Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 cz.14

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
tamten niemiłosiernie długi i ciężko przewijac :)

mam nadzieję, ze najbardziej aktualna lista...
jak nie to niech ktoś znajdzie aktualniejszą i wklei ;)

5.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 – perła - chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 – cecha - chłopczyk
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
to bardzo dobre ułożenie, tak układają się dzieciaki prawidłowo do porodu fizjologicznego.
3oko ja byłam na pogrzebie babci w styczniu i nie wyobrażam sobie że mogłoby mnie tam nie być... Niestety nie mogłam jej odwiedzić w ostatnich chwilach w szpitalu, nad czym bardzo ubolewam :(
Co prawda nie słyszałam o takich przesądach, ale jak sama wiesz...przesądy głupie są :)
Okruszek, a wiesz że mamy wspólnych znajomych? mój mąż pochodzi z tej samej miejscowości co Ty, bywasz w Nemrodzie?
Ja byłam na pogrzebie ciocio-babci jakieś dwa tygodnie temu. Nikt mi nic nie mówił, że nie powinnam iść. Wręcz teściowa się obraziła, że nie poszłam na stype ....
No proszę :) W Nemrodzie nie bywam (bo już tam długo nie mieszkam-w sensie w Malborku, nie w Nemrodzie hehe) ale i tak nie bywałam, bo zawsze było mi za daleko :)
Za to mój brat do dziś jest stałym częstym bywalcem, a z tego co się orientuje to przychodzą tam sami stali bywalcy?
tak tak, jak jestesmy w Malborku to zawsze zachodzimy, jednak teraz już nie do rana bo tam siekiere można powiesić tyle dymu. Twojego brata kojarze, spytaj sie go o Tykusa - małż mój :)
oki, zapytam czy zna takowego Pana i jego Małżonkę :)
Uff, ja już po powrocie z Izby Przyjęć . Jest ok, bóle brzucha są od kręgosłupa, a szyjka w porządku. Strachu się najadłam, ale teraz już dobrze.
3oko fajnie wiedzieć, że ktoś o mnie mysli :)
No i używamy takiego samego kremu, choć ja dopiero od miesiąca :p

A propos przesądów... w mojej rodzinie jest bardzo smutna prawidłowość- zawsze kiedy któras jest w ciąży - ktos umiera. To zazwyczaj bliscy wiec nie ma mowy o tym by nie pójść na pogrzeb. Tak było z moimi ciotkami, siotrą, szwagierkami. Teraz nikt nie umarł i mama już się martwi na kogo trafi (!!??) Ja ją pocieszam, że przecież uspiła 2 mies. temu swojego psa więc już nikt nie umrze. Potworne, co?
A ja sama zostałam matką chrzestną 20 lutego mojej ukochanej siostrzenicy :) 9 lat na to czekałam, ale siostra się zdecydowała wreszcie! I nie mogę mysleć przesądami, bo wtedy jaki sens miałby np ten sakrament? Pytanie byłoby takie: w co ja tak naprawdę wierzę?
Z tymi ludowymi przesądami śmiesznie jest.

Ja zostałam chrzestną w 3 tyg. ciąży (wtedy jeszcze nie wiedziałam, że jestem). Ale baby gadały, że to tak jakbym swoje własne dziecko już chrzciła i albo jednemu albo drugiemu coś się stanie.

Tak samo mówią, że ciężarna nie powinna chodzić na śluby, bo przyniesie pecha.

A z tymi pogrzebami to może jeszcze coś być z dawnych czasów. Babcia mi opowiadała, że kiedyś trup leżał 3 dni w mieszkaniu, a 3 nocy było jakieś czuwanie i modlitwy. A wiadomo, że taki trup wydala z siebie różne dziwne rzeczy w tym pewnie mnóstwo zarazków, bakterii i różnych takich (szczególnie pewnie latem) i pewnie wtedy nie pozwalali ciężarnym chodzić do tego trupa.
A przesądy jeszcze takie znam:

- nie wolno niczego smażyć, bo tam gdzie kapnie tłuszcz - dziecko będzie miało znamię

- jak kapnie woda przy zmywaniu naczyń na brzuch to dziecko będzie "poplamione"

- nie wolno nosić łańcuszków ani nic na szyi, nie wolno przechodzić pod kablami ani linkami na bieliznę, bo że maluch owinie się pępowiną

- nie wolno obcinać włosów, bo dziecko będzie głupie

- nie wolno patrzeć na krwawe rzeczy lub na kalectwo, bo będzie chore dziecko

- nie wolno uprawiać seksu w czasie ciąży, bo dziecku będą ropiały oczka

- nie wolno skakać przez kałuże, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem

- jak się kobieta przestraszy a następnie dotknie jakiejś części swojego ciała to dziecko będzie miało w tym miejscu znamię

- nie wolno patrzeć na księżyc, bo dziecko będzie łyse

- nie wolno patrzeć na słońce, bo dziecko będzie płaczliwe

- nie wolno patrzeć przez wizjer ani inną dziurkę, bo dziecko będzie zezowate

- nie wolno patrzeć na nikogo brzydkiego, żeby dziecko nie było brzydkie

- nie wolno patrzeć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z innym kolorem skóry

- nie wolno patrzeć na ogień, bo dziecko będzie miało czerwoną plamę na czole

- nie wolno słuchać zapowiedzi przedślubnych, bo dziecko będzie głuche

Ale jedyny przesąd w jaki warto wierzyć to ten, że jak ktoś ciężarnej odmówi to go zjedzą myszy (lub też, że u niego w domu zalęgną się myszy), hehe :)

A gdzieś jeszcze wierzą, że ciężarna kobieta potrafi rzucać klątwy ;)
A jeszcze takie:

- nie wolno siedzieć z założonymi nogami, bo dziecko będzie miało krzywą główkę

- nie wolno malować ust na czerwono, bo jak będzie dziewczynka to zostanie prostytutką

- trzeba uważać żeby podczas prania albo zmywania nie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem

- nie można jeść kiszonych ogórków, bo mleko skwaśnieje

- nie wolno wystawiać się na słońce, bo mleko się zsadzi

- jak jest zgaga to będzie dziewczynka lub chłopiec z bujnymi włoskami

A po porodzie:

- pierwszy raz do karmienia przystaw dziecko do prawej piersi, gdy przestawisz do lewej bedzie mankutem,

- nie wolno przechodzic nad dzieckiem, gdyz nie urosnie,

- nie wolno nic zaszywac na dziecku, gdyz zaszyje sie mu rozum,

- trzeba zawiesic nad dzieckiem czerwona wstazke, zeby nikt go nie zauroczyl.
dobrze ze ja urodzę małego murzynka, nie bedzie widać żadnych plam i znamion na jego ciele:) na pewno mąż sie ucieszy :):):)
ja pieprze :) nie wierzę :D
Co jeden przesąd to lepszy!!!!!!! To właściwie moje dziecko powinno już być zgodnie z tymi przesądami dead ;)
Jakby wierzyć w te wszystie przesądy to jakie dzieci by się rodziły hehe. Mało by było "normalnych" dzieciaczków!
KAMYK1 nie słuchaj koleżanki, jakby to ułozenie było nie takie jak trzeba, to by lekarz cos powiedział.

"- nie wolno patrzeć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z innym kolorem skóry" to chyba najlepsze, hehe

Mi się najbardziej podoba ten o seksie i zaropiałych oczkach ;)
ten o seksie jest the best :)
nie słyszałam wcześniej...

Kamyk...użożenie główką w dół jest jak najbardziej wskazane :)
Daria,
ale się uśmiałam hi hi hi...
najlepsze było wg mnie to, że nie można patrzyć na mężczyznę innej rasy, bo dziecko urodzi się z tym kolorem skóry ......
fiu, fiu - myślałam, że nie od patrzenia, ale od czegoś innego...... na mężczyznę innej rasy, dziecko może być innego koloru skóry, niż tatuś ;-))))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

do góry