Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010, cz. 16

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
15.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel?
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anusia:)
5/6.06 - 3oko ~ chłopczyk
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (?)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopiec ?
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - dorciag ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko
30.06 - jolla ~ chłppczyk
01.07 - cecha ~ chłopczyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aniuko bo to są przedpotopowe metody, mogą wyrządzić wiecej szkody niż pożytku, szczerze mówiąc jak napisałaś, że to przeszłaś to się zdenerwowałam bo podobno wszyscy lekarze wiedzą, że nie wolno tego robić... A to był jakiś stary lekarz?

Okruszek dość powaznie brzmi co napisałaś. Skoro ci te skurcze nie mijają to bez wątpienia lekarz musi Cię zobaczyć. Napisz jesli będziesz mogła czy wszystko ok. Wprawdzie wczesniaki się rodzą często i potem zyją w dobrym zdrowiu (jak mój małzon urodzony w 31 t.c) ale życzę nam wszystki żebyśmy jednak dotrwały do końca "dojrzewania".

3oko napisz co z Twoim brzuszkiem! Skurcze minęły??
dziewczyny juz jestem i zdaję relację...

Aniuko nie powinno naskakiwać się na brzuch bo wtedy dziecko za szybko "wyskakuje" i jest za duża zmiana ciśnień, a to już wiąże się niekiedy z bardzo powaznymi powikłaniami..... Jednak czasami tak właśnie pomagają rodzącym, bo za długo z kolei dziecko też nie może "wisieć" w kanale rodnym, a czasem matka nie ma siły go już wyprzeć. Nie wiem co lepsze-kleszcze czy wypchanie przez naciśnięcie brzucha?? Ps jesli juz to nie powinni NASKAKIWAC!!!! a tylko umiejętnie ucisnąć!!!!

Jesli chodzi o moją dzisiejszą wizytę-był w zastępstwie bardzo miły lekarz, wręcz wydał mi się lepszy od mojej prowadzącej... Nienawidzę jak facet gin mnie bada ale cóż... przemogłam się i nie żałuję!!! Dodatkowo zrobił mi usg-wyszła na 100% po raz drugi córcia-sama widziałam jej krocze :D
jesli chodzi o moje bóle podbrzusza-łożysko się na szczęście nie odkleja, wszystko jest ok, a te bóle to te skurcze Braxtona-Hicksa o których pisała mammamia nasza. Od 25c mogą występować, ale raczej sporadycznie (tak jak u mnie 1-2razy dziennie), jak częściej i intensywniej to raczej zgłoś się do gina.Poza tym troszku skróciła mi się szyjka, ale ponoc tak tez moze byc w tym tyg ciąży. Zalecił więcej odpoczynku, bo ja właściwie ostatnio w ogóle nie leżę... :/ A to sprzątanie, spacerki, przygotowania do przeprowadzki, wyjazdy do domku rodzinnego... jak mu o tym powiedziałam to przeprowadzkę w ogóle kazał odpuścić, a resztę z umiarem i żadnego chodzenia wielogodzinnego po sklepach :/
Na zgagę-odradził słodyczę, mocną kawę czy herbatę-ale co mam zrobic jak ja bez słodyczy nie wytrzymam ??? :D

Także Kochane moje-więcej odpoczynku i będzie git :D Ja jestem o niebo spokojniejsza..... ufff... miłego pięknego słonecznego dnia. Ja troszku poleżę a potem troszku nas spakuję...w końcu ktoś musi popakować te łachy i bibeloty :)
perła,
A dlaczego nie można naskakiwać na brzuch?
Pytam ,bo przy pierwszym porodzie mi lekarz właśnie tak robił mimo iż ponoć dobrze parłam. I właściwie do tej pory nie wiem dlaczego tak robił.
Okruszek, powiedz co Ci gin powiedział na te bóle, bo mi się wydaje że też takie mam, ale szybko przechodzą i są głównie w nocy albo jak długo jestem w tej samej pozycji, czasami jest właśnie tak że nie mogę się wyprostować, muszę rozmasować i przechodzi, albo jak dzidzia zacznie się ruszać to też przechodzi. Na początku nie wiedziałam czy to jelita czy to coś innego, ale czuć jak przy miesiączce, ale nie tak mocno (zawsze miałam bardzo bolesne miesiączki, raz się nawet poryczałam w pracy). Trudno mi teraz zlokalizować ból, bo pewnie się tam trochę wnętrzności poprzemieszczały.
perła fajnie, że piszesz, na pewno te informacje mi się przydadzą. Ja na początku też się bałam nacinania, ale jak słyszałam, że bez tego mogę "pęknąć" nierówno, to już wolę prostą krechę.. jeden wielki uśmiech :p
Hej!!!
Jaki piękny sloneczny poranek :D:D:D
Mamamia piszesz,że moj Borys bedzie kawal chlopa;> Taka waga to duzo jak na 33 tc?? No ale coz ma byc po kim wysoki :)
Okruszku tak napisz co i jak, ale pamietaj mysl tylko pozytywnie. Wiem,ze takie bóle bywają ale przyznam ze ja mialam raczej klocia nizeli te bole typu miesiaczkowego. Napewno jest dobrze, pewnie sie przeforsowalas zbyt duzo i stad te dolegliwoci. Bedzie gites ;)

A ja po zmianie czasu jakos lepiej spie:) Uf..budze sie w nocy na siku ale od razu zasypiam, nie mam juz 2 godzinnego czuwania nocnego :D Oby tak juz zostalo :)

Ja dzis kolejna pralke wstawilam z malego ubrankami :) Jeszcze 1 i fajrant i pakowanie torby :) Bo to juz niebawem :)

Pozdrowionka:)
ja dzisiaj w końcu dobrze spałam:) Zosia chyba też, bo nie czułam jej tańców:) a może po prostu tak twardo spałam, bo teraz czuje jakiegoś rock and roll-a:)
okruszku daj znać jak po wizycie! trzymam kciuki!:)
miłego dnia brzuchalki:)
czekam rzecz jasna do 11 godziny a nie 11 kwietnia :)
3oko, ja właśnie spanikowałam bo od jakiegos tygodnia pobolewał mnie brzuch jak na miesiączkę, ale tak znośnie, że się nie przejęłam, ale teraz leżę w łóżku i ten ból się znacznie nasilił i nie mija :/ czekam do 11 bo mam wizytę u gina. Boję się troszkę że coś z maleństwem nie tak...choć rusza się... :(
Hej mamusie :-) Byłam wczoraj na kolejnych zajeciach SR na zaspie w szpitalu - powiem Wam, ze póki co jestem zachwycona! Może warunki (aula i sala do ćwiczeń) pozostawiają nieco do życzenia ale kadra super!

Wczoraj był lekarz położnik, dokładnie opowiedział co gdzie i jak gdy poczujemy, ze się zaczyna... nr pokoi, po kolej jak będą badać, potem jakie leki są dokładnie podawane (można się nie zgodzić na leki), co robią (nacinają, chyba, ze ktoś wyraźnie nie chce - ale przekonał mnie do nacięcia muszę przyznać, choć bałam się tego panicznie) a czego nie (nie cisną na brzuch bo tego nie wolno robić i nie robią, nie używa się próżnociągów ani kleszczy, nie dają znieczulenia przy porodzie naturalnym ale tylko akurat wynika z... braku porozumienie anestezjologów z NFZ).
Przy tym mówił to w taki ciepły i wesoły (czasem bardzo :-) sposób, ze naprawdę dużo mniej sie boję!!!!
Polecam wszystkim!

Buziaki i życzę takiego pięknego słońca jak w tej chwili u mnie przez cały dzień!
Mimii coż za waga:D cztery dwojeczki :):)
Ale rzeczywiście - kawał mężczyzny:)
Hej!!!
Jutro wam opowiem o mojej wizycie u gin. Dodam w skrocie ze Borys wazy 2222g :) Duży chłop :)

Dobrej nocki :)
Witam, wszystkie przyszłe mamusie, zapraszam do nowego sklepu z odzieżą ciążową M jak Mama Gdynia CH Batory II piętro.
właśnie czegoś takiego nie chciałabym słuchać i i tak nie podejdę z boku (mimo, że ta kasjerka mi "kazała"). cóż, takie czasy...
Przy kasie jeszcze nikt mnie nie przepuścił, w autobusie tylko ze 2 razy chociaż jeżdże dosyć dużo, a brzuch mam widoczny, wiec niemożliwe żeby ktoś nie zauważył, tymbardziej że widze że na brzuch się gapią, ale ustąpić nie ustąpią.
Ale byłam niedawno świadkiem nieprzyjemnej sytuacji. Była w Biedronce dosyć duża kolejka, w kasie obok też ciężarówka stała, ale w bardziej zaawansowanej ciąży niż ja i kasjerka poprosiła ją do przodu. Na to jak się jakaś baba zaczęła wydzierać, że ona czworo dzieci urodziła i jej jakoś żadne specjalne względy wobec tego nie przysługiwały więc ona nie ma zamiaru jakiejś gówniary przepuszczać w kolejce! Kumacie to!? Akurat! Pewnie pierwsza zawsze się darła żeby jej ustępować i pełno rzeczy "na ciąże" załatwiała - to po pierwsze, a po drugie jak kobieta może coś takiego powiedzieć, skoro urodziła 4 dzieci to chyba wie z czym wiąze się ciąża! No to był skandal! Ale na szczęście wszyscy stanęli po stronie ciężarówki.
3oko jak takie skurcze to koniecznie do lekarza albo na izbe, nie wolno lekcewazyc takich rzeczy, moze sie skraca szyjka i wtedy trzeba duuuuzo lezec. Ja mimo zalecen do lezenia bede chodzic Do SR (w Cisowej-BOBAS)-JUTRO PIERWSZA LEKCJA:-), ale bede brala tylko bierny udzial w zajeciach-rozmawialam z pania prowadzaca i powiedziala ze ok, wole byc spokojniejsza, przypomniec sobie wszystki wiadomosci i oddychanie- duzo mi daly przy pierwszym porodzie.
no to faktycznie milo, mi ostatnio w sklepie starsza babka dosłownie wcisnela sie "wbiegając" babcinym krokiem do kasy... bez komentarza... :/ no ale to przeciez ta dzisiejsza młodzież:P
fajnie, że już chodzicie do SR:) my dopiero za 2 tygodnie.

a propos bakterii - jakiś czas temu też miałam bakterie w moczu, brałam tabletki i minęło. chociaż teraz wiem, że nie pobrałam próbki ze środkowego strumienia (czy jak to się nazywa) tylko z początkowego. przez to mogły mi wyjść fałszywe wyniki i niepotrzebnie faszerowałam się lekami.

a czy bolą was plecy (tak w krzyżu)? nie mogę sobie znaleźć miejsca w łóżku czy na krześle :(
ostatnio mam też zawroty głowy i mroczki w oczach. muszę zrobić morfologię, bo może coś nie tak z żelazem

a i dobra nowina - dziś w biedronce młoda kasjerka powiedziała, że mam podchodzić do kasy bez kolejki, bo ona czasem nie widzi kto stoi w kolejce.
to już druga taka sytuacja. wcześniej starsza pani upierała się w sklepie, żebym kupiła bez kolejki. tak więc od 7 miesiąca przestanę ustępować miejsca w autobusach :)))
Jesteśmy po pierwszych zajęciach w szkole rodzenia (Dobry Początek) - dostaliśmy dwie siatki z próbkami, broszurkami itd Położne wydają sie kompetentne i miłe. Na dzień dzisiejszy jesteśmy zadowoleni - zobaczymy jak będzie po kolejnych spotkanich.
3oko ja teraz tez misalam bole w podbrzuszu i na dodatek nogi jak balony-opuchlizna nawet 2-3 dni mi sie trzymala i okazalo sie,ze szyjka mi sie skraca.Dlatego tez bym na Twoim miejscu pojechala na pogotowie i to sprawdzila-dla swietego spokoju.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry