Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 43

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Za długi był już poprzedni wątek, także przy poniedziałku czas na zmiany ;-)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=491725&c=1&k=160#post8696487
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej
ale macie fajnie dziewczyny po chrztach już jesteście. też bym chciała mieć z głowy.. ale jakoś nam tak się wśród rodziny i przyjaciół porodziły małe dzieci i chrzestna nie jest w stanie z tak daleka przyjechać z maluszkiem, zwłaszcza że mała jest chorowita.no i musimy poczekać na wiosnę, zresztą oni też czekają na nas do wiosny żebyśmy mogli przyjechać.8-9 godzin drogi, kurcze dużo trochę.

a ja dziś z córą na usg bioder idziemy, no ciekawe co mi tam powiedzą, czy trzeba coś specjalnego ze sobą zabrać?

myślałam że tylko moja wali takie bąki, .. jak dorosły chłop prawie, czasem nawet mąż może zwalić na małą :)))
Ale to chyba od tych kropel espumisanu.

piękna pogoda dziś więc pewnie powyjeżdżacie dziś wózkami na miasto, chyba sama się też wybiorę.

A co do cycków to już nie ogarniam, historii ciąg dalszy, wstaje rano a w chorej piersi kilka grud już się zdążyło zrobić, jak karmię w nocy to nie wiem po ile czasu z jednej i drugiej jakos tak jak wyjdzie i jak Emilka zje, nie wiem może dałam dwa razy z tej samej...bo to przeciez niemożliwe, że dopiero co zeszło, a miało by się utworzyć nowe zapalenie podczas brania antybio.masakra, całe szczęście mała większość ściągnęła od razu.
cały czas walczę z decyzją czy przestać, tak czy siak muszę zaczekać i skończyć antyb. i zrobić te badania, więc mam jeszcze chwile czasu. czasem jestem nawet szczęśliwa że karmię.. ona tak słodko wygląda jak ssie i się lampi na mnie tymi wielkimi oczętami, ale to rzadko tak jest.w większości jest takie mudzenie i wrzask...dobrze że mam w porządku sąsiadów że jeszcze mopsu nie wezwali hehe

no cóż ja wam laski życzę miłego nie marudnego dnia :))))
Agusia właśnie tam gdzie byłaś z mamą, na deptaku, zwanym potocznie Brodłej :-) Idąc od biedronki na wysokości fontanny po lewej stronie są dwa komisy dla dzieci. Tam jest największy wybór, większość ciuszków z Anglii przywiezione.
Harietta ty się nie sugeruj zegarkiem. Po prostu karm i zaczynaj zawsze od tej w której masz stan zapalny. Dziecko najlepiej ściąga na początku karmienia. I nie ściągaj laktatorem do końca bo tylko pogarszasz sprawę. Twoje cycki muszę się dostosować do potrzeb dziecka a jak ściągasz to organizm myśli że twojemu dziecku nie wystarcza więc produkuje więcej. A jak produkuje więcej i dziecko nie wyjada wszystkiego robią się guzki i ty to ściągasz. I tak w kółko.
Musisz się zrelaksować, wiem że to trudne ale na jeden dwa dni zresetuj mózg :-))) Nie słuchaj męża tylko swojego organizmu, skup się na małej. Będzie dobrze :-)))) Trzymam kciuki :-)))
Dziewczyny............. nie chcę zapeszać ale to była piąta w 100% przespana noc z rzędu :) dziś mała obudziła się o 6, wczoraj o 7 od 19!!!! Daje jej mleczko tylko przez sen koło 23 jak sama idę spać bo się boje, że tyle godzin bez jedzonka będzie bo raz tak zrobiła....

Strasznie mnie wystraszyłyście tym leżeniem na brzuszku. Wczoraj ją troszkę pomęczyłam ale był płacz jeszcze przez 5 minut na rękach się skarżyła jaka krzywda się stała :/ nie wiem co robić :(
Kamyczku super, też bym chciała przespać całą noc. Zazdroszczę. Z leżeniem spróbuj najpierw na rękach ją trzymać brzuszkiem do dołu. A potem ją kładź. Mój synek też wył cały czas na początku, teraz lubi leżeć na brzuszku :-))
Dzięki dziewczyny za radę z sieciówkami - muszę się przejść i zbadać sprawę.
mTusia - u nas drzemki w ciągu dnia też krótkie, takie po 15-30 min, no chyba, że na spacer idziemy to na spacerze śpi sporo. Ale nocne spanie sie już unoromowało lekko i w zasadzie o 20-20.30 najpóźniej Kacper śpi więc wieczór mamy dla siebie ;-) no a o 6.30-7 zaczynamy dzień (w nocy 2 pobudki).
Co do ubierania na spacery to ja na razie w ciągu dnia zakładam body z długim do tego półśpiochy lub śpiochy i bluzę dresową taką grubszą na to taki polarkowy misiowy kocyk no i ta narzutka wózkowa. Na główkę czapka. Mam tylko pytanie - gdzie można kupić małe rękawiczki, ale nie niedrapki tylko takie grubsze?
Harietta - biedna Tyś - rozumiem Cię. Ja też teraz już przewrażliwiona jestem czy guzków nie ma przypadkiem.
Kamyczku - zazdroszczę tych nocy ;-) z brzuszkiem może spróbuj ją u siebie na brzuchu trzymać w pozycji na brzuszku na początku?

Kacper dziś kończy 2 miesiace - ale czas leci!!! My dziś idziemy do rehabilitantki by nam pokazała jak z młodym ćwiczyć by się tak w to C nie wywijał. Chociaż już i tak jest lepiej!
U mnie na brzuchu też stęka i płacze..... pielęgniarka środowiskowa mówiła, że to może być od gazów w brzuszku, że ją boli jak się tak kładzie :/

Ja ubieram małą w taką pogodę w body z długim, rajstopki, spodnie np. jeansowe, bluzę, czapkę i nakrywam kocykiem. A do wózka kładę rożek rozłożony to się w niego zapada to troszkę cieplej ma :)
mam wrażenie że przeziębiam dzieciaka jak czytam jak swoje pociechy ubieracie, bo ja zakładam tylko pajaca (długie ręce i nogi) czyli tak jak jest ubrana w domu, czapkę na głowę i ładuję do rożka. wózek mam wyścielony dodatkowym kocykiem a jak jest mocno wietrznie to przykrywam takim miękkim kocykiem co kiedyś były w biedronce.moja mała strasznie nie lubi się ubierać i stąd cały czas u nas pajace zamiast body koszulek itp. mogę ją tak ubrać tylko jesli jej nie kąpie, ;)

a z tym kładzeniem na brzuszku to też dobrze jest przyzwyczajać bąbla tak jak siedzisz i bierzesz malucha na klatkę pionowo a ty się opierasz plecami o kanapę czy coś ale nie na prosto tylko trochę mniejszy kąt, to też jest leżenie na brzuszku dla malucha, masuje i nie jest takie drastyczne na poczatek.ja tak robię i się sprawdza, i potem kładę normalnie na płasko na brzuchu i gadam z nią w języku "guga gaga" ;)))) a ona odpowiada.
Aknahh takie rękawiczki grubsze kupiłam w h&m już z myślą o zimniejszych dniach, są malutkie, bez palców i połączone sznurkiem :)
Kamyczek - ja mam zboczenie, bo obaj moi chłopcy są rehabilitowani i wszędzie podejrzewam napięcie mięśniowe. Pediatra pod tym kątem oceniała małą?

Pillotka, woda z dodatkiem po to, żeby nie przelatywała tylko przez układ pokarmowy. Słyszałam, że tę metodę stosują też w tropikach, żeby woda została w żołądku a nie wylatywała dołem i z potem przez skórę.

Jestem najgorszą matką świata - książeczki nie znalazłam :/ nie wiem, chyba będziemy musieli wyrobić nową..

No i u nas choróbsko dopadło mnie :/ wszystkie domowe sposoby poszły w ruch, oby tylko młody nie złapał..
Panno tak - zawsze wszystko ok u pediatry. No nic będziemy walczyć, nikt nie mówił, że będzie lekko :) może z czasem się przyzwyczai jak już będzie się ładnie potrafiła podnieść to może ciekawiej się zrobi. Na razie moje zabawianie, zabawki, grzechotki nic nie dają. Nie podoba się Księżniczce i już...
Proszę mnie nie obrażać;P ostatnio na szczepienie też szłam bez książeczki, zapadła się pod ziemię:(

Nie mogę się doczekać kiedy ten katar sobie pójdzie... cały dzień w łóżku, wszystkie trzy!
Hejo, a ja dzis po bioderkach, młody okaz zdrowia w tym temacie, bioderkach książkowe, pierwszej klasy. Przynajmniej na tym polu mamy sukces.

Ja dzis pierwszy raz pizze zjadłam, ser i szynka tylko :) to była uczta na zakończenie połogu. Ale mam tez pecha bo chyba jeden szew mi wzrósł, cały czas coś tam czułam a teraz juz wyraźnie, w przyszłym tygodniu mam gina coś czuje ze bez skalpela sie nie obejdzie. Wszystko przez durną polozna :( boli

Młody dalej wymiotuje, ale przybiera ładnie, nie płacze za duzo, kupy robi jak trzeba. Zaczynam myśleć ze po prostu taka uroda ;( spróbuje ten nutramigen, tylko wpierw musze skończyć probiotyk dawać, czyli jeszcze 3 dni. Dzis wieczorem po kąpieli wychlustal strasznie duzo, ale tez miał czkawke która mu w tym pomogła. Martwię sie, przecież to niszczy przełyk taka cofajaca sie treść z Brzuszka :(
A wczoraj wypiłam Nestee brzowkwiniowa i dzis był cay w kropki, takze wysypka ewidentne pokarmowa ;)

Harietta ja właśnie tak siedzę z młodym ze on na mnie na brzuszku siedzi. Uwielbia to tylko ja wtedy sie ruszyć nie moge.

Panno książeczka to rzecz nabyta, ważne ze dziecka nie zgubiłas. Znajdzie sie moze jeszcze, jak juz będziesz miała wyrobione druga.
helo
mam pytanie czy dajecie swoim maluchom herbatki koperkowe czy rumiankowe? bo chciałabym wprowadzić żeby trochę ją też poić np wieczorem kiedy tyle tego mleka żłopie.
harietta ja daje herbatke koperkowa hippa po pierwszym tygodniu ... młodemu nie bardzo smakuje :/

A co do ubranek na chrzest ja swietny komplecik kupiłam za 100 w swiecie dziecka ( granatowe sztuksiki , koszula z długim , i sweterkek w błekitno granatowe paski z długim rękawem , i do tego bandytka sztruksowa ) Adas wygladal rewelacyjnie :) tylko mam nadzoieje ze jeszcze chwile nam to posłuzy bo oprócz chrztu mamy jeszcze co najmniej dwie okazje na ktore mam zamiar go w to ubrac :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hej, dopiero znalazłam chwilę, żeby coś napisać...
Pilotko, mój mały ma zatkany nosek niemal od urodzenia i pediatra tez mi mówiła, że to przez mlego. tylko, że maleństwo cały czas charczy i ciężko dyszy - fridą trudno coś wyciągnąć, bo głęboko siedzi :( a teraz do zatkanego nosa doszedł zwyczajny katar i cały dzień marudzenia - boję się, że malutki się pochoruje :(
Się pochwaliłam przespanymi nocami, to dziś 2 pobudki :P także jeszcze jak widać nie jest to normą niestety.

Dziewczyny jak to jest z pneumokokami? kiedy można zaszczepić? Mieliśmy to zrobić w w październiku przy okazji zwykłych szczepień, ale bank nam dowalił jakieś ubezpieczenie do kredytu i musimy w zębach 1600 zanieść :( więc jakby plany finansowe co do pneumokoków poszły w las :( i martwię się tym potwornie...
pillotka - Panna mi poradziła, żeby pić wodę z czymś, bo woda może przelatywać przez organizm i nie przetwarzać się w mleko, ja akurat dodaję soku truskawkowego :)
Katar u Monisi jest taki gęsty glutowaty, więc chyba nie od mleka. Ped kazała dawać tylko wit. C, o wapnie nic nie wiem. Jutro idziemy na kontrolę, więc zapytam o to wapno. Mała ulewa raz, max 2 razy dziennie, nie wydaje mi się, żeby to było od tego. Poza tym wcześniej ulewała więcej, a kataru nie było, za to pojawił się zaraz po tym jak mąż chodził i kichał.
Rzeczywiście dziwne te zalecenia dla Julka, coś podejrzana ta lekarka. Kładziesz go teraz na brzuszek po jedzeniu?

Czy frida jest lepsza od innych urządzeń tego typu? Ja mam taki aspirator, do którego wkłada się watkę. Mój tata kupił go na ryneczku za jakieś grosze. Może frida jest lepsza? Glutki u Monisi siedzą głęoko i nigdy nie udaje się wszystkiego wyciągnąć.
Kamyczku pneumokoki możesz zaszczepić kiedy chcesz, im później tym mniej dawek szczepionki, ja szczepilam starszaka jak miał rok, wcześniej nie widziałam potrzeby, poza tym ja sie bałam szczepic wszystkim naraz i szczepilam po jednej szczepionce.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry