Widok

CZERWCOWE MAMUSIE cz.25 :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
No to lecimy :)

Nasza lista:

18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anna/Zaspa
06.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Wiktor ~ Zaspa
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ dziewczynka Magdalenka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk-Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
7/13.06 - IG-Redłowo
16.06 - czerwcoweczka
16.06 - bauaganiarka ~ dziewczynka Martynka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - grab85 ~ dwojaczki :) dziewczynka Martynka i chłopczyk Kacperek
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81 - dziewczynka Liwia lub Oliwia (Szpital Wojewódzki)
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
30.06 - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk

Z nami już na świecie:) :
5.05 - Nataluś- chłopczyk Maksymilian, 2970g, 52cm, swissmed.

Link do starego-gdyby ktoś czegoś szukał :)
http://forum.trojmiasto.pl/CZERWCOWE-MAMUSIE-2010-24-t162100,1,16.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aniuko sto lat! i duzo zdrówka dla Ciebie i maleństwa:0
Ja mam termin na 27 czerwca, więc może załapię się na pełnię. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzinek. Mi w ciąży bardzo dużo zapachów nie odpowiada. Co do chusteczek to kupiłam nivea i bambino. Mój mąż interesował się zamrażaniem krwi pępowinowej, tzn czytał i chciał żebyśmy też zamrozili, ale ja jakoś nie jestem do tego przekonana więc nie będziemy tego robili. Miłego dnia mamuśki.
Jolla, ja też mogę 26 czerwca (3 dni przed terminem), ale chyba trechę się obawiam rodzenia na korytarzu, bo wszystkie porodówki oblężone (i to pewnie przez forumowe "czerwcowe mamuśkl") :)
ja też się nie znam na tym banku komórek macierzystych. tak naprawdę trzeba byłoby dobrze o tym poczytać. na razie się nie zdecydujemy. ale kto wie, może z drugim dzieckiem?
ostatnio analizowałam ceny szczepionek dla dziecka i widzę, że one pochłoną sporo kasy.
Aniuko, sto lat:) pamiętaj, że ja mam jeszcze więcej lat niż Twoje 30 (może to Cię pocieszy) ;)))
W czerwcu pełnia przypada 26. Mogę sobie wtedy rodzić :) Ale jak tak patrzę, to ostatnio rodziłam tydzień po pełni, więc księżyc za bardzo na mnie nie działa.
Witam,
Dzisiaj stuknęła mi trzydziecha i jakiegoś dołka mam, zresztą to już tradycja ,ze zawsze łapie mnie dołek na urodziny.
Co do banku krwi pępowinowej to ja też nie rozumiem tego do końca. Gdzieś czytałam ,ze w Polsce były raptem 3 przypadki ,żeby ta krew była wykorzystana przez właścicieli. Jak się pytałam lekarza to też mnie w sumie zbył mówiąc, że jeśli mam na to pieniądze to czemu nie, że kiedyś to i ludzi będą rozmrażać. Brak rzetelnej i obiektywnej wiedzy na ten temat. Jakoś narazie bardziej do mnie przemawia wykupienie dobrego ubezpieczenia od ciężkich chorób.
wiper, bardzo możliwe, że Ci się teraz zapach Dzidziusiów nie podoba, w ciąży wielu zapachów się nie akceptuje przecież, nawet jeśli wcześniej mogły być ok.

3oko, super że masz takie szczęście w losowaniach :) Mi też czasem uda sie coś wygrać (pod warunkiem że dużo gram), ale ostatnio jestem zbyt leniwa na branie udziału w konkursach.
No ja to wszystko wiem. Nasza proponowała 1190 zł + 600 zł a potem co rok 400 zł. Mówiła też, że ich bank ma jakiś tam certyfikat, którego inne banki nie mają i jak bede chciała zabrać krew do innego banku to wszędzie ją przyjmą (takie mają standardy), a oni np. z innych banków krwi w ogóle nie przyjmują do przechowywania.
Ale się zastanawiam nad czymś innym. Czy oni są tylko od przechowywania krwi? Co w przypadku, kiedy bede tej krwi potrzebować? Czy mi ją po prostu oddzadzą? I co ja wtedy z tym zrobię? Znowu bede musiała wydać kupę szmalu, żeby ta krew nadawała się do przeszczepu? A jak bede potrzebować tej przykładowej wątroby to kto mi ją wyhoduje? Przecież takie rzeczy przez NFZ się nie odbywają, a bank krwi to chyba tylko "przechowalnia".
No ja np. nie jestem przekonana czy to ma jakiś cel. Do tej pory myślałam, ze to jest faktycznie fajna sprawa, ale ta babka zupełnie mnie zniechęciła. Może ja coś źle zrozumiałam?
Hej :)

Widzę ze zakupy i przygotowania w pełni, no cóż mi już pozostało tylko czekać :) Fajne były te zakupy:)
Ja wczoraj byłam w Tesco by kupić sobie troszke szmatek po porodzie, mam na myśli gacie, skarpetki a przede wszytskim cosik do spania bo to wszystko co mam jak sie skonczy polog wyladuje w smieciach- oliwka zostawila po sobie znaki ;/ I w sumie tanio kupilam 2 koszule-2 pak cena 30zl, jakosciowo nawet,nawet:) Z reszta garderoby wstrzymam sie az zleci te kilka kg.

Mnie juz koleny raz śnił się moj synek, chyba to oznaka że już niedaleko. Porod we snie byl bardzo przyjemny-Borys sam jakoś wyszedł ze mnie bez zadnych bóli i skurczy. Był taki śliczny :) Juz chyba nie mogę się Go doczekać... dotąd nie śnił mi sie alw ost tc juz 2 razy :)

Tez słyszałam o pełni i że wtedy jest wysyp :) no w maju jest 28;> ale ja nie chciałabym czekać aż do tej daty, bo chyba zwariuję!!!!

Piękna dziś pogoda, aż chce się życ :)

Miłej niedzielki :*
Daria, u nas w SR też była przedstawicielka jakiegoś banku komórek macierzystych i dała cenę 600 za zestaw + 1190 po 2 tygodniach + 430 za każdy rok.
Na targach było 600 + chyba 800 za miesiąc + około 420 za każdy rok (nie pamiętam dokładnych cen).
Obie firmy mają niższe ceny w maju.
Tylko nie wiem co i jak z jakością usług (bo różnica niemała).
hehe też słyszałam, że w czasie pełni porodówki pełne. ciekawe kiedy dokładnie będzie pełnia w czerwcu - pewnie przypadnie nam:)

Wiper, kupiłam te chusteczki, chociaż na początek zdecydowałam się myć pupcię wacikami i wodą przegotowaną. chusteczki do szpitala i na później. najwyżej oddam komuś. mam też próbki chusteczek nivea i j&j - porównam jak przyjdzie czas.

stresuję się torbą do szpitala - nie mam jeszcze wszystkiego, np. szlafroka. oglądałam na gildii taki z cienkiej bawełny, ale był tylko troszkę na zakładkę. nie wiem czy mój brzuch się skurczy i czy od razu po porodzie ten rozmiar wystarczy (większych nie było)
hejka

Daria z tego co kojarze to jak przestajesz płacic za te komórki to oni po prostu je spalają no chyba ze zgodzisz sie zeby ktos inny z nich skorzystal.

wczoraj mielismy komunie i wszystko mnie dzis boli a z ciekawosci bym pojechala na te targi, ale znajac mnie moge za duzo pieniedzy wydac, bo nigdy nie moge sie powsztrzymac.

mam nadzieje ze z ta pelnia to jakis zart bo wolalabym tez na poczatu czerwca urodzic :-)
Myszka...kupiłam prześcieradełka frotte do kołyski...one mają trochę inny wymiar bo 40x90 ale pasują...

a pod prześcieradełko założyłam dodatkowo nieprzemakalny podkład, bardzo mięciutki z Motherhood
o coś takiego
http://allegro.pl/item1017733352_1017733352.html
A z nowości - mam łóżeczko z materacykiem 70 x 140, takie co się potem rozkłada na łóżko dla starszego dzieciaczka.
U nas w SR była babka od bankowania krwi i tak to wszystko przedstawiła, ze przestałam wierzyć w sens tego wszystkiego. Albo ona nie miała daru przekonywania albo nie wiem co. Motała się strasznie, nic nie rozumiałam z tego co mówiła, mówiła ogólnie bardzo szybko i niezrozumiałym, medycznym językiem. Jak się w końcu zapytałam, czy w razie potrzeby wyhodują mi wątrobę to jakoś tak odwróciła kota ogonem, że nie doczekałam się odpowiedzi na swoje pytanie. Pewnie w razie potrzeby oddadzą mi tą krew i hoduj sobie babo sama, albo wtedy jeszcze beda kasiore chcieli. Ciekawe jak jest w umowie. Bo za pobranie i zbadanie jest opłata wstępna, potem co rok płaci się abonament za przechowywanie i to wszystko. Za słabo się znam na takich rzeczach żeby wyrobić sobie własną opinię, ale boję się, że w Polsce to jest na takim poziomie, ze nic nam to nie da, oprócz świadomości, że te komórki są. Takie przynajmniej mam wrażenie po tej rozmowie w SR.
Wiper,
ale tak się zastanawiam, bo materacyk jest miękki w środku, ale taki ceratowy z zewnątrz i tylko takie na to płócienne prześcieradełko. Zatem, jakie Ty prześcieradełko założyłaś ? Jakieś dodatkowe inne na to co jest ? Ja sobie pomyślałam, że uszyję może ? A może można kupić takie gotowe z frotte ?
A co to jest podkład pod prześcieradło ?
Myszko...nie prałam...tych falabnek i pierdółek..nie chce mi się po prostu...założyłam tylko podkład pod prześcieradło i prześcieradełko nowe - i to prałam
Rano odebraliśmy z poczty przesyłki.
Przyszła torba pielęgnacyjna do wózioła i kołyska. Wszystko super !!!
Kołyska podobna jak ma Wiper. W końcu i my się na nią zdecydowaliśmy mimo, że łóżeczko też już kupiliśmy - stoi jeszcze nie skręcone za szafą i się wietrzy.
Postanowiłam przed użyciem wyprać te części z tkanin i czekają w pralce, a po niedzieli wypiorę w proszku dla dzieci. A Ty Wiper prałaś ?

W sumie to z tą kołyską jest super wyjście na początek.
Maluszka można w niej "przemieszczać" do drugiego pokoju, do kuchni jak trzeba i na balkon w lecie, po założeniu moskitiery.

Po niedzieli, już koniecznie muszę zacząć się pakować do szpitala.
Na razie do szuflady wszystko co trzeba włożę, bo wyszła mi taaaaaaka długa lista, że jakbym zaczęła rodzić i się pakować, to nie byłoby wesoło i chybabym nie zdążyła...
28 maja to bym jeszcze nie chciała rodzić, ale w pierwsze dni czerwca - proszę bardzo - chętnie !!!
Okruszku,
Pojechałam na targi, jestem mega zmęczona ...
To tak, kupiliśmy ten kosz na pieluszki z laktatorem ręcznym TT - opłacało się, bo było to za 119 zl i jeszcze kupiłam 2 butelki antykolkowe za 44 zł - w necie są za 24 zł + przesyłka.
Do tego dostałam małą butelkę 150 ml TT i 2 smoczki TT gratis.

Chciałam powiedzieć przy okazji, że już chyba ze 3 niezależne od siebie mamusie, polecały kupno tego kosza na brudne pieluchy, a jedna z nich, się tak przy tym rozpływała, że to cud techniki !!!
Fakt - pomysł dobry, podobno w ogóle nie śmierdzą, można wyrzucać co parę dni więc sie skusiliśmy i zobaczymy jak się sprawdzi w praktyce.

W konkursie nie brałam udziału, bo nie miałam kuponów, ale i tak byśmy nie czekali na wyniki.
Ogólnie chodzenia nie jest dużo. Wszystko zajęło nam ok. 1 godz. Chcieliśmy głównie zasięgnąć języka w stoisku maxi cosi, bo chcemy ich fotelik cabrio kupić. Niestety ceny mają wyższe niż na allegro więc byłam rozczarowana.
Gadaliśmy też z Panią z Banku Komórek Macierzystych, bo jesteśmy za bankowaniem, ale jeszcze ostatecznie nie podjęliśmy decyzji.
Nas nic więcej nie interesowało.
Aha - pokaz ratownika fajny rzeczywiście, ale całego nie dałam rady obejrzeć, bo byłam już b. zmęczona chodzeniem.
a ja tam bym chciała! albo 30 maja - w rocznice ślubu :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry