Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 cz.14

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
tamten niemiłosiernie długi i ciężko przewijac :)

mam nadzieję, ze najbardziej aktualna lista...
jak nie to niech ktoś znajdzie aktualniejszą i wklei ;)

5.05 - Nataluś ~chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper~chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami~chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82~ chłopak Hubert
04.06 - sylver~dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko~chłopczyk
06.06 - kamila101~chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja~dziewczynka~Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia - dziewczynka - Gabrysia :)
24.06 - Myszka
25.06 - dorciag - dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś- dziewczynka- Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 – perła - chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 – cecha - chłopczyk
~maja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny, właśnie zadzwonił do mnie kierownik żeby spytać na kiedy mam termin porodu, bo z kadr się pytają. Po co im to? Czy to już sygnał, że mi nie przedłużają umowy?
No to niefajnie bywa z tą pracą, a ja myslałam, że tylko mi tak nie wychodzi:/
Ja od wakacji szukałam pracy i nic. W końcu znajoma zaproponowała mi etat od stycznia. Z tą propozycją wyszła w pażdzierniku kiedy ja byłam już w ciąży choć jescze o tym nie wiedziałam. W listopadzie powiedziałam jej o dziecku i że bardzo bym chciała pracowac do czerwca, kurcze, w myslach gotowa byłam nawet w wolontariacie tak mi brakowało pracy, ale ona się wykręciła, ze w ciązy to nie bardzo chce zatrudniać itd. Ja ją rozumiem (trochę) boi się, że zatrudni taką a potem ona pójdzie na chorobowe i tyle bedzie z niej pożytku. A mnie naprawdę zależało na tej pracy. I mimo, że ta kobieta ma dwójkę małych dzieci i wydawac by się mogło, wie jak trudno mamie z małym dzieckiem coś znależć, to jednak każdy się chroni...
Nie wiem co będzie potem. Z pierwszą córką bardzo chciałam być przez 3 lata w domu i był to najpiekniejszy czas dla nas. Teraz już (stety-niestety) chyba nie dam rady :/
Aniouka juz o tym myslalam, niestety moj krąg znajomych jest malutki-nie jestem z trójmiasta, mieszkam tu od roku a znajomych jakich mamy to pracują albo u swoich rodziców albo niestety pomóc nie mogą. No ale nie tracę nadziei. Może sie ruszą wyjazdy za granicę na stocznię, bo dotej pory tak moj Slaw pracował ale z drugiej strony jak pomyślę że będę sama:( to też mi smutno. No ale albo wóz albo przewóz :>
Mimii to przykre, co piszesz. Może popytaj wśród swoich znajomych, czy nie wiedzą o jakiejś pracy. Ja tak pomogłam mojemu mężowi. I choć teraz ma pracę to ciągle wysyła swoje cv i nikt się do niego jeszcze nie odezwał..
Dzięki Nataluś :)
Nie wiem jak mu pomóc w szukaniu pracy, choć facet sam powinien sobie poradzić. Chciałabym go wspierac i coś pomóc, bo widzę że się stara jak tylko może ale cały czas jakiś oszust, ktory daje ogloszenia podcina mu skrzydła;> Nawet nei zdajecie sobie sprawy ilu jest oszustów.... koszmar, bo biedni, bezrobotni ludzie, często sfrustrowani szukają pracy a taki oszust czerpie z tego zyski. Az serce się kraja...i krew człowieka zalewa.
Chociaz u mnie bardzo fajnie się w pracy zachowali. Sama przełożona namawiała mnie zebym poszła sobie na zwolnienie bo praca nie jest najważniejsza, ale ona świeżo w temacie, bo sama wróciła latem z macierzyńskiego
No naprawdę! To jest straszne jak są traktowane kobiety w ciązy i matki. To ma być polityka prorodzinna!!!! Namawiają kobiety do rodzenia ale jak tu rodzić w takiej rzeczywistości! Żłobków nie ma, wychowawczy bezpłatny, pracy nie ma, nic nie ma! A w razie czego pomocy tez z znikąd nie ma!

Mimii - mój narzeczony szukał w pażdzierniku pracy jako kierowca właśnie przez jakieś tam ogłoszenia i nic, a jak dał swoje ogłoszenie to naraz z 5 firm dzwonili, no i sobie wybrał, ma teraz super warunki i jest bardzo zadowolony, może też spróbujcie dać ogłoszenie. Powodzenia.

Ja nie pracuję i nigdy nie pracowałam, po maturze zaszłam w ciążę, potem siedziałam z małym w domku, no i teraz znów ciąża:) Hi hi nie dane mi pracować:) Ale czasami brakuje mi wyjścia z domu itd. Wszystko ma swoje plusy i minusy.

Ech zimno... mam już dość zimy... Zasiałam jakiś miesiąc temu różne zioła bo myślałam że za miesiąc czyli teraz to już je na taras wystawię i tam sobie będą rosły... a tu zima. I gdzie ja mam to trzymać... Tak ładnie powyrastały. Trzymajcie się:*
Hej!!
Dziewcyzny temat praca i temat opieki zdrwotnej w naszym kraju to tematy rzeka i nie ma co ich podejmowć, bo każda z nas sie zdenerwuje a w ciąży to nie jest wskazane. Teraz cieszmy się ze swoich brzuszków i z kinderniespodzianek, choc nie pwoiem ze tez sie martwię co bedzi epo macierzynskim. Jak pomysle o szukaniu pracy to szlak mnie trafia-bo kiedys szukałam i szukałam i trwało to bardzo dużo. Z resztą nie tylko nam ciezko z pracą. Moj partner tez szuka pracy, dotchczas pracowal na stoczni-wiecie ze zamykneli i mnostwo mezczyzn i kobiet bo tez tam pracuja zostali z kwitkiem w reu. Takze on szuka kazdej pracy i jest taka lipa ze szok. Njalepsze jest to, że np na kierowce czy kuriera pracodawcy czekają nacv(to oczywiste) i na list motywacyjny!!!! No cholera jasna.... list motywacyjny, BZDURA!!! Ludzie szukają pracy bo jej nie mają, a ni e dlatego że firma daje możliwosci rozwoju itd. No krew zalewa. Ale taka juz nasza szara polska rzeczywistosc!!!

Badzmy dobrej mysli, dzieciaczki neich rosną, rozwijają się, a my bedziemy wkoncu ustaysfakcjonowanie pracą kiedy przyjdzi ena to czas:)

Ja dzis zalegam w domku, moze jaies porzadki antytajfunowe wykonam:)

Milego dnia:)
dla mnie też jest to temat bardzo drażliwy niestety. takie traktowanie kobiet jest chore po prostu. ehh, nie nakręcam się, bo nie wolno mi się dnerwować podobno ;-)
miłego dnia
perła, zrozumiałe-jak ja zobaczyłam w TVN jak potraktowali tą kobietę to nie chciało mi się wierzyć, że ciąża może być takim problemem w pracy! Ja całe szczęście tego nie miałam. U mnie każda dziewuszka właściwie na początku ciąży idzie już na zwolnienie-taka specyfika pracy. I nikt krzywo na nikogo nie patrzy z tego powodu.
Mimo wszystko ja po macierzyńskim będę próbowała zmienić pracę-bo ta którą mam teraz nie jest zła, ale wolałabym spróbować czegoś innego. Zwłaszcza że teraz mam pracę zmianową, w święta i weekendy też-więc to nie dla mnie :/ Bo w nocy, święta i weekendy to ja chcę byc z moim Ukochanym i teraz już też z Anią :D
Generalnie sytuacja kobiet u nas w kraju nie jest taka różowa jak się niektórym wydaje :-( Ostatni przypadek tej bebeczki, którą TVN pokazuje, że jak zaszła w ciążę to ją zwymyślali i zwolnili - na szczęście nagrała rozmowę i sprawa jest w sądzie ale ona jest w 5-tym mc i po co tyle nerwów!!
Ja rozumiem również pracodawców, którzy sie boją, że im pracownica będzie na l4 ale z drugiej strony powyżej 30 dni w roku i tak płaci to zwolnienie zus! Tak to wszysyc płaczą, ze mały przyrost naturalny i nie będzie miał kto na emerytury zarabiać a tak to problem jak się ciąża pojawi! A pańswto tak pomaga, że na "Orliki" to kasa jest a na żłobki państwowe jakoś nie ma!

Przepraszam za tak długą wypowiedź ale ten temat mocno mnie bulwersuje!

na wychowawczym możesz pracować na pół etatu, gdybyś chciała.
Co do pracy, to jak już pisałam u mnie wyjaśni się w przyszłym tygodniu, czy już na macierzyńskim będę musiała szukać innej pracy czy też nie
wychowawczy trwa 3 lata, niestety jest to urlop bezpłatny.

ja nie pracuję już 3 lata odkąd zaszłam w pierwszą ciąze, najpierw L4, potem macierzyński, potem zasiłek dla bezrobotnych, a teraz od 2 lat tylko siedzę w domku z córką i pewnie przez kolejne 3 lata to się nie zmieni, bo znowu nie będę miała serca zostawić maleństwa w domu.
U mnie był pierwszy tydzień straszny! Nudziłam się okrutnie, wstawałam wcześnie, martwiłam się co tam w pracy, czy dziewczyny dają radę. Ale już mi jest całkiem dobrze. Do tej pory byłam "ustawiona", żeby wszystko robić szybko, szybko zakupy, szybko obiad, szybko sprzątać, szybko wstawać, szybko się wyszykować. A teraz robię sobie wszystko powolutku i już fajnie leci mi czas, już się nie nudzę :)
z tego co mi wiadomo to wychowawczy trwa 4lata.

Ja też na L4, a co tam :) Na początku troszku mi się nudziło, ale teraz to nie mam na nic czasu :)
Po to jest L4 w czasie ciązy płatne 100% żeby z tego korzystać, no nie? A z resztą drugiej takiej okazji na tyle wolnego to już w życiu nie będzie (chyba, że 2 ciąża)!

A słuchajcie, orientujecie się jak to jest z urlopem wychowawczym? Ile taki urlop trwa?
Hej!!!
Ja tez nie mam pracy :( nadal jestem na L4, potem macierzynski i szukanie pracy, ale chyba nie od razu po macierzynskim. Nie moge ostatnio spac, 3-4 h oczy jak 5zł. Masakra jakas.No nic moze dzis bdzie inaczej.
Podoba mi się ,że macie takie spokojne i rozsądne podejście do tematu
L4. Sporo w internecie naczytałam się przepełnionych złością tekstów o tym , że kobiety chodzą na L4 najczęściej z lenistwa etc..
Ja uważam ,że dobre samopoczucie przyszłej mamy i dziecka najważniejsze. Skoro pracujemy i oddajemy Państwu połowę naszych zarobków i jeszcze mamy odwagę w tym niełatwym kraju podjąć się trudu macierzyństwa to powinnyśmy być w tym czasie chronione.
mi lekarz też nie dał wyboru. praca albo dziecko. wybór był prosty. mimo wszystko jest mi ciężko. wyprawie młodego do przedszkola i dalej nie ma w zasadzie nic do roboty. ile można robić obiad? sprzatać nie mogę, dużo chodzic tez nie. zdaję sobie sprawę z tego, że niebawem zatęsknie za takim nieróbstwem, ale póki co mam dość!!!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry