Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 cz.14

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
tamten niemiłosiernie długi i ciężko przewijac :)

mam nadzieję, ze najbardziej aktualna lista...
jak nie to niech ktoś znajdzie aktualniejszą i wklei ;)

5.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 – perła - chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 – cecha - chłopczyk
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nasz dzidziuś też był ostatnio w położeniu podłużnym główkowym.

Jak piszą w http://mediweb.pl/womens/wyswietl_vad.php?id=654:

"Prawidłowym położeniem płodu jest położenie podłużne główkowe kiedy płód leży wzdłuż długiej osi ciała matki, z główką znajdującą się na dole"

Także się ciesz, bo to dobrze przecież :)
Wiecie co, mam ostatnio bardzo wzmożone pragnienie, stale mam przy sobie jakiś soczek i sącze go praktycznie cały dzień a i tak chce mi się pić. Stale chce mi się pić! Też tak macie?
A mi też się wydaje, że Maluchy nasze mają jeszcze dużo miejsca i jeszcze będą zmieniały pozycje kilka razy conajmniej.

Ale miałam ciężką noc !
Myślałam, że umieram przez to straszne gardło - jest totalnie zawalone.
Chciałam w nocy już budzić męża, żeby robił mi tracheotomię, może rurka, by mi pomogła oddychać. Jakiś koszmar !!! Myślałam, że się uduszę !!!
Przed ciążą angina mnie dopadała ok. raz w roku, ale jakoś te objawy były do zniesienia. Teraz w ciąży jest zdecydowanie gorzej.
Na szczęście antybiotyk mam bezinwazyjny i nie groźny dla Malucha + całą furę lekarstw innych - liczę, że pomoże to wszystko, ale jest ciężko....

Daria,
a jakie masz wyniki glukozy ?
Pić się podobno chce, jak jest podwyższony cukier, ale jest też mnóstwo innych przyczyn.
Po prostu organizm potrzebuje więcej teraz płynów, ale to dobrze, gorzej jak pić się nie chce i trzeba się zmuszać......
Większość dzieci przyjmuje pozycję "wyjściową" po 32 tyg. ciąży. Ale często jest tez tak, że prawidłowo ustawiają się w ostatniej chwili. W przedostatnim badaniu nasza Fasolka była ułożona poprzecznie, a w ostatnim już podłużnie. Także się jeszcze kręci.
Właśnie nie miałam jeszcze glukozy
moje dziecię jest na arzie pupcią w dół...więc jeszcze czekam aż sie odwróci ;)
Moja też jest ułożona pupą na dół i napiernicza mnie w jelita i pęcherz, dziś w nocy byłam 5 razy w toalecie :/ , chyba robi mi trening nocnego wstawania ;)

A mięśnie Kegla też ćwiczę. Najlepiej wychodzi to podczas sikania, tzn. spróbujcie powstrzymać mocz kilka razy w czasie jego oddawania - im dłużej uda się wam go powstrzymać, to macie tym mocniejsze mięśnie Kegla. A tak nawiasem mówiąc - mięśnie te przydają się też w sypialni ... :):)

ja mięśnie Kegla nawet bezwiednie ćwiczę...został mi taki nawyk po ćwiczeniach pilates kiedy namiętnie na nie chodziłam
Tak sobie przypomniałam teraz, a właściwie to mi mama przypomniała, że u moich rodziców w domu, jest wózek do zabawy - mój, którym ja się bawiłam, gdzieś zakitrany - moi rodzice mają na szczęście b. dużo miejsca. Pamiętam go jak przez mgłę, ale był piękny.... taki duży, dla dziewczynki w wieku ok. 4-5 lat, na metalowym błyszczącym stelażu, z dużymi szprychowymi kolami, taki stylizowany na retro. Wujek mi go przywiózł z Niemiec na chyba 5 urodziny. Ale będzie miała moja Córeczka do zabawy pamiątkę z mojego dzieciństwa......
askomocio, a ja czytałam że nie wolno ćwiczyć tych mięśni podczas sikania, bo nie wypływa wówczas cały mocz i może dojść do infekcji :/
ćwicz lepiej w sypialni ;)
Okruszku, rozmawiiałm o tym z moim gin i po części masz rację, ale tylko, gdy robi się siusiu w "obcym" miejscu (ryzyko infekcji) lub na "małysza" (czyli gdy masz spięte mięśnie ud i nie siadasz swobodnie na deskę - a to najczęściej robi się w obcym miejscu), to można się do końca nie załawić.
W ciąży i tak latamy co 5 minut do toalety, bo nas nasze bąble uciskają i mamy zwiększony przerób w nerkach, a infekcję możemy złapać, tam gdzie jest brudno, publiczne toalety, niedomyte ręce...
Ćwicząc mięśnie Kegla pod sam koniec oddawania moczu nigdy nie miałam wrażenia, że jeszcze coś tam zostało, bo właśnie wtedy mamy nad tym większą kontrolę i możemy spokojnie dosiusiać się do końca :)
oki, to gut :)
świetne te przesądy:)))
Ale lecicie z tymi postami.

Mam problem z kręgosłupem, boli mnie jak diabli, chodzę przez to jak jakaś babcia 80-letnia albo i starsza. Mąż mi ciągle każe się oszczędzać, ale ja przecież nie robię nic od czego mogłoby mnie tak boleć, ani nic nie dźwigam, ani sie nie schylam niepotrzebnie przecież. Nie wiem czy wpływ na to ma fakt, że przez zaledwie tydzień brzuch mi niemiłosiernie urósł. Jak mnie dziś znajoma zobaczyła, to nie mogła uwierzyć, że dopiero 5 miesiąc skończyłam.

Ja mięśnie kegla ćwiczę, ale tylko jak mi przypominacie :D

Ja wróciłam od lekarza. Mała ma 795 g. Jest ułożona pośladkowo, od samego początku, lekarz się śmiał, że rzadko się zdarza, żeby mała pacjentka tak go pokopała :) Przez całe USG tak kopała, że aż brzuch skakał, było to widać na USG. Wszystko jest dobrze. Bardzo się cieszę, dostałam nawet płytkę.
Kręgosłup też mnie boli.
Wtrącę się, ale może Was to zainteresuje :-) :

"WIOSNA W SZAFIE, czyli kiermasz odzieży, zabawek, książek organizowany przez Centrum Edward oraz "Forumki" Trójmiasto - Niedziela 21.03.2010 godz. 11.00-13.00
Jeśli chciał(a)byś wymienić się, kupić, sprzedać lub oddać zbędne: swoje ubrania, odzież ciążową, dziecięce ubranka, zabawki, książki, biżuterię, a jednocześnie spędzić miły czas przy pysznej kawie, herbacie zapraszamy do Centrum Edward na giełdę rzeczy używanych w niedzielę 21.03.2010 w godz. 11.00 – 13.00
Wstęp: 5 zł
Prosimy o wcześniejsze zgłoszenie chęci uczestnictwa w warsztatach pod nr tel.: 58 511 02 44 lub 509 701 802, e-mailowo: centrumedward@gmail.com lub osobiście w Centrum Zabaw Twórczych Edward (ul. Rodakowskiego 3a, 80-304 Gdańsk-Oliwa) "
Zapowiada się dużo małych ubranek :-)))
Mnie bolą plecy, ale tylko pod lewą łopatką. Dziwne... Często tak boli że nie mogę leżeć ani siedzieć, małża wtedy molestuje żeby mi masował to miejsce i przechodzi. A śpię ostatnio w pozycji bocznej ustalonej, tylko że pod ręką i nogą mam poduchę. Nie jest to super wygodna pozycja, ale tylko w takiej plecy mnie nie bolą. Jak przestają boleć to się przekręcam. Brzuch mi już od dawna w spaniu przeszkadza, ale się zaczęłam przyzwyczajać, teraz tylko te plecy mnie drączą. A i zgaga, często spać nie mogę przez zgagę :(
A wy jakie pozycje do spania teraz preferujecie
ja tylko i wylacznie na boku, na wznak nie dam rady bo boli...a jak w nocy sie przekrecam z boku-przez środek- na drugi bok to mi lupie w krzyżu, wiec zawsze sie obudze:(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry