Widok

Łopatoligicznie - przepis na rosół :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Szukam i szukam wszędzie w przepisach - kostka, ziarenka smaku albo Vegeta :/
Napiszcie przepis na rosół z kurczaka, bez sztucznideł. Ale łopatologicznie please............. ;)
Zrobiłam dzisiaj ogórkową i załamka ://// niby ok ale dla mnie nijaka ;((
Jestem zupnym nieudacznikiem ;(((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurczak. W sumie cały tylko wycinam piersi. Ostatnio dodaję korpus kaczki też. Do tego mnóstwo warzyw. Szczególnie selera z nacią. Opalona cebula. Zagotowuję, ogień zmniejszam tak, żeby rosół pykał i dodaję przyprawy: sól około łyżki, pieprz około 30 ziarenek i ziele angielskie - 2-3 ziarenka. I tak gotuję 4-5 godzin. Ważne, żeby nie bulgotał, bo wyjdzie szarobure coś.
Zerknij sobie też na stronę:
https://www.vigorprzyprawy.pl/product-category/mieszanki-przyprawowe/przyprawy-do-drobiu/

Kupisz dobre przyprawy do drobiu, w tym do rosołu.

olusia30
2011-09-28 20:11:47
Ja mam tak, że jak gotuję to mi nigdy nie smakuje, za to jak jem u mamy czy w ogóle gdzie indzie to jest super, mój rosół też zawsze do kitu, dla mnie oczywiście, bo rodzina wcina, pewnie dlatego, że wyboru nie mają ;-)
A robił ktoś z Was coś takiego jak wywar św Hildegardy ?https://www.sklephildegarda.pl/pl/n/21 Bo tak sobie czytam i mi to się z takim rosołkiem kojarzy ;)

Robie tak samo, dodaję też wołowinę, kaczkę czy indyka do zimnej wody, zagotowuję i ściągam szumowiny. Wrzucam też czosnek. Ale na końcu zawsze muszę dodać tą kostkę bo mam bez smaku. Może daje za mało warzyw.

Polubilam również bulion warzywny bio: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/bulion-warzywny-bio-wygoda-w-kazdej-kuchni/ Mogę zdecydowanie polecić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeszcze nigdy mi rosół nie wyszedł :/ zazwtczaj robie na indyku albo jakimś mięsie wołowym albo tym i tym. robię to samo co Wy ale jest jakiś taki drętwy ;p jakby mało przyprawiony i zazwyczaj zamaist rosołu jemy pomidorówe :/ ale psorbuje gotować 3-4h może faktycznie w tym tkwi problem. Ale wtedy kiedy dać warzywa???, bo jak je będę gotować tyyle czasu to się chyba rozpłyną :))
tajemnicą dobrego rosołu jest to żeby gotowac go długo (3-4godz")na wolnym ogniu i bez przykrycia,wtedy jest klarowny i do rosołu podobny. Ja gotuję podobnie jak dziewczyny. Mięso różne-najczęsciej kawałki kurczaka,kura,albo indyk. Na skrzydle z indyka jest rewelacyjny. Na koniec pietrucha zielona. A cebulę daję całą bez opalania pod koniec gotowania.
właśnie mi się przypomniało że moja teściowa podsmaża na patelni - ja to robię tak jak wyżej opisałam i też działa!
nabijasz na widelec i trzymasz jak "polem" ;) co jakiś czas kręcisz i tyle hehehe :)
ugotujka.pl/index.php/porady/58-kulinarne/285-cebula-do-rosolu-jak.html
tez jestem ciekawa :-)
a macie sposób na opalenie cebuli na elektrycznej kuchence? bo zapalniczką nie dałam rady ;)
Trochę kurczaka, trochę indyka (mieso kupuję na ryneczku, nie w markecie). Włoszczyzna w całosci, kawałek kapusty włoskiej (moze być kilka liści), 4 ząbki czosnku, 1 opalona cebula - wrzucam do garnka 5 litrowego, zalewam wodą. (cebulę opalam i dodaję po wstawieniu wody). Kilka ziaren pieprzu ziarnistego i 2 płaskie łyżki soli. Gotuję na maleńkim oginiu ok 2,5h. Rosół wychodzi klarowny, nie robią się szumowiny. Podany z makaronem czterojajecznym jest przepyszny. Każdy kto spróbuje, jest zaskoczony smakiem (kapusta daje odrobine słodyczy a czosnek aromatu). Polecam
Udo kurczaka, tyle samo objętościowo wołowiny, szyja indyka.
Włoszczyzna - marchew, seler(najlepiej z zielskiem), pietruszka, por, cebula opalona nad ogniem, świeży lubczyk (lub suszony). Kilka suszonych grzybów lub trzy ząbki czosnku.
Pod koniec gotowania zielona pietruszka. Pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy sproszkowane.
Gotuję na średnim ogniu jakieś 2-3 godzinki.
Podaję ze świeżo posiekaną pietruszką i żadnej maggi do tego nie trzeba!
Suszony grzyb niby nic a daje bardzo dużo smaczku. :)
Rosół musi być tłusty, nie może być ugotowany na samym kurczaku!
oczywiście wkladamy do zimnej wody,gotuję długo 2-2.5 h rosol tylko "mruga"
jak rosol moze byc "pyszny" na skrzydełku lub korpusie??? podstawa rosołu to mieso -ja na garnek 3 litrowy daję 1/2 kurczaka,kawałek wieprzowiny i ciut wołowiny,warzywa sol pieprz,ziele,lisc laurowy absolutnie żadnych kostek,vegety,ziarenek smaku.....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeżeli wrzucisz mięso do wrzącej wody, to pory szybko się zamkną i wszystkie soki zostaną wewnątrz mięsa, natomiast w zimnej odwrotnie.
Czy wrzucacie mięso do gotującej się wody?Czy do zimnej?
lubczyk - najlepiej świeży ;) zapach zupy genialny :)

cebula to chyba ma łupiny/łuski, a nie skorupkę(jak jajko)?

u mnie obowiązkowo ziele angielskie, ziarna pieprzu, liść laurowy :)

jeśli chcesz mieć czysty rosół - włoszczyznę wrzucasz bez krojenia :) później z warzyw można zrobić sałatkę ;)

jeśli ma być podstawą innej zupy - włoszczyzna krojona lub tarta na tarce(duże oczka)

ja akurat nie umiem żyć bez kostek rosołowych, veget, ziarenek smaku itp. ;) więc zawsze dodaję i mam gdzieś glutaminian sodu ;)
bez tego zupy są dla mnie nie doprawione.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
To ja jeszcze dodam swoją wersję przypraw:
słodka papryka, kurkuma, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, lubczyk i obowiązkowo liść kapusty i przekrojona cebula ze skorupką.
Na makaron obowiązkowo świeża pokrojona natka pietruszki i wtedy rosół,
No ta ja nie chwaląc się też gotuję pyszny rosół:)

Podstawa to wg mnie kurczak ze wsi,osobiście nie umiem na kupnym chudym białym kuraku ugotować dobrego rosołu.Mięska musi być dużo.
Jeśli już nie mam wiejskiego to tylko skrzydło z indyka plus wołowina.

Przede wszystkim należy gotować bardzo ale to bardzo powoli.
Gdy zszumuję po zagotowaniu dodaję ziele angielskie,listek laurowy sól.
Potem wszelkie warzywa - marchew,pietruszka,seler,por i cebula którą wyjmuję gdy jest miękka.
Pietruszka i seler również natka.

Dodaję jeszcze pieprz i zero ulepszaczy typu wegeta,rosołki czy jakieś ziarenka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry