Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010 cz. 15 :))

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć Mamuśki.

05.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anusia:)
05.06 - Aniouka ~ dziewczynka, wstępnie Zuzia
5/6.06 - 3oko ~ chłopczyk
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopiec ?
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - dorciag ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek
29.06 - aniuko
30.06 - jolla
01.07 - cecha ~ chłopczyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma w morfologii,. Trzeba po prostu zbadać TSH. :) Ale w ciąży bywa niemiarodajne. Więc najlepiej zrobić też przy okazji fT4
jakie trzeba zrobic badanie krwi żeby sprawdzić te tsh? w zwykłej morfologii chyba tego nie ma co?
No to już wiadomo, będzie dziewczynka, póki co Alicja
Poproszę o aktualizację listy.
a ja nie mam niedoczynności ani nadczynnosci a euthyrox musze brac do konca życia:/ Mój poranny rytuał:/
A w ciąży endokrynolog wywołała mi lekami nadczynność bo niby tak jest wskazane w hashimoto. Widoxcznie miała rację bo wszystko jest dobrze.

Byłam własnie u ginki i powiedziała, że na jej oko to jutro u laryngologa dostanę antybiotyk jednak, bo źle to wygląda. Ucho boli, gardło też i rzypię jak stary pies.
wszytsko mi jedno szczerze mówiac, jestem już wykończona :(
ja też nie miałam objawów, tylko na badaniu ft4 wyszedł wynik w dolnej granicy normy. od niedawna przyjmuję euthyrox 25. zobaczymy jak będzie potem.

perła, do której SR na zaspie chodzisz - przy szitalu czy na Majewskich? płacisz coś czy na nfz? jak długo trwają zajęcia?

okruszek, zapisz się jak najszybciej na jakikolwiek termin, bo potem możesz się nie załapać. ja jestem zapisana na morenę (czekam ponad miesiąc, ale myślę, że warto). też myślałam o klinicznej (bo tam chcę rodzić), ale położna, do której dzwoniłam jakaś taka małokontaktowa, więc padło na morenę. poza tym, mężowi nie pasowały terminy ich zajęć
ja nie miałam żadnych objawów - wyszło w pierwszym badaniu krwi, że mam za wysokie tsh i się zaczęła obserwacja reszty hormonów :(
dziewczyny a jakie miałyście objawy przy niedoczynności?
Myszka ja przed ciążą nie miałam problemów z tarczycą. Niedoczynność wyszła mi w 10tc. Zaczynałam od dawki 50, potem 75 i dzisiaj przypisał mi 88. Zobaczymy co bęzie dalej.
Cześć dziewczyny :)

jeżeli chodzi o szkoły rodzenia, to wybieram tą przy klinicznej, tam też chciałabym rodzić - mają już wyremontowaną prodówkę :)

A dziś byłam na gimnastyce dla ciężarnych - w FitnesZone na Żabiance. Prowadzą ćwiczenia zgodnie z programem A9M (Aktywnych 9 Miesięcy) i było super, kręgosłup rozluźniony, pośladki, udka, łydki i ręce ruszone - rewelka :):). Bąbelek też zadowolony, bo fikała dziś dosyć mocno (mnie często mała tak kopie, że aż wydaję z siebie jęki).

Pozdrawiam brzuchatki :)
Kupiłam sobie syrop Prenalen dla kobiet w ciąży, farm. mi poradziła, że jest fajny. I rzeczywiście jest bardzo dobry - malinowy, mniam mniam. Już po pierwszej dawce złagodziło mi to drapanie w gardle :)))
Z tym terminem wg usg to jest tak, że lekarz czasem nie mówi jaka wychodzi z daty badania, ale jak zobaczysz sobie na wydruk usg to powinna tam być informacja, ze np. długość kości udowej odpowiada 20w3d, co znaczy że długość kości udowej jest jak u dziecka w 20 tygodniu i 3 dniu ciąży. I tak jest ze wszystkimi parametrami, obwód główki, obwód brzuszka itp. A potem komp. wszystko zlicza i mówi na ile tygodni dzidzia wygląda wg tych parametrów.
Okruszku, tak, moja mama mieszka we Fromborku
Magda81,
to dzielna z Ciebie dziewczyna, jeśli tak dobrze Ci poszła ta glukoza.
A ja euthytoxu biorę dawkę 100. A Ty ile dostałaś ?
Dla porównania przed ciążą byłam na dawce 25 i wyniki miałam super.

Nie martw się zwiększeniem dawki. To standard w ciąży - im "starsza" ciąża tym wyższa dawka. Moja endo mówiła mi, że kobiety w 9 m.c. potrafią brać wskazane dawki nawet 300 - byłam w szoku !
Ale zdrowie Maleństwa najważniejsze. Musimy niestety to przejść - po ciąży spokojnie wszystko wróci do normy.
No to jestem po glukozie :) O dziwo baardzo mi smakowała i wypiłabym wiecej jakby trzeba było hihi
Po powrocie do domku zjadłam śniadanko i kawałek serniczka na deser :) Także mnie nie zemdliła ta glukoza.

Byłam też u endokrynologa i znowu zwiększył mi dawke eutyroxu bleee
Tantum verde pomaga, ale we wczesnym etapie - jeśli nie pomoże w 1-2 dni, a jest jeszcze gorzej, to nie czekałabym, tylko leciała do internisty.
Nie możemy się ciągle bać, że leki zaszkodzą dziecku, bo jak my się totalnie rozłożymy, to dla dziecka będzie gorzej niż jeśli będziemy leczone, oczywiście odpowiednimi lekami.
Polecam też bioparox, to antybiotyk do psikania, ale on nie jest szkodliwy dla płodu na 100 %, bo nie przeniknie przez łożysko coś, co stosujemy zewnętrznie, czyli psikając do nosa lub gardła. Ale on musi być podany też odpowiednio wcześnie, jak choroba się jeszcze nie rozwinęła.
Polecam też płukanie gardła wodą z sodą (jest skuteczniejsza niż woda z solą). Fakt, paskudne i jest po tym zgaga okrutna, ale na anginę działa super.
HEJ:) Ja również małego rodziłam we wrześniu a lato na dodatek było wtedy upalne, przetrwałam dzięki lodom wodnym:D Termin miałam na 21 sierpień a urodziłam 07 wrzesień, czyli ponad dwa tygodnie...

Teraz obstawiam że mi wyznaczą termin cesarki od razu po długim weekendzie w maju:)
Fajnie by było:)

Ale pogoda...
kurde, coś mi się wylogowało :)
K. to ja ;p
Taaaa...Myszka wiem co masz na mysli bo i ja sama chodziłam do 42 tygodnia... w sumie to nie tyle się meczyłam, co bałam o łożysko, które już było "stare" i napędzało mi stracha, że dziecko bedzie niedotlenione albo co gorsze...
Termim miałam wg OM na 17 maja a USG na 25 maja a urodziłam 7 czerwca ha!

Tym razem wolałabym się nie spieszyć bo do 38 tyg. musze brac zastrzyki przeciwzakrzepowe. Jesli wtedy urodze to moge dostac krwotoku wiec potrzeba mi przynajmniej 5 dni żeby krew wróciła do stanu "normalnego".

No i Ciebie Daria też złapało widzę. Jak pisałam mi Tantum Verde już nie pomogło, ale pewnie było za późno. Polecam Ci tabletki bo dłużej inhalują w gardle niż spray.
co do szkoły rodzenia to nic nie wiem na ten temat. nie uczęszczałam ani w pierwszej ciąży ani teraz.

Syna rodziłam we wrześniu także zaliczyłam z brzuszyskiem letnie upały. straszne to było tym bardziej, że miałam zatrucie i byłam spuchnieta jak słoń. jednak lepiej męczyć się z zimowymi ciuchami w ciazy niż z letnim żarem z nieba.
słyszałam w radiu, że jutro taka sama pogoda :-/
Ja mam urodziny na koniec maja i chciałabym do końca maja mieć jeszcze z Małą pod serduszkiem.
Ale już w do połowy czerwca, jakby się pojawiła na świecie to byłoby fajowo. Termin mam na 20 czerwca.
Będzie już cieplutko i w ogóle, nie chcę chodzić o męczyć się latem do 42 tc, jak to co niektóre moje koleżanki miały....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry