Widok

Domki dla kotów na zimę

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, ostatnio się bardzo zaprzyjaźniłam z osiedlowymi kotami - chodzimy z Rambusiem je dokarmiać i mamy już swoich stałych przyjaciół:). A ostatnio podlatują do nad tez gołębie, więc chyba będziemy mieli więcej istnień do dokarmiania podczas spaceru.

Ale do rzeczy! Chciałabym tym kotkom pomóc jakoś przetrwać zimę, ktora ma być w tym roku bardzo mroźna podobnież. W necie się już wyedukowałam, jak można zrobić domki zimowe dla kotów z kartonów, styropianu i folii. I właśnie tutaj mam prośbę do Was - być może macie jakieś niepotrzebne większe i grubsze kartony (chętnie takie grubsze np po odkurzaczu, bo zwykłe to z apteki wezmę:P) albo jakieś większe skrawki styropianu, np. po jakimś sprzęcie, to ja chętnie te rzeczy przygarnę do zrobienia domków:). U mnie niestety styropianu brak;/, a w sklepach budowlanych jest dość drogi:(. Ewentualnie, jak się orientujecie, gdzie można kupic tanio styropian, to też będę wdzięczna za informację:).

Jakby ktoś miał ochotę zrobić domki dla kotków we własnym zakresie, to polecam link:

http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl

oraz forum miau.pl, gdzie też znalazłam wiele przydatnych info:).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oby więcej takich osób! Gratuluję !
ja mam podobną tylko większe wejście bo miałam mniejsze ale nie właziły a zrobiłam większe to też tam nie siedzą ale za to wchodzą i rozglądają się ale jak śniegiem przywali to wtedy będzie im chyba dobrze.
No jak już wchodzą to sukces:). Na razie są wciąż plusowe temperatury, więc pewnie dlatego tam jeszcze nie siedzą, choć może siedzą nocą?:) Ja mam małe wejście, ale i tak mój 7-kilogramowy kanapowiec wszedł przez nie do środka;). Testowałam na nim wielkość, jak on się zmieścił, to dzikie koty, które są przecież co najmniej 2 razy szczuplejsze, zmieszczą się na pewno:). Do środka budki wsypałam jeszcze suchą karmę, może je to zaciekawi, może wyczują, a jak nie to będą miały miłą niespodziankę jak wejdą;). Ponieważ moja budka stoi w gęstych krzakach, to niestety nie będę widziała, czy kotki w niej siedzą, ale daję im jeść na budce, więc w tej sposób przyzwyczają się do niej i jak będą potrzebowały to wejdą sobie do środka:).
Ogłoszenie dla wszystkich kociar;).

W najbliższy piątek 26 listopada o godz. 18:00 w Krytyce Politycznej w
Gdańsku odbędzie się wyjątkowe kocie spotkanie z masą wegańskich
słodkości. W programie m.in.:

- Pokaz 30 minutowego dokumentu pt. "Stan zakocenia" poświęconego
bezdomności kotów w przestrzeni miejskiej. Film został przygotowany
przez krakowską organizację Fundacja Czarna Owca Pana Kota
(http://www.czarnaowca.org/);

- Prezentacja działań Pomorskiego Kociego Domu Tymczasowego
(http://pkdt.com.pl/);

- Sprzedaż wegańskich ciast i ciasteczek przygotowanych przez Avocado
oraz gadżetów na rzecz potrzebujących kotów.

Dzięki sprzedaży słodkości i przypinek z kocimi podobiznami, liczymy,
że
uda nam się zebrać fundusze na leczenie i sterylizacje bezdomnych
kotów.

Wstęp wolny!

Już teraz zarezerwujcie sobie czas, aby pomóc kociakom, a przy okazji
zjeść dobrą wegańską muffinę i sernik z tofu! :)

Na spotkanie możecie także przynieść: karmę, koce, ręczniki i co
tylko
chcecie przekazać potrzebującym zwierzakom.

Fundusze zebrane podczas akcji zostaną przekazane na konto Pomorskiego
Kociego Domu Tymczasowego.
My wczoraj zrobiliśmy 2 domki dla kotów z powyzszej instrukcji:) Oklejone kolorowym papierem samoprzylepnym - czarny dach, różowe boki i niebieska podłoga:) Zanieśliśmy je do osiedlowej Ligi Ochrony Kotów;) Tak się nazwały babeczki dokarmiające koty. Mamy jeszcze kilka kawałków styropianu to w weekend zrobimy jeszcze jeden domek. To bardzo fajna zabawa dla dziecka, oklejanie, wycinanie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Atopowe zapalenie skory (13 odpowiedzi)

Czego uzywac do pielegnacji?? Co podawac a czego nie do jedzenia??

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry