mnie to i tak juz za późno, monitor kupiony.
Marchew - dzięki

Dziewczyny czy boli Was brzuch - mnie od wczoraj boli brzuch cały - ale to nie tak jak skórcze, tylko jakbym się przedźwigała, a nic nie podnoszę. Miałyście tak, czy to normalne w ciąży. Troszkę zaczyna mnie to martwić.
Boli najbardziej jak podnoszę się z łóżka lub jak przewracam się z boku na bok, czyli generalnie w sytuacjach, gdy dźwigam brzuch.

Napiszcie co o tym myślicie i czy tak miałyście.

Może to dlatego, że do wagi 50kh i wzrostu 164 cm w ciągu niecałych 5 miesięcy doszło 11kg?
image
Ja chyba tez ostatnio się przedźwigałam, bo też nie mogłam się swobodnie ruszać, ale nie bolał mnie brzuch tylko pod lewą piersią jakby mięsień albo żebra. Jeden dzień bardzo na siebie uważałam i przeszło.
mama-W
image

[url=http://www.zapytajpolozna.pl] image [/u
mnie czasami boli jakby pod brzuchem - od siedzenia... a jak się przewracam z boku na bok to boli mnie w kroczu - jakby szpagat robiła i mięśnie nadwyrężyła - gdzieś przeczytałam, że to normalne...
martwi mnie z kolei moje ciśnienie... jak mierze sobie po wysiłku (np. wchodzenie po schodach to mam 140/90 czasami druga wartość dochodzi do 102!) ale tylko trochę poleżę i ciśnienie 110/70 - nie wiem w końcu czy to się klasyfikuję jako nadciśnienie (i mam się martwić) czy, że ładnie spada jak odpoczywam i nie mam czym się martwić... niepokoję się tym bo póki co przytyłam 19kg ;/ białkomocz - w ogóle u mnie nie wystąpił...
image
image
Sbj ja z wzrostu 164 i wagi 61 przybrałam 11kg i nie mam takich dolegliwości ale każdy organizm jest inny, mnie brzuch boli trochę i sie napina jak wstaje ale to tylko kilka sekund i puszcza
Dzięki dziewczyny - będę leżeć i zobaczymy co będzie

Co do ciśnienia wydaje mi się, ze skoro się uspokaja po leżeniu to jest ok
image
Chyba dziewczyny jesteśmy już na takim etapie ciąży, że wszytsko jest możliwe. Mnie też brzuch czasem boli, napina się - nie wiem jak to naswać. Właśnie jak wstaję, jak za długo stoję i sama nie wiem kiedy ;-). Tak mnie czasem kłuje brzuch, jakbym miała wzdęcia silne ;-), ale to nie to.
No nic to damy radę dziewczyny. Już niedługo. w 36-37 t.c. płuca maluszka są już wykształcone, więc jakby co... (tfu, tfu). Ale kochane donosimy te nasze maluszki minimum do 38 t.c. ;-).
JA kupiłam ten monitor: http://allegro.pl/snuza-halo-2010-monitor-oddechu-przenosny-gdansk-i1281871141.html
ale na szczęście odkupiłam używany więc zapłaciłam połowę.

Jeśli chodzi o brzuch to mnie też boli, tak trochę jak zakwasy, przy przewracaniu się i podnoszeniu więc myślę że to normalne :)

Mi lekarz kazał mierzyć ciśnienie jak trochę odpocznę i posiedzę, więc myślę że to po wysiłku się chyba nie liczy.
image
Hej Dziewczyny.

Ja dzisiejszy dzień przeleze w lozku.. Nie wiem czy Wy tez tak macie ale chyba teraz coraz czesciej beda zadawane takie pytania :)
Przedwczoraj cala noc mnie brzuch bolal, bylo mi neidobrze i duszno wkoncu ok godz 3-4 poszlam do WC i dostalam rozwolnienia .. pierwszy raz w ciazy mi sie to zdazylo..
wczoraj w nocy bylo ok nic mnie nei bolalo.. a dzis znowu bolal mnie brzuzch (boli nadal) ale nie ciagle tylko tak ratami boli..przestaje i znowu boli.. no i bylo mi niedobrze ale nie udalo mi sie zwymiotowac no i znowu duszno..
Czy ja sie zblizam do tego oczekiwanego dnia czy cos moze byc nie tak??
moze u jakiejs z was ez sie tak zdaza?
a te bole krocza to pytalam lekarza normalne i ma byc tylko gorzej mi cochwile w kroczu sgtrzela jak wstaje z lozka is ie przewracam.. :)
agus - może być i tak, że złapałaś grypę żołądkową...
image
image
agus a moze tez być tak że organizm sie oczyszcza przed porodem i że ten wielki dzień juuż niedługo.

jak bóle przychodzą ratami i są takie jakby na miesiączke to mogą być skurcze, ja tak właśnie miałam.

dla pewności podjechalabym na izbe przyjęć albo zadzwoniła do swojego lekarza.
ale nie wymiotuje... wczoraj w nocy bylo ok zadnych bolow ..
moze sobie wkrecam bo jak moja siostra byla w ciazy to ostanie dni z nia spalam..bala sie sama.. i tej nocy przed porodem dostala boli rzucha,miala rozwolnienei i wymiotowala.. widok straszny moze dlatego wlasnie sie boje..
wiesz co to może spróbuj sobie odpocząc poleżec w łóżku pod kocem i obserwuj organizm , jak cos cie zaniepokoi to do lekarza.

pozdrawiam i zdrówka życze :)
wlasnie sa ratami boli i przestaje..
ale tylko w nocy no i dzis rano teraz juz przestaje..

dzisiaj tak jak mowisz przeleze caly dzien.. maz bezemnie pojechal na groby powiedzialam ze w ciazy nei wejde na cmentarz...
Są to najprawdopodobniej skurcze Brakstona-Hickasa na tym etapie całkiem normalne. Agus nie denerwuj się moim zdaniem masz jeszcze troszkę czasu do porodu :)
image
image

image
mam nadzieje..nie chcialabym urodzic miesiac szybciej lub 1 listopada...
A może rozwolnienie i wymioty były spowodowane czymś co zjadłaś? ja już kilka razy myślałam ze mam skurcze przepowiadające ale po jakimś czasie leciałam na kibelek i okazywało sie ze to od jelit, one maja teraz mało miejsca i jak coś sie tam przeciska to może porządnie bolec, przynajmniej ja tak mam
Cześć Dziewczyny!
Baaardzo dawno temu, gdzieś na początku Waszego wątku pisałam do Was, że tez chciałam być mamą grudniową, ale wyszło, że zostałam mamą sierpniową :)

Rodziłam w Redłowie - widzę, że już pakujecie torby, więc pomyślałam, że może przyda się Wam moja wiedza :)
Jeśli chodzi o Redłowo - nie trzeba mieć swojego rożka, dają szpitalne. I pierwsze ubranko dla dziecka - to od razu p porodzie też jest szpitalne (chyba, że sobie zażyczycie ubrać maleństwo we własne, ale odradzam - może się pobrudzić, bo pierwsza kąpiel po porodzie nie jest dokładna. W swoje ciuszki przebrałam synka dopiero rano (urodziłam o 21.40).

Co koniecznie wziąć:
- kółko ratunkowe (takie dziecięce, dmuchane za 2,5 zł) - dla dziewczyn rodzących sn
- coś do zjedzenia po porodzie (ja miałam sucharki i herbatę - bezpieczna rzecz dla karmiących :) uratowało mi to życie
- maść na brodawki (ja miałam Medeli, fantastyczna)
a reszta, to wiadomo.

Aha - podkłady poporodowe - w Redłowie przed łazienka stoi krzesło z ligniną, to lepsza sprawa niż podkłady. Tylko do tego trzeba mieć majtki poporodowe, ale nie te zielone lub niebieskie Canpola (zaparzają) ale takie siateczkowe (ja je kupiłam w Gdyni przy Świętojańskiej, w okolicach Empiku - w sklepie z odzieżą ciążową. Kosztowały co prawda 5 zł sztuka, ale bardzo się przydały i chodziłam w nich jeszcze dwa tygodnie w domu - te siateczkowe można prać :)

Generalnie jestem z Redłowa baaardzo zadowolona :)
Uważajcie tylko na kuchnię - nie specjalnie uważają na dietę dla karmiących. Np. - codziennie na śniadanie jest mleczna zupa.... Ja nie jadłam, bałam się, że Młody się uczuli na mleko krowie. Za to fajnie, że jest przekąska między głównymi posiłkami - jakieś biszkopty, czasami galaretka.
Mi mąż przynosił kompot jabłkowy w słoiku, polecam :)

Jakbyście miały jakieś pytania w szczególności do Redłowa, to chętnie odpowiem :)
No i powodzenia z brzuszkami :)
image image
panna z mokrą głową dziękujemy za wpis :)
Zamierzam rodzić w Redlowie i własnie powolutku pakuję torby.
Mam jeszcze jedno pytanie, spakowałaś 1 czy 2 torby?
Pozdrawiam
Miałam taką "torbę w torbie" - rzeczy dla synka w małej, płóciennej torbie. Torba jest oczywiście na sali porodowej, a po porodzie wiozą ją na oddział.
Jeśli myślisz o porodzie rodzinnym, to tatuś będzie mógł być cały czas na poródówce - po przecięciu pępowiny zabierają go na ważenie/mierzenie dzieciaczka a w tym czasie rodzi się łożysko. Potem przynoszą dziecko do karmienia i zostaje z Tobą i tatusiem przez 1-2 h (nie pamiętam :) w sali, w której rodziłaś. Ale po tym czasie, to już przewożą na położnictwo za te szklane drzwi i tatuś już tam nie ma wstępu.
I powiem Wam - bardzo dobrze! Większość dziewczyn ma w pierwszym tygodniu tak pogryzione brodawki (do krwi...), że masakra. I trzeba wietrzyć piersi. A jak wietrzyć, kiedy ktoś co chwila przychodzi w odwiedziny? Nie tylko do nas... Poza tym - po porodzie czułam się beznadziejnie (ból po zszywaniu, byłam na maksa wykończona i osłabiona) i nie chciałabym, żeby w takim stanie mnie ktokolwiek obcy oglądał.
image image
panna z mokrą głową - też będę rodzic w Redłowie, dziękuję za wpis, zaczynam się denerwować.
image
Kurcze...ale się boję...kupa w majtach...
Prawie codziennie śni mi się poród, coraz częściej o nim myśle, brrr!!

Za tydzien w poniedziałek ide na zwiedzanie podorówki w Redlowie, pracuje tam moja kolezanka i obiecała mi ze mnie oprowadzi.
Pewnie to nie pomoże pokonać strachu a wręcz przeciwnie, ale jak zobacze oddział to podczas porodu bede czuła sie pewniej.

Panna z mokrą głową ja również uważam ze goście powinni mieć ograniczony dostęp, również tatusiowie. Nie chciałabym aby inny tata albo ktos z rodziny oglądał jak karmię piersią tzn uczę się karmic. A juz nie wspomnę o poranionych brodawkach które należy wietrzyć..

Dziekujemy za opinie :)
sbj mam nadzieje że spotkamy się w szpitalu :)

No własnie! dziewczyny! A co z naszym spotkaniem??
Może wreszcie się poznamy? :)
A ja cały czas nie wiem Wojewódzki, Zaspa czy Kliniczna:( nie mam pojęcia gdzie chce rodzić:(
Tyle samo dobrych co złych opinii słyszałam o każdym z tych szpitali i po prostu głowa mi pęka od myślenia gdzie chce rodzic:( wojewódzki mam najbliżej na zaspę kawałek... a na klinicznej nie byłam nigdy...ale co do innych zalet i wad to sama nie wiem, czym Wy sie kierujecie w wyborze?
jakbym miała rodzić w Polsce to na bank rodziłabym w wojewódzkim - ale czysto z sentymentów. Sama się tam urodziłam no i moja mama tam pracuje :) Szpital znam dosyć dobrze więc i czułabym się w nim lepiej...
image
image
Dagmarka moim podstawowym kryterium wyboru było po kolei:
- lekarz prowadzący pracujący w szpitalu w którym zamierzam rodzić
- pierwszy poród odbył się w tym samym szpitalu i byłam zadowolona
- możliwość skorzystania z bezpłatnego ZZO
- możliwość odwiedzin w pokoju przez męża

To na tyle :)
image
image

image
Sbj - nie denerwuj się tylko :) Jeszcze masz trochę czasu.
Trafiłam na położne-anioły, rodziłam przez dwie zmiany i wszystkie cztery położne były fantastyczne - bardzo mi pomogły. To, co mówią w SR to prawda - podczas partych nie warto krzyczeć (ja sobie założyłam, że nie będę i na szczęście się udało :), bo cała energia się wytraca. Ja się skupiłam na parciu i synek się urodził w 10 min :) (Nie liczę tych poprzednich 7.40 skurczów..) Nawet nie wiedziałam, kiedy to się stało :)
I podczas pierwszej doby Wasze maleństwa będą pewnie spały głównie. Wykorzystajcie ten czas i same się prześpijcie, bo potem już będzie tylko gorzej ;) Postarajcie się nie wpatrywać z miłością w śpiące dziecko, bo to nie sprawi, że będziecie wypoczęte, a drugiej-trzeciej dobie zaczyna się gruba jazda ;)

No i nie prawda, że najgorsze są pierwsze trzy miesiące. Najgorsze są cztery tygodnie, a już pierwszy tydzień w domu (dla tych, dla których to pierwsze dziecko) to już w ogóle jest ciężka próba. Więc jeśli tylko macie taka możliwość - poproście kogoś o pomoc, żeby Wam przynajmniej coś ugotował albo posprzątał. Jak nie macie możliwości, żeby mąż wziął urlop (albo może mama lub teściowa), to przygotujcie sobie np. zamrożone porcje mięsa i warzyw (włoszczyzna bez selera) na zupę, żeby można to było tylko wrzucić do garnka.
image image
Ale Wujek Dobra Rada ze mnie ;)
Trzymam za Was kciuki :)
image image
No właśnie, ja także urodziłam sie w wojewódzkim ale przez cesarskie ciecie i to w ostaniej chwili, po 48godzinnym porodzie mojej mamci, ale to bylo 27lat temu:) a z tego co Agusia napisała to niestety nie mogę nic podciągnąć pod siebie:) także ciezko będzie wybrać;/
Ja również myślałam o Wojewódzkim bo mam lekarza z tego szpitala, ale zdecydowałam się na Redłowo, glównie dlatego że mam tam bardzo dobra znajomą i leżalam pare dni na patologi ciąży. Jeśli jednak lekarz da mi skierowanie na CC to pojade do niego, czyli Wojewódzkiego. Mam jednak nadzieje ze takiej sytuacji nie będzie, chociaz na wszystko trzeba się przygotować.

Damy rade dziewczyny! jestem przekonana ze czekaja nas w miare szybkie i mało bolesne porody ;)
dziewczyny martwie sie bo od wczoraj bardzo mi puchna palce od rak , nawet pierscionkow nie zaloze juz , wczesniej tak nie mialam , jak zginam palce to bola mnie , nie wiem czy to normalne czy powinnam sie zglosic do lekarza bo slyszalam ze nie wszystkie opuchniecia sa bezpieczne , czasami to moze byc zakazenie ale nie wiem czy to prawda
zle napisalam nie zakazenie a zatrucie jakies :0
mi położna powiedziała, że opuchlizna jest groźna jak jest podwyższone ciśnienie... dlatego ja co chwilę sprawdzam sobie swoje - bo jestem cała opuchnięta - wszędzie mi się woda zbiera :(
image
image
Asienkaj co do opuchlizny to moja koleżanka miała tak pod koniec ciąży ze bardzo spuchła dłonie - prawie nie mogla zginać palców, twarz i miała także bardzo wysokie ciśnienie przy tym - brała leki na obniżenie, czy opuchlizna samych dłoni już coś znaczy nie wiem, zmierz ciśnienie jeśli masz mozliwosc
no właśnie z tą opuchlizną to jest tak, że niby normalne - ale może być niebezpieczne ;/
image
image
Mnie z kolei puchną strasznie stopy tak, że kostek nie widać lekarz stwierdził, że to normalne na tym etapie ciąży i jeśli nie towarzyszy przy tym wysokie ciśnienie to jest ok.
image
image

image
Asienkaj mam dokładnie to samo co Ty, lekarz powiedzial ze nic złego sie nie dzieje jeśli cisnienie jest w normie. Dłonie mi taaak puchną ze jak zginam palce to w zgięciach skóra robi się jasna, dziewnie to opisałam ale nie wygląda to naturalnie..
No i podobnie jak Agusia u Ciebie stopy jak racice :( Stopa zlewa się z łydką, nie widać kostek.

Ostatnio popłakałam się z byle powodu...Kupiłam super ciążowa kiecke, wystroiłam się, umalowałam, uczesałam, wypastowałam kozaki i tuż przed wyjściem jak próbowałam ubrać buty okazało się ze stopy w nie nie zmieszczę (nie pomyślałam wcześniej aby je zmierzyć). Jejkuś w jaki płacz wpadłam, 5 min do wyjścia a ja butów szukam. Okazało się że wszystkie są za małe :) Wiec z powrotem spodnie i zamszowe rozciapane adidaski :)
Hej, dziewczyny

jeśli chodzi o opuchlizne to też u siebie zauważyłam, ze trochę zaczynam puchnąć, ale takie to chyba uroki końcówki ciąży.

Dzięki pannie z mokrą głową, za pozytywne opienie na temat Redłowa.
SBJ i Justa spotkamy się pewnie na porodówce ;-)) , bo też się do Redłowa szykuję na poród. Myślę tylko, że czeka mnie cesarka.
Trochę też się zaczynam bać, szczególnie po ostatniej wizycie jak lekarz mipowiedział , że mam cienką ranę po pierwszej cesarce.
Czasami boli jak cholera, ale dam radę - MUSZĘ!
Pozdrawiam
Cześć babeczki ja dziś nawet do kościoła nie poszłam,byłam wczoraj i tak mi było ciężko że dziś już bym rady nie dała.
oj brzuch boli i mam takie lekkie skurcze co jakiś czas.Zauważyłam też rozstępy.Wydaje mi się że urodzę wcześniej niż termin,tak mi intuicja mówi.A brzuch to mam taki od środka rozepchany że już chyba bardziej nie można.Tak mi już ciężko.
Hejka, zgadza się z tą opuchlizną, dopóki z ciśnieniem ok, to opuchlizna jest normalna, ale utrzymujące się wysokie ciśnienie może być bardzo groźne i może grozić stanem przedrzucawkowym, czasami w takiej sytuacji trzeba wcześniej zakończyć ciążę.

Któraś z Was pisała o spotkaniu, ja generalnie bardzo chętnie, ale jestem uziemiona, więc mogę zaprosić do siebie na kawę/herbatę. Jakby się któraś pisała, to niech poda termin na forum, może ktoś się dopisze i faktycznie uda się coś zoorganizować.
image
Dzisiaj w nocy okropnie się wystraszyłam i nie wiem co się stało..Obudził mnie okropny ból brzucha, w dolnej części. Bolało z minutę, może dłużej a potem przestało. Usnęłam i po chwili to samo ale jeszcze mocniej. Szybko wziełam dwie tabletki no-spy i przeszło. Jeśli w ciągu dnia lub w nocy się to powtórzy jutro zadzwonie do lekarza. Nie sądze aby to był skórcz, bo dotykałam brzucha i miękki był, sama nie wiem.. Poprostu w taki sposób brzucho mnie jeszcze nie bolał.
Mam nadzieje ze to nic poważnego.
Hej dziewczynki :)

Widzę, że każdą jakieś dolegliwości dopadły jak nie opuchlizna to bolące brzuchy :/ kurcze oby jeszcze trochę wytrzymać chociaż ta końcówka pewnie kolorowa nie będzie i będzie wszystkim coraz ciężej ... Ja wczoraj odstawiłam leki i dzisiaj jak na szpilkach czy przypadkiem mnie nie złapie ... jutro wizyta u lekarza zobaczymy co powie ...
image
Dziewczyny jakie pieluszki kupujecie na start? już było o tym pisane ale nie mogę znaleźć ;/
Dagmarka jeśli chodzi o mnie ja zakupiłam zapas pieluszek Pampers Premium Care rozmiar 1 i 2 :)
image
image

image
Ja także myślałam o tych pampersikach, tylko cena dość wysoka bez promocji, ale może gdzieś będzie na nie promocja to sie zaopatrzę:)
HEj dziewczyny.
Wszoraj polezalam i tylko troszeczke mnie brzuch bolal przed zasnieciem ale cala noc spalam:)

Moze to od jezdzenia za duzo latam musze odpoczac troszke..

Co do pampersow to tez mam zamiar kupic pampersy premium care 1 i 2, teraz w Super Pharm sa za 44,99 w Bomi te same za 52zł
wiem ze w realu byla promocja ze dwie paczki 80 zł ale tam nie widzialam premium care..
Ooo to trzeba sie będzie do Super pharm przejechać na dniach żeby nie wykupili :)
W piatek na Matarni było jeszcze duzo :) one sa w takich kartonowych pudełkach chyba chusteczki gratis.. ale nie jestem pewna,
tez jest promocja musteli, jak sie kupi jeden produkt drugi za 1 grosz promocja jest do 3 listopada z tego co wiem..
Super! to mało czasu trzeba podjechać do Galerii albo na matarnie:)
O super chyba też się wybiorę :)
image
Zamówiłam sobie na str pampersa darmowa próbkę tych Premium Care zawsze kilka pieluszek gratis:)
Dagmarka na samym końcu tego formularza należy wpisac kod, co wpisałas?? Wymagaja to pole. Ja również chciałabym wypróbować te nowe pieluszki bo na razie zaopatrzylam się w zykłe pampersiaki.
Tez miałam ten problem znalazłam na jakimś forum dziewczyna pisała żeby wpisać drymax chyba:) spróbuj
Udało się! :) dzięki :)
dziewczyny jaki proszek kupujecie?
Ja kupiłam niezmiennie (bo używałam go również dla starszej córki) proszek Lovela :)
image
image

image
Ja wyprałam wszystko w Jelpie :) potem może na inny się przerzucę
image
hej dziewczyny:)

justa...u mie była identyczna sytuacja, jak u ciebie...ubrałam super kieckie, wymalowałam się uczesałam i wołam męża aby przyniósł mi z pudełka moje kozaczki...no i co...nawet ich nie włożyłam...i musiałam założyć standardowe półbuty:/

no już mi się tyle wody zbiera...jestem opuchnięta bardzo, zwłaszcza stopy i ręce:( masakra....obrączki nie noszę juz od dawna...

trochę mnie to zastanawia...bo co teraz, bedzie jeszcze zimniej, moze niedlugo snieg spadnie...a my co w adidaskach bedziemy chodzic?! glupio tak kupowac buty na jeden raz, co wy planujecie?
a ja wyprałam w dzidziusiu, bo był njabardziej przystępny cenowo:P

ale jakos zapach nie za bardzo mi się podoba i nastepnym razem sprobuję lovele:)
a no i brzuch ..z prawego boku mnie boli, kłuje jakos tak dziwnie:(
...już myslalam ze to wyrostek czy cos...
ale mama mowi ze tak juz bedzie na tej koncowce naszej,
ze to pewnie dzidzia się tak ułożyła..wiec probuję "wypchnąć" ja na drugi koniec...ale ona ani rusz...tylko uciska ten prawy bok
Aniewa ja drugi sezon noszę buty Emu są nie dość, że bardzo ciepłe to nie ma możliwości, żeby nawet bardzo spuchnięta stopa weszła do buta :-D Będą świetne do spacerowania z wózkiem :)
image
image

image
Ja tak samo jak Agusia nosze Emu i wygodniejszych nigdy nie miałam:)
Ja podobnie jak dziewczyny emu przygotowane :) ale na razie wchodzę jeszcze w kozaczki :)
image
Podbije na dzisiaj i życzę wszystkim miłego dnia :)

Ja dziś popołudniu do lekarza więc jakby któraś koło 17:30 trzymała kciuki to będę wdzięczna...bo w sumie to chciałabym w tym stanie trochę wytrwać :)
image
ja na szczescie nie mam problemu z butami, wszystkie z zeszlego roku na mnie pasuja, nic w sumie mi nie puchnie:)

a co do tego bolu po prawej stronie, to ja mam czasami takie kolki jak chodze wlasnie po prawej str, ze czasami nie moge juz kroka zrobic, musze chwile odczekac i jest lepiej, ale przez to chodze jak zolw i wszyscy musza na mnie czekac;p

image

image
Powoli kompletuje wyprawkę i zastanawiam sie jaki kremik ochronny na zimę kupić dla dzidzi? coś na mróz na buźkę?

a druga sprawa do doświadczonych mamuś:) jaki krem - maść na brodawki polecacie?
Dagmarka fajne kremy to:
Nivea na każdą pogodę
Penaten na wiatr i zimno
Hipp na każdą pogodę

Co do kremu na brodawki ja używałam Medeli Purelan
ale słyszałm też bardzo dobre opinie o kremie Lansinoh
image
image

image
Także słyszałam o tych co piszesz i jeszcze o Maltanie i bepanthenie :) za duży wybór:)
Aniak - będę trzymać kciuki - już zaciskam.

Dagmarka - na brodawki to o medeli słyszałam bardzo dobre opinie, ale ja przy pierwszym dziecku używałam bepanthenu i też byłam z niego bardzo zadowolona, a mała bardzo gryzła mi sutki.
image
WITAJCIE:)

co to za buty EMU?? Hmm..
ja już po wizzycie u lekarza..z dzidzią i mamą jest dobrze:)
dzidzia ma już 2600g :) a mamusia dużo za dużo :P
aniak trzymam kciuki oczywiście !!! ;]
Aniewa ja posiadam takie ale jest wiele różnych firm i rodzajów dłuższe, krótsze, tańsze droższe do wyboru do koloru :)

http://allegro.pl/emu-bronte-hi-39-piaskowe-najtaniej-oryginalne-emu-i1294553064.html
image
image

image
A ja w zeszłym roku kupiłam czarne traperki firmy ecco - są wiązane więc i teraz są super dobre, ponoszę pewnie kilka lat - znając solidność tej firmy. Niestety do sukienki nie ma mowy ich ubrać :(
image

image

ja na razie chodze w adidasach, ale jak spadnie snieg to moje emu tez wyrusza na ulice;p

ja tez dzis bylam na usg, u mnie tez wszystko dobrze. ale maly zlosnik znowu nie chcial pokazac buzi wiec musze czekac na porod zeby go zobaczyc;p rowniez wiercil sie jak ostatnio, ledwo go mozna bylo zbadac;p

lekarz stwierdzila ze dobrze go karmie, wazy juz 2200;p
a jeszcze tyle czasu przed nami... az sie boje co to bedzie w dniu porodu....;p

image

image
Hej dziewczynki fajnie że dzidzie zdrowe i rosną.
Od paru dni chodzę jak żółw i muszę coraz częściej do toalety to chyba znaczy że brzuch się obniżył,i tak jak wy dziewczyny czuję też z prawej strony dziwne kłucia i rozpychanie,jak dotykam w to miejsce to czuję że to jakaś część dziecka może nóżka.Ale jak mi ciężko chodzić mam wrażenie że toczę się.
Dziewczyny jedna z forumek ma do sprzedania super pajacyka świątecznego, rozmiar 56. Miałam od niej odkupić ale w tym czasie załatwiłam sobie innego. Chodzi o forumkę - ojjka tu jest link

http://forum.trojmiasto.pl/kupie-pajaca-swiatecznego-56-t190575,1,162.html

Wysłała mi fotki, wam też na pewno wyśle.
image
Witam wieczorową porą,
dzięki za kciuki już po lekarzu :) mały rośnie tak, że normalnie w szoku jestem już 2870 jak dotrwam do grudnia to będzie z niego niezły klopsik :) w sumie wszystko oki szyjka mi się trochę skróciła ale się jeszcze nie rozwiera więc jest oki oby tak dalej.
Do jutra dziewczyny :)
image
Aniak super, że wszystko z synkiem ok :)
image
image

image
Świetnie, że wszustko ok! A tak swoją drogą - taki już czas, że niedługo usłyszymy, że pierwsza z nas pojechała po swoje maleństwo... już nie mogę sie doczekać naszych relacji z pierwszego spojrzenia na kruszynkę :):):)
image

image

Aniak - cieszę się, że ok i dobrze, że możesz biegać bez leków - szyjka już teraz może się skracać - dziecko duże więc będzie dobrze.

Ja też cały czas się zastanawiam, która jako pierwsza z nas się rozsypie.
image
Hej ja też ostatnio zastanawiałam się która pierwsza z nas urodzi,no ja i Aniak na czele grupy,ale różnie to bywa z tymi terminami.Ja chciałabym urodzić grudniu a nie w listopadzie,w grudniu urodził się mój mąż i braliśmy ślub,i ogólnie fajny miesiąc,a listopad taki ponury.No i wolałabym aby moja dzidzia była strzelcem a nie skorpionem.Ale tak naprawdę najważniejsze aby synek był zdrowy.
Miłego dnia dziewczynki:)
Ja dzisiaj zaczynam zajęcia w szkole rodzenia Cud Narodzin. Wiem że to trochę późno ale przez tą przeprowadzkę nie miałam do tego głowy. Czy któraś z Was tam chodzi? Może się dziś poznamy :)
image

image

Ja też już nie mogę się doczekać tych naszych relacji :) i tego która pierwsza się rozpakuje.

Mój mąż urodził się pod koniec listopada i chciałby abym mu niespodziankę zrobiła i urodziła najlepiej w jego urodziny ale ja wolałabym jednak urodzić w grudniu może być 1 ale grudzień :)
image
Bluebell to żeś mi przypomniała, że ja dzisiaj zaczynam zajęcia! Na śmierć o nich zapomniałam ;P
image
image
Cześć babeczki!
Ja też wczoraj byłam u lekarza. Mała waży ponad 2,6 kg, dobrze się rozwija, cały czas leży główką w dół, ale na świat się nie pcha - jest wysoko.
Dr powiedział, że waga jest ok jak na ten etap ciąży, ale malutka nie będzie - minimum 3500 będzie wazyła.
Poza tym ja cały czas walczę z infekcją - całą ciąże dziewczyny, masakra! No i dr powiedział, że już nie wyleczę jej do porodu - będziemy tylko zaleczali i tyle. Prawdopodobnie po urodzeniu mi przejdzie samo.

No i wczoraj miałam ostatnie zajęcia w szkole rodzenia. Zwiedzałam Redłowski oddział. Nie jest źle. Wyobrażałam sobie to dużo gorzej. Sale porodowe są fajne - wypasiony fotel porodowy ;-). Łazienki są ok. Sale poporodowe też są w porządku. Wyobrazałam sobie odrapane ściany rodem z PRLu, ale wszytsko jest w miare nowe. No i wczoraj też było pusto - nikt nie rodził, tylko babeczki na poporodowej lezaly. No i też wychodziła jakaś do domku - z taką małą kruszynką.

Też jestem ciekawa, która pierwsza pojedzie rodzić. Dziewczyny, koniecznie piszcie o tym!
A dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie fotelika maxi cosi cabrio fix - zamówiłam używany z allegro i chciałabym wyprać w nim to pokrycie. Czy można je ściągnąć całkowicie tak do tego plastiku /nie tylko wkładkę dla niemowlaka/. I jak już się to ściągnie czy potem trudno to spowrotem założyć i ponaciągać. Nie mam do niego instrukcji a nie chciałbym się bez sensu potem siłowac. Może któras wie albo prała ??
image
Aniak wszystko możliwe że urodzisz pod koniec listopada ale to byłoby fajne aby dzidzia urodziła się w tym samym dniu co mąż.Ja niestety nie dociągnę mój mąż urodził się 12;12 termin mam 4.12 to już długo po terminie:( nie dociągnę.
Linaa - mam pytanie. Jak pojechałaś na Kliniczną to nie było problemu z zobaczeniem porodówki? Ja jakoś się boję, że mnie przepędzą ;-).
ja też myślałam nad tym ktora pierwsza urodzi ale nigdy tego nie wiadomo , ja napewno chcialabym zeby to bylo przed terminem a nie po , ale coz niestety tego sie nie wybiera :)

ostatnio jakos wieczorami dopada mnie taka handra , nie wiem jakis takistrach przed porodem , strach jak to wszystko bedzie , czy sobie poradze ,

spakowalam troche rzeczy wczoraj do szpitala ale jeszcze nie wszystko nie mam pojecia tak naprawde jak to spakowac zeby bylo dobrze i co powinnam wogole spakowac zeby nie zabraklo niczego i zebym nie miala za duzo rzeczy
Aniak ja prałam do innego fotelika do takiego zwykłego i ściągnęłam aż do tej gąbki ją też i potem bez problemu wszystko założyłam.
Sylwia mąż pewnie byłby w siódmym niebie :) ale jak tu trafić akurat w ten konkretny dzień :)

Michałowa super, że z córcią oki. Współczuje tylko tych infekcji, że też zawsze coś musi się przyplątać :/

Mi lekarka wczoraj zrobiła jeszcze to badanie na paciorkowca - tak w razie gdybym zaczęła rodzić na dniach. Na szczęście wynik ujemy.

Torbę mam już częściowo spakowaną - musze dokupić tylko jeszcze dodatkową koszulę i stanik do karmienia.
image
ja też muszę jeszcze dokupić stanik , bo jeden mam ale to troche mało kupie sobie jeszcze jeden, muszę również kupić chyba inne majtki poporodowe bo kupiłam canpolu ale gdzieś czytalam ze odparzaja i nie wiem teraz czy tak jest , jakie najlepiej kupić , musze jeszcze kilka drobiazgow kupic ale to spokojnie bo juz zostaly takie rzeczy ze wrazie czego odrazu sie kupi wszedzie takze sie nie martwie :)

a tak wydaje mi sie ze mam wszystko w torbie prawie , ale nie wiem , najwyzej beda mi donosic wkoncu jak bym chciala wziasc wszystko to chyba bym musiala spakowac jakas wielka moja podrozna walizke :)

dziewczyny powiedzcie mi jeszcze co dla malucha trzeba do torby spakowac bo ja sama juz nie wiem
mam przygotowane :
- rożek
- pieluche flanelowa
- pieluche tetrowa
- smoczek
- 2 komplety ubranek ( body z krotkim, body z dlugim , pajacyk , kaftanik, skarpetki i niedrapki ) czy to wystarczy
- pieluchy jendorazowe

nie pamietam co jeszcze dla malej jest w torbie
Aniak spokojnie można sciągnąć cała tapicerkę z fotelika Maxi Cosi :) Tylko trzeba się trochę nakombinować ale nie jest to trudne. Spokojnie dasz sobie radę :)
image
image

image
ja właśnie nie mam jeszcze pieluch ;/ i torby - bo nigdy nie używałam... a teraz tak głupio spakować się do plecaka ;P
image
image
Niby mam przygotowane wszystko do szpitala w szufladzie, ale jakoś nie mogę się zebrać, żeby zapakować to do torby - no i boje się, że - cały czas mam takie wrażenie że nie wszystko przygotowałam.
image
Oj dziewczyny zaczęłam sie denerwować jak tak piszecie ze juz coraz bliżej a ja powoli kompletuje ta wyprawkę:(
Ja też nie mam wszystkiego jeszcze muszę kupić kocyk rożek pościel i nowy fotelik(dostałam używany ale nie podoba mi się).
Mam do was pytanie czy faktycznie do porodu trzeba ogolić wszystkie włoski łonowe słyszałam różne opinie.
Hej dziewczyny:)
DObrze ze z Maluszkami wszystko ok ja sie nei moge doczekac kiedy mojego zobacze ale nei wiem czy to bedzie na usg ktore mam 24 czy moze juz na zywo :)
lezalam przez te kilka dni i juz mneij mnie brzuch boli.. pewnie przemeczenie..
ja tez juz coraz bardziej sie obawiam nawet snilo mi sie ze to baaardzo boli.. ehh chyba najbardziej boje sie tego rozcinania i zszywania.. naogladalam sie na discovery i TLC programow o ciazy i teraz mam...
Bylam wczoraj w super pharmie i kupilam pieluszki tak jak mowilam 78szt pampersow premium i chysteczki sensitive 63szt gratis:)
Kupilam tez dwa kremy w cenie 1 musteli na juz widoczne rozstepy zeby je troszke uniewidocznic:) moze pomoze:P

niestety nic wiecej nie zdazylam kupic a moj maz wlasnie musi wyjechac na 3 tygodnie :(
mielismy jechac dzis na zakupy i nic z tego nie wyszlo.. chyba bede musiala kupic wszystko z allegro..
dziewcyzny wy kupowalyscie jestescie zadowolone? yo byl r77 tak?
narazie zrobilam spis rzeczy potrzebnych mam ich tyle ze nei wiem od czego zaczac:) wy juz sie pakujecie a ja nawey nei mam co pakowac :)
Ja slyszalam ze trzeba sie ogolic..
moje siostry 2 lata temu i 4 musialy byc..
ale tez slyszalam ze jak nie jestes to oni cie ogola..
Ja właśnie skończyłam prasowanie wszystkiego dla Małej - zaczęłam o 8 rano ! no ale w końcu wszystko czyściutkie i pachnące, pięknie ułożone w szufladach - aż jestem z siebie dumna.
Ja już wyprawkę mam skompletowaną, muszę tylko kupić wózek i wanienkę i jeszcze przewijak na komodę, ale to jeden wyjazd od Mama i Ja a mąż mi obiecał te zakupy jutro bądź pojutrze.
Narazie za wcześnie na pakowanie torby, ale tak na wszelki wypadek zrobię szczegółową listę rzeczy do zabrania, gdybym to nie ja miała sama pakować torbę.
image

image

Ja się golę regularnie dla siebie, więc dla mnie bez różnicy czy trzeba czy nie :)
image
image

image
Agus878 ja także kupiłam wczoraj pieluszki pampers premium care w superpharmie:) na allegro ja zamawiałam od r_p77 i jestem zadowolona ma prawie wszystko co trzeba
Agusia ja tez sie staram regularnie aczkolwiek musisz przyznać ze nie jest to już takie łatwe:)
Ja też zamawiałam część rzeczy od r_p77 i polecam :)

Co do golenia to wydaje mi się , że nie trzeba tak kompletnie na zero tylko ważne , żeby podgolić miejsce gdzie nastąpi nacięcie/pęknięcie, żeby bez problemu można było zszyć - takie opinie słyszałam.
To prawda dla mnie golenie teraz to nie lada wyzwanie :) ale jakoś daje radę :)
Dziewczyny ale tak do zera golicie się bo ja aż tak to nie parę razy spróbowałam ale jak włoski odrastają to swędzi no i na drugi dzień po jestem cała w pryszczykach wy nie macie z tym problemu?Na wzgórku chyba można zostawić co nieco sama już nie wiem bo jak trzeba to lepiej zrobić to w domu niż pózniej położna w szpitalu.
Ja zawsze coś tam zostawiam jakiś paseczek :)
położna mówiła że nie trzeba być ogolonym do porodu i nie robią tego w szpitalu to dla własnej higieny własciwie juz tylko ,

lewatywy tez nie robia i wlasnie tu moje pytanie czy bedziecie sobie w domu robily , hmm sama nie wiem , nie wiem nawet czego uzyc do tego
ja mam zamiar użyć jakiegoś kremu do depilacji... ale chyba dopiero jak dostanę skurczy :P
image
image
Ja kupiłam specjalny preparat do lewatywy ENEMA sie nazywa około 5zl kosztuje, dobrze jest zrobić ja w domku przed wyjazdem do szpitala, bo w szpitalu nie chcą zrobić a to jednak duży komfort jak nic nas tam nie ciśnie przy parciu:)
Dziekuje Dziewcyzny napewno cos od niego zamowie :)

Dla mnie to juz tez spory problem sie golic i zawsze cos tam zostaje :)

CO do lewatywy tez chcialam sobie w domku zrobic, tylko czy zdaze przed porodem :P pozniej w szpitalu nei wiadomo co z wysilku sie moze zdazyc..
Dziewczyny czy Wy tez tak macie ze zapachy Was drażnią? ja myślałam ze to tylko na początku ciąży tak jest a ja tak mam cały czas! nawet zapach Loveli mnie drażni chociaż ona prawie w ogóle nie pachnie!
Ja się golę do zera - od zawsze to robiłam więc nie jest to problem, no może poza tym, że teraz bez lusterka to już nie daję rady :) co do lewatywy, zrobię sobie sama w domku - będę miała komfort psychiczny.
image

image

Ja w poprzedniej ciąży nie miałam robionej lewatywy w domu też nie robiłam, wypróżniłam się normalnie rano :) O 9 byłam w szpitalu zwarta i gotowa :)
image
image

image
Dagmarka - ja się zrobiłam bardzo podatna na zapachy - wyczuwam je z kilometra - ale mnie nie drażnią...
image
image
Mnie nie drażnią zapachy,a lewatywę też zamierzam zrobić w domu jak poczuję pierwsze skurcze myślę że zdążę.
Aja też robiłam zakupy na allegro u tego sprzedawcy wszystko było ok,tylko termometr odesłałam(nie polecam go zamawiać zle mierzy) i czekam na ich odpowiedz chcę zamienić go na elektroniczną nianię.
mnie też zaczęło rozwolnienie męczyć ;/ mam nadzieję, że to jeszcze nie... niech wytrzyma chociaż 1,5 tygodnia!
image
image
co dogolenia to 3 lata temu podgalali tylko miejsce w którym nacina się krocze, nie trzeba być ogolonym do zera. Dla mnie golenie to też wyzwanie, a właściwie tak mi wystrzelił brzuch że już nie dam rady.

Co do lewatywy - mówicie ENEMA, warto to przemyśleć, ponoć dobrze zrobiona lewatywa przyspiesza poród - tak mi mówiła pielęgniarka na izbie przyjęć przy pierwszym porodzie, więc może lepiej się nie męczyć.
image
Dziewczyny, poradźcie proszę jak zarejestrować się na stronie pampers, by otrzymać bezpłatną próbkę pieluszek premium care. Wpisuję dane i wpisuję i ciągle jest coś nie tak. Sama nie wiem co, źle robię.

Witam wszystkie przyszłe mamy. Podglądam Was od dawna, ale dopiero dzis postanowiłam napisać.
Termin mam na 11 grudnia. Czekamy na synka :)
Ja podobnie - golenie to wyzwanie, ale daję radę. Na pewno pojadę ogolona - jak zaczną się skurcze to się ogolę dokładnie. No i lewatywę też zrobię sobie w domu - jakoś tak lepiej. Chociaż w Redłowie robią jeśli nie zrobiło się w domu. Ale nikogo nie zmuszają.
Maja na końcu musisz wpisać hasło ja wpisałam drymax takie znalazłam na innym forum spróbuj
Witajcie dziewczyny,
ja dzisiaj u lekarza byłam. Jakiegos grzybka złapałam...:( Dostałam leki dopochwowe na 10 dni, mam nadzieje że szybko przejdzie.

Co do golenia, no to powiem Wam że naprawde nie było łatwo ogolić się dzisiaj rano przed wizytą u gina :) Ale z lusterkiem dałam rade :)
Ach! Położa z Zaspy mówiła ze golenie tak naprawde jest tylko po to aby podczas zdjcia szwów nie pociągnąc za włoski, bo to dopiero boli...!
Lewatywe pewnie sobie zrobię w domku jeśli zdąże, ale w Redłowie robią na pewno.
Hej,
witam Was wszystkie wieczorową porą.
Dzisiaj miałam pracowity dzień, byłam w Ikei po drobiazgi dla maluszka, zamówiłam resztę na allegro u Allegrowicza, którego polecałyście.
Zamówiłam fajny kocyk z firmy Bobas ;-)).
A i jeszcze jedno zamówiłam z apteki internetowej Oilatum - emulsję do kąpieli noworodków i zestaw MUsteli - żel poporodowy + krem na brodawki.
A Wy co kupujecie do kąpieli? I czy, któraś z Was używała ten żel poporodowy? Ja słyszałam pozytywne opinie dlatego zdecydowałam się na zakup.
Dziewczyny! HELP!
Dopadło mnie jakieś przeziębienie. Tak długo się broniłam i cholera na koniec choroba.
Boli mnie gardło, całe czerwone i zaczyna się katar. Co mogę wziąć?
Piję wodę z miodem i cytryną, wypiłam wapno z vit C.
A czy mogę coś brać na ból gardła?
Michałowa mi lekarz (ginekolog) przepisał bioparox i pomogło bardzo szybko a męczyłam się okrutnie z katarem i bólem gardla. 3x w ciągu dnia po 2 wduchniecia do nosa i buzi.
Ratowałam się też herbatką z miodem i cytrynką i czosnkiem na kanapke.
weź może na noc dwie tabletpki apap, działają przeciwzapalnie.
Piskulak powiedział, że możemy brać paracetamol, a gdyby się nie poprawiło to jedyny antybiotyk jaki nie zaszkodzi nam i dziecku to jego zdaniem rovamycine, ja niestety miałam katar 3 - tygodnie i w końcu na tym antybiotyku wylądowałam, teraz skończyłam go już brać i jest dobrze. A na katar to proponuje jeszcze inhalacje z soli fizjologicznej i majeranku.
image
Póki co o antybiotyku nie myślę. Mam nadzieję, że to tylko przeziębienie i przejdzie bez tego.
Czosnek właśnie zjem, miód i cytryna jest w ruchu.
A wiecie jakie tabletki na ból gardła?
Na bol gardła ja w aptece dostałam tylko tantum werde podobno można brać mi szybko pomogło i ten bioparox do gardła można tylko wpsikiwac, chociaż moja mama jest lekarzem i twierdzi ze na tym etapie ciąży leki juz tak bardzo dziecku nie szkodzą jak wcześniej, oczywiście lepiej nie brać za dużo ale jak trzeba to lepiej wziasc cos niz chodzic z infekcja
Dzięki Dagmarko. Już wcześniej korzystałam z tego hasła, znalazłam je w tym wątku, ale dalej nic. Niby hasło jest ok, ale coś z tymi in formacjami o moim koncie jest nie tak. Nie wiem tylko co. Czy tam podajesz swój mail np. na wp albo gdzieś tam? Nie mam pojęcia czemu to nie wchodzi. Pojawia się jakiś error i tyle :(
a ja witam nową mamusię i dopisuję do listy:)

Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
Maja - 11.12 - chłopczyk
Malinka0316 - 18.12
queen- 25.12 - chłopczyk

a u mnie jak tak dalej pójdzie to mi żadna lewatywa nie będzie potrzebna... i ja też załatwiłam sobie gardło pod koniec... wrrrr...
i też zaopatrzyłam się w ten krem Musteli - mam nadzieję, że jest dobry - w końcu nie mało kosztował...
image
image
Witam jak się dziś czujecie dziewczynki?
Mi od rana głowa boli i jestem jakaś wkurzona,mam nadzieję że to przejściowe.
Aha jeszcze na ból gardła ja brałam tabletki do ssania Isla a na gorączkę tylko paracetamol.
Chorym życzę szybkiego wyleczenia wszelkich infekcji.
Mnie dobija ta pogoda szaro buro, zero słońca :/
image
mnie też ta pogoda jakoś dobrze nie nastraja , mam jakieś kiepskie dni ostatnio

czy wasze maleństwa też się tak naprężają , ja czasami czuje jakby mi mialo brzuch rozerwać , czasami jest tak że brzuszek robi sie az twardy , nie wiem ale jakoś od wczoraj wogole dziwnie to wszystko odczuwam , jakby czasami mnie skurcz jakiś łapał ale to może tylko są jakies skurcze przepowiadajace, mam nadzieje ,
Asienkaj to rzeczywiście mogą być te skurcze przepowiadające mi czasami jak się brzuch napnie to aż taki dziwnie kwadratowy się robi :)

Maleństwo jeszcze szaleje, pręży się i kopie mnie po żebrach ale to inne uczucie niż to napinanie brzucha. Lekarka mówiła mi ostatnio, że ruchy mogą być coraz rzadsze bo dziecko ma coraz mniej miejsca.
image
asienkaj - mam dokładnie tak samo! skurcze, Hania się pręży i czasami brzuch twardnieje no i jeszcze mam rozwolnienie do kompletu :( siedzę i się modlę, aby jeszcze tydzień wytrzymać...
image
image
ja wlaśnie chciałabym tez jeszcze chociaz z tydzien wytrzymac , a później niech się dzieje co chce , ale nawet jak będzie szybciej to nic nie poradzi się,
do lekarza mam teraz dopiero 16 listopada więc jeszcze troche czasu
może poprostu nasze Hanie chcą wyjść szybciej na ten świat ale oby nie za szybko , żeby chociaż w takim terminie że nie bedą musialy być uznane za wczesniaki
a rozwolnienia nie mam , mam właśnie zatwardzenie , nie mogę ostatnio się wyproznic, czasami ide raz na 2 dni a nie powinno sie tak ,
Mar-chew a może coś zjadłaś i przez to ta biegunka co ??

Dziewczyny damy radę nie wyłamywać mi się tu :)
image
Dziewczyny ja mam tak samo jak wy.Brzuch się napina i już parę dni mam takie delikatne skurcze.Nastawiłam się psychicznie że w każdej chwili to może nastąpić.Torbę do szpitala też prawie całą mam spakowaną.Ale żeby chociaż Filipek poczekał ze dwa tygodnie jeszcze to byłoby super.
Aniak - raczej nie...
image
image
Ja mam często jakieś dziwne biegunki,przez całą ciążę nie miałam zatwardzenia.Przyzwyczaiłam się już do tego czasem chodzę do toalety nawet ze trzy razy w dzień.
ja właśnie martwię się bo nie mam jeszcze tak do końca torby spakowanej do szpitala , mam już conieco włozone ale nie wszystko jeszcze także niech Hania poczeka jeszze troche ,
dokładnie - niech Hanie czekają, bo mamucie jeszcze nie gotowe!
image
image
Hej,
witam wszystkie mamusie ;-))
Jeśli chodzi o przeziębienie Michałowa, to rzeczywiście tantum verde na ból gardła lub tabletki homeopatyczne do ssania (mi pomogły naprawdę są skuteczne). Do łóżeczka i wyleżeć trzeba, tym bardziej, ze pogoda nie zachęca do spacerów.
Mnie też dopadają bóle brzucha, ale ja walczę z raną po I CC. Dzisiaj w nocy znowu dłuuuugo nie spałam. Jak sobie pomyślę, że to już 35 tydz. to trochę czuję się przerażona, co mnie czeka brrr!

Pozdrawiam
Do dziewczyn chętnych rodzić w Wojewódzkim - wczoraj położna z tegoż szpitala potwierdziła, że najlepiej jeśli będziemy ogolone "na przedszkolaka" i będziemy miały ze sobą lewatywę - Enema. Nie mamy jej robić same w domu gdyż może przyspieszyć poród ale dobrze gdybyśmy poprosiły położną o jej zrobienie zaraz po przyjęciu do szpitala.
Oczywiście nic z tych rzeczy nie jest obowiązkowe, położna mówiła, że to przede wszystkim ze względów higienicznych.
image

image

Witajcie dziewczyny,
a ja dzisiaj w nocy znowu miałam dwa strasznie bolące skurcze. Brzucho mnie bolał jak na miesiączkę tyle ze duzo mocniej i tak w dolnej części. Nie brałam tym razem no-spy, samo przeszło. Dziwi mnie tylko ze nie czuje przy tym napinania brzucha. Może dlatego że lezałam. Często Wam sie tak brzuszek napina? tzn ile razy w ciągu dnia? a w nocy również?
MICHALOWA - na Klinicznej bez problemu pani z izby przyjęć wszystko mi opowiedziała, sal porodowych nie widziałam bo były zajęte ale rozmawialam na korytarzu z dziewczyną i powiedziała, że jest super nowoczesna i w ogóle wspaniali ludzie. Babka z izby przyjęć powiedziała ogólnie, że jak najbardziej można zobaczyć salę porodową jak jest wolna. Co do reszty pomieszczeń, można samemu pooglądać bo tam jest otwarte dla odwiedzających. najważniesze to nie mówić, że oglądasz szpitale bo nie mozesz sie zdecydować lub chcesz wybrać najlepszy bo potraktują to źle. Trzeba mówić, że TO WŁASNIE TEN wybrałaś bo słyszałaś SAME DOBRE opinie i chcesz zobaczyc jak to wszystko bedzie wyglądało jak juz się zgłosisz rodzić. no i z uśmiechem na twarzy :)
image
hejka, pogoda jak zwykle ostatnio do bani :(

Dzisiaj i ja źle spalam - budziłam się co godzinę i miałam skórcze, ale mówię maluchowi, ze jeszcze nie czas, bo torba nie spakowana, ależ ja to pakowanie odkładam - chyba na ostatnia chwilę. Wizytę tez mam dopiero 16 listopada, i chciałabym się rozpakować dopiero po niej.

Zazdroszczę Wam, że macie wybrane imię, my z mężem mamy różne fronty, a na dodatek ostatnio mam wrażenie że jemu nie zależy na wyborze imienia.
image
A ja dzis wstalam ze strasznym nastrojem :(
Moj maz wlasnie wyjechal i wraca za 3 tygodnie.. mam nadzieje ze przez ten czas nei urodze.. Nadodatek mam katar i gardlo mnie zaczyna bolec :(

Teraz juz coraz czesciej beda pytania typu czy Was dziewcyzny tez:)
MArchew masz tak jak ja mi po 3 nocy przeszlo.. ale lezalam 2 dni w lozku..
Mi sie tez napina brzuszek w dzien i przed snem w nocy tez sie nieraz budze bo mnie pobolewa..
Mim za to lekarska mowila ze teraz bole brzucha beda czestrze i mocniejsze podobno to normalne pod koniec ciazy nie mowiac juz o strzelajacym kroczu..
Jeny normalnie zaczynam się stresować jak każda tak o skurczach :)
Mi brzuch napina się często i w nocy też ale ile razy dziennie to cięzko mi stwierdzić ale sporo.

Sbj my też jeszcze imienia nie wybraliśmy. Znaczy każdy obstaje przy swoim wyborze :) Jak to się skończy to nie wiem :)
image
Dziewczyny nie denerwujcie się tym twardnieniem brzucha :) Ja miałam w poprzedniej ciąży regularne napinania oraz twardnienia od 35tc i mój gin uważa, że na tym etapie to normalne i rzadko kiedy kobieta rodzi szybciej. I faktycznie z takimi napinaniami i skurczami donosiłam małą bez żadnych leków do 41tc. Także głowa do góry :)
image
image

image
Witajcie drogie mamusie, chciałabym do Was dołączyć. Mam na imię Kasia, termin porodu mam na 13 grudnia, spodziewam się pierwszego dzieciątka - córeczki Amelki.
image
Witamy nową mamusię :)

Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
Maja - 11.12 - chłopczyk
Kasiula_83 - 13.12 - dziewczynka Amelia
Malinka0316 - 18.12
queen- 25.12 - chłopczyk
image
image

image
Tak czytam i czytam i mam to samo! Brzuch sie twardy robi, Magdusia się pręży jakby się odpychała od żeber i chciała wyskoczyć z brzucha. Jak chodzę to mam wrażenie jakby mi miała zaraz wypaść. Badanie miałam 29 listopada i było ok, pozamykana bylam jeszcze na całego. Pachwiny to już tak bolą,że sa dni ze nie moge prawie chodzic. Sama nie wiem z jednej strony niech sobie malutka dojrzewa ale czasami o porodzie myśle jak o wybawieniu :)
Do dziewczyn które kupiły podwójny krem musteli z superpharm czy Wam też sie tak słabo wchłania? Mój po 10 min sie jakby hmm ''kruszy'' :( A mój brzuch niestety nie wytrzymuje napięcia.
Tak czytam co piszecie i chyba jestem szczęśliwcem który nie ma na razie takich dolegliwości, tzn napina mi sie brzusio i dzidzia sie pręży, wystawia mi rożne części ciała a jak ja dotknę to chowa:) fajna zabawa z brzuszkiem:) w nocy mnie nie budzi i śpię jak mops:) tylko ciężko juz chodzić a najgorzej stać np przy prasowaniu ;/

ale ciesze ze na razie jestem na chodzie i oby jak najdłużej w dobrej formie, czego i Wam życzę!
Czy prałyście rożki, ochraniacze w 40 stopniach i nic sie nie działo?
Ja prałam wszystko i nic się nie słało :) Ochraniacz po wyprasowaniu jest tak samo sztywny jak nowy :)
image
image

image
Ja też prałam i jest ok.
Mama nadzieje ze mi sie nie rozejdą w praniu:)
Dagmarka jeśli się boisz możesz zawsze wyprać bez wirowania.
image
image

image
Cześć!

Linaa, dzięki za info!

Mi też się brzuch napina, czasem lekko boli, ale póki co do przejścia.

Sbj - ja też nadal imienia nie mam. Zobaczymy ;-)

Gardło mnie napiernicza strasznie. Mam tatum verde w spreju, ale na razie marny efekt. Poczekam do jutra, albo do wiewczora. Jak nic mi się nie poprawi to idę do lekarza. W sumie gorączni nie mam i tylko to gardło strasznie zawalone mam.
Lidka ja kupilam sobie juz intensywnie dzialajacy krem na rozstepy to juz bardziej tak po porodzie ale stwierdzilam ze ten bedzie lepszy bo jest juz na powstale rozstepy i na nowo powstajace:) jeszcze go nei uzywalam wiec nie wiem jak sie wchlania.. ale jak zaczne to napisze czy jestem zadowolona :)
Dziewczyny tylko z tymi intensywnie działającymi kremami to sprawdźcie jak jest ze stosowaniem w czasie karmienia piersią bo wiem, że wiele tych kosmetyków ma kofeinę i taurynę i inne składniki, które nie są wskazane przy karmieniu dziecka naturalnie.
image
image

image
ja chciałam dzisiaj wyprać całą wkładkę od fotelika Maxi cosi cabriofix - i nie udało mi się go ściągnąć ;/ i czy się go w ogóle da ściągnąć?
image
image
mi dzisiaj pani w sklepie powiedziała że cyba urodze wczesniej , już sie podobno bardzo zmieniłam i mowi ze juz widac zenapuchnieta , oby nie miala racji :)
ja do 32 tc nie miałam żadnych skurczy a bynajmniej ich nie czułam, ale potem zaczeły się zwłaszcza jak byłam dłużej poza domem - po kilku godzin chodzenia brzuch był naprawdę twardy i lekko pobolewał. Szyjkę mam od początku ok, zamknięta, ale gin kazała mi brać najmniejszą możliwą dawkę fenaterolu i isoptimu do końca 36 tc i ani dnia dłużej. Jak łykam te leki i jestem w domku to mój brzusio jest idealny, mała się wierci i wypina ale brzuszek nie twardnieje jest ok i nic nie boli, a jak jestem dłużej poza domem to trochę mi się stawia ale naprawde minimalnie. Tak więc ja raczej nie spodziewam się akcji porodowej przed ukończeniem 36 tc. Po odstawieniu hmmmm może byc róznie, wiele na ten temat czytałam że niekiedy szybko od odstawienia zaczynała się akcja porodowa, ale bywało i tak że ciążę donszno do 40 tc. Tak więc jak zwykle zycie zweryfikuje jak to z Nami będzie:)
image
jeśli chodzi o pranie różków i ochraniaczy to ja również prałam i absolutnie w żaden sposób na tym nie ucierpiały:>
image
odnośnie kremów na rozstępy to nie uzywałam, całą ciążę smaruję brzuchola oliwką bambino - na razie jest ok. Ale wiem że rozstępny mogą pojawić się nawet ostatniego dnia, tak więc jak na razie bacznie obserwuję czy jakiś drań nie wyskoczył. Jeśli coś się pojawi wówczas zainwestuję w jakiś kremik. Narazie zakupiłam krem na brodawki.
image
Dziękuję za dopisanie nas do listy :) I jeszcze raz dzień dobry:) My wczoraj bylismy u lekarza i jak na razie wszystko w porządku, oby jak najdłużej ;) Martwi mnie tylko ciągłe branie nospy. A i jeszcze z przerażeniem patrzę na to, że Wy dziewczyny wszystko już prawie macie przygotowane, my w tzw. polu. Dopiero pokój przygotowujemy, dzis mają nam montować szafę, reszta w powijakach... a termin tuż tuż
witam nowe mamusie:)

oj..a mi mala rowniez się pręży i pręży, aż boli...zwłaszcza ten prawy bok...to takie jakby ukłocie czy kolka..juz sama nie wiem...

ale na razie zadnych skorczy nie mam, a moze nie potrafię ich rozpoznać?! hmm...
za to co mam?! trudnosci z oddychaniem, oj ciezko mi ciezko:(

torby jeszcze nie spakowałam, najpierw muszę kupić "porzadniejsza" deske do prasowania i wyprasowac wszystko...pewnie w przyszlym tyg. juz bedę to robić:)
kurcze, na ostatniej wizycie zapomnialam spytac gina czy moge jeszcze chodzic na basen, do tej pory chodzilam ale nie wiem czy dalej mogę..w koncu brzusio juz taki duzy i to juz koncowka...co o tym myslicie?
Aniewa tylko nie prasuj wszystkiego na jeden rzut bo przynajmniej u mnie to bardzo meczące;/ stoisz i stoisz a ja miałam strasznie dużo tego wszystkiego chyba z 7 pralek na szczęście robiłam to na raty
Dziewczynki czy któraś szykuje sie na Zaspę?? macie może listę co tam trzeba zabrać bo ja mam tylko listę z wojewódzkiego i nie wiem czy sie pokrywają
Agusia w instrukcji jest napisane:
Może być stosowany na skórę biustu. Bezpieczny podczas karmienia piersią*
*przy zachowaniu ogólnych zasad higieny :)
Mar-chew można zdjąć całą tapicerkę w foteliku. Napisz kochana gdzie utknęłaś to Ci pomogę :)
image
image

image
Agus a no to jak napisane jest, że jest bezpieczny to ok :) Właśnie trzeba czytać ulotki bo niektóre kremy na rozstępy nie nadają się dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
image
image

image
ja miałam zamiar rodzić na zaspie ale jakoś trafiłam do szkoły rodzenia koło wojewódzkiego i przekonałam się do tego szpitala, pozatym mam najbliżej. Co do zaspy - dokładnej listy nie mam, ale z tego co wiem raczej pokrywała się ona z listą ze szpitala wojewódzkiego.
image
Dagmarka ja sie szykuje na Zaspe :)
Dziewczyny podawały liste co potrzeba skopiowałam ją sobie wiec Ci wkleje :
dokumenty:
- dowód osobisty
- karta ciąży
- książeczka rumowska
- wynik grupy krwi
- poświadczenie ubezpieczenia

- własne leki (np. Euthyrox)
- koszulka do porodu
- dwie koszulki po porodzie do karmienia
- wkładki (podpaski,podkłady) Bella duże
- szlafrok, kapcie, klapki do kąpieli
- przybory toaletowe
- sztućce i kubek
- majtki jednorazowe siateczkowe lub bawełniane
- skarpetki
- wkładki laktacyjne
- stanik do karmienia
- kanapki po porodzie i picie (woda mineralna) (również dla męża)
- cukierki do cmokania (landrynki)
- można kupić Tantum Rosa do płukania krocza

Dla dziecka:
- pieluszki
- śpioszki szt. 1
- skarpetki
- rękawiczki niedrapki
- chusteczki do pupy

Torba na poród:
- karta ciąży
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa lub RUMa
- koszula do porodu lub ona poleca aby rodzić w szpitalnej
- ręcznik
- klapki pod prysznic
- płyn do kąpieli jakiś relaksacyjny
- ciepłe skarpety
- woda niegazowana
- landrynki, cukierki miętowe, można w termosie mieć herbatę z cytrynę i miodem - taki napój energetyczny jeśli poród długi
- oliwkę - jak tata robi masaż krzyża to się przydaje
- tel. kom. wyłączony

dla taty (powinien być wygodnie ubrany, najlepiej dresowe spodnie żeby nie krępowały ruchów i jakąś koszulkę rozpinaną np. polo, bo potem kładą maluszka tacie na klacie ;-):
- kanapki
- woda, sok, redbull
- buty na zmianę, najlepiej klapki
- aparat foto

i dla maluszka osobno taki pakiecik:
- rożek, a w nim: pampers, body z krótkim rękawem, pajacyk, łapki i czapka

Torba nr 2 na oddział:
- koszula do karmienia
- bielizna: stanik do karmienia, 3-4 pary majtek jednorazowych
- podpaski duże
- kapcie + klapki pod prysznic
- przybory toaletowe: pasta + szczoteczka, dezodorant, podstawowe kosmetyki, szampon, żel pod prysznic
- podkłady na deskę sedesową
- wkładki laktacyjne
- kółko do siedzenia
- kubek, sztućce
- soki 2 (poleca bobofruity), woda mineralna najlepiej z dziubkiem
- 3 saszetki ziół mlekopędnych i szałwi w przypadku nawału
- maść na popękane brodawki (np. purlean, bepanten...)

dla dziecka:
- 10 szt. pampersów
- maść na pośladki np. zielony linomag
- body 2 szt.
- pajac 2 szt.
- skarpetki 2 pary
- czapeczka
- łapki
- rożek (który już wczęśniej dałyśmy)
- nawilżone chusteczki
- można pieluchę tetrową

Przy wypisie tata przywozi pakiecik, który najlepiej przygotować dla niego przed wyjazdem do szpitala, bo tatusiowie zapominają często coś wziąć:
- ubranie + buty dla mamy
- fotelik samochodowy
- ciepły pajacyk, kombinezon, ciepła czapka
- terowa pieluszka, którą przykrywamy twarz dziecka na dworzu

:)
Ja już spakowana. Zabierałam się za to ooooooooooo albo jeszcze dłużej. Mnie także boli prawy bok jakby kolka. Jeszcze tylko parę rzeczy zostało do wyprasowania i gotowe. Wygotuję laktator i jestem gotowa. Ciekawe ile zostało mi jeszcze czasu??? Lekarz powiedział, że jest duże prawdopodobieństwo, że drugi poród też będzie wcześniej... Starsza córcia z 36 tyg więc zobaczymy. Kurcze dziewczyny teraz będzie zima i te ubranka dla maluszka zajmują tyle miejsca, chyba powiem mężowi aby mi dowiózł na wyjście kombinezon bo szkoda miejsca w torbie... Wy też tak robicie? A jeszcze pytanko czy czujecie coś takiego jakby ktoś wam od środka wbijał szpilki???
image

image
Dziękuje za listę:)
Agusia wlasnie to byla jedna z pierwszych rzeczy na ktora spojrzalam :) kremy musteli powinny byc ogolnie bezpieczne dla naszych maluszkow :)
a co do wojewodzkiego to mi polecaja ale nie jestem przekonana do tego ze dzieci sa w oddzielnym pokoju a nie przy nas i ta sala odwiedzin taka mala i malenstwa za szyba..
Kasiula napisz co cie przekonało do wojewódzkiego? ja tez mam tu najbliżej ale jakoś ostatnio dość dużo złych opinii słyszałam na jego temat i chyba sie zniechęciłam
no i jeszcze jedna rzecz.. moja siostra chciala tam rodzic bo miala tam lekarza prowadzacego... dostala skorczy o 12 w nocy pojechala powiedzieli jej ze ma przyjsc za tydzien bo jeszcze nie rodzi.. pojechalismy do domu dostala mocniejszych skorczy zadzwonilysmy pokaretke i urodzila na zaspie o 6 .. moze tez dlatego jestemnegatywnie nastawiona :(
Agus w wojewódzkim maluszki tez są przy mamie chyba ze nie ma miejsca i leżysz na innym oddziale, tylko te odwiedziny za szybka:( na zaspie tez są za szybka ale możesz wyjść z maluszkiem w wózeczku do odwiedzających
mi tak kolezanka powiedziala.. a to dziekuje za poproawienie.. ale ten pokoik odwiedzin jak bylam kilka razy to na schodach musialam stac a maluszka nie dojrzalam bo taka kolejka do szyby.. wiec to jest na minus.. a na zaspie oby swie siostry zadowolone.. moze trafily na dobra zmiane :)
utknęłam na tym pasku, który idzie w kółko (do regulowania pasów) - a już prawie miałam ściągnięty... no i jeszcze jest jedna gumka, która nie wiem o co jest zaczepiona (gumka przy rączce do noszenia)...
moja mama urodziła mnie w 39tc a moją siostrę w 41tc - także na to też nie ma reguły ;P
image
image
Ja uprzedziłam sie do wojewódzkiego bo oni są tam chyba nastawieni na poród naturalny za wszelka cena, tak mi sie wydaje, dwie moje znajome rodziły w październiku, akcje porodowe trwały strasznie długo dziewczyny wykończone ze nie miały już sil na nic a dzieci urodziły sie strasznie wymęczone w tym jedno sine i nie oddychało - przeżyło oczywiście, a drugie miało pępowinę okręcona wokół szyjki, przeraziło mnie to trochę, może to zdąża sie wszędzie ale tu dwa porody i dwa przypadki podobne, trochę sie boje
No moja kolezanka tez miala ciezki porod w Wojewodzkim jakies pol roku temu , tylko nie wiem czy to wina lekarzy czy poprostu sie tak zdazylo.. chociaz ciaze przechodzila dobrze..
ledwo przezyla i dziecko tez... :( ale naprawde nei wiem kogo lub czego to byla wina..
aha o i wkoncu urodzila przez CC..
Marchew ten pasek odczepiasz z takich dwóch zaczepów ostro zakończonych po jednej i drugiej stronie plastykowego siedziska od spodu. Najpierw wyciągasz pasek z jednej strony i powinien od razu wyjść. Najlepiej przewróć fotelik do góry nogami :)
image
image

image
na szkole rodzenia przy wojewódzkim wszystkie babeczki zgodnie mówiły, że wybierają wojewódzki. Położna natomiast przedstawiała najwazniejsze krytyeria jakimi nalezy się kierować przy wyboże szpitala:
*zaspa - gdy poród zaczyna się przedwcześnie, bo mają najlepszy oddział dla wcześniaków
*kliniczna - gdy ciężarna jest "chora", ma jakieś problemy - np serce, cisnienie.....
*wojewódzki - ze względu na chirurgię dziecięcą, gdy dziecko jest chore, gdy ma miec operację np serduszka, jelit, nerek...

dodała jeszcze kilka zdań na temat karmienia dzieci:
*zaspa - jak to okresliła oni to tam mają jakieś swoje problemy....nie rozwineła mysli
*kliniczna - jeśli chodzi o karmienie to istna tragedia, po porodzie zabieraja dziecko, matka nie widzi go przez wiele godzin i jest karmione butlą, przez co potem prawie wszystkie maluchy maja problkem z karmieniem piersią
*wojewódzki - dziecko jest karmione zaraz po porodzie piersią (max po 2 h), i jest cały czas z mamą (praktykują to od jakiegos czasu i podobno takie postepowanie działa cuda)

Odnośnie ewentualnego znieczulenia:
w wojewódzkim, żeby dostać znieczulenie trzeba być na spotkaniu z anestezjologiem "uświadamiającym co to wogóle jest to znieczulenie, ewentualne powikłania" i wpisać sie na listę obecności - ta lista jest swego rodzaju "sitem" tak to określił anestezjolog, jeśli nie wiedziałaś że takowe spotkanie trzeba odbyć to nie ma mowy, żeby ci je dali. A jak jesteś na liście to jeśli podczas porodu stwierdzisz, że masz niski próg bólu i chcesz znieczulenie to poprostu o nie prosisz i za darmo je robią -oczywiście jeśli anestezjolog jest "wolny" (na szczęście szpital ma 4 anestezjilogów więc szansa jest spora). Dla porównania na zaspie podobno nie robią zieczuleń bo mają tylko jednego anestezjologa.

Rozmawiałam z dwiema połoznymi z wojewódzkiego i mówia że maluszek cały czas jest przy mamie (oczywiście gdy nie ma żadnych komplikacji).

Na dniach 2 znajome tam rodziły i bardzo sobie chwaliły ten szpital, moja gin też go polecała.

Salę porodową będę na dniach zwiedzać więc przekonam się jak wygląda, ale położna mówiła że na sali jest wanna z której jak najbradziej można korzystać (forma łagodzenia bólu), jak to moja znajoma mówiła "wypasiony fotel" do rodzenia, drązki, piłki, materacyk do ćwiczeń... no to tyle co mi wiadomo na ten temat.

Na zaspie podobno nie ma sali do rodzenia tylko są "boksy" - to wiem ze słyszenia - nie byłam tam więc nie wiem jak to jest w realu.

To się rozpisałam:) ale wiem, że wybór szpitala nie jest taki prosty... ja sama miałam, mam i pewnie będę miała wątpliwości. Jak macie jakieś CIEKAWOSTKI na temat szpitali to podzielcie się nimi z chęcią poczytam.
image
Wiec właśnie ja także nie wiem czy to wina szpitala czy samego porodu ale...troszkę boje sie takich akcji, nie wiem czy akurat na zaspie tak sie nie zdąża ale nie słyszałam
Ja jestem zdecydowana na Kliniczną bo to mój już tam będzie drugi poród, a z pierwszego byłam bardzo zadowolona :) No i tam mam swojego lekarza po za tym chciałabym mieć ZZO.
image
image

image
Kasiula ja z tym dokarmianiem na Klinicznej to się nie zgodzę niestety. U mnie nic takiego nie miało miejsca.
image
image

image
Tak na zaspie są boksy takie małe salki nie ma dużej sali
Karmiłam małą już na sali po porodowej po godzinie od porodu, nikt mi małej nie zabierał do karmienia.
image
image

image
próbowałam tak zrobić - ale tych pasków nie przeciągnę (bo mają te klamry - a ich się nie da ściągnąć) - a ta szparka przy białym pasku jest dosłownie na ten pasek ;/
image
image
Moja mama mówi ze jak mnie rodziła to była rejonizacja i wieźli tam gdzie sie miało rejon a teraz to tylko problem z wyborem:)
jeśli chodzi o cc to wiem, że na zaspie z tym nie zwlekają, wręcz jest opinia że mają najwięcej cc a w wojwódzkim to nie wiem.. ja na cc nie nastawiam się, zrobię wszystko by rodzić sn.

Odnośnie ciężkich przypadków i powikłań przy porodzie, wiadomo w każdym szpitalu może mieć to miejsce... tak naprawdę 100 dziewczy może poród wspominać miło w konkretnym szpitalu a 101 jako totalną tragedię... oby nasze prody były znośne i bez niepotrzebnych komplikacji..
image
jeśli się nie zgadzacie z tym co mówię to bardzo DOBRZE, mi się marzy żeby w każdym szpitalu były super warunki:) ja tylko piszę co mi panie położne mówiły, ja jeszcze nigdy nie rodziłam więc nie ma żadnego doświadczenia w tym temacie:)
image
Marchew pasów nie wyciągasz zostają przy skorupie. Ściągasz jedynie samą tapicerkę do prania.
image
image

image
Co do zaspy to slyszalam ze sa sale porodowe oddzielone "firankami" i ze slychac inne dziewcyzny jak krzycza.. ale mnie to nei zniecheca bo ja pewnie tez krzyczec bede:P jak bylam tam w szpitalu to byla bardzo sympatyczna pani mam nadzieje ze trafie wlasnie na takie.. no i wiekszosc moich znajomych poleca zaspe.. niektorzy mieli porownanie wojewodzki i zaspa i mowia ze zaspa.. inni znajomi ze tylko wojewodzki + moj lekarz tez poleca wojewodzki ze wzgledu na znieczulenie.. a tylko jedna osoba kliniczna i jest bardzo zadowolona rodzila w maju tego roku.. ale z tego co slyszalam to znowu tam gronkowiec panuje.. nei wiem jaka jest prawda..
gronkowiec to panuje w każdym szpitalu... niestety... dużo ludzi miało gronkowca i nawet o tym nie wie... dużo też ma i też o tym nie wiedzą...

no właśnie nie mogę tego ściągnąć - może ja jakaś tępa jestem - ale ten biały pas idzie w kółko - i jest zmontowany z tymi czarnymi...
image
image
O tym gronkowcu już ktoś pisał, wiec może coś w tym jest

W wojewódzkim pomimo dużych sal tez słychać jak dziewczyny krzyczą:)

A na zaspie są drzwi pomiędzy salkami
włąśnie oglądam gazetke z reala promocja pieluszki pampers premium care 41,95zł ale one sa chyba bez chusteczek.. jest tez proszek Jelp za 27,50. Huggies tez sa w promocji tylko nei wiem czy ktoras zainteresowana :)
doczytałam w necie jak to zrobić - jutro znowu spróbuje - dzisiaj nie mam już sił ;P
image
image
OOO fajna promocja tych pieluszek ale ja mam strasznie daleko do reala:(
Ale jakimi czarnymi, wszystkie 3 pasy są białe. Pasek jest zaczepiony pod skorupą pod spodem i jak go wyjmiesz z tego zaczepu to już nie biegnie dookoła tylko wisi i możesz wyjąć go z tej szparki.
image
image

image
a ja mam czarne :) biały u mnie jest tylko ten do regulacji (czyli ten biegnący w kółko)...
image
image
O to ciekawe ? Z czarnymi pasami w Cabrio Fix się nie spotkałam :)
image
image

image
No ale kolor nie ważny, powodzenia :)
image
image

image
czesc dziewczyny jestem tu nowa mam termin z karty na 24.12 ale powiedzcie mi jak to jest z tym terminem wedlug usg moj maly rozwija sie o dwa tygodnie szybciej i niewiem juz na jaki termin mam patrzec ale on dopiero od niedawna tak podciagnol wogule w 31 tyg wazyl ponad 2 kg dzisiaj ide na wizyte jest 34 tydz pewnie z 3kg juz bedzie pozdrawiam
image
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
Maja - 11.12 - chłopczyk
Malinka0316 - 18.12
wiolka210 - 24.12 - chłopczyk
queen- 25.12 - chłopczyk

witam nową mamusię:) - dzisiaj trzy doszły, istne szaleństwo :P
Podobno termin z USG sprawdza się ten najwcześniejszy... u mnie przełożyli datę porodu na 3 grudnia - właśnie na podstawie usg z 20 tc. Póki co zapowiada się, że będziesz miała duże dziecko... może od razu i w 68 wskoczy :P
image
image
Wiolka witamy :)

Dokładnie tak jak pisze Marchew bierze się wynik usg najświeższy, późniejszych wyników już nie bierze się pod uwagę jeśli chodzi o termin porodu gdyż każde dziecko przybiera na wadze w swoim indywidualnym tempie.

Z tymi terminami i tak to jest jak ruletka dziecko samo wybierze odpowiedni dla siebie moment porodu więc nie ma co zakładać dokładnej daty bo tylko ok 5% dzieci rodzi się dokładnie w wyznaczonym terminie :) Ja trzymam się daty z OM :)
image
image

image
Po za tym te wymiary usg są tylko poglądowe i mogą znacznie różnić się od rzeczywistej wagi w dniu porodu nawet +/- 500g :)
image
image

image
Dagmarka chyba ze kogos poprosisz zeby pojechal i ci kupil..
ja narazie kupilam jedna paczke 1 bo nie wiem jaki sie urodzi..
co do daty to 10 grudzien lekarz mi wyliczyl a 8 byl na usg.. wzystkim mowie ze jest na 8 a w suwaczku i na forum mam ze 10 moze zmienie ;)
hehe z tym rozmiarem to masz racje kombinezon na zime mam 68 ciekawe co dzisiaj lekarz powie bo niewiem jakie ciuszki spakowaac te 56 to pewnie za małe beda :)
image
Wiolka a ile dokładnie warzy Twój synek?
image
image

image
Moja córka w 32tc warzyła 1990g, lekarz powiedział, że do 2200 na tym etapie to norma :) Teraz dzieci przybierają ok 200g na tydzień.
image
image

image
trzy tygodnie tem bylo 2050 dzisiaj o 19 ide na wizyte to zobaczymy ile teraz bedzie:)
image
ale najberdziej mnie zastanawia to jak on robi pomiary to raczki nozki glowka wszystko jest na 6.12 z jednej strony to bym chciala chociaz tydzen szybciej urodzic zeby tego maluszka miec na swieta w domku:)
image
To pochwal się wagą :) Ciekawa jestem ile będzie warzyć moje dziecię, wizytę mam we wtorek :)
image
image

image
Ja urodziłam tydzień po terminie z OM a tydzień przed z USG czyli dokładnie w połowie to był 41tc. Dlatego ja przyjmuje termin nawet 42 tc choć druga ciąża lubi się szybciej rozwiązywać :)
image
image

image
Rzeczywiście istne szaleństwo dzisiaj w wątku :)

Witam nowe mamusie :)

Jeny ja już sama nie wiem który szpital tyle sprzecznych opinii. A dziewczyny czy próbujecie sobie załatwić jakoś położną czy już tego się nie praktykuje ??
image
Ja nie załatwiam położnej, kiedy rodziłam córkę również takowej nie miałam i muszę przyznać, że nie było potrzeby mieć. Położna choć nie zapłaciłam jej ani grosza była ze mną od początku do końca i nie mogę powiedzieć o niej ani jednego złego słowa.
image
image

image
moja mała w 29t4d ważyła 1490, w 31t4d - 1830, w 33t3d - 2400, podobo nie ma być zbyt wielka;>

Jeśli chodzi o termin porodu to ja cały czas trzymam się terminu z pierwszego USG, każde następne USG to potwierdza. wg OM ciąża jest o 2 tyg starsza ale nijak to się ma do wszelkich wyników.
image
Ja od połowy ciąży widzę u mojego malucha taką tendencję jeżeli chodzi o wagę - przybiera na zmianę 200 gram za dwa tygodnie 500, mijają kolejne dwa tygodnie a on znowu 200 i tak w kółko.

Mi w zasadzie tylko na pierwszym usg termin wyszedł na 3 grudnia, na pozostałych usg zawsze była to połowa lub koniec listopada.
image
dziewczyny co myslicie o lozeczku turystycznym zamiast drewnianego ja sie boje ze jest za slabe a takie dostałam od tesciowej wsumie to jest badzo ladne niebiesko zielone i ma przewijak troche malo stabilny i to mnie martwi ,kupilam do niego materacyk kokos-gryka
image
ja mam łóżeczko turystyczne ale będzie traktowane jedynie w razie jakiegoś wyjazdu. Nie zdecydowałabym się go używać na co dzień ale to tylko moje osobiste zdanie. Wiem, że niektóre osoby używają i są zadowolone. Głownie chodzi mi o ten materac oryginalny, który jest taki nie zbyt solidny. Ale jak masz dodatkowy porządny materac to powinno być ok.
image
image

image
Znajomi ktorzy zdecydowali sie na korzystanie jedynie z turystycznego polecali ze wzgledu na to ze dzidzia jak podrosnie to nie wkreca nozek w czasie snu no i nie uderzy sie glowka. Ja jednak wybralam normalne bo jakos tak solidniej wyglada, materac porzadny a nozek bede pilnowac :) No i te turystyczne jakos nie maja tego uroku :)
Z turystycznym jest jeszcze kłopot, że nie ma funkcji tak jak przy zwykłym łóżeczku kiedy wyciąga się szczebelki. Przynajmniej ja mam takie w którym nie ma opcji otwarcia boku.
image
image

image
Acha no jeszcze wada, że ma tylko 2 poziomy, a te zwykłe nawet tylko jeden i nie wyobrażam sobie wtedy wkładać dziecka na sam dół bo to by było zabójstwo dla mojego kręgosłupa :(
image
image

image
lista na Zaspę świetna i myślę, że ma ogólne zastosowanie, a mi właśnie farba z nosa poleciała.
image
Jutro muszę spakowac sie do konca , jakos dzisiaj ogarnal mnie lęk że wcześniej urodze , moj mąz tez mowi juz ze mam sie spakowac bo pozniej mi polowy nie wezmie :)
oby to tylko jakies obawy ktore sie nie potwierdza ale jakos tak dziwnie sie czuje
Oj Dziewczynki, życzę nam wszystkim donoszenia tych naszych kruszynek. Ja też coraz częściej myślę czy aby nie zbliża się końcówka choć na dobrą sprawę mam z Was wszystkich najwięcej czasu. Miłego dnia pomimo tej pogody!
image

image

Hej, Witam nowe mamusie :-)))

ojj dzieje się dzieje w tym wątku. Jak tak czytam, to widzę, że to rzeczywiście objawy końcówki. Prawie każda "cierpi" na to samo :-)), jesteśmy solidarne w swych bolączkach.
Dziewczyny trzymajcie się jeszcze trochę nam zostało, niech te nasze dzidzie rosną w tych brzuszkach.

Wiem, ze już gdzieś była lista do Redłowa, ale może któraś wklei jeszcze raz, z góry bardzo dziękuję.
Hejka, nareszcie wyszło słońce, a u mnie mimo to że nie wychodzę z domu, albo właśnie dlatego kolejne przeziębienie. Mała znów przyniosła coś z przedszkola - czarno widzę narodziny malucha i choroby, bo mój organizm poddaje sie od razu.

Budzę się dziś z bólem gardła - Michalowa - solidarność, oprócz tego mam katar, i bolą mnie mięśnie jak na grypę. Normalnie wzięłabym aspirynę - nawet podwójną dawkę, ale w ciąży aspiryny nie wolno.
image
U mnie też słońce się przebija ... no w końcu zawsze tak jakoś pozytywniej :)

Współczuje przeziębionym i zdrówka życze :)
image
czesc dziewczyny wczoraj byłam na usg moj maluszek warzy 2660:) ja na przeziebienie bym proponowała syropek prenalen dla kobiet w ciazy mi bardzo pomogł pozdrawiam i zycze powrotu do zdowia
image
ja tezs bym prosiła o wklejenie listy do redłowa:):)
image
Witam nowe mamuśki! ;)

Co wziąć ze sobą do Redłowa:
Był taki temat w szkole rodzenia i wg P. Iwony Guć najlepiej wziać 2 torby, jedną na salę porodową i drugą na pobyt w szpitalu:

Torba na poród:
- karta ciąży
- dowód osobisty
- książeczka ubezpieczeniowa lub RUMa
- koszula do porodu lub ona poleca aby rodzić w szpitalnej
- ręcznik
- klapki pod prysznic
- płyn do kąpieli jakiś relaksacyjny
- ciepłe skarpety
- woda niegazowana
- landrynki, cukierki miętowe, można w termosie mieć herbatę z cytrynę i miodem - taki napój energetyczny jeśli poród długi
- oliwkę - jak tata robi masaż krzyża to się przydaje
- tel. kom. wyłączony

dla taty (powinien być wygodnie ubrany, najlepiej dresowe spodnie żeby nie krępowały ruchów i jakąś koszulkę rozpinaną np. polo, bo potem kładą maluszka tacie na klacie ;-)):
- kanapki
- woda, sok, redbull
- buty na zmianę, najlepiej klapki
- aparat foto

i dla maluszka osobno taki pakiecik:
- rożek, a w nim: pampers, body z krótkim rękawem, pajacyk, łapki i czapka

Torba nr 2 na oddział:
- koszula do karmienia
- bielizna: stanik do karmienia, 3-4 pary majtek jednorazowych
- podpaski duże
- kapcie + klapki pod prysznic
- przybory toaletowe: pasta + szczoteczka, dezodorant, podstawowe kosmetyki, szampon, żel pod prysznic
- podkłady na deskę sedesową
- wkładki laktacyjne
- kółko do siedzenia
- kubek, sztućce
- soki 2 (poleca bobofruity), woda mineralna najlepiej z dziubkiem
- 3 saszetki ziół mlekopędnych i szałwi w przypadku nawału
- maść na popękane brodawki (np. purlean, bepanten...)

dla dziecka:
- 10 szt. pampersów
- maść na pośladki np. zielony linomag
- body 2 szt.
- pajac 2 szt.
- skarpetki 2 pary
- czapeczka
- łapki
- rożek (który już wczęśniej dałyśmy)
- nawilżone chusteczki
- można pieluchę tetrową

Przy wypisie tata przywozi pakiecik, który najlepiej przygotować dla niego przed wyjazdem do szpitala, bo tatusiowie zapominają często coś wziąć:
- ubranie + buty dla mamy
- fotelik samochodowy
- ciepły pajacyk, kombinezon, ciepła czapka
- terowa pieluszka, którą przykrywamy twarz dziecka na dworzu
dziekuje bardzo za liste:)
image
wow duze te maluchy juz. Zaczynam sie martwic o moja Madzie bo ma dopiero 2400g i to w 35 tygodniu a tu czytam w 33 tyg i ponad 2600. Ide ją podkarmic :) Milego dnia dziewczyny!
ta lista to zupelnie taka sama jak na zaspe :)

a ja dzis mialam strazna noc.. tym razem brzuch mnie zupelnie inaczej bolal niz kiedykolwiek w ciazy.. nie wiedzialam co to nawet zaczelam mowic do maucha ze nie ma jeszcze sie pchac akurat jak tatus wyjechacl;p strasznie kłucie z brzuchu neimoglam sie przewrocic na druga strone jak lezalam na prawym boku to bardzij niz na lewym kłuło.. i tak całą noc jak dotykałam brzucha to tuż przy pępku kumulował sie ten ból.. może któraś z was tak miała albo wie co to może być za ból??
No i gratuluje tak dużych maluchów.. JA neistety nei moge sie podzielic z wami ile wazy moja dzidzia bo lekarz mi nie mowil przez cala ciaze.. przed 6 miesiacem nie chcialapowiedziec bo stwierdzila ze sie nei mowi bo zaczynaja ratowac od 6 miesiaca a pozniej mialam tylko raz usg i zapomnialam zapytac.. ehh
Moja córeczka tez była malutka na poprzednim badaniu w 34 tygodniu około 2kg, 1940 - 2200, ale lekarka mówiła ze waga jest ok, wiec chyba wszystko dobrze
co sadzicie o herbacie z lisci malin duzo sie o niej naczytalam niby powinno sie ja pic od 35 tygodnia ale czy faktycznie tak pomaga przy porodzie? i podobno moze troszke ten porod przyspieszyc chcialam zapytac gina ale zapomnialam;/
image
ja czytałam wypowiedzi dziewczyn w necie, które piły tą herbatę i wcinały olej z wiesiołka - jedna prawie nie zauważyła, że rodzi! Targnięta przeczuciem pojechała do szpitala i od razu urodziła... Podobno skurcze są słabsze... Ja chcę pić tą herbatę ale jak dojdę do 37 tc bo wcześniej to się jednak boję...
aaa i czytałam gdzieś, że nie wolno jej pić jeśli od drugiej połowy ciąży wystąpiły jakieś krwawienia...
image
image
ja mam termin miedzy 18.12 a 24.12 mysle ze na poczatku grudnia bede sobie pila ta herbatke jeszcze zapytam sie moje lekarza co on na to :):)
image
koniecznie podziel się z nami tą informacją :) ja się zapytam położnej :)
image
image
witam mamusie:)
polecam wam nowy numer Mamo to ja.
Jest rewelacyjnie napisany "artykul" Od plemniczka do chlopca.
Jest napisane z perspektywy dziecka, niezle sie usmialam gdy np opisywal zblizenie rodzicow, o tym jak czekali do "startu":)
ale tez wiele razy bardzo sie wzruszylam i bardzo plakalam:)
sama bede miala chlopca i Marcinek moglby mi tak samo opisac swoj pobyt w moim brzuchu:)
naprawde bardzo serdecznie polecam ten numer rowniez ze wzgledu na inne ciekawe artykuly:)

a co do watku ze szpitalem to ja wiecznie zmieniam zdanie, z jednej strony boje sie podjac ostateczna decyzje, wiem ze jeszcze mam czas ale jak same wiecie on plynie bardzo szybko....
sklaniam sie chyba ku zaspie, ale mysle tez o wojewodzkim, chociaz nie podoba mi sie to ze np dziedkowie moga zobaczyc dziecko tylko przez szybe...
kliniczna odpada, slyszalam zbyt duzo skrajnych opinii dlatego nie potrafie zaufac temu szpitalowi...
Justyna nie tylko dziadkowie ale nawet tata nie może wejść na oddział i potrzymać dzidziusia:( tylko tyle co po porodzie...mi by było chyba bardzo przykro patrząc jak tata mojego maluszka patrzy nas przez szybę:(
mnie rowniez chyba by mi serce peklo , dlatego bardzo mi sie to nie podoba, odpycha mnie to wrecz od tego szpitala. poza tym jak mialam problem z nerkami w polowie sierpnia to czulam sie tak lekcewazona ze bylo mi az przykro.
kazali tylko pojechac na zaspe, tam sie mna zajeli, od razu jakies badania, zostawili mnie na tydzien na obserwacji, mialam podawane leki i naprawde wychodzac stamtad czulam sie o wiele lepiej.

Jak na razie to, moze to glupio zabrzmi, procentowo sklaniam sie ku zaspie, kolezanka tam rodzila, co prawde rok temu, ale bylo zadowolona.

no, w koncu zalozylam sobie konto tutaj:) stad ta Justyna_ :)

image
]image
Ja tak myślę ze te 3 dni to sie da przetrzymać ale jak przyjdzie leżeć np tydzień? po cesarce albo jak dziecko będzie miało żółtaczkę...beznadzieja
dokladnie, nigdy nie wiadomo jak sie sprawy potocza.
a wiem jak moj narzeczony nie moze sie juz doczekac kiedy wezmie naszego szkrabka na rece.

image
]image
u nas to juz drugie dziecko, wiec mąż i tak będzie musiał zajmować się pierwszą córką, nie będzie miał tyle czasu żeby siedzieć przy nas.

O każdym szpitalu jest tyle opinii ile rodzących, więc i każda z nas będzie miaął różne zdania. jak będzie miało być dobrze to będzie wszędzie.

Ja rodzę w Redłowie
image
no dla mnie to jest stanowczo za daleko:)
mieszkam w gdansku, i wrazie np szybkiego porodu bo i takie przeciez bywaja to bedzie wygodniej:)
]image
ja tez rodze w redlowie bo wsumie innego wyboru nie mam mieszkam niedaleko i moj lekarz prowadzący tam pracuje ale czasami mysle zeby urodzic w wejcherowie bo słyszałam same dobre opinie ale porod to porod czy w tym szpitalu czy w innym bol bedzie taki sam :-) chciaz ja sie wogule porodu nie boje tylko tego nacięcia he
image
ja tak samo, jak pomysle sobie o tym nacieciu i tym gojeniu to az mnie cos w srodku sciska;p

ja tez slyszalam o wejcherowie same dobre rzeczy, ale babka z ktora lezalam na ginekologii (na zaspie) zostala przywieziona z wejcherowa bo miala rozwarcie w 27 tyg i wyszedl jej pecherzyk, tam chcieli ratowac glownie ja a nie dziecko na co sie nie zgodzila.

image
]image
dziewczyny powiedzcie jaki krem na odparzenia kupujecie?
i co z apteki potrzebuje?
Faktycznie na Zaspie są małe salki połączone od strony okien "pasem komunikacyjnym" dla lekarzy i położnych, są tam drzwi z jednej i drugiej strony (chyba szklane suwane - ale teraz już dokładnie nie pamiętam), ale ze względu na to, że personel musi się przemieszczać od jednej rodzącej do drugiej - rzadko są zamykane. Niestety wszystko zza ścinany słychać :( Co mnie bardzo irytowało :( Spokojne sobie rodzę i rytmicznie oddycham, a tu babka krzyczy tak, że się szpital trzęsie, w dodatku po rosyjsku :P
Agus co do twoich nocnych bóli to ja wcześniej miałam to samo.Nie bolało mnie tylko kłuło w okolicy pępka.Oczywiście wybrałam się z tym do lekarza i on stwierdził że to jelita kazał actimel pić,przeszło mi po dwóch tygodniach.
Na odparzenia kupiłam Sudocrem.
A ja mam pytanie co najlepiej użyć do kąpieli takiego niemowlaczka mydło czy płyn i jaki ja kupiłam oilatum a tam napisane że można użyć dzieciom od 6m-cy.I teraz nie wiem.
Sylwia dziekuje za odpowiedz :)

a jezeli chodzi o pizame to kupujecie z allegro? i pamietam ze ktoras z was podala link do stanikow jakbym mogla prosic bo znalezc nei moge..
przygotowuje sie do zakupow dlateog tak pytam:)
jezeli chodzi o szampon i plyn do kompieli to ja poczekam do porodu zobacze co mi polozne poleca bo chcialam kupic oilian lub oliatum ale jezeli dziecko nie bedzie alergikiem to czy jest sens? ale zastanwiam sie co do kompania po porodzie kupic sobie bo wiem ze powinno byc bezzapachowe chyba ten oilatum sobie kupie
image
Słyszałam od położnej i czytałam ze do 6 miesiąca jeśli dziecko nie ma bardzo suchej skorki można nic nie dawać do wody, lub troszkę oliwki tylko a później można zacząć może właśnie dlatego na kosmetyku pisało ze od 6 miesiąca

ja mam próbki z rożnych firm jonson, oliatum, bambino, nivea i będę próbować powolutku, mam nadzieje ze nie będą uczulać
A dla nas do kąpieli to jest kilka bezzapachowych firm, chyba nawet AA ma linie bezzapachowa to z tańszych, ale rzeczywiście oliatum i jeszcze kilka droższych tez jest, najlepiej w aptece sie rozejrzeć albo w super farm maja duży wybór a można zamówić na internecie taniej :)
tak sie zastanawiam czy sa jakies sztyfty pod pachy bezzapachowe bo jak uzyje normalny to pewnie bedzie drażnic maluszka
image
tak są sztyfty bezzapachowe i bezbarwne...bo wlasnie takie stosuje:P
polecam aloesowe firmy FOREVER:)
zaznaczam tylko, ze są to kosmetyki ,ktore eliminują jedynie zapach potu a nie samo wydzielanie potu...

tylko musialabym dowiedziec się gdzie je mozna kupic, bo ja je mam od "przedstawicielki" a czy mozna kupic je w sklepie, nie widzialam... jak sie dowiem to napiszę:)
dzieki za odpowiedz:):)
image
właśnie zastanawiam się nad mydełkiem w płynie z tej serii aloesowej dla maluszka....one są bardzo delikatne i fajnie nawilzają...ale strasznie drogie:/
w sumie są delikatne i nie powinny uczulac, ale z drugiej strony...to nie slyszalam zeby byly polecane dla noworodkow..

jak w koncu zastanowie sie..kupie i wyprobuje, to dam znac:)

a jak nie to wlasnie oliatum myslę,że bedzie ok:)
a i jaeszcze do dziewczyn, ktore kupily juz sudocrem!

uwazajcie z tym, bo to jest lek i nie nalezy przesadzac i stosowac go na codzien....lecz tylko na podraznioną juz skórę i to tylko miejscowo...

ja kupię go tylko wtedy, gdy wystąpi podrażnienie...odpazenie pupy...a tak profilaktycznie to dobry jest linomag...a najlepsza jest masc posladkowa ale ta najbardziej naturalna, bez dodatkow..i jak uda mi sie ja dostac to bedzie super:)
a te AA kosmetyki bezzapachowe polecacie?
bo wlasnie zastanawiam się czy musimy zmienic mydelko, zele pd prysznic na inne...czy mozemy stosowac dalej te, co stosujemy?? hmm..
my do kąpieli będziemy stosować ciekłą parafinę - do kupienia w aptece. ni będziemy używać też żadnych oliwek, bo parafinka wysstarczy.

jeśli chodzi o odparzenia to profilaktycznie linomag

wiolka, a gdzie mieszkasz?
image
ja mieszkam na witominie:)
image
a linomag to masc krem??? bo jest to i to i czy stosować to po każdym przewijaniu czy czasami?
Witajcie dziewczyny,
ja juz byłam w aptece po zakupy z lista :)
Kupiłam kosmetyki dla małej, leki dla mnie i dla małej i pierdółki potrzebme dla mnie do szpitala. (listę pomogła sporzadzić mi położna)

Kosmetyki dla małej:
1) Oliatum do kąpieli - wystarczy 1 nakrętka do wanienki (bez szamponów, oliwek itp)
2) krem do buzi - NIVEA na każdą pogodę. Jeśli jest duży mróz smarować buźke parafiną.

Apteczka dla małej:
1) Oktanisept - do pielęgnacji pępuszka
2) Linomag zielony (tuba) - maść do codziennego stosowania na pupę
3) Sudocrem - na odparzenia
4) Parafina ciekła - kilka kropelek do ciepłej wody, bede używała w domku do mycia pupki zamiast husteczek
5) sól fizjilogiczna - do przemywania oczek
6) Infacol - kropelki na wzdęcia
7) maść majerankowa - na katarek
8) Nadmanganian Potasu (1 saszetka) - do kąpieli jeśli występuje wysypka
9) Aphtin - na pleśniawki w buzi
10) gaziki jałowe - do pielęgancji pępuszka

Dla mnie:
1) Podkłady na łóżko 60 x 90 cm
2) nakładki na sedes
3) Tantum Rossa
4) Szałwia - na nawał pokarmu
5) Ziółka mlekopędne na rozkręcenie laktacji

Tak troszkę w innym temacie niż zakupy:

W szkole rodzenia za Zaspie nie powiedzieli nam o bardzo ważej sprawie: aby w czasie połogu nie leżec w wodzie w wannie tylko brać prysznic. Nie pytajcie mnie dlaczego bo nie potrafie wyjaśnić ale kolezanka o tym nie wiedziała i trafiła do szpitala. (coś ze śluzówka w pochwie się stało...)- nie wiem nie chce skłamać
justa a jakie konkretnie Oliatum do kąpieli kupilas? zel plyn bo tam tez tego troche maja
Na opakowaniu jest napisane Oliatum emulsja do kąpieli.
a szampon i krem po kapieli oilatum juz nie jest potrzebny?
image
Justa a moglabys mi napisac ile zaplacilas za to oilatum i za jaka pojemnosc? bo zastanawiam sie czy w u mnie rzeczywiscie maja taniej tak jak pisza ze promocja
Sbj - jestem bardzo zadowolona z parafiny właśnie. Tak jak piszesz - też nie stosuję żadnych oliwek i kremów (oprócz nivei na każda pogodę na twarz, na spacery). I myjemy młodego w czystej wodzie - bardzo praktyczna sprawa - kilka razy się trochę napił (nie, że zanurkował ;) tylko tak języczkiem sobie pochlipał - tej wody i gdyby był w niej płyn, to bym miała większe wyrzuty sumienia ;)
Polecam Wam kąpiele w czystej wodzie - nasz synek na idealną skórę na całym ciele, nie wie, co to krostka na pupie, nie mówiąc o odparzeniu :) Zastanówcie się nad tym, naprawdę nie warto pakować w maleństwo chemię.

I jeśli chodzi o kremy na odparzenia - im częściej się je stosuje, tym łatwiej pupa się do nich przyzwyczaja i potem już bez smarowania się nie obejdzie.

A parafina jest dodatkowo fajna - stosuję ją przy masażu młodego, jak jeszcze leży w wanience. Bardzo go to relaksuje :)
image image
Hej :)

Ja zamierzam używać kosmetyków serii Penaten, miałam je kiedy pierwsza córka się urodziła i były świetne. Jeśli chodzi o takie kosmetyki jak Oilatium nie zamierzam ich używać jeśli nie będzie wyraźnej potrzeby czyli problemów ze skórą uważam, że są to produkty lecznicze i nie należy ich używać jeśli skóra jest zupełnie zdrowa ale to tylko moje zdanie :)
image
image

image
Agusia masz dużo racji, a tak na marginesie to czego używałaś do pupki?
wydaje mi się że około 23zł za 250ml
Ja używałam sudokremu ale nie smarowałam małej przy każdej zmianie pieluszki. Na prawdę muszę przyznać, że moje dziecko nie miało nigdy problemów z odparzeniami. Nie wiem czy była to zasługa właśnie nie przyzwyczajania skóry pupki do kremu czy po prostu taka naturalna odporność. Natomiast przez pierwsze tygodnie używałam maści pośladkowej dokładnie tak jak pisałam powyżej nie przy każdej zmianie pieluszki.
image
image

image
32zł :) pomyłka wyżej byla :)
Mówisz o maści pośladkowej ziaji? czy to tylko jedna z firm?
Agusia ma racje, maść pośladkowa jest równie dobra tylko o ile pamiętam ma krótką datę ważności około 2 tygodnie, takze najlepiej kupić przed porodem.
Ja dostałam maść pośladkową ze szpitala, a potem kupowałam od koleżanki, która pracuje w aptece. Maść ta jest robiona ręcznie. Nie słyszałam o maści pośladkowej Ziaji czy innej firmy, ja dostałam w takim okrągłym białym pudełku bez firmową :)
image
image

image
Dzis ja witam wszystkich jako pierwsza:)

Czy Wy tez macie wszystkie nie przespane noce??
Myslalam ze czeka mnie to po ciazy nei przed :P:P
po porodzie mialo byc:P
Ja jak na razie żadnej nie przespanej nie miałam, śpię jak mops:) a dlaczego masz nie przespane? maleństwo kopie?
Cala ciaze bylo ok zadnych dolegliwosci spalam dobrze itd.. teraz co noc sie wierce duszno mi, jak otworze okno to mnie kolana bola.. brzuch boli no i maly kopie.. pozatym przewracam sie z boku na bok strasznie ciezko mi to idzie ciagle mi strzela w kroku.. jak maz byl to mi pomagal sie przewracac no i kregoslup... ehh wszystko naraz pod koniec i tak jest codziennie :(
ja mam problem z zaśnięciem - ale jak już zasnę to śpię jak zabita... też jest mi strasznie duszno, brzuch boli bo się nadal rozciąga... męczę się niemiłosiernie nim uda mi się zasnąć...
image
image
Ja zasypiam szybko - chyba córka mnie wymęcza przed spaniem i jak nie mam kataru to budzę się raz na siusiu, atak śpię.

Dziś jednak katar, ból głowy, bóle mięśni, kaszel, stan podgorączkowy i wylądowałam na antybiotyku. :(

Boję się, że nie wyjdę z choroby i nie będę mogła karmić piersią, bo po porodzie znów wyląduje na antybiotyku.
image
jeszcze wracając do maści na pogryzione brodawki to najlepiej stosować mleko z piersi, czyli ściągnąć kilka kropelek posmarować sutek i poczekać aż się wchłonie, naprawdę działa lepiej niż maści.
image
Witam,
mi w sumie śpi się oki tylko to coraz częstsze wstawanie na siku ble :/

Ja kupiłam ten bepanthen w razie co będzie na sutki i na pupę. Nie chce kupować za dużo tych wszystkich kosmetyków bo w sumie to do końca nigdy nie wiadomo co się przyda, czy mały nie będzie miał uczulenia, itp.
image
Dziewczyny czy kupujecie śpiworek do wózka?
Ja nie kupuje, mam dwa kombinezony i ciepły kocyk mam nadzieję, że starczy.
image
Ja kupiłam, mam zarówno śpiworek do gondoli i do spacerówki. Kupiłam okazyjnie, moja pierwsza córka miała tylko śpiworek do spacerówki, byłam bardzo zadowolona.
image
image

image
Jakby któraś była zainteresowana w super pharm jest promocja na sudocrem 16,99zł za 125g .. właśnie sobie gazetke przeglądam.. a tak sie zatanawiam jakie kupujecie sobie podkłady poporodowe czy tez wkłady?
Ja kupiłam takie szpitalne wielkie i bella mama:)
Agus mam identyczny problem ze spaniem co ty.Tak mi już wszystko boli że najchętniej tylko bym siedziała.No nie mogę chodzić jestem zła sama na siebie dopóki podniosę się z krzesła to z minutę jak chodzę to chyba główka tak uciska czy co boli mnie całe krocze i pachwiny.Masakra.I na dodatek coś czuję że znów bierze mnie jakieś przeziębienie.Tylko płakać.:(
szpitalne a jakie to i gdzie mozna kupic? dzieki dziewcyzny ze mi tak pomagacie nawetprzy glupotach ale nie jestem doswiadczona mama:P

sylwia mnie tez cos bierze ale ja wiem jaki moze byc tego powod, mam otwarte okno cala noc wszyscy mowia ze zimno a mi goraco... ehh ale cos za cos nie moge wytrzymac jak nei mam otwartego..
no najlepiej jest jak sie siedzi tylko ze jak za dlugo to wstac nei mozna i kregoslup boli;p heszcze 4 tygodnie musze wytrzymac :)
Ja szpitalne zamawiałam na allegro razem z innymi rzeczami nazywają sie absorgyn ale myślę ze spokojnie możesz kupić bella mama, oba rodzaje sa chyba dostępne w aptece
ja też mam bella mama, i medeli jakies starsznie drogie kupowane w sklepie medycznym na abrahama w Gdyni. A po przyjściu do domu po pierwszym porodzie używałam już zwykłych podpasek bella panty ze skrzydełkami.
image
Oj ze spaniem mam to samo. Co chwile sie przekrecam z boku na bok a troche to trwa... Pachwiny przy tym bolą strasznie, jak już mi sie wydaje ze jest ok i zasne to wtedy zaczyna mi sie chciec siku i tak w kolko. No i brzuch mnie swedzi, wtedy mysl : rozstepy! no i znowu wstaje po krem...
Dzisiaj o 6 rano wcinalam chrupki w salonie, w koncu polozylam sie jeszcze na chwile i od 8 do 10 spalam. Czyli dzisiejszy wynik 2 godziny snu:(
Śpiworek do wózka bede kupowac, jakos mam wizje ze w gondoli od dolu bedzie malej w samym kombinezonie i pod kocykiem zimno. Chyba mam zadatki na przegrzewającą mamuske :)
A i jeszcze jedno jak myslicie gdzie mozna dostac ta herbate z lisci malin? Apteki sprawdzone, herbaciarnia jedna tez... i nic...
na brodawki zakupiłam krem medeli purelan, zastosowanie: brodawki posmarować kilkoma kroplami mleka z piersi, poczekać aż się wchłonie, następnie posmarować kremem purelan. przed karmieniem nie trzeba przemywać brodawki.

natomiast podkłady po porodowe zakupiłam bella mama - są gigantyczne:) wiem że są dostepne w mama i ja no i oczywiście w aptece.

do kapieli bobasa mam oilatum (polecała nam go położna - by przez pierwsze tygodnie życia malucha zaopatrzyć się właśnie w porządny, droższy środek kosmetyczny do kąpieli - za 500 ml zapłaciłam 48 zł - cena całkiem niezła jak na ten produkt:)
image
te podkłady Bella widzialam wlasnie u tego sprzedawcy z allegro chyba od neigo kupie :)
musze wkoncu skonczyc liste i zrobic zakupy..
jezeli chodzi o apteke to chcialam zamowic na http://www.doz.pl
moja sisotra z tamtad kupuje a rzeczy mozna odebrac w umowionej aptece:)
jezeli chodzi o maliny to nawet mrozone mozna jesc moja dietetyczka mi przepisala:) i znalazlam taki link:
http://forum.trojmiasto.pl/suszone-liscie-malin-gdzie-kupic-t116906,1,16.html
ja kupilam ta herbatke w sklepie zielarskim w gdyni przy hali za 3,20zl ale jeszcze poczekam z trzy tygodnie z piciem:)
image
Spakowałam torbę - brakuje dosłownie kilku drobiazgów.

Kasiula - co do oilatum, to odpowiednikiem jest emolium, chyba ciutkę tańszy.

Co do kąpieli i kosmetyków w pierwszym miesiącu życia, to nam właśnie położna na szkole rodzenia polecała parafinę. Kosmetyki zaleciła wprowadzić jak najpóźniej żeby nie przyzwyczajać skory dziecka, nie uczulać i nie wysuszać. Wersji z parafiną zdecydowanie będziemy się trzymać - używaliśmy jej również do mycia główki naszej córeczki.
Nie wiem czy to dzięki późnemu wprowadzeniu kosmetyków, czy z przyczyn naturalnych, ale nigdy nie mieliśmy odparzeń, ani żadnych innych problemów ze skórą.
image
ja sie nie dalam zwariowac, nie bede gromadzic kosmetykow, przeczytalam kilka gazet dla mlodych mam i wiem ze to jest najrozsadniejsze. ja bede uzywac Nivea dla niemowlat, maja bardzo dobre opinie, moja polozna tez mowi ze to dobre kosmetyki. pieluch tez nie bede skladowac tylko kupowac na bierzaco:)

takie jest moje podejscie:)

image
]image
Nareszcie podjeliśmy decyję. Ciężko było dojść do porozumienia.. Dopisuję imię do naszej córeczki :)

Justa2684 - 06.12 - dziewczynka Monika
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
Maja - 11.12 - chłopczyk
Malinka0316 - 18.12
wiolka210 - 24.12 - chłopczyk
queen- 25.12 - chłopczyk
Hej
Witam wszystkie mamusie.
Sbj trzymam kciuki na szybki powrót do zdrowia.
Dziękuję za wklejenie ponownie listy do Redłowa.
Któraś prosiła o linki z biustonoszami ja kupiłam takie i jestem zadowolona
http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-cubana-80c-i-inne-alles-i1286233722.html
http://allegro.pl/biustonosz-do-karmienia-alles-mama-dream-75c-i1274663771.html

Pozdrawiam
Jeśli chodzi o Oilatum to możecie zamówić mniejszą butelkę na próbę:-)
ja zamówiłam z apteki z Gdańska
http://allegro.pl/oilatum-soft-emulsja-do-kapieli-150ml-2610-a-i1288826319.html

Używałam tego przy pierwszym dziecku i skóra mojego synka była bardzo nawilżona i bez podrażnień, uważam, że to najlepszy środek na tak delikatną skórę maluszka :-))
ja kupilam dwa w lidlu, sa w 100% z bawelny, bardzo wygodne. moja mam tak pracuje i mowila ze zeszly jak woda. czesto sa tez ubranka rowniez bardzo dobre gatunkowo. jakos niedlugo maja byc zimowe kombinezony z polarem w srodku za 50 zl.

image
]image
Hej babeczki!

Kurcze, jak Was czytam to dziękuję Bogu - nie jest ze mną jeszcze tak źle. W zasadzie nic mnie nie boli. Czasem cos zakłuje, brzuch się napręży, ale to nie ból. Spię bardzo dobrze, 2 przerwy na siku. Wczoraj spałam jak zabita i tylko raz w nocy wstawałam. Mąż wstał o 8, nie słyszałam jego budzika i dopiero o 9 ze snu wyrwał mnie dzwonek do drzwi - kurier przywiózł zakupioną gondolę.
Ale za to dzisiejsza nac była koszmarna...ale to tylko i wyłącznie przez chorobę. Katar nie dawał mi spać, całą noc się męczyłam, wstawałam i obudziłam sie rano z bólem głowy...ech! Za to przed chwilą wstałam z godzinnej drzemki. Mam nadzieję, że w nocy będę dobrze spała.

Mam już cały wózek Mutsy 4Rider ;-). Jestem bardzo zadowolona, bo uzywany ale w b.dobrym stanie i za dobre pieniądze.

Dziś dużo zrobiliśmy dla dzieciaczka. Mąż skręcił łożeczko, ja poprałam większość ciuszków (okazuje się, że mam ich b. dużo), wyprałam wyściółkę gondoli. No i mój dzielnhy mąż poprasował trochę. Jeszcze do prasowania jeden komplet pościeli i ciuszki zostały...ale to już na raty.

Musimy jeszcze kupić fotelik Maxi Cosi - na allegro obserwujemy. W poniedziałek jedziemy do Akpolu po materac do łóżeczka i rożek. No i kosmetyki muszę kupić. I tyle.
Ja też mam zwykły bawełniany stanik z lidla ;-). Bardzo dobry. Nosze na noc, bo od dawna leci mi siara. Mam też lepsze z fiszbinami na dzień, ale będę ich uzywać dopiero po porodzie.
Dzień dobry na dzisiaj :)
image
Zapraszam do nowego wątku, ten już jest zbyt długi :)

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-11-t192446,1,16.html
image
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Do mam dzieci z AZS . (37 odpowiedzi)

Prosze o rade , jak radzicie sobie z świądem u dziecka . Córka 7 msc , AZS bardzo mocne , ogolnie...

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

do góry