Widok

Ile kasy na Komunię Św. od chrzestnego?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiadomo, że dzieci zawsze na coś zbierają i zamiast je uszczęśliwiać niepotrzebnymi gadżetami, chcemy dać pieniądze. Mąż jest chrzestnym. Ile pieniędzy dają chrzestni z takiej okazji?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
To na wesele ile trzeba dac chyba coś ci się pomyliło
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja swojej chrześnicy w tym roku kupiłam smartwatcha dla dzieci z garetta i przez całe przyjęcie była zajęta tylko nim także polecam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Uważam, ze w twoim przypadku to dobra kwota,oczywiście zależy też od tego ile się zarabia ale jeżeli uważasz ze ta kwota jest dla Ciebie ok to jak najbardziej powinno się tyle dać. Fajnie, że masz swojego złotnika, ja kupiłem swojej chrześnicy taki delikatny złoty naszyjnik celebrytka https://kingy.pl/zlote-celebrytki/2866-zloty-naszyjnik-celebrytka-krzyzyk-z-cyrkoniami.html . Uważam że złota celebrytka z krzyżykiem to w moim przypadku optymalny prezent. No i to złoto, więc na wartości nigdy nie straci do tego krzyżyk czyli będzie się kojarzyć z okazją.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja idę na bierzmowanie jako świadek i daje 500zl plus kwiaty
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja nie mogę...jestem w szoku. Sama mam komunię chrześnicy w tym roku, ale jak czytam, co ludzie dają, to robi mi się słabo. Ja wiem, że to banały i komunały, ale to naprawdę chodzi o kasę i prezenty, a nie o sakrament? Nie żebym krytykowała takie postępowanie, ale naprawdę się dziwię temu zjawisku. Ja idę pod prąd- wiem, że rodzice oczekują kasy, ale znalazłam mało znaną w Polsce firmę, która produkuje personalizowaną biżuterię i zamierzam jej sprawić złotą bransoletkę+ wisiorek na łańcuszku za około 600zl, co i tak uważam za drogi prezent jak dla kozy w tym wieku. Co więcej, my niestety gdzieś zgubiliśmy wiarę przez ostatnie lata i nie wiem, czy moje dziecko pójdzie do komunii, ale jeśli tak, to będę z nią w tym świadomie uczestniczyć, a rodzinę bardzo ładnie poproszę o skromne prezenty, które będą stanowić pamiątkę na całe życie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja córka dostała od chrzestnej złoty łańcuszek i bransoletkę, wartości około 2 tyś, a od chrzestnego nic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja chrześniakowi na komunię kupiłam cos takiego https://rcmplanet.eu/czolg-zdalnie-sterowany-waltersons-sherman-m4a3-1-24,id4389.html, bo jest fanek militariów, i do tego 200zł do koperty.

Ja też mam zasadę by pieniędzy dziecku w prezencie nie dawać (ale wiadomo są odstępstwa od reguły) - skoro wiadomo, że dziecko chciałoby np rower to jest hasło w rodzinie, że roimy tzw składkowe i z kopert uzbiera na rower a dodatkowo np bransoletkę z kolekcji "Fun Fun" apart http://www.apart.pl/kolekcje/kolekcja_fun_fun lub: https://aniakruk.pl/bizuteria/bizuteria-na-komunie-swieta.html + kwiatki http://allegro.pl/pamiatka-pierwsza-komunia-prezent-bukiet18-lizakow-i6790389762.html i kartka na pamiątke : http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=37999647&order=qd&id=101261 (sprawdzone źródła - bo sama kupowałam)

nie ma zasad "ile się daje"... w ogóle dawanie pieniędzy to wg mnie zły zwyczaj. ja zamówiłam dla chrześniaka takie coś http://eduart.eu/ i uważam, że to jest odpowiedni prezent dla 8-latka - nei gotówka.
Ja w zeszłym roku dałam chrześniakowi 500 zł. plus biblię w obrazkach dla najmłodszych.
Ja planuję min 1000 zł Mam jedną chrześniaczkę i nie mam dzieci więc to jest jedyna taka okazja żeby ją naprawdę uszczęśliwić. Znajomy złotnik zrobi mi kolczyki i łańcuszek z medalikiem i pozłacany zegarek. Ale myślałam też o playstation, aparacie i telefonie, ale chcę żeby miała coś trwałego na lata, co będzie jej przypominało o mnie. Ja nie mam żadnej pamiątki po komuni bo dostałam pieniądze. Mam rower bo to był wypas na tamte czasy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
łańcuszek i medalik bardzo dobry pomysł, my w tym roku tez bedziemy miec komunie własnego dziecka, i mi tez nie jest do śmiechu, bo koszt jest ogromny tej komunii, narazie mamy 110 zł kościołowi, do tego dojdzie alba, obiad, dodatki, ksiązeczka, różaniec, i pewnie jeszcze masa wydatków o których jeszcze nie wiem
myślałam nad tym ale po reakcji jej mamy po chrzcie, gdy kupiłam ( tzn moja mama kupiła bo wtedy nie zarabiałam ;) łańcuszek z białym złotem który naprawdę tani nie był, ręce mi opadły. Nawet na niego nie spojrzała, zlała "temat" zupełnie. Ale fakt, to będzie pamiątka na całe życie. Fajnie tylko gdybym mogła małą uszczęśliwić na teraz. W sumie mam pomysł, może ktoś kiedyś z tego skorzysta.

Moja chrześniaczka uwielbia tańczyć i występować. Może jej sfinansuję jakieś zajęcia dodatkowe?
najzwyczjaniej kup łańcuszek i medalik,ja kupiłam fajny złoty zestaw za 400zł i jakies fajne kwiatki i bedzie ok :)
Zabrzmi to okrutnie ale żałuję, że jestem chrzestną... zostałam nią gdy miałam 17 lat... za rok komunia a mnie przeraża że nie będę miała za co prezentu kupić bo jak wiadomo młodym jest ciężko. Nie widzę sensu dawania 8 latkowi pieniędzy. Dziecko nie ma pojęcia ile co kosztuje a spełnianie zachcianek za kilkaset zlotych? coś czuję że moja rodzina wyda więcej niż ja... kupię Biblię i nie wiem co jeszcze bo mała wszystko ma. Wieża, cyfrówka, nowy rower.... komputer... nie mam pomysłu a prezent ma być dla niej a nie dla jej mamy w postaci rekompensaty finansowej za obiad dla rodziny.
pozytywka swarowskiego z grawerką bardzo ładna pamiątka!!!
Na żywo widziałam pozytywkę z elfem i wygląda super!!
Mój mąż od chrzestnego na ślub dostał 500zł,a tu 1000zł dla dziecka ;O
Jak dla nie to przesada,a potem dziecko zamiast się ucieszyć,że ktoś go odwiedza mówi:"co dla mnie masz?",u nas tak jest w rodzinie.Ja dostałam jak dziś zegarek z długopisem,Badmintona i byłam szczęśliwa,że mogłam pograć z kuzynami.
prawie za siedem :) bo idzie rok wczesniej do szkoly a z tego co wiem zostaje komunia w 2giej klasie, przynajmniej na razie tak mowia :)

a i jeszcze jedna fajna rzecz dla dziewczynki znalazlam pozytywke z krysztalkami swarovskiego albo inna ladna,(nioe widzialam ich na zywo )

a dla chlopca chyba zostamnie nam na symboliczny zegarek i kasa w koperte :( mlody wszystko ma a to juz za tydzien, fajnie bo mlody przejety sakramentem, a rodzice kasiasci i nigdy nie krecil nosem na prezenty za drobne kwoty, nawet jak sie okazalo ze ma identyczne auto cieszyl sie bardzo :)
ostatnia gazetka Reala z promocjami - a w niej dodatek - prezenty komunijne ... i już mam swój typ - plazma 50 cali - po prostu idealny prezent :)
szkoda że mała komunię będzie miała dopiero za 9 lat :P
a moze zasponsorowanie ladnej sesji zdjeciowej okolo komunijnej(mowie ladnej i z gustem) nie to co oferuja fotograficy podczas i zaraz po sakramencie, np z rodzicami z dziadkami i do tego np 2-3 ladne ramki zeby mozna bylo odrazu oprawic czy dac dziadkom pamiatke :) czy album na te zdjecia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry