Widok

Karmiąca pijąca alkohol

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Znalazłam takie info:
"Alkohol przechodzi szybko do pokarmu; po 30-60 minutach osiąga szczyt w mleku matki. Utrzymuje się tam ok. 2 godzin." (chodzi o wypicie 2 drinków w tym cytacie)
Na tej stronie:
http://www.nursing.com.pl/ArchiwumMagazynuPiP_Upowszechniamy_karmienie_piersia_Uzywki_a_karmienie_piersia_75.html
Czy ktoś może to potwierdzić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
modliszzzka czy jak ci tam i inne najmadrzejsze matki na swiecie, kolezanka zadala proste pytanie i oczekiwala prostej odpowiedzi a nie waszych wywodów.

Ja osobiscie przez okres karmienia nie piłam alkoholu.
ale ja nie napisalam, ze mozna karmic jak sie wypilo, tylko ze po 24 godzinach mozna kiedy nie ma juz % ... tyle... :)
Ja dokładnie przeczytałam cały wątek( i nie tylko ten-dlatego stwierdzenie jest ogólne)
dlaczego wspomniałam o 18 r.ż.-to było nawiązanie do wypowiedzi Agathy, która napisała,że jak jest w domu małe dziecko, to nie można napić się alkoholu, bo nie można potem spać w łóżku z dzieckiem, że gdyby się coś stało, to mamy opóźnioną reakcję itp.
Dla mnie osobiście są to tak oczywiste sprawy,że sie nie pije,że nawet dosłownie tych kwestii wyjaśniać nie trzeba
Jeśli karmiłabym dziecko piersią i chciała się napić lampki wina(bo o takich ilościach tu piszemy, a nie wydudnieniu całej butli), to istnieje takie urządzenie jak laktator i po kłopocie.Odciągnij pokarm bez alkoholu i nakarm tym dziecko
Po co szukać sobie jakichs problemów tam, gdzie ich nie ma?

A pisząc o Matkach Polkach, to mam na myśli, nie kobietę, która ma taki pogląd na karmienie,że się nie pije wtedy.Tylko Matkę, która uważa,że wie wszystko najlepiej na temat wychowania dziecka i w każdym wątku poucza wszystkich.
I jeszcze żeby to było na jakimś poziomie...kulturalnie.
Nie-to najczęściej ...zwykła pyskówka.
bo jak poczytałam tak ogólnie kilak wątków, gdzie np jakaś mama najnormalniej zadaje pytanie, gdzie przekłuć uszy dziecku i to jeszcze takiemu kilkuletniemu, to po co cała tyrania i porównywanie tego do tatuowania niemowlaka?
ktoś wspomniał o wyjeździe z dzieckiem na wakacje.Zaraz nagonka:jak z takim malutkim na wakacje?jak kto samolotem, jak to na plażę?Bo przecież jak urodziłaś dziecko to musisz się z nim zamknąć w domu i nigdzie nie wychodzić...
i potem z tego są takie sfrustrowane matki, które mają depresję, bo każdy je ocenia za wszystko
Nigdy nie dogodzisz wszystkim...

Aha i nie jestem żadną nastolatką
chociaż bardzo bym chciała.Też jestem w chwili obecnej Matką Polką na etacie...;-))
Tyle zachodu, dwa dni sciagania mleka... :D, odstawienia dzieciaczka od piersi na dobe po to zeby napic sie jednej lampki wina :)

Ech mi by sie nie chciało :D

Zjadłabym pewnie w zamian tabliczke czekolady ;P :P
Niestety... :)
A ja karmie piersia i od czasu do czasu wypijam lamke czerwonego wina jak juz mlody spi. po wypiciu mam przerwe 3- 6 godz zalezy jak mlody sie obudzi. Pytalam pediatry i mowila ze lamka wina czy male piwo nie zaszkodzi :)
dlatego często warto zapytać się lekarza jak on to widzi
zresztą tutaj chyba raczej są osoby dorosłe i biorą odpowiedzialność za swoje czyny...
Zdarzało mi się wypić lampkę wina w czasie, kiedy karmiłam piersią. Na studiach (medycznych) uczyłam się, jak obliczać zawartość alkoholu we krwi - w internecie można to zrobić za pomocą "wirtualnego alkomatu", wystarczy wygooglać.
Ewwa, nie przejmuj się i nie daj się zwariować.
Ja prawie w ogóle ostatnio nie udzielam się na forum, bo mam wrażenie, że za każdy wyraz mogę zostać zaszczekana na śmierć, tylko dlatego że odstaję od czyichś wyobrażeń na temat tego, co Matka-Polka powinna lub nie.
I naprawdę dziwi mnie swoboda, z jaką co niektórzy pouczają tutaj innych na tematy, w których ledwie się orientują. Mogłoby być fajnie i sympatycznie, ale zawsze w którymś momencie zaczyna się wylewanie swoich frustracji zamiast sensownej dyskusji... Aha, nie kieruję tego do nikogo personalnie ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dobrze ujęte
ale to chyba dlatego,że nie ma tutaj żadnego Moderatora, który najnormalniej czyta wszystkie posty, zamyka wątki, usuwa posty, daje bana
dlatego wolna amerykanka
Ja też żałuję, że zamiast argumentów i rzeczowej dyskusji urządzane są pyskówki, ocenianie, i narzucanie swojego zdania.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Ewwa, nie martw się, na pewno dzidzi nic nie będzie. Ogólnie wiadomo, że nie można pić alkoholu, ale myślę, że taka lampka nie zaszkodziła.Ja wypiłam w Sylwestra pół lampki szampana.
Co do komentarzy, to forum staje się obrzydliwe. Dziewczyny, przestańcie sączyć jad. Jak ktoś o coś pyta, nie trzeba od razu mieszać go z błotem i w domyśle nazywać złą matką. To jest chore.
dzieki dziewczyny za wsparcie wobec tego całego jadu w tym wątku :)
Właśnie, powinien tu w końcu wpaść moderator i w cholerę powywalać te wszystkie niepijące, niekolczykujące i niewsadzające do chodzików Matki Polki. Nie dosyć, że same postępują nienormalnie, to jeszcze innym zabraniają.
To jest czysty egoizm co tu dużo mowić. Nie myślą o dziecku tylko o sobie. A do tego jeszcze śmieszy mnie jak kobiety w ciąży palą i pieprzą, że nie mogą przestać i gorzej zaszkodzi rozijającemu się dziecku rzucenie palenie niż kontynuowanie. Ręce opadają!!!!!!!!!!!!!!
Wątek nie dotyczy palenia i picia w czasie ciąży. Mowa tu o wypiciu lampki wina, gdy do następnego karmienia jest 7 godzin. Należy czytać pytanie, a potem odpowiadać.
Ewa, ale to bardziej skomplikowana sprawa. Poczytaj o smierci łóżeczkowej niemowląt. Trochę zagłębisz się w temat i zobaczysz, że to nie jest żadna choroba. To zazwyczaj zespół zaniedbań prowadzących do uduszenia dziecka. Na jednym z pierwszych miejsc jest wypicie alkoholu przez opiekuna. Nie precyzuje się, jakiej ilości.

Pozwolilibyście opiekunce strzelać sobie jednego drineczka jak wasze dziecko śpi?
Niestety miałam raz taki przypadek, że osoba która pilnowała mojego malucha zapomniała się...poprostu ją z domu wyrzuciłam jak wróciłam z pracy
Ależ, Agatho. Nie wiem jak Ty, ale ja np. po jednym kieliszku wina nie mam problemów z koncentracją, czy z oceną pewnych sytuacji. Co innego po butelce...

Uduszenie dziecka może nastąpić podczas snu rodziców. Nie trzeba pić by taka sytuacja miała miejsce. Nie dramatyzujmy.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Cóż, zapewne są kobiety tak wyjątkowe jak Ty, ja jednak jestem zwykłą śmiertelniczką, która nawet po jednej lampce wina nie robi pewnych rzeczy, np. nie prowadzi samochodu. A skoro kupy blach, obcych ludzi i zafoliowanego dokumenciku nie narażam w tym stanie, to czemu miałabym narażać własne dziecko?

Nie dramatyzujmy, myślmy logicznie. Skoro nawet niewielka ilość alkoholu wielokrotnie zwiększa prawdopodobieństwo skrzywdzenia dziecka, to po co pić? Ja nie muszę.
Mi sie zdarzało wypic i nigdy nic złego sie nie stało :) jak byłam w szpitalu po porodzie to jedna matka spytała sie lekarza (ordynatora) czy moze wypic sobie troche wina raz na jakis czas to powiedział, że moze ze te wszystkie gadki to przesada i, że paczka dużego z dzemem i lukrem tez może zjesc ;) Tak, tak teraz pogadajcie sobie troche na mnie ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

płyta indukcyjna czy gazowa? (26 odpowiedzi)

Witajcie. Chciałabym poprosić Was o opinię. Budujemy dom i stanęliśmy przed wyborem płyty...

do góry