Widok

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ???

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze inni, że jak dziecko samo zechce.

Komentarze typu, że to złe, że dziecko ma samo decydować i wszystkie inne umoralniające wypowiedzi sobie odpuście i nie zaśmiecajcie tematu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 62
nie widziałaś mnie oburzonej,ja się dziwię i pytam po co?bo mnie to interesuje ale jakoś nie moge otrzymać choćby jednej normalnej odpowiedzi,choćby takiej że taki i już,każda pisze że robi to dla dobra dziecka,kiedy jest małe itd itd,a ja twierdzę,ze na pewno przekuwanie 6 miesięcznemu dziecku nie jest dla jego dobra!

a poza tym mam prawo do swojego zdania,ktore brzmi tak,a nie inaczej...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
guano prawda że 2,5 roczne dziecko świadomie mówi że chce, takiemu dziecku, to jeszcze wszystko obojętne jest, nawet często samo nie potrafi się zdecydować na zabawkę, a co dopiero w takiej kwestii, żal mi was i tych waszych dyrdymałów na temat jakie to wasze dzieci są już dorosłe, odpowiedzialne i że same decydują o sobie w takich sprawach, puknijcie się w te wasze puste łby idiotki
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2
odp do nicku cojeszczerobitwojedziecko
pewnie gotuje i sprząta hahaha

ode mnie masz +
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
to samo chciałam napisać, że dorsła sie boi a dziecko to co? jego strach sie nie liczy? a jesli dziecku zacznie sie uszko babrać i bedzie bolało? ma bolec i juz?
bo sie potem samo nie zdecyduje bo bedzie sie bało - smieszny argument! a co nie ma do tego prawa? kazdy musi miec kolczyki ? jesli sie samo nie zdecyduje to jego sprawa, jego decyja ;) czyż nie? czy musi miec kolczyki bo mamusia tak chce?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
czekolada-chili teraz są metody nie wymagajace dezynfekcji czy kręcenia;p na dodatek nie było z tym problemu:)
poza tym każde dziecko jest inne i moje w wieku 2,5 roku na pewno świadomie nie zdecydowało, no i co z tego? przecież kolczyki to nie koniec swiata;p tak piszecie jakbym jej rękę dała obciać;p i nie twierdzę, ze to dla jej dobra przekułam a raczej dla jej widzimisie, zresztą nawet gdyby teraz na to nie naciskała, to sama bym jej zaproponowałą w przyszłym roku, i co Wam do tego świete matki? nic, bo to moje dziecko

a i co niektórym brakuje kultury, bo wyzywanie od idiotek jest zupełnie nie na miejscu

przecież dziecku też nei są potrzebne te strojne sukienki, piękne kitki czy dopasowane dżinsy, a jednak nasze dzieci nie chodzą w dresach i w krótkich włosach
wiecej luzu i wesołych świąt
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 9
polecam fieleton Sylwii Chutnik w pazdziernikowym numerze Pani z cyklu Mama w wielkim miescie :)

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"przecież dziecku też nei są potrzebne te strojne sukienki, piękne kitki czy dopasowane dżinsy, a jednak nasze dzieci nie chodzą w dresach i w krótkich włosach
wiecej luzu i wesołych świąt" - racja nie są! ale to nie nie boli i nie powoduje w dziecku strachu ;)

oczywiscie jak sie troche "boboi" i poboli tez sie nic nie stanie ;) ale jak matka moze dziecku zadac ból i powodowac strach bez sensu tego nie zrozumiem ;) może jestem za głupia ale niesty pojąc nie moge!
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2
jakoś moje dzieci traumy nie przeżyły, mają się dobrze, z uszami nic się nie dzieje...
zadałyście pytanie po co to odpowiedziałam, żebyście wiedziały skoro chcecie a nie po to, żebyście mnie obrażały :)
każdy robi co chce bo ma do tego prawo
dziękuję, pozdrawiam
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Alana ale jaki ból i strach? moje dziecko nawet nie zapłakało! Dzielnie i z uśmiechem usiadła na fotelu:) jaka bojaźń? nie kumam... może przy zwykłym pistolecie taka jest reakcja dzieci, u nas na szczęście odbyło się bez takich "skutków ubocznych"
Zośka dzisiaj wybierała kolczyki i w domku nie było problemu z ich zmianą:)

niestety są minusy posiadania kolczyków, trzeba uważać przy rozbieraniu, choć są tak skonstruowane, że nie zahaczają ale jednak uważać trzeba
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
"niestety są minusy posiadania kolczyków, trzeba uważać przy rozbieraniu, choć są tak skonstruowane, że nie zahaczają ale jednak uważać trzeba"
Zuzia zaczęła gubić właśnie jak sama się rozbierała/ubierała i założyłam jej takie http://www.allezloto.pl/a-a-2_1277_2_1_0.585_8_1.html tylko mniejsze, średnica 1 cm i teraz nie ma problemu z zahaczaniem czy gubieniem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dziewczyny Wy nie rozumiecie,ja nie mam nic do waszego zdania na temat wieku dziecka kiedy go kolczykować,lata mi to, tylko na miłość boską zostawcie te biedne kilkutygodniowe-miesieczne dzieci,same sobie np łechtaczkę pzekłujcie,co?

Nazywając mamuśkę która przekłuła 6 tygodniowe dziecko idiotką,było nazwanie jej bardzo łagodnie i nie ma to nic wspólnego z poziomem mojej kultury.

Stanęłyście okoniem,intensywnie się tłumacząc,że robicie dobrze,nie o to chodzi by na siłę narzucić swoje zdanie,gdyby kolczykowanie dotyczyło Was nawet bym nie pisnęła,a przekonanie "moje dziecko,to robię z nim co chcę" jest niefajne wiecie?!Ze swoim ciałem rób co chcesz,a dziecku pozwól podjąć decyzję i naprawdę nic się nie stanie jezeli niemowlak nie będzie miał złotych kolczyków.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2
chili-czekolada a czy powiedziałam, ze zrobiłam dobrze? nie! powiedziałam, że uległam i przekułam 2,5 latce uszka ale nie żałuję;p
i na miłość boską! jak to nazwałaś nie naskakuj na nasze postępowanie! ja nie neguję Twoich decyzji i Twojego zajmowania się dzieckiem, bo jeśli nie będzie chciała kolczyków za kilka lat to je wyjmie, czy to jest aż tak wielki problem? chyba nie
kiedyś miałam w nosie kolczyk, tak samo pod wpływem chwili i emocji, gdy dorosłam zdjęłam i co? nic, nawet nie wiadomo gdzie dziurka była

i już kończe ta durnowatą wymianę zdań, bo bez sensu, ciągle się pytacie po co kolczyki dziecku, po to samo co dorosłemu
jeśli chodzi o wiek to wcześniej niż 2 lata bym nie przekuła
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Czekolada - usrałaś się kilkutygodniowych dzieci, a w temacie najmniejszy maluch mający przekłute uszka ma pół roku, więc odpuść sobie.

Ja załozyłam temat o wpisywanie wieku dzieci i prośbę o nie komentowanie 'za i przeciw'. Owszem to jest forum i temat otwarty, ale odrobinę kultury i szacunku skoro prosiłam o niezaśmiecanie wątku. I te wyzwiska o idiotkach to zostawcie dla siebie, lubicie wyzywać innych to wyzywajcie swoich partnerów, dzieci, rodziców, a nie obcych ludzi w sieci... ;]

Kto przebił uszka, to przebił, Jego indywidualna sprawa, czy zrobił to na prośbę dziecka, czy na pokaz i dla siebie. Chciał, zrobił i tyle w tym temacie, nie Wam osądzać tych ludzi. Chyba tutaj bardziej można oskarżać 'kosmetyczki' które to robią, bo owszem 'mama' chce, ale 'kosmetyczka' ewentualnie powinna być mądrzejsza i odmówić, ale z punktu medycznego nie ma przeciwskazań i dlatego też robią.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 14
Mutti, nie używaj pojęć "kultura" czy "szacunek" jeśli dla ciebie wyrażona przez kogoś opinia to "zaśmiecanie" wątku a twoja "prośba" ma być dla innych bezwzględnym zakazem wypowiadania odmiennego zdania.

"Nie wam osądzać"? Doprawdy? A niby dlaczego?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3
Szacunkiem jest to że ja poprosiłam, a ktoś powinien uszanować moje zdanie, ot taka filozofia. ;] A kulturą to, że nie wyzywa się kobiet od idiotek. ;]

A niby dlaczego tak ?? (osądzać)

Niestety spora liczba osób jest na tyle ograniczona, że woli osądzać innych niż zająć się własnym tyłkiem. Najpierw każdy powinien przemyśleć czy postępuje dobrze, czy ma racje, a większość woli sensacje, sami guano warci, postępujący wbrew temu co innych na ten temat umoralniają. (nie mówię już o kolczykach u dzieci tylko ogólnie na wszystkie tematy)

Załóżcie kółko moralnego pouczania i tam wyzywajcie jakie użytkowniczki są złe, bo ta kolczyki dziecku robi, bo ta firmowe ciuchy kupuje maluchowi i od najmłodszych lat uczy, że firmowe to lepsze, a ta to parówki dziecku daje, a inna dziecko karmi produktami ze słoiczków zamiast sama ugotować, jeszcze inna 5-latce pomaluje paznokcie, a jeszcze inna za cienko ubierze - ot to matki samo ZŁO, a ciekawe co te wszystkie święte co tak pouczają robią, ciekawe czy w ogóle mają dzieci, ale najważniejsze że są najmądrzejsze, kulturalne, nie obrażają innych i oczywiście czasem nie mając pojęcia i tak wtrącą swoje 5 groszy.

Pozdrawiam. :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10
Dla mnie przekłuwanie malutkim dzieciom uszu to totalna głupota delikatnie mówiąc.Jak można skazywać maluszka na niepotrzebny stres i ból tylko dlatego przez swoje widzi mi się.Co do matki która przekuła uszy tygodniowej córce to słów mi brak.Nie powinna być matką.Przez swój debilizm naraziła dziecko na ciężką chorobę.Przecież od sepsy można umrzeć!Nie chce mi się rozpisywać,bo ręce opadają ale zawsze i wszędzie będę napiętnować takie zachowania.Możecie mnie zlinczować za to co piszę ale ja zdania nie zmienię.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mi tak do końca to nie chce się wierzyć, że użytkowniczka przebiła uszy tygodniowej dziewczynce, ja z córką wyszłam na 5 dobę ze szpitala i mi w głowie bylo żeby odpocząć, poznać z córką, a nie latać po kosmetyczkach. Z resztą z takim maluchem tak od razu się nie wychodzi. Może ten post tej Pani to tylko prowokacja do rozmowy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mamy, które maluchom przekłuwają uszy, gdyby mieszkały w Afryce - obcinałyby im też łechtaczkę. Bo tam to akurat jest modne i normalne. Ten sam typ charakteru i inteligencji.
http://zyciejestzabojcze.bloog.pl/
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4
z moich obserwacji wynika,że przekłute uszy mają najczęsciej mało urodziwe niemowlaki- nie wiadomo czy to chłopiec czy dziewczynka, więc mamusia takiego brzdąca, przygnieciona poczuciem winy z powodu brzydoty dziecka( w koncu wspólne geny), robi te dziurki w uszach,żeby chociaż cokolwiek ładnego pojawiło się w okolicach twarzy małego Biedaka...
czasami wystarczy spojrzeć na facjate Mamy- naprawdę wiele problemów sie wyjaśnia:-)
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 4
tu gdzie mieszkam, Cyganki i dzieciaki z nizin społecznych mają kolczyki w uszach. w biednych dzielnicach już niemowlaki mają kolczyki...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry