Widok

MAMUSIE STYCZNIOWE I LUTOWE 2012 CZ.IV

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
linki do poprzednich wątków:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-2012-t241136,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-II-t245956,1,130.html
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-STYCZNIOWE-I-LUTOWE-2012-CZ-III-t258386,1,130.html

1.agatka24 - 01.01.2012 - Synek
2.justysia1 -05.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek Kacper
3.misia83 - 06.01.2012 - Synek
4.mamaO - 07-09.01.2012 - szpital Wojewódzki, Córeczka Liliana
5.Hatari - 09.01.2012
6.Brygida - 09.01.2012 - szpital Zaspa, Córeczka Zuzia
7.madziakin - 17.01.2012 - Royal Free Hampstead, Córeczka Julia,
8.Kola -18.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek
9.PaFFlinka - 22.01.2012
10.aniax -23.01.2012 - Synek Jaś
11.Marti30 - 20.01.2012 - szpital Wejherowo, Synek Jakub
12.Struś - 26.01.2012
13.Marta-B -28.01.2012 - szpital Wejherowo
14.Tekla28 - 30.01.2012 - szpital Wojewódzki
15.olcia_ - 31.01/02.02.2012 - szpital Kliniczna, Córeczka Wiktoria
16.evilek - styczeń 2012 ?
17.oolenka1 - 03.02.2012 - szpital Wejherowo
18.Sasa1984 - 08.02.2012 - szpital Wejherowo
19.Paula81 - 12.02.2012 - szpital Zaspa
20.czarnaaga -12.02.2012
21.Aniulka87 - 16.02.2012
22.Luciolla -19.02.2012 - Córeczka
23.Monika20 -20.02.2012 - szpital Kliniczna
24.lutka - połowa lutego
25.moniii1985 - 28.02.2012 - Synek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Struś gratuluję półmetka:) nie martw się,że nie czujesz jeszcze ruchów, na pewno niedługo maleństwo zacznie porządnie kopać:))) ja też jeszcze nie czuję dość wyraźnie, przeważnie jak się położę, to czuję lekkie dotknięcia ale kopniaki to jeszcze nie są:)

Brygida i jak tam Twoja wizyta???
witajcie,ja pochwale sie,ze juz chomikuje ubrania dla dziecka-raczej neutralne :).wozek juz tez zakupiony :)-z 2reki.Maluszek bedzie zima-wiec raczej nie pojezdzimy glebokim za duzo,a na wiosne pewnie bede szukac sportowki lekkiej jak wszystkie mamy-bo te 2 w 1 uwierzcie-sa mega ciezkie!!!!!Nie dziwie sie,ze mamy szybko zmieniaja!!wiec bez sensu na wozek na duze pieniadze. :)
Dziewczyny w książeczce ciąży u mnie jest miejsce na datę pierwszych ruchów dziecka, pewnie u Was też trzeba podać taką datę. Zupełnie nie wiem co mam powiedzieć lekarce. Takie "bulgotanie", "trzepotanie" i chaos w brzuszku to ja czuję już co najmniej od 14 tygodnia! A moja gin w tamtym czasie powiedziała, że "na ruchy stanowczo za wcześnie więc nawet się mnie o nie nie pyta". Więc skoro to nie są ruchy o które jej chodzi to o jakich r******h mam jej powiedzieć?

Tekla - też rozglądam się za wózkami i myślę że tak naprawdę to żadna z nas nie będzie wiedziała jaki chce wózek dopóki nie urodzi i nie pojeździ przez dłuższy czas:) Chyba że ma już dzieci i wie co dla niej akurat jest dobre:) Więc chyba i tak każda będzie stawiać na coś jej nieznanego i w praniu się okaże czy dobrze wybrałyśmy. Myślę też że każda z nas jest inna i każdej potrzeba czegoś innego.

Ja nie mam od kogo odkupić używanego wózka, ale w rodzinie i wśród znajomych sprawdzają się wózki 2 w 1. Moja szwagierka używa gondoli też latem i jest ok. W sumie to od którego miesiąca można dziecko wkładać do spacerówki??? Ja myślałam że przerzucimy się na spacerówkę tak w okolicach lipca-sierpnia, jak dziecko będzie miało już ok. pół roku.
tekla28 fajnie,że już masz wózek:) ja za tydzień będę się wybierała na zakup wózeczka, myślę,że te 2 w 1 są ok, ale Marta ma racje, dopiero w praniu się okaże jaki najbardziej będzie nam odpowiadał:) też myślę,że w spacerówce to już spokojnie można jeździć jak dzidzia ma ok pół roczku, może nawet troszkę szybciej?? też się w praniu okaże ;)

Marta-B ja też bym nie wiedziała, jaką datę podać kiedy nastąpiły pierwsze ruchy... czuję coś od dwóch tygodni, ostatnio już jestem pewna,że to dzidzia ale te ruchy są tak delikatne,że nie wiem czy je już można zaliczyć do ruchów, czy dopiero jak będzie porządny kopniak uznać będzie można za pierwsze ruchy... moja teściowa pamięta dokładną datę kiedy poczuła mojego męża w brzuszku hihih, no ja niestety chyba nie będę znała tej daty...
Marta-B ja też miałam bulgotanie w brzuszku i zastanawiałam się czy to już ruchy dziecka do czasu aż naprawdę poczułam wyraźne ruchy i czuć było, że mała szaleje w brzuszku(nawet się przestraszyłam bo się nie spodziewałam:). Wtedy byłam pewna, że to pierwsze ruchy tym bardziej, że do teraz czuje je mniej więcej w tym samym miejscu zwłaszcza jak odpoczywam i coś zjem słodkiego lub miętowego częściej jest to jakby łaskotanie ale czasami jak przyłożę dłoń do brzuszka dużo poniżej pępka to można poczuć.

Mnie lekarz też się nie pytał czy czuje ruchy i nie wiem czy to wcześniejsze bulgotanie też oznaczało w jakimś stopniu ruchy dziecka. Może jakaś doświadczona mama się wypowie.

Ja z zakupami wstrzymuje się do około listopada. To tego czasu będę szperać w necie czytać opinie o produktach i robić listy zakupów
Ja jeszcze nic , kompletnie nic dla dziecka nie mam. Wydaje mi się że to za wczesnie. Oczywiście rozejrzec sie za wózkiem, łóżeczkiem, fotelikiem to owszem-ale kupować to pewnie będę za kilka miesięcy.
Dziewczyny, czy któraś z was chodzi do Clinica Medica w Gdyni do dr. Szerle??????
Dziewczyny , oczywiście , ze bulgotanie, przelewanie to ruchy dziecka. Spróbujcie poleżeć po przebudzeniu prosto na plecach i połozyc rece w dole brzucha. Ja odczuwam ruchy bardzo mocno , są już wyczuwalne przez skórę:)
Co do wózka to myslę na xlanderem -koszt bagatela to 2500zł + fotelik ale te wózki najlepiej stoją w rankingach.
Napewno chce wózek lekki, duze koła, bo mieszkam prawie na plaży i dużo jeżdzimy oraz taki co ma wytrzymałą siatke na zakupy(kosz). dla dzieciatka ma byc wygodny bez ciasnej gondoli, jakiś plastikach przy nóżkach w spacerówce co w większości wózków widziałam....
Marti - ja też czuję to najbardziej właśnie po przebudzeniu, a już zwłaszcza jak się przewrócę na drugi boczek to tak jakby mi się dzieciątko "budziło";) Ale myślałam że może sobie wkręcam, bo przecież na filmach zawsze się widzi że kobiety nagle łapią się za brzuch i krzyczą: "O matko! Chyba mnie kopnęło!";) hihih

Co do wózka to jak nie znajdę jakiegoś dobrego i niedrogiego to trudno, 2500-3000 znajdzie się na wózek, ale mam nadzieję że może uda mi się kupić coś za 1500-2000. Podobno Jedo są dobre. Wizualnie mi się podobają, no ale skąd ja u licha mam wiedzieć czy to się sprawdzi w praniu??

Marti a Ty jaki miałaś wózek dla córeczki?:)
Witam wieczorową porą:)
Ja juz po sławnym 4D:) Powiem tyle, jest to cos niesamowitego,ale tylko i wyłącznie dla rodziców - da sie bez tego żyć w zupełności:)
Przedewszystkim jest to usługa pozamedyczna, wiec polega tylko i wyłącznie na podglądaniu maluszka,pstrykaniu mu zdjec i kreceniu (badz co badz fenomenalnych) filmikow przez 45 minut:)
Genialnie bylo podgladac Zuzie ( ktora jest na 1000%) przez tyle czasu, patrzec jak ziewa, czuc jak kopsa i widziec to jednoczesnie,ale to tyle..
Reszte bada lekarz na normalnej wizycie.
Nie wiem, czy tylko tu tak jest,dlatego,ze to usluga pozamedyczna,ale podejrzewam,ze jednak nie.
Przynajmniej zostala swietna pamiatka i widzialam piękny kartofelkowy nosek Zuzi:)))
Wrrrr.... kurczę głodna jestem i nie mogę spać! A kolację zjadłam normalną, co by się najeść jak zwykle. To już któryś dzień z kolei że chce mi się jeść w nocy, ale nie łamię się jeszcze. Może jakoś przejdzie. Macie tak??

Brygida - fajnie poczytać Twoje opowieści:)
hej dziewczyny, bardziej Was podczytuje niż udzielam się na forum, też jestem przyszła mama lutową, mam juz 2 letnie dziecko i widzę że pojawił się wątek o wózku x -lander.
Powiem Wam kilka słów o tym wózku bo wiem, z własnego doświadczenia jak szukałam wózka dla córki, że opinie forumowiczek bardzo mi się przydały.

Model wózka mam z 2009r, teraz wygląda już inaczej.Ma bogatsza kolorystykę, inną budkę i wkładkę do spacerówki. Jak dla mnie wielkim plusem jest to, ze moje koleżanki, mające inne wózki, kupują kolejne modele bo często okazuje się, ze wózek dla 2 latka jest już nieodpowiedni ze względu na niedopasowanie pasów i podnóżka. Moja Niespełna 2 letnia córka nadal jeździ x landerem i jest mega wygodny. Własnie wrócilismy z wakacji zagranicznych i wózek nie sprawiał nam większych kłopotów. Zarówno samolotem jak i autem - zmieścił się w tzw dach box - bagażnik na dachu, po zdjęciu kół.

Kolejnymi zaletami jest to że:
- od niedawna ma 2 letnią gwarancję. Ja miałam tylko rok, a przed końcem gwarancji stwierdziliśmy, że coś jest nie tak z przednim kołem, ale nie było to nic wielkiego, mąż sam by to zrobił. No i serwis wymienił nam bez problemu 2 przednie koła na nowe. Byłam w szoku, Myślałam, że czymś posmarują, ale były zupełnie nowe i to 2.
- polski producent - serwis w Częstochowie. W samolocie zgubili nam koło i w ciągu dwóch dni nowe koło dostałam kurierem.
- pasek do rozkładania wózka do pozycji leżącej. Można samemu sobie regulować wysokość siedziska jedną ręką.
- rewelacyjne wielkie pompowane koła, niezawodne na wsi, w lesie.
- bardzo zwrotne koła, wózek prowadzi się jedną ręką,
- budka (w moim modelu) nie wiem jak w kolejnych, jest dodatkowo wydłużona, co gwarantuje świetną ochronę przed słońcem. Można naciągnąć ją bardzo głęboko. To się świetnie sprawdzało u nas, gdy spacerowałyśmy z koleżankami, które nie miały w wózkach takiej możliwości i przy zachodzącym słońcu, gdy jest bardzo nisko, musiały manewrować wózkiem prowadząc go tyłem, żeby nie raziło dziecka w oczy.
- gondola długa, spokojnie zmieściło się w niej dziecko urodzone późną jesienią do samej później wiosny ze wszystkimi kombinezonami i kocami.
Jedyny minus po 2 latach użytkowania to:
- spacerówka jest w kierunku jazdy, ale gwarantuje Wam, że dziecko woli oglądać to co się dzieje wokół niego niż patrzeć na mamę :-), aczkolwiek na początku co chwile zaglądałam czy wszystko ok,
- siedzisko regulowane paskiem nie podnosi się idealnie do pozycji siedzącej w 90 stopniach. To dla mnie jedyna wada tego wózka. Ale dopiero teraz, przy starszym dziecku bo wcześniej młoda jeździła w pozycji półleżącej. Teraz swoim ciężarem jest w stanie sama przyciągnąć sobie siedzisko do takie pozycji i trzyma się oparcia, ale jak się opiera to opada do lekko półleżącej.
- po 2 latach czarny element przy budce troszkę wyblakł.

Wózek ten będzie służył mojemu drugiemu dziecku, gondola na pewno. A spacerówka jeżeli nie zostanie zniszczona do tego czasu to również.

Zanim kupicie wózek rozejrzyjcie się dokładnie co mają znajomi i jak oceniają wózki, bo wiem że dość częstym problemem jest to, że pasy i podnóżek już u rocznego dziecka się nie sprawdzają.

Strasznie się rozpisałam, ale może komuś moja własna opinia się przyda
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny mam dylemat. Mam okazję odkupić używany wózek x lander xt w stanie idealnym z gondolą 75cm i spacerówką, bez fotelika, za 850zł. Wizualnie mi się średnio podoba, jest trójkołowy, no ale x lander - więc polecany przez większość. Warto?
No i nie kumam tych cen. Mówi się że nowy kosztuje 2500-3000, a na ceneo znalazłam takie info:

http://www.ceneo.pl/1907875?se=lMEvB3PzI3d5XzGG6HkWKj_H4ZjbMHZt&gclid=CKfz5Zvf_qoCFcjwzAod0VdY2Q
Marta-B - bo mowi sie rozne rzeczy:) sprawdz tylko,czy ten z ceneo zawiera wszystko co powinien (moze to byc jakas uprosszczona wersja bez dodatkow),czy sklep znajduje sie w zasiegu reki,a jesli nie to jak to sie oplaca z przesylka.
Wedlug ceneo nie oplaca sie tego uzywanego,jezeli to ten sam model, chyba,ze dostaniesz jakies ekstra bonusy:)
Fajny ten wozek wogole i cena przystępna.
O. juz widze pierwszy brak:) to jest tylko spacerowka, gondola to dodatkowo ok. 500... czyli juz cena skacze do min. 1300.
hej dziewczyny:)
ja właśnie po pracy, tak się cieszę,że już weekend, bo normalnie padam z nóg...

Brygida, super,że jesteś zadowolona z wizyty, coś pięknego jak mogłaś tak podglądać swoją Zuzię:))))
czyli na USG 4D do Mielcarka trzeba się osobno umawiać i osobno na normalne USG żeby zbadać,czy wszystko ok????

Marti30 a gdzie masz upatrzony ten wózek???? Ja mam upatrzony w hurtowni Bajka xLander xa z gondolą, spacerówką i fotelikiem do samochodu za 1900zł. Chyba że Ty chcesz ten nowszy model xq?? mi osobiście wizualnie się mniej podoba dlatego wybieram xa.

jeśli chodzi o ruchy maleństwa to moja dzidzia przeważnie właśnie rano chyba śpi:) najczęściej czuję coś tak ok. 12 w dzień i później pod wieczór, szczególnie jak się położę i przyłożę rękę do brzuszka, mała chyba czuje wtedy ciepło i zaczyna się wiercić:)

Marta-B ja też w nocy strasznie głodna jestem... Czasami się przebudzam ok 1 i tak mi w brzuszku burczy ale staram się jakoś wytrzymać, wstaję o 4.45 więc tylko sobie myślę oby do rana;)
ina bardzo dziękuję za info:) oczywiście,że się przyda:))))
Madziakin - dokladnie, normalna wizyta oczywiscie z usg 150, a 4D 200:)
Wiec w ciągu dwóch tygodni 350 nie moje:)
Dobrze,ze ciaza nie trwa dluzej niz 9 miesiecy:)

Prowadzila ktoras z Was wozek trojkolowy? Wizualnie wygladaja duzo zgrabniej niz normalne, ale nie wiem jak to jest funkcjonalnie...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry