Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.51 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSKI-I-MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-50-8-t153407,1,130.html

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nam też neurolog powiedziała żeby nie nosić w pionie, Emi też ma asymetrię i lekkie napięcie pasa barkowego, staram się w pionie nie nosić, ale jeżeli już to biorę ją bardzo wysoko ąż łapki zwisają jej po drugiej stronie moich pleców, a żeby nie płakała jak noszę ją na płasko zmieniłam pozycję na leżącą na brzuszku i tak ją noszę, pozycję pokazała mi neurolog, i w literkę C tak jak pisze Natalia też proponowała ale małej za bardzo nie pasuje
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
no ale cały dzień się nie nosi przecież. ja przynajmniej mało małą noszę
wiecie co, ja slucham juz tylko swojej intuicji, jak nie trzymalabym w pionie dzidzi to placz itp, ona nienawidzi byc noszona na plasko, nawet jak zaczynam karmic to szybko butle podaje, bo inaczej ryk i juz kopie, aby wyrwac sie...tak samo z lyzeczka...u nas kazali soft, bo jest lepsza szczegolnie jak daje sie dzidzi 4-miesiecznej, ona np.mi zlizuje i polyka itp...dalej ulga dla bolacych dziaselek hihi...ale u mnie zadnej asymetrii nie ma...
Natalio, idz do Dominikanow, tez wiem, ze nie robia problemow...itp.
sorry, neurolog mówił-a! bo to babka, dr Olszewska, wiem że niektóre z Was też do niej chodziły..
aa, dzieki Basia za wytłumaczenie, faktycznie fajna sprawa, ale pewnie trudno tak nauczyć siebie i dziecko ;/

a co do noszenia w pionie to neurolog mówił, że własnie wtedy dziecko sie wygina nienaturalnie na którąś ze stron i sie odchyla na boki i do tyłu, dlatego może mieć ta asymetrię.. ja tak nosiłam Małego w gabinecie, a pobadaniu babka mi powiedziała, że nie mam tego robić... szczerze powiedziawszy to czasem nadal tak go noszę, bo nie dość że nie da się ciągle na płasko dziecka nosić to jeszcze on często tak nie lubi i marudzi..
w sumie mi się wydaję,że umiem się z moim dzieckiem "dogadać"
Natalia:-) migusie to taki sposób komunikacji z maluszkami. Na ich stronie migusie.pl jest sporo informacji, ale zasadniczo chodzi o to, że maluchy sa w stanie coś pokazac rekami zanim zaczna mówic, tylko trzeba ich tych gestów nauczyc. Wtedy nie trzeba się domyślac, dlaczego mały płacze. Świetna sprawa. Wiem, że są jakieś warsztaty dla rodziców (2h). gdzie uczą, jak to robic. Sprawdzam tą ich stroinę od jakiegoś czasu i ciągle nic o Trójumieście nie było, a w poniedziałek napisali, że jest w Gdańsku trenerka, ale nie umiem znaleźc na nią namiarów...
Mój też siada jak podaję ręce i go trzymam to wcale nie ciągnę a on się podnosi :)
od urodzenia w pionie trzymam oprawie wyłącznie, bo mi nie wygodnie było tak na płasko. krystiana nosiłam tak na płasko ale przy drugim to człowiek jakoś inaczej podchodzi. teraz na płasko to już i tak bezsensu bo ona głowę podnosi i już by nawet nie chciała.Ona mi już zresztą jak ją łapię za rączki to się do siadania prawieże podnosi. Ale chyba nie ma w tym nic złego, bo lekarka też na badaniu ostatnio testowała jak mała siada za rączki.
Mój też z reguły chce w pionie. Nawet mi zasypia w pionie na rękach.
Natalia dlaczego nie mozna nosic w pionie? ja mała tak zawsze trzymam i na polsiedzaco na kolanach bo inaczej ona nie chce za cholere
NataliaR ja to tez nie lubie jak ktoś dotyka rączek Bąbelka. Sama tego nigdy nie robiłam jak chciałam dotknąć inne dziecko. Później maluch bierze rączki do buzi. Na tym punkcie to mam fioła.A co do pytań o karmienie to strasznie mnie drazni jak się pytaja czy karmie piersią....niestety karmiłam tylko 2 miesiące i troche przeżywałam to, że muszę przejść na butelkę a teraz te pytania ;-((
Mała ciężarówko do okulisty nie trzeba mieć skierowania
Natalia, a dlaczego nie można nosić w pionie???

To nie ten Tymek :) Ten jest z maja i nie wiem nawet czy koleżanka jest forumką - znajoma z pracy :)
Ciężarówko, u nas z ubieraniem na dw ór kiedys był ryk, ale teraz jest ok, a jak wkładamy Małego do wózka lub do fotelika to tym bardziej się uspokaja, jakby czuł że na spacer idzie ;))
a oczko u nas też jedno inne od drugiego, ale to po mnie ma - jedno bardziej płaskie a drugie bardziej okrągłe.. ale już taki urok.. człowiek nigdy nie jest symetryczny całkowicie..

a wieczorami czasem też jest ryk przed snem, to z emocji.. ale od zmiany czasu kapiemy go teoretycznie godzinę wczesniej (czyli tak jakby o 19 starego czasu) i dzieki temu jest spokojniejszy i zasypia bez problemu.. widać wcześniej może za późno go kąpaliśmy o 20...

Baśka, a co to są "migusie" i co to za instruktor??

Paulina1010, dzięki za odpowiedź i podpowiedź z tym kościołem Sw.Mikołaja ;)) byłam tam nawet na ślubie znajomej i fajny ładny kościól, a skoro tam nie robią problemów to może rozważymy ten temat, dzięki bardzo ;))

Bogosia, czy to Tymek sierpniowy? z wątku wrzesniowego?? bo jak tak to osobiście go znam ;)))
a mi neurolog nic nie mówiła o ćwiczeniach na tą asymetrię, tylko tyle żeby kłaść na lewym boku, żeby nie nosić na rękach w pionie (a tak robiłam od samego początku, ale skąd mogłam wiedzieć że nie można) tylko na przedramionach w literkę C.. i tez żeby dużo na brzuszku leżał.. nic więcej mi nie mówiła ://

byłam dziś na spacerze na Żabiance (2 godz), zaszłam do Guldenu bo tam "teściowa" pracuje, i jak zaczęła się chwalić wnusiem to na 20min zabrała mi wózek i po każdym boxie jeździła... a ja jej interesu pilnowałam.. troche mnie wkurzyło że tyle bab się gapiło do wózka i każda "a-ciu-ciu-ciu" i złapać za rączkęmusiały.. zwróciłam uwage teściowej, żeby nie dotykały brudnymi paluchami mojego dziecka.. ale nie mogłam jej zabronić cieszyć się wnusiem.. no cóż, takie babcie..(a ona jest młodą zadbaną babcią, mogłaby wyglądać nawet na matkę, heheh)
oczywiście niektóre się wymądrzały, żebym zawiesiła czerwoną kokardkę w wózku, albo jak go ubieram, a jak karmię... a ja z nieszczerym uśmiechem odpowiadałam.. nie wiem co mnie podkusiło iść tam, chyba tylko to że wczoraj teśćiowa miała urodziny i pojechałam jej złożyc życzenia...
i jeszcze jedno,mała ma jedno oczko mniejsze ciut od drugiego,ja mam tak samo ,odziedziczyla po mnie?czy to moze byc cos nie tak?wogole zapomnialam o tym powiedziec lekarce.mniejsze ma to co łzawi wlasnie.opada jej troche powieka.mam nadzieje ze to po prostu genetyka,po mezu marszczy czoło:P
a nam ciagle oko ropieje,juz drugi raz bo na pczatku przeszło a potem znowu.przemywamy woda przegotowana i masujemy.jeszcze do konca tygodnia pomasuje i jak nie pomoze to do lekarza,potrzebne jest skierowanie do okulisty?
Właśnie Betrisa miałam napisać Ci coś, bo mi wczoraj koleżanka powiedziała, że najpierw próbowała dać swojemu Tymkowi marchewkę, no i hippa jadł, a gerbera nie znosił :) I chciałam Ci powiedzieć, że może Ewie firma nie podpasowała :)))
Mój zjada marchewkę, w niedzielę daliśmy mu tak około 1.5 łyżeczki, wczoraj już chyba ze 3 :) no i kupki już zaczął normalnie robić po tym, więc dzisiaj chyba podamy więcej :) Ja ciągle nie wiem dlaczego mamy śluz w kupkach, ciągle :/

Kasia, dzięki za info odnośnie rączek. A co do tych 60dni, to do mnie ciągle koleżanka nie pisze jak to u niej było. Ale ja przy okazji szczepienia też się chyba pediatry zapytam, ale idziemy dopiero 14 kwietnia na 3cią dawkę.

Natalia - odnośnie asymetrii główki, to Jaś miał, potem bylismy na kontroli i się poprawiło ale jeszcze leciutko ma i lekarz nam kazał kłaść go na brzuszek i jak się opiera na lewej rączce (też ma asymetrię prawą) to wtedy rozmasowywać mięsień z tyłu głowy po skosie od ucha z lewej strony, bo to napięcie mięśniowe i Jaś też za bardzo przyciąga lewe ucho do lewego ramienia.
śmieję się do tej pory. Poprostu próbowałam nie to co trzeba jej podać. Próbowałam z jabłkiem i nie szło mi. Dzisiaj zjadła cały słoiczek marchewki i jak się rwała i wydawała takie dźwięki,że nie mogłam. Nauczyła się jeść. Teraz już powinna wiedzieć,że trzeba buźke otwierać na łyżeczkę.
czesc,
NatalioR, nie wiemczy robia wlasnie problemy, ale u nas bylo od razu pytanie jak sakramentalnie...wiec naprawde nie wiem, potrzebowalam akt urodzenia Blanki...a ja lece do dentysty brr...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry