Widok

Domki dla kotów na zimę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, ostatnio się bardzo zaprzyjaźniłam z osiedlowymi kotami - chodzimy z Rambusiem je dokarmiać i mamy już swoich stałych przyjaciół:). A ostatnio podlatują do nad tez gołębie, więc chyba będziemy mieli więcej istnień do dokarmiania podczas spaceru.

Ale do rzeczy! Chciałabym tym kotkom pomóc jakoś przetrwać zimę, ktora ma być w tym roku bardzo mroźna podobnież. W necie się już wyedukowałam, jak można zrobić domki zimowe dla kotów z kartonów, styropianu i folii. I właśnie tutaj mam prośbę do Was - być może macie jakieś niepotrzebne większe i grubsze kartony (chętnie takie grubsze np po odkurzaczu, bo zwykłe to z apteki wezmę:P) albo jakieś większe skrawki styropianu, np. po jakimś sprzęcie, to ja chętnie te rzeczy przygarnę do zrobienia domków:). U mnie niestety styropianu brak;/, a w sklepach budowlanych jest dość drogi:(. Ewentualnie, jak się orientujecie, gdzie można kupic tanio styropian, to też będę wdzięczna za informację:).

Jakby ktoś miał ochotę zrobić domki dla kotków we własnym zakresie, to polecam link:

http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl

oraz forum miau.pl, gdzie też znalazłam wiele przydatnych info:).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No to życzę sukcesów:). Jak będziesz miała ochotę, to wklej foty swoich apartamentów:).
sama będę robić ;)))
Dzięki za informacje!:)

Więc co teraz? Dodzwoniłaś się do Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego (PKDT)? Będziesz zamawiać budki czy robić własnoręcznie? W każdym razie życzę powodzenia:). Moje "parszywki" (określenie pieszczotliwe bez cienia wydźwięku pejoratywnego:)) już dziś nakarmione. Pokazywały mi dziś różne kcie sztuczki;).
DOSTAŁAM taką odpowiedź w Urzędu Miasta Gdynia
Witam
W odpowiedzi na Pani e-maila informuję, że program pn. "Koci dom" od 5 lat funkcjonuje z tym, że kocie domki przekazujemy raz w roku - jesienią. Aby otrzymać taki domek należy złożyć prośbę o koci domek w czasie od stycznia do końca lipca oraz załączyć zgodę właściciela/ zarządcy terenu na postawienie domku w określonym miejscu, chyba że teren jest Pani, wówczas wystarczy zobowiązanie się do zapobiegania przed nadmiernym rozmnażaniem się kotów.
W tym roku wszystkie domki są już rozdysponowane.
Tak więc zapraszamy w przyszłym roku.
A może jeszcze ktoś zdecyduje sie pomagać kociakom w ciężką zimę?
Nie ma za co:).

A propos, znalazłam artykuł opisujący tegoroczną akcję:

http://wieczorwybrzeza.pl/Community/Blog.aspx?BlogEntryId=54041
dzięki ;)))
Dzięki wielkie Wercia :)
A swoją drogą, to pewnie u zwykłego stolarza można taki porządny domek wykonać:). Trzeba dokładnie wytłumaczyć, o co chodzi, być może pokazać jakieś projekty (np. zdjęcia tych domków miejskich czy tych z pkdt), wytłumaczyć, że domek musi być ogrzewany i każdy jeden stolarz powinien zrobić:).
Asiu, wysłałam:).

M_LADY, zobacz sobie tutaj, jaki ktoś zrobił superdomek dla kotków:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=67461&start=120

Są foty:).
swoją drogą zleciła bym komuś wybudowanie takiego extra domu dla kota ale nigdzie nikt się nie ogłasza !!! szukam w google i nic
Wercia czy mogła byś mi na meila przesłać to twoje podanie bo nie wiem jak się za to zabrać a tak to będę miała do wglądu bo też chce dla moich osiedlowych kociaków postarać się o taki domek jak nie od nich to sama zrobię :)))
Mój meil : mento99@op.pl

Z góry wielkie dzięki
dzięki, właśnie próbowałam zadzwonić ale telefon wyłączony, spróbuje za chwilę i będę też próbować co jakiś czas..
Napisz do nich maila z zapytaniem, czy za ich pośrednictwem można taki domek nabyć. Na ich stronie nie ma konkretnej informacji o tym, ale pod artykułem na mmtrojmiasto.pl wypowiedziała się jedna dziewczyna ze stowarzyszenia na ten temat, cytuję część postu alexis:

"pomagamy w budowie budek kocich, mamy swoich podwykonawców. już za 70 zł możesz zamówić u naszego wykonawcy fajny, ocieplany domeczek. można go przyśrubować np. do chodnika koło śmietnika w krzakach, wystawić miski z karmą, wodą".

Spróbuj się z nimi skontaktować:

mail: pkdt.biuro@gmail.com
tel: 795-492-426
albo ja jestem ślepa albo nie wiem nie mogę znaleźć tych gotowych domków do kupienia, matko co się ze mną dzisiaj dzieje ;(
Próba nieudana, nie wiem, czemu się nie wyświetla cały link. Wobec tego musicie resztę linku przekopiować z wiadomości powyżej.
Coś mi się cały ten link do prezentacji nie chce wkleić:(.

za tarnów.pl powinien być jeszcze następujący ciąg dalszy:

/prezentacje/domkidlakotow.pps

Jeszcze jednak próba wklejenia całego linku:

Kochana jesteś ;) dzięki
Janka, nie ma za co, my, kociarze, musimy się przecież wspierać:).

M_LADY, podstawa do zrobienia swojej budki, to karton i styropian, którym należy oblepić z każdej strony karton - styropian powinien mieć 4cm grubości, na koniec należy wszystko obłożyć nieprzemakalną folią. W środek należy włożyć coś ciepłego - najlepiej polar, mogą być ścinki, wtedy kotki się zagrzebią i będzie im cieplej. Wejście do domku powinno być niewielkie i nie przy samej ziemi - najlepiej umieścić je na wysokości karku kota (mniej więcej:), bardzo dobrze jak wejście jest chronione zasłonką np. z filcu przed utratą ciepła. Domek nie może być za duży, powinien być taki, żeby kot mógł go wypełnić ciepłem ciała.

To takie bardzo ogólne wskazówki, ściągnij sobie tę prezentację ze strony, którą Ci wysłałam, przypominam adres:

Tu masz wszystko pokazane, krok po kroku, jak zrobić domek. Wiedzę najlepiej uzupełnić jeszcze wskazówkami z forum miau.pl:

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=67461

Dużo tu praktycznych wskazówek ludzi, którzy co roku robią takie budki. Ja właśnie w ten sposób zdobywałam wiedzę na temat produkcji budek.

Znalazłam coś jeszcze - budki dla kotów można zamówić u podwykonawców stowarzyszenia Pomorski Koci Dom Tymczasowy:

http://pkdt.wordpress.com/

Wiadomość o tym znalazłam w komentarzach, do wspominanego już tu artykułu:

http://www.mmtrojmiasto.pl/4624/2009/2/10/pomorski-koci-dom-tymczasowy-sposob-na-pomoc-bezdomnym-kotom-z-trojmiasta?districtChanged=true (komentarz alexis - jeśli dobrze policzyłam to 15 od dołu:P)

Taki zamówiony domek kosztuje ok. 70zł. Prezentacje tych domków są na zdjęciach przy artykule.
dzwoniłam dzisiaj do urzędu miasta gdańska i tam składa się wnioski do 22 października mnie natomiast nie obejmuje bo jestem z gdyni.
do gdyni też dzwoniłam ale nie ma tej kobiety co się tym zajmuje więc cały czas czekam.
cóż jak nie to i tak miałam w sobotę budować swój domek dla moich dzikich kotów.
tylko z czego?? nie znam się na tym.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Monika Zielińska CDIT Sopot - proszę o opinie. (40 odpowiedzi)

Bardzo proszę o wszelkie opinie dotyczące współpracy z tą panią jak również o terapii z dzieckiem...

perfumy.....gdzie kupujecie? (37 odpowiedzi)

dziewczyny ,gdzie kupujecie perfumy? Sephora,Douglas odpadaja ,bo ceny kosmiczne, moze w...

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

do góry