Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (3)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
Dalia08 - 16 czerwca
agawierzbowska -
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555 -
Paulina1010 -
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasiulkaa, to o czym piszesz to jest już połówkowe.

Ale dziewczyny, genetyczne to jest tak naprawdę zwykłe usg, skąd takie kosmiczne ceny u lekarzy?
Ja płacę normalnie u mojej lekarki 100 zł, jak za każdą wizytę i nic ponadto. Trwa chwilę dłużej, żeby zmierzyć parametry ale poza tym nie ma w nim nic innego.
to pewnie zależy gdzie kto chodzi ja od poczatku chodze do tego samego gina i jak zmienia miejsce pracy na inną kolinikę to ja za nim i tak na początku kilka lat temu płaciłam za wizytę 70 zł a teraz 150 zł (usg w tym) nawet myślałam, zeby zmienić lekarza.....ale sama nie wiem :/ jakoś gin to dla mnie taki lekarz, że nie chciałabym go zmieniać, ale pieniążków dużo ucieka
a to genetyczne co to jest??
no ja chodze prywatnie i tez place 100zl za wizyte
ja juz oglupialam z tym usg genetycznym ;/
no własnie stąd moje pytanie - czy prowadzicie ciąże prywatnie czy u lekarza z nfz? PIerwszą prowadziłam prywatnie - 100 zl za wizyte poczatkowo jest ok - raz w miesiącu , ale pod koniec jak wizyty sa częstsze to robi sie mniej ciekawie:) Teraz zdecydowałam siłe na NFZ - zobaczymy:) ale już wiem że usg bede miała na każdej wizycie bez zadnych opłat. a na te przełomowe pójde prywatnie aby były robione na lepszym sprzęcie - więcej widac i zdjęcia na pamiątkę ładniejsze:)
jak dla mnie samo usg jest normalne - tylko między 11 a 14 tyg bo wtedy lepiej widać przeziorność karku i robia te wszystkie pomiary aby wykryć ewentualne wady - -tak miałam w pierwszej ciąży- żadnych dodatkowych badań nie robili. teraz dziewczyny piszą cos o dodatkowych testach - nie wiem. Ale wiem, że mam wśród bliskich znjaomych 2 przypadki urodzenia dzieciaczków bez jednej kończyny i jakos nikt na usg tego nie wykrył a przynajmniej ich nie poinformował - mimo iż uczulały na to lekarzy:( Maluchy (choć już nie takie maluchy) chowają się świetnie:)... ale coś jest nie tak jeśli płacić sporo pieniązków za usg a lekarz nie widzi albo nie mówi....
Genetyczne może wykazać niektóre choroby genetyczne albo wady płodu (np. zespół Downa).
Najbardziej znane parametry, które się bada się to przezierność karkowa i kość nosowa, ale też są jeszcze inne.
Magdaxv a w jakim wieku masz starszego maluszka?
Moj synek (jeśłi o niego pytasz) ma juz 3,5
Witam się w nowym wątku.
Ja mam już 37,5 roku. To już stara jestem. Jak rodziłam dzieci, to żadnych badań usg genetycznych nikt robić mi nie kazał (nawet o tym nie słyszałam). A teraz nie wiem jak to "ugryźć". Chodzę do dr.Mielcarka i wygląda na to, że na każdej wizycie będzie robił mi usg
O, fajnie, to już będziesz miała pomocnika jak się młodsze urodzi :) Moja nawet 2 i pół jeszcze nie będzie miała, pewnie pierwsze pół roku będzie ciężko :)
początkowo planowaliśmy mniejszą równicę wieku ale trudno nam było się zdecydować. a tak -adaś na 4 urodzinki dostanie siostrzyczke albo braciszka (też jest czerwcowy). I bardzo licze na pomoc - już ma zapowiedziane, że bedzie przy zmianie pieluszek odpowiadał za pudrowanie pupci:) pewnie skończy sie to kupowaniem zasypki co 2 dni ale cóż:) Juz teraz widze jak fajnie piluje sowjego 1,5 rocznego kuzyna aby nic nie pchał buzi:) A przy maluszku w domu na pewno stanie się bardziej odważny,bo teraz troche boi sie bezpośrednich kontaktów z maluchami.
czyli to usg genetyczne to jest normalne usg tak??
Mam znajomych właśnie z dwójką czerwcowych dzieciaczków - chłopczyk miał 4 latka jak urodziła mu się siostrzyczka :)

Moja Marysia z kolei uwielbia dzieci w każdym wieku, nie sposób jej oderwać nawet od zupełnie obcych na spacerach itd. Ja się bardziej boję, że się będzie do łóżeczka maleństwu ciągle pakować :)

Tak, normalne usg.
dziewczyny a czemu przy wynikach bety są takie rozbieżności? czy jeżeli ja mam 1950 a norma jest dla 5 tydzień ciąży: 217-7138
6 tydzień ciąży: 158-31 795
czy aby mój wynik nie wskazuje za mało?
nie :) jest okej :) nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć - ale jest jak najbardziej okej :) poziomy hormonów u kazdej kobiety sa inne
Lalinek a co myślisz o powtarzaniu badania za dwa dni?
Bo tak mi ta lekarka powiedziała żeby wtedy sprawdzić czy bedzie przyrost 100%
maga79 - wytłumaczycie jej i będzie fajnie, a jako dziewczynka będzie pewnie szybciutko chciała sie zaopiekować maleństwem. chociaż mojego kolegi z pracy syn (wprawdzie już 6 letni) próbował ostatnio podzielic się z nowonarodzonym braciszkiem kanapką:) więc reguł chyba nie ma:)
kasiorek - ja zrobiłam jeden raz. wystarczyła mi informacja że jestem w ciaży, ale możesz zrobić 2 razy oczywiście. Wtedy lekarz może określic czy prawidłowo przyrasta. mój lekarz stwierdził że to zbędne, ale zdania sa różne.
~Assegai
bardzo prosze o instrukcję wklejania zdjęcia na forum :) przyda się na przyszłość :) a może i jutro pochwalę się swoim maleństwem :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

do góry