Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.IV

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek Kacper
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka Liliana
5.Hatari - 09.01.2012
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka Zuzia
7.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka Julia,
8.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
9.PaFFlinka - 22.01.2012
10.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
11.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek Jakub
12.Struś - 26.01.2012
13.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
14.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
15.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka Wiktoria
16.evilek - styczeń 2012 ?
17.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo
18.Sasa1984 - 08.02.2012 - szpital Wejherowo
19.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa
20.czarnaaga -12.02.2012
21.Aniulka87 - 16.02.2012
22.Luciolla -19.02.2012 - Córeczka
23.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
24.lutka - połowa lutego
25.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
reeety,dziewczyny, cisza jak makiem zasiał:)
jestem przerazona, mam taka ochote na slodkie i pozeram takie ilosci,ze az sama siebie nie poznaje. no i przez to jestem juz 6kg na plusie:(
Ogolnie mam wrazenie,ze caly czas cos jem,a nawet jak nie to siedze glodna az mi burczy w brzuchu.

Dziewczyny,jak u Was wagowo? Wydaje mi sie,ze cos za szybko przybieram:(
Hej. Ja nie mam w domu wagi, bo bym pewnie codziennie się ważyła. Do 13 tygodnia przytyłam 0,5 kg ale teraz czuje, że jest już chyba więcej. Chciałabym nie nie przytyć więcej jak 10, ale ponieważ jestem na zwolnienie lekarskim, nie mogę za dużo chodzić a obok otworzyli nową piekarnie z przepysznymi drożdżówkami to raczej mi się nie uda:)
Chciałabym też kupić jakaś fajną książkę o ciąży, może polecicie coś!
Mam tylko poradnik zdrowia "Dziecko, ciąża-poród-macierzyństwo" Buchmamanna, która dostałam ale więcej w niej już o zajmowaniu się maluszkiem niż o ciąży.
image
Mi w ostatnim tygodniu przybył cały kilogram, czyli tyle ile w całym poprzednim miesiącu! Nie wiem jak to się dzieje, jem normalnie, bardzo się pilnuję, jem niedużo i tylko zdrowe rzeczy + deser w weekend. Jestem ostatnio bardzo głodna, ale nie podjadam. Wytrzymuję, albo zjadam pomidora.

Mimo wszystko ten kilogram w ciągu tygodnia to dużo i nie wiem skąd się wziął! Wiem tylko że brzuszek mi się sporo powiększył, maleństwo w nim buszuje. Już mnie przepuszczają w kolejce do kasy z uwagi na mój brzuszek!! I chyba zaczynają mi się robić rozstępy na piersiach:( Strasznie duży mi biust urósł i swędzi, pojawiają się też zaczerwienienia. To chyba początek rozstępów. Smaruję fissanem 2-3 razy dziennie. Oby już mi te cycki nie rosły, bo kręgosłup boli i znów nie mieszczę się w staniki!!
Nie dołujcie mnie... poc hwalcie sie lepiej ile ogolnie na plus Wam skoczyło:)

Największe leki mam przed cukrzyca ciążową, tyle tego słodkiego pochlaniam i nie umiem sobie odmowic;/
19.09 mam wizyte i pewnie wtedy moj gin kaze mi zrobic glukoze...
Jak bede musiala przejsc na diete to chyba tego nie przezyje.
No ja wlasnie kupilam wage, czego cholernie zaluje bo jestem na niej 3 x dziennie;/

Polecam ciążowe z C&A - 2 szt za 79zl. Co prawda wygladaja jak pancerniki,ale sa bardzo wygodne:)

Haha,dziewczyny dalam sie namowic na dzisiejszy mecz polska-niemcy z mezem i tesciem:) no i bede spacerowac dzisiaj pare km z gdanska do letnicy bo ruch zamkniety:) o boooziu:)
Jeśli dobrze liczę (tym razem;)))) to niecałe 5,5. Myślę że to normalne, mniej więcej kilogram na każdy miesiąc ciąży. Postanowiłam się nie przejmować... przynajmniej za bardzo... chociaż czasem łapię doła jak w kolejną rzecz się nie mieszczę:( Wiem że teraz będę tyć szybciej, bo teraz to już samo dziecko będzie dużo ważyć. Nie mówiąc już o wodach płodowych, powiększonej macicy itd itp. I moich cyckach:( Dobrze że sobie uszyłam sukienki, bo w żadne sklepowe już mi się biust nie mieści. Ten fissan chyba działa (odpukać) bo nie mam już takiego zaczerwienienia na piersiach, ale cały czas się smaruję.
Marta-B - czyli nie jest ze mną aż tak źle:)
No wlasnie najbardziej przeraza mn ie to,ze teraz to dopiero wszystko ruszy.. a skoro ja juz +6 to co bedzie potem? Liczylam na max +12 w calej ciąży,ale chyba nie dam rady:) Pocieszam sie tylko tym,ze w drugim trymestrze podobno tyje sie najbardziej:)
To ja wam powiem dziewczyny, że przytyłam więcej niż wy. Mam na plusie 7 kg. Tak dużo pewnie dlatego,że to efekt jo-jo. Przed ciążą byłam na diecie, ale gdy dowiedziałam się ze w niej jetem, odrazu zaczęłam jeść jak dawniej. Tak sobie tłumacze to przynajmniej. Miałam 2 miesiące urlopu, teraz na zwolnieniu jestem, także siedzenie w domu napewno sprzyja tyciu. Jedno co się cieszę to to, ze od 3 dni czuję w końcu ruchy dziecka, i to całkiem mocno- z rana i wieczorem.
hej dziewczyny, ja mam na plusie 4.5 kg jak na razie. Apetyt się zwiększył, szczególnie pod wieczór chce mi się strasznie jeść... Staram się pilnować, ale też za bardzo sobie nie odmawiam:) Przestałam się już tak przejmować tym ile przytyję, w końcu to ciąża, nie jest się w niej całe życie, a wiem,że po porodzie znów wrócę do dawnej sylwetki, więc nie ma co się bardzo zamartwiać:) będzie dobrze:))))

oolenka1 super,że już czujesz ruchy dzieciątka:))))
ja dziś jakoś mniej czuję... wczoraj czułam wiele razy i to dość wyraźnie, dziś prawie wcale i znów zaczynam się martwić... jak to jest u Was dziewczyny, czujecie cały czas ruchy regularnie już czy też jednego dnia więcej drugiego mniej???? ;(
mi piersi aż tak dużo nie urosły jak na razie, 1 rozmiar tylko... nigdy nie miałam dużego biustu, no i teraz też nie mam...;) a wolałabym,żeby jeszcze się powiększył hihihi;)

Brygida ja też mam ogromną ochotę na słodycze, jem coś słodkiego codziennie... uwielbiam teraz michałki, mogłam bym je jeść non stop, ale zjem 1 lub 2 dziennie, albo pasek czekolady, czasami coś ekstra czyli jakieś ciasteczko lub loda:) oczywiście mogłabym zjeść dużo więcej, ale staram się nie:)
Ja przytyłam niecałe 2 kg ale dopiero teraz zaczynam przybierać. Dziecko zaczyna rosnąć, wód płodowych przybywa więc nie ma co się martwić. Największy przyrost wagi zaczyna się od 7 m-ca. Myślę, że należałoby się martwić gdybyśmy nie tyły. Mój brzuszek zaczął się widocznie powiększać od około 2 tyg i jak w takim tempie będzie rósł to już się boję :p

Ktoś się pytał o książki ja czytam Pierwszy rok życia dziecka. Książka ma około 700 stron więc będe mogła coś o niej napisać jak ją skończę:)

Dziewczyny czy też tak macie. Już kilka razy dopadło mnie jakieś takie dziwne przygnębienie i smutek. Wszystko jest ok jestem szczęśliwa a tu nagle łup i nic mi się nie chce:/ Nie wiem czy to przez hormony i nie wiem jak się tego pozbyć:/
olcia_ ja też tak mam czasami.... ogólnie jestem wesołą osobą, teraz jak jestem w ciąży to już w ogóle:) ale czasami mam jakiś gorszy dzień, jakoś mi smutno, nie mam humoru i nic mi się nie chce... i wszystko mnie drażni po prostu... nie zdarza się to często ale myślę,że to hormony po prostu... pozbyć się chyba tego nie da, samo nagle przechodzi, ni stąd ni zowąd;)
Olenka - czyli już do rozwiązania nie wracasz do pracy w szkole?
Mi lekarz zalecił właśnie taką opcję ze względu na problemy na początku ciąży, a moja dyrekcja też powiedziała że jak nie wrócę na cały rok to będzie jej łatwiej planować lekcje. Myślę że dla dzieci to też lepiej gdy nie będą zmieniały nauczyciela w środku roku!

Madziakin - ja czuję różnie ruchy - raz mniej, raz bardziej, raz są częstsze i mocniejsze, a czasem przez cały dzień lub dwa nic nie czuję.

Nie mam apetytu na słodkie, czasem tylko na białą czekoladę, albo coś z wanilią;) Za to codziennie mam ochotę na coś kwaśnego i ostrego, więc jem bardzo kwaśne jabłka albo cytrynę (czasem w herbacie, ale czasem po prostu kroję sobie kilka plasterków i wcinammmm;;;;). Jem też dużo mięsa i nabiału, mięso i dania warzywne koniecznie muszą być dość mocno popieprzone i najlepiej z ostrą papryką lub chili. Nie wiem czy to dziecku nie szkodzi, ale tak mi się chce kwaśnego i ostrego że może dziecko też tego potrzebuje????

Teraz jem popcorn maślany i znów maleństwo zaczyna mi podskakiwać, to już 3 raz po popcornie - chyba go lubi;)
Co do smutku, to dość często ogarnia mnie dziwne uczucie lęku i przygnębienia. Doszło do tego że nie cieszę się na dziecko:( Tzn cieszę się że sprowadzę na świat naszego potomka, ale radość jest przytłumiona przez obawy: jak sobie poradzę, jak będzie wyglądało moje życie, że zawsze będę już za kogoś odpowiedzialna itp. Do tego nie mam na wiele rzeczy siły, chce mi się spać, a gdy mam lepszy dzień to rodzina nie pozwala mi się "przepracowywać". Nie mam najmniejszej ochoty szukać łóżeczka, wózka, a już zwłaszcza ciuszków! Czy to jest normalne? Czuję że wszystko jest na mojej głowie a ja muszę zrobić wszystko jak najlepiej i zdać ten egzamin na 5.

Liczę na nową dawkę sił po czwartkowym usg.
hihih no może lubi popcorn;)))
ja też mam ochotę na ostre, na kwaśne aż tak nie, ale za to wszystko mocno pieprzę, a co uwielbiam to sweet chilli sos pychota!! mogłabym go dawać na każdą potrawę:) nie wiem czy to maluszkowi nie zaszkodzi, gdzieś czytałam,że jak jemy będąc w ciąży malec się przyzwyczaja do określonych i później też bardziej lubi te właśnie rzeczy... no nie wiem ile w tym prawdy:)

a tak się dziś zmartwiłam, ale oglądając mecz na leżąco, moja mała urządziła harce w brzuszku:))))) wyraźnie ją czułam, aż mi nawet ręka podskoczyła którą trzymałam na brzuszku:) widać moja dzidzia w dzień lubi spać a w nocy sobie poszaleć:)))
Cześć Dziewczyny.

U mnie na wadze +4 kg. Czyli myślę że OK. U mnie apetyt raczej normalnie nie miewam żadnych napadów a jak już mam na coś ochotę to na owoce. A z niezdrowych to chipsy ale omijam półki szerokim łukiem.

Mój bąbel baraszkuje raczej wieczorami jak już leże i odpoczywam na sofie albo w łóżku. Raz mocniej raz słabiej, ale teraz to jeszcze normalne. Też mi się udało poczuć dwa razy pod ręką ruchy. Szybko położyłam w tym miejscu rękę tatusia ale się chyba bąbel zawstydził i przestał. A chciałabym z tatusiem podzielić się już tym cudnym uczuciem.

Co do lektur polecam serie autora Murkhoff "w oczekiwaniu na dziecko" i "pierwszy rok z życia dziecka" Bardzo przystępnie i konkretnie napisane. Miałam jeszcze "w oczekiwaniu na ciąże" ale to już nam nie potrzebne :) I są jeszcze dalsze "drugi i trzeci rok życia dziecka". Do tego ma też książki o diecie podczas ciąży i karmienia. Naprawdę polecam, te książki wiele wam pomogą. Ja jestem tak w nie wczytana że jak idę na wizytę to wiem czego się spodziewać. Na przykład jakiej wielkości i ile ważyć powinno w danym tygodniu dziecko i por
(coś mi ucięło posta)

... na przykład jakiej wielkości i ile ważyć powinien w danym tygodniu i porównuje ze swoim maleństwem czy wszystko przebiega prawidłowo. Czytam też często tatusiowi co nasze dziecko już potrafi i zawsze nadziwić się nie może :)

Dzisiaj jak mu przeczytałam że bąbel zaczyna powoli nas słyszeć to zaczął już gadać do brzuszka :)
Madziakin- - no niestety,ja nie jestem tak silna i zanim się zorientuję potrafię pochłonąć całą tabliczkę czekolady + jeszcze pare krówek...

W dodatku czuje,ze lapie mnie jakies chorobsko:(
Juz po 12 a ja caly czas pod koldra:)
Hej dziewczyny.
Długo mnie nie było , ale byłam u mamy i do tego mały remot pokoju przeszłam. Moja Zuzia ma nowy pokoik i mamy miejsce na kołyskę:) Kołyska odkupiona , wyprana, czeka w wózkarni na odpowiedni moment:) Zastanawiam się jeszcze nad zasłoną, aby podzielic pokój np. jak Kubuś będzie spał a Zuzia będzie chciała tv oglądać. Widziałam takie zasłony w katalogu Ikea. Nie wiem narazie jak to w praktyce będzie wyglądało, dwójka dzieci w jednym pokoju...
Madziankin - wózek oglądałam w SMYKU w Rumi , czarny xlander to wersja z 2010 roku-cena 2400+fotelik osobno. Dla córki miałam Deltin czy jakos tak i pamietam , że spacerówka była olbrzymia i go sprzedałam, kupując sama spacerówkę.
Jadę też do hurtowni TYGRYSEK do Wejherowa , bo mają wózki Grander, Jedo i inne w cenach za komplet do 1700zł(moskitera, torba,folia p/deszczowa). Wiem , że trójkołowe odpadają i mutsiaki też, bo miałam okazję nimi troche pojeżdzić i mi nie pasują.
Mam 5,5kg na plusie, ruchy dziecka czuję co chwilę:)
Jedynie co mnie martwi to piersi- pełno żyłek, ciągle mi z nich kapię więc juz chodzę z wkładkami no i miseczka C za mała.... Jakieś plamki małe mi wyskoczyły na dekoldzie...no i blada jestem. Zastanawiam się nad jakims samoopalaczem , sle sie troche boję. Znacie coś dla ciężarnych?
Witajcie
Dziś byłam u gina serduszko bije i dzidzia miewa sie dobrze,co do wagi to ja chudne:).
wózek mam tez już a co do ciuszków to mam troche po Kubie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

plastyka pochwy (46 odpowiedzi)

niestety popsuła mi się tylna ścianka i muszę ją zrobić, czy możecie mi polecić jakiegoś lekarza...

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

Zakup mieszkania - rozterki (64 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry