Widok

Basen z niemowlakiem

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś chodzi na basen z niemowlakiem? Moje chłopaki maja 4 miesiące - można już?
Chciałabym ich jakoś postymulować ruchowo, a uwielbiają kąpiel:)
Gdzie w gdańsku można chodzić z takimi maluchami?
Jak wyglądają takie zajęcia?
Jaki koszt?
Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
a gdzie jest niechlorowana?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Z tego co wiem to u Jezuitów i na Witominie.
Niby w aquaparku też jest ozonowana ale czy to oznacza że nie jest jednocześnie chlorowana to już nie wiem:)
U jezuitów jest ozonowana ale koszt wejścia 30min to 40zł ! dla mnie trochę dużo :/ w Hotelu 22zł dla porównania ... A i u jezuitów nie można mieć klapek.
No różnica spora. Mnie się podoba to że w Hotelu Gdynia nie trzeba kupować karnetu tylko jak się jest to się płaci. Ale teraz już sama nie wiem....chyba jednak nie będę ryzykowała....
Nie można mieć klapek?? co za bzdura. bleee nie wyobrażam sobie latania po basenie i pod prysznicem bez klapek....
Ja też rozmawiałam z naszą pediatrą i mówiłam, że wybieramy się na basen gdzie jest woda chlorowana 0.6 i mówiła, że nie ma przeszkód. Że taka ilość chloru mu nie zaszkodzi.
I bądź tu mądry!!!
jak zwykle co lekarz to inna opinia....
to ja 15.12 tez zapytam swojej...pefnie powie ze mozna ale lepiej nie:)
nasz pediatra też nie miał żadnych przeciwwskazań. Idziemy na basen z chlorowaną wodą. A jeszcze odnośnie wody, poprzez dr google znalazłam takie oto opinie:

WAŻNE! mamy wybierają baseny z woda ozonowaną, sądząc, że jest ona lepsza dla skóry malucha; okazuje się jednak, że samo ozonowanie wody basenowej nie jest dostatecznym sposobem jej wyjaławiania; w tego typu basenach istnieje ryzyko zakażenia pasożytami lub bakteriami dróg moczowo-płciowych, na które z racji różnic anatomicznych bardziej podatne są dziewczynki niż chłopcy. (http://www.babyboom.pl/niemowleta/zdrowie/na_basen_z_niemowlakiem.html)

woda powinna być jonizonowana bądź chlorowana (ta pierwsza jest lepsza od chlorowanej, bo nie wywołuje alergii i nie podrażnia skóry; przewaga drugiej to lepsze właściwości bakteriobójcze – decyzja należy do Ciebie). (http://www.ciazowy.pl/artykul,na-basen-z-niemowlakiem,852,1.html)
No tak ale moja pediatra mówiła o działaniu chloru na drogi oddechowe a nie na skórę:)
Hm w sumie racja. Ale jak widać wszystko zależy od lekarza. Nasza pani dr nam pozwoliła, więc idziemy... Mam nadzieję, że wyjdzie to Matiemu tylko i wyłącznie na dobre :)
moja dr też nie miała nic przeciwko
ja rozpoczynałam chodząc na basen z małą wtedy 7 m-czną to lekarka mówiła nie. Ale i tak zrobiłam swoje, nie słuchając się lekarki bo wiem że nie pomyliłam się chodząc na basen. Mała ma ponad 2 lata i hartuje się dla niej zimna woda to nic strasznego. Lekarce nic już nie wspominam o basenie żeby mi nie gderała niepotrzebnie.
Jolkagda pewnie że basen z maluchem jak najbardziej tak. moja dr nie ma nic przeciwko - tak ja napisałam wcześniej nawet wystawiła mi zaświadczenie że młoda może iść się plumkać. Problem jest tylko w sposobie oczyszczania wody w basenach...
Muszę poszukać w necie co piszą na ten temat:)
a myślicie,że zima to dobry czas na poczatek chodzenia na basen? bo mój synuś tydzień po basenie już chory, nie wiem czy to tylko przypadek...
Beti1 moim zdaniem maluch musi się zahartować na początku organizm a później jak z górki poleci. Pamiętaj że jest zmiana temp (powietrza i wody) i to czasami duża.

my na basen chodzimy od kwietnia 2009 roku i w zeszłym tygodniu była pierwszy raz chora, miała na szczęście tylko katar ale glutowaty, zielony i to nie przez basen tylko że miała kontakt z chorą dziewczynką w poczekalni w przychodni.
nyzosia, dlatego nie posłuchałam się lekarki tylko siebie. będziemy chodzi do póki się da. A widać że małej sprawia to frajdę. Szczególnie zjeżdżalnia i hop do wody ;)
A ja myślę, że dziecko musi się przyzwyczajać. Będę teraz u pediatry to zapytam o te działania na układ oddechowy. Swoją drogą jak maluszki pójdą do szkoły i będą miały zajęcia na basenie to pewnie będzie to basen z wodą chlorowaną, bo takich jest najwięcej.

Co lekarz to opinia, co matka to opinia więc każda zrobi jak uważa :-)
ja nie zwracałam uwagi jaka jest woda czy chlorowana czy ozonowa. Dla mnie liczą się jakość zajęć.
Malutka pewnie że kiedyś będą chodzić na basen z chlorowaną wodą. Ale pewnie jest różnica we wrażliwości układu oddechowego pół rocznego dziecka a 7 czy więcej latka...
Podpytaj swojego lekarza i daj znać:)
A ja będę myśleć co robić:)
nyzosia rozmawiałam z pediatrą, inną niż ta moja, przy okazji bycia na kontroli i ... powiedziała, że chlor odpada ... Miałaś rację, zwracam honor :-) Jak powiedziała, nawet niskie stężenie chloru drażni skórę a przede wszystkim układ oddechowy.

Czyli kolejny lekarz i inna opinia. Za tydzień wybieram się na basen i chyba zamienię Hotel Gdynia na basen u Jezuitów. Moja mama widzi jak odbywają się zajęcia dla maluchów i zna poziom czystości itd i sama mnie namawia żebym to tam poszła z Oskarem. Co prawda wstęp jednorazowy jest droższy niż w hotelu, ale nie będę ryzykować dla paru zł...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry