Widok

MAMUSIE LIPCOWO-SIERPNIOWE 2013 CZ. 43

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Za długi był już poprzedni wątek, także przy poniedziałku czas na zmiany ;-)

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=491725&c=1&k=160#post8696487
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny, troche z innej beczki, ale czy mozecie polecic jakiegos dentyste do wyrwania osemki, najlepiej w gdansku albo okolicy?
cala buzia mnie juz boli heh
Cześć Mamusie

U nas katar już się kończy powoli na szczęście. Podawaliśmy wit c, fenistil żeby obrzęk noska zmniejszyć, Nasvin i pomogło.

Czytam te wszystkie mądre rzeczy na temat spania z dziećmi i odzwyczajania zasypiania przy cycu ale jakoś nie jestem do tego przekonana. Raczej kieruje się intuicją niż książkami :-))) Widocznie potrzebuje bliskości i cycka i mnie :-)) Bliżej mi do poglądów Panny :-)))

Mati w nocy u siebie w kołysce do 4-5 potem z nami do 6:30-7:00. Potem pół godzinna aktywność i dalej kimono godzinkę. Podobne te nasze dzieciaczki w tej kwestii :-))))

Chrzciny chyba na święta zrobimy.
Z małą było na prawdę ciężko w ciągu dwóch godzin się przerodziło z kataru na sapanie, charczenie, chrypę i kaszel:( i to wszystko po kąpieli a zawsze myślałam, że kąpiele sprzyjają przy katarze, że lepiej się oddycha, trochę jak po inhalacji...

Ja bardzo lubię spać z moimi dziewczynkami tylko starsza już się czasem buntuje kiedy za intensywnie ją tulę:( i ucieka do swojego łóżeczka:(

Mi ostatnio na wizycie gin powiedział, że dostanę okres jak przestanę karmić piersią i to dla mnie mocny argument dla karmienia piersią jak najdłużej:) oczywiście w granicach rozsądku:P
Aknah - ze starszym spaliśmy długo, ok. 1,5 roku, bo wszyscy tak chcieliśmy, bo było łatwiej z karmieniem no i młody lepiej spał z nami. Teraz do nas nie przychodzi, widocznie tego nie potrzebuję. Ja mam wręcz wrażenie, że został wypieszczony (przez chustę i wspólne spanie).

Mi w ogóle bardzo pasuje filozofia rodzicielstwa bliskości :)
Hej Dziewczyny :)

Dawno mnie nie było..ale w domu mały szpital...Młoda ma katar już ponad tydzień, do tego dołączyłam JA. Zrobiłam izolację Dzieciakom, żeby Mały się nie zaraził...I....puki co nic Mu nie jest...gdzieś tam smarknie raz czy dwa, podaję vit. C i myję ręca zawsze przed wejściem do Małego, Młoda ma zakaz wchodzenia, a ja jak złapałam to kupiliśmy maseczki i teraz i ja i Marta podchodzimy do Szymcia z maseczkami...
Ja mogę przechodzić wszystkie choroby byleby On nie zachorował...

Dziś mija 3 m-ce od porodowej masakry ;) Ależ ten czas leci...w szoku jestem :)

No i dobrze, ze o Chrzcinach wspominacie, jutro Was doczytam, może coś mądrego radziłyście ;)
W przyszłym tygodniu zabieram sie za sprawę ;)
Bo ja bym chciała 27 października...

A co do spania w dzień...to ja mogę powiedzieć że Mój już raczej unormowany...i jest jedna długa drzemka od około 12. Potem i wcześniej bywają jakieś drzemki, ale też dużo czasu Mały spędza sam - a to na leżaczku, a to na brzuchu na kocyku, macie itepe...
No i po 19 zawsze kąpiel...bardzo pilnuję tej pory bo dzięki temu przed 20 jestem już free...i mogę coś porobić albo nawet z domu wyjść :)
Jotenko - ehh trzymajcie się!! Oby jak najszybciej Mała była zdrowa i byście nie musiały kiblować w szpitalu!
Harietta - ja byłam na wizycie po 6 tygodniach dokładnie i ginka wszystko sprawdzala, ale jak masz jakieś podejrzenia że coś jest nie tak idz jak najszybciej!!! Ehh trzymaj się dziewczyno!!!
pszczoola - no ja czytałam ze należy oduczac dzieci zasypiania przy cycu, ale niestety Kacper tez tak czesto robi, zreszta czy po cycy czy po MM zawsze zasypia po prostu po wieczornym jedzeniu, a jak nie chce to kładę do łóżeczka i karuzelka idzie w ruch, ew jak dalej ryk to smoczek no i go głaszcze po główce by uspokoic. Z reguły pomarudzi troche zostawiony sam i usypia.
dumelku - na rękach Ci usypia? Moj Kacper na rękach to tylko potrafi się rozglądać ;-)) jejku nie zazdroszcze Ci jak bedzie ważył więcej! Mi juz jest cieżko Kacperka nosic a ma dopiero 5 kg jakoś
panno - a nie boisz się, ze go potem nie odzwyczaisz od spania z Wami? my Kacpra bierzemy do siebie do lozka rano, bo on sie budzi kolo 5-6 i wtedy juz nie chce spac a jak go wezmiemy to nam zasnie na godzinke jeszcze. No i juz widze ze sie do tego przyzwyczail ;/
:((( ja też chcę już być mamusią ;(((
ja w nocy biore do lozka tylko do karmienia, czasem rano wlasnie biore go do siebie zeby dluzej pospac ;) tak mi sie wydaje ze one nas czuja i dlatego tak im tam dobrze.
a wasze dzieciaczki kreca sie w nocy czy spia caly czas spokojnie?
bo moj Tymek od polowy nocy to sie kreci po calym lozku :P juz go przestawialismy 3 razy, bo moze miejsce nie takie , materac przekrecalismy, poduszke zmieniamy :P i ciagle to samo
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja nasza biorę do łóżka po drugiej pobudce czyli 5-6-7 i śpię z nią tak długo jak chce :) dopóki jestem obok jest ok ale ma skubana czujnik ruchu gdzieś zamontowany bo jak tylko wstaje to sie budzi i nie ma spania :) jest jeszcze opcja ze ja wstaje a maz z nią śpi dalej ale to tylko w weekendy czasami :) wtedy np lecę na trening na 8 a oni śpią dalej :)
A śpicie ze swoimi maluchami w jednym łóżku? Bo ja z mężem tak i generalnie budzi się po chwili jak jest sam, jak śpimy razem z nim, albo siedzę obok i pracuję przy kompie, to potrafi spać trzy godziny ;) Ze starszym było tak samo. Nie wiem, dlaczego, może czuje się bezpiecznie czując mleko? ;)
pszczola, mTusia - moj Tymek tak samo zasypia - tylko przy cycku, albo na rekach. Nie wiem co to bedzie pozniej heh jak cyca by zabraklo.
Na spacerze spi ze 3 godziny a tak poza tym to krotkie 15-20 minutowe spanie - takie ze jak cokolwiek sie wokol niego zmieni to od razu sie budzi.
a dzis to nie wiem co mu dolega , placze jak opentany w kazdej pozycji heh, juz nawet paracetamol dostal, nakarmiony, przewiniety i placze..
Pszczoola - nie martw się nie jesteś sama, ja walczę z moją cały czas :)
śpi na spacerze lub spacerach, a tak to w dzień przy piersi i jak ją odkladam to najczęściej się budzi po 15 minutach. Wieczorem zasypia przy piersi a jak ja odkładam to śpi, pocieszę cię, że tak to chodziłam na paluszkach by ją delikatnie odłożyć by sie nie obudziła, ale teraz ostatnio kładę ją, otwiera oczy, pogłaszczę po głowie i zasypia, więc może to z wiekiem przychodzi ? Wiem, że zgodnie z językiem niemowląt to nie właściwe, ale jak ja odkładam do łóżeczka nieśpiąca to jest ryk, wiem,że powinnam to przewalczyć i wchodzic uspokajać i wychodzić ale jakoś jeszcze nie mam serca :( Mam nadzieję że z czasem to jakoś samo wyjdzie, zwłaszcza że teraz sama sobie wszystko ustala :)
Jotenka współczuje :( było aż tak źle?

harietta trzymam kciuki, żeby to nie była endometrioza, daj znać po wizycie.

Panna dzięki za info, z tym "katarkiem" to za dużo zachodu. Zobaczę co jutro u lekarza i jak coś to zaopatrzę się we fridę.

Dziewczyny jak usypiacie swoje dzieciaczki? Moja najczęściej usypia przy piersi, ale jak się ją rozbudzi po jedzeniu np. zmianą pieluszki to katastrofa. Wyczytałam dzisiaj w książce "Język niemowląt", że to niewłaściwy sposób. Poza tym jak mąż wieczorem dokarmią Małą mm, to wtedy też jest lipa i nie chce mu zasnąć. Może macie jakieś działające metody?
Kamyczku jak jest z okresem to ja nie wiem bo jeszcze nie dostałam,moja kumpela do tej pory nie ma okresu, a jej mała ma już 5,5 miesiąca, wiec nie wiem od czego to zależy. chociaż tak na logikę może być nieregularny bo gospodarka hormonalna jest nadal zaburzona, zanim się to wszystko ureguluje to pewnie minie trochę czasu.
Katar przeszedł w infekcję dróg oddechowych, na szczęście bez zmian na płucach.

Ja też byłam po 6 tygodniach u gina na kontroli i wszystko było ok...
O matko, Jotenka! Trzymajcie się! Co za pech..

Pszczoola - frida jest ok, raczej nie miałam wrażenia, żeby młodemu gluty zostawały. Ona jako "zatykacz" ma gąbkę. Może ta wata za mozno trzyma i nie da się zassać? Jest jeszcze coś takiego, co nazywa się katarek i podłą się toto do odkurzacza :) Nie stosowałam, ale podobno też skuteczny )i ciągnąć samemu nie trzeba) http://katarek.pl/

Kamyczku, ja akutar po ciąży miałam bardzo regularne, ale pierwszy okres miałam dopiero po 10 miesiącu, jak przestałam karmić.

Harietta - współczuję problemów, znajoma miała wycinaną endo, ale to 4 lata po porodzie dopiero zrobila, wcześniej było malutkie, a w pewnym moemncei zaczęło rosnąć..
podobno tak Kamyczku :)
Joteńka współczuje :( ale to jakiś katar gigant?? biedaki :(

Harietta ja byłam równo po 6 tygodniach, wtedy powinno już być wszystko ok. U mnie akurat był stan zapalny w macicy i antybiotyki. Na szczęście już wszystko ok, miałam okres i teraz czekam na kolejny ale ni widu ni słychu....może to normalne po ciąży, że są nieregularne?
hej dziewczęta , jak nie urok to s****zka, bez kitu...

lecę jutro pilnie do ginekologa bo podejrzewam endometrioze bo na ranie po nacięciu dziwna duża narośl....i nie wiadomo co w środku...bo szwów miałam sporo, albo tak złe zszycie przez lekarza...macie jakieś doświadczenia w tym temacie? 1 paź mija mi 6 tyg połogu wy byłyscie na wizytach kontrolnych właśnie wtedy?ehhh.
~Jotenka to nie zazdroszczę, żeby przez jak nam to się wydaje zwykły katar, wylądować w szpitalu :/

My dzisiaj miałyśmy wizytę pielęgniarki rodzinnej i jak to przy takich wizytach młoda od razu narobiła w pieluchę :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry