Widok

MAJOWE I CZERWCOWE MAMY 2011 (4)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
agawierzbowska -
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555 -
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wczoraj byłam na genetycznym, z maluszkiem wszystko ok, bardzo ruchliwy, pewnie będzie taki sam jak starsza siostra.
cześć:)

czy mogę się podłączyć pod wątek?
termin mam na 31 maja-2 czerwca, więc zaczynam teraz 12 tydzień.
melduje sie :)
maga79 jak mozesz przy następnym wątku to zmień mój termin na 11 maja ;)
ja też się melduję, cho zmieniłam nick ale to cały czas ja :)
Mamuśka1 witamy :) widzę, że mamy podobny termin :)
hej dziewczyny :)
jak ten czas szybko leci... ledwie do Was dołączyłam a to juz 12 tc - szok...
cieszę się że wróciłam do pracy !!! od środy bez przerwy świętowaliśmy do nocy i szczerze mówiąc strasznie juz byłam zmęczona - teraz odpoczywam :D
w czwartek genetyczne :) a póki co ubrałam sie dziś pierwszy raz w moje ciążowe jeansy :) wygodnie :)
mi już 15 leci ;-) a leci szybko ;-) no ja jeszcze swoje dupsko wcisne w nieciążowe kiecki ale jest ciasno już... pewnie to kwestia 2-3 tyg kiedy będę musiala się wybrać na ciążowe zakupy. A za tydzień idziemy podglądać maluszka, mam nadzieje ze może się pięknie odłsoni i będzie wiadomo czy synuś czy córa ;-)
Hej :)

Ja też juz dzisiaj w pracy siedze w jeansach ciężarówkowych :D
Moje zwykłe są jeszcze dobre, i w miare lużne ale jak siedze to mi sie wciskaja ;) A tak lues blues :D

Dziewczyny a powiedzcie jak z kartą ciąży, macie już założoną ? Ja ide w środe do mojej lekarki na wizyte i wtedy mi beda zakładać :)
mi założył lekarz od razu jak usłyszał bicie serca dziecka. dał mi 3 do wyboru. w ciążowych spodniach znacznie lepiej... wygodniej i luźniej...

ja śmigam po weselne ciasto dla koleżanek z pracy :)
zaprosiłabym Was, ale chyba nie bardzo mam jak :P
ja mam w środe genetyczne, mieszcze się tylko w jedne spodnie :( no więc czas się przezucic na większe :). Karte ciązy też już mam. No i jestem pod wrażeniem jak ten czas szybko leci to już 12 tc :))) niebawem zaczniemy II trymestr :))
ale dzis wszyscy rozmowni są... mmmm... nie nadążam z czytaniem :P

koleżanka urodziła syna... po 31 godzinach porodu zrobili jej cesarkę bo dziewczyna już nie miała siły... ale wszystko okej już - namęczyła się biedna strasznie :( nie wiadomo co nas czeka..
Dziewczyny, czy mogę podłączyć się do waszego wątku? Co prawda mam termin na lipiec, ale strasznie nas mało na ten miesiąc :(.
Dziś zaczyna mi się 6 tydzień ciąży :)
wiesz... móc możesz ale pytanie czy będziesz w temacie, bo tu już troche bardziej zaawansowane ciężarówki ;-)
ej to czemu ja mam tak późno tą karte zakłądana :(
Ale to chyba nie ma jakiegos czasu do kiedy to trzeba zrobic prawda ? :P
Mi lekarz założył na ostatniej wizycie i kazał zawsze nosi przy sobie w razie gdyby coś się stało bo tam sa wyniki badań wpisane itp.
Marciocha na pewno na najblizszej wizycie będziesz miała załozoną kartę :)) nie martw się
ja mialam założoną kartę ciąży na pierwszej wizycie w 6 tyg. Na usg był pęcherzyk, jeszcze bez serduszka, a kartę mi babeczka założyła. Tak samo zaświadczenie do pracy.
Dziewczyny, ale jestem zakręcona własnie próbowałam zmyć makijaż chusteczkami do higieny intymnej!!! zamiast chusteczkami do demakijażu :>. Strasznie się zdziwiłam jak makijaż nie chciał zejść no i ten inny zapach dopiero jak już całą buzię nimi wytarłam to się zorientowałam.
Ech, Mrówka, to jeszcze nic. Moje zakręcenie dziś sięgnęło szczytów. W sobotę kupiliśmy nowe auto a dziś w pośpiechu zahaczyłam tylnym błotnikiem przy wyjeździe z garażu, wrrrrrrrr

A dodam nieskromnie, że kierowcą jestem bardzo dobrym i takie rzeczy mi się nie zdarzają a dzisiaj szkoda gadać :/

W ogóle jakiś sądny dzień mam...
A w ogóle to cześć Strega, zapraszamy do nas, może w międzyczasie lipcowych zbierze się więcej i zrobicie własny wątek.

dziękuje za przyjęcie do wąskiego grona:)

ja dziś po wizycie,ale bez usg. słuchałam tylko bicia serduszka, pisze tylko, bo jednak liczyłam na usg,ale za to w przyszłym tyg mam badanie przezierności (oj już się denerwuje na samą myśl o nim)
dobra, czas iść spać. dziś miałam wolne, więc zobaczymy czy jutro czas mi pozowli do Was zajrzeć w ciągu dnia?
mrówka - brawo :)
ja schowałam kalendarz do lodówki zamiast do szafki :) mój mąż go znalazł szukając sera i śmiał się do łez :P
No to niezłe jesteśmy. :) Ja często wyrzucam łyżeczke do śmietnika a pudełko od jogurtu do zlewu, ale to robiłam nawet nie będąc w ciąży. Miłego dzionka dziewczynki
miłego Tobie również :)
w pracy tez cuda wyprawiam, ale to juz inna bajka jest... :) lepirj żeby nikt nie wiedział :)
czemu jak zaczynam się odzywac to wszyscy milkną ?? :)
No już już odzywam się :))
Dziewczyny kiedy zaczynacie robić zakupy dla dzieci? ( ubranka, wózek itp)? Mi się wydaje, ze póki co to za szybko ale z drugiej strony jak zostawie wsystko na np 2 ostatnie miesiace to nie dam rady :/
Ja chcę poczekać na noworoczne wyprzedaże, może będą jakieś okazje ;)
ja dokładnie tak samo - po świętach :) końcówki kolekcji i te sprawy heheh
Dziewczyny melduję się . Według mnie 6 tydz . Na 14:20 mam wizytę więc się odezwę wieczorkiem:) no i z moich obliczeń wynika , że termin bedzie na 21 czerwiec....
dagby24 witamy
Ale macie na myśli kupno ubranek czy juz też będziecie kupować inne akcesoria :). ja bym tak poszła sobie chętnie do sklepu i na poczatek kupiła jeden ciuszek najlepiej już teraz :). Troszkę ubrań będę miała pewnie używanych ale chciałabym już coś mieć i sama to kupić tylko jakoś to dla mnie za szybko chyba..
Janka2 Ty masz termin ponad miesiąc szybciej niż ja więc po świętach to będzie chyba idealny czas na zakupy :)) Ja też bym już chciała... Przepraszam, że wam tak marudze, ale teraz jakoś wolno mi ten czas leci
mrówka - nie marudzisz !!! :)
ja dostałam 2 worki ciuszków dla maluszków. 3/4 z tego mam ochotę wyrzucić bo mi się nie podobaja i zniszczone są, choć nie tak by ich nie móc założyć... jak będe miała więcej czasu to je poprzebieram i oddam te których nie będę chciała jakiejs biednej rodzinie. Na pewno się przyda.
a na zakupy mnie ciągnie mmmmm... musze unikac takich sklepów bo wariuję :)
Ja w końcu pójdę do sklepu i kupie chociaz jakis drobiazg :) bo inaczej nie wytrzymam :)
ja mam hurtownie dziecięcą zaraz obok firmy. przechodze koło niej codziennie - szlak mnie trafia :P
Ja też dostanę ubranka, ale też będę musiała przejrzeć. Na początek i tak chcę mieć swoje, nowe dla dzidzi. Wózek, łóżeczko muszę kupić bo nosidełko też dostanę. Ja jeszcze nic nie kupiłam, chcę poczekać jak się dowiem jaka płeć, a potem na wyprzedaże, ale boję się że jak już kupię pierwszą rzecz to nie będę się mogła powstrzymać z następnymi...
wiecie co...a ja juz kupiłam :P Taki mały kaftanik z napisem "bobas taty" :D I dostałam od koleżanki body ;)
Teraz w lidlu jest fajna promocja :D
http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl/hs.xsl/index_14330.htm
Koleżanka ma mi jutro zakupić :D

Co do takich wiekszych zakupów...to juz sobie obiecałam ze po nowym roku co miesiąc cos kupie...a to pościel, a to cos innego...bo poźniej jak bedziemy chcieli wszystko na raz to finansowo nie damy rady :]
Marciocha po co mi to pakazujesz :))) ja po pracy lecę prosto do Lidla :)) i pierwszy ciuszek będzie kupiony hurraa
dopiero zauwazyłam, ze to jest od czwartku
ja też myślałam żeby po nowym roku zacząć szaleć z pokoikiem i rzeczami dzieciowymi, potem będzie ciężko tak na ostatnią chwilę... co prawda moja zabobonowa mama puka się w głowe i mówi że to za wcześnie, ale ja ne chce w 9 mscu biegac po sklepach
ja nie wierze w zabobony i staram sie nie być przesądna :P
Prawda jest taka że co ma byc to bedzie, a że kupimy kilka ciuszków to moim zdaniem nic nie zmieni ;)
Ja już sie rozglądam za wszystkim, wybieram powoli...nie kupuje tylko wybieram :)

mrówka to od czwartku i najlepiej isc z samego rańca bo powykupuja ;)
hej hej,

w pracy miałam sajgon, więc nie mogłam do Was zajrzeć.
Wy już o kupowaniu ciuszków piszecie, a mi nawet do głowy jeszcze to nie przyszło, pierw chce poznać płeć :)
chociaż nie powiem,ale wczoraj chodziłam do Galerii i tyle cudnych ubranek jest dla dziewczynek, normalnie tylko kupować :)
pisałyście że już w spodniach ciążowych chodzicie, to znaczy że brzuszki już macie pokażne? bo ja póki co mam duży swój a wieczorami wzdęty :)
ja jestem na etapie odpinania guzika ;-) Brzuszek nie dużo większy niż przed, ale coś tam widać już. Generalnie wygląda na mega wzdęcie ;-)
ja też odpinam guzik po obfitszym obiadku,ale póki co mieszcze się w spodnie, ale w wolnej chwili przejde się po sklepach z ciuszkami i poszukam czegoś dla siebie na później:)
hej dziewczyny,chcialabym sie podlaczyc termin mam na 6.06.2011 :)
Nie nadążam Was czytać :)
Mam koszmarny tydzień, mnóstwo spraw i brak czasu na odpoczynek.

Ja już noszę ciążową spódniczkę, chociaż brzucha nikt nie widzi. Moje zwykłe rzeczy cisną niestety trochę.

Pierwsze ubranko - body kupiłam Marysi jak dowiedziałam się o płci, czyli jeszcze przed połową ciąży.

Potem już lawinowo się kupowało. Wyprawka to bardzo duży wydatek. Łącznie z pokoikiem wydaliśmy na pewno ponad 5000 zł, więc moim zdaniem warto to rozłożyć na parę miesięcy, bo mniej odczuwalne.

Poza tym przy pierwszym dziecku człowiek kupuje wszystko jak leci, chociaż wiele rzeczy się nie przydaje potem.

Nowe mamy, może skopiujecie listę z początku wątku i się dopiszecie? Potem łatwiej przekleić w nowy wątek taką pełną listę :)

Pozdrawiam :)
A, co do ciuchów z Lidla to są bardzo fajnej jakości i w przystępnych cenach, warto kupić. Moja Maryśka miała bodziaki, teraz ma pidżamki, spodnie, bluzki. Naprawdę polecam.
Dopisuje:)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
fasolek - 6 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
agawierzbowska -
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555 -
maga a gdzie kupowałaś spódnice?
Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
agawierzbowska -
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555 -
Mamuśka1 aktualna lista 2 posty wyzej:)
Mamuśka1 dopisała siebie i ta ostatnia jest najbardziej aktualna :)
ale pare postow wyzej ja dopisalam siebie,a Mamuska1 skopiowala liste chyba z gory beze mnie:(
Dzień Dobry.
Dawno mnie nie było.
Od dziś zaczęłam brać tabletki na tarczycę + jod. I nie ma mnie... Nie wspomnę , że jeszcze z córcią na taniec muszę iść (2 h, wrrrrrr)
Brzuch boli i ogólne samopoczucie do kitu. Niedawno bylam w C&A i chciałam kupić spodnie ciążowe. Czy wiecie, że nie ma odzieży ciążowej powyżej rozm 46 ? To znaczy, ze grubsze w ciąże nie zachodzą?????
Co do rzeczy dla dzidzi. Ja nie mam już NIC. Wszystko oddałam koleżankom. Pewnie teraz część wróci. Łóżeczko chyba jeszcze mam, więc tylko materacyk. A wózek chcę kupić spacerowy. Zanim przyjdzie zima dzidzia i tak z niego wyrośnie. Więc spacerowy, pożądnie zabudowany, z przekładaną rączką i super śpiworkiem
Mamuśka1 - spódnicę kupiłam tutaj na forum od jednej dziewczyny. Mam też trochę ciuchów z pierwszej ciąży, chociaż nie za wiele, teraz dokupiłam sobie od dziewczyn kolejne i byle do porodu ;)

To tylko niecałe pół roku, szkoda mi było kasy na nowe h&m-y itd.
I tak wydatków sporo ciągle :)

Kiki0 - ja mam odwrotny problem, ciężko mi spodnie albo spódnicę ciążową kupić, bo wszystko spada ze mnie...
Mega79 - Ależ ja bym chciała mieć taki problem.....
Ale się denerwowałam przed USG genetycznym ale już po i uff wszystko jest wporządku. Co do ubrań to ja mam 2 pary spodni ciążowych, jedne jeszcze za duże a jedne to takie ogrodniczki więc nie ma szans, zeby ze mnie spadły chociaż sa trochę za duże, jeden i drugie spodenki kupowałam używane. w czymś chodzić trzeba a w swoje się nie dopinam :)) dzidzia ma 6cm....:)))) i jest taka słodziutka
Kiki0 a sprawdzałas na tym dziale co są rozmiary do ok 50? Moze tam jeszcze maja?
Ja teraz nosze czasami właśnie z C&A rozmiar 42, a o dziwo jeszcze ze mnie spadaja...gdzie normalnie nosze rozmiar 42-44 :|
Zamówiłam sobie też drugie u jednej z forumek z H&M rozm.44 to juz tak na późniejsza ciąże...bo chyba w końcu troche przytyje co?
Dzisiaj położna mnie ważyła...i znowu kilogram spadł :| Waże ciągle mniej niż przed ciążą!
ja to się przypadkiem przeszłam po h&m w weekend i w sumie tylko okiem rzuciłam na te ciążowe i wydawało mi się to wszystko takie dużeee, a na szukanie za bardzo nie miałam czasu. Mysle ze teraz w sobote podjade i jakąś kiecke ciążówke kupie bo już się w moje ledwo mieszcze... Moja kumpela zaoferowała pomoc bo ona ma L i to same biodrówki i tuniki więc powiedziala że mnie zaopatrzy ;-) A ja mam 34/36 i już całe piękne 2 kilo do przodu ;-) za to ku mojej ogólnej rozpaczy cycki nie urosły ani troche ;-( a tak liczyłam ze coś się ruszy ;-) A w pn idziemy podglądać maluszka i z tej okazji musiałam sobie urlop wziąć ;-) jak szaleć to szaleć
Marciocha- najwięcej tyją w ciązy babki z przedziału 34,36,38 ;-)
A ja zdązyłam przytyć przed ciążą - bo planując dziecko odpuściłam sobie kontrolę posiłków i na ciasteczkach, drożdżóweczkach, pierożkach dorobiłam się dobrych 5-7 kg:) I to przez 3 mies jak zaczęliśmy sie starać o bobo:)
Na szczęście wyprawkę mamy po pierwszym bobo więc sporo kosztów odejdzie:)

A wiecie że mi kartę ciązy założyli ale chyba nie dali tylko zostawili w karcie?hihi Zresztą tak byłam zaszokowana empatią lekarza jak po usg stwierdził "zarodek. jeden. żywy." ze chciałam jak najszybciej wyjść:P dopytam się 6.12 na następnej wizycie, a 8.12 3d w inviccie więc chociaż popatrzę na małą laleczkę:))
ja na 3d pójdę w okolicach 20 tyg ;-)
no to faktycznie empatyczny gin... hahaha zaszalał ;) Moja ginka określiła naszą kropeczkę "stwór" ;-) na 2 usg kiedy była faolka stwierdziła "serduszko jest, piękny stwór" ;-)
cześć cześć :)

dopiero teraz zaglądam, bo w ciągu dnia zero czasu wolnego.
po pracy od razu w drzemkę poszłam i teraz prawie wstałam.
nie wiem jak Wy,ale ja cały czas śpię i mam tak od początku ciąży...
aha, jescze chciałam zapytać gdzie mogę kupić spodnie bądż sukienke ciążową? w h & m ?? i od kogo polecacie na forum kupić ciążówki?
A ja miałam wczoraj badanie progesteronu bo wystąpiły plamienia i niestety mam bardzo malutko 40 nmol, dostałam duphaston i czekam na jutro czy wogóle bedziemy mieli dzidzie czy nie, bo jutro się okaże czy jest sam pęcherzyk czy pęcherzyk z zarodkiem. Już bym chciała żeby było jutro....
kasiorek555 nie ma co sie martwic na zapas.. do jutra niestety daleko, bo jak się na coś czeka to czas nieubłaganie wolno leci.. ale wytrzymasz i będzie dobrze. Trzeba wierzyc...
4 dzień bardzo boli mnie brzuch... czasem czuję silniejszy ból przy każdym kroku który stawiam... wiecie jakie powinanm zrobić dodatkowe badania???
ide dziś na usg genetyczne.. zapytam lekarza czy jest okej... martwię sie juz bardzo..
witajcie ;)
ja dzis tez ide na usg genetyczne :) juz sie dpczekac nie moge :)
dzis mi sie snilo ze bylam na badaniu u ginekologa badal mnie i powiedzial ze dzidzia ONA jest zdrowa :D
wiesz, ja jestem zdania że na tym etapie czasem może coś tam boleć. Wszystko się rozciąga i macica i ścięgna... Jutro idziesz do ginki to zapytaj. Badań krwi raczej nie ma na bóle macicy ;-) jak coś to właśnie usg. Wiem, ze niektóre dziewczyny zażywają magnes na rozkórczenie macicy, zamiast nospy. Możesz spróbować, jeżeli te bóle to takie właśnie skórczowe coś...
Cześć Dziewczyny

Pomyślnych usg wszystkim, które się wybierają.
Ja jestem ostatnio tak zabiegana, że nie mam czasu na spokojnie pocieszyć się tą ciążą :/
Ale z drugiej strony cieszę się, że mogę normalnie funkcjonować, że wszystko ok itd.

Senność raczej mija najdalej z końcem pierwszego trymestru.

Świetne ciuchy ciążowe ma H&M, chociaż drogie niestety.

Poza tym w necie jest kilka fajnych sklepów np.:

http://www.9fashion.com.pl/

http://www.pieknamama.pl/Bluzki_52.html?sess_id=b4ddd3f0e537652d64de84329b63ef8f

http://www.happymum.pl/sklep3/?grupa=dzins

http://modnybrzuszek.pl/
Ja tez mam takie bóle...od kilku dni mnie boli jak na okres wiec wiem ze to macica...ale czasami tez mnei zaboli tak mocniej, jak np. szybciej wstane czy cuś...ale nie ma sie co przejmować za bardzo ;)
Ja wychodze z założenia że do póki nie ma krwi to nie ma tragedii ;)
nie no ja tez wychodzę z takiego założenia, ale fakt że tak mocno i tak często to mnie jeszcze nie bolało :( i tym sie martwię bo to dziwny ból czasem w podbrzuszu, czasem jakby w jajnikach... silny i częsty.. ale dziś USG to sie zobaczy :)
Dziewczyny a ja się już pochwalę - będziemy mieli córeczkę i to raczej na 100 % :)
na pewno wszystko jest ok ;-) Każda z nas po prostu inaczej to wszystko odczuwa, te całe rozciąganie ;-)
Ja ide w pn do lekarza, juesuuu no mam nadzieje ze dzidzia pokarze nam czy jest córą czy synem ;-) achhhh
Janka gratuluje córci :)
Assegai - mojego męża siostra ma 2-letnie bliźniaki :) do chwili porodu myslała że ma 2 synów :) jakaż była jej radość jak okazało się że lekarz się pomylił i jest parka :) więc nawet jak już będziesz wiedziała to chyba zawsze można później paść ze zdziwienia :)
cały pokój na różowo a tu sie okazuje że syn hehehe :)
chyba niewielkie sa szanse by określic płec dziecka w 13 tc prawda ?? dziś ide na generyczne. co prawda sprzęt rewelacyjny 3d czy 4d nie wiem, ale to chyba jeszcze za wcześnie...
Janka to super gratuluje! :D

Ja na razie jak coś kupuje to w uniwersalnych kolorach i w sumie mam zamiar tak cały czas robic...nie chciałabym zeby moja córa chodzila w różowym, czy syn w niebieskim...owszem tam kilka rzeczy moze byc...ale tak wszystko? Fuj! :P Ostatnio widziałam babke z wózkiem który był caaaały różowy a jej córka ubrana w same rzeczy hello kitty...no myslałam że zwymiotuje :P
Lalinek jest to mozliwe :D Tylko wiadomo że nie na 100%, ale mysle ze na takim sprzecie to lekarz juz bedzie wiedział, oczywiście jeżeli sie dziecko dobrze ułoży :)
ja byłam na usg genetycznym, ale dzidzia jakoś się nie pokazała, zresztą to chyba jeszcze za wcześnie, maluch ma 6 cm. A ile sie napatrzyłam na dzidzie, jaka ona śliczna ehh teraz łatwiej mi sobie ja w tym brzuszku wyobrazić, całe pół godziny oglądania :)) Lalinek a dziś Ty się naoglądasz :)
ja sobie już obiecałam wcześniej- absolutnie żadnego różu i niebieskiego!! Chce wszystko w beżach i brązach jeżeli chodzi o pokoik. Ciuszki tez raczej pod kątem neutralnym ;-) Mamy pokój maluszka na oliwkowo- groszkowy pomalowany więc siłą rzeczy się inaczej nie da ;-)

Ja czuje syna, mąż jest przekonany ze córa ;-) Kurcze no, chciałabym już wiedzieć ;-) Janka suuuper że już wiecie ;-) Zazdroszcze ;-)
Assegai ja własnie tez gustuje w takich kolorach :)
Pościel na pewno kupie w jakims beżu :D
Poza tym ja sie czasami zastanawial czy taki wsciekły róż czy niebieski np. na pościeli nie drażnia maluszka ? Bo to intensywne kolory są, mnie to razi w oczy...
hehehehe ja tez wole neutralne kolory :)
dostałam 3 worki ciuszków dla maluszka - połowę juz spakowałąm żeby oddać. generalnie to co było niezniszczone, albo mało zniszczone jest białe :P 90 % białych ciuszków heheh więc teraz to już tylko kolorowo heheh

macie nagrane płyty z USG genetycznego ?????
Lalinek my mamy nagranie :D
rewelacyjna pamiątka :D
nawet Wam mogęfragmet pokazać...o tu => http://www.youtube.com/watch?v=WQPquBN3kgw
Cały filmik trwa prawie 20 minut :)
Ja nie mam nagrania nawet nie wiedziałam, że jest taka opcja
oooo super !!!! :)
poprosze również o nagranie heheheh :)
a cos dodatkowo sie placi za nagranie??
hej dziewczyny,mam pytanie gdzie bylyscie badz idziecie na genetyczne?ja ide do invicty i nie wiem czy tam jest mozliwosc dostania nagrania??
ja w gamecie, ale o nagraniu dowiedziałam się dopiero teraz od Was dziewczynki, więc nie pomogę
w ogole zauwazylam,ze na suwaczku mam 11 tydzien i pare dni,a dzisiaj zaczal mi sie 12 tydzien,chyba cos z ta moja data porodu jest nie tak,przesunieta pewnie:)
ja byłam w Pro Femina u dr.Olszewskiej...takie usg genetyczne, z fragmentami 3d i nagraniem kosztowało mnie 200 zł.
Ja nawet nie wiedzialam ze ona nam to nagra, nie prosiłam jej...ale teraz sie ciesze :D
taka pamiatka-rewelacja,moze tez dostane:)
witam;) a ja mam termin na 1 maja;)))
ziutkak - gratulujemy i witamy :)

fasolek - tez miała ten problem i mi tu dziewczyny wytłumaczyły :) tygodnie liczy się wg skończonych tygodni czyli 12 i pełnych tygodni czyli 13 tc :) suwaczki liczą tym pierwszym sposobem :)

ja ide do Starmed'u w Gdyni. Tu mi polecono ze względu na ponoć najnowocześniejszy sprzęt w trójmieście. zresztą cena pewnie podobna no i mam blisko :)
dzwoniłam - nagranie płyty i koszt zalezy od lekarza - jutro Wam powiem :)
dzieki Lalinek,to teraz juz rozumiem:) ja ide do invicty 29.11 wiec juz niebawem no i zobaczymy czy dadza mi jakies nagranie,kurcze fajnie by bylo:)
no ja na pewno poproszę i zrobie wszystko żeby je mieć :) nooo... prawie wszystko :)
ja ide w pn z aparatem ;-) mąż będzie kręcić dzidzie na monitorze ;-) no chyba że mnie pogonią hehe ale u mnie chyba nie mozna płytki dostać...wiec chyba inaczej nie da rady. Na 4d ide ok 20 tyg
assegai a czym się różni 3d od 4d ? :)
3 d masz zdjęcia tak jak normalne usg tylko w trójwymiarze a 4d to jest film ;-)
Hej!

Lalinek koniecnzie daj znac jak po starmedzie,tez czytałam ze maja bdb sprzęt i tak sie chciałam wybrac ale na połowkowe-na początku stycznia..
Ja tez ogólnie to majóweczka tylko jakos czas mało zeby pisac z Wami... ;-/
no ja juz po ;) u mnie wszystko wporzadku :) dzidzia zdrowa i jest taka fajna :) tylko wiecie co... zapomnialam sie zapytac lekarza ile ma juz dlugosci i czy powinnam brac jeszcze kwas foliowy ;/
ja biorę cały czas, w zestawie witamin dla ciężarówek. A masz zdjęcia z usg? Tam masz ile ma cm zarodek. Zarodek oznaczony jest jako CRL ;-) Pewnie na tym etapie ma z 5,5-6 cm ;-)
znaazlam w karcie ciazy ma 6,1cm :)
pięknie ;-)
dziewczyny, super że wszytsko dobrze!:)
ja mam za tydz genetyczne i się już nie mogę doczekać, oczywiście też będę prosiła- o ile to mozliwe o rozpoznanie płci:)chociaż swoje mam przeczucie:)
kurcze tak Was czytam i fajnie WAm z tymi genetycznymi,mi nic takiego nie zrobiła :(
Jedynie to sprawdza czy ma rączki i nóżki,wszystkie palce,czy sserduszko bije..nawet niemierzy "sama od siebie" ;(
Ostatnio tylko zmierzyła ale to dopiero jak spytałam..
przyszłaMamo u mnie z genetycznym to było tak, ze lekarz powiedział mi co i jak no i, że mam się zastanowić a jesli się zdecyduję to mam to zrobić w konkretnym przedziale czasowym ( powiedział mi jakim)

Dziewczyny czy wy też tak macie, ze wieczorem macie strasznie duzy brzuch a rano jakby go nie było?
I jeszcze jedno pytanko coś mnie brzuch pobolewa od kilku dni a już od dłuższego czasu miałam z tym spokój, ale nie tak na @ tylko tak bardziej gdzieś zakłuje gdzieś zaboli, tez tak macie?
Ostatnio jestem dosc nerwowa, może to z nerwów?
mrówkaa u mnie z brzuchem tak samo! Na wieczór jak balon! rano jest ale mniejszy...
Ostatnio mam takie kucia całkiem nisko,czasmi jak za szybko sie rusze to zaboli ale to wszystko raczej normalnie..Gdyby bolało mocno to wziąśc no-spe a jak nei przejdzie to lepiej skonsultowac z lekarzem..
u mnie jak narazie brzuch dosc maly i nie zauwazylam zeby wieczorem byl wiekszy,ale podobno to normalne,a co do wszelkich boli to mi lekarz kazal brac nospe forte,podobno ma pomoc jakby sie cos dzialo:P aaa no i dzien dobry dzisiaj!!
Nospe zawsze mam przy sobie i jak coś to biorę :) a wieczorami to mam na prawdę duży ten brzuch a rano płaściutki dziwne :P
to dawaj fotke brzuszka :))
Nie mam niestety czym zrobić zdjęcia, ale hmm pomyśle o tym i chyba zrobie sobie na pamiątke :) gdyby nie to, że rano też nie wejdę w spodnie to bym myślała, że nic nie przytyłam. A wieczorem to stoje przed lustrem i uśmiecham się do brzusia, ze tak urósł, ale przynajmniej jest co głaskać
ja tez uwielbiam głaskac,dotykac brzuszek ;) Teraz czekam na jakis znak od dzidziulka ale cos niechce..W sumie z synkeim poczułam dopiero w 21 tyg więc pewnie znając moje szczeście tez jeszcze poczekam..
ja mam tak samo jak wy z tym brzuszkiem. Od kilku dni też mnie coś tam zakuje, zaboli ale to normalne, bo teraz wszystko się przecież mocno rozciąga ;-)
A tak a propo nospy to trzeba na nią uważać, bo w nadmiarze wywołuje wady serca płodu. Czytałam o tym jeszcze jak nie byłam w ciąży. Lekarze nagminnie ją zalecają a wcale nie jest taka bezpieczna. Na te wszystkie bóle skurczowe lepszy i bezpieczniejszy jest magnez.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,585,8706716,0,Prawda_o_Nospie_czy_ja_znacie_.html?s=0

tu macie linka do wypowiedzi jakiejś laski odnośnie nospy, szukane na szybko. Kiedyś natrafiłam o artykuł na ten temat.
Co do brzuszka to ja mam tak samo :)))
I tak samo z tymi bólami, wiec nie ma sie czym niepokoić skoro wszystkie tak mamy ;)
Dopisuje:-)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
agawierzbowska -21 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555
Witam po dlugiej nieobecnosci:-)
Jestem w 9tc.a brzuszek juz mi niezle wywalilo hihi...a co to bedzie dalej:-)
aga jak samopoczucie ?? :)
a ja czekam na wieści od lalinka...
Hej
Ja też wieczorami mam znacznie większy brzuch.
Trochę się pożalę, może chociaż Wy mnie zrozumiecie, bo na męża nie mam co liczyć... Dziś mnie takie "humory" dopadły, że aż się sama przestraszyłam. I o ile w pierwszej ciąży można było sobie pozwolić na różne fochy, to jak mam teraz wytłumaczyć rocznemu brzdącowi, dlaczego mama najpierw na niego krzyczy, a potem godzinę ryczy. Jak nad tym zapanować?
Paulina1010, mi się wydaje, że nie powinnaś się obwiniać o fochy skąd Twoje hormony mają wiedzieć, ze masz już dziecko i nie możesz się denerwować. Może pokrzycz na męża :)) (albo lepiej nie) albo wyjdź (jeśli masz taką możliwość) na chwilkę na dwór, żeby zdenerwowanie przeszło. A zamiast krzyczeć na Maluszka może mu po prostu tłumacz jak się czujesz. Może głupi przykład, ale ja tak mam czasem z moim ukochanym pieskiem najpierw nakrzyczeć a potem płaczę i zawsze staram się mówić i tłumaczyć-chociaż nie wiem czy piesek coś rozumie :)) Tłumacz Maluszkowi, ze nie denerwujesz się na niego tylko masz taki nastrój. No nie wiem Paulinko co Ci poradzić jeszcze, pamiętaj, że to normalne i większość tak ma obojętnie czy przy pierwszym czy drugim dziecku. I jak coś to się żal tutaj nam.
moje samopoczucie jest masakrycznie zle...caly czas mam mdlosci przez ktore zle sie czuje...czuje sie zle sama ze soba,jestem jak zupelnie inna osoba.z zywiolowej,pelnej zycia osoby stalam sie kims komu nic nie wsychodz,nic sie nie chce...ogolnie dol na maxa....
Paulina, to minie niedługo. Co prawda nie ryczę, ale dużo szybciej się wściekam niż normalnie ;) Zwłaszcza, że Maryśka coraz silniej manifestuje swój bunt i niezależność, czasem aż ręce opadają, bo dokładnie wszystko robi odwrotnie niż powinna...

Dzisiaj wyjęłam swoje spodnie ciążowe z pierwszej ciąży, ubrałam i kurcze za duże są :( a to były moje ulubione...

Ja ostatnio chyba przeginam. W związku z tym, że dzieć w brzuchu nie daje mi się we znaki, to narzuciłam sobie spore tempo pracy i różnych innych zajęć.
Chyba trochę odpuszczę bo potem Młode nadaktywne będzie po mamusi i starszej siostrze :)

Pozdrawiam wieczornie, miłego weekendu :)
Aga nie przejmuj sie tym...jeszcze ze 3 tygodnie i powinnas wrocic do formy :) Energia wraca :)
Aga, tej energii wraca jeszcze więcej niż miałaś wcześniej ;) Potem się bardzo przydaje przy nieprzespanych nocach ;p
Dopisuje :-)

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555- 7 lipiec

Wczoraj byłam u lekarza i widziałam moją małą dzidzie i jak biło jej serduszko :-) cudowne uczucie :-) Maga 79 miałaś racje moja dzidzia jest poprostu młodsza niż OM i dlatego nie było jej widać. Wiek dziecka to 7 tygodni i ma już 1cm. Narazie dopisuje się do was, a jak powstanie jakiś wątek lipcowy to się przeniose.
Dzięki dziewczyny za wsparcie w ciężkich chwilach, buziaki dla was :-)
Kasiorek, bardzo się cieszę, że wszystko ok :)
mam nadzieje ze juz niedlugo mi to minie bo mam juz tego dosc;-)
6,5 cm szczęścia !!!!! śliczne, zdrowe, ruchliwe :)
lekarz nie chciał zgadywać płci dziecka więc nie wiemy jeszcze co będzie ale to nie jest ważne :)
w starmedzie sprzęt pierwsza klasa !!!! polecam gorąco :)
250 zł razem z filmem :) śliczna pamiątka, wiele radości :)
Lalinek- super!!!
ja ide jutro go gina :-) Moje bejbi gdzies z 10 cm ma, tak myśle ;-) juz sie nie moge doczekać!!!
no Twoje maleństwo na pewno jest większe :) a w tym "wieku" dzidziuś rośnie jak szalony :)
fajnie zobaczyc maluszka i móc oglądać go potem w domu :)
hej dziewczyny,uaktualniam liste,bo znowu gdzies zniknelam:P

Janka2 - 29 kwietnia
Emilkaaa - 7 maja
Assegai - 11 maja
d@nte - 13 maja
Martam - 13 maja
Marciocha - 15 maja
Mama.wyczekana - 16 maja
Maga79 - 18 maja
kasiulkaa - 24 maja
Lalinek - 30 maja
Mrówka - 1 czerwca
Mamuśka1- 2 czerwca
fasolek - 6 czerwca
magdaxv - 16 czerwca
Paulina1010 - 23 czerwca
Kiki0 - 28 czerwca
Gosiks1 - 28 czerwca
Kasiorek555- 7 lipiec
cześć cześć:)
pare dni nie zaglądałam, bo brak czasu totalnie,ale teraz biorę na luz :)

ja mam badanie w czw i już się nie moge doczekać :)
zjadłam pyszne śniadanko i się relaksuje na kanapie, nikogo dziś nie ma na forum?
ja jestem:) tez sie relaksuje,narazie jestem na zwolnieniu a pon jade do invicty i mam nadzieje,ze zobacze juz duzego bobaska:)
Oj ja też bym chciała się porelaksować, niestety siedzę w pracy a dziś cos się kiepsko czuję tzn brzuch mnie boli:( nie jakoś tak bardzo, ale ostatnio tak mnie już nie bolał, po pracy chyba od razu sie położe, moze dzidzi nie pasuje coś :(
niestety jak brzuszek boli to tylko odpoczywanie i ewentualnie nospa,ale nic w nadmiarze,zeby nie zaszkodzic,milej pracy!!!
mrówka to chyba taki czas że nasz nękają bóle brzucha. nie tez i to takie ze czasem powaznie się martwię... ale w czwartek na USG lekarz stwierdził że łozysko jest wysoko i nie mam czym się przejmować. Powiedział że mam odpoczywać i tyle. cóż - staram się przestrzegac zaleceń i leniuchuję kiedy sie da :) w każdym razie mam dość pracy - nerwowa się zrobiłam, cierpliwości już takiej nie mam, lotny umysł tez gdzieś przygasł... jakos tak mi cięzko
lalinek pisłam do Ciebie PW..

Mnie tez cos brzuszek dzisiaj boli,ale zaraz kłade moje baki (mój i siostry) i razem z nimi sie połoze,bo obiadek gotowy

Ja dziaj rano musiałam zrobi Ft4 bo mi Tsh wyszło,żle i trzeba kontrolowac. A dzisiaj po południu do gina :))

Juz sie doczekac nie moge!
ja poważnie zastanawiam sie nad L4....od nowego roku na pewno! Ciezko mi cholera siedziec te 12h w pracy :(
Marciocha, ja pracuje 8-9h i też ciężko więc współczuje tych 12h jesli nie masz możliwości pracować np krócej albo przejśc jakoś na mniejszy etat to zwolnienie chyba będzie najlepszymn rozwiązaniem. Ja też w pracy jakaś nerwowa, niestety ja nie mam czegoś takiego jak L4 a musze jak najdłużej pracować, żeby pieniązki były, wiadomo, że jak już nie bedę mogła pracowac lub będę się źle czuła, to dzidzia najwazniejsza, ale... cięzko z kaską będzie próbuje już coś odkładać
hej

Marciocha też bym poszła na zwolnienie, gdybym miała 12 godzinny dzień pracy.
Ja tym razem w ogóle na zwolnienie się nie wybieram.

Miałam dziś znowu trochę spraw do załatwienia ale muszę czekać na facetów z Ikei - przyjeżdżają trzeci raz do tej samej reklamowanej szafki...heh, mam nadzieję, że dziś już skończą tą robotę, bo mam dość sprzątania po nich.

Mój szkrab pada ze zmęczenia, niedospana jeszcze po imprezowym weekendzie ale się nie położy...chodzi, marudzi i trze oczy :/
przyszłaMama - odpisałam oczywiście :)
ja wybieram się na zwolnienie ale na arzie nie ma o czym mysleć :) za wcześnie - nie będę przesadzać. Poza tym zanudzę sie w domu więc nie ma to sensu a czuję się na tyle dobrze że daję radę :)
Marciocha - współczuję... kodeks pracy mówi chyba o tym że nie możesz pracowac więcej niż 8 godzin !! ale nie wiem jakie masz warunki pracy i płacy i nie pytam o to, więc też nie wiem na co możesz sobie pozwolić. Współczuję Ci - ja po 8 mam serdecznie dość !
ja właśnie wstałam z drzemki i brzuch mam wielki, jak tylko się położe to zaraz brzuch mam wzdęty i kiszkowato się później czuje.
hop hop laseczki gdzie wy wszystkie sie podziewacie?

ja byłam u lekarza,maleństwo ma 7,8cm (niemało?)
waga+1,3kg
ciśnienie 100/70
tętno maluszka 140

szkoda ze nie było widac jaka płeć :)

lalinek bardzo dziękuje za odpowiedz!

Pytałam sie gin o Stermad a ona stwierdziła ze poleci mi kogos z Zaspy,spytałam czy Preissa to mówiła ze jeszcze kogos ma..ciekawe
hej,to Twoje malenstwo juz calkiem duze:) ja caly dzien spie i jakis taki ten dzien do niczego:(
HEJKA JA JUZ TEŻ POOO :-) MALEŃKI MA 10 CM. BĘDZIE SYNUŚ!!!!!
gratuluję synka:)) ja liczę na dziewczynkę ale jeszcze troche czasu zostało - zobaczymy. raz jeszcze gratulację
assegai gratulacje!!!!! Masz termin dzien przede mna i dzidzie większa o 2 cm :/

magdaxv

ja tez licze na dziewuszkę :) ale jak bedize chłopczyk to tez sie nie obraże :))
http://img404.imageshack.us/img404/6105/64929610.jpg
Assegai, gratuluję synka :)

Ja idę dopiero 15 grudnia do lekarza, mam nadzieję, że się maluch już pokaże :)
Wtedy zacznę robić segregację ubranek po Marysi.
W ogóle po świętach zaczną się przeceny a wtedy już sporo z nas będzie znało płeć, więc szaleństwo zakupowe wita ;)
hej hej:) dziewczyny gratuluję synków i córeczek:)
ja po cichu liczę, że w czw może uda się zobaczyć co tam między nóżkami jest, choć wiem, że to jeszcze mega wcześnie :)
Assegai fajna wiadomość :) Przynajmniej wiesz już co rośnie Ci pod serduszkiem :) gratuluję syna :)
u mnie lekarz na genetycznym nie chciał zgadywać - może to i dobrze :) jeszcze źle by zgadł i narobiła mi tylko nadzieji heheh poczekam na swoją kolej :)
Assegai - gdzie chodzisz do lekarza ????? mój powiedział że przed 20 tc nie ma szans na rozpoznanie...
wiesz co ja chodze do Katarzyny Ciach na Rajskiej. Mały się tak wystawił fantastycznie że widać bylo dwie kuleczki i siurka! Normalnie Pani doktor aż sie śmiała i powiedziala że "no tutaj to nie ma żadnych wątpliwości" Zgadywania nie było ;-) Ja sie poryczałam, mąż sie poryczał, zaraz wszystkich obdzwonił i był dumny jak paw ;-) Jak będę miała chwilkę czasu to Wam zdjątko zamieszcze ;-) Nagraliśmy sobie film aparatem i jest bosko ;-) Ja z terminem mam różnie bo według OM termin mam na 3 maja, według CRL na 10 maja a wczoraj po mierzeniu kości udowej, główki itp na 13 maja... tak więc to się zmienia. Trzymam sie tego terminu na 11, bo tak sobie wyliczyłam patrząc na owulacje. AAA i co najgorsza, niienawidze tej paskudnej wagi, wg tego co oni tak mierzą a wizyty mam ok 19 to przytylam 5 kilo ;-( Ale przed wizytą pożarłam pół pizzy, zapilam pepsi i nie mogłam się ruszyć z przejedzenia więc to na pewno przez to ;-) poza tym tam sie mierzy w butach i ciuchach... no pocieszam się jak mogę hehe ;-), Jak ważae się w domku po przebudzeniu, też na elektronicznej, to mam tylko 3 na plusie ;-( Ale pocieszam się bo mój mąż tyje ze mną ;-) W sumie nie wiem gdzie te kilogramy są bo we wszystko się mieszcze jeszcze i jakoś ich nie widze.

Śmigam do pracki, miłego dzionka dziewuszki i dziękuje jeszcze raz za gratulki ;-)
ja mam pakiet medyczny i chcąc korzystać z niego mogę chodzić w Gdyni do Clinica Medica, Swissmed, Medic Polska (na Starowiejskiej) i Evi-Med.

Czy któraś z Was chodzi do którejś z tych placówek i może mi polecić lekarza ??? zastanawiam się nad zmianą ze względu na zły sprzęt w Clinica Medica..
Gratuluje synka :)
Dziewczyny gdzie kupić rajstopy ciążowe (lub nadające się na ciąze) w Gdyni, a moze próbowałyście tył na przód zakładać? :)). Wszystko mnie ciśnie i się denerwuje, spodnie największe jakie mam muszę rozpinać legginsy mnie cisną rajsopy tez wrrr

A kaski za dużo nie mam, zeby pójśc do sklepu ciązowego i zrobić zakupy :(
w kazdym sklepie z rajstopami mają też ciążowe. na świętojańskiej sa chyba 3 jak kupowałam w którymś. Na starowiejskiej też mają. na hali też mieli ale nie było jeszcze zimowych. ja chodze od 3 tyg w ciążowych - o wiele lepiej...
Lalinek a jakie ceny?
koło 20 -25 zł takie ciepłe 120 DEN - na jesień i zimę - super
to tak średnio nie za tanio, ale też nie przesadnie drogo :) ale będę w chyloni tam kiedyś kupowałam niedrogo zwykłe rajstopki to zobaczę po ile ciążowe, chodze przygnębiona i zła bo nie mam co na siebie zakładać :(( jak wrzuce spodnie do prania to do pracy nie mam w czym iść :( buu
heheeh no ja tez póki co w jednych spodniach i jednej spódnicy - reszta już odpadła... Spodnie już ciążowe... Dostałam wczoraj kasę na urodziny żebym sobie kupiła drugie na zmianę i tak właśnie zrobię.. bo jak nie kupię od razu to się pieniadze rozejdą - niestety szału z nimi nie ma..
lalinek rozumiem ze wczoraj miałas urodzinki?Jak ta kto życze wszystkiego najlepszego!!!!!!!

ja mam ze 4 pary(wszytkie dostałam) ale 2 maja takie szersze nogawki dwie sa zdośne bo proste a wiadomo ze by sie chciało fajnie i modnie wygladac :)

Mam tez 2 pary za duzych jedne-rozmiar 42 bardziej takie "bojówki" chociaż bez kieszeni na bokach kupiłam je w zeszłej ciązy jak wygladałam "kolosalnie" a drugie ostatnio na allegro odkupiłam rozmiar 40 i tez za duze..bede miała czas to zrobie zdrjęcie i tu wstawie to moze ktoras sie pokusi..
aa i spódnice tez bede miała ciązowa-zielony sztruks do kolan mniej więcej :)
dziewczyny a jakie to są ciążowe rajstopy? możecie pokazać? czy one po prostu na brzuszek są jakieś większe?
a propo jeszcze rajstop to po zjedzeniu obaidu spodnie muszę rozpiąć, więc wymyśliłam zakup getrów,ale niestety żle wybrałam. kupiłam przy małe, są dobre na teraz, a nawet mnie już ciut uwierają, a co dopiero za pare tyg?:) niestety kase wydałam w błoto, bo zwrócić już ich nie mogę:(
przyszłaMama zdjęcie wklejaj śmiało, ja na razie nie mam się jeszcze czym chwalić :)
dziękuję :)

Mamuśka1 - rajstopy wyglądają jakby z obu stron miały tył :P sa aż po cycki i w miare rośnięcia będą się rozciągać na brzuchu - tyle :)
hej dziewczyny!!Assegai gratuluje synka!!!ja juz tez sie nie moge doczekac jak sie dowiem co mi tam w brzuszku siedzi,ja czuje ze bedzie corcia a maz,ze syn,wiec jest po rowno:) W pon jade na genetyczne do invicty to moze wtedy cos bedzie widac. Jesli chodzi o ubrania to ja chodze caly czas w swoich,choc zauwazylam,ze w legginsach jest mi ciut wygodniej,bo jednak dostosowuja sie do ciala,a co do wagi to ja narazie nie przytylam ani 1 kg,chyba,ze przed sama ciaza minimalnie schudlam i sie wyrownalo,milego dnia!!!
ja mam ogromny brzuch !! wszyscy się patrzą i dziwią że to 13 tydzień...
Lalinek a orientujesz się gdzie takie rajstopy dostanę w gdańsku?
albo jeszcze lepiej czy są takie getry ciążowe? bo osobiście bym wolała getry grubsze
hehe ciekawe od czego zalezy wielkosc brzuszka:)
to mój brzuch - mam nadzieję że link się wklei :)
zaznaczam że zrobione było przed chwila czyli przed obiadem... później jest jeszcze większy a wieczorem ogromny..... :)

ale posiadaczką takiego brzucha jestem codziennie od godzin porannych :D

image
Tyłek widać !!!!!!!!! :P nie weszło całe zdjęcie........ :(

tu zobaczcie :)

http://img20.imageshack.us/img20/986/obraz1brzuch.jpg
Super masz brzuszek :)

To u mnie można powiedzieć, że nie widać za bardzo nic. Chociaż zostałam chwilowo z jedną spódnicą ciążową i jednymi spodniami, które mam trochę szersze nieciążowe :(
Ja ostatnio szukałam w Rumi rajstop ciążowych ale nie było nigdzie.
I mam tylko normalne. Jeszcze ok, ale pewnie niedługo będą cisnąć.
Lalinek super masz brzuszek,faktycznie jest juz widoczny:)
http://img20.imageshack.us/img20/986/obraz1brzuch.jpg

podobno bardzo pokaźny jak na ta porę :) ale uwielbiam go :)
wow,Lalinek jaki ładny brzuszek i to już widać, ze ciążowy.
jesteśmy w podobnym tyg,ale ja takiego nie mam. Brzuch u mnie jest bardziej mój, niż ciążowy.
Lalinek super brzuszek :) oo getry ciązowe, takie legginsy to nawet bym wolała od rajstop, chociaż gdrube rajstopy myśle, że będą spoko :)
Assegai gratulacje! :D

ja tez juz mam brzuchola ledwo sie dopinam w normalne spodnie...dlatego co raz czesciej w cieżarówkach chodze :D

Co do getrów i legginsów to ja nie mam problemu bo takie sprzedaje u siebie w sklepie ;)
Wejdźcie sobie na strone http://www.marilyn.pl i zobaczcie co tam maja, w razie czego moge doradzić :)
a ja wam też pokarze mojego:
tyle ze 3 kilo na plusie (licze trzy po mojemu porannemu ;-) )

image
image

i nasz maly siurek ;-)

image
image

Uploaded with ImageShack.us
sorki za zdublowane zdjęcia ;-) strzałką zaznaczone ze chłopak ;-)
hehehehe suuuuper :D
super brzuszki :) ja tez już w ciążówkach ganiam- ale to pewnie dlatego że przed ciążą tez przytyłam:) ale cóż i tak czekają mnie dodatkowe kilogramy to co sobie żałować:))
Dziś ide pochwalić się do swojego pracodawcy, że brzuszek rośnie i żeby uwględnił to przy układaniu planu pracy na przyszły rok. Wiem, że się ucieszy i będzie gratulował ale i tak zawsze jakoś tak dziwnie przekazuje sie taką wiadomość zwierzchnikowi:) No cóż - dam mu pierw zjeść śniadanko:p
i rozmowe mam juz za sobą - jak przewidywałam poszło bez problemu:) Teraz tylko czekają mnie gratulację i dopytywania o stan zdrowia od wszystkich współpracowników, no cóż... 6.12 wizyta u ginka, a 8.12 usg w inviccie:) musze do tego czasu zrobic te wszystkie morfologie, toksoplazmowy i inne takie;P ile płaciłyscie za komplet badań z krwi i moczu na początku ciąży?
magdaxv ja robiłąm strasznie dużo badań na początku i dużo tez na nie wydałam ale nie wszystkie wyniki były dobre, więc warto je było zrobić :) To teraz w pracy odpoczywaj :)
to że badania nalezy zrobic nie podlega dyskusji, kwestia tego ile gotówki na nie przygotować, spodziewam sie że 100 zł wystarczy w końcu podstawowa morfologia i mocz idzie z nfz. bo nie usmiecha mi się ganiac z przychodni do bankomatu:) a uzyskanie informacji telefonicznej w mojej przychodni graniczy z cudem.
udało mi się dodzwonić do przychodni - komplet badań krew, mocz 165 zł!!!!! Jestem w szoku!!!!!i to jest publiczna słuzba zdrowia,a leczenie z nfz miało zapewnić mi tanszą druga ciążę.... załamka, do tego dodać 200 zł na usg w inviccie....:( no to małe się jeszcze nie wykluło a już dostaje świąteczne prezenty za 400 zł :p
magdaxv, jeśli będziesz coś robić na NFZ to jest szansa, ze starczy, ja nie miałam możliwości zrobienia na NFZ, musiałam wszystko prywatnie. W okienku pani mi powiedziała 260 zł (czy coś koło 250) ja zaczełam płakać :( nie spodziewałam sie tak dużo i wiedziałam, że będę musiała wziąśc to z pieniędzy odłożonych na opłaty, w końcu zrobiłam te badania, ale kilka dni później musiałam wykupić tabletki 120 zł (niestety szukałam w wielu aptekach i ceny podobne :/). Sama cytomegalia i toxo są drogie, ale ceny na pewno w ośrodkach się różnią. sprobuj się popytać szybciej, wszystko tez zależy jakie masz badania bo ja mialam całą liste :))
magdaxv to i tak 100 zł niż ja, ale biorac pod uwagę, że niektóre na NFZ to sporo :(( ale dla maluszka trzeba dać rade, ja jak liczę ile wydaje ( w tym miesiącu i musiałam wykupić recepte i zrobić mocz morfologie miałam usg genetyczne i jeszcze wizyta za tydzień) nawet boje się to zsumowac :(( każdy odłozony grosz i tak później wydaje na badania :/ wykancza mnie robienie wszystkiego prywatnie czasem nie wiem już skąd brać pieniążki :((. Ale pociesze cię, ze później już nie będzie (chyba) aż tak duzo badań
potem już jest lepiej. ja chyba 2 razy w trakcie ciązy robiłam wszystkie badania, bo potem jeszcze glukoza dochodzi. tylko im bliżej ońca tym częśćiej wizyty i usg. ja pod koniec miałąm wizyty co 2 tyg a za każdą 100 zł. no ale coż:) nie przeskoczymy. mam tyko nadzieje, że wsyztskie wyniki bedą dobre i żadnych leków nie bede musiała przyjmować.
własnie przez te wszystkie opłaty za badania ja zdecydowałam sie prowadzic ciaze na nfz...w końcu za to tez płacimy. No i dzieki temu wszystkie badania miałam za darmo..tylko mocz powtorzyłam na własny koszt :]
Marcicoha miałaś za darmo toxo i cyto? podobno to nie możliwe, te badania są nie refundowane- tak ja się choćby dowiedziałam. Fakt faktem ale zrobienie tych wszystkich badań to duży wydatek, nie wiem czy przypadkiem Akademia Medyczna nie ma najtaniej?
Assegai- zgrabniutki brzuszek, ja takiego nie mam bez ciąży, a co dopiero w 16 tyg :)

ależ mam pragnienie,mogłabym pić i pić, a najgorsze że po wypiciu czegokolwiek innego niż woda mam straszny niesmak w buzi.
Zgaga mi się skończyła(obym nie zapeszyła), za to niesmak w buzi mam cały czas.
Cytomegalii nie robiłam bo zarowno mój lekarz rodzinny jak i ginka powiedziały że nie ma wiekszego sensu ;]

Toxo miałam robioną na fundusz ;)
ja już wydałam blisko 1200zł w przeciągu tych 4 miesięcy. Komplet badań+wizyty+test Pappa. Idzie się załamać
hej hej

Marciocha, a z tych grubszych rajstop też macie coś w ofercie?
Najlepiej 100 albo więcej by się przydało, bo strasznie marznę ostatnio :(

A ciążowe też może są? Widziałam jakieś jedne na stronie Marylin ale tylko w jednym rozmiarze?
Mamuśka1 a próbowałaś różnych smaków soków albo pepsi?

Mi na początku smakowały tylko bardzo kwaśne soki, typu limetka i cytryna itp.
oj mi na niestrawność też najlepiej cola pomaga:) w tyłek wchodzi ale na żołądku od razu lepiej
maga79...mamy 60-tki z microfibry dla mam w róznych rozmiarach....i chyba 120-tki z bawełny ale to juz takie wieksze rozmiary bo nazywaja sie "big mama" ;)
a legginsy mamy 100 den...ale wcale nie są takie mocno grube....
ja dzis testowałam Activie- dziewczyny NIE RÓBCIE TEGO!!!
Marciocha - ja mam 120 i chyba te big mama. Wcale nie sa takie wielkie :) wydaje się tylko hehehe

Assegai - co się stało ????
kupiłam sobie activie na te ciążowe zaparcia. Myśle sobie- naturalne, powinno pomóc. No i pomogło. Wczoraj mialam malą rewolucje ;-)
heheheh skuteczne :) az za bardzo hehe ja czasem sobie zjem activie ale nic mi po niej nie jest :)

czy Wy też się tak masakrycznie szybko męczycie ???? wejdę na 2 piętro żółwim tepem i musze usiąść na chwilę bo nie moge tchu złapać..
ze zmęczeniem to może nie jest tak źle (w pracy na 4 piętro staram się zawsze wchodzić a unikać windy) ale z sennością okropnie:) nie wiem już czy to wina pogody czy ciązy...ale nie dość że trudno rano wstać to jeszcze oczy same się zamykają a wieczorem zasypiam przed swoim 3 letnim synkiem:)

co do activii nie próbowałam ale ogólnie do poczatku ciązy mam wstręt do nabiału- mleko, jogurty mnie odrzucają, wczoraj próbowałam wmusić w siebie serek homo i skonczyło się na tym, że zastanawiałam sie przez resztę popołudnia czy bede wymiotować czy nie:p blee! jedynie Monte moge małemu podbierać. No i kawa z mlekiem - w pracy piłam non stop a teraz na samą myśl mi niedobrze... herbata z cytryną czy zielona też mi nie wchodzi więc siedzę biedna bez jakiegokolwiek ciepłego napoju:(
mnie nic nie odrzuca ani nic nie kusi... generalnie mówiąc to nie chce mi się jeść za bardzo. z tym akurat problemów nie mam :) zmęczenie i sennośc mnie dobija totalnie heheh i jeszcze to masakrycznie niskie ciśnienie... dzis rano znów miałam 80/60. ledwie żyję czasem bo nie mam na nic siły. ide do lekarza w poniedziałek to mam nadzieje że coś mi poradzi
;-(((((( popłakałam się na onecie są zdjęcia norek z których potem robią futra ;-((((((((((((( k****m** na jakim my świecie zyjemy ;-((((( na jedno futro zabijają podobno 55 norek a one sa takie śliczne mają takie oczka ;(((( siedze i rycze przed kompem
no i po co Ty dziewczyno oglądasz takie rzeczy ??? później się smucisz pół dnia...
magdaxv- a mnie własnie odwrotnie, pochłaniam wszystko co jest nabiałem rano śniadanie koniecznie z serem zółtym, topionym, twarogiem- byle ser, do tego kakao i kubek płatków z mlekiem ;-) w pracy obowiązkowo jogurty l-) przed ciążą nie tknęłam jogurtu a ser sporadycznie ;-) no i mam mężczyzne w brzuszku, może coś w tym jednak jest ;-) Słodkiego to tak sobie z kolei... na początku to wręcz przestałam słodzic herbate, bo za sodko mi było Ale jakiś takich mega zachcianek nie mam po prostu mam ochote na co innego niż przed ciążą ;-)
a ja nie odczuwam nic.. ani zachcianek, ani obrzydzenia. Nie mieniło się nic a nic.
no ja miałam tak do 13-14 tygodnia, ostatnio zmieniły mi się preferencje żywieniowe ;-)
Lalinek- ja miałam takie niskie ciśnienie do 3 miesiąca. Lekarz mi powiedział że kawa, kawa i tylko kawa
Assegai - nie cierpię kawy :(
hej hej

Marciocha a gdzie pracujesz? W Gdańsku gdzieś?
W jakąś mikrofibrę bym chętnie się zaopatrzyła.
A te "big mama" to musiałabym zobaczyć :) Ja rozmiar 34/36 ale rajstopy noszę "3". Może byłyby dobre.

Też mam różne zachcianki żywnościowe, jem raczej więcej niż przed ciążą. Nabiału sporo.
Uwielbiam czarną, gorzką, sypaną kawę ale nadal nie mam na nią ochoty :(

Za to ostatnio tylko owocowe herbaty. Magdaxv - może spróbujesz właśnie owocowych jak inne nie wchodzą? Ja lubię zwłaszcza te kwaśne - polecam Teekane. Mocne wyraziste smaki. Jest też np. taka zimowa - pachnie przyprawami. Co roku zimą ją kupuję.
Ja teraz nie moge jeść wędlin...na prawdę żadko po nie sięgam..wole właśnie sery i serki :)
Najwieksze napady to mam na tego cholernego McDonalda ;) Uwielbiam też kwaśne żelki :D
o, a ja McDonalda już jakiś czas mijam obojętnie :D Przeszło mi kompletnie....ale żelki są fajne, Lidl ma bardzo duży wybór super żelek
Ja najbardziej lubie Nimm2 żelki kwaśne :D hihih aż mi slinka pociekła :D
herbaty owocowe też mnie odrzucają, chyba że taka ledwie zaciągnięta że nawet smaku nie czuć:) ale mam nadzieje, że to niedługo już się skończy:) Zresztą z żołądkiem też już lepiej, nadal jestem wyliniała ale nie myślę cały czas o wymiotach.
A wczoraj nakupowałam a arczej odkupiłam od formuek mnóstwo ciążowych ciuszków i dziś czeka mnie przymierzanie - chociaż coś miłego w taki ponury dzień:))
Też kupiłam wszystko od forumek teraz plus jakieś rzeczy z poprzedniej ciąży :)

Patrzałam, że jesteś ok. miesiąca za mną z terminem, ja miesiąc temu też jeszcze dochodziłam do siebie, teraz jest bezproblemowo już.
tak właśnie się spodziewam, że niedługo mi przejdzie - choć przy pierwszym nie pamiętam takiego dyskomfortu ale cóz:). Jesli chodzi o ciuszki to też troche zostało mi z pierwszej ciąży plus to co odkupiłam powinno wystarczyć. mam nadzieje, że uda mi się uniknąć kupowania ciuchów w sklepach po kosmicznych cenach:)wystarczy że wpierwszej ciąży wydałam majątek:)

zapomniałam co miałam każdej odpisać :)
po wszytskim mam niesmak w buzi, co bym nie wypiła,ale najlepsza już woda i w sumie zdrowa:)

Ja już biorę zestaw witamin Prenatal, tez bierzecie?
a jeszcze miałam napisać apropo spania i męczenia się. śpię non stop, wczoraj od godz 19 do prawie 8 dziś- nieżle, co?:)

a męczyć męcze się okrutnie. bardzo słaba jestem, czasem po wstaniu z łóżka i przejściu do pokoju, już muszę odspnąć, bo słabo mi.
mamuśka ja też biorę witaminki :)
a jesli chodzi o picie to herbatki owocowe pije i wode i soki
Assegai- czemu robiłaś testy Pappa? miałaś jakieś podejrzenia?
Nie. Kość nosowa była- 2 mm, przezierność 1,2. Takze z usg wszystko było ok. Moja ginka wszystkim zaleca to badanie i powiedziala że jeżeli chodzi o usg to daje pewność że jest ok tylko na 60% test pappa daje pewność na 90%. Więc zrobilam. W sumie tak dla swojego spokoju, ale jestem zadowolona. Przynajmniej mam większą pewność ze synuś zdrowy ;-)
no to dziewczynki czas zacząć uważać żeby się nie przewrócić... zaczyna robić się biało i ślisko..
dokładnie, trzeba uważać...i założyć zimówki na nogi ;)

ja dzisiaj w końcu wyjęłam swoj płaszcz zimowy....i jest przyciasny w brzuchu! :( długo na pewno go nie ponosze :]
ja juz buciki na droge z i do pracy zmieniłam - zamiast pantofelków na obcasie ganiam w adidaskach:) a już wbiurze zakładam szpileczki:) choć teraz to czas już będzie jakieś traperki kupić:))
a opony juz na szczęśćie wymienione:) mąż zadbał:)
U mnie brzuszek już dość mocno widoczny, choć to dopiero 11 tydz., ale na szczęście w ciuchach to mam jeszcze trochę zapasu, bo po poprzedniej ciąży i karmieniu wszystko ze mnie spadało.
Dolegliwości o dziwo też specjalnie nie mam - na początku trochę nudności ale znacznie krócej niż poprzednio, spać nie chce mi się bardziej niż zwykle (i całe szczęście bo przy Szymku to ciężko byłoby się wyspać) i tylko rano jak się obudzę to muszę pędzić siusiu :)
ja zaopatrzyłam się już w śniegowce z Deichmana :) ciepłe i fajne na zimę :) i kozaki na płaskiej podeszfie... obcasy poszły w odstawkę bo mnie zaraz bola nogi i podbrzusze jak w nich chodze. a przed ciążą biegałam praktycznie codziennie na obcasie.
Fajnie, że tylko rano musisz pędzić siku, ja niestety w nocy też. Nigdy do rana nie dośpię.

Też biorę Prenatal, kończę właśnie drugie opakowanie. I pewnie do końca będę już brała.

Dziś przynajmniej nie pada ;)
no ja 3 - 5 razy wstaje w nocy. Zależy nie wiem od czego :)

Dziś czuję jakby mi dziecko uciskało na jakiś nerw w prawej nodze. Jak idę to co jakis czas mi się ugnie :) śmieją się ze mnie bo komicznie to wygląda hehehe
właśnie ja bym chciala jakies witaminki dla siebie...ale to musi lekarz zalecić czy wystraczy sie sie wypytam w aptece ?
a co do siusiania to ja w nocy nie wstaje, ale za to rano musze biec ;)

i chyba powoli też czuję "ruchy"...co jakis czas mam wrażenie że coś mnie "puka" w pęcherz :))
hej hej:)

ja w nocy też nie wstaje, za to rano już biegnę, a dziś przysnełam do 9,ale tak mnie już brzuch bolał z głodu, że już musiałam wstać.

co do witamin, to mi ginka powiedziała, ze już mogę zacząć brać,więć w aptece mi babka doradziła i biorę jeszcze kwas foliowy.
Prenatal Classic ma bardzo dużo żelaza i kwasu foliowego. Zalecany jest od 13 tc. Bez receprt go dostaniesz. Bardzo go polecają włąnie z tych dwóch względów. 100 tabletek 28 zł u mnie w aptece więc dobra cena :)
Na facebook'u w aplikacji "co dostaniesz w tym roku na święta" wyszło mi że zajdę w ciąże i to będzie mój prezent hahahah :)
trochę będzie ciężko o taki prezent, ale kto wie - byłabym ewenementem medycznym na światową skalę :) 2 w 1 :)
No Lalinek ktoś musi być npierwszy, ja biorę tabletki, ale zapomniałam jak się nazywają spradzę w domu i napiszę :) No własnie co do butów. Mam super wygodne buty trekkingowe na spacery po lesie z psiakiem, ale do pracy się nie nadają. Póki co biegam w kozakach na obcasie, ale plecy mnie bolą i musze kupić coś na płaskim ale jakoś nic mi się nie podoba, któraś mówiła o śniegowcach z deichmana, jak one wyglądają mniej więcej i ile kosztowały? :) czy do spódniczki by pasowały? :))
Lalinek to pytanko o butki to do Ciebie :))
mróweczko to śniegowce takie są: http://www.deichmann.pl/site/pl/catalog.php?brand=76&category=0060157100000552&product=1019856

typowe na śniegi, ale z futrem w środku i wysoką gumą więc są z*******e na zime i śniegi. Moja siostra kupiła w zeszłym roku takie same i biegała całą zimę - bardzo była zadowolona.

Co do innych to mają teraz nowe dostawy i na prawde dużo fajnych bucików na płaskim widziałam.
Fajne chociać takie bardziej właśnie na śnieg niż wyjściowe a to ja mam swoje niezastąpione trekingi :) musze podjechac i zobaczyć jakieś kozaczki na płaskim wczoraj oglądałam w Gdyni, ale nic ciekawego nie znalazłam :( a te na plaskiem to wszystko miały strasznie sliskie te podeszwy :/
Dziewczyny jak ja bardzo chciałabym już czuc ruchy dzidzi :)). A ostatnio coś mi brzuszek zmalał :(
no ja kupiłam w deichmanie kozaki na płaskim. mają świetna podeszwę - napewno nie sliską.
mój tak rośnie że ja nie wiem czasem czy to normalne... dzis rano w skm jak rozpięłam kurtke to mi dziewczynka miejsca ustąpiła hehehe - miło mi się zrobiło, ale tez bez przesady :) co będzie w 6..7...8... o 9 nie wspominam.. mrówka a ruchy naszych dzieci musimy poczekac jeszcze kilka tygodni by dogonic koleżanki :)
no wlasnie j a sie tez zastanawiam nad jakimis witaminkami, co prawda zajadam sporo owocow ale boje sie ze to za malo moze byc...
a co z kwasem foliowym bierzecie jeszcze?? bo ja wlasnie nie wiem czy mam sobie jeszcze kupic a widze ze konczy mi sie opakowanie a do gina dopiero za 2tygodnie.
ja biorę chociaż nie codziennie bo czasem zapominam mi w aptece farmaceutka powiedziała, ze kwasu foliowego się nie przedawkuje. :) Ale w poniedziałek bede u lekarza to na pewno się go spytam
mi gin powiedział, że witaminy w tabletkach są zbędne, lepiej zjeść owoc, warzywo, nabiał. Co do kwasu foliowego to biorę ciągle ze względu na to że mam małopłytkowość krwi.
Prenatal classic ma bardzo dużo żelaza i kwasu foliowego - dlatego jest polecany. oczywiście innych witamin również jest wiele. Mój gin mówił że bez witamin sie nie obejdzie... jak widac każdy mówi inaczej
dokładnie każdy mówi inaczej nie mniej jednak owoce i warzywa warto wcinać :))) Zamawiałyście moze legginsy z allegro ciążowe, aj wczoraj oglądałam i jest kilka fajnych a przedw wszystkim grubych i zastanawiałam się czy nie zamówić, może macie jakiegoś poleconego sprzedawcę? I jesli któras by coś zamawiała to zawsze taniej z kosztem przesyłki :). Dziś jade przymierzać ubranka do jednej forumki to może coś kupię i w końcu będę miala w czym chodzić, ale coś na później tez by się przydało :)
u mnie też ginek powiedział, że dziś kobiety pobierają z pożywienia wszystkie składniki jakie potrzebują i dodatkowe witaminki nie są potrzebne ale i tak biorę prenatal i kwas foliowy. w poniedziałek zrobie te wszystkie wymagane badania i bedzie wiadomo czy czegos mi jeszcze potrzeba. ciekawe ile mi zajmie w ośrodku - blee - trzeba bedzie się zerwać z pracy..

a tak własciwie to jeszcze godzinka i do domku:)) weekend:))
Ja przestałam już brać osobno kwas foliowy, parę dni temu opakowanie się skończyło wiec akurat. Ale oczywiście w Prenatalu też jest kwas i pewnie w każdych witaminach dla ciężarówek.

Jeszcze dziś mam spotkanie wieczorem i potem też już weekend :)
Jutro Młoda do babci a my do koleżanki na urodziny :)

Miłego weekendu Kobietki ;)
no ja się cieszę bo mam neta na parę sni w domu :) a potem mam nadzieję że założymy sobie normalne łącze bo przydałoby się :)
jestem zielona jeśli chodzi o przyszłość z dzieckiem - nie wiem nawet co będę musiała tak na prawdę kupić :) a tak to chociaż będę mogła się edukować heheh
ale pyszna zrobiłam pomidorówkę mniaaaaaam :)
maga79 - życzę dobrej zabawy :)
ale mnie szef wku.....ł!!!! normalnie jestem wściekla do białego!!! DO tego stopnia że po macierzyńskim zmieniam prace!!!! normalnie synka mi tylko szkoda że mu adrenalina skacze przeze mnie i moje nerwy!!!!
witajcie w ten bialutki poranek :)
dziewczyny macie jakies sprawdzone sposoby na przeziebienie?? dopadlo mnie to dranstwo ;( konsumuje pod kazda postacia cytryne..
moze cos jeszcze macie ??
kasiulkaa - ja piję herbate z miodem i cytryną - pomaga.

robię tez syrop z cytryny, miodu, czosnku i cebuli - mama zawsze nam dawała jak byłysmy małe - na prawdę pomaga. Kilka łyżek dziennie i zdrowieję :)
faktycznie calkiem zapomnialam o tych domowych syropkach zaraz biore sie do roboty ;)
Dawno mnie nie było.
Jak zwykle śpię cały czas. Do tego niesmak w ustach - pomaga guma limonkowo-miętowa.
Zazdroszczę Wam tych małch brzuszków, bo ja jak sloń już wyglądam. A zresztą niewiele się zmieniło z czasów "przed". Mam jedne spodnie za duże , których nienawidzę, bo za wielkie w biodrach, a w pasie już ok. I przez to na d... wiszą. Ale kupiłam sobie na allegro portki i jest ok! 34zł+11zł przesyłka.
Za 2 tyg. idę do ginka i muszę do tego czasu zrobić kolejne badania. Oczywiście cukier po obciążeniu glukozą (chyba 75g). Okropieństwo.
I zaczynam już sie zastanawiać GDZIE rodzić. Może to za wcześnie, ale ja muszę się psychicznie nastawić. Swissmeg? Wojewódzki? Wiadomo, że gdańsk.
Smaków i smaczków nie mam, ale wczesniej piłam 4-5 kaw sypanych, mocnych, czarnych, gorzkich....(mniam), teraz mam ochotę na kawę, ale sam zapach mnie odrzuca. Właściwie odrzuca mnie od wszystkiego, co ma intensywny zapach
hej dziewczyny,mnie tez dawno nie bylo,odpoczywam i spie,tez macie tak,ze dosc szybko sie meczycie??i czy czasami robi Wam sie slabo?pozdrawiam wieczornie weekendowo
Kiki - teraz glukoza? Z tego co wiem (i tak miałam w poprzedniej ciąży) ten test robi się ok 25 tyg, a wcześniej tylko poziom glukozy na czczo. No chyba że masz jakieś problemy?

Fasolek, mi czasami brakuje tchu. A już nie ma mowy, żebym uczestniczyła w kąpieli Szymka, bo mi w łazience za duszno/parno. Co dziwne, nie mam tego, jak sama się kąpię. I jak zbyt gwałtownie wstanę to strasznie mi się kręci w głowie (tak wprawdzie miałam zawsze, ale w ciąży mi się nasila).
Paulina-myślę, że lekarz z tych "dmuchających na zimne". Zobaczymy jaki będzie wynik...
cześć :)

ja nadal biorę kwas foliowy i Prenatal.
i jestem przyziebiona:( kurcze, ginka mi ostatnio powiedziała, że mogę brać witaminę c, ale sama nie wiem? jak myślicie?
mrówka Ty chyba pisałaś o legginsach ciążowych, wrzucisz linka, bo ja bym była zainteresowana.

kupiłam getry,ale niestety nie dość że za cienkie to jeszcze przy małe :( wyglądam jak baleron w nich, coś fatalnego :(
heja ;)

też się trochę szybciej męczę, ale staram się walczyć z tym
witaminę C jak najbardziej można brać, podobnie wapno i rutinoscorbin

zaciekawiłyście mnie tymi legginsami, nie nosiłam legginsów od kilkunastu lat ale może sobie kupię...
Mrówka dawaj linka jak coś fajnego znalazłaś :)

Kiki0 ja rodziłam prawie dwa lata temu na Zaspie i teraz ponownie tam się wybieram, ogólnie szpital wg mnie ok

a w ogóle szkoda, że weekend się kończy bo fajny był...
na Zaspie rodziłam też, ale ponad 13 lat temu :) Prawie 9 lat temu rodziłam w Wojewódzkim. I ten wypadał lepiej, zwłaszcza jeśli chodzi o opiekę po porodzie.

A u nas śnieżyło i przestało. Oby do rana był spokój, bo mi męża do pracy ściągną

Coś się dzieje z moją temperaturą. Raz 37,1, a raz 35,6... Nie rozumiem. Ale może to już ze zmęczenia?
ja jak zwykle z Redy na Grabówek nie byłam w stanie dojechać jedną kolejką... :( musiałam wysiąść w między czasie...
zmęczenie dopada mnie masakryczne.. mam kłócia w brzuchu, czasem bóle i swędzenia tu i tam... dziś ide do lekarza ale jakos dobrych przeczuć to ja nie mam. Na bank wyśle mnie na zwolnienie, bo ledwie funkcjonuję. Omdlewam rano, mam zawroty głowy i jestem tak słaba że nie mogę czasem odkręcić butelki z napojem... cos jest nie tak. W piątek robiłam badania krwi i moczu - może tam leży przyczyna... zobaczymy dzisiaj
Lalinek, uważaj na siebie, mi się zadrzyło raz zemdleć, ale słaba jestem non stop.

za to dzisiejsza noc mam w plecy, kurka na maksa się załatwiłam, nie mogę oddychać przez nos przez ten katar. grrr, a o ile dobrze pamiętam paracetamol też mogę brać, prawda?
Marciocha miałabym biznes do Ciebie, jak dobrać rozmiar legginsów i w sumie nie bardzo wiem, jak one wyglądają, jak getry, jaka jest ich grubość, bo bym chciała na zime i teraz już je nosić.

Gdzie jest Twój sklep, jeśli możesz to napisz, i możesz podać cenę legginsów?

sorry ze tak dużo pytań, ale potzrebuję czegoś do noszenia na szybko
Dziewczyny ja dziś ledwo autobusem do pracy dojechałam pod kurtką brzuszka nie widać nikt miejsca nie ustąpi a ja ledwo stałam :(((. Jestem zmęczona bo się przeprowadzamy i duzo rzeczy na mojej głowie i fizycznie całe pakowanie też :(

Co do legginsów to fakt znalazłam kilka na allegro ciekawszych :)) jak znajdę czas to popołudniu lub wieczorkiem 9bo mam lekarza) wyśle jakies linki to pooglądamy razem :)

W piątek zrobiłam zakupy ciążowe u jednej z forumek, w końcu mam co na tyłeczek włożyć :)))))
ja zaraz wychodze do pracy a jestem tak bojowo nastawiona do mojego psychopatycznego szefa że normalnie aż sie telepie ze złości... jeżeli tak dalej pójdzie to chyba faktycznie czas pomyśleć o jakimś zwolnieniu bo to się wykończyć idzie psychicznie....

a apropo ciążówek wybrałam się na zakupki w sobote i kupilam sobie 2 pary spodzieni... cudnie ;-) meeega wygodnie mi teraz ;-)
ja tez już w pracy siedzę i tak jakoś smutno jak pomyślę, że to dopiero poniedziałek:( ale cóż - nie przeskoczymy a robić trzeba. widze, że pojawił się już wątek szpitala:) ja 3 lata temu rodziłam w wojewódzkim i teraz chyba też się na niego zdecyduje (choć mój prowadzący pracuje na klinicznej) zresztą - jeszcze sporo czasu zostało, a poród to w końcu tylko kilka godzin i 2-3 doby pobytu w zamknięciu:) Miłego poniedziałku:)
Assegai, nie możesz się tak denerwować, jeśli masz taką atmosferę to może pogadaj o zwolnieniu, pamiętaj dzidzia najważniejsza a to tylko jeszcze kilka miesięcy, warto poświęcić je dla maleństwa :)
Mamuśka1 ja pracuje w sklepie Marilyn w Galerii Przymorze.
Nasze legginsy maja 100den grubości...ale niestety nie sa to takie gruuube...mogą prześwitywać itd.
Co do rozmiaru to dobierasz taki jak normalnie...czyli jeżeli nosisz 3-kę to bierzesz 3-kę...bo one maja taki specjalny pas na brzuszek :)
Marciocha teraz wszystkie wiemy gdzie Cię znaleźć :P
ja niestety nie zaglądam często do Gdańska, ale kto wie... :)
hej laseczki!

kaiulkaa zdrówka zycze!

fasolek moze ciśnienie masz niskie dlatego Ci słabo?

Asegai czym Cie tak zdenerwowal szefunio?

mamuśka1 mozna na pewno Osscillococilum czy jak to sie tam pisze..

lalinek,mrowkaa życze powodzenia na wizycie!

co do legginsów to też musze sobie sprawic,cinekie mam ale juz za zimno,a powiedzcie mi czy te ciązowe maja jakies szwy z tyłu?

co do witamin to ja juz ponad miesiac biore falvit mama..
Ja rodziłam w szpitalu w Pucku..ale mieszane mam odczucia..
ja też mam taki dołowaty nastrój, nie wiem wszystko mnie denerwuje, czuje się totalnie nijak, do tego mam cerę jak nastolatka, hormony szaleją i co pare dni coś nowego mi wyskakuje na paszczy.
Assegai- uważaj na siebie i nie denerwuj się za dużo, chociaż wiem, że łatwo powiedzieć.

Marciocha- no papatrz, w czw byłam w galerii przymorze i widziałam Twój sklep,ale nie chciało mi się wchodzić. głupia ja :)

czyli mówisz ze 100 den to nie są najgrubsze,a Wy nie macie grubszych czy po prostu to są najgrubsze i jaki jest ich koszt?

a w takim razie getry ciążowe macie czy coś takiego nie istnieje?
Marciocha sprawdziłam swoje zakupione nowo rajstopy i okazuje się, że to są właśnie legginsy gatta. wiem że się powtarzam,ale czy najgrubsze legginsy to 100 czy są grubsze? i jeszcze pytanko czy są inne sklepy Marilyn w gdansku?:)
no ja jestem po wizycie... dostałam zwolnienie od jutra - bez dyskusji powiedział lekarz...
słabsze wyniki, masakryczne ciśnienie, omdlenia, bóle no i infekcja tam gdzie jej być nie powinno. Z dzidzią wszystko okej :) to to jest radosna wiadomośc :) Ja sobie poradzę :)

Ja kupiłam rajstopy ciążowe 120 den w Gdyni na ul. Śwętojańskiej w którymś ze sklepów z rajstopami.
Lalinek dbaj o siebie i wypoczywaj !
Lalinek to teraz odpoczywaj i ciesz się dzidzią :). Ja jeszcze przed wizytą, ale mam stracha bo idę z wynikami.... ehh napisze wieczorkiem co i jak. Ale wiecie co ja tak bardzo Kocham juz ta moją małą istrotkę :) Jak jestem głodna, to mówię: oj dzidzia jest głodna musimy ją nakarmić :))
Sklep firmowy to jest jedyny w Trojmiescie ale niektore prosukty sa tez w innych sklepach ;)
100 den to najgrubsze jakie my mamy, nie wiem jak inne firmy i u mnie kosztuja 21,90 ;)
I to sa legginsy, getrów nie mamy ;)
Marciocha - jednak nie uda mi się w tym tygodniu dotrzeć do Gdańska :( może jeszcze Cię zastanę w przyszłym...myślałam, że ten tydzień będę miała spokojniejszy ale niestety nie :(

Assegai - czyżbyś pracowała w Marcopolu? ;) (to był mój nakoszmarniejszy szef w całej historii prac etatowych)

Właśnie skończyłam prasować górę ciuchów a kosz nadal pełny wrrr....czy Wy też tak nie cierpicie prasować?

Ale zimno dziś było, ubrałam Młodą ciepło ale chyba i tak przymarzła do wózka. Mnie w każdym razie trzęsło mimo kilku warstw ubrania.
hejka ;-)
Magda79- nie nie pracuje w Marcopolu... Długo można by opowiadać, ale powiem Wam tylko tyle że w związku ze zwolnieniami w firmie byłam niemalże codziennie nagadywana przez mojego szefa (jestem asystenktą) kiedy w końcu zajde w ciąże, bo wtedy nie będzie mnie mógł zwolnic i to jest jedyne wyjście żebym zostala no i naobiecywał mi prace na wychowawczym na zlecenie itp. więc po rozmowie z mężem stwierdziliśmy że spróbujemy, ze juz w sumie najwyższy czas i super ze jest ku temu dobra okazja. Teraz kiedy jestem w ciąży codziennie jestem wręcz mobingowana , ze to moja wina, ze sobie wymyśliłam, że jestem do niczego, ze nic nie umiem, że jestem nieprzydatna, ze po macierzyńskim nie mam co szukać w pracy bo będzie zatrudniona nowa osoba, plus codzienna porcja bardzo nieprzyjemnych osobistych przytyków... już ledwo wytrzymuje normalnie. wcześńiej po mnie spływalo a teraz przez hormony chyba kumuluje sie we mnie i wściekam się. Jak tak dalej pójdzie to pójde na zwolnienie. Dzidza jest teraz najważniejsza. A do pracy nie wróce juz. Jestem młoda, na pewno coś znajde. Mówie Wam ryczec sie chce normalnie... Jedyny pozytyw w tej sprawie to mój synuś, bo dzieki temu wszystkiemu będzie z nami. A... szkoda gadać.
Assegai - to straszne co piszesz, nie rozumiem jak mozna tak traktować ludzi. a może ja miałam po prostu szczęscie i trafiałam na normalnych przełożonych, gdzie na wieść o ciązy - przynajmniej oficjalnie - gratulowali i nie robili problemów ze zwolnieniem a nawet zrzucali się z resztą na jakiś upominek. Postarj sie może o zwolnienie - po co masz codziennie się stresować.
Ja dziś byłam w laboratorium a w pon i śr ginek - zobaczymy
Dziewczyny czy to prawda, że w ciązy nie powinno się używać kremu do rąk?? Ja używam i to dużo i często. zapomniałam się o to spytać lekarza
assegai to straszne co piszesz!! Weź olej kolesia i idz na zwolnienie,odpoczniesz psychicznie TY i Twoje maleństwo które coraz bardziej czuje to co mamusia..Bedzie dobrze..A umowę masz na stałe?

mrówkaa nic nie słyszłam o tym kremie do rąk..az dziwne..
mi też nie wiadomo nic o kremie do rąk, pamiętam, że w pierwszej ciązy było głosno o niestosowaniu kremów wyszczuplających, balsamów antycell itp, chyba że te przeznaczone dla ciężarnych. ale krem do rąk? troche chyba bez sensu, bo jeszcze wyjdzie na to, że kremy do twarzy i podkłady też sa niewskazane
Assegai, ewakuuj się stamtąd, szkoda nerwów na sfrustrowanego debila.
Coś mu w życiu nie wyszło i się odgrywa na innych.

Mrówka, to raczej jakiś mit, ja smaruje ciągle bo zimą mam straszliwie popękane ręce. Nie można jedynie używać jakiś kremów z kwasami itp. co wnikają głęboko.
hej hej:)

Marciocha dzięki za info w sprawie legginsów:)
Assegai- jestem normalnie w szoku, że w biurze można tak traktować ludzi, kobietę w ciąży. Wiem, że łatwo radzić,ale ja bym cueikała stamtąd, skoro i tak piszesz,że nie wrócisz tam po macierzyńskim, to po co się męczyć, teraz płacone będziesz miała 100 %,więc po co narażać dzieciątko, które jest najważniejsze teraz? Ale to tylko moje zdanie, i życzę Ci dobrze!
Assegai na prawde jeżeli masz taka możliwość to spieprzaj gdzie pieprz rośnie! Nie ma co tracic nerwow przez idiotów bez wyrozumienia!

Ja tez sie dowiedziałam zupełnie przypadkiem że po macieżyńskim moja pani dyrektor raczej nie przyjmuje spowrotem. Trudno, ma prawo tak?
Ale o tym że ide nie długo na zwolnienie zdecydowałam po rozmowie z kierowniczką mojego sklepu z która na codzień pracuje....dodam że jest ona matką :]
Wręcz miałam wrażenie ze chce mnie jak najszybciej na zwolnienie wysłać bo nie jestem juz tak wydajna! Bo potem druga osoba ma podwójną robote, bo dostawe musi za mnie zrobic(dostawe zostawiłam raz i to nie cała bo mnie tak głowa nawalała), że musi sprzatać "nogi" z rajstopami...no sooory ale na drabine nie bede sie teraz wspinać!
Pomijam fakt że ze względu na to żeby nie robić jej pod górke pracuje po 12 h i to czasami po 2 dni z rzędu!

Po tym wszystkim jak to usłyszałam zdecydowałam że ide na zwolnienie i koniec!
Marcociha-dzięki za info w sprawie lgginsów.

Assegai- jestem w szoku, ze tak można traktować kobietę w ciąży.
Ja bym stamtąd byle szybko uciekała.
Assegai - idź na zwolnienie (myślę, ze szef też do tego dąży), nie miej żadnych skrupułów, zwłaszcza, ze nie chcesz tam wracać.

Pamiętam, jak byłam w pierwszej ciąży, to lekarz mówił, że nie powinnam farbować włosów i nic naklejać na paznokcie (żele, akryle, tipsy). Teraz już inaczej do tego podchodzą i środki są łagodniejsze. Ale myślę, ze skoro można używać środki przeciw rozstepom, to tym bardzej krem do rąk.
A swoją drogą, to "ładnie" bym teraz wyglądała bez farby do włosów. SIWA
hej dziewczyny,Assegai biedna Ty szkoda Twoich nerwow no i dzieciaczka,ja bylam wczoraj na genetycznym,dzidzia ma juz ponad 7,5 cm i jest to najprawdopodobniej chlopak:),pani doktor mowila,ze wszystko dobrze,ale zdecydowalam sie dodatkowo jeszcze na test z krwi bodajze PAPPA,wyniki prawdopodobnie w piatek,pozdrawiam dziewczyny
fasolek - szybko określili Ci płeć:) zobaczymy czy u mnie w 12 tyg (za tydzień) im się to uda.... Chłopaczysko rośnie, chyba kolejne, co? czy jest już prognoza na jakąś dziewczynkę?
jeszcze pół godz. i do domku. Po drodze tylko malucha z przedszkola odebrać. chyba nawet zakupów nie będziemy robić - to co w domku czyli ziemniaczki z jajkiem i kefirkiem na obiado-kolację, a najwyżej rano w drodze do przedszkola bułkę maślaną kupimy:) SŁODKIE LENISTWO....
Dziewczyny, nie dawajcie się traktować w pracy, jakbyście komuś na złość w ciążę zaszły. Jak Was źle traktują, to na zwolnienie - w końcu mamy do tego prawo! Ja z kolei to bym sobie chętnie do pracy tak na miesiąc wróciła bo już ponad rok z dzidzią w domu siedzę i trochę mnie ciągnie do ludzi. Ale nie miałabym co wtedy z Brzdącem zrobić, więc zaraz jak mi się skończy(przerwie?) wychowawczy to też na zwolnienie.

A co do kremu do rąk, to w ciąży to raczej można, gorzej jak maleństwo przyjdzie na świat, bo ma taką wrażliwą skórę na początku, że wszystko, czego mama używa, może jakoś odczuć. Ja rok temu do rąk używałam tylko tego, czym smarowałam Szymka.
ja mam troche skomplikowaną sytuację. Pracuje na pól etatu a dodatkowo mam premie. Premii jest więcej niż pensji. Od kiedy jestem w ciąży premie mam płacone przez Zus, wcześniej na zlecenie. Chcę pracować jak najdłuzej żeby podnieść średnią na macierzyński. Na zwolnienie pójdę w ostateczności ale ta ostateczność jest już niedaleko... A wiecie co powiedział mój szef ostatnio? Że musi mnie troche podenerwować, zebym miała adrenaline i zeby moje dziecko nie było pierdołowate. Myślalam ze mu j*******.e. A to jest tylko maaaaaaaaaaaly tekścik na tle tego co czasem usłysze. Próbuje traktować to jak głupie zarty ale to jest do czasu... JEdnym słowem wesolo nie mam. Ale co tam, najważniejsze ze dziubuś jest zdrowiutki i kochaniutki. Reszta się nie liczy ;-)
Assegai - masakra... biedna Ty jesteś strasznie z takim szefem.. nie zazdroszczę.

ja pikolę - ale zimno !!!!!!
w Redzie -7,5... w nocy zapowiadają -15. No to się zaczyna ehhh
Matko Assegai jak on moze tak do Ciebie mowic,straszne
a szkoda gadać ;-) trzeba zacisnąć zęby i jakoś to przetrwać.

Zmieniajac temat- u mnie na Osowej teraz -11 ;-) Zaraz wychodze do pracy i jestem ciekawa czy mi w ogóle auto odpali po nocy...
no u mnie w koscierzynie mrozno bo az -15
brrrr...
ja na suchaninie wychodząc do pracy o 7 miałam w samochodzie -13 ale łudziłam się że po prostu autko w nocy zamarzło i tak mu juz zostało ale widze, że wszedzie poniżej 10 st. Brrr. Grzejcie brzuszki dziewczyny i bezpiecznej i spokojnej drogi do i z pracy.
Dziś powinnam odebrać wyniki w ośrodku ale chyba poczekam do pon jak bede u ginka- nie chce mi się ganiać, a gdyby cos było niepokojącego to pewnie i tak nic z tym nie zrobie na razie. Zresztą powinni wtedy zadzwonić. Pozdrawiam.
Liczyłyście już do kiedy wypada Wam urlop macierzyński? ja właśnie sobie spojrzałam i troszeczkę kiepsko - jeśli faktycznie małe wyklułoby się 16.06 to urlop mam do 2.11.2011 + 2 tyg dodatkowego + 26 dni urlopu czyli tak czy tak musiłabym kilka dni być w pracy w 2011 r. :( a czuje że małe - i taki mam plan- wykluje się na początku czerwca, czyli wyjdzie na to, że listopad wróce do pracy a pote, grudzien i poczatek stycznia wezme urlop za 2011 r. hmmm będzie trzeba coś sprytnego wymyślić. choć jeśili dodać do tego 2,5 - 3 mies planowanego zwolnienia (już poinformowałam przełożonego) to i tak nie jest źle. Wychowawczego nie planuje. A jak tam z wami? Też jakieś takie przyjemne myśłi przy chłodnym dniu?
Assegai, czasem od mojego już dawno ex szefa słyszałam znacznie gorsze teksty, ale było minęło, teraz po kilku latach potrafię się z tego już tylko śmiać.

W Rumi też lodówka, co prawda teraz tylko -6 ale jakoś tak nieprzyjemnie.
Hejka!
Ale dzisiaj zimno brrrrrrrrr...

Niewiem jak to jest z tym wracaniem po macierzyńskim..ale jak umowa jest na stałe to raczej przyjąc musi,chyba ze da wypowiedzenie od razu.

Ja mam umowe tylko do końca roku niestety,urol wychowawczy (płatny kończy mi sie 10 grudnia) także ja juz od 11 grudnia przechodzę na zwolnienie zeby kasa jakas była..

Paulina1010 ja tez bym wróciła tym bardizej ze siedzie 2 lata i 10 miesięcy ;)

magdaxv jak planujesz ze szybciej urodzisz?bedizesz miec cc?

trzymajcie sie ciepł0 :)
Mi nie przysługuje macierzyński :(

jeśli chodzi o urlop macierzyński, to od 2011 są 22 tyg,prawda?
nie załamujcie mnie, że to jeszcze w 2011 r. będę musiała wracać do pracy:(
mrówkaa czemu nie?
22 tygodnie będą?
Nie wiedziałam. Super.

Dziewczyny, czujecie już może ruchy?
Bo ja od dwóch dni odczuwam już lekkie pukanie od środka :) Na razie strasznie delikatne, ale to już raczej to :)
no ja niestety nie czuje ;( jedynie jakies gazy,z synkeim poczułam dokładnie w skończonym 21tyg także późno...

Ej kiedy najlepiej zrobi usg połówkowe-prenetralne? Z synkiem byam w skończonym 22 tyg i w invikcie lekarz powiedział ze mogłam jeszcze poczekac ale newiem czy powiedziła to ze wzgledu na to zeby obraz z 3d był lepszy czy niewiem dlaczego..

chce isc na takie badanie gdzie prócz tego ze sprawdza czy z maleństwem ok to nagraja mi płytkę i podejrzę na 3d..cos jeszcze próc z Stermedu jest w Gdyni? Cos możecie poleci?
Ponieważ nie mam umowy o pracę ;-((.
Kurcze, ale mi dziś smutno.....
to nie fajno ;(

my lecimy na drzemke ;)
Przyszła Mamo - nie, cesarki nie planuje. Ale pierwsze wyszło trochę przed czasem i mam nadzieje, że z drugim będzie tak samo. Poza tym 27.06 mój straszy ma urodzinki i musze być w pełni sprawna by przyszykowac mu imprezkę:) B
Macierzyński 22-tygodniowy to już był w tym roku. Za to gdybyśmy urodziły parę miesięcy później i były na macierzyńskim jeszcze w 2012 to miałybyśmy jeszcze 2 tygodnie więcej...
mi moja ginka powiedziała, żeby na połówkowe pójść do Preisa, bo jest najlepszym specjalistą, więc się pewnie do niego umówię.

Ja 2 dni temu z rana coś czułam,ale czy to mogły być ruchy dziecka to nie wiem? bo to 1 ciąża i chyba za wcześnie na czucie ruchów dziecka.
Paulina to w takim razie w 2011 r orientujesz sie ile nam przysługuje tyg? o ile dobrze pamiętam, to teraz z roku na rok urlop macierzyńskim miał się wydłużać?
No właśnie wydłużają go co 2 lata, więc będziemy miały 22 tygodnie...
dla nas jest 20 tyg + 2 tyg dodatkowe - o te 2 tyg trzeba - przed ich rozpoczęciem - złożyć wniosek w kadrach , że chce się je wykorzystać. mam nadzieje, że dobrze pamiętam.
no i czas zbierać się do domku. a jeszcze kręcąc się po korytarzu natnknęłam się na swojego dyrektora i dostałam buziaka z gratulacjami (już kierownik musiał donieśc o brzuchu - a niby to baby plotkują:) od razu męskie teorie na temat płci, porodu itp:) Ale mimo wszystko fajne uczucie zbierać gratulację, gdy czuje się że są szczere - bez ukrytych złośliwości ( " ciekawe kiedy na zwolnienie pójdzie, potem macierzyński, a może i wychowawczy a pracować nie ma kto") No i mam nadzieje, że przy światecznych premiach wezmą pod uwagę że teraz mnie jest więcej:))
no ja już jestem na zwolnieniu, choć nie wiem jak długo... niestety szału ze zdrowiem nie było i nadal nie ma, ale zobaczymy...

czy wychowawczy zawsze jest bezpłatny ?????
Lalinek a Ty juz na takim dluzszym zwolnieniu??ja dzisiaj wrocilam do pracy po zwolnieniu,mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze no i,ze dam rade,bo zmeczenie daje mi sie troszke we znaki.Jesli chodzi o wychowawczy to ja sie nie znam,ale slyszalam tylko,ze jest bezplatny,ale jak jest naprawde moze ktos nam powie:)
wychowawczy bezpłatny jest, chyba że macie średnią na osobę 500zł chyba to wtedy dostaje sie zasiłek. Szczególy są na stronie Zusu, w googlach tez łatwo znaleźć.

ja się pochwale bo dzis poczułam pierwszy raz synusia ;-) Od paru dni czułam takie przelewanie a dziś ewidentny kopniak ;-)

a jeżeli chodzi o plany to ja zakłądam tak: macierzyński 20 tyg+ 2 tyg na zyczenie + urlop zaległy + urlop wypoczynkowy i ewentualnie jakieś zwolnienie do końca roku. Od stycznia albo wróce do psychopatycznej pracy (na jakich warunkach nie wiem) albo poszukam czegoś nowego po macierzyńskim.
Heja!

Ale pogoda co laski?Normalnie jak na uralu :)
'
magdaxv a orientujesz sie czy tyle samo macierzyńskiego jest jeżeli to 2 dziecko?

Lalinek ja teraz byłam na 2-letnim płatnym wychowawczym ;)

assegai gratuluje ruchów (ale i zazdroszcze:))

Madzia witamy!

A ja dostałam kaskę od siostr(bo do świąt pilnujej jej małego) i nawet neimam jak jej wydac bo siedze u niej do 17 i unas prawie wszystko pozamykane,a z młodym teraz niema co sie ruszac bo taki katar i kaszel ma ;(

Podsuncie mi jakis przepis na pyszne ciacho
Witajcie
podłączam się, jestem w 17 tygodniu i termin mam na 16/17 maja :)
cześć madzia, witamy :)
matko, jak ja wczoraj zmarzłam, jest tak zimno,ze szok !

i od wczoraj gardło mnie boli. grr
assegai ale super, ze już czujesz ruchy :) ja też chcę :)))

Smutno tak mi sie czyta, ze Wy wszystkie idziecie na macierzyński a ja nie pójdę buu.

A dziewczynki tak z innej beczki od pewnego czasu zauważyłam, ze mam straszny łupież :/ sype mi sie zgłowy płatami :/ nigdy tak nie miałam nie wiem czy to przez pogode/ciąze czy jeszcze coś innego :( Macie jakiś sprawdzony szampon? Ja już próbowałam głowe smarować oliwką ale tylko na trochę pomogło
mi pomaga Head&shouders albo nizoral
Nizoral jest faktycznie dobry.
Dziękuję :)
Mamuśka1 widze, że jesteśmy w tych samych tygodniach ciąży :)
fajnie mrówka:)

zawsze razniej, zobaczymy ktora pierwsza urodzi:)
przyszlaMama - i faktycznie jest tak że dochód na osobe nie może pzekraczać 500 zł ???? czy są jakieś inne regulacje w tej sprawie ?

Assegai - jesteś naszym przewodnikiem :) wiele rzeczy robisz, wiesz albo czujesz pierwsza :) gratuluję :)

pogoda super :) aż mi się nie chce iść na zakupy..
zapraszam do nowego wątku :)
http://forum.trojmiasto.pl/MAJOWE-I-CZERWCOWE-MAMY-2011-5-t197994,1,16.html

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry