Widok

MAMUSIE WRZEŚNIOWE I PAŹDZIERNIKOWE 2014 (4)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wrześniowe:
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli
06.09.2014 cytrynka
09.09.2014 ann - chłopiec
13.09.2014 AgaKr , jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
14.09.2014 Pestka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
26.09.2014 Wrzesien jeśli synek Łukasz lub Kacper, jesli córeczka Hania
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka
27.09.2014 aniuleczka25
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina
22.10.2014 Darlonek
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sandi - ja się nie boję ;) Uważam, że im mniejsza różnica wieku, tym lepiej. Dzieciaki będą się szybko razem bawic i nie będziesz wychowywac dwójki jedynaków. Widzę, jaki problem ma moja siostra - ma 4-latka, jedynaka i sama musi byc dla niego kompanem do zabawy. Zresztą doświadczone mamy mówią, że warto sie przemęczyc z dwoma maluchami, bo potem korzyści są o wiele większe ;)

jeśli chodzi o uszka, to u małych dzieci same się oczyszczają. woskowina po prostu "wychodzi" na zewnątrz i można ją delikatnie usunąc patyczkiem.

byłam dziś na USG genetycznym i wszystko jest OK :) a termin wychodzi mi na 04.10., więc 5 dni szybciej w porównaniu do OM.
Witam się;)
Ja na wizytę ide 7 kwietnia i już się doczekać nie moge żeby zobaczyć co tam słychać u maluszka i właśnie żeby zobaczyć kto tam mieszka ;)

Co do książek to faktycznie ogłupiają.Ja będąc w ciąży z córką też podczytywałam róże czasopisma i książki.Żeby niby się dobrze przygotować do macierzyństwa a w rezultacie robiłam wszystko odwrotnie.I młoda jest zdrową i wesołą dziewczynką;)
a ty juz czujesz ruchy?
Sandi tez raczej bede polegac na sobie bo te wszystkie ksiazki chyba ogłupiają niż pomagają.

Gagata ja idę 24 kwietnia i bardzo liczę na wieści kto to się tam wierci jak szalony:))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja idę 22 kwietnia i mam nadzieje ze pokaze sie dzidziol :)
Ja przy pierwszym dziecku tez czytalam aale jak urodzilam robilam wszystko po swojemu. Syn jest teraz duzy i zdrowy, je wszystko co mu sie da, spi dobrze i ogolnie jest wesolym dzieciaczkiem:)
No wlasnie tez tak myslalam. Nie wiem po co w takim razie piszą w ksiazce inaczej?:/ niby ma byc pomocna,a piszą bzdury.
Sa specjalne preparaty ktore wlewasz do ucha i woskowine rozpuszcza ale oprocz tego ta woskowine trzeba zebrac patyczkiem delikatnie:)
No to juz teraz wiem. A jak jest z czyszczeniem uszu ? W ksiazce mi nawet pisze,ze nie mozna czyscic wnetrza ucha tylko z zewnatrz. To sie zastanawiam jak niby myc ucho w srodku u malucha?
Kompletna bzdura. Moj synek ma ponad 15 miesiecy i w szpitalu juz byl kapany a zw bylismy troche dluzej to pozniej mialam swoja wanienke i moglam go kapac. Ogolnie jestem tu pierwszy raz, mam pytanie do mam ktore po krotkim czasie zaszly w ciaze, nie boicie sie jak wasze maluchy zaareaguja do noworodka??
Wrzesien - to nieprawda. Już w szpitalu kapią dziecko codziennie. Niestety pod kranem nad umywalką, więc po powrocie do domu pierwsza kąpiel to masakra - dziecku się źle kojarzy... Przynajmniej tak było u mnie. Potem już jest spoko :)
Poza tym kapiel to fantastyczna częśc wieczornego rytuału - mówią, że nie trzeba kapac codziennie, ale mój synek zaczął mi przesypiac najpierw te noce, które były poprzedzone kapielą. Więc to się stało naszym stałym punktem wieczoru (i tak jest do dziś, bo synek ma AZS, więc musi byc kąpany codziennie...).
jeju, 2 dni nie zaglądałam, a tu tyle do nadrobienia :)

mamakaroli - pierwszy synek skończy niedługo 14-miesięcy. czyli będzie rok i 8 miesięcy różnicy między dzieciaczkami.

w pierwszej ciąży pierwszego kopniaka poczułam w 17. tygodniu i z niczym nie dało sie tego pomylic :) nawet pamiętam dokładną datę :D

ubrania ciążowe na szczęście mam z pierwszej ciąży, chociaż teraz zmienią mi się pory roku, bo z największym brzuchem będę chodzic latem, a nie zimą. H&M rzeczywiście jest spoko, ale polecam ten w Galerii Bałtyckiej, bo mają tam większy wybór. W Happy Mum mają śliczne sukienki, chociaż dosyc drogie w porównaniu do czasu, przez jaki sie je używa ;)
Hej wszystkim:)
Wiecie co? Wczoraj czytalam o pielęgnacji malucha juz w domku. I to prawda,ze na poczatku dziecka nie mozna kapac tylko wycierac wilgotnymi wacikami?? Przez jakies dwa tygodnie?b Dziwne to dla mnie troche,bo jak tu dziecka nie wykapac?
manka, moja córa też ma wymyślonych przyjaciół:) Jedną "koleżankę" ma mniej więcej odkąd skończyła 2 latka czyli już ponad rok, a z czasem doszło ich jeszcze kilkoro:P Uśmiać się można jak się to obserwuje.

Co do pieluch, córka "rzuciła" je mając 2 lata i było to nagłe. Wcześniej żadne metody nie skutkowały, każde dziecko ma na to swój czas:) I było to w styczniu więc wcale nie w czasie tych ciepłych miesięcy.

Ja się nie mogę doczekać tych malutkich pieluszek, karmienia, pchania wózka itp:) Oczywiście przeraża mnie ponowne nie wysypianie, ale da się przeżyć:)
manka - na wynikach powinno być podane prawdopodobienstwo dla danej grup wiekowej w której jesteś i Twoje obok - ja tak miałam an wynikach.
Ogolnie dostalam 4 kartki A4 zapsiane z wynikami. Na jednej z nich było, że wynik jest po prostu prawidłowy (gdzies w tekscie), a prawdopodobieństwa jeśli masz mniejsza niż te podane dla danej grupy to super.
hejka wszystkim, wrzesien na tescie sa jes podane prawdopodobieństwa ale i tak nic z tego nie kumam ;) no nic zobaczymy co powie lekarz
milego dnia
Dzieki Luna za opis sklepow:) na pewno teraz cos znajde. Bardzo mi wszystkie pomogłyście z tymi sklepami. W alfie faktycznie nie ma nic,ale tez w Mohito widzialam takie szersze spodnie i moze wlasnie pojde je przymiezyc jak w ogole wygladaja. I pojade na ciazowe:)))
Ja tez mialam ostatnio problem z wynikami moczu bo byly niby bakterie. Nastepnego dnia powtorzylam badanie i juz nie mialam zadnych bakteri,a prawdopodobnie kubeczek ktory kupilam w aptece,ktory nie byl zapakowany,byl po prostu zanieczyszczony.
ja używam na co dzień lactacyd femina ale chyba bez plus, podejrzewam, że ten o którym piszesz jest typowo dla kobiet w ciąży, może faktycznie warto kupić
a i z "rzeczy" ciązowych - polecam Wam dziewczyny plyn do higieny intymnej - lactacyd femina plus czy jakoś tak (tak mi sie wlasnie przypomnialo jak piszecie o wynikach ;) )

ja od drugiego trymestru miałam problemy z ph, lekkie bakterie zaczely mi sie pojawiac w moczu w wynikach, a od czasu jak stosuje to az lekarz zdziwiony bo co wizyte w zasadzie mi bada ph paseczkiem i mowi, ze mam ph idealne, jak nie w ciąży :) i bakterie tez zniknely calkowicie (nie wiem akurat czy to kwestia tego czy sie zlozylo tak po prostu, ale polecam :)
darlonek - ja dziś byłam u dentysty, nigdy nie cieszyłam się z wizyty u dentysty :P ale jak już wyszłam pierwszy raz od 2 tygodni z domu - słoneczko... mmmm... a samochód - myślałam, że nie odpali! i wszystko mi stukało i trzeszczało :P

Daj znać co u lekarza koniecznie!!!

wrzesien - ja polecam sklep kamama we wrzeszczu na przeciwko puchatka po schodkach do góry - jest tam fajna babka i dość duży wybór - swoją drogą zakupiłam sobie spodnie czarne z happy mum o takie:
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTrmSLE5d32Q0255iBHUg3ll4AwkCTj5m_sgVacvUJcJmXBrb0S
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRgkg3av480tbkirm21crry-_5wVtWvx1YUIqY9hLO2ACeJIyiS
na dole mają sciągacz jakby, z materiału jak bojówki (taki grubszy jeans), a tyłu kieszenie.
rozmiar XL - bez metek, ale nie miałam ich na sobie ani razu, nawet pachną nowością ;)
kupiłam je na poczatku ciazy, no i chciałam do nich przytyć, a teraz leżę i już ich nie włożę - gdyby któraś akurat chciała, to z chęcią się pozbędę ;) np za paczke pampers premium care w rozmiarze 1.

kamama jest tez na hali targowej w gdansku glownym, ale tam jest wg mnie niemila baba i mniejszy wybor (i babka we wrzeszczu zawsze daje jakis rabat :) fajnie doradza i nie wciska)

happymum jest w klifie już tylko jesli chodzi o trojmiasto

hm - najwiekszy wybor ciazowych rzeczy jest w galerii, w alfe wg mnie mega malutko ubran dla kobiet w ciazy (prawie przegapilam stoisko tak male bylo ;) )

ca - dział ciążowy mają tylko na matarni jakby co jesli chodzi o gdanskie sklepy, ale wg mnie szkoda jechac - mega malo rzeczy - chyba, ze zmierzyc rozmiar i kupic przez strone ca (swoja droga polecam zakupy w ca online - paczka przyszla szybko, ladnie zapakowana, rozmiarowka zgodna ze strona)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry