Widok

MAJOWE MAMY 2010 :)) cz. 23

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Przyszłe Mamusie:

09.05 agag_agag - córeczka Emilka (szpital zaspa)
10.05 Patkagda- synek Patryk, szpital Kliniczna (wg. USG 4.05)
15.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, szpital wojewódzki
15.05 majowa - synuś, szpital wojewódzki :)
18.05 szpital Kliniczna, Zuzia
18.05 Ewelina 80, synuś Bartosz, szpital zaspa
19.05 hanka102 - Maciuś (ew.Wojtuś lub Maksymilian), szpital Redłowo
19.05 Mimii- chłopaczyk Borys, szpital kliniczna :)
22.05 sanszajn, Sandra, szpital Redłowo
26.05 *emi - Milenka, Kliniczna
26.05 sophia, córeczka Julka, szpital Zaspa
27.05 olusia-synek Jakub, szpital Zaspa
27.05 Aniami - synek Mikołaj, szpital Madryt

Mamusie z dzieciaczkami:

15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm
09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa
01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
14.05 Słonko69-Maja,3500g,54cm,szpital Kliniczna
image[/url]
image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słonko69 a zapisywałas sie juz do lekarza, bo u nas połozna tez sama nie przyszła pomimo, ze mam zgodny adres zameldowania i zamieszkania, dopiero jak wybrałam przychodnie i pediatre i chciałam Małego zapisac na kontrolna wizyte, to z tej przychodni skierowali do nas najpierw połozna na wywiyad i dopiero potem nas zapisali na wizyte inaczej nie mogliśmy sie do lekarza umówic .
image

MamoMarty widziałam,że wystawiłaś foteliki bliźniaczek na sprzedaż. Czym Ty je karmisz hehe skoro już z nich wyrosły ;) ?? Żarcik oczywiście :D
Z tego co czytam to świetnie sobie radzisz... i tak trzymaj :)
Ja nadal czekam :)
Mimii :) To się troche uśmiałam :))))
Są oczywiście na mleku mamusi, ściąganym i piersi. Tak refolmowalnych dzieci nie widziałam... Co dasz smoczek to biorą do buzi. Nic im nie przeszkadza. Śpią w nocy już z przerwą 4-5 godzin, w dzień budzą się co 3 h. Nawet juz kupy w nocy nie robią tak jak w dzień :)

Sprzedaję bo kupiłam cały zestaw Tako Jumper Duo z fotelikami samochodowymi wpinanymi w stelaż. Mieszkam w domku wprawdzie ale nie będę trzymała jeśli nie będę uywać :)

Mimii doczekasz się i jeszcze zatęsknisz do brzuchola, nawet z uczuciem bycia słonicą :p
MamoMarty ja wiem,ze masz rację z tym zatęsknieniem...ale uwierz,że już dosć słonicowania:(
A z tymi fotelikami to tak sobie zażartowałam, oby Ci posżły bo po co tyle tych sprzętów mieć w chałupce :)
U mnie też nie bylo polożnej w domu bo mam inny adres zameldowania.. Jutro idziemy do pediatry na kontrolę czy wszystko okey z malutką.
Slonko co do szwow i bólu to chyba sprawa indywidualna, ja nie musialam brac w szpitalu tabletek przeciwbolowych bo krocze mnie nie bolalo tak bardzo, chodzilam, siadalam normalnie. Teraz to już wogole nic nie czuję że mialam tak kiedykolwiek jakieś szwy:)
Dziewczyny od kiedy można maluszkowi obcinać pazurki??
Mamo Marty, doświadczona mamuśko :)W czym podajesz odciągnięte mleko swoim maluszkom?W butelce?Gdzieś czytałam że podowanie mleka w ten sposób może zaburzyć ssanie u malucha i zastanawiam się czy kupić taki specjalny pojemnik do karmienia http://allegro.pl/item1025402875_medela_kubeczek_do_karmienia_niemowlat.html czy nie przejmować się i podwać butle?I jeszcze 2 pytania a propos odciągania ;)Ściągasz pokarm po każdym karmieniu?W czym go przetrzymujesz i czy sterylizujesz laktator po każdym użyciu czy np. przelewasz tylko wrzątkiem?Ile pytań ;)))Jak będziesz miała chwilkę to czekam na odpowiedzi :)Pozdrawiam wszystkie mamusie (z maluszkami po obu stronach brzuchów :)))
image

HappyMum :))))
Ja paznokietki dziś po raz pierwszy obcinałam bo miała już bardzo długie i się drapała - a nie rękawiczek nie lubi mieć założonych.
Jeżeli chodzi o to zameldowanie to u nas wygląda to tak że jestem zameldowana w jednym miejscu i tam też należe do przychodni i tam też zapiałam małą, a mieszkam w innej dzielnicy. Jak byłam na zdjęciu szwów w tej przychodni to od razu zapytałam jak to wygląda, no i ze względu na różnicę w adresach nikt do nas nie przyjdzie z tej przychodni więc sama z małą idę jutro na wizytę kontrolną.
Mimii z Klinicznej jestem zadowolona i nie. Porodówka super jest wszystko, ja miałam salę z łazienką i prysznicem ale i tak z niego nie mogłam korzystać bo musiałam cały poród przeleżeć pod ktg. Opieka na porodówce ok tzn pierwsza zmiana bardzo fajna i pomocna a druga (od 19 była nowa zmiana a ja urodziłam o 19.45) już niezbyt, poza jedną która odebrała poród i bardzo mi pomogła. Zle mnie zszyli więc ogólnie nie jestem zadowolona bo konsekwencje tego ponoszę ja (prawdopodobnie zostałam źle szyta dlatego że Pani któa mnie zsztwała nie zabezpieczyła się odpowiednio i podczas zszywania krew trysnęła jej na twarz i się zdenerwowała - teraz wiem ze nie powinna mnie juz zszywac w takim momencie). Ja leżałam przez weekend i pomimo próśb nie doczekałam sie pomocy laktacyjnej jak równiez o zmianie poscieli mozna zapomniec. Od poniedziałku szpital ozywa i jest i posciel i reczniczki i płyn do kapieli itp. ( poza posciela - jej w pon zabrakło - na szczescie szłam juz do domu. byłam na sali 2 os niepłatniej.
Dziękuje Ci Słonko. Wspolczuje złego z szycia, ale nie kumam jak zszywała cie polozna to krew ci leciała a nie powinna?? ;> Zameldowanie to chodizlo o to ze przychdnia Wasza jest za aleko i dlatego polozna nei przyszła na wywiad-tak to zrozumiałam. Co do personelu na porodówce to tak to juz bywa, pewnie tamta położna miała akurat zły dzień i niestety padło na Ciebie:( A z tą pościelą to np. w razie czego nie można zmienic na swoją( i ją pozniej wywalić by zarazków nie było)?? No tez slyszałam,że w weekend szpital zamiera...wszyscy mają w dupie, bo pwnie Preissa nie ma i innych kontrolujących;> Dobrze,ze juz nd sie kończy :) i szpital znów ożyje :D Mogłabym dzis w nocy urodzić, bo znajoma położna moja ma dzis ost dyżur przed urlopem ;/ ale i bez neij jak coś dam radę:)

Slonko jesli masz jakies wskazowki dla rodzących na klinicznej to napisz Kochana, bo nei ma tak jak korzystać z czyjegoś doświadczenia.

Do dziewczyn któe juz uroziły: mam intymne pyt:) Czy robilyscie lewatywe sobie?? Jak tak to kiedy i gdzie? ?Ja mamkupiona ale nie iwem czy bede meic glowe by o tym pamietac i zrobic :P
Mimii ja lewatywy nie robiłam. "Dwójka" zrobiona na 2 dobę po porodzie.
"dwójka"??hmmm nie kumam ;/
Demi :)

Na początek podziękuję, urosłam chyba z 20 cm :p

Mleko podaję w butelkach Dr. Brown, moje dziewczyny nie mają zaburzonego ssania. Karmienie nocne i pierwsze poranne odbywa się przy piersi. Po wyglądzie piersi po karmieniu i przespanych 3 godzinach ciągle wnioskuję że się najadają :)
e swojej strony nie rozumiem więc tej nagonki na butle. Trzeba tylko odpowiednio dobrać. Czekam aż będa starsze i wracam do butelek Lovi. Mają moim zdaniem super smoczki. Końcówka jest bardzo miękka, ma wypustki w środku. Tylko dla moich niuń za duża dziurka. Może się nie ksztuszą ale 110 ml w 3 min to przesada :)

Pokarm ściągam mniej więcej co 3-4 godziny w ciągu dnia.
Na noc mam ściągnięte mleko w ciągu dnia ale nie robię przerwy dłuższej niż 6 h. Trochę są bolące rano ale wiem z doświadczenia że to się w końcu ureguluje.

Pokarm trzymam w lodówce 24 h max lub w zamrażalniku.
A przechowuję w pojemnikach w których zwykle oddaje się mocz. Do kupienia w aptece za 50 gr. Miarka do 100 ml, nalane do pierwszego rantu mają 110 ml. Później będę używała tych pojemniczków do zamrażania zupek i dań obiadowych żeby móc urozmaicać małym posiłki.

Po każdym użyciu myję wodą z płynem do naczyń i dokładnie płuczę w gorącej wodzie. Wyparzam raz dziennie we wrzątku ok. 3 min.
Mimii... Nie siusiu :)

Moja córka tak określa czynności robione w toalecie. "jedynka" to siusiu a "dwójka" wiadomo co :)
hehe... :)
jedynka to siusiu :)

ja tez mam pyt:
Czy na blizne po cieciu mozna stosowac jakis krem zmiekczajacy? Czy ktos ma jakies doswiadczenie w tej sprawie?
super :)))dzięki za odpowiedzi :))widziałam że kupiłaś laktator medeli. Ja też go używam i jestem b. zadowolona więc mam nadzieje ze i Tobie bedzie dobrze sluzyl :)Butelki mam dla Filipa dr Browna i Mam http://znam.to/recenzje/9636/MAM-(Anti-Colic)-butelka-antykolkowa-z-odkrecanym-dnem (druga fajna ale jeszcze musi poczekać bo ma za szybki przepływ).

Dziewczyny a co myślicie o karmieniu w miejscach publicznych?Ja osobiście dlatego wole odciągnąć pokarm na takie wyjścia bo jakoś nie wyobrażam sobie karmienia np. u lekarza
image

HappyMum :))))
Sanszajn, jak tam? Zatrzymali Cię w szpitalu? A jeśli nie, to co powiedzieli? Daj znać, co i jak.

Ja się zaczynam bać porodu. DO tej pory jakoś o tym wolałam nie myśleć, a teraz wiem, że to nieunikniona część macierzyństwa i po prostu się boję, szczególnie, że dziś śnił mi się koszmar związany z porodem:( Chyba już sobie wkręcam. A mały wariuje w brzuchu i się rozpycha, a wczoraj to tak szalał i się wyginał, że aż mi uciskał na szyjkę macicy i strrrasznie bolało, a raczej kuło. Jutro jadę na KTG i zobaczymy co powiedzą w szpitalu. Osobiście wolałabym, żeby się wszystko samo zaczęło naturalnie, a nie przez wywołanie porodu lekami, bo się zastanawiam, czy nie wtedy poród nie jest bardziej bolesny, a dzidzia mniej dotleniona.

A co u Was, jeszcze nierozpakowanych? Też macie obawy?
A do mam rozpakowanych, czy któraś miała wywoływany poród?? Jak Wasze odczucia po?
... mam na mysli blizne po nacieciu krocza...

O wywoływaniu porodu raczej niewiele wiem, ale troche wiem o wkrecaniu sobie róznych rzeczy... W skrócie: nie warto! co ma byc to i tak bedzie, a Zycie nie raz potrafi pozytywnie zaskoczyć!
ja juz nie spie, zaraz wstaje kapiel i na 8 do szpitala.... zycze wszystkim powodzenia i wsumie to sobie tez :)
image
Hej ja tez szykuje do szpitala

Trzymajcie kciuki

Pozdrawiam i miłego dnia
Ale macie fajnie.
Szykujecie sie do spzitala... a ja co, zjadłam śniadanie i czekam nadal. Wczoraj przez godz. skurcze regularne ale ucichły i poszłam spać, z nadzieją,że w nocy cosik a tu nic.

Jagda. jestes jeszcze czy juz w szpitalu?

Mnie tez sie dzis snił moj synek:) Poszłam na spacr nie ubierając mu skarpetek;> a było zimno;/ chyba juz dostaję świra:)

Tez nie chciałabym wywoływac porodu, bo ta oksytocyna tez ma negatywny wpływ na bobo :(
co do krocza agag_agag nie pomogę jeszcze;/ ani w innych spr dot. min. cycków itp.chociaż bym chciała.

Nie mogę się naziwić Mamie Marty jak dzielnie sobie daje radę. Jesteś dla mnie debeściarą :):):) Ale i Wy mamusie które walczycie o pokarm też wielki dla was szacun, naprawdę. teraz widzę,że to cieżka walka o takie mleczko z piersi. Wytrwałości Wam-potem i sobie- życzę:)

Te co posżły do szpitala to PRZEC ile wlezie:) Trzymam kciuki i czekamy na wieści :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...

do góry