Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 cz.14

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
tamten niemiłosiernie długi i ciężko przewijac :)

mam nadzieję, ze najbardziej aktualna lista...
jak nie to niech ktoś znajdzie aktualniejszą i wklei ;)

5.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 – perła - chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 – cecha - chłopczyk
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Super ze nowy watek, mozesz dopisac przy mnie - chlopczyk ze znakiem pytajacym bo jeszcze nie na 100% ;)
Melduję się :)

Czy któraś z Was ćwiczy mięsnie Kegla? Bo ja próbowałam i nadal próbuję, ale wywołują one u mnie dziwne odczucia i nie moge się przemóc :/
Ja też próbuję ćwiczyć, ale chyba mam słabo wyrobione te mięśnie bo trudno mi utrzymać zaciśnięte przez kilka sekund. A właściwie to po co są te ćwiczenia, przecież przy porodzie nic się nie zaciska, raczej wyciska..

Od wczoraj pobolewa mnie brzuch jak na miesiączkę, jak nie przejdzie do jutra mam jechać na izbę przyjęć:(
Aniouka trzymam kciuki za Twoją córcie. Staraj się myśleć pozytywnie. Wierzę, że będzie dobrze! Pamiętasz, że ja równiez miałam problem z komora mojej córci. Rozmawiałam z koleżanką, której synek równiez ta komorę miał mocno powiekszoną. okazało się to już po porodzie. Teraz ma ponad 2lata i jest zdrowy jak rybka! taki jego urok. czytałam, że przy wodogłowiu występują inne wady organów wew a pisałaś przecież, że Twojej malutkiej nic takiego nie dolega. postaraj sie wyrzucic złe myśli z głowy. wiem, że to niełatwe ale postaraj się! Mocno wierzę, że Twoja dzidzia będzie zdrowa! Przytulam Cię!!!
Aniouka najlepiej zachować spokój, szczęśliwa i uśmiehnięta mamuśka, to i szczęśliwy bąbelek.

Dzięki dziewczyny za info o kremach. Kofeinę i jako jedyny niezdrowy płyn aktualnie przyjmuję w postaci coca-coli... Tylko po obiadku piję pół szklaneczki, bo zgaga nie daje mi spokoju - lekarz nawet powiedział, że bez problemu można pić, byleby nie litrami dziennie ;). I mam jazdę na piwko...zimniutkie...ale poki co jest mi dane jedynie podłączyć się na krzywy "ryj" do butelki mężola.

Wracając do kremów, to nie jestem uczuleniowcem ani alergiczką i balsam brązujący dove u mnie nie zostawia smug ani plam i ładnie pachnie.

Ściskam wszystkie brzuchatki :)

Wklejam myślę ze aktualną:

05.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko ~ chłopczyk
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopiec ?
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - dorciag ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 - cecha ~ chłopczyk

aniouko- tylko się nie denerwuj - bedzie dobrze!

A ćwiczenia kegla są po to by uelastycznic i wzmocnić te mięsnie co pozwala w wielu przypadkach uniknąc nacinania krocza a też (a może i przede wszystkim) problemu nietrzymania moczu po porodzie. Akurat mnie to dotknęło i dlatego teraz próbuję temu zapobiec:/
witajcie! wysylam Wam link, ktory jest dosc ciekawy-http://forum.28dni.pl/discussion/471/czego-w-ciazy-nie-wolno-jec-sluchac-robic/
Aniouko trzymajcie się. Wierzę, że wszystko będzie dobrze.

Iza, taka byłam podbudowana jak napisałaś że u Was się zmniejszyła na szerokość i na nic innego nie czekałam jak na taką samą informację od lekarza, ale niestety.. Teraz trzyma mnie to, że przy wodogłowiu tak jak mówisz są też inne wady wrodzone, czego u mojej małej nie ma. Cała reszta jest ok, no i obwód główki. Mam nadzieję, że to się unormuje , albo - jak mówisz- taki jej urok. Powoli zaczynam żałować, że zrobiłam to usg 4D. Mój lekarz prowadzący na swoim słabym sprzęcie widział, że obwód główki jest ok i to by mi wystarczyło, a teraz do końca będę tylko myślała, jak to wszystko się zakończy.. nic innego nie można zrobić..

co do mięśni kegla to ja ćwiczyłam może z 5 razy.. nawet do tak prostych rzeczy jestem baaaardzo leniwa niestety
Aniouka,
nie stresuj się aż tak bardzo, to co powiedział lekarz jeszcze nie świadczy o niczym strasznym. Tyle już historii naczytałam się o takich i podobnych wadach wykrytych w ciąży, a dzieci rodziły się zupełnie zdrowe !
Będzie dobrze zobaczysz !!!

A ja niestety już po lekarzu. Niestety potwierdziło się, że to straszna angina a gardło jest w stanie dramatycznym.
Dostałam antybiotyk. Lekarka to taka stara znajoma rodziny i powiedziała że jest grupa leków antybiotykowych, które są w 100 % bezpieczne dla Maleństw. To takie bezinwazyjne antybiotyki. Czytałam też ulotkę i było napisane że, jeśli lekarz zaleci, to można brać w czasie ciąży.
Ja na dodatek mam jeszcze niewielką gorączkę. No cóż - będę się kurować i leżeć w łóżku......
dzięki dziewczyny za te słowa, w takich momentach to bardzo ważne

Myszka bardzo Ci współczuję, ja też ostatnio miałam gorączkę i w szpitalu dali mi od razu kroplówkę :( No i ta angina- na szczęście już zapomniałam co to znaczy ją przechodzić. Siedź pod kołderką i się wygrzewaj
mi usg robi syn lekarza, który prowadzi moją ciąże. sam mi powiedział /prowadzący/, że teraz sprzęt jest zbyt dokładny i sieje czasami niepotrzebny zamęt. Najwazniejsze, że obwód główki jest w normie i pozostałe organy. Będzie dobrze, zobaczysz :-)
Właśnie sobie poczytałam to forum, do którego link czerwcóweczka wstawiła na temat co można a czego nie można jeść w ciąży.

A czy są jakieś ograniczenia żywieniowe podczas karmienia piersią?
Wśród moich znajomych są całkowicie rozbieżne opinie. Jedna mówi, że jak karmiła to nie mogła jeść prawie nic (owoców, smażonego, niektórych warzyw, wymieniała mi i wymieniała), a druga znowu mówiła, że jadła wszystko i było git.

Ja strasznie uwielbiam czereśnie, czekam na nie całą zimę i wiosnę i mam nadzieję, że sobie pojem tych czereśni również w tym roku....
Daria to zalezy.mój syn ma azs i skaze białkową i moja dieta w związku z tym była bardzo uboga. jadłam tylko 4 produky. po 6tyg musiałam odstawić młodego ze względów na leki, które musiałam brać i przeszedł na nutramigen. wszystko zależy od dziecka. moja kuzynka od początku je wszystko, włącznie z czosnkiem i kapucha i jej synkowi nic nie jest.
Mam rożek, przewijak, pościel..... Już mi fajnie :)
Taka ostatnio trochę zestresowana byłam że nie mam absolutnie nic dla dzidziusia, ale już mi przeszło :)
Zgadzam się i też to chciałam napisać - zbyt dokładny sprzęt, też nie jest dobry jak widać, bo sieje panikę, która nie jest potrzebna.
Zresztą tak to jest z naszymi Maluchami, że w brzuszkach nie wszystko się równomiernie rozwija, a jak się rodzą zazwyczaj wszystko jest w porządku, bo do porodu zdąży się unormować i jest idealne.
Daria,
Czemu się tak stresowałaś - przecież ciuszki już z tego co pamiętam pisałaś wcześniej - już miałaś.
Ja mam praktycznie tylko ciuszki i pościel. Teraz powoli zacznę kompletować resztę, ale dopiero jak wyzdrowieje i zdołam udać się na jakieś zakupy.
Nie, no właśnie nic nie miałam. Absolutnie nic! Pisałam, że ciuszki dostanę od kuzynek, ale jeszcze nic nie dostałam. A dzisiaj byłam u koleżanki i ona mi bardzo dużo rzeczy dała po swojej dzidzi. Jak tak dalej pójdzie to do kupienia będę miała tylko wózek i łóżeczko :)
Aniouka kochana, kurczę, jestem z Wami :* i będę z Anią trzymać za Was kciuki z całego serca!!!
A Ty kochana Magdo się nie martw tak tym przeziębieniem...Ja właściwie całą ciążę jestem przeziębiona-taki czas zimowy, ostatnio tylko mam męczący kaszel, ale jestem dobrej myśli...

Dziś przyjechała do mnie moja mama i wybrałyśmy się popełzać po Galerii... Chciałam płaszcz kupić taki cieplejszy, a tam już wszystko na lato wystawione :) a za oknem śnieg...hmmm...a ja już się w kurtkę nie dopinam. No więc sytuacja taka sobie :)

Ja moją małą obkupiłam troszkę w tym miesiącu... ale właściwie jak na razie wszystko na allegro, bo tam faktycznie taniej-tetra, ręczniki itp. W Smyku w ogóle cenowa masakra!!! Przebicie ponad 100% w stosunku do Allegro!

co do kosmetyków-używam wszystkie te co przed ciążą i jest ok. Dodatkowo kupiłam sobie dziś krem mustela przeciw rozstępom więc zobaczymy... A włosy farbuję :)
ps a ćwiczenia kegla też zaczęłam stosować-jak mi się przypomni to ćwiczę :)
Też kegla ćwiczę jak mi się przypomni czasem - o np. teraz ;-)
Daria, a mi się pomerdało, no tak, Ty pisałaś, że będziesz dużo dostawać od rodziny i znajomych.
Ja niestety nic nie dostanę, nie mam od kogo, a sama potem będę chyba zbierała dla brata, bo on jeszcze kawalerem, ale mam nadzieję, że już niedługo (chyba się będzie niebawem żenił).
Wtedy on dostanie po naszej Córeczce wsio. A z racji, że brat będzie chrzestnym naszej Małej, to liczę, że nie raz, nie dwa dorzuci się do większych zakupów dzieciowych dla nas.
Hej!!!
Aniouka zobaczysz bedzie dobrze- wiem,wiem najgorsze to czekanie na dobre wiadomości, ale wierz że wkońcu nadejdą :) Ach te nowoczesne sprzęty ;/

Ja dzis byłam na wizycie:) Mój bąbel waży 1500g :) No już mały pulpecik z niego :) Niestety juz długości całego ciała w 30tc nie da się zmierzyć, ale chyba duuuże chłopisko będzie:) Muszę tylko dużo pić bo mam mało dróg płodowych. Takze dziewczyny DUZO PIJEMY niegazowanej wody mineralnej :) Ja juz sobie zapowiedziałam,że butelka niegazowanej wody dziennie- no oprocz zupy, herbaty, kafki i wapna:) Jeszcze sie chłopaczek mój nie przekrecił , dziś główkę miał pod moimi prawymi żeberkami :) No a ja juz myślałam,że te bóle to były spowodowane tym przkreceniem i uciskiem główki na np jajnik czy cos w okolicy ;/

Jesli o cw Kegla chodzi to wlasnie mi przypomnialyscie i sobie je cwicze, przypominajcie czesciej ;> hehe

Miłęgo wieczorku :)

Ja niestety jestem uczuleniowcem i to okropnym. Teraz nawet obrączka złota mnie uczuliła. Tragedia. Jeżeli chodzi o kosmetyki, to używam te same co przed ciążą i jest ok. Myszka nie martw się, jak też byłam w piątek u lekarza z okropnym bólem gardła i miałam ropę, dostałam bioparox, w ciąży jest bardzo bezpieczny, po lekarzu wszystko przeszło, więc nawet nie zaczęłam go brać. Moja mama się z tego śmiała. Jutro mam wizytę u lekarza. Jestem ciekawa jak dużo urosła moja malutka. Jutro kupuję resztę rzeczy dla małej, te które mi jeszcze brakują. W sumie chcę kupić same ubranka. Później zabiorę się za resztę, ale sporo już mamy.
bosze, jaka wtopa :/ Sorki - mój apel miał być do Aniouki i Myszki ... heh... tak to jest jak się szybko pisze.... :*
no właśnie- te niewdzięczne dokładne sprzęty :P!!!! nic mi więcej nie pozostaje, jak być dobrej myśli i tyle.
My ciuszki też dostaniemy po dziecku znajomych i od mojej cioci (choć te mogą już być "zakurzone" lekko hihi ale może coś się z tego wybierze). Mam też swoją bluzkę, którą bardzo kochałam i często nosiłam.. taka z błyszczącym księżycem :) Mam w niej zdjęcie w złobku i też w niej zrobię fotkę mojej córci.. porównamy, czy jest jakieś podobieństwo :)
Kosmetyków, rzeczy do kąpieli i takich tam jeszcze nie kupuję. Chyba poczekam i na ostatnią chwilę kupię na allegro i tyle. Chyba jestem jakaś dziwna, ale chodzenie po sklepach i oglądanie tych wszystkich dzieciowych rzeczy mnie przytłacza i bardzo szybko z takich sklepów wychodzę.. ehh
Aniouka wcale nie jesteś dziwna - po prostu za dużo tego - wszedzie nas bombardują rzekomymi potrzebami jakie mają miec nasze dzieci i można zgłupieć i stracić majątek przy okazji. Ja staram się pamietać słowa mojej mamy, że bardzo o nas dbała, czasem za bardzo a jednak bez problemu radziła sobie bez np podgrzewacza, sterylizatora, maty edu., lezaczków itp.
Ja nic nie mam (poza wózkiem i łozeczkiem po starszej) i nie mam z tego powodu stresa zadnego. A, mam jeszce 50 pieluch tetrowych... :p
uch...ja też tych dzieciowych rzeczy nie oglądam...

skupiam się tylko na ciuszkach i ewentualnie zabawkach bo są takie słodkie :)

a te wszystkie bzdety typu podgrzewacze, sterylizatory itp w ogóle mnie nie interesują...Miśka jak na razie bez tego dobrze sobie radzi ;)
ja uważam, że akurat steryzlizator i podgrzewacz dla butelkowej mamy to dużye ułatwienie i zaoszczędza mase czasu. sama przetestowałam. szczególnie w nocy podgrzewacz był przydatny. sterylizator też super, bo umyte flaszki wrzucasz do sprzętu, do mikrofali /bo mam ten tańszy wariant/i masz czas na przyjemniejsze rzeczy. za to jest jeden produkt, który ostatnio zwalił mnie z nóg i mojego męza też. mianowicie chodzi mi o smietnik na pieluszki. kosztuje chyba koło 200zł i oczywiscie do tego trzeba mieć odpowiednie worki. przepraszam najmocniej ale to dla mnie szczyt szczytów! Przy synku uzywałam zwykłych woreczków sniadaniowych, które zawiązywałam na supełek i smrodek również się nie wydostawał ;-) tyh dziwnych wynalazków jest coraz więcej i wiadomo, ze znajdzie się grupa zamożnych ludzi, którzy się złapią na to ale uważam, ze to czyste marnotrastwo kasy.
Aniouka kiedy masz następną wizyte?
Miłego dnia zyczę :-)
ja jestem cyckową mamą więc dla mnie te podgrzewacze są zbędne ;)

ja na pieluchy używałam woreczków zapachowych Paklanek ;)
w takie sytuacji wiadomo, ze sterylizator i podgrzewacz są zbędne jednak dla butelkowych to wybawienie. mam nadzieję,że teraz uda mi się dłużej karmić i owe sprzęty zostaną w piwnicy ;-)
Iza jeszcze się nie umówiłam na konkretną datę, ale gdzieś za miesiąc.. teraz i tak nie ma sensu
ja właśnie wróciłam z glukozy... obrzydliwie słodka, w ogole taki dziwny smak, że przy ostatnim łyku miałam odruch wymiotny, ale udało się :)
Mam podziargane żyły, bo ciężko mnie ukłuć, bo właściwie to nie mam żył :)

Apropo sprzętu dzieciowego... ja też nie kupuje niepotrzebnych rzeczy a tu mam na myśli-prześcieradełek na przewijak, sterylizatora, podgrzewacza, (jak na razie laktatora), zrezygnowałam z baldachimu itp. Choć wiadomo, że dla jednego TE rzeczy są zbędne a dla drugiego niezbędne-każdy ma swój punkt widzenia. Ale naprawdę-na dzieciach można zrobić biznes! Tyle tych klamotów naprodukują, a potem człowiek nie wie co do czego służy ;)
Ale jeszcze najgorsze jest to, że wmawiają, że te klamoty są niezbędne! Jak stwierdzę, że jednak przyda mi się podgrzewacz to pójdę i sobie kupię. Przecież nikomu po porodzie sklepów nie zamykają ;)
Moj bobek jest ulozony glowa w dol co troche mnie zdziwilo... ale gin stwierdzil ze to normalne...
Daria...dokładnie...sklepów po porodzie nie zamykają ;)

a pokrowiec na przewijak...mam z wygody bo tak jak pisałam na ceracie to tak niefajnie Maluszka gołym ciałkiem kłaść a wszystko co kładłam to mi się wałkowało i wkurzało mnie to strasznie ;)
okruszek tak jak napisałaś, wszystko zależy od punktu widzenia i sytuacji w jakiej się znajdziemy. na szczęście komune mamy za sobą i w każdej chwili można skoczyć do sklepu i kupić co trzeba
Kamyk głową w dół to jak najbardziej normalne, ale wiesz - dziś jest głowkowo ułożone a jutro może się w poprzek przegibać :) Póki ma jeszce miejsce to fika:) Moja malutka też musi być w tych dolnych okolicach bo od wczoraj czuję jak mi wali w pęcherz a nie w środek brzucha (co zdecydowanie wolę :))
no to dobrze :)) bo jakos tak po rozmowe z kolezanka ktore mnie nastraszyla ze to jakies zle ulozenie... zaczelam sie ostro zastananawiac nad tym...
Czesc dziewczyny,
ja podgrzewacz (z funcją sterylizacji) kupiłam po wizycie u znajomej która mleko podgrzewała w mikrofali!!!, kosztował z 40 zł i nie żałuje :)

Czy słyszałyście o tym, że ciężarna nie powinna być matką chrzestną oraz nie chodzic na pogrzeby (jakieś "wierzenia ludowe" czy coś?)
Z matki chrzestnej juz w ciązy zrezygnowałam, ale tylko dlatego ze było mi to na rękę, jednak dziś ide na pogrzeb, chociaż niektóre stare ciotki mówiły ze nie można! wiecie coś o tym?

Mammamia, na moim kremie do biustu jest napisane Mamma Mia i za każdym razem kiedy się smaruje myśle o Tobie ;)
to bardzo dobre ułożenie, tak układają się dzieciaki prawidłowo do porodu fizjologicznego.
3oko ja byłam na pogrzebie babci w styczniu i nie wyobrażam sobie że mogłoby mnie tam nie być... Niestety nie mogłam jej odwiedzić w ostatnich chwilach w szpitalu, nad czym bardzo ubolewam :(
Co prawda nie słyszałam o takich przesądach, ale jak sama wiesz...przesądy głupie są :)
Okruszek, a wiesz że mamy wspólnych znajomych? mój mąż pochodzi z tej samej miejscowości co Ty, bywasz w Nemrodzie?
Ja byłam na pogrzebie ciocio-babci jakieś dwa tygodnie temu. Nikt mi nic nie mówił, że nie powinnam iść. Wręcz teściowa się obraziła, że nie poszłam na stype ....
No proszę :) W Nemrodzie nie bywam (bo już tam długo nie mieszkam-w sensie w Malborku, nie w Nemrodzie hehe) ale i tak nie bywałam, bo zawsze było mi za daleko :)
Za to mój brat do dziś jest stałym częstym bywalcem, a z tego co się orientuje to przychodzą tam sami stali bywalcy?
tak tak, jak jestesmy w Malborku to zawsze zachodzimy, jednak teraz już nie do rana bo tam siekiere można powiesić tyle dymu. Twojego brata kojarze, spytaj sie go o Tykusa - małż mój :)
oki, zapytam czy zna takowego Pana i jego Małżonkę :)
Uff, ja już po powrocie z Izby Przyjęć . Jest ok, bóle brzucha są od kręgosłupa, a szyjka w porządku. Strachu się najadłam, ale teraz już dobrze.
3oko fajnie wiedzieć, że ktoś o mnie mysli :)
No i używamy takiego samego kremu, choć ja dopiero od miesiąca :p

A propos przesądów... w mojej rodzinie jest bardzo smutna prawidłowość- zawsze kiedy któras jest w ciąży - ktos umiera. To zazwyczaj bliscy wiec nie ma mowy o tym by nie pójść na pogrzeb. Tak było z moimi ciotkami, siotrą, szwagierkami. Teraz nikt nie umarł i mama już się martwi na kogo trafi (!!??) Ja ją pocieszam, że przecież uspiła 2 mies. temu swojego psa więc już nikt nie umrze. Potworne, co?
A ja sama zostałam matką chrzestną 20 lutego mojej ukochanej siostrzenicy :) 9 lat na to czekałam, ale siostra się zdecydowała wreszcie! I nie mogę mysleć przesądami, bo wtedy jaki sens miałby np ten sakrament? Pytanie byłoby takie: w co ja tak naprawdę wierzę?
Z tymi ludowymi przesądami śmiesznie jest.

Ja zostałam chrzestną w 3 tyg. ciąży (wtedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem). Ale baby gadały, że to tak jakbym swoje własne dziecko już chrzciła i albo jednemu albo drugiemu coś się stanie.

Tak samo mówią, że ciężarna nie powinna chodzić na śluby, bo przyniesie pecha.

A z tymi pogrzebami to może jeszcze coś być z dawnych czasów. Babcia mi opowiadała, że kiedyś trup leżał 3 dni w mieszkaniu, a 3 nocy było jakieś czuwanie i modlitwy. A wiadomo, że taki trup wydala z siebie różne dziwne rzeczy w tym pewnie mnóstwo zarazków, bakterii i różnych takich (szczególnie pewnie latem) i pewnie wtedy nie pozwalali ciężarnym chodzić do tego trupa.
A przesądy jeszcze takie znam:

- nie wolno niczego smażyć, bo tam gdzie kapnie tłuszcz - dziecko będzie miało znamię

- jak kapnie woda przy zmywaniu naczyń na brzuch to dziecko będzie "poplamione"

- nie wolno nosić łańcuszków ani nic na szyi, nie wolno przechodzić pod kablami ani linkami na bieliznę, bo że maluch owinie się pępowiną

- nie wolno obcinać włosów, bo dziecko będzie głupie

- nie wolno patrzeć na krwawe rzeczy lub na kalectwo, bo będzie chore dziecko

- nie wolno uprawiać seksu w czasie ciąży, bo dziecku będą ropiały oczka

- nie wolno skakać przez kałuże, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem

- jak się kobieta przestraszy a następnie dotknie jakiejś części swojego ciała to dziecko będzie miało w tym miejscu znamię

- nie wolno patrzeć na księżyc, bo dziecko będzie łyse

- nie wolno patrzeć na słońce, bo dziecko będzie płaczliwe

- nie wolno patrzeć przez wizjer ani inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate

- nie wolno patrzeć na nikogo brzydkiego, żeby dziecko nie było brzydkie

- nie wolno patrzeć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z innym kolorem skóry

- nie wolno patrzeć na ogień, bo dziecko będzie miało czerwoną plamę na czole

- nie wolno słuchać zapowiedzi przedślubnych, bo dziecko będzie głuche

Ale jedyny przesąd w jaki warto wierzyć to ten, że jak ktoś ciężarnej odmówi to go zjedzą myszy (lub też, że u niego w domu zalęgną się myszy), hehe :)

A gdzieś jeszcze wierzą, że ciężarna kobieta potrafi rzucać klątwy ;)
A jeszcze takie:

- nie wolno siedzieć z założonymi nogami, bo dziecko będzie miało krzywą główkę

- nie wolno malować ust na czerwono, bo jak będzie dziewczynka to zostanie prostytutką

- trzeba uważać żeby podczas prania albo zmywania nie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem

- nie można jeść kiszonych ogórków, bo mleko skwaśnieje

- nie wolno wystawiać się na słońce, bo mleko się zsadzi

- jak jest zgaga to będzie dziewczynka lub chłopiec z bujnymi włoskami

A po porodzie:

- pierwszy raz do karmienia przystaw dziecko do prawej piersi, gdy przestawisz do lewej bedzie mankutem,

- nie wolno przechodzic nad dzieckiem, gdyz nie urosnie,

- nie wolno nic zaszywac na dziecku, gdyz zaszyje sie mu rozum,

- trzeba zawiesic nad dzieckiem czerwona wstazke, zeby nikt go nie zauroczyl.
dobrze ze ja urodzę małego murzynka, nie bedzie widać żadnych plam i znamion na jego ciele:) na pewno mąż sie ucieszy :):):)
ja pieprze :) nie wierzę :D
Co jeden przesąd to lepszy!!!!!!! To właściwie moje dziecko powinno już być zgodnie z tymi przesądami dead ;)
Jakby wierzyć w te wszystie przesądy to jakie dzieci by się rodziły hehe. Mało by było "normalnych" dzieciaczków!
KAMYK1 nie słuchaj koleżanki, jakby to ułozenie było nie takie jak trzeba, to by lekarz cos powiedział.

"- nie wolno patrzeć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z innym kolorem skóry" to chyba najlepsze, hehe

Mi się najbardziej podoba ten o seksie i zaropiałych oczkach ;)
ten o seksie jest the best :)
nie słyszałam wcześniej...

Kamyk...użożenie główką w dół jest jak najbardziej wskazane :)
Daria,
ale się uśmiałam hi hi hi...
najlepsze było wg mnie to, że nie można patrzyć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z tym kolorem skóry ......
fiu, fiu - myślałam, że nie od patrzenia, ale od czegoś innego...... na mężczyznę innej rasy, dziecko może być innego koloru skóry, niż tatuś ;-))))
Nasz dzidziuś też był ostatnio w położeniu podłużnym główkowym.

Jak piszą w http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=654:

"Prawidłowym położeniem płodu jest położenie podłużne główkowe kiedy płód leży wzdłuż długiej osi ciała matki, z główką znajdującą się na dole"

Także się ciesz, bo to dobrze przecież :)
Wiecie co, mam ostatnio bardzo wzmożone pragnienie, stale mam przy sobie jakiś soczek i sącze go praktycznie cały dzień a i tak chce mi się pić. Stale chce mi się pić! Też tak macie?
A mi też się wydaje, że Maluchy nasze mają jeszcze dużo miejsca i jeszcze będą zmieniały pozycje kilka razy conajmniej.

Ale miałam ciężką noc !
Myślałam, że umieram przez to straszne gardło - jest totalnie zawalone.
Chciałam w nocy już budzić męża, żeby robił mi tracheotomię, może rurka, by mi pomogła oddychać. Jakiś koszmar !!! Myślałam, że się uduszę !!!
Przed ciążą angina mnie dopadała ok. raz w roku, ale jakoś te objawy były do zniesienia. Teraz w ciąży jest zdecydowanie gorzej.
Na szczęście antybiotyk mam bezinwazyjny i nie groźny dla Malucha + całą furę lekarstw innych - liczę, że pomoże to wszystko, ale jest ciężko....

Daria,
a jakie masz wyniki glukozy ?
Pić się podobno chce, jak jest podwyższony cukier, ale jest też mnóstwo innych przyczyn.
Po prostu organizm potrzebuje więcej teraz płynów, ale to dobrze, gorzej jak pić się nie chce i trzeba się zmuszać......
Większość dzieci przyjmuje pozycję "wyjściową" po 32 tyg. ciąży. Ale często jest tez tak, że prawidłowo ustawiają się w ostatniej chwili. W przedostatnim badaniu nasza Fasolka była ułożona poprzecznie, a w ostatnim już podłużnie. Także się jeszcze kręci.
Właśnie nie miałam jeszcze glukozy
moje dziecię jest na arzie pupcią w dół...więc jeszcze czekam aż sie odwróci ;)
Moja też jest ułożona pupą na dół i napiernicza mnie w jelita i pęcherz, dziś w nocy byłam 5 razy w toalecie :/ , chyba robi mi trening nocnego wstawania ;)

A mięśnie Kegla też ćwiczę. Najlepiej wychodzi to podczas sikania, tzn. spróbujcie powstrzymać mocz kilka razy w czasie jego oddawania - im dłużej uda się wam go powstrzymać, to macie tym mocniejsze mięśnie Kegla. A tak nawiasem mówiąc - mięśnie te przydają się też w sypialni ... :):)

ja mięśnie Kegla nawet bezwiednie ćwiczę...został mi taki nawyk po ćwiczeniach pilates kiedy namiętnie na nie chodziłam
Tak sobie przypomniałam teraz, a właściwie to mi mama przypomniała, że u moich rodziców w domu, jest wózek do zabawy - mój, którym ja się bawiłam, gdzieś zakitrany - moi rodzice mają na szczęście b. dużo miejsca. Pamiętam go jak przez mgłę, ale był piękny.... taki duży, dla dziewczynki w wieku ok. 4-5 lat, na metalowym błyszczącym stelażu, z dużymi szprychowymi kolami, taki stylizowany na retro. Wujek mi go przywiózł z Niemiec na chyba 5 urodziny. Ale będzie miała moja Córeczka do zabawy pamiątkę z mojego dzieciństwa......
askomocio, a ja czytałam że nie wolno ćwiczyć tych mięśni podczas sikania, bo nie wypływa wówczas cały mocz i może dojść do infekcji :/
ćwicz lepiej w sypialni ;)
Okruszku, rozmawiiałm o tym z moim gin i po części masz rację, ale tylko, gdy robi się siusiu w "obcym" miejscu (ryzyko infekcji) lub na "małysza" (czyli gdy masz spięte mięśnie ud i nie siadasz swobodnie na deskę - a to najczęściej robi się w obcym miejscu), to można się do końca nie załawić.
W ciąży i tak latamy co 5 minut do toalety, bo nas nasze bąble uciskają i mamy zwiększony przerób w nerkach, a infekcję możemy złapać, tam gdzie jest brudno, publiczne toalety, niedomyte ręce...
Ćwicząc mięśnie Kegla pod sam koniec oddawania moczu nigdy nie miałam wrażenia, że jeszcze coś tam zostało, bo właśnie wtedy mamy nad tym większą kontrolę i możemy spokojnie dosiusiać się do końca :)
oki, to gut :)
świetne te przesądy:)))
Ale lecicie z tymi postami.

Mam problem z kręgosłupem, boli mnie jak diabli, chodzę przez to jak jakaś babcia 80-letnia albo i starsza. Mąż mi ciągle każe się oszczędzać, ale ja przecież nie robię nic od czego mogłoby mnie tak boleć, ani nic nie dźwigam, ani sie nie schylam niepotrzebnie przecież. Nie wiem czy wpływ na to ma fakt, że przez zaledwie tydzień brzuch mi niemiłosiernie urósł. Jak mnie dziś znajoma zobaczyła, to nie mogła uwierzyć, że dopiero 5 miesiąc skończyłam.

Ja mięśnie kegla ćwiczę, ale tylko jak mi przypominacie :D

Ja wróciłam od lekarza. Mała ma 795 g. Jest ułożona pośladkowo, od samego początku, lekarz się śmiał, że rzadko się zdarza, żeby mała pacjentka tak go pokopała :) Przez całe USG tak kopała, że aż brzuch skakał, było to widać na USG. Wszystko jest dobrze. Bardzo się cieszę, dostałam nawet płytkę.
Kręgosłup też mnie boli.
Wtrącę się, ale może Was to zainteresuje :-) :

"WIOSNA W SZAFIE, czyli kiermasz odzieży, zabawek, książek organizowany przez Centrum Edward oraz "Forumki" Trójmiasto - Niedziela 21.03.2010 godz. 11.00-13.00
Jeśli chciał(a)byś wymienić się, kupić, sprzedać lub oddać zbędne: swoje ubrania, odzież ciążową, dziecięce ubranka, zabawki, książki, biżuterię, a jednocześnie spędzić miły czas przy pysznej kawie, herbacie zapraszamy do Centrum Edward na giełdę rzeczy używanych w niedzielę 21.03.2010 w godz. 11.00 – 13.00
Wstęp: 5 zł
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie chęci uczestnictwa w warsztatach pod nr tel.: 58 511 02 44 lub 509 701 802, e-mailowo: centrumedward@gmail.com lub osobiście w Centrum Zabaw Twórczych Edward (ul. Rodakowskiego 3a, 80-304 Gdańsk-Oliwa) "
Zapowiada się dużo małych ubranek :-)))
Mnie bolą plecy, ale tylko pod lewą łopatką. Dziwne... Często tak boli że nie mogę leżeć ani siedzieć, małża wtedy molestuje żeby mi masował to miejsce i przechodzi. A śpię ostatnio w pozycji bocznej ustalonej, tylko że pod ręką i nogą mam poduchę. Nie jest to super wygodna pozycja, ale tylko w takiej plecy mnie nie bolą. Jak przestają boleć to się przekręcam. Brzuch mi już od dawna w spaniu przeszkadza, ale się zaczęłam przyzwyczajać, teraz tylko te plecy mnie drączą. A i zgaga, często spać nie mogę przez zgagę :(
A wy jakie pozycje do spania teraz preferujecie
ja tylko i wylacznie na boku, na wznak nie dam rady bo boli...a jak w nocy sie przekrecam z boku-przez środek- na drugi bok to mi lupie w krzyżu, wiec zawsze sie obudze:(
Hej!!!
oj maly jak narazie glowke ma pod moimi pr zebrami ;/ a to juz 30tc ;. Oby fiknął koziołka ;>
Jesli chodzi o s[aie to juz ciezko sie spi :( wieczorami brzuch jest napięty wiec trudno znalezc jakąś kmfortowa pozycje. Ja spie zwwykle na lw boku bo na pr Borys nie lubi :)Chwile poleze tez na plecach z podkulonymi kolanami, ale jak si eocknę przewracam sie na lw boczek :)
Myszka to co ty taka chorowita jestes?? Biedaczko:( Moja ciocia zawsze mowila mi by plukać gardło wodą z solą-podobno pomaga ale chce sie wymiotowac. Sprobuj moze dasz rade i przyniesie Ci ulge.
Lece spacku.
Dobrej nocki :)
moja Zuzia od 23 tygodnia jest ułożona główką do dołu.. sama się zdziwiłam że tak szybko, wczoraj na badaniu też było ułożenie główkowe, więc mam nadzieję, że tak już zostanie.
Ja od samego początku ciąży nie mogłam spać na plecach (choć to moja ulubiona pozycja do spania zaraz po embrionalnej ;p), bo mnie łupało w okolicach kości ogonowej. Teraz o dziwo mogę na plecach spokojnie spać, ale często się przewracam na boki, żeby się przyzwyczaić. Moja córka w nocy śpi razem ze mną, albo tak słabo się rusza, że tego nie czuję. Żadna moja pozycja jej nie przeszkadza :)
Mimii,
płukanie gardła też mam na liście codziennych czynności - ale płuczę soda oczyszczoną, paskudne i co chwilę mam wrażenie, że mi się cofnie ..... ale mam nadzieję, że może coś mi to płukanie pomoże....

Też za każdym przekręcaniem się w nocy obudzę się.
Hej :-) DO dziewczyn chorych biednych na gardełko - dla mnie niezastąpioną rzeczą do płukania gardła jest rozcieńczona woda utleniona (tak 1/4 wody utlenionej 3/4 wody zwykłej) - naprawdę super działa!!! i nie jest tak obrzydliwe jak woda z solą.

Byłam wczoraj na badaniach krwi i m.in. glukozie 75. na czczo mam 84 a po tej glukozie 92 wiec się bardzo cieszę :-)

Zapisałam się też do Szkoły rodzenia i od 15.03 zaczynam wykłady a od 24.03 ćwiczenia :-)

bry...

ja się dziś udaję do fryzjera i kosmetyczki :)
co by być piękną na dzisiejszy Dzień Mężczyzny hihihih
w piątek wyruszamy do Gdyniolandu więc trzeba wyglądac jak człowiek ;)
W szkole zawsze obchodziłyśmy "dzień chłopaka" 30 września :-) Nie wiedziałąm, ze dziś "Dzień mężczyzny" :-)
Perła, do jakiej szkoły się zapisałaś?
Ja swojemu małżowi powiedziałam, że musi sobie wybrać, albo dzień chłopaka albo dzień mężczyzny. W końcu nie ma dnia kobiety i dnia dziewczynki, nie? To wybrał sobie dzień mężczyzny ;)
Dobrze, że napisałyście o tym dniu, zrobię mężowi jakieś ciacho :)

Taki się rano cieszyłam, ze już dobrze, z moim kręgosłupem, a wystarczyło, że pościeliłam łóżko i boli od nowa :( Niedługo nic nie będe mogła zrobić.
ja tez własnie za sernik się wezmę :)
Bartkowi dzisiaj też kolega powiedział, że jest dzień mężczyzny, ale nie ze mną te numery. Nie będzieco chwila prezentów:P
Ja bede dzisiaj miła, to powinno wystarczyć ;)
I zrobię schab ze śliwką, o! Sama też skorzystam :)
tak,
z tą wodą utlenioną to całkiem dobry pomysł, muszę spróbować.

Wiper to fajnie, że przyjeżdżasz, ale w związku z tym, czeka Cię chyba długa podróż. Nie będziesz miała też czasu na nasze forum.
3oko, gadałam dziś z bratem (ale tylko chwilkę na gg) i napisał że faktycznie kojarzy Was :) no proszę-jaki świat mały!
do szpitala na zaspę :-)
Ale wam fajnie dziewczyny,

macie pomysły na jedzenie - schab ze śliwką, serniki i wcześniej placki z dyni... ja nie mam takiej inwecji twórczej :(
Dziś na obiad rosół, a na drugie odkopałam krewetki (na oliwie z czosnkiem i ziołami z torebki) + grzanka z tostera + sałatka z sałaty lodowej, pomidora, papryki i fety...

Mam wrażenie, że jakoś te dania u mnie takie oklepane (zupki jarzynowe, rosołki, barszcze, mięsko z rękawa i dużo mrożonych warzywek - najchętniej fasolkę szparagową).

Może, jak mi kuchnię już zrobią, to skuszę się na murzynka...

A teraz dupsko na spacer wyciągnę.

Aha, dziewczyny macie też takie dziwne wahania wagi - przedwczoraj ważyłam 58,8kg a dziś 57,8kg, to aż 1 kg różnicy w dół, a zawszę ważę się o tej samej porze i ogólnie no problem z wc...

Tak.....
problem z wc to standard. myslę, że to w związku z tym właśnie te wahania wagi występują - u mnie podobnie wahania do 1 kg.
Ogólnie, to należy bardzo dużo pić, głównie wody niegazowanej i soków, no i owoce w dużych ilościach, ale w zimie, to jest niewielki wybór- na tą dolegliwość jabłka podobno są najlepsze. Co z tego ze to wszystko wiem, jak nie stosuję :-(
Dużo pić nie lubię więc się zmuszam, z owocami też słabo, bo zima i tylko dla mnie sensowne są cytrusy, jabłek nie lubię i też nie mogę, bo cukier mam wysoki niestety.....
ja zawsze ważę się przed wizytą u gina, czyli raz w miesiącu, zawsze rano, po wizycie na kibelku :) i różnie to bywa. Ogólnie przytyłam 2kg jak do tej pory a obwód brzuszka zaczął mi się powiększać z prędkością światła ;) Z 74cm na początku ciąży dziś mam 98cm!!! :)
Odebrałam wyniki glukozy-na czczo 78, po godz 136 :) więc niby mieszczę się w granicach normy....
Askomcio, a tak w ogóle, to Ty chyba szczupła jesteś w ciąży, co ?
Ja przed ciążą byłam dość szczupła, ważyłam ok. 55 kg (wzrost 168), a teraz to chyba już ze 63-64 kg ważę. Na szczęście praktycznie wszystko poszło w brzuch i w biust, który mam naprawdę duży.
57,8 kg to też moja dzisiejsza waga!! :))
Ale w zeszłym tygodniu ważyłam już 58 i tak jakoś spadło. Ja też wazę się o tej samej porze dnia - zawsze rano przed sniadaniem.
Nie przejmuje się tym - pamiętam, że jak byłam w ciąży z Tosią to tez miałam takie "cofnięcia" wagi w późniejszym okresie ciąży i dłuższe zastoje.
I tak już przybrałam od poczatku 7kg co jest zdecydowanie wystarczające jak na razie ;)
Tak, Okruszku - w normie, ale nie przeginaj ze słodyczami.
Ale Ty jesteś szczupła !!! Jak Wy to robicie Dziewczyny ???
Czy tylko ja jestem takim pasibrzuchem ???
Też mam 96 cm w pasie, a miałam 72 cm.

Ja mam po 50 glukozy po 1 godz. 150, więc trochę powyżej normy. Czeka mnie w piątek znów badanie z 75 glukozy. Jestem zatem w tym tygodniu na diecie bez słodyczy :-(
Cierpię okrutnie bo bardzo je lubię.....
chudzielce :)

ja mam już chyba 10 kilosów na plusie...duuuuuużo więcej w porównaniu z poprzednią ciązą :/

poprzednio do 30 tyg. miałam niespełna 5 kg na plusie a teraz...masakra

w sumie nie wiem w co mi poszło...bo ciuchy ok...tylko staniki ciasne i ten brzuchol ogromniasty
Wiper,
tak samo mam, brzuch ogromny i biust też.
Znowu kupiłam nowy stanik, tym razem w triumfie - jest super, choć kosztował sporo... ale było warto.
Ten stanik to jest tak wielki, że jedna miseczka mogłaby posłużyć jako czapka hi, hi, hi..........

Ja nie wiem dlaczego mam taki brzuch wielki.
U mnie w rodzinie nie ma nikogo grubego przecież .... hm....
Cóż, zobaczymy jak to będzie dalej.....
o Myszka dopiero teraz zauwazyłam, że liczymy ciążę od tego samego dnia :) OM 16.IX ?;)

Ale z USG termin cały czas wychodził mi na 22.06 a ostatnio na 18. Pewnie mała i tak się zasiedzi jak pierwsza córka ;) Oby tylko do lipca zdążyła! :D
No widzisz, nawet nie zauważyłam,
nasze Maluchy poczęły się może w tym samym czasie ? ....
A z tym zasiedzeniem, to ja mam plan "grzecznie siedzieć" tj. oszczędzać się do końca maja i jak wszystko będzie z Małą o.k. to znaczy jej waga itd., wtedy zacznę myć okna, prać firanki i myć podłogi.
Nie chciałabym przekroczyć połowy czerwca w dwupaku, no ale i tak natura za nas zdecyduje zdecyduje......
Mam termin wg USG na 20 czerwca.
Myszko, zapewniam Cię że do chudzielców nie należę :) Przy wzroście 172cm ważę obecnie 66kg :) a przed ciążą 64 więc cieszę się że teraz nie przytyłam jak na razie za dużo...oby tak zostało, bo bardzo się bałam że właśnie mocno przytyję...
A z tymi słodyczami to ciężko będzie nie przeginać, bo mam taką chcicę na słodycze że szok :). Zarówno na słodycze jak i napoje słodkie-najlepiej gazowane.
Ja też niby na 20czerwca z OM ale pewnie urodzę koniec czerwca-początek lipca.
Taka szczupła to raczej nie jestem, bardziej tak "akurat" przy wzroście 159cm, przed ciążą 51,5kg. Poszło i też tylko w brzuszek i w cycochy, ku uciesze małżona :), on lubi bardzo kobiece kształty - więc fajnie będzie, jak biust mi zostanie po porodzie.

A z tą wagą, to właśnie się sobie dziwię, bo z wc nie mam szczególnych problemów: rano standardowo jadam mleko z chocapicami i dosypuję do tego otrębów, potem w ciągu dnia, jakieś orzeszki itp., ale owoce też traktuję po macoszemu i muszą mi stać przed nosem, obiadek i kolacja, to często zupy (ale takie zawiesiste) i dużo warzywek (z mrożonek, ale zawsze coś ;))

Hej!!!
Chyba Was ocieszyc musze jesli o wage chodzi;> Ja juz waze 91 kg :) Przed ciaza wazylam 80- mam 176cm wzrotu, gruba nie bylam choc mialam faldki tu i uwdzie;)Z reszta wieszaki teraz nie są w modzie :) Mierzylam sie w obwodzie to w pn bylo 107cm :D
Potem sie odezwe bo lece na SR :)
Kurcze, ja już przytyłam 10 kg!

Z tą moją wagą to w ogóle jestem nieszczęśliwa.
Kiedyś ważyłam 47-49 kg (miałam niedowagę), kazali mi przytyć, ale za chiny ludowe nie mogłam. Wtedy mojego męża poznałam (7 lat temu). Przytyłam dopiero po odstawieniu tab. antykoncepcyjnych. Brałam je 2 lata, przez 5 lat przytyłam do 59 kg (tyle ważyłam na pierwszej wizycie gin). A teraz mam już 69 kg! Więc śmiejemy się z mężem, że w czasie naszego związku przytyłam łącznie 20 kg! Ale nie jestem jakaś tam gruba, wyglądam przeciętnie.
Teraz większość kg mam chyba w brzuchu.
Ale najlepiej czułam się z tą niedowagą!
A brzuch mi urósł od 74 cm do 105 cm (od początku lutego jest 105 cm)
Daria, ja też już +10kg. Ważyłam dokładnie tyle co Ty, tylko że ja 163cm wzrostu, nie wiem jak Ty..
Na szczęście póki co idzie mi w brzuch, staniki noszę stare. Niby mi cycki nie urosły dużo, a zrobiły mi się pod sutami rozstępy.. dziwne to
Ja mam 165. Także niewiele więcej. Rozstępów na szczęście na razie nigdzie nie mam. Oby tak dalej! Koleżance wyszły rozstępy 2 tygodnie przed porodem, a to pech!
image
Hej dziewczyny. Wkleiłam zdjątko maluszka bo tak ładnie oczko puścił:) Niespotykane co?
image

A tutaj hmm... nie chciał buzki pokazać więc lekarka zrobiła mu zdjęcie czegoś innego:) No niech mi ktoś powie że to nie chłopak:D No i jak na poprzednim zdjęciu- PUŚCIŁ DO MNIE OCZKO:)

Maluch waży już 1600, i póki co wszystko jest idealnie. Tylko jeszcze się nie obrócił no ale chyba ma jeszcze czas. Ja znowu 3.5 kg przytyłam, razem już 13.5... Ech.

Nataluś ale masz dorodnego synka. Śliczny jest :)
Ja mam do przodu jakieś 5kg :)
Nataluś,
Rewelacyjne zdjęcia ! No pokazał co ma między nóżkami - ale piękny chłopak !
Mimii, ale Ty masz praktycznie o prawie miesiąc starszą ciąże odemnie.
Aniuka i Daria też z początku czerwca.
Z tego wynika, że nasza grubość na podobnych etapach ciąży będzie podobna....

Mimii, jak Ci idzie w szkole rodzenia ? Nadal ją polecasz ?
Ja muszę się na dniach ostatecznie wybrać i się gdzieś zapisać.
myszka...a jaki rozmiar w Triumphie kupowałaś??

ja tam nie zachodzę bo mojego 70 G tam nie mają a teraz to powinnam kupić 70 GG albo nawet H bo w G cycki mam strasznie uciśnięte i buły mi się robią

Maluszek słodki :)
zdjęcie bomba!! a na drugim zdjęciu nic nie widzę :) jakoś mam kiepską wyobraźnię hahah
Ja upiekłam mężowi milky waya :)

aksiomcio1 u mnie tez oklepane obiady, ale małż niewymagający to co ja będę się przemęczać :)

o, ale Wam dobrze, że macie spadki wagi, ja ostatnio wykopałam swoją wagę, żeby męża zważyć, przy okazji sama weszłam i już więcej tego błędu nie popełnię :) Wystarczy mi ważenie u gina :)

wiper ja tak samo w tej ciąży jakoś bardziej przybieram na wadze.

Ja mam zamiar biegać po schodach od 38 tygodnia :) tzn. miałam taki zamiar, bo coś zaczynam mieć wątpliwości przez te bóle kręgosłupa które mnie dopadły.
Hej :-) Super fotki!!!

Ja póki co mam do przodu jakieś 7 kg, ale głównie w cyckach ( o 4 rozmiary mi urosły) i w brzuszku ( ok 30 cm mi się obwód zwiększył), bo na szczęście w biodrach w sumie nie wiele się zmieniło i mam nadzieje, ze tak już będzie do porodu.
Wiper,
Stara moja praktyka, to po prostu przerabianie bielizny i tak było zawsze. Mam już w tym wprawę, a poza tym lubię szyć.
Mierze w sklepie duże staniki z dużymi miskami i kupuję taki stanik, którego miski idealnie pasują. To nic, że w domu zwężam obwód pod biustem do 70 cm., ale jak już pisałam robię to od lat i na tyle już profesjonalnie, że praktycznie nie widać tego w ogóle.
W triumphie kupiłam podobny model do poniższego, ale zupełnie gładki bez tych koronek:
http://cgi.ebay.pl/TRIUMPH-Minimizer-BH-Ladyform-Soft-W-85E-schwarz-/250586011889
Bardziej podobnego zdjęcia w necie nie znalazłam.
Dokładny mój model z metki to: "Triumph Soft Shaper W"
Zwróć uwagę, że ta seria ma oznaczenie "up tu big cups" - czyli tzw. pomniejszający- odwrotność push up-ów.
Kupiłam rozmiar EU 95 D ecry.
Stanik jest bez żadnych przeszyć, taki "wypychany" i co najważniejsze super trzyma cycki, praktycznie go nie czuję, a przy rozmiarze ok. 70 E, F, lub G, to sztuka nie czuć. Mogę szczerze polecić, mimo jego ceny 130 zł. Aby mieć ładny biust, nie wolno niestety oszczędzać....
uch...ja nie jestem dobra w przerabianiu ;) a poza tym lenistwo górę bierze :P

wybiorę się na polowanie na Freyę jednak, kupiłabym w necie miskę większą ale wolę wpierw przymierzyć czy przypadkiem 2 rozmiary więcej nie potrzebuję
jolla- milky way? ja chcę przepis :)))
ja też poproszę przepis na milky way :)

Dziś zrezygnowałam z sernika i zrobiłam kopiec kreta-zaraz będziemy próbować :) Jak nie odezwę się za pół godz tzn że kopiec był niewypałem i możecie przyjechać po nasze zwłoki :)
jolla, ja tez miałam taki zamiar z "bieganiem"
ale niestety...

dzisiaj byłam u fryzjera i kosmetyczki, nie wzięłam samochodu bo pomyślałam sobie że spacer dobrze mi zrobi...wróciłam wykończona...i to nie to, że oddechu brak czy nogi bola...to taki dziwny ból w podbrzuszu i pachwinach...masakra
jednak gin dobrze prawił, żeby odpuścić sobie długie spacery...
A ja się nie poddam! Będę łazić ile wlezie! ;)
Na szczescie Tosia ma daleko przedszkole więc musze trochę przemaszerować;)
Nataluś, ale fajny bąbelek :):) super fotki :):)

Ja mam z biustem tak, ze mam brdzo szeroki rozstaw piersi i musialam kupowac cyckonosz np. 85 duze B lub C, bo te z szerszym obwodem maja tez szerzej rozstawione miseczki. Normalnie mam 75pod biustem, ale praktyka pokazala co jest nalepsze dla mnie. I fakt faktem miseczki B75 i B85 znacznie sie roznia.
Taka ciekawostka: w Niemczech kupowalam biustonosz na 85 ale A (!!!), ktore normanie przy 75 było sporym C. Moze Niemki sa inaczej zbudowae i maja swoją skalę... ;)

Plus jest taki, ze wczesniej nie mialam rowka miedzy piersiami a teraz biust wyglada bardzo soczyscie :) i cyckonosze nie uwierają :)

Dziewczny, kurde w deprechę wpadnę przez was z tym gotowaniem... ;), milky way ... kopce kreta... ale smacznie to brzmi :) mniam mniam
tu jest przepis na milky waya http://www.ciasta.net/milky-way.php tylko proponuję dodać do masy pół szklanki cukru a nie całą, ja dałam pół a i tak jak dla mnie jest bardzo słodkie.

a tu jest przepis na 3 bita robiłam w zeszłym tygodniu i jak dla mnie smaczniejszy, chociaż milky way też ciekawy. To przepis na dużą blachę, ja podzieliłam wszystko na pół i zrobiłam w keksówce :)

-3 duże paczki herbatników "Lu petitki"
-2 paczki krakersów solonych
- 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego (ugotować), lub masa kaimakowa
- pół litra kremówki
- pół litra mleka
- 1 szklanka mąki
- trzy czwarte szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
-3 łyżeczki żelatyny
- cukier waniliowy
- kakao lub czekolada

Na blachę wyłożyć herbatniki.
Połowę porcji mleka zagotować z margaryną i cukrem.
Do drugiej (zimnej) połowy mleka dodać mąkę, żółtka i wymieszać. Obie porcje mleka połączyć i pogotować. Gorące wylać na herbatniki.
Na górę ułożyć krakersy.
posmarować mlekiem z puszki.
Ułożyć kolejną warstwę krakersów.
Na samą górę wyłożyć kremówkę ubitą z żelatyną i cukrem waniliowym.
Całość posypać kakao lub potartą czekoladą.

Mi też się biust zwiększył i mam miseczkę B :D

okruszek żyjesz???? :D
a to mój 3bit :)

Składniki:
budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 szt
herbatniki - 8-9 paczek
masło - 3/4 kostki
mleko - 1/2 L
mleko skondensowane w puszcze, słodzone - 1 szt
śmietana kremówka - 200 ml
śnieżka w proszku - 1 szt
tarta czekolada do posypania

Budyń ugotować, ostudzić a potem połączyć z roztartym masłem na krem. Mleko skondensowane gotować w puszce ok/ 2-3 godzin. Śmietanę zmiksować ze śnieżką.
Układamy kolejno: herbatniki, na to mleko z puszki, herbatniki, masa budyniowa, herbatniki, śnieżka i starta czekolada. Wstawiamy do lodówki, najlepsze jest następnego dnia.
żyję...jakoś...ale z przeżarcia zaraz umrę :D
Nataluś, wstaw jeszcze raz to pierwsze zdjęcie, bo nie wiem czemu ale nie chce mi się pokazać, a strasznie bym chciała zobaczyć
U mnie tez się nie pokazuje dlatego nie mogę wyrazić zachwytu :)
Refleksje po dniu kobiet:

http://justpaste.it/1ua

:))))
Okruszek, no to moze kiedyś spotkamy sie z wózkami nad Nogatem:)

Myszka, chyba znalazłam Twoj stanik, czy to ten: http://www.allegro.pl/item933824522_triumph_waniliowy_soft_shaper_w_75_d.html
Wygląda zachęcajaco, chyba tez sobie taki fundne:)
fajny ale dla mnie za mała micha a za duże obwody :(
przerabiac nie umiem
witam, po kilkudniowej nieobecności spowodowanej awarią komputera:(
ja nadal leże i leże no i trochę chodzę, bo bym zwariowała:P a w niedziele idę na chrzciny do bratanicy i wraz z mężem jesteśmy rodzicami chrzestnymi:) ale nam się trafiło:)
pozdrowienia dla wszystkich brzuszków
O! Dzisiaj mi się te zdjęcia odpaliły :))) Rzeczywiście są superaśne :)))
Ale gdybym nie wiedziała co na tym drugim jest to bym nie poznała ;)
Cześć Mamuśki.

Mi przybyło ok 6-7 kg. Brzuszek rośnie, piersi raczej nie, bo nadal mieszczą sie w starych stanikach ;)
Dzieciaczki są już dobrze odwrócone i mam nadzieje, że tak zostanie :)

A ja siedzę sobie w pracy i maży mi się spacerek, bo tak ładnie słoneczko do mnie zagląda przez okienko.

Miłego dnia.

ja dziś pakuję nas na wyjazd do Gdyni :)
i pichcę Małżowi wałówę na czas naszej nieobecności co by sobie tylko z zamrażarki wyciągnął

jutro po MIśki obiedzie wsiadamy w volvika i pedzimy :)

a własnie...moje dziecko na pytanie "jakie masz auto?" odpowiada "volvo" :D niania ją nauczyła
Syn kuzynki na wszystkie samochody mówi Matiz (bo mają Matiza), a jak samochód nie jedzie to znaczy, że nie ma baterii ;)
Moja Ania wczoraj wieczorem takie piruety odstawiała, że dajcie spokój :) Chyba obrót zrobiła albo ze dwa bo normalnie czułam wszystkie narządy w gardle ;)

No proszę... Wiperek do nas jedzie... a nie boisz się tyle kilosów sama za kółkiem? Z Miśką i Ludkiem w brzuchu? Bo zrozumiałam, że jedziesz bez Małża swojego?

jadę z Małżem :) sama z Miśką bym sie nie odważyła jechać tyle kilometrów

Małż będzie wracał w poniedziałek i przyjedzie do nas na święta i zostaniemy jeszcze tydzień
Ahhh...no to mnie uspokoiłaś :)

ps 3oko, w wakacje można by czmychnąć nad Nogat :)
Tak 3oko,
to dokładnie ten model stanika - że też nie zajrzałam na allegro aby wam podesłać wcześniej :-(
Jest fajny polecam, zastanawiam się nawet, czy nie będę go nosiła później też, w sensie - po porodzie.
Najpierw powinnaś go jednak przymierzyć w sklepie, tak sądzę, bo jak widzisz na allegro jest o połowę tańszy niż w sklepie i warto zamówić.
A bez mierzenia w sklepie, to może być wtopa z rozmiarem:-(
Myszka, własnie tak zamierzam zrobi, pojde do sklepu, przymierze i najwyzej kupie na allegro!

Dorcis, a Ty jeszcze do pracy chodzisz??? mi by sie juz nie chciało, a Ty przecież jestes 2 w 1 brzuszku!
Szczerze podziwiam pracujące jeszcze dziewczyny.
Je nie dałabym rady zupełnie !
Wstawanie rano, szykowanie się, dojazd i oczywiście siedzenie 8 godzin.

Dziś miałam cięższy dzień, bo miałam troszkę fizycznych czynności do wykonania w domu, trwało to 4 godz. łącznie z przygotowaniem obiadu. Teraz padam dosłownie z nóg !!! Do wieczora będę już polegiwać.
mi sie dobrze pracowało w poprzedniej ciąży...teraz też z chęcią bym oddała L4 i siedziała w pracce
Ja nie wyobrażam sobie, jakbym miała teraz pracować: pobudka o 5 , o 6 wyjscie aby na 7 dojechac dwoma autobusami. A w pracy ciagle wszystko na czas, 8h w stresie ....
A tak moge odpoczywać i patrzeć jak mi brzuszek rośnie :)
Żal mi tylko mężulka, że tak ciężko pracuje a ja siedze w domku...
ja tak samo na 7 do pracki albo i wcześniej bo mamy ruchomy czas pracy...im wcześniej przyjdę tym wcześniej wyjdę ;) ja normalnie pracuję 8,5 godziny bo mam pół godziny przerwy na lunch... a praca super...dla mnie bezstresowa w miłym towarzystwie :) ehhh...żal...ale cóż...z ginem kłócić się nie będę ;)
Ja też nie mam ciężkiej pracy, siedzę i sobie liczę, wszystko w swoim tempie, oby zdążyć do 20-go. Ale często są ciężkie momenty, jak masz plan a tu nagle zasypują się samymi "priorytetami" to jest stres, wszyscy na około Cię ryją i czegoś chcą i oczywiście wszyscy chcą żeby potraktować ich wyjątkowo "priorytetowo". Teraz jak mam wolne dopiero nabrałam do wszystkiego dystansu i zrozumiałam, że praca nie jest najważniejsza, zrozumiałam, że do tej pory miałam zawyżone poczucie obowiązku ;)
I też miałam fajnie, bo mogłam przyjść, na którą godzinę chciałam, oby do 10:00 i byle być w pracy 8 h. Chociaż mogłam wcześniej wychodzić albo zostawać sobie dłużej wg uznania nikogo nie pytając o zdanie :)
To było fajne :)
ja stwierdziłam ze jeszcze sie w zyciu narobie dlatego, mimo ze sie dobrze czułam, poszłam na zwolnienie. Jakbym tylko mogłam siedziałabym cały czas w domu i wychowywała dzieci, jednak nie możemy sobie na to niestety pozwolić :(
ja też od razu na zwolnienie poszłam, mimo dobrego samopoczucia. Niestety praca bardzo stresująca i nie chciałam, żeby mojej malutkiej się jakaś krzywda przydarzyła (koleżanka z pracy straciła dziecko).
Po macierzyńskim musze jednak wracać do pracy, bo z jednej pensji się nie utrzymamy. Z drugiej strony myślę, że taka odskocznia tez mi się przyda, żeby przebywać wśród ludzi a nie tylko z dzieckiem. Nie chcę później mężowi wyrzygiwać jaka to ja nieszczęśliwa jestem, bo tylko nim i dzieckiem muszę się zajmować, że jestem zmęczona i w ogóle. Oczywiście moje myślenie może się odwrócić i będę z rykiem szła do pracy nie mogąc sie z dzieckiem rozstać.. ale to się okaże.
Najgorsze, to fakt, że nie wiem, czy wrócę do mojej obecnej pracy (umowę mam do końca marca, w przyszłym tygodniu mam rozmowę z kierownikiem) czy będę musiała szukać innej, a tym samym nie wiem, czy zarobię na opiekunkę i jeszcze na życie trochę wystarczy. W przeciwnym razie nie opłaca mi się iść do pracy, jeśli będę miała wszystko oddać opiekunce. ehh.. ale wszystko się wyjaśni w przyszłym tygodniu, a resztą będę się martwić za jakiś czas :)
mamy podobną sytuację z pracą. też mam umowę do końca marca ale ja juz wiem, że dostałam kopa w dupe. nagroda za ciąże. jestem wściekła i załamana zarazem. jak szłam na l4 to szef kazał sie pracą nie przejmować tylko dbać o siebie i dziecko. przykro, że mu się odmieniło. bardzo sie boję jak damy sobie radę i ile zajmie mi szukanie nowej pracy. no i szkoda mi tej. bardzo mi brakuje pracy i z chęcią bym wróciła gdybym mogła. w domu dostaje już szału. masakra jakaś.
U mnie z pracą to było tak, że w 7 tc, gdy się dowiedziałam, że jak się nie położę, to mogę stracić dziecko, w ciągu 1 dnia zdecydowałam, że z pracą koniec.
W sumie już ponad 4 m-ce siedzę w domu. Nie skarżę się, bo już przywykłam i uważam, że ludzie, którzy nie pracują, żyją po prostu inaczej, niż ci pracujący.
A co do pracy, to u mnie stres był straszny i za dużo wszystkiego i za mało ludzi i wciąż gonienie własnego ogona. Moja lekarz (to taka długoletnia, praktycznie znajoma), o tym wiedziała i też dlatego, jak już minęło zagrożenie ciąży, kazała mi sobie dać spokój z pracą, codziennym wstawaniem i stresowaniem. Tak zrobiłam. Na moje miejsce znaleźli zastępstwo, a ja wrócę do pracy, jak nasz Maluszek będzie miał jakieś 6 m-cy. Macierzyński + urlop zaległy 2009 + urlop 2010, to w sumie ok. 6 m-cy.
ja poszłam na l4 miesiąc temu. pracuję w szkole i od razu dodam, że tylko teoretycznie pracuję 19 godzin (to dla tych, którzy wiedzą lepiej) :)
najpierw broniłam się przed zwolnieniem, ale w końcu uświadomiłam sobie co (a raczej kto) jest dla mnie najważniejszy.
na początku ciąży złapałam od dzieci jakiegoś wirusa, nie czułam sie bezpiecznie na korytarzach (kilka razy wpadło na mnie dziecko), bałam się, żeby teraz nie złapać cytomegalii i wreszcie zbliżający się sezon na grypę...
stąd decyzja o zwolnnieniu.
Ja też jestem na zwolnieniu już długo...ale nie najlepiej się czułam i nie wyobrażałam sobie siedzieć 8h dziennie przed kompem i czekać na kolejne widzi-mi-się szefowej. Generalnie z czasem lekarz tylko utwierdzał się w przekonaniu, ze bardzo dobrze, ze siedzę w domu.
Choć ja też wiem, ze nie mam do czego wracać po macierzyńskim.... ale jestem dobrej myśli!
mi lekarz też nie dał wyboru. praca albo dziecko. wybór był prosty. mimo wszystko jest mi ciężko. wyprawie młodego do przedszkola i dalej nie ma w zasadzie nic do roboty. ile można robić obiad? sprzatać nie mogę, dużo chodzic tez nie. zdaję sobie sprawę z tego, że niebawem zatęsknie za takim nieróbstwem, ale póki co mam dość!!!
Podoba mi się ,że macie takie spokojne i rozsądne podejście do tematu
L4. Sporo w internecie naczytałam się przepełnionych złością tekstów o tym , że kobiety chodzą na L4 najczęściej z lenistwa etc..
Ja uważam ,że dobre samopoczucie przyszłej mamy i dziecka najważniejsze. Skoro pracujemy i oddajemy Państwu połowę naszych zarobków i jeszcze mamy odwagę w tym niełatwym kraju podjąć się trudu macierzyństwa to powinnyśmy być w tym czasie chronione.
Hej!!!
Ja tez nie mam pracy :( nadal jestem na L4, potem macierzynski i szukanie pracy, ale chyba nie od razu po macierzynskim. Nie moge ostatnio spac, 3-4 h oczy jak 5zł. Masakra jakas.No nic moze dzis bdzie inaczej.
Po to jest L4 w czasie ciązy płatne 100% żeby z tego korzystać, no nie? A z resztą drugiej takiej okazji na tyle wolnego to już w życiu nie będzie (chyba, że 2 ciąża)!

A słuchajcie, orientujecie się jak to jest z urlopem wychowawczym? Ile taki urlop trwa?
z tego co mi wiadomo to wychowawczy trwa 4lata.

Ja też na L4, a co tam :) Na początku troszku mi się nudziło, ale teraz to nie mam na nic czasu :)
U mnie był pierwszy tydzień straszny! Nudziłam się okrutnie, wstawałam wcześnie, martwiłam się co tam w pracy, czy dziewczyny dają radę. Ale już mi jest całkiem dobrze. Do tej pory byłam "ustawiona", żeby wszystko robić szybko, szybko zakupy, szybko obiad, szybko sprzątać, szybko wstawać, szybko się wyszykować. A teraz robię sobie wszystko powolutku i już fajnie leci mi czas, już się nie nudzę :)
wychowawczy trwa 3 lata, niestety jest to urlop bezpłatny.

ja nie pracuję już 3 lata odkąd zaszłam w pierwszą ciąze, najpierw L4, potem macierzyński, potem zasiłek dla bezrobotnych, a teraz od 2 lat tylko siedzę w domku z córką i pewnie przez kolejne 3 lata to się nie zmieni, bo znowu nie będę miała serca zostawić maleństwa w domu.
na wychowawczym możesz pracować na pół etatu, gdybyś chciała.
Co do pracy, to jak już pisałam u mnie wyjaśni się w przyszłym tygodniu, czy już na macierzyńskim będę musiała szukać innej pracy czy też nie
Generalnie sytuacja kobiet u nas w kraju nie jest taka różowa jak się niektórym wydaje :-( Ostatni przypadek tej bebeczki, którą TVN pokazuje, że jak zaszła w ciążę to ją zwymyślali i zwolnili - na szczęście nagrała rozmowę i sprawa jest w sądzie ale ona jest w 5-tym mc i po co tyle nerwów!!
Ja rozumiem również pracodawców, którzy sie boją, że im pracownica będzie na l4 ale z drugiej strony powyżej 30 dni w roku i tak płaci to zwolnienie zus! Tak to wszysyc płaczą, ze mały przyrost naturalny i nie będzie miał kto na emerytury zarabiać a tak to problem jak się ciąża pojawi! A pańswto tak pomaga, że na "Orliki" to kasa jest a na żłobki państwowe jakoś nie ma!

Przepraszam za tak długą wypowiedź ale ten temat mocno mnie bulwersuje!

perła, zrozumiałe-jak ja zobaczyłam w TVN jak potraktowali tą kobietę to nie chciało mi się wierzyć, że ciąża może być takim problemem w pracy! Ja całe szczęście tego nie miałam. U mnie każda dziewuszka właściwie na początku ciąży idzie już na zwolnienie-taka specyfika pracy. I nikt krzywo na nikogo nie patrzy z tego powodu.
Mimo wszystko ja po macierzyńskim będę próbowała zmienić pracę-bo ta którą mam teraz nie jest zła, ale wolałabym spróbować czegoś innego. Zwłaszcza że teraz mam pracę zmianową, w święta i weekendy też-więc to nie dla mnie :/ Bo w nocy, święta i weekendy to ja chcę byc z moim Ukochanym i teraz już też z Anią :D
dla mnie też jest to temat bardzo drażliwy niestety. takie traktowanie kobiet jest chore po prostu. ehh, nie nakręcam się, bo nie wolno mi się dnerwować podobno ;-)
miłego dnia
Hej!!
Dziewcyzny temat praca i temat opieki zdrwotnej w naszym kraju to tematy rzeka i nie ma co ich podejmowć, bo każda z nas sie zdenerwuje a w ciąży to nie jest wskazane. Teraz cieszmy się ze swoich brzuszków i z kinderniespodzianek, choc nie pwoiem ze tez sie martwię co bedzi epo macierzynskim. Jak pomysle o szukaniu pracy to szlak mnie trafia-bo kiedys szukałam i szukałam i trwało to bardzo dużo. Z resztą nie tylko nam ciezko z pracą. Moj partner tez szuka pracy, dotchczas pracowal na stoczni-wiecie ze zamykneli i mnostwo mezczyzn i kobiet bo tez tam pracuja zostali z kwitkiem w reu. Takze on szuka kazdej pracy i jest taka lipa ze szok. Njalepsze jest to, że np na kierowce czy kuriera pracodawcy czekają nacv(to oczywiste) i na list motywacyjny!!!! No cholera jasna.... list motywacyjny, BZDURA!!! Ludzie szukają pracy bo jej nie mają, a ni e dlatego że firma daje możliwosci rozwoju itd. No krew zalewa. Ale taka juz nasza szara polska rzeczywistosc!!!

Badzmy dobrej mysli, dzieciaczki neich rosną, rozwijają się, a my bedziemy wkoncu ustaysfakcjonowanie pracą kiedy przyjdzi ena to czas:)

Ja dzis zalegam w domku, moze jaies porzadki antytajfunowe wykonam:)

Milego dnia:)
Mimii - mój narzeczony szukał w pażdzierniku pracy jako kierowca właśnie przez jakieś tam ogłoszenia i nic, a jak dał swoje ogłoszenie to naraz z 5 firm dzwonili, no i sobie wybrał, ma teraz super warunki i jest bardzo zadowolony, może też spróbujcie dać ogłoszenie. Powodzenia.

Ja nie pracuję i nigdy nie pracowałam, po maturze zaszłam w ciążę, potem siedziałam z małym w domku, no i teraz znów ciąża:) Hi hi nie dane mi pracować:) Ale czasami brakuje mi wyjścia z domu itd. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Ech zimno... mam już dość zimy... Zasiałam jakiś miesiąc temu różne zioła bo myślałam że za miesiąc czyli teraz to już je na taras wystawię i tam sobie będą rosły... a tu zima. I gdzie ja mam to trzymać... Tak ładnie powyrastały. Trzymajcie się:*
No naprawdę! To jest straszne jak są traktowane kobiety w ciązy i matki. To ma być polityka prorodzinna!!!! Namawiają kobiety do rodzenia ale jak tu rodzić w takiej rzeczywistości! Żłobków nie ma, wychowawczy bezpłatny, pracy nie ma, nic nie ma! A w razie czego pomocy tez z znikąd nie ma!

Chociaz u mnie bardzo fajnie się w pracy zachowali. Sama przełożona namawiała mnie zebym poszła sobie na zwolnienie bo praca nie jest najważniejsza, ale ona świeżo w temacie, bo sama wróciła latem z macierzyńskiego
Dzięki Nataluś :)
Nie wiem jak mu pomóc w szukaniu pracy, choć facet sam powinien sobie poradzić. Chciałabym go wspierac i coś pomóc, bo widzę że się stara jak tylko może ale cały czas jakiś oszust, ktory daje ogloszenia podcina mu skrzydła;> Nawet nei zdajecie sobie sprawy ilu jest oszustów.... koszmar, bo biedni, bezrobotni ludzie, często sfrustrowani szukają pracy a taki oszust czerpie z tego zyski. Az serce się kraja...i krew człowieka zalewa.
Mimii to przykre, co piszesz. Może popytaj wśród swoich znajomych, czy nie wiedzą o jakiejś pracy. Ja tak pomogłam mojemu mężowi. I choć teraz ma pracę to ciągle wysyła swoje cv i nikt się do niego jeszcze nie odezwał..
Aniouka juz o tym myslalam, niestety moj krąg znajomych jest malutki-nie jestem z trójmiasta, mieszkam tu od roku a znajomych jakich mamy to pracują albo u swoich rodziców albo niestety pomóc nie mogą. No ale nie tracę nadziei. Może sie ruszą wyjazdy za granicę na stocznię, bo dotej pory tak moj Slaw pracował ale z drugiej strony jak pomyślę że będę sama:( to też mi smutno. No ale albo wóz albo przewóz :>
No to niefajnie bywa z tą pracą, a ja myslałam, że tylko mi tak nie wychodzi:/
Ja od wakacji szukałam pracy i nic. W końcu znajoma zaproponowała mi etat od stycznia. Z tą propozycją wyszła w pażdzierniku kiedy ja byłam już w ciąży choć jescze o tym nie wiedziałam. W listopadzie powiedziałam jej o dziecku i że bardzo bym chciała pracowac do czerwca, kurcze, w myslach gotowa byłam nawet w wolontariacie tak mi brakowało pracy, ale ona się wykręciła, ze w ciązy to nie bardzo chce zatrudniać itd. Ja ją rozumiem (trochę) boi się, że zatrudni taką a potem ona pójdzie na chorobowe i tyle bedzie z niej pożytku. A mnie naprawdę zależało na tej pracy. I mimo, że ta kobieta ma dwójkę małych dzieci i wydawac by się mogło, wie jak trudno mamie z małym dzieckiem coś znależć, to jednak każdy się chroni...
Nie wiem co będzie potem. Z pierwszą córką bardzo chciałam być przez 3 lata w domu i był to najpiekniejszy czas dla nas. Teraz już (stety-niestety) chyba nie dam rady :/
dziewczyny, właśnie zadzwonił do mnie kierownik żeby spytać na kiedy mam termin porodu, bo z kadr się pytają. Po co im to? Czy to już sygnał, że mi nie przedłużają umowy?
Heh,... smutno w tym naszym wątku się zrobiło i nerwowo, ale cóż...życie nie jest usłane różami :/ a szkoda! :)

Z tego co piszecie to ja chyba będę zmuszona wrócic do mojej starej pracy :(

Aniouka, nie nakręcaj się. Może tak chcą wiedzieć od kiedy zaczniesz macierzyński i będą Cię mieli z powrotem? :)
3majmy kciuki za Wiperka bo pewno w drodze są już na pomorze :)
Aniouka nie martw się, moze szukają tylko kogoś na zastępstwo, na czas Twojego urlopu macierzyńskiego.

Ja mam dziś jakiegoś lenia, zimno mi, spać się chce (a nie mogę, bo mi córeczka bez przerwy wymysla zajęcia) mam nadzieje, że nie dopadnie mnie żadne choróbsko.
A mnie już dopadło. Od wczoraj boli mnie gardło i teraz nawet ucho. Tosia całą noc gorączkowała i zamiast spać siedziałam pod jej łozkiem. Nie jestem dobra w samoleczeniu. Jedyne co mam to Tantum Verde i czosnek... :/
Nataluś, a Twój małż jest kierowcą TIR-a?
tak Daria jest kierowcą ciężarówki, a czemu pytasz?
Aniouka nie denerwuj się! Nie mogą Cię teraz zwolnić a i umowę muszą z Tobą przedłużyć do czasu porodu, czyli de facto do końca urlopu macierzyńskiego. Z tego co pamiętam, to tylko w sytuacji gdybyś miała umowę na czas określony 3 miesiące i byś w tym czasie zaszła w ciąże (lub w niej już była) to nie musieli by jej Tobie przedłużać, a tak to spokojnie! Pamiętaj też, że prawo Cię chroni o tyle, ze gdyby Ci teraz chcieli przedłużać umowę i zmieniać jej zasady nie możne to być gorsza umowa czyli np. z niższym wynagrodzeniem! A jak będziesz miała jakieś wątpliwości co do tego wszystkiego - dzwoń do PIPu. Więc nie zamartwiaj się teraz!
Powodzenia!

Dziewczyny uszka do góry!!! Jak by nie była praktycznie prawie do końca roku jesteśmy "pod ochroną" a przez ten czas może się wiele zmienić i sytuacja na rynku pracy na lepszą - również!
ech dziewuszki, kiepsko z ta pracą...
ja na szczęście mam umowe na czas nieokreślony, na L4 prawie od początku ciąży i już jest zatrudniona dziewczyna na zastępstwo za mnie. Ale wracam chyba po macierzyńskim od razu, bo z mężem wciąż zbieramy kase i będziemy chcieli sobie jakieś mieszkanko kupić(a chcemy troche wkładu własnego mieć), bo jak do tej pory mieszkamy z moimi rodzicami:/ są tego plusy i minuuusy...
perła.. do końca macierzyńskiego to wiem na pewno, ale zastanawiam się, co mi teraz powiedzą. Chodzi mi tylko o to, czy już na macierzyńskim będę musiała szukać następnej pracy, czy będę miała zachowaną ciągłość w wynagrodzeniu po powrocie z macierzyńskiego.. Nie będę płakać oczywiście jak mi nie przedłużą, ale wiecie jak to jest.. żyć w nieświadomości to też nie fajnie, bo o tym myślę, a tak to z głowy bym miała: przedłużają umowę albo nie :)
A tak pytam
A jesteście pewne, że umowę przedłużają do końca macierzyńskiego? Mi się wydaje, że do dnia porodu, a wtedy macierzyński wypłaca ZUS. Ale nie dam sobie za to ręki uciąć :)
przedłużają do dnia porodu a macierzyński wypłaca zus. jestem pewna na 100% bo jestem w takiej własnie sytuacji
mi też o to chodziło, tylko źle się wyraziłam :) Mi to bez różnicy kto wypłaca, byle wypłacał :) Choć słyszałam, że ZUS'owi to opornie idzie to wypłacanie. Iza, skoro wiesz jak to jest to powiedz mi, czy po porodzie sama muszę się zgłosić do ZUSu? Czy odpowiednie dokumenty przesyła im mój pracodawca? Czy w pracy muszę napisać jakiś wniosek o urlop macierzyński?
ja we wtorek ide na rozmowe do dyrekcji, pewnie chca wiedziec jakie są moje plany po porodzie. Na dzien dzisiejszy mysle ze wroce po 6 miesiacach na pol etatu, ale już mi szkoda zostawiać Bąbelka :(

Mnie tez delikatnie mówiąc strasznie w****ia ta "polityka prorodzinna", w ciąży powinny być wszystkie badania refundowane, płatny wychowawczy i wtedy by mieli swój przyrost naturalny a nie ze 1000zl becikowego co nawet na wózek nie starczy - paranoja.

A z innej beczki, kupilam dzis w Gdyni spodnie ciążowe (poprzednie juz zarżnęłam, strasznie niszcze ciuchy) i ten stanik co Myszka, w Triumphie byla wyprzedaż i dostalam za cene allegrową:)
Ja tez mam nowe spodnie. Rurki:p W H&M nie kupiłam bo mój rozmiar był za szeroki w udach.
Za to w Alfie jest Happy Mum :) Fajne ciuszki mają, aż się chce być w ciąży ;)
mammamia, ten sklep w Alfie jest drogi? czy są przystępne ceny?
W przypadku umowy na czas określony pracodawca musi Ci przedłużyć umowę do dnia porodu, potem macierzynski wypłaca Zus. Ja w grudniu dostalam aneks w ktorym tak to jest ujęte.
Dziewczyny, czy do takiej kołyski http://www.majadladzieci.pl/produkt.php?kod=56 trzeba dokupywać pościel czy od razu dzieciaczka wkładać?
aniouka, jeansy kosztowały, jak dla mnie dość dużo, bo 200zł ale są warte tego - słowa mojego męża ;)
A reszta ciuchów to ceny normalne, tzn. przecietne, zalezy od tkaniny. Porównywalne z Kappahl np.
3oko nie pomoge Ci bo się nie znam hehe

Z ta pracą to lipa jest.
Mój pracodawca sam ma półroczne dziecko i jak tylko dowiedział się, że jestem w ciąży (6tc) i że lekarz wysyła mnie na zwolnienie powiedział, że są w życiu ważniejsze sprawy niz praca i mam słuchać się lekarza i iśc na zwolnienie. Awansowaliśmy jedną dziewczyne z załogi na moje miejsce i niby jak tylko będe chciała wrócić do pracy on na mnie czeka :) Ciekawa tylko jestem jak to wyjdzie w praktyce... Moim marzeniem jest chciaż do 2 latek posiedzieć w domku, ale realia są troszke inne :(
Mammamia gdzie w Alfie jest taki sklep? Byłam tam niedawno i nie widziałam :( Alfa to jedyne centrum w którym lubie robić zakupy:)
Ja powoli rozglądam się za spodniami takimi już bardziej letnimi (marzę o wiośnie i wierzę, że szybciutko zrobi się ciepło :-) i chyba najbardzije bym chciała takie ciążowe biodrówki na lato, żeby móc w nich na spokojnie zaraz po porodzie trochę pośmigać. I jakieś ze dwie kiecuszki letnie na ramiączkach albo z krótkim rękawem odcinane pod biustem mi się marzą ale jeszcze nie ma takich rzeczy w sklepach...

och niech ta wiosna już przychodzi bo ta ponura pogoda działa widzę nico dołująco :-)

3oko,
do tej kołyski, wg mnie nie trzeba już żadnej pościeli wkładać, no chyba że prześcieradełko. Podusi i tak nie będziemy przecież stosowały na początku, a ta kołyska, to jest tylko na początek tak do 4-5 miesiąca.
W mama i ja na 1 piętrze i w akpolu są te kołyski, możesz sobie pojechać zobaczyć.
Ja też ją oglądałam, ale nie jestem pewna, czy będziemy kupować, czy zostaniemy od razu już przy tradycyjnym łóżeczk. Mamy już wybrane z firmy klupś z szufladą.
A powiedz mi gdzie była ta wyprzedaż w triumphie?
Jakie były kolory ? Ja chętnie bym sobie jeszcze jeden kupiła w rozsądnej cenie, ale szukam koloru cielistego lub czarnego bo podobno są.
Magda81, babki w sklepie powiedziały mi że Happy Mum mają w Alfie w sumie od niedawna. Też byłam zdziwiona. Natknęłam się na niego przypadkiem kiedy pojechałam tam do H&M. Nie pamiętam gdzie dokładnie był umiejscowiony ale na pewno było to tuż obok 5-10-15 :)
Ja tez lubię zakupy w Alfie ;) Nie ma tam takiego tłoku i tylu odblaskowych płytek na posadzce jak np w galerii Bałt. od których dostaję dosłownie migreny :/ No i jest kino;)
Ojk dziewczyny,
z tą pracą, to mi ciarki przechodzą, bo też jestem na L4 a czasowo miejsce pracy mam 200km od Trójmiasta :/... wiec nasycam sie czasem w ciąży i będę macieżyńskim i zaległym urlopem... yhhh, może uda mi się zdać ważny egzamin, to wtedy kierunek jazdy się zmieni - oby...

Właśnie wróciłam od lekarza i wszystko okay :) bardzo ma ładne serduszko i wszystko :)... dawała mi dziś niezłe kopniaki w nocy i faktycznie zmieniła pozycję.

Malutka ma się dobrze, ale ja za to mam przekroczony cukier i będę musiała zrobić 75 :( bleee... 50 ciężko mi przeszła...do tego oberwałam mandat za parkowanie (nie miałam szansy się ładnie pouśmiechać i zastałam za wycieraczką jedynie liściik miłosny od władz... :/)

Do tego gin dopatrzył się drobnej infekcji układu moczowego i przepisał jakiegoś czopka. Wcześniej miałam problemy z cewką, ale teraz faktyczne za często chodziłam do wc.

Aha, dziewczyny mi ostatnio poszła siara z piersi. Na początku myślałam, że się gdzieś oplułam w nocy, ale na koszulce w 1 noc była plamka z jednej, a potem z drugiej strony.

Sciskam was brzuchatki

No ja to z wkładkami laktacyjnymi już się zaprzyjaźniłam na dobre :/

Też już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z Anią, a to dopiero w kwietniu :(

A chciałam Wam napisać że po dzisiejszych Wiadomościach na TVP 1 krew mnie zalała :/ Mówili o polityce prorodzinnej i o więzieniach. Aż normalnie krew mi pulsuje ze złości :/

Dobrze że chociaż miałam przed chwilką pyszne jedzonko to troszkę się wyluzowałam :) Jedliśmy pieczywko czosnkowe z serem
No ja już też prawie 2 miesiące "laktuję" hehe ;) wkładam do stanika waciki do demakijażu, ładnie się trzymają na miejscu cały dzień
Wkładek laktacyjnych jeszcze nie potrzebuję, to nie ten "etap produkcji"

A co gadali o polityce prorodzinnej, bo nie widziałam?
ehh, poruszyłysmy temat pracy i dostałam dzisiaj własnie oficjalne fismo z pracy, że zgodnie z jakimś tam art kodeksu pracy umowę przedłużają mi do dnia porodu, i że mam ich niezwłocznie poinformować kiedy urodzę. gnoje wrrrr!!!
Aniouka nie dowiadywałam się jeszcze dokładnie ale z tego co wiem, to pracodawca informuje ZUS. Łaski nie robia!
kurcze, ze mnie to już jest inwalida pierwszej klasy. ledwie weszlismy do auchan po zakupy a mnie juz bebzon nawalał :-( niestety spacery są już nie dla mnie.
co do siary, to ja zalewam się od 14tyg. w pierwszej ciąży tez tak szybko sie pojawiła.
spadam do wyrka odchorowac zakupy.
dobrej nocy
Wiecie co, coś mnie boli pod lewymi żebrami, tak mnie coś tam ciśnie na maksa. Jeszcze jak nie miałam takiego dużego brzucha to mi tam tak drgało, jakbym tik nerwowy miała, a teraz mnie boli. Też tak macie? Myślicie, że to dzidzia mnie tam ciśnie?
Ja mam umowę do końca 2011 r. Akurat wtedy macierzyński mi się skończy, ciekawe co wtedy.... muszę się liczyć z tym, że nie przedłużą mi dalej umowy... :( ale i tak jestem w lepszej sytuacji niż Wy :(
Lipa okrutna, ale pocieszajmy się tym, że ich wszystkich MYSZY ZJEDZĄ!!!
wiesz co Iza.. brak mi słów, żeby w taki sposób załatwiać sprawę z pracą- żal mi ich!
Daria, myślę, że Twój bejbik postanowił Ci trochę pouprzykrzać i wcisnął łapkę :)
W poniedziałek idę do gina, może będzie robić usg, ciekawe co teraz się pokaże ;) T
no wczoraj mówili że mężczyźni nie chcą się żenić, a jak już to dość w późnym wieku, a kobiety nie chcą rodzić dzieci, a jak już to też w późnym wieku, bo:
-nie chcą dzielić się swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi (powalił mnie ten argument),
-bo boją się utraty pracy,
-chcą być karierowiczkami,
-chcą się najpierw "ustawić" z mieszkaniem, autem itp
Ogólnie masakra... I politycy gdzies tam zrobili na temat jakąś tam debatę, ale ogólnie ich poglądy to dno!

a apropo więzień-biedni więźniowie muszą się kisić w za małej celi-biedactwa. Sorry, ale szlag mnie trafia jak czegoś takiego słucham! Najpierw coś zrobią, idą do pierdla, gdzie mają warunki lepsze od bezdomnych i jeszcze mają czelność narzekać!!!!!! Nie mam dla nich litości.

A co do mlekotoku to mi niestety już waciki kosmetyczne od dawna nie starczają-za szybko przeciekało :(
a to jak co niektóre z Was potraktowali pracodawcy to też nadaje się do TV!!!!!!!! To normalnie się w pale nie mieści!!!!!
Dobra, idę na spacer bo się za bardzo nakręcam od rana :)
Miłego dzionka!
a Wiper tez mogłaby sie zameldować po tak długiej podróży :)
Myszka, ten sklep miesci sie na ulicy bocznej od Starowiejskiej w Gdyni (nie wiem jak sie nazywa, obok niego jest mały sklepik z wózkami). Mieli kolory: biały, czarny i właśnie cielisty.
Jakby ktoś już myślał o wakacjach to są przeceny 50% kostiumów kąpielowych, no ale nie wiem czy nas to dotyczy ;)

Moja dzidzia od tygodnia bardzo słabo kopie, a myślałam ze teraz bedzie własnie odwrotnie:( szkoda ze nie mam detektora tętna płodu, nie panikowałabym tak bardzo :(
Ellou dziewczyny,

no ładnie się nakręcamy z tą pracą, a tu wiosenka pomalu zagląda mi w okno - mogłaby się pospieszyć trochę, bo wszystkie jakąś deprechę przesileniową złapiemy.

Jeszcze co do siary, gin mi powiedział, żeby dać mu niezwłocznie znać, jak będzie leciało obficie, gdyż jest to oznaka patologii i wymaga uwagi.

Czy jak was wasze bąbelki kopały tak bardo nisko, prawie w spojenie łonowe, to też miałyście blokadę przed sksem? Gin mnie wczoraj zapewnił, że nie ma to znaczenia. Naturalnie bez szalonych fantazji i nic się ponoć nie będzie działo. Powiem tak, że od momentu, jak mała zmieniła pozycję blokady prawie nie ma - czyli wszystko w głowie siedzi...

Pozdrówka dla brzuchatek :)

Mały dylemat... F1 Bahrajn, czy zawody ujeżdżenia na Hipodromie? ;/
Moja malutka cały czas kopie bardzo nisko, jest ułożona pośladkowo i akurat nóżkami pasuje jej tak kopać. Wiki ma też dni, że jest bardzo ruchliwa, a czasami jest kilka dni z rzędu, że jest spokojna. Pytałam o to lekarza, powiedział, że to jest normalne. Tak jak my ma lepsze i gorsze dni. Nam też nie zawsze chce się być bardzo aktywnym i zwyczajnie łapiemy lenia :) Dzieci mają tak samo.
U mnie jest od samego początku słabo z seksem :(
Tak mi się nie chce, że aż coś. A małż też nie naciska, bo jemu też się nie chce. Cały czas myślimy o dzidzi, o tym że ona tam jest w środku i tak głupio "przytykać" do niej "te rzeczy". Wiem, że to może głupie, ale mamy jakąś blokadę. Jakoś nie mogę uprawiać seksu tak blisko od dzidzi
Daria,
U nas z seksem podobnie, jakoś tak dziwnie z Maluszkiem w środku - coś jest w naszej głowie i z seksem słabo.
Na początku, to mieliśmy zakaz od lekarza, bo ciąża była zagrożona. Teraz już teoretycznie dziecku nic nie grozi, ale rzadko decydujemy się Małej przeszkadzać......
Daria weź się "odblokuj"! :) Nie ma nic lepszego niż seks w ciązy, potem to bedzie przez jakiś czas przerąbane dla Was obojga:) Jesli jesteś zdrowa i ciąża ok to naprawdę nie masz co się stresować! A dziecko tez uwielbia kiedy mu dostarczysz trochę endorfin:):):)
W poprzedniej ciązy "szaleliśmy" do ostatniej godziny przed wyjazdem na porodówkę, może własnie dzięki takiej "zaprawie" urodziłam w 4 godziny od pierwszego skurczu;)

3oko nie bój się i nie nakręcaj, naprawdę z Twoim bobaskiem wszystko dobrze! Moja potrafi nawet 2 dni się nie odzywac (tzn na pewno się odzywa, ale ja akurat wtedy albo się ruszam i nie czuję, albo śpię jak suseł). Wiem, że prawie każda mama wkręca sobie filmy, ale niech one nam nie przeszkodzą cieszyć się kazdym dniem z tego wyjątkowego czasu :):)
Pozdrawiam cieplutko! :)
Właśnie to nie idzie tak po prostu się odblokować. Cały czas myślę o tym, że dzidzia jest w środku. Nie mogę się w ogóle skupić na seksie, nie sprawia mi to takiej przyjemności jak kiedyś :( Mam nadzieję, że wszystko wróci do normy....
Ze mną jest tak, że nie boje się o malucha ale jakoś spadło mi libido w porównaniu do okresu przed ciążą :( Ale to i tak nam nie przeszkadza i od czasu do czasu poprzeszkadzamy troche maluchowi i jest cudownie :)))

Dziewczyny a słyszałyście coś o wmasowywaniu w krocze olejku migdałowego aby uelastycznić krocze i pochwe - co ma później pomóc przy porodzie.
Moja znajoma to stosowała i niby dzięki temu uniknęła nacięcia i nie pękła :)
Mammamia popieram !!!
ja na początku ciąży też musiałam się baaardzo oszczędzać, bo łożysko było przodujące, wiec z seksem wtedy było wielkie zero. Potem gin mnie zbadał i dał zielone światło na "fikołki" - a nawet zalecił, żeby się teraz cieszyć seksem bardziej niż zwykle :) i maleństwo w środku też się cieszy, gdy mama jest szczęśliwa, krążenie lepsze i trochę ruchu jest :)

Ostatnio brzusio jest większy, ruchy wyraźniej odczuwalne i faktycznie trzeba poświęcić więcej czasu na wyłączenie głowy ;).

Ale to fakt, że zacieśnia się więź mamusi i tatusia, a gdy tatuś jeszcze przed snem wymasuje odcinek krzyżowy kęgosłupa i oliwką posmaruje brzuszek, to już wogóle odjazd :)

A co do ruchów, to moja mała też ma swoje różne dni. Wczoraj robiła mi cały dzień przemeblowanie w brzuchu i bardzo się rozpychała. Dziś spokojniej, i noc spokojna dla mnie. Ale też miewam kilka dni jeden po drugim, gdy mała rusza się jak "zdechła mucha w smole" ;)

Ja naprawdę bym chciała żeby mi się chciało!!!!
Magda, ja czytałam o tym smarowaniu olejkiem migdałowym i chce to robić, podobno zaleca sie od 34 tygodnia.
Ja bede rodzic pierwszy raz a takie to pewnie traktują rutynowo i zawsze nacinają, no ale warto spróbować :)
Daria, mi sie tez nie chce, jakoś tak nie mogę wiedząc ze mam w sobie dzidzie. Mąż myśli podobnie wiec nie mamy z tym problemu :)
Ja tam na seksik i zachcianki z tym związane nie narzekam :)

Ale Askomcio jakoś zasmuciło mnie to co napisałaś o tym mleku...tak mi się w sumie wydawało że nie powinno mi tak mocno lecieć ale nie zgłosiłam tego lekarce bo wszędzie było napisane ze to zjawisko prawidłowe :/ Teraz co prawda leci mi troszku mniej niz na początku (w ok 20tc), ale leci.... :/ chyba sie poradze na nastepnej wizycie...

3oko, moja mała dzis tez ma lenia, gadam do niej od rana a ona zaledwie kilka kopnięć i po wszystkim :( Tez tak nie lubie, wolę jak mnie nawet budzi w nocy niz jak jest tak cicho.

Idę odpocząć bo dzis znowu za duzo łażenia po sklepach...

Ja dołączam do tych którym się nie chce teges szmeges...

Siara się u mnie też pojawiła, ale sama nie wyleci, jedynie jak nacisnę. Nawet nie wiedziałam, że to może tak samo wyciekać.

A mój mały nie ma lenia, cały brzuch mi skacze tak się wierci, aż się we flakach przewraca.
Okruszku,
wiem, ze siara nie powinna cieknąć. Ale nie martw się, najlepiej spytać sie gina, bo organizm każdej kobietki jest inny :)

Moja mała sobie dziś odpuściła ale za to mam napięty brzuchol na maxa - dopiero po wsmarowaniu 5 dawki kremu jest lepiej - jednym słowm chodzę z klejącym brzucholem.

Buziaczki dla brzuchatek :)
A teraz, jak już PIT z glowy surfowanie po necie za agregatami do kuchni :) klamotami do salonu (znalazlam super producenta mebli skorzanych - robi tez dla RBW, ale w innej cenie - o połowę taniej - byłam u niego, jak odwiedziłam mamę pod Wrocławiem - bardzo solidny) :)
No to do ataku !!!
Hej!
u mnie z sekserm tez srednio, juz dawno nic :( i moj partner nie chce bo jest tam Borys i ja bo jakos tak się blokuję... Ale to chyba dlatego,że to pierwsza i długowyczekiwana ciąza :) Zgadzamy się jeśli chodzi o tą kwestię, no ale pieszczot mu nie szczędzę :D
Dzis srednio sie czuje, brzuch zrobił sie twardy, na szczescie no-spa zadziałała i było ok. Teraz ide odpoczywac.
pozdrawiam,
M.
Dobrze, że nie jestem odosobniona ;)
to tak na dobranoc Wam powiem, jak mozecie się odblokować podczas uprawiania miłości - mój mężuś zawsze mówi "Ania zamknij oczka, bo tatuś przytula mamusię" :)

Askomcio, no właśnie - wyczytałam teraz w "mądrej książce" że mleko nie powinno wyciekać, bo estrogeny powinny powstrzymywac laktację.. więc już sama nie wiem :( Zapytam na wizycie.

My dziś łaziliśmy po sklepach bo szukamy wszystkiego do naszego nowego mieszkanka-wczoraj wieczorkiem dowiedzieliśmy się o pozytywnej decyzji z banku apropo kredytu :D Jestem przeszczęśliwa!!!!!!!!!!!! Lada moment będziemy się urządzać na nowych 3-pokojach :D :D :D a kawalerkę wynajmiemy....

Buziaki :*
Mi gin też powiedziała, że laktacja jest normalna i mam się nie przejmować
Znacie jakieś komisy rzeczy używanych dla dzieci, mebelków, wózków, itp? Kiedyś był w Gdyni na Pogórzu, na Żółkiewskiego, ale już zlikwidowany :(
U nas z seksem kiepsko. Pierwszy trymestr był zakaz ze względu na wcześniejszą ciążę obumarłą, teraz brak ochoty. Mąż mówi, że małej nie będzie trącał po brzuszku, bo akurat tak jest ułożona i bardzo nisko kopie mąż to czuje i traci ochotę, ja podobnie :)
Miłego dnia dziewczyny. Ja uciekam do szkoły.
u nas z seksem raczej bez zmian, choć brzuch jest dużym utrudnieniem :) Ale jakoś sobie dajemy radę. Na pewno nie mam mega chcicy, jak to w niektórych czasopismach piszą :p

ja też się podłączam do pytania odnośnie komisu z dzieciowymi rzeczami
A ja się martwię, bo mała się nie rusza, a wczoraj moze z jednego kopniaka dała. zaraz sobie wyobrazam ze okreciła sie pępowiną i ... :( heh...sama sie nakręcam :(

a drugi dzień z rzędu po wstaniu z łóżka okropnie bolą mnie plecy-na wysokości ponizej linii biustu... nie wiem od czego to :/
okruszku nic sie nie martw. Moje dziecko jest tak spokojne, że jak się poruszy to dla mnie jest jak błogosławieństwo :) Teściowa mi mówi, żebym zaczęła liczyć ruchy dziecka, ale chyba bym ocipiała i wyrwałabym sobie wszystkie włosy ze stresu, bo jak już napisałam moje dziecko nie należy do aktywnych.. ja rozumiem, że i ja i małż jesteśmy leniami, ale nasza córka to my do kwadratu :)
Okruszku, tak jak i my mamy gorsze dni tak i nasze bejbiki je miewają i skoro jest weekend to Twoja dziecina postanowiła sobie odpocząć.. w końcu ile tak można skakać w brzuszku mamuni? :D
Okruszku może zjedz coś słodkiego albo poszturchaj trochę młodą? jak tak robie jak wydaje misię,że cos nie tak jest. młoda jak się obudzi to jest mega wkurzona i kopie na potęgę.
co do sexu, to u nas posucha. mam kategoryczny zakaz od gina od samego początku. już zapomniałam co to jest ehhh.
miłej niedzieli
Okruszku, mnie też w tym miejscu plecy bolą, a czasami czuję taki ucisk, pod linią biustu właśnie, jakbym okręcona była jakąś opaską uciskową. Może to przepona? Macica na nią napiera i jest takie uczucie.

Mama mi opowiadała, że podczas życia płodowego byłam strasznie "nieruchawa", bardzo rzadko czuła ruchy, a jak już to delikatne i zostało mi to do dziś, lubię prowadzić leżący tryb życia ;) hehe
A mój brat znowu podobno kopał jak dziki i wiercił się non stop i teraz też jest taki, że w jednym miejscu nie potrafi 5 minut usiedzieć

Także może lepiej, możesz mieć nadzieję na spokojne dziecko, to chyba dobrze ;)

A jakbym miała liczyć kopniaki mojej Fasolki to bym się w obliczeniach pogubiła już koło 10:00 rano!

Na porodówce podobno pytają o datę pierwszych ruchów. Pamiętacie? U mnie to było 17-go grudnia, pamiętam bo 2 dni później byłam na ślubie koleżanki i się chwaliłam ;)))
okruszku moja lekarka ostatnio na wizycie przy usg zauważyła że mały ma pępowinę blisko szyjki i tak w razie czego od razu zrobiła jakieś tam badanie czy nie jest może niedotleniony, i ja też teraz co chwilę sprawdzam czy się rusza, to chyba normalne że panikujemy... Ale mówiła też że się praktycznie nie zdarza że dziecko się udusi pępowiną. Także nie panikuj- hi hi łatwo powiedzieć:)
U nas piękne słonko, powygrzewaliśmy się na tarasie:) Ach od razu lepiej:) WIOSNA:)

Buziaki:*
Może coś jest z tym jedzeniem słodkiego. Moja Fasolka też się ożywia, jak sobie zjem snikersa ;)
Gdzieś wyczytałam, że wody płodowe zmieniają smak w zalezności od tego co je mama i dzieci bardzo lubią słodki smak wód płodowych, częściej je wtedy łykają. A po zjedzeniu kwaśnego albo czosnku zauważyli, że dzieci się nawet krzywią, fajnie, co? ;)

A z takich ciekawostek to jeszcze wyczytałam, że w 6 miesiącu w czasie snu pojawia się u dziecka tzw. faza REM, tzn. szybkich ruchów gałek ocznych (marzeń sennych), w czasie której następuje dojrzewanie mózgu (porządkowanie wrażeń i odczuć, ich selekcjonowanie i zapamiętywanie).
Ciekawe co się takiemu dziecku śni?
moja córa 30 grudnia zaczęła się ruszać :)

no ja mam nadzieję, że skoro teraz jest mało aktywna, to po urodzeniu będzie grzeczna i da mamusi się wysypiać :).. ale to pewnie marzenia ściętej głowy
Aniouka życzę Ci żeby to nie były tylko marzenia ;))
Bo moja pierwsza córa tak własnie miała i taka została. Wszyscy nam zazdrościli, że zasypiała bez marudzenia, szybko zaczeła przesypaić całe nocki i a dziś potrafi się bez problemu skupić na wszystkim przez naprawdę długi czas. Szwagierka ma półroczną córeczkę i tak samo - opowiadała że mała się mało w brzuszku wierci i teraz też - zero płaczu, ciagle pogodna, może lezeć i obserować godzinami, kiedy spi to jak suseł :)
Mówią mi, że mieć takie dziecko to dopiero bezstresowe macierzyństwo :))
A przecież dziecko rodzi się z okreslonym temperamentem więc nasze dzieci już teraz są "jakieś". :)
dzięki dziewczęta!!!! Troszku się uspokoiłam,zwłaszcza że Ania dała znać że żyje :)
Kurczę, zawsze mi się wydawało, że niektóre kobiety przesadzają w związku ze swoją ciążą czy będąc już mamą, a teraz sama wiem jak to jest i wcale mi się nie wydaje żebym przesadzała :)
dzisiaj w supermarkecie stoje w kolejce do kasy, pani kasjerka wstaje i karze wszystkim osobą przede mną mnie przepuścić:) pierwszy raz!!! az musialam sie tym z Wami podzielic:)
brawo dla Pani Kasjerki :)
Wow 3oko, no nie źle. Takie kasjerki nie często się spotyka.
kasjerki są nawet w porządku - gorzej z tymi co stoją w kolejce...
Dokładnie, kasjerki są bardzo okay, już 2 razy mi się przytrafiło, że kasjerka wstała i powiedziała: proszę tą Panią przepuścić :). A wczoraj nawet się super kasjer trafił :) w tesco, przemiły - niestety ludzie nie są tacy mili...
No niestety, w autobusie też jest ciężko. 2 razy zdarzyło mi się, że ustąpili mi właśnie panowie. Kobiety się patrzą ale nie ustąpią, a młodzież to już w ogóle (a z młodzieżą jeżdze często bo jest niedaleko akademia). To wszystko przez to, że gadają wszędzie że ciąża to nie choroba, ale z ciążą niestety wiążą się różne dolegliwości
No mi raczej nikt nie ustępuje choć wielkość mojego brzuszka już od 2 miesięcy wygląda tak jakbym właśnie jechała rodzić... A jeszcze z trzylatkiem u boku, Ech:/ Taka znieczulica że hej.

Apropo trzylatka:DDD Przypomniało mi się coś:) W zeszłym roku czyli miał wtedy 2 latka, stałam z nim na przystanku autobusowym, a za nami za płotem chodziły kury, mały oczywiście zainteresowany na maksa rozmawiał do nich itd. Na przystanku pełno ludzi i podchodzi do niego jakaś starsza pani, i go pyta czy te małe kurki też mu się podobają, a on jej na to- " nie małe są z***a..e" Ja nie mogę myślałam że się zapadnę:) Ale mina tej pani bezcenna, jak i innych ludzi na przystanku:DD Nie wiem jak na to wpadł ale było mi śmiesznie jak nie wiem.

Znowu słonko:) Tak trzymać:) Buziaki.
To coś jak ten kawał:

Jeździ chłopczyk na rowerku i sobie mówi:

- Lowelku stój.... lowelku jedź.... lowelku stój....

Podchodzi to niego starsza pani i mówi:

- Chłopczyku, nie mówi się lowelku tylko RoweRku!

- s*******aj staRa k***o! A ty lowelku - jedź

Dzieci potrafią zabić tekstem, to fakt!

Byliśmy z Tajrą w sobotę na szczepieniach i dowiedzieliśmy się przy okazji od czekającej z kotkiem dziewczynki, że "psy nie mają marzeń, bo im się wszystkie marzenia skończyły, dlatego ona woli kota" - też jest jakiś argument ;)

Ja w środę zabieram córkę na przejażdżkę autobusem, ale wsiadamy na pierwszym przystanku to nawet tego nie przetestuję czy by ktoś ustąpił, bo miejsca na pewno będą :)

Mi sie nie podoba, że ktoś rzucił hasłem, że ciąża to nie choroba, w końcu to odmienny stan w którym dopadają bóle krzyża, omdlenia, mdłości, puchnięcie nóg i jeszcze inne różności.
Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby ktoś mnie przpepuścił ,albo ustąpił miejsca. Za to kilka razy zdarzyło mi się ,że ktoś się przede mnie wepchał korzystając z tego ,ze jestem mniej mobilna i wolno chodzę:)
Dlatego staram sie jak najmniej sama na zakupy chodzić tymbardziej ,ze w sklepie robi mi się słabo.

I jeszcze pytanko. Jutro robię badanie glukozy. Ile trzeba odczekać po tym badaniu i czy mogę w tym czasie pójść do domu? Jakoś nic nie pamiętam z poprzedniej ciąży..
Mi mówiła w przychodni że muszę tam u nich siedzieć 2 godziny bo inaczej wynik będzie niemiarodajny... A ja jej na to że mieszkam na przeciwko i w domu sobie poleżę- zgodziła się ale niechętnie. Także nie wiem.
no to aniuko ja miałam podobne sytuacje :)

raz Pan emeryt bezczelnie się wepchnął przede mnie w kolejce i udawał że nie do niego mówię...drugi raz miałam tez bardzo nieprzyjemną sytuacje, bo przyczepił sie do mnie i do męża jakis cham, który chciał chyba nas pobic :) masakra w ogóle, ludzie są chamscy niezaleznie od wieku i płci.

Ja nie korzystam z zadnych kas pierszenstwa itp bo czuje sie w sumie ok, ale nie pozwole zeby mnie traktowano w ten sposób co powyzej...

Raz o mało nie spaliłam sie ze wstydu :) Poszłam z mama do apteki, a mama podeszła do okienka pani farmaceutki i na cały głos:"Kobieta w ciąży bez kolejki, prawda?" A pani kasjerka z usmiechem :"oczywiscie". A ja buraka strzeliłam i podeszłam poslusznie jak piesek, a ludzie tylko głupio sie gapili. Widzialam ich w****ienie na twarzy ale nikt nic nie pisnął nawet hahahahhahaha mama by im dała!!! :D

Apropo glukozy-Aniuko ja sobie narobiłam bigosu :) w sensie-poszłam na badanie, ale dzien wczesniej nażarłam sie słodyczy(jak zwykle) ale dodtakowo wypiłam z mężusiem 2litry pepsi :/ poszłam na badanko o 8.00rano. A ze chcialam jeszcze toxo i cmv i pani nie miala wydac, przeszlam sie do sklepu (po wypiciu glukozy) i wrocilam i siedzialam na tyłku. I mam taki wynik: pierwsze pobranie: 78, drugie 136, a norma jest do 140. Niby mam w normie ALE nie wiem czy ten mój spacer mial wplyw??? Mógl miec bo troszku sobie glukozy spaliłam w ten sposób... a dzien wczesniej pozarte słodycze tez... :/

więc teraz ograniczyłam znacznie slodycze, w sensie pije wode zamiast napojow słodkich :)

alez sie rozpisalam, sorki :)
Jest może jakieś forum dla facetów, których kobiety są w ciąży? Małż wczoraj stwierdził, że też chciałby "pogadać o głupotach" (!) z sobie podobnymi
z tą glukoza chodzi o to ze jak łazisz to ona się spala przy wysiłku i wynik moze byc zanizony. A pani pobierająca nie wie czy ty faktycznie pojdziesz lezec czy na zakupy ;)
Jakby Wasi małżowie chcieli pogadać o Waszych ciążach to już odpowiedni wątek powstał:

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=153215&c=1&k=16

A niech sobie też mają.
Można zapisać do obserwowanych i kontrolować co tam wypisują, hehe ;))))
Daria, rozumiem że założycielem jest Twój mężuś? :)
Tak właśnie, obiecałam mu że wstawię link, żeby wieści się rozeszły
Hej Dziewczynki!
Fajny pomysł z tym wątkiem dla przyszłych tatusiów. Pokarze mojemu Małżonowi - może go zainteresuje.
A ja dziś byłam na powtórce glukozy. Tym razem na dawce 75, bo po 50 wyniki miałam troszkę powyżej normy.
Nie wiem jak to się stało, że dawkę 50, przeszłam tak bezproblemowo. Wypiłam i żadnych sensacji - luzik.
Zatem około 20 min. po wypiciu 75 zaczęłam się czuć dziwnie, tak jakby mnie mdliło, trochę paliło w przełyku i żołądku, potem zrobiło mi się gorąco, porozpinałam się na maksa, zaczęłam się wachlować książką, a potem to już ciemno w oczach i urwał mi się film :-((((......
Przyleciały pielęgniarki, poleżałam na kozetce i jakoś doszłam po paru minutach do siebie. Potem to jeszcze mi się tym okropnym słodkim odbijało - koszmar !!!
Ogólnie lubię słodycze bardzo ale po dzisiejszym to nie sięgnę po nie jeszcze długo.......

A z tym chodzeniem po wypiciu glukozy, to jest tak, jak pisałyście. Przy ruchu traci się energię, spala się tą wypitą glukozę i to może fałszować wyniki.
Brr, włos się jeży na głowie jak się czyta coś takiego..mam na myśli tą historię z kolesiem, który Was zaczepiał.
A co do zaradnej mamuśki to mam to samo, moja mama odrazu narobiłaby w kolejce rabanu ,że cieżarna stoi. Może z wiekiem też nabiorę takiej asertywności.
Może warto cieszyć się tym badaniem, bo jak wynik będzie za wysoki to czeka nas dieta, także może to być ostatni słodki posiłek...... :(
mi pani, która pobierała krew powiedziała, ze mogę jechać do domu a ja pojechałam na zakupy i te 2 godziny w zasadzie na nogach:/ kurcze nie wiedziałam, ze nie można chodzić:( na czczo miałam 82 a po 2 godzinach 97 wiec mimo chodzenia chyba dobrze co?? aha wypiłam z cytryną;/
Z cytryną podobno nie wolno, mi pielęgniarka nawet zabroniła popić wodą z cytryną, którą sobie w domku przygotowałam.
Popić można, ale tylko czystą wodą, aha i powiedziała jeszcze, że nie więcej niż jeden kubeczek wody - nie wiem jaki, bo ten w którym dostałam glukozę, to ten biały plastikowy najmniejszy - ma chyba pojemność ze 150 ml, no max 200 ml.
Wygadałam się, że mam gumę do żucia - miętową, to sobie smak w ustach choć zmienię a pielęgniarka mi powiedziała że tez nie wolno bo to wszystko fałszuje wyniki.
Nic..... jakoś wytrzymałam o tym kubeczku wody....

A co do Twoich wyników Inka.ja, wydaje mi się, że nie martw się na zapas, bo 97 po 120 min. to bardzo niziutko, więc wynik super i nie sądzę, że byłby drastycznie wyższy (może odrobinkę), gdybyś siedziała na tyłku.
Ale macie fajnie - taki ladnie niski cukier.

Mi po 50g glukozy i 60min cukier skoczyl z 97 na 140 :/

Powtórka z rozrywki - 75g

A przecież nie jadam az tylu slodyczy...
Myszka, ja też prawie odpłynęłam po 75 g glukozy. nie wiem jak zareagowałabym po 50, bo robiłam tylko raz - 75. na szczęście wynik 82 i 85 (po 2 godzinach siedzenia). musi być dobrze:)

a co do ustępowania miejsca, to jechałam kilka dni temu tramwajem i stałam całą drogę przy krześle ze znaczkiem dla matki z dzieckiem. na tym miejscu siedział sobie facet ok. 40stki i nic. nie poskutkowało nawet to, że rozpięłam kurtkę i pokazałam mój brzuch. po kilku przystankach gamoń wysiadł i wtedy ja się wepchnęłam.
aha, moja dr powiedziała, żebym przez 3 dni poprzedzające badanie jadła to co zwykle, a nie np. wprowadziła sobie zakaz na słodycze.
no i w sumie słusznie, ale ja po tym badaniu ograniczyłam słodycze, bo zmartwiło mnie to że tak urósł poziom po 1h.
Do lekarza ide dopiero 30marca wiec zobaczymy...
w ogole to zastanawiam sie nad zmianą lekarza.... sama nie wiem... z obecnego średnio jestem zadowolona, a porady położnej z tej poradni są...hmmm...co najmniej śmieszne :/
Myslalam o dr Leszczyńskiej, bo bylam u niej na wizycie usg i bylo supcio. Miła, skrupulatna itp... tylko ze przyjmuje prywatnie... ale to juz bym chyba przymknęła oko na to, zwłaszcza ze te najdrozsze badania i tak musze robic na własną rękę :/ tylko głupio mi w ponad połowie ciąży zmieniac lekarkę, zwłaszcza ze obie pracują w tym samym szpitalu :) boję sie ze mnie rozpozna potem ta obecna i ze bedzie niemila z powodu mojej rezygnacji :)
Moja koleżanka zmieniła lekarza w połowie ciąży nawet się nie zastanawiając czy wypada, a ja też mam takie głupie opory chociaż jeśli przy najbliższej wizycie znowu będzie problem ze zwolnieniem to zrobię to na 100%.
Z drugiej strony atutem mojego lekarza jest to ,ze pracuje na izbie przyjęć w szpitalu i jak tylko coś jest nie tak to jadę i mam wszystko sprawdzane dokładnie.
Ja zmieniłam lekarza w poprzedniej ciąży włąsnie w 6 miesiącu i bardzo dobrze, że to zrobiłam. Trzeba zaufać intuicji. :)
Ja teraz zmieniam lekarza bo mój wyjeżdża sobie na jakieś szkolenie na dwa miesiące i jak bede zadowolona z tej nowej lekarki to raczej już nie wróce do tego starego. Jestem z niego zadowolona, ale bez sensu jest zmienac lekarza co chcwile.
A mam taką cichą nadzije, że ta nowa lekarka będzie miała więcej szczęscia i uda jej się zobaczyć płeć dziecka :)

Teraz w środe ide robic tą glikoze bleeee Mam nadzje, że to przeżyje :)
Ja też dostałam w końcu skierowanie na glukozę, ale od razu na 75.

I dostałam szlaban na bzykanko na 2 tygodnie (bo mam jakąś infekcje, pewnie po tym nieszczęsnym basenie). Może taki zakaz poskutkuje wzrostem libido, przecież zakazany owoc najlepiej smakuje, hehe :)
Ja mam w środę wizytę u położnej i dostanę skierowanie na glukozę. Już się boję. Muszę zrobić do 28 tygodnia.
No ja też się boję glukozy, ale jakoś mi tak lżej na duszy jak sobie pomyslę, że to może być ostatnia słodkość w moim ciążowym życiu....
Problem w tym ze ta słodkość nie jest tak pyszna jak ulubiona czekolada lub ciasto.
Przed robieniem glukozy 50 miałam jeść normalnie, wszystko to, co zwykle jadłam. Ale wyszło mi 150, a norma to 140.
Po tym zawyżonym wyniku, moja gin powiedziała mi, że mam kilka dni ograniczyć słodycze i zrobić glukozę 75. Zrobiłam, wyniki jutro - boję się ze będą słabe.
Tak naprawdę, to już powoli zapoznaje się z lekturą, śledzę powoli indeks glikemiczny, zawarty w poszczególnych produktach, bo coś czuję, że niestety, ale dieta będzie mi towarzyszyła do końca ciąży :-((((

Hej:)
Ja juz o glukozie zapomniałam :) Wam tez przejdzie, badanie poprostu i tak jak napisałam poród trudniejszy ;)
dziewcyzny jak macie taka ochote zmieniajcie lekarza -bez zastanowienia, przeciez najwazniejszy jest was zkomfort psychiczny!!!!
Pomysł z wątkiem dla tatusiów fajny :)
Trzymajcie sie grubasiatka:)
Super lekarz jest podobno w przychodni "Działki leśne" na Warszawskiej, nazywa się Rembelski, przyjmuje normalnie przez NFZ. Szkoda, że się teraz niedawno dowiedziałam, bo bym do niego chodzila. A jak mam już ten pakiet w Polmedzie to go wykorzystam, poza tym moja gin też jest rewelacyjna.
mojego małża fora nie kręcą, pytałam i nie chce sie dołaczyć :)

Ja sobie znowu dziś leżę, dziwnie jakoś się czuję. Młody tak kopie, że aż wszystko boli. Chyba przestanę jeść słodkości, to się może uspokoi.
Daria a do kogo chodzisz w Polmedzie?
Klaudia Barwińska-Pobłocka
wcześniej chodziłam do Nowickiej, ale szybko zrezygnowałam, miała totalnie olewający stosunek do pacjentek i nie robiła usg, wiec na usg i tak musiałam się zapisywać do innego lekarza, to było bez sensu. Nic nie tłumaczyła, o nic nie pytała... Nie skierowała mnie na badania usg w odpowiednim czasie i przez to minął mi termin badania przezierności karkowej. No ale teraz jestem zadowolona. Kurczę, z tymi lekarzami to jest ciężko trafić na jakiegoś fajnego.

Tak samo z resztą jak na weterynarza, przepraszam, że tak porównuje ale akurat mi się przypomniała historia naszego szczura. Mieliśmy kiedys szczura, Szczurosława Myszkowska się nazywała i zachorowała na świerzb, poszliśmy do wet na grabówku, w tym kolorowym budynku na Morskiej, a ona na to, że bez sensu jest tego szczura leczyć, bo za koszty leczenia byśmy mogli sobie 10 szczurów kupić, a tego lepiej wywalić na śmietnik. Zatkało mnie totalnie! Coś takiego usłysześ od weterynarza, ktoremu z założenia powinno zależeć na szczęściu zwierzątek to szok! I pojechaliśmy z tym szczurem do naszego weterynarza na pogórzu górnym (Sujkowski się nazywa - polecam), dał nam maść dla tego biednego szczura za darmo! Jeździliśmy co tydzień na kontrolę i nie wziął ani złotówki! Szczurosława odeszła już dawno w stronę tęczy, ale teraz już 6 lat jeździmy do niego z naszą Tajrunią. To jest naprawdę super lekarz!
A co do forum dla facetów, to małż wpadł sobie na pomysł, jakiś nagły impuls go złapał, ale już mu minęło. Miał kilka dni wolnego i mu się nudziło, bo już nawet o tym chyba zapomniał
Dziewczyny, ja mam miec 75 glukoze.,, oczywiscie idzie sie naczczo?
moj gin odrazu zapisal m 75...
Dziewczyny założyłam nowy wątek "cz.15", bo ten jest już strasznie dłuuuugi.

Daria to mamy tę samą "doktórkę" ;) Ja tez mam pakiet w Polmedzie. Własnie jutro mam wizytę.

Tylko mam tez doła. Moja córka ma zapalenie oskrzeli, od czwartku się leczy. W piątek ja też poszłam do rodzinnego bo tak mnie bolało gardło, miałam gorączkę i było mi ogólnie bardzo słabo. Lekarz powiedział, że mam ssać Tantum Verde 4 razy dziennie i mi przejdzie. Niestety dziś jest wtorek a mi nie dośc że nie przeszło to boli mnie ucho, straciłam głos, ciągle mam ataki kaszlu, które z powodu bólu gardła są nie do zniesienia. Na dodatek od 3 dni mam bardzo czeste skurcze macicy a dziś przeczytałam, że to taki uporczywy kaszel może je powodować :/
Teraz mam dylemat: wziąć dziś Bioparox, czy czekac do jutra na wizytę, w dodatku u kogoś kto na ból gardła i ucha kazał mi ssac tantum...?
mammamia idz koniecznie do innego lekarza!!! jak masz zapalenie ucha to p********... mój brat to miał kiedys... albo angina to moze byc. Najlepiej idz dzis-moze uda sie do jakiegos dobrego prywatnie?? Niestety mojego rodzinnego Ci nie polecę bo sama chce zmienic :/

Ale ja bym nie zwlekała...
Jak masz jutro wizytę u gin to może poczekaj do jutra, ona też Ci przecież coś przepisze. Jesteś zadowolona z Pobłockiej?

A gdzie jest ten 15 wątek?
Tylko jak tu jechać gdzieś prywatnie kiedy mam dziecko z zapaleniem oskrzeli w domu? :( Mąz się urywa jutro z pracy żebym mogła iśc do ginki więc dziś nie da rady. :/ Chyba zostanie mi poczekac do jutra...
Tak Daria, jestem zadowolona. Jakoś zdecydowanie zajęła się moją ciążą cały czas mając na uwadze moje wcześniejsze poronienia. I podoba mi się, że ona woli dmuchac na zimne niż ryzykować. Dlatego m.in. kłuję się w brzuch codziennie. I nie obrusza się tylko chwali wrećz kiedy jej mówię, że byłam na konsultacji czy USG u innego lekarza.
A propos glukozy. Też dostałam od razu na 75
ach..no tak...masz jeszcze malucha w domu :/ to moze rzeczywiscie nie masz wyjscia... oby Ci przeszło....
dzięki okruszku...
Mammamia,
Pisałam Wam jakieś tydzień temu, że jestem strasznie chora na anginę.
Wczoraj byłam na kontroli u mojej zaznajomionej internistki. To b. dobra lekarka i to na NFZ. Niestety nie przyjmuje już od jakiegoś czasu pacjentów nowych, bo ma tylu teraz, że ich nie może "obrobić". Zatem nie ma sensu polecać, bo i tak nie przyjmie.
To lekarz z powołania przez duże P. Pomogła mi i po wczorajszym badaniu wyszło, że oskrzela czyściutkie, a gardło zdrowe.
Piszę o tym jednak dlatego, że ufam tej lekarce bardzo.
Zapisała mi leki, bo naprawdę gardło miałam 8 dni temu tragicznie zawalone, nie mogłam dosłownie oddychać.
Okazuje się, że jest sporo leków dla ciężarnych i karmiących. W ulotce w nich jest też napisane, że można je zażywać w ciąży wg wskazania lekarza. O dziwo antybiotyki bezinwazyjne dla płodu też.
Zatem warto pójść do lekarza i dopytać. Takie męczenie się z anginą której nie wyleczymy, też nie jest dobre dla płodu. To może spowodować u matki zapalenie oskrzeli, a potem nawet zapalenie płuc, a tego już się takimi light-owymi lekami wyleczyć się nie da, zatem nie miejcie to na uwadze.
tak Myszka, tak masz rację.. tylko zmienili nam lekarza rodzinnego i teraz wiem, że bede musiała poszukać innego. Bo jak tak może być, że ide do lekarza, widzi, że gardło zrypane, ucho boli i mówi mi "i co ja mam z panią zrobić?"
Daria tu jesteśmy teraz
http://forum.trojmiasto.pl/CZERWCOWE-MAMUSKI-2010-cz-15-t153399,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

do góry