Widok

Badania prenatalne ! Kto miał ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
We wtorek zrobiłam sobie badania prenatalne w 12 tygodniu ciąży. Tak żeby wydać kasę i uspokoić się. Otóż jest inaczej ;/ Z badania USG wyszło wszystko zajefajnie natomiast z badania krwi wynika mi, ze mam bardzo mocno podwyższone wolne Beta HCG. Lekarz kazał mi powtórzyć wyniki między 16-18 t.c dodając, że to nie wypływa na ryzyko, które mam bardzo niskie. Otóż oczywiście się teraz stresuje. Wizytę u lekarza mam dopiero za tydzień i nie wiem co o tym sądzić.
Miałyście może coś podobnego ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja miałąm takie badanie ale u mnie z krwi i z usg wyszło wszystko bardzo dobrze także nie pomogę :( nie wiem nawet co to może znaczyć :( trzymam kciuki żeby wszystko było dobzre :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hexusia doktor Ś pewnie dal ci nr tel do siebie, ajk masz sie stresowac to zadzwon do niego
nie odbiera ;/
he u mnie na usg wyszło ze urodze dziecko chore,miesiac temu urodziłam okaz zdrowia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
a beta hcg to test ciazowy z krwi z tego co pamietam
ja mialam ta beta mega wielka w stosunku to wieku ciazy ale u nas okazalo sie to normalne bo byly blisniaki i wowczas beta jest duza
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
JA robiłam w drugiej ciaży, i też wyniki było złe, mimo że na usg wszystko było ok. Ogólnie wyliczyło mi się prawdopodobieństwo zesp. Edwardsa 1:106, byłam zupełnie spanikowana, przeżywałam bardzo to wszystko, zrobiłam amniopunkcję i okazało się,że kariotyp jest prawidłowy. Jednak doczytałam w publikacjach ameykańskich w necie,że takie wyniki krwi jak ja miałam, oprócz wad u płodu moga wskazywać na różne późniejsze komplikacje w ciąży jak np gestozę ciążową, którą faktycznie dostałam. Więc coś tam ten wynik znaczył. Dziś synek jest już ze mną,ale jak wspominam te nerwy to był koszmar:(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
wolna beta hcg to nie jest dokładnie to samo co beta taka jak przy tescie ciążowym, to coś tam innego mierzy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a to nie wiedzialam ze sa tez inne bety ;)
Ja mam ciążę pojedynczą i wysoką wolną betę. czytam i czytam i gó.... z tego wiem.
Nie martw sie na zapas-ten paramater moze byc wysoki z baaaardzo wielu roznych przyczyn-np.niektore leki brane przed ciaza moga to powodowac albo moze byc to po prostu taka Twoja uroda, wiec nie panikuj i sie nie zamartwiaj! Rob spokojnie wszystkie badania, ktore zleci Ci poloznik. Glowa do gory! Dodam tylko z innej beczki, ze znam 3 kobiety, u ktorych wyszla wysoka przeziernosc+niewidoczna kosc nosowa+fatalny PAPPA, a urodzily zdrowiutkie dzieciatka (tylko jedna z nich zrobila amniopunkcje, ktora wyszla oczywiscie ok) ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja mialam test pappa czyli krwe i usg razem w 12tc , niestety nie mogli potwierdzic z usg obrazu itp, bo przeszkadzala im blizna po cc na macicy, a dziecko nie wspolpracowalo, wlasnie w 16tc mialam test poczworny z krwi tylko...ryzoko za kazdym razme bylo niskie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja przez zrosty miałam to badanie dopochwowo gdyż też była słaba widoczność.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
rozumiem Cię doskonale. Byłam w tej samej sytuacji. Chciałam dla własnego spokoju zrobić PAPA, ale nikt nie powiedział mi, że w wielu przypadkach daje on fałszywy wynik.... Mieliśmy USG prenatalne plus test PAPA. USG wyszło super, natomiast PAPA - ryzyko trisomii 21 - 1:48 - czyli spore. Za wszystko płaciliśmy z własnej kieszeni. Skierowano nas do genetyka, poszliśmy również prywatnie aby zaoszczędzić na czasie. Pani genetyk oschło powiedziała, że jest duże ryzyko wystąpienia zespołu downa, więc powinniśmy zdecydować się na amniopunkcję. Zabrzmiało dla mnie to jak wyrok... jednak przy tak dużym prawdopodobieństwie zdecydowaliśmy się na amniopunkcję, którą także wykonywaliśmy prywatnie. Prawie 3 tygodnie oczekiwania na wynik były dla nas bardzo ciężkim okresem, tym bardziej, że postanowiliśmy zachować tą informację tylko dla siebie - nie dzieliliśmy się tym z rodziną. W oczekiwaniu na wynik, pewnego dnia zadzwoniła pani z recepcji z informacją, iż wyniki są ale odbiorę je dopiero u genetyka - a najbliższa wizytę wyznacza mi za 2 tygodnie, bo wcześniej nie ma miejsca. Zmroziło mnie, pomyślałam sobie, że na pewno moje dziecko jest chore, skoro wyniki są do odbioru od lekarza tylko. W trakcie rozmowy okazało się, iż skoro robiłam badanie prywatnie mogę odebrać je z rejestracji juz tego samego dnia (co za głupie procedury - kobiety, które robiły na NFZ przez kolejne dwa tygodnie pozostają w niepewności...) Pojechałam od razy odebrać wynik...serce myślałam, że wyskoczy...i..."kariotyp prawidłowy męski". Będziemy mieli zdrowego synka:)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ona bardzo się cieszę, że u Ciebie mimo wielkiego stresu jest wszystko dobrze. Chciałam na prawdę iść na takie badania, żeby być zdrowsza psychicznie. Ale im dalej brnę tym więcej stresu.
Dlatego ja nie robilam testu PAPPA, po poczytaniu informacji w necie wynika ze bardzo duzo kobiet ma zle wyniki a pozniej okazuje sie ze wszytsko w porzadku. Bardziej chyba dziecku szkodzi taki kilkutygodniowy stres.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na wynik amniopunkcji można i czekać 5-6 tygodni, ja tyle czekałam, choć zapewniano mnie, że tylko 3 tygodnie. Widziałam, że w Brussie robią Papa test podwójny i potrójny w cenie 150zł.
ja robiłam amniopunkcję
ale u nas trochę inaczej to było- na usg w 12 tc nie było kości nosowej, a wynik wskazywał ryzyko Zespołu Downa jako 1:42, dosatał skierowanie do Poradni Genetycznej i na amniopunkcję. Konsultowaliśmy się też u Preisa, na usg kośc była już widoczna, ale to był już 16 tc, więc nie miało to aż takiego znaczenia, dodatkowo występowały inne tzw słabe markery genetyczne i sam profesor zachęcił nas do wykonania amniopunkcji
to nie był łatwy czas...
wiedziałam, że dziecko urodzę na 1000%, jednak najgorsza jest niepewność i oczekiwanie na to co będzie? więc nawet jeśli ZDowna by się potwierdził to miałabym ten czas żeby psychicznie się przygotować
po 3 tygodniach otrzymałam wynik z kariotypem prawidłowym- czekamy na synka :) :) :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Modern ja w takim przypadku jak Twoj tez bym zrobila ale od razu amniopunkcje wlasnie. Test PAPPA jak dla mnie nie ma zadnej wiarygodnosci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wynik odebrałam jak już w ciąży nie byłam, badanie jaki i usg przed nim robiłam u bardzo cenionej lekarki na tym forum, powiedziała, że jak nic zespół Dawna, dziura w sercu itp. Wszystko na NFZ, wynik odebrałam z marszu, kariotyp prawidłowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry