Widok
MAJOWE MAMY 2010 :)) cz. 26
15.03 MajowaMaja - Maja - 1760g 41cm - szpital Zaspa
30.03 Aya - Dominika - 1400g 41cm
09.04 neissi - Kubuś 2880, 53cm - szpital Zaspa
10.04 MamaMarty- Marysia 50cm 2400g Małgosia 49cm 2320g- Kliniczna
25.04 izaqueen- Adaś 3320g, 56cm - szpital Lębork
26.04 petra-Wojtuś 3120g,51cm-szpital Kliniczna (cc)
28.04 Tris_- Dziewusia- 51 cm, 3250 g- szpital Zaspa
01.05 sauterelle- syn :) Jakub Paweł / szpital Kliniczna
03.05 Anik21 Philip 51 cm 3450 g
06.05 Demi - Filip 55 cm, 4010 g - Swissmed
07.05 Ola08 - Piotruś :)))), 54 cm, 3450 g, godz 12:00 - Zaspa
08.05 Agnieszka1303,Dominik 4000g i 61cm ,Szpital Wejherowo
08.05 natalia87 Julia 3850g i 57cm , szpital Wejherowo
09.05 Azja - Ula 57 cm - 3120 g - szp. Wejherowo
10.05 Madzia_Mika- Anastazja 3300g 57cm, szpital wojewódzki
12.05 agag_agag - córcia Emilka 4140 szpital Zaspa
13.05 Kamilisia - Maksymilian 3660g, 55cm
13.05 Ewelina80 - synuś Bartosz,3750 56cm szp Zaspa
14.05 Słonko69 - Maja,3500g, 54cm, szpital Kliniczna
15.05 Patkagda - Patryk, 3820g, 59cm, szpital wojewódzki
26.05 Jagoda. - Zuzanna 3430g, 58cm, Kliniczna, CC
27.05 karolinkaku - chłopiec Filipek, 4030g, 61 cm, szpital wojewódzki
27.05 majowa - synuś Kamil, 3930g,58 cm, szpital wojewódzki
28.05 Aniami- Mikołaj 3300g, 56 cm, Madryt
28.05 sanszajn - Sandra 3300gr, 56cm, Redlowo
29.05 Mimii - Borys 3750g, 54cm, szpital Kliniczna
31.05 hanka102 - Maciuś 3865g, 57 cm, szpital Kiniczna
My też się meldujemy :)
Idziemy dzis do pediatry. mala ciagle płacze nawet przez sen, pręzy się, zwija a brzuszek miękki i jest to całkiem inny płacz niż przy kolkach, taki jakby skórcz ja jakis łapał. jedyna metoda zeby pospała to połozenie jej na moim brzuchu, tylko w takij pozycji spi w miare spokojnie.chce zeby lekarka dała nam skierowanie na posiew moczu i najlepiej usg brzuszka - mam jjuz dość faszerowania jej lekami, chce jej zrobić badania. Kupki robi teraz tylko raz dziennie i to rano po nocy, a przedtem było ich 2-3 dziennie. Jestem ciekawa co mi lekarka powie i cz powie cos na to ze daje jej niemiecki sab simplex.
Idziemy dzis do pediatry. mala ciagle płacze nawet przez sen, pręzy się, zwija a brzuszek miękki i jest to całkiem inny płacz niż przy kolkach, taki jakby skórcz ja jakis łapał. jedyna metoda zeby pospała to połozenie jej na moim brzuchu, tylko w takij pozycji spi w miare spokojnie.chce zeby lekarka dała nam skierowanie na posiew moczu i najlepiej usg brzuszka - mam jjuz dość faszerowania jej lekami, chce jej zrobić badania. Kupki robi teraz tylko raz dziennie i to rano po nocy, a przedtem było ich 2-3 dziennie. Jestem ciekawa co mi lekarka powie i cz powie cos na to ze daje jej niemiecki sab simplex.
Agnieszka ja też smarowałąm na początku sudocremem i widziałam że same krostki nie znikały, ale znikał ten stan zapalny wokół. I pediatra i dermatolog powiedzieli, żeby nie smarować... No i my mamy bardzo dużo na twarzy właśnie i boję się, że ona tą maść wetrze sobie w oczka i pozjada, bo bez przerwy mizia łapkami po buźce. Nie wiem tez czy w tym upale sudocrem nie wejdzie w jakąś reakcję ze skórą z powodu ciepła i potu... Bądź tu mądry i pisz wiersze...
dziewczyny moze wy moglybyscie oddac nam glosik na tej stornie?
http://www.familie.de/baby/babyfoto-wettbewerb/bewertung/?no_cache=1&tx_cpsphotocompetition_pi1=11&tx_cpsphotocompetition_pi1=14211
z gory dziekujemy :)
http://www.familie.de/baby/babyfoto-wettbewerb/bewertung/?no_cache=1&tx_cpsphotocompetition_pi1=11&tx_cpsphotocompetition_pi1=14211
z gory dziekujemy :)
Ja juz tak nie liczę... Żądaja :p średnio co 3 h w dzien, chociaż teraz jak ciepło to nawet co 1,5 h. W nocy rzadko już karmię. Wczoraj się obudziły o 2.00 i druga o 3.00 a tak śpią ok. 6 h od 23.00 do 5.00 lub 24.00 do 6.00.
U nas bioderka średnio. Małgosia w porządku dostała 1A a Marysia na granicy normy i oczywiście zalecenie leżenia na brzuszku, noszenia na biodrze moim i z przodu okrakiem. Chyba wyciągnę chustę po Marcie i się pochustujemy z Mańką :)
Następne USG za 8 tyg.
U nas bioderka średnio. Małgosia w porządku dostała 1A a Marysia na granicy normy i oczywiście zalecenie leżenia na brzuszku, noszenia na biodrze moim i z przodu okrakiem. Chyba wyciągnę chustę po Marcie i się pochustujemy z Mańką :)
Następne USG za 8 tyg.
upał straszny. poszłysmy na spacer juz o 8.30 bo teraz to juz za ciepło, a po południu pójdziemy jeszcze raz :)
byłysmy wczoraj u pani dr i mała dostała skierowanie na posiew moczu i jak bedziemy szły na usg bioderek to od razu robimy usg brzuszka. dalej mam podawac sab simplex i debridat bo wg pani dr to od kolek ale w razie czego mamy zrobic badania zeby wykluczyc wszystko inne.
byłysmy wczoraj u pani dr i mała dostała skierowanie na posiew moczu i jak bedziemy szły na usg bioderek to od razu robimy usg brzuszka. dalej mam podawac sab simplex i debridat bo wg pani dr to od kolek ale w razie czego mamy zrobic badania zeby wykluczyc wszystko inne.
A my byliśmy dziś na wizycie kontrolnej u pediatry i Mały przybrał od poniedziałku 320g, więc się cieszę, że mimo wczesniejszych problemów z karmieniem piersią (w szpitalu synek dostał butle i potem nie chciał ssać piersi), jednak dajemy radę:))
Upał taki, że Maciuś leży w wózku przy otwartych drzwiach balkonowych w body i nakryty pieluszką. Nawet w domu termometr wskazuje 26 stopni! Mam nadzieję, że jutro będzie ładnie i wyjdziemy na spacer, bo byliśmy wczoraj na 30 min, a dziś przegapiliśmy ładną pogodę:(
Może się orientujecie, doświadczone Mamy, na ile powinno się wychodzić na początku z Maluszkiem?
Upał taki, że Maciuś leży w wózku przy otwartych drzwiach balkonowych w body i nakryty pieluszką. Nawet w domu termometr wskazuje 26 stopni! Mam nadzieję, że jutro będzie ładnie i wyjdziemy na spacer, bo byliśmy wczoraj na 30 min, a dziś przegapiliśmy ładną pogodę:(
Może się orientujecie, doświadczone Mamy, na ile powinno się wychodzić na początku z Maluszkiem?
My juz po szczepieniu, wybralam jednak 6w1 aby bylo mniej klucia i dobrze zrobilam.
Maly bardzo plakal przy wkluciu w raczke, nie wyobrazam sobie aby byl wtedy jeszcze kluty w obie nozki. Ledwo go uspokoilam.
Sama pielegniarka mowila, ze chyba lepiej, ze wybralam 6w1.
Natomiast wieczorem maly byl bardzo niespokojny, ciagle u mnie na rekach, co prawda spal ale wybudzal sie co jakis czas i tak przerazliwie plakal jak przy szczepieniu. Ja go utulilam i znowu spal. I tak przez kilka godzin. Potem zaczal strasznie "smierdziec" lekami, pewnie zaczal juz wydalac to co bylo w tej szczepionce. Pieluszka mokra to byly same leki. Kolo 23 udalo sie odlozyc malca do lozeczka, ale sie budzic co 1,5 godziny i choc przeszlismy na butelke to wczoraj i dzis daje mu cycusia aby czul mamusie i byl spokojniejszy.
Dzis juz jest lepiej, powracamy do normalnosci.
Maly bardzo plakal przy wkluciu w raczke, nie wyobrazam sobie aby byl wtedy jeszcze kluty w obie nozki. Ledwo go uspokoilam.
Sama pielegniarka mowila, ze chyba lepiej, ze wybralam 6w1.
Natomiast wieczorem maly byl bardzo niespokojny, ciagle u mnie na rekach, co prawda spal ale wybudzal sie co jakis czas i tak przerazliwie plakal jak przy szczepieniu. Ja go utulilam i znowu spal. I tak przez kilka godzin. Potem zaczal strasznie "smierdziec" lekami, pewnie zaczal juz wydalac to co bylo w tej szczepionce. Pieluszka mokra to byly same leki. Kolo 23 udalo sie odlozyc malca do lozeczka, ale sie budzic co 1,5 godziny i choc przeszlismy na butelke to wczoraj i dzis daje mu cycusia aby czul mamusie i byl spokojniejszy.
Dzis juz jest lepiej, powracamy do normalnosci.
Ja jednak sama odstawiłam małej ten debridat. Wczoraj wieczorem po podaniu go strasznie płakała z takim żalem - nie wiem jak to opisać. Dziś rano znów jej go podałam i znów taki sam płacz, aż nie mogłam jej uspokoić. W południe już go nie dałam i mała przespała na moim brzuchu 2 godzinki, wstała zjadła i teraz po raz pierwszy leży ładnie w huśtawce już ok pół godzinki i ogląda świat (zawsze leżała góra 5 minut). Mam wrażenie że po nim ona tak płakała więc już jej go nie daję. Moja lekarka mówiła że debridat i sab simplex działają inaczej dlato można go podawać razem z sab simplex.
No i zapmniałam napisać że moja Maja waży już 4,5 kg :)
No i zapmniałam napisać że moja Maja waży już 4,5 kg :)
Hej!!!
I ja się melduje. Z rzadka tu zaglądam, wybaczcie ale musze to wszystko opanować. Mały moj ciągle na raczkach, jest mega welkim przytulakiem. Dzis bylam u pediatry b cos mial latarek i kichanko dostal do psikania do noska lek i wit C. Nie iwme ale po tej wit C tak zwymiotował -tyle śluzu poszło:(strasznie się tym martwię. Teraz śpi Kochanie moje. Wazy 4kg :) czyli przybiera i to łądnie. Mam coraz mniej pokarmu z tego zamartwianie macie jakies sprawdzone sposoby na laktację?? Bawarka i herbata hipp na laktację juz w ruchu:)
arienie moj to co ok 2h wkołko zamiata jezykiem. Zaczynam go przepajac woda z mala iloscia glukozy. Wy tez??
Kiedy na te bioderka sie trza udac??
Macie tez burze hormonów? ?bo u mnie jakos placz i smiech naprzemian :(
Całujemy z boryskiem wszystkie ciocie i ich dzieciątka:)
I ja się melduje. Z rzadka tu zaglądam, wybaczcie ale musze to wszystko opanować. Mały moj ciągle na raczkach, jest mega welkim przytulakiem. Dzis bylam u pediatry b cos mial latarek i kichanko dostal do psikania do noska lek i wit C. Nie iwme ale po tej wit C tak zwymiotował -tyle śluzu poszło:(strasznie się tym martwię. Teraz śpi Kochanie moje. Wazy 4kg :) czyli przybiera i to łądnie. Mam coraz mniej pokarmu z tego zamartwianie macie jakies sprawdzone sposoby na laktację?? Bawarka i herbata hipp na laktację juz w ruchu:)
arienie moj to co ok 2h wkołko zamiata jezykiem. Zaczynam go przepajac woda z mala iloscia glukozy. Wy tez??
Kiedy na te bioderka sie trza udac??
Macie tez burze hormonów? ?bo u mnie jakos placz i smiech naprzemian :(
Całujemy z boryskiem wszystkie ciocie i ich dzieciątka:)
Dzięki Mamo Marty :)Co prawda mieszkam w Gdansku ale mam przyjaciolke w Rumii takze poprosze o zakup :)
Postanowilam zakupic chuste do noszenia mojego szkraba :)i mam dylemat czy warto kupić kółkową czy elastyczną, wiązaną. Używacie takich chust?Polecam strone http://www.chusta.pl
Postanowilam zakupic chuste do noszenia mojego szkraba :)i mam dylemat czy warto kupić kółkową czy elastyczną, wiązaną. Używacie takich chust?Polecam strone http://www.chusta.pl
ostatnio u mnie na osiedlu widzialam mame z trojaczkami :D potrojny wozek wygladal imponujaco :D ale i tak Cie podziwiam za logistyke przy blizniakach :D jedno dziecko to czasem wyzwanie ;))
a przydatna byla ta chusta?tez mysle o kółkowej ale w niej chyba jest bardziej ograniczona mozliwosc noszenia malca. Głownie na lezaco a w pozycji pionowej juz chyba trudniej?
a przydatna byla ta chusta?tez mysle o kółkowej ale w niej chyba jest bardziej ograniczona mozliwosc noszenia malca. Głownie na lezaco a w pozycji pionowej juz chyba trudniej?
Hej dziewczyny!
Zazdroszcze Wam że Wasze dzieciaczki śpią tak dlugo w nocy..
Moja Nastka budzi się co 1.5, 2 godziny a zanim zaśnie to czasem mina kolejne 2 godz:( w dzień też jest marudna i malo śpi najlepiej to czuje się na rękach i przy cycusiu:)
Ktoś pytal w tym wątku czy już wszystkie majówki urodzily więc powiem Wam że Emi też ma już swoją Milenkę przy sobie urodzila w poniedzialek:)
Trądzik dalej utrzymuje się na bużce córci już prawie dwa tygodnie to trwa i zastanawiam sie czy to napewno ten niegrożny trądzik poporodowy:( Krostki zrobily sie też zaczerwienione..
U Was też tak dlugo dzieciaczki to mają??
Zazdroszcze Wam że Wasze dzieciaczki śpią tak dlugo w nocy..
Moja Nastka budzi się co 1.5, 2 godziny a zanim zaśnie to czasem mina kolejne 2 godz:( w dzień też jest marudna i malo śpi najlepiej to czuje się na rękach i przy cycusiu:)
Ktoś pytal w tym wątku czy już wszystkie majówki urodzily więc powiem Wam że Emi też ma już swoją Milenkę przy sobie urodzila w poniedzialek:)
Trądzik dalej utrzymuje się na bużce córci już prawie dwa tygodnie to trwa i zastanawiam sie czy to napewno ten niegrożny trądzik poporodowy:( Krostki zrobily sie też zaczerwienione..
U Was też tak dlugo dzieciaczki to mają??
Madzia_Mika mój Borys tez je co 15-2h w nocy :( ale ciesze sie ze je ze przybiera na wadze. Powiem szczerze ze to cieżkie ale to dla jego dobra,moze niedlugo czas jego snu sie nieco wydłuży :)
Moj trądziku ni ma,ale pojawily mu sie jakies3 krostki na policzku podobno to wynik porodu i ze noworodkom czesto wychodza jakies krostki poporodowe.
jesli o suwaczki chodzi to nawet nie mam czasu nowego stworzyc a wlasciwie to juz zapomnialam gdzie te suwaczki sie tworzy;/
Dziewczyny macie jakies sposoby na polepszenie laktacji?? Mój Mały je jak szalony i nie wiem czy mu wystarcza mleka;/ w nocy ściągam i podaję mu butelką ale nie zawsze mi wystarcza i dokarmiam w razie co mieszanką.
Pozdrawiamy cieplo z Boryskiem :)
Moj trądziku ni ma,ale pojawily mu sie jakies3 krostki na policzku podobno to wynik porodu i ze noworodkom czesto wychodza jakies krostki poporodowe.
jesli o suwaczki chodzi to nawet nie mam czasu nowego stworzyc a wlasciwie to juz zapomnialam gdzie te suwaczki sie tworzy;/
Dziewczyny macie jakies sposoby na polepszenie laktacji?? Mój Mały je jak szalony i nie wiem czy mu wystarcza mleka;/ w nocy ściągam i podaję mu butelką ale nie zawsze mi wystarcza i dokarmiam w razie co mieszanką.
Pozdrawiamy cieplo z Boryskiem :)
U nas trądzik się utrzymuje już ponad 2 tygodnie...
Dermatolog zapisała niby jakąś maść podobną do pośladkowej i wbrew jej zaleceniom robie eksperyment: buźke smaruję bardzo cieniutko sudocremem a dekold tą jej maścią.. W rywalizacji znacznie lepiej wypada sudocrem, chociaż bardzo się obawiam żeby mała nie wtarła go do oczek albo nie zjadła.. Krostki po sudo ciągle są, ale znacznie mniejsze, raczej już nie ropne i nie czerwone - czyli wygląda tak jakby się goiło :)
Co do spania w nocy, to my mamy problem z samym zasypianiem - czasem męczymy się nawet kilka godzin zanim zaśnie, ale jak juz śpi to nawet od 22 do 4-5 rano :) Ja wtedy wstaję tak 1-2 w nocy i ściągam mleczko z tego przegapionego karmienia i zamrażam, bo dokarmiać jej juz nie muszę :)
I dziękuję za link do wiązań chust :) Dzis próbowaliśmy - mała świetnie się czuje w chuście - wszystko oglądała i się pięknie przytulała, a po chwili zasypiała
Dermatolog zapisała niby jakąś maść podobną do pośladkowej i wbrew jej zaleceniom robie eksperyment: buźke smaruję bardzo cieniutko sudocremem a dekold tą jej maścią.. W rywalizacji znacznie lepiej wypada sudocrem, chociaż bardzo się obawiam żeby mała nie wtarła go do oczek albo nie zjadła.. Krostki po sudo ciągle są, ale znacznie mniejsze, raczej już nie ropne i nie czerwone - czyli wygląda tak jakby się goiło :)
Co do spania w nocy, to my mamy problem z samym zasypianiem - czasem męczymy się nawet kilka godzin zanim zaśnie, ale jak juz śpi to nawet od 22 do 4-5 rano :) Ja wtedy wstaję tak 1-2 w nocy i ściągam mleczko z tego przegapionego karmienia i zamrażam, bo dokarmiać jej juz nie muszę :)
I dziękuję za link do wiązań chust :) Dzis próbowaliśmy - mała świetnie się czuje w chuście - wszystko oglądała i się pięknie przytulała, a po chwili zasypiała
Hej Dziewczyny! Gratulacje wszystkim, które rozpakowały się w czasie mojej nieobecności! :)
Ja jestem w Rumi i nie mam tu dostępu do netu, więc dużo opuściłam. Czasu też za wiele nie mam, ale jak któraś jest z Rumi i spaceruje po Korei to chętnie się spotkamy, bo całymi dniami sami jesteśmy i fajnie byłoby z kimś pogadać na spacerku :)
Dajcie mi proszę ponownie namiary gdzie robiłyście USG bioderek w Wejherowie, bo nie mam czasu szukać po wątkach gdzie to było. To było prywatnie czy na nfz?
Możecie polecić mi dobrego pediatrę i ginekologa w Rumi? Byłam u jednej pediatry i okazała się totalną porażką. Jutro idę do drugiej i może będzie lepiej.
Pozdrówka - jeszcze się odezwę :)
Ja jestem w Rumi i nie mam tu dostępu do netu, więc dużo opuściłam. Czasu też za wiele nie mam, ale jak któraś jest z Rumi i spaceruje po Korei to chętnie się spotkamy, bo całymi dniami sami jesteśmy i fajnie byłoby z kimś pogadać na spacerku :)
Dajcie mi proszę ponownie namiary gdzie robiłyście USG bioderek w Wejherowie, bo nie mam czasu szukać po wątkach gdzie to było. To było prywatnie czy na nfz?
Możecie polecić mi dobrego pediatrę i ginekologa w Rumi? Byłam u jednej pediatry i okazała się totalną porażką. Jutro idę do drugiej i może będzie lepiej.
Pozdrówka - jeszcze się odezwę :)
Natalia to się świetnie składa, bo ja akurat mieszkam dwa kroki od poczty :) Widziałam szyld, że jest tam ginekolog, ale nie wiedziałam kto to i czy dobry :) Skoro jesteś zadowolona to ja też tam pójdę :D A ile bierze? Wiecie głupia sytuacja, bo ja jeszcze nie byłam na kontroli po porodzie. Nie dostałam się do mojego gina przed wyjazdem do Rumi, a teraz podróż do Żukowa to trochę przesada dla mnie samej z Małym. Szukam więc tutaj.
A wiesz może czy jest tu jakiś fizjoterapeuta? Jakieś masaże kręgosłupa? Kiedyś widziałam tu taki szyld i teraz nie mogę go znaleźć, a kręgosłup mam już w tragicznym stanie i długo nie pociągnę bez łamania.
A wiesz może czy jest tu jakiś fizjoterapeuta? Jakieś masaże kręgosłupa? Kiedyś widziałam tu taki szyld i teraz nie mogę go znaleźć, a kręgosłup mam już w tragicznym stanie i długo nie pociągnę bez łamania.
MamoMarty nie pamiętam u kogo byłam, a jej nazwisko wyprałam w pralce, bo zapomniałam opróżnić kieszeń. Przyjmuje w Ars Medica w poniedziałki rano. Teraz idę też tam, ale do Kosznickiej. Rozmawiałam z nią przez telefon. Wydała mi się serdeczna i posiadająca wiedzę z tej epoki w porównaniu do tamtej lekarki z piekła rodem.
A Wy do kogo chodzicie w Rumi? Pytam o pediatrę. I czy radzą coś na kolkę czy mają to w głębokim poważaniu?
Jak narzekałam, że dziecko przecież cierpi i wcale się już nie uśmiecha przez te kolki to nasza pediatra w Sierakowicach powiedziała mi, że to moje jedno dziecko więc mogę nawet cały dzień poświęcić na noszenie go. A ta małpa z Ars Medica powiedziała, że "mama musi porządzić" jak mówiłam, że nie da się go położyć do wózka jak ma kolkę, a to trwa czasem pół dnia.
Jak narzekałam, że dziecko przecież cierpi i wcale się już nie uśmiecha przez te kolki to nasza pediatra w Sierakowicach powiedziała mi, że to moje jedno dziecko więc mogę nawet cały dzień poświęcić na noszenie go. A ta małpa z Ars Medica powiedziała, że "mama musi porządzić" jak mówiłam, że nie da się go położyć do wózka jak ma kolkę, a to trwa czasem pół dnia.
Ja wszystkie dzieci prowadzam do dr. Budzińskiej. Zawsze prawidłowo stawia diagnozy. W przypadku kolek to tez ciężko stwierdzić i lekarz drogą eliminacji czasami działa....
Ja jestem zadowolona. Jest miła dla dzieci, moja starsza córa ją uwielbia :)
Przyjmuje w przychodni przy ul. Derdowskiego.
Natalia chyba ogólny tylko. Nigdy nie byłam z dziećmi u dermatologa dzięki bogu :) Pzzynajmniej narazie. Musisz się przejść albo zadzwonić.
Dziewczyny broń boże szałwia na przeziębienie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szałwia hamuje laktację !!! Przez płukanie zapaleń w jamie ustnej już dwie moje kumpele przez niewiedzę straciły pokarm na kilka tygodni- trzeba było rozpracować piersi na nowo...
Polecam Oscillococcinum. Mi przechodzi po dwóch dniach. Mogą brać ciężarne i karmiace. Maść majerankowa pod nos i bedzie ok :) Jakieś 2 tyg. temu też to przeszłam razem z córkami moimi i jest ok :)
Ja jestem zadowolona. Jest miła dla dzieci, moja starsza córa ją uwielbia :)
Przyjmuje w przychodni przy ul. Derdowskiego.
Natalia chyba ogólny tylko. Nigdy nie byłam z dziećmi u dermatologa dzięki bogu :) Pzzynajmniej narazie. Musisz się przejść albo zadzwonić.
Dziewczyny broń boże szałwia na przeziębienie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Szałwia hamuje laktację !!! Przez płukanie zapaleń w jamie ustnej już dwie moje kumpele przez niewiedzę straciły pokarm na kilka tygodni- trzeba było rozpracować piersi na nowo...
Polecam Oscillococcinum. Mi przechodzi po dwóch dniach. Mogą brać ciężarne i karmiace. Maść majerankowa pod nos i bedzie ok :) Jakieś 2 tyg. temu też to przeszłam razem z córkami moimi i jest ok :)
neissi ja tez chodze do dr Budzinskiej . Nie moge Ci powiedziec czy jest dobra bo mi na kolki kazala kupic Esputicon i herbatke Plantex. Gdy to nie pomagalo to zmienilismy mleczko na Nutromigen i debridat . Mleczko dlatego ze byly podejrzenia skazy bialkowej i nietolerancji laktozy no a teraz z wyszlo ze to atopowe zapalenie skory. Niewiem co mam o niej myslec za kazdym razem co jestem to inna diagnoza jest. A przyznam ze mila to ona jest.
dziewczny, ktore karmią tylko mlekiem sztucznym powiedzcie ile dziennie jedza Wasze Maluszki, ile z reguły na kazdy posiłek i jak czesto?
mój Mały je z reguły co 3h (prawie co do minuty sie domaga) , nieraz zdarzy mu sie juz po 2 godzinach byc głodnym, rzadko kiedy ma dłuzsza pprzerwe, nieraz w nocy 4 h
zastanawim sie czy nie za czesto i nie za duzo je
mój Mały je z reguły co 3h (prawie co do minuty sie domaga) , nieraz zdarzy mu sie juz po 2 godzinach byc głodnym, rzadko kiedy ma dłuzsza pprzerwe, nieraz w nocy 4 h
zastanawim sie czy nie za czesto i nie za duzo je
Olu moja mała je 90 ml co 2,5 h ale zdarza się że już po 2h się domaga. W nocy różnie czasem co 2.5h czasem co 4 h.
Ile wasze maluchy śpią w dzień? Moja ostatnio śpi max godzinkę bez przerwy a tak tylko przysypia i to na rękach, pośpi 5-10 min i się budzi. Dziś np spał tylko łącznie 1,5 h 3x po 30 min. Nawet na spacerze się budziła. Ni wiem co zrobić żeby dłużej spała. W huśtawce jej się nie podoba i leży tam max 20 min, w łóżeczku podobnie, najdłużej jeszcze sama poleży na naszym łóżku ale też szybko się nudzi i nie może zasnąć a jest strasznie zmęczona.
Mamy też problemy z wieczornym usypianiem. Kąpiemy ją o 19-tej potem butla i zaczyna się wielka walka.... wkładamy ją do łóżeczka poleży 2 min i płacz więc wyjmujemy uspokajamy i odkładamy spowrotek i tak wkółko, ostatnio usypiamy ją nawet do godz 21-22. Już nie mam siły i pomysłu. Wczoraj o 22.30 poddaliśmy się i położyliśmy ją do siebie (w nocy po 1 karmieniu bierzemy ją do siebie) i u nas w łóżku leżała cichutko i spokojnie i sama bez bujania i innych cyrków zasnęła o 23.00. Wiem że przez te kolki ona jest rozpieszczona i dużo się ją nosi ale chcę ją nauczyć żeby zasypiała wieczorem sama w łóżeczku. No i nie wiem już jak ją usypiać w dzień.
Ile wasze maluchy śpią w dzień? Moja ostatnio śpi max godzinkę bez przerwy a tak tylko przysypia i to na rękach, pośpi 5-10 min i się budzi. Dziś np spał tylko łącznie 1,5 h 3x po 30 min. Nawet na spacerze się budziła. Ni wiem co zrobić żeby dłużej spała. W huśtawce jej się nie podoba i leży tam max 20 min, w łóżeczku podobnie, najdłużej jeszcze sama poleży na naszym łóżku ale też szybko się nudzi i nie może zasnąć a jest strasznie zmęczona.
Mamy też problemy z wieczornym usypianiem. Kąpiemy ją o 19-tej potem butla i zaczyna się wielka walka.... wkładamy ją do łóżeczka poleży 2 min i płacz więc wyjmujemy uspokajamy i odkładamy spowrotek i tak wkółko, ostatnio usypiamy ją nawet do godz 21-22. Już nie mam siły i pomysłu. Wczoraj o 22.30 poddaliśmy się i położyliśmy ją do siebie (w nocy po 1 karmieniu bierzemy ją do siebie) i u nas w łóżku leżała cichutko i spokojnie i sama bez bujania i innych cyrków zasnęła o 23.00. Wiem że przez te kolki ona jest rozpieszczona i dużo się ją nosi ale chcę ją nauczyć żeby zasypiała wieczorem sama w łóżeczku. No i nie wiem już jak ją usypiać w dzień.
Słonko , a ile srednio dziennie wypija??
ze spaniem w dzien mamy podobnie, czesto mój Synuś tylko drzemie, budzi sie co kilkanascie minut, nieraz zasnie na 2-3 godzinki ale to rzadko, a na spcerach tez drzemie, co chwile otwiera oczy, maxymalnie jezdze z nim gdozne , połtorej bo wtedy zacyna juz płakac
miała któras mamusia podobnie?
ze spaniem w dzien mamy podobnie, czesto mój Synuś tylko drzemie, budzi sie co kilkanascie minut, nieraz zasnie na 2-3 godzinki ale to rzadko, a na spcerach tez drzemie, co chwile otwiera oczy, maxymalnie jezdze z nim gdozne , połtorej bo wtedy zacyna juz płakac
miała któras mamusia podobnie?
Slonko moja córa ma tak samo ze spaniem w dzień!!
Na spacerach sie przebudza i spi z przerwami moze z 2godziny lacznie.
Czesto robi sobie drzemki 15minutowe:)
I też domaga się nozenia na rękach i lulania:).
Niekoniecznie jest to rozpieszczenie bo taki maluszek po prostu domaga sie bliskosci najwazniejszej osoby w jego życiu:)
Na spacerach sie przebudza i spi z przerwami moze z 2godziny lacznie.
Czesto robi sobie drzemki 15minutowe:)
I też domaga się nozenia na rękach i lulania:).
Niekoniecznie jest to rozpieszczenie bo taki maluszek po prostu domaga sie bliskosci najwazniejszej osoby w jego życiu:)
Moja Malutka od samego poczatku sama zasypia w lozeczku . Czasem sie pokreci z pol godz zanim zasnie .Po wieczornym kapaniu 19-20 potrafi czasem przespac do 1-2 potem 5-6 No ale zato od tej 5-6 ma ataki placzu prezenia akurat w tedy kiedy mi sie najbardziej chce spac :( Jeszcze nigdy dziecka nie usypialm.
A co do spania w dzien to roznie jest fakt mniej spi robi se takie drzemnki od 15mim do pol godz czasem uda sie ze godzinke sie przespi.
Na spacerach zawsze po 5 min zasypia czasem tylko sie przebudzi jak glosniej sie zrobi na dworzu .
A co do spania w dzien to roznie jest fakt mniej spi robi se takie drzemnki od 15mim do pol godz czasem uda sie ze godzinke sie przespi.
Na spacerach zawsze po 5 min zasypia czasem tylko sie przebudzi jak glosniej sie zrobi na dworzu .
agag u nas mała na początku przesypiała w nocy po 4 do 6 godzin więc było super, a od czasu kolek jakoś się rozregulowała. Teraz już na szczęscie kolki słabną i w sumie nie jest źle ale z jej zsypianiem to jest koszmar. Wczoraj o 23 zaczęła się kręcić więc stwierdziłąm że może już być głodna (4h bez jedzenia), więc dałam jej butlę i to nawet udało się na śpiąco i poszła ładnie spać dalej ale obudziłą się już po 2h, więc znów butla i spała do godz. 4.00 i znów butla i spała do 6.00 i znów butla i spała jeszcze 1.5h więc w sumie w miarę ładnie po za tym że ona nawet w nocy (oprócz pierwszej pobudki) budzi się co 2-3h więc dość często.
Tej nocy też pierwszy raz całą noc spała w swoim łóżeczku.
A herbatkę ja daje koperkową (ale co 2-3 dni trochę, żeby się nie przyzwyczaiła - najczęściej jak się pręży albo jeszcze kupki nie zrobiła), rumianek - daję codziennie i wodę z glukozą. Kupiłam jej ostatnio taką herbatkę Hippa uspokajającą z melisą i lipą ale mała po niej strasznie płakała i ta herbatka działa na nią przeczyszczająco - zaczynała płakać jak ją piła i płakała tak długo póki nie zrobiła kupki (normalnie robi tylko jedną dziennie i to zawsze rano).
Tej nocy też pierwszy raz całą noc spała w swoim łóżeczku.
A herbatkę ja daje koperkową (ale co 2-3 dni trochę, żeby się nie przyzwyczaiła - najczęściej jak się pręży albo jeszcze kupki nie zrobiła), rumianek - daję codziennie i wodę z glukozą. Kupiłam jej ostatnio taką herbatkę Hippa uspokajającą z melisą i lipą ale mała po niej strasznie płakała i ta herbatka działa na nią przeczyszczająco - zaczynała płakać jak ją piła i płakała tak długo póki nie zrobiła kupki (normalnie robi tylko jedną dziennie i to zawsze rano).
Słonko slyszalam ze jak sie regularnie daje herbatke z kopru wloskiego to kolki mijaja... niewiem ile w tym prawdy.
Ja herbatki daje rumiankowa ,koperkowa, uspakajajaca zazwyczaj tylko na wieczor i tez sporadycznie.
No a moj Aniolek sie dzis budzil co 4 godz juz tak stopniowo czas sie wydluza:)
Slonko a Twoja malutka tylko raz dzienie sie oproznia z kupki? Moja z 3-4razy na dobe i to zazwyczaj po zmianie pieluszki lubi w czysta baczki puszczac i kupke robic :)
Ja herbatki daje rumiankowa ,koperkowa, uspakajajaca zazwyczaj tylko na wieczor i tez sporadycznie.
No a moj Aniolek sie dzis budzil co 4 godz juz tak stopniowo czas sie wydluza:)
Slonko a Twoja malutka tylko raz dzienie sie oproznia z kupki? Moja z 3-4razy na dobe i to zazwyczaj po zmianie pieluszki lubi w czysta baczki puszczac i kupke robic :)
Tak moja mała robi kupkę tylko raz dziennie - rano po mleczku, ale jest to mega kupka prawie po sam pas :) Pytałam o to pediatrę i mówiła że to normalne że robi tylko jedną bo cały czas jest tylko na sztucznym mleku.
A o herbatce koperkowej nie wiedziałam że działa tak na kolki. Moja mała ogólnie jej nie lubi - weżmie łyczka i już nie chce, więc po chwilce znów daję łyczka i tak ją karmię tą herbatką, bo inaczej w ogóle by jej nie piła - za to rumianek uwielbia.
Natalia zazdroszczę że Twoja mała budzi się co 4 godzinki :) Mam nadzieję że moja w końcu też wrócu do tego rytmu. Dziś już o dziwo śpi po raz trzeci :) Raz rano - z pół godzinki, na spacerze z 40 min i teraz znów zasnęła (oczywiście na rękach) i śpi. Coś dziś na szczęście ma śpiący dzień :)
A o herbatce koperkowej nie wiedziałam że działa tak na kolki. Moja mała ogólnie jej nie lubi - weżmie łyczka i już nie chce, więc po chwilce znów daję łyczka i tak ją karmię tą herbatką, bo inaczej w ogóle by jej nie piła - za to rumianek uwielbia.
Natalia zazdroszczę że Twoja mała budzi się co 4 godzinki :) Mam nadzieję że moja w końcu też wrócu do tego rytmu. Dziś już o dziwo śpi po raz trzeci :) Raz rano - z pół godzinki, na spacerze z 40 min i teraz znów zasnęła (oczywiście na rękach) i śpi. Coś dziś na szczęście ma śpiący dzień :)
Natalia w poprzednich wątkach pamietam że pisalaś ze Twoja mala ma szorstka skore na bużce(nie moge znaleść tego postu). Wlasnie zauwazylam u corci że ten niewinny tradzik niemowlecy znikl i pojawila sie w jego miejscu jakby skorupka i taka wlasnie szorstka skorka:(
Bylaś z tym już może u pediatry?? Co stwierdzil??
Bylaś z tym już może u pediatry?? Co stwierdzil??
Madzia ... z obserwacji jakie przeprowadzila pani pediatra to pierw byl tradzik niemowlecy potem skaza bialkowa a teraz atopowe zapalenie skory ... jutro jak mi sie uda to ide do dermatologa a jak nie to do alergologa bede probowala sie dostac .W watku mamy lutowo marcowo kwietniowe z maluszkami cz38 mam wstawione zdjecia malutkiej i porownaj
ja wbrew zaleceniom pediatry i dermatologa smarowałam sudocremem i jest znaczna poprawa Na buźce ciągle są, ale takie pojedyncze, a nie jak na poszątku że skrawka zdrowej skóry nie było widać... za to pojawił się cały plac nowych na pleckach u góry, ale one wyglądają troszkę naczej - są drobniejsze i nie tak ropne... może to potówki, bo wczoraj jej nie kąpaliśmy
mogę przesłać zdjecie małej z początkowej fazy tego trądziku na priv...
Co do strupów, to nam dziś się też pojawiły takie "strupy" nad czołem pod włoskami - podejrzewam że to ciemieniucha, bo od początku właściwie nie natłuszczaliśmy, bo mała ma bardzo dużo ciemnych włosków. Tak że dopiero pierwszy raz wtarłam jej we włoski oliwkę
mogę przesłać zdjecie małej z początkowej fazy tego trądziku na priv...
Co do strupów, to nam dziś się też pojawiły takie "strupy" nad czołem pod włoskami - podejrzewam że to ciemieniucha, bo od początku właściwie nie natłuszczaliśmy, bo mała ma bardzo dużo ciemnych włosków. Tak że dopiero pierwszy raz wtarłam jej we włoski oliwkę
hej dziewczyny ;)
meldujemy sie i my ;)
od 04.06 do 15.06 bylysmy w szpitalu. troche tu pisac, ale na szczescie juz w domu.
pozdrawiamy
07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
Przyszłe Mamusie:
26.05 sophia, córeczka Julka, szpital Zaspa
27.05 olusia-synek Jakub, szpital Zaspa
meldujemy sie i my ;)
od 04.06 do 15.06 bylysmy w szpitalu. troche tu pisac, ale na szczescie juz w domu.
pozdrawiamy
07.06 **emi- Milenka 3870g, 57cm, szp.wojewódzki
Przyszłe Mamusie:
26.05 sophia, córeczka Julka, szpital Zaspa
27.05 olusia-synek Jakub, szpital Zaspa
anik a karmisz sztucznym czy swoim mlekiem? Zastanawiam się czy moja Maja nie je za mało? Zjada 90 ml bo w sumie tyle jej daję. Zrobiłam jej ostatnio 120 ml i owszem zjadła ale po chwili zwymiotowała i to strasznie, więc więcej jej tyle nie dawałam. A może daję jej za mało i dlatego w nocy budzi się tak często? Z drugej strony czasem w nocy nie zjada tych 90 ml a i tak budzi się co 2-3h.
Dziewczyny a nie próbowałyście podawać sab simplex na kolki? Moja już kolek nie ma ale cały czas podaję jej ss.
Dziewczyny a nie próbowałyście podawać sab simplex na kolki? Moja już kolek nie ma ale cały czas podaję jej ss.
Bylam dzis u dermatologa i wedlug niej to jest lojotokowe zapalenie i ze to mija kolo 6 miesiaca brrr
A skaza bialkowa to jest to samo co atopowe zapalenie skory.
Dostalismy masc sterydowa i mamy stosowac ta masc co pediatra przepisala. A masc sterydowa mamy uzywac tylko 5 dni i tylko na noc.
Dostala tez cos specjalnego na ciemienuche ale powiem wam dopiero jak odbiore z apteki :)
Ja karmie mala sztucznym i zjada 100-120ml ale zawsze robie 120 ml najwyzej nie zje wszystkiego. Ja daje lefax niemiecki na kolki 2 razy dzienie. A mala jak mial tak ma porane histerie:)
A skaza bialkowa to jest to samo co atopowe zapalenie skory.
Dostalismy masc sterydowa i mamy stosowac ta masc co pediatra przepisala. A masc sterydowa mamy uzywac tylko 5 dni i tylko na noc.
Dostala tez cos specjalnego na ciemienuche ale powiem wam dopiero jak odbiore z apteki :)
Ja karmie mala sztucznym i zjada 100-120ml ale zawsze robie 120 ml najwyzej nie zje wszystkiego. Ja daje lefax niemiecki na kolki 2 razy dzienie. A mala jak mial tak ma porane histerie:)
natalia ja karmie tylko sztucznym, po zapaleniu musiala moje mleko odstawic. my napoczatku malego tez tak karmilismy 2,5 do 3 godzin az wkoncu polozna powiedziala ze musimy troche malego przemeczyc i tak go meczylismy do 3,5 godziny a teraz juz 4 wytrzymuje, a w nocy fajnie spi. wiadomo czasem jak caly dzien przespi to w nocy piszczy, ale jest ok. czasem do wieczorej butelki dodaje herbaty koperkowej zamiast wody i wtedy jest ok. sab simplex tez uzywamy. czasem dziala czasem nie. nie wiem od czego to zalezy :) jeszcze kilka tygodni i mam nadzieje ze bedzie lepiej. maly dzis pierwszy raz troche zagaworzyl i sie usmiechnal jak tata z nim gadal ;) ale fajne uczucie:)
Witamin syntetycznych nie biorę, tylko natura. Ale mi udało się mieć dzieciaczki które pozwolą zjeść truskawki i czereśnie nawet :) I mnóstwo innych rzeczy. Nietolerancja białka krowiego tez juz przeszła także w mojej diecie znalazła sie kawka z mlekiem - słabiutka- i serki i twarożki :)))
Co do makreli wędzonej to razem z łososiem warto jesc. Ja jem. Trzeba tylko obserwować dziecko jak reaguje. W makreli i łososiu są składniki które wpływaja na prawidłowy rozwój wzroku i pracę mózgu :)
Co do makreli wędzonej to razem z łososiem warto jesc. Ja jem. Trzeba tylko obserwować dziecko jak reaguje. W makreli i łososiu są składniki które wpływaja na prawidłowy rozwój wzroku i pracę mózgu :)
Ja tylkko na chwilkę. bo Maleńki zaraz się obudzi na jedzenie. Gdzie kupowałyście Sab simplex? Pójdę i kupię chyba wszystko, co może pomóc, bo wczoraj przeszło już wszelkie wyobrażenie. Suszarka ledwo pomagała. Ogólnie niestety ciepłe okłady coraz mniej działają. Do tej pory działało leżenie z nim na moim brzuchu, ale to też już nie pomaga. Wcześniej jak miał kolkę po jedzeniu to do następnego karmienia jakoś się wyciszało i miał chociaz godzinkę przerwy. I od nowego karmienia znów się zaczynało. Teraz jest problem z samym karmieniem. Dziecko głodne chce jeść, więc rzuca się na pierś, a tu boli go brzuszek i idą bączki, więc nie może ssać. Kończy się to chwytaniem piersi dosłownie na chwilkę i wybuchaniem płaczem. A jak już udaje mu się coś pić, to wygina się i pręży jakby mu tam kwas zamiast mleka leciał. Wczoraj płakał jakby go ze skóry obdzierali. Nawet smoczek go nie uspokajał. Jadł leżąc na moim brzuchu, bo tylko w tej pozycji był w stanie się uspokoić. Dałam mu pierś tak, że chwytał i puszczał kiedy chciał. Nawet odbijało mu się w tej pozycji bo za nic nie można było go ruszyć. I tak od karmienia o 18 do 22. Ja spocona, on spocony i oboje wykończeni :( Nie wiem już co robić. Myślałam, że z czasem będzie lepiej, a tu tylko gorzej. Odstawiłam mu Espumisan, bo jak widać nie pomagał. W nocy na szcvzęście karmienie przebiegało spokojnie, ale rano już trochę się prężył. Teraz śpi na brzuszku i też się pręży co chwila.
Tego nie próbowałam, ale dałam mu przedwczoraj herbatkę koperkową i raczej było gorzej, niż lepiej :/ A Sab Simplex jest dozwolony w Polsce, bo sprzedają go w aptekach, ale jakiś podejrzanie tani jest w porównaniu z tym niemieckim. Pewnie dlatego, że różni się jakością tak, jak aspiryna.
Wiecie, on ma zaklejoną w tej chwili przepuklinę pępkową, ale nie sądzę żeby to to mu przeszkadzało, bo wcześniej też miał plasterek. Poza tym nie przy każdym karmieniu się tak zachowuje.
Ściągnęłam pokarm i dam mu dla odmiany z butelki. Chociaż wcześniej jadł z butelki antykolkowej i i tak miał kolki.
UI jeszcze jedno. Czy Wasze dzieci też się tak strasznie ślinią? On ma 2 miesiące 8 dni. Czy to nie za wcześnie na takie ślinienie się?
Wiecie, on ma zaklejoną w tej chwili przepuklinę pępkową, ale nie sądzę żeby to to mu przeszkadzało, bo wcześniej też miał plasterek. Poza tym nie przy każdym karmieniu się tak zachowuje.
Ściągnęłam pokarm i dam mu dla odmiany z butelki. Chociaż wcześniej jadł z butelki antykolkowej i i tak miał kolki.
UI jeszcze jedno. Czy Wasze dzieci też się tak strasznie ślinią? On ma 2 miesiące 8 dni. Czy to nie za wcześnie na takie ślinienie się?
czesc dziewczyny, ja tu malo zagladam bo caly czas sie ogarniamy w domciu. Powiem wam ze ja tez juz przeszlam pierwsze kolki i nawet raz bylismy w szpitalu bo pojawila sie krewka w kupie ale naszczescie po calym szeregu badan wyszlo ze jest wszystko wporzadku a kolki ustapily w momencie jak ja odstawilam zelazo ktore bralam...
od wczoraj boli mnie bardzo rana po cieciu cesarskim i nawet momentami ciezko mi sie ruszyc, nie wiem czy to normalne ale jeszcze troche poczekam i jak nie przejdzie to pojde do lekarza.
od wczoraj boli mnie bardzo rana po cieciu cesarskim i nawet momentami ciezko mi sie ruszyc, nie wiem czy to normalne ale jeszcze troche poczekam i jak nie przejdzie to pojde do lekarza.
Hej:)
I ja ogarniam jeszcze to wszytsko: ( Mały co 1,5h je z cyca w ciagu dnia, wnocy podaję mu mieszanke lub sciagniete moje mleczko. Nie wiem czemutak czaesto:( Jakas sucha skorka zrobila sie na czole mojemu synkowi nie wiem czy to uczulenie czy poprotu po porodzie zmiany skórne:(
Moj chyba tez kolki ma:( tzn nie mozę zrobić kupki... :( wczoraj zasypial i po 10 min budzil sie z takim placzem ze ewidentnie widac bylo ze boli go brzunio:( Ceple kompresy pomogly,gazy ust apily ale kupki brak :(
Dziewczyny czy Wasze dzieci tez tak czesto cyca ciagną?? Zastanawiam się z emoze mam malo wartosciowy pokarm i dlatego tak szybko on glod czuje:(
Całuski:*
I ja ogarniam jeszcze to wszytsko: ( Mały co 1,5h je z cyca w ciagu dnia, wnocy podaję mu mieszanke lub sciagniete moje mleczko. Nie wiem czemutak czaesto:( Jakas sucha skorka zrobila sie na czole mojemu synkowi nie wiem czy to uczulenie czy poprotu po porodzie zmiany skórne:(
Moj chyba tez kolki ma:( tzn nie mozę zrobić kupki... :( wczoraj zasypial i po 10 min budzil sie z takim placzem ze ewidentnie widac bylo ze boli go brzunio:( Ceple kompresy pomogly,gazy ust apily ale kupki brak :(
Dziewczyny czy Wasze dzieci tez tak czesto cyca ciagną?? Zastanawiam się z emoze mam malo wartosciowy pokarm i dlatego tak szybko on glod czuje:(
Całuski:*
ja teraz juz całkiem nie mam na nic czasu,bo mąż wyjechał na 2 tygodnie i próbuję tu jakoś przetrwać :-) wyjątkowo chłopaki śpią na raz więc mam chwilkę relaksu przed kompem (bo na nic innego nie mam siły :-) mój jest tylko na piersi i je mniej więcej co 2h,ale czasami lubi sobie dojeść nawet po pół godzinie,czasem co godzinę,bardzo różnie...ja daję na żądanie i martwię się że często żąda (jest ciepło,więc na pewno też jemu się chce bardziej pić) aha i dziewczyny zapamiętajcie nie ma czegoś takiego jak mało wartościowy pokarm! mleko mamy (jeśli nie jest jakoś skrajnie niedożywiona itp) zawsze jest idealne;skład się zmienia tak zeby w danym momencie było idealne dla potrzeb dziecka,więc nie dajcie sobie przypadkiem wmówić,że coś jest z waszym pokarmem nie tak i trzeba dać mieszankę.
i mam pytanko do dziewczyn których maluchy przy urodzeniu miały ok.3100g; napiszcie ile ważyły przy pierwszy szczepieniu po 6 tyg,mój wojtuś ważył 4700g
trzymajcie się mamusie i maluszki :-)
i mam pytanko do dziewczyn których maluchy przy urodzeniu miały ok.3100g; napiszcie ile ważyły przy pierwszy szczepieniu po 6 tyg,mój wojtuś ważył 4700g
trzymajcie się mamusie i maluszki :-)
Dzis bylismy na usg bioderek wszystko ok! następna kontrola za 10tyg
Mimii jak będziesz na pierwszej wizycie u pediatry to porowna on wage urodzeniowa z terazniejsza i wg tego stwierdzi czy maluszek najada sie Twoim pokarmem czy nie.
Dziewczyny nie moge sie zdecydowac... szczepionka 5 w 1 czy 6 w 1???
Mimii jak będziesz na pierwszej wizycie u pediatry to porowna on wage urodzeniowa z terazniejsza i wg tego stwierdzi czy maluszek najada sie Twoim pokarmem czy nie.
Dziewczyny nie moge sie zdecydowac... szczepionka 5 w 1 czy 6 w 1???
Hej dziewczyny, my tez sie dopiero co ogarniamy w domku. Powoli zaczynam ukladac sobie dzien i nawet uda mi sie cos zrobic jak synek pozwoli. Ostatnio nawet zrobilam pierwsza strone do albumiku dla dziewczynek MamyMarty. Kochana czy ty masz jeszcze cierpliwosc czekac na ten albumik? Bo widze, ze szybko sie z nim nie wyrobie, ale za to mam fajniutkie papiery, takie bardzo dziewczece.
Ja wybralam szczepionke 6w1, kilka dni temu zaszlam do pediatry malego i rozmawialam z pielegniarka, ktora szczepila malego, opowiedzialam jej jak mlody sie zachowyywal po szczepionce.
Powiedziala, ze raczej malo dzieci odczuwa efekt szczepienia po hexie. Raczej dobrze znosza a u nas dosc ciezko. No i powiedziala, ze nie wiadomo jakby zareagowal jakbym go szczepila tym normalnym trybem z 3 ukluciami. Mozliwe, ze goraczka bylaby wieksza i jeszcze wieksza histeria w domu.
Ja wybralam szczepionke 6w1, kilka dni temu zaszlam do pediatry malego i rozmawialam z pielegniarka, ktora szczepila malego, opowiedzialam jej jak mlody sie zachowyywal po szczepionce.
Powiedziala, ze raczej malo dzieci odczuwa efekt szczepienia po hexie. Raczej dobrze znosza a u nas dosc ciezko. No i powiedziala, ze nie wiadomo jakby zareagowal jakbym go szczepila tym normalnym trybem z 3 ukluciami. Mozliwe, ze goraczka bylaby wieksza i jeszcze wieksza histeria w domu.
Hey!!!
Ja ide na szczepionke w poniedziałek i szczepie lika razy. Mój olbrzym waży 5350 :) ma apetyt.
Także ma taka skórke sucha i pomógł mu Oilatum soft normalnie łuszczy mu sie,jest podejrzenie ze jest alergikiem za mama...
No na chwile wpadłam i na spacerek biegne :) około 10-11 wychodze 3 godzinki spacerku i około 16 na drugi spacerek
Miłego dnia
Ja ide na szczepionke w poniedziałek i szczepie lika razy. Mój olbrzym waży 5350 :) ma apetyt.
Także ma taka skórke sucha i pomógł mu Oilatum soft normalnie łuszczy mu sie,jest podejrzenie ze jest alergikiem za mama...
No na chwile wpadłam i na spacerek biegne :) około 10-11 wychodze 3 godzinki spacerku i około 16 na drugi spacerek
Miłego dnia
Jak bylam u pediatry to maly przybral na wadze, ale karmię go systemem mieszanym-w zien cyc w nocy mieszanka:)
Ja nie wiem co z tym szczepieniami, chyba wezme 5w1 sa u nas po 140zl i nie bede szczepic na te co nie sa w kalearzu szczepien-tak doradzala mi pediatra i zaznajomiona polozna w szpitalu:)Jeszcze troszke czasu wiec sie zastaowie jeszze:)
Cos te nasze majowe dzieci wymagające uwagi, neissi moj tez jest chętny na rękach non stp i problem z zasypianiem to norma;/ wlasnie placze:(No nic uciekam:)
Buzka
Ja nie wiem co z tym szczepieniami, chyba wezme 5w1 sa u nas po 140zl i nie bede szczepic na te co nie sa w kalearzu szczepien-tak doradzala mi pediatra i zaznajomiona polozna w szpitalu:)Jeszcze troszke czasu wiec sie zastaowie jeszze:)
Cos te nasze majowe dzieci wymagające uwagi, neissi moj tez jest chętny na rękach non stp i problem z zasypianiem to norma;/ wlasnie placze:(No nic uciekam:)
Buzka