Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI cz.18

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
tamten już zamula

05.05 - Nataluś ~ chłopczyk Maksymilian(Swissmed)
18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anusia:)
5/6.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Beniamin/Ignacy
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ mała zagadeczka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk- Staś/Wojtuś (Wejherowo)
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Zaspa albo Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - dorciag ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bliźniak to wymagający partner dla rodziców. Wprawdzie nie ma z nim problemów wychowawczych, ale nieustannie zmusza swojego opiekuna do dokształcania. Jego pytania, z różnych zresztą dziedzin, są dociekliwe, a niezbyt precyzyjna odpowiedź go nie zadowoli. Bez przerwy czegoś poszukuje, nieustannie za czymś goni. Bywa roztrzepany, ruchliwy i ciekawy wszystkiego, co nowe. W późniejszym wieku ta gonitwa myśli może jednak doprowadzić do tego, że zbyt wiele spraw traktuje powierzchownie. Dlatego trzeba rozwijać zainteresowania swego małoletniego Bliźniaka, zwłaszcza językowe i artystyczne. Nie zdziw się także, gdy Twój mały Bliźniak będzie zbyt często zmieniał plany, przyjaciół i zainteresowania. On się zwyczajnie nudzi. Warto jednak poświęcić mu więcej czasu, choćby nawet po to, aby nauczyć go zamiłowania do porządku (to prawdziwa pięta Achillesowa dziecka urodzonego pod znakiem Bliźniąt), stałości w uczuciach i obowiązkowości. Nie jest to zadanie łatwe, ale nie niemożliwe.

Dziewczynki
To prawdziwa mamina pomocnica. Może odrobinę nadpobudliwa, ale to dziecko o gołębim sercu i wielkiej wrażliwości. Wspaniała partnerka do rozmów, ciekawa świata i ludzi. Artystka w tym, co robi.

Chłopcy
Mały Bliźniak bywa dość często kapryśny, nieustannie poszukuje nowych wrażeń, nie można go byle czym zadowolić. Trudno go zatrzymać w domu. Warto mieć na niego baczenie, bo nie ma nosa do przyjaciół. Każde odtrącenie czy zły wybór mocno przeżywa.

Rada dla rodziców
Bliźnięta to bardzo często natury dwoiste, dlatego trzeba pamiętać, że od ich wychowania sporo zależy. Umieją się szybko przystosować do nowych potrzeb, są komunikatywne, ale też potrafią być wyrachowane i skłonne do plotek. Walczmy zatem o zalety swoich pociech, delikatnie pozbywajmy się ich wad.
Może być tak, że niektóre rozpakują się dopiero w lipcu!
Ale większość bedzie Bliźniaków ;) podobno to fajny znak :)
Okruszku trzymam kciuki za Was- zdrówka:)

Rozpakowania się zaczną- już niebawem:) Ja troszkę Wam współczuję bo nie wiecie co i kiedy dokładnie. I nie wiecie na co się nastawiać. No ale za to będziecie miały niespodziankę:) Np na środku sklepu się zacznie- żartuję hi hi, nie życzę Wam tak:)
A w ogóle to u nas w wątku będzie dość znaczna rozbieżność w rozpakowaniach, bo ja mam początek maja, Iza 2 tygodnie po mnie, i Mimii też, a niektóre z Was aż na koniec czerwca. Także nasze maluszki to nawet z 2 miesiące różnicy będą mieć. Ale to dobrze, zawsze potem można podpytać o coś albo jakiś pomysł skraść:)

Ale mi nudno...
czas tak szybko pedzi... ledwo co byl watek nr 1 a juz niedugo zaczna sie rozpakowywania...
dobrze, że okruszek jeszcze w 2paku :) niech odpoczywa jak najwięcej
Ja już miejsce mam :) Ciuszków dostałam pełno od koleżanki. Dobrze, że nic nie kupowałam, bo chyba nawet we wszystko nie zdąże dzidzi ubrać, hehe :) Już nie mogę się doczekać kiedy zobacze moją dzidzie w tych słodkich śpioszkach... hmmm...
Hejka brzuchatki !

Dobrze, że Okruszek ciągle w 2-paku - im dłużej tym lepiej. Ciekawe czy zosatwili ją w szpitalu czy może odpoczywać w domku?!

Ja dzisiaj zamierzam zrobic miejsce w szafie dla Liwi, ale jakos cięzko mi się za to zabrać :)
hejka:)
ja sie dzisiaj narobiłam... wszystko posprzątane:) za chwile będzie u mnie moja psiapsióła z 6-tygodniowa córeczką:) wiec się trochę małą naciesze:) z moim cukrem i ciśnieniem już lepiej:) ale muszę sie pilnować choć na szczęście już nie tak rygorystycznie:) widocznie mała przestała mi naciskać na trzustkę:) buziaki
Ja już bym chciała mieć dzidzię na świecie... ale jeszcze tyle wytrzymam! Kurcze, pamiętam jak dziś jak żeśmy się zastanawiali czy zalewać foremkę, potem zalewanie foremki.... potem robienie testu.... potem pierwsze usg w 9 tyg, potem jak się cieszyłam, że wchodzę w II trymestr... jak liczyłam dni do "studniówki"... a za chwilę moje dziecko pójdzie do I klasy ;)
Natalus a ja najprawdopodobniej 2tyg po Tobie :-) chyba, że na następnej wizycie cos sie przyspieszy ale raczej nie.

Dobrze, że Okruszek nadal 2w1. Troche za szybko by było.
miłego dnia
hej, dowiedziałam sie ze Okruszek nie urodziła, ma wypoczywac!
Ależ tu cichutko:) Dzień dobry dziewczyny:) Ależ nudy... Siedzę w domku całymi dniami, co by szybciej nie urodzić. Wolę dotrwać do tego piątego:)
Jeszcze tylko 18 dni:) Buziaki
Hej!!!
Cały dzien mnie nie bylo na forum, ale to wina mojego zęba. Całą noc nie spałam-CAŁĄ!!!!! Zasnęłam o 7 rano z wycieńczenia. Rano pojechałam do stomatologa i jestem "lżejsza" o 200zł ;> Ale mam nadzieje,że diagnoza padła na właściwego zęba i dzis będzie ok. W pn koniec leczenia kanałaowego jak dobrze pojdzie :) Ale jak zaraz padne dwyra to nie wstane do rana-mam nadzieję!!!!

Mammamia współczuje zajścia w USC, te kwoki sa naprawdę bez serca!!!! Nie rób sobie wyrzutów, bo to że zachowawły sie w stosunku do Twojej mamy to wina wychowania-a raczej jego braku- tych okropnych bab.

Karolinaku ja chodzę do kosmetyczki na ul. Malczewskiego :) Jak chcesz namiary to ci dam. Tam są dwa salony,ale ten mniej ekskluzywny jest lepszy wg. mnie. Ta w tym salonie Thalgo spieprzyla mi brwi masakrycznie. Ta druga z kolei jest swietna jesli chodzi o pedicure -mam nadzieje masaze, pilingi itp stóp, henne brwi i depilacje brwi-bo depiluje woskiem, ale jesli o malowanie paznokci chodzi to talintu nie ma ;>No ale nikt nei jest doskonały :)

Co do rozstępów na wew str ud tez nie slyszałam,ale może to tez cenna uwaga. Póki co pojawiły mi sie nabiodrach, brzuszek jak narazie si :) Trudno jak sie pojawią na brzuszku to nie bedzie końca swiata,oby moj synek był zdrowy :)

Dobrej nocki, ja zmykam lulkać :)

PaPa
Ja tez mam nadzieję, że żadne kreski mi nie wyskoczą na skórze skoro poprzednio mi się udało:) A uda, brzuch, piersi, łydki, ramiona i w sumie co się da zawsze smaruję, po każdym myciu od lat ;) Taka choroba;p

Tak sobie myślę co tam z okruszkiem się dzieje. Czy leży, czy jednak urodziła...?
Jolla, różnica jest taka, że twój dziadek ma w swoim bebzonie kartofle i piwo a my mamy coś konkretniejszego ;)
Wyczytałam, że wskazane jest leżenie w gorącej wodzie i leżenie na brzuchu :( nie ma dla mnie ratunku :(((
Ale widzisz tragicznie nie jest, na piłce w SR skakałam ;)
Daria, ja pare razy już miałam rwe kulszową i znam ten ból, a w ciąży to sobie tego nie wyobrażam....
Moja koleżanka z pracy, jest w tym samym tygodniu co my, też miała rwe w 3 miesiącu to chodziła jedynie na jakieś masaże, wydała majątek, ale widocznie nie można było brać żadnych tabletek.
Mi na rwe pomagało leżenie w gorącejj wodzie w wannie, no ale to chyba odpada w Twoim przypadku.... 3maj sie!
No mówię Ci, każde wyjście, nawet 100 metrów to wielki problem, aż mi łzy napływają do oczu, ale słyszałam że może być jeszcze gorzej, ludzie czasami leżą i jęczą przez kilka tygodni, dobrze że chodzić mogę chociaż przychodzi mi to z wieeeelkim trudem. Mogłabym brać coś przeciwbólowego i przeciwzapalnego, ale się boje :(
Daria, jak to rwa kulszowa no to współczuję, słyszałam że to straszny ból.
mój dziadek ma taki duży brzuch, ostatnio jak go widziałam to stwierdziłam że ma większy od mojego! Teraz już wiem czemu mu się nigdzie chodzić nie chce, ja dziś przeszłam się na pocztę i do sklepu i myślałam że się wykończę, juz dawno mnie nie bolał tak kręgosłup.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry