Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE MAMUSIE 2009 CZ.44 :-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:

"DWUPAKI":

Grudzień 2009:

15.12: Gosina7
25.12: kiccek - dziewczynka ZUZIA - szpital Wojewódzki
28.12: Kasia31 - dziewczynka AMELKA

"ROZPAKOWANE":
Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp.12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp.29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp.14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp.11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Zaspa ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp.24.12
medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp.5.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g,55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Mała ciężarówka 25.12- MAJA-4.025,55cm,szpital Kliniczna->ptp.22.12

"NIEAKTYWNE":
3.11: sfw
7.11: Asia_ce - chłopiec
18.11: madziara2111 – dziewczynka
2.12: Asiak - dziewczynka ZUZIA
21.12: Ivi
27.12: Rimini
28.12: anielkowamama - dziewczynka
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mała ciężarówko ja właśnie mam tak jak ty mała je w dzień ładnie i śpi po 2-3godz. a w nocy ryk co godz. Też nie wiem co robić bo najada się przysypia a za godz pobudka i jest głodna. Moja na pewno nie ma kolek wypróżnia się kilka razy na dobę. Jak dotrwamy do 4-5 rano to zje i zasypia na 3 godz. i cały dzień jest już ok
A może by spróbować te kołysanki co Natalia pisała do usypiania naszych skarbów, Natalia mogłabyś podać link? :)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
witam w nowym roku,
my juz po spacerku w parku i pelno ludzi z wozkami, bo jest piekne slonce, choc zimno, tylko 3 stopnie powyzej zera...
dzis dalam herbatke hippa z kopru i pomoglo, mala walnela kupale, wiec faktycznie dziala...
mi w szpitalu jak mala lezala to polozna pokazala mi inny sposob na odbicie, tylko, ze ja mam dosyc duza, wiec klade na kolano, bardziej udo, wkladam prawa dlon pod ramionko i brodke podtrzymuje, jest to w sumie taki chwyt i przechylam delikatnie dzidzie tak, aby kregoslup byl prosty, a nie w C, i masuje lewa reka plecki, bardzo szybko odbija jej sie...
LIDIO, przyloz do prawej na nst.karmienie...ja tez coraz mniej pokarmu...ale mala ssie ladnie piersi...
my robimy tak jak Sara;)
suszarka sprawdza się nawet jak mały po prostu zasnąć nie może...
wiecie, moja rewa pierś od 2 dni wogóle nie produkuje mleczka, a w lewej napełnia się po 12-15 godzinach. teraz lewą mam małą a prawą większą;) bez sensu...
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
mi się wczoraj udało wznieść toast o północy - picolem, Emi swój wzniosła kilka minut wcześniej :)
jesteśmy po szczepieniu, mój skarbek tak żałośnie się rozpłakał że o mało serce mi nie pękło, na szczęście nie było podwyższonej temperatury ani biegunki, tylko mała była bardzo apatyczna i marudna, dała nam popalić w nocy,

ja malutkiej zapobiegawczo podaję sab simplex, wypróbowaliśmy też bobotic ale się nie sprawdził, od wczoraj podajemy malutko herbatki koperkowej - można je podawać po ukończonym miesiącu, ku mojemu zdziwieniu bardzo chętnie ją pije :)
jak za bardzo się pręży przy prytkach to rozgrzewam brzuszek ciepłą pieluszką i masuję, również kładę na brzuszku - wszystko daje pozytywne wyniki,

moją małą jak nie odbije, kładę do łóżeczka i wyciągam ponownie po pół godziny nawet jak śpi, wtedy zawsze odbije, do odbijania kładziemy na ramieniu, dla maluszków z pępowiną odpowiednia pozycja jest na brzuszku na kolanach rodziców,
podaję linkę do ściągi jak nosić szkraba
http://www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf

mam pytanie dla mam dokarmiających, dlaczego wybrałyście mleko NAN ? ja czytałam raczej opinie nieusatysfakcjonowanych mam, i zdecydowałam się na bebilon - nie mamy kolek, zatwardzeń itd.

Emilka uwielbia spacery, nawet jak jest marudna i płacze, na spacerze od razu zasypia i śpi jak suseł :) dzieci ogólnie lepiej śpią na spacerach ponieważ mają dużo świeżego powietrza i dobrze się dotleniają
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Małgoś - ja własnie tak robie, mała budzi sie ok 11-12 na jedzonko, wtedy przewijam ubieram w welurkowy pajacyk, karmie, dalej kombinezonik i czapeczki , kremik na buźkę i wtedy wychodzimy :-)
U mnie było tak samo wybiła 24 a ja karmiłam, wiec mała wypiła toast a mama czekala az coreczka sie naje :-)
Ja jak byłam raz na spacerku to mała byla najedzona przewinieta i spała juz!! wiec ja na spiocha ja ubrałam i wyszłysmy na 30min. po powrocie dalej spała pewnie nawet nie zauwazyła ze byla na dworze :-)

image
Dziewczyny wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

Ja też w ogóle nie czułam że wczoraj był sylwester, nowy rok przywitałam karmiąc Krystianka bo akurat mu się jeść zachciało :)

Warbuziaczku dziękuję za przepis :)
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

Ja tez kladlam na brzuszek jeszcze z kikucikiem,ale naprawde na chwilke. Takim maluszkom taka pozycja chyba szybko sie nudzi. My sie juz kikucika pozbylismy, wiec staram sie ja klasc na brzuszku czesciej.

Moja mala malo spi w dzien, niestety. Ja osobiscie ubolewam, bo mam malo pokarmu - sciagam na raty i tak po kilku godzinach moze uzbieram ze 120 ml. Dokarmiam NAN-em. Szkoda, ale co zrobic.

Dzisiaj bylismy pierwszy raz na balkoniku w wozeczku na 10 min. Nie powiem, zeby malej jakos sie podobalo specjalnie. Mam pytanko - wychodzicie ze swoimi szkrabami na spacerki po jedzeniu?
Ojka ja tez mam ten problem ze mała ciagle chce byc na rekach!!! Dopiero jak usnie porzadnie to moge ja odłozyc do łózeczka a i tak czasem sie budzi po chwili i zaglada gdzie jestem!!!MI połozna mowiła ze na brzuszek moge klasc dopiero jak pepek odpadnie bo tak to moze jej sie zerwac i bedzie bleee. A ja kladłam i tak ale na takiej poduszce wałku ze brzuszek wisiał w powietrzu i nozkami sie buja na tym wałku oczywiscie pod kontrola. I tak ok 10-15min bo pozniej jej sie nudzi. U mnie pokarmu tez jest ok z jednej piersi sciagam 100ml. Wogole rzadko sciagam pokarm raczej ciagle piers daje ale chciałam sprawdzic czy jest ok i sie ucieszyłam ze jest nawet sporo :-)

image
ale jak mam klasc na brzuszku jak jej pepek nie odpadl ,bedzie ja bolało:/
Mała ciężarówko a próbowałaś kłaść małą sobie na piersi po zjedzeniu ( jak do odbicia ) i tak potrzymać Liwię śpiącą, a dopiero później przełożyć do łóżeczka.
Moja kocha jeść i spać, ale trzeba ją kontrolować bo często nie chce się budzić na papu.
Natomiast nie bardzo lubi swoje łóżeczko ;) i jak na razie skutkuje zasypianie na brzuszku, bardzo często wtedy zrobi kupcię i jak mocniej zaśnie dopiero przekładamy do łóżeczka. Nie wiem czy to dobra, ale samo leżenie Malusiej u mnie na piersi działa rewelacyjnie na jej gazy, kupi i spokojny później sen...

Dzięki dziewczyny za odpowiedź co do piersi i sutków. Kiccek sporo masz pokarmu, mi się wczoraj udało ściągnąć 50ml z obu piersi.
Dziś nie ściągałam, bo Mała ładnie przyssała się i je, więc może już laktator nie będzie potrzebny do odciągania.
Sutki dziś już mniej mnie bolą, więc chyba zaczynają się przyzwyczajać, ale mam kłopoty z przystawianiem jej do prawej piersi, wydaje mi się, ze mam bardziej płaski sutek w tej piersi i w ogóle jakoś nieporadnie mi się podaje prawą pierś :(
Bo lewą to rewelacja, Amelka zasysa natychmiast.
hyhhy .......zastosuje dzisiaj i suszarke i koperkowa i lezenie na brzuszku
u nas suszarka byla wybawieniem...byly takie noce ze wlaczalismy i sami zapadalismy w kontrolowany sen a mala sie upokajala blyskawicznie
aha i uspokajajaco mozna załączyć suszarke - tu ktos pisał ze podziałało na dziecko, ale to tez w zaleznosci od maluszka pewnie
(mojej znajomej maz nawet nagrał dzwiek suszarki na płyte/kasete i puszczali małemu i działało)
witam w Nowym Roku :-)

mała ciężarówka - ja slyszałam ze jak dziecko ma kolki to ani noszenie na rekach, ani butla nie jest w stanie dzidziusia uspokoic
ja również podawałam małej grape water (ale od ok 3 tz) i herbatke koperkowa po 1 tyg, moja na razie nie płacze duzo, tylko jak jest głodna i ale wtedy smoka zasysa i juz jest spokoj

na kolki mozna spróbowac ciepłych okładów na brzuszek, masazu brzuszka, kładzenia na plekach (ale to raczej w ciagu dnia jak nie ryczy, bo mysle ze jak ma kolke to nie bedzie chciala lezec na brzuszku, ale moze warto spróbowac bo takie lezenie na brzuszku jak dzidzia przebiera nózkami to też masaż), no i oczywiscie jakies kropelki....ale systematycznie
JA kladlam od samego poczatku, najpierw na kilka minut bo malej sie nie podobalo ale z czasem bylo coraz dluzej i w tej chwili uwielbia tak lezec no i baczki szly zawsze
jolga dzieki

moge na brzuszek klasc???myslalam ze za wczesnie...na dlugo ??
wydaje nam sie ze nie podkurcza.przedwczoraj w nocy byla spokojniutka a dzis od 00:30 do 5:30 płacz
kladz ja na brzuszek jak najczesciej no i jedank czekalabym az odbije...u nas do tej pory z odbijaniem roznie bywa. czasem bardzo szybko a czasem po 40 min. potrafi dopiero odbic;/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

do góry