Widok

MAMUŚKI I MALUSZKI LISTOPADOWE I GRUDNIOWE 2009 cz.51 (9)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSKI-I-MALUSZKI-LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-2009-cz-50-8-t153407,1,130.html

NASZA LISTA MAMUŚ I DZIECIACZKÓW :-)

Ewwa 07.10. - MAJA -1650g, 46cm, szpital Zaspa -> ptp 16.11
_zuzka 26.10. - GOSIA - szpital Kliniczna -> ptp 20.11
Sajwer 26.10. - IWA - 2400g, 48cm, szpital Zaspa -> ptp 14.11.
Alime 28.10. – MAJA - 3480g, szpital Wejherowo -> ptp 01.11
Basiab 28.10.- KRYSTIAN-4325g, 61cm ,szpital Zaspa->ptp. 12.11
Aleksandra27 02.11. - SZYMON - 3850g,57 cm- szpital Wojewódzki -> ptp 26.10
Olka1987 03.11- BŁAŻEJ- 3200g,54cm, szpital Redłowo ->ptp.02.11
Ja-majka 03.11 - synek- 3250g,53 cm, szpital Redłowo -> ptp.02.11
Betrisa 05.11- EWA- 3515g,55 cm, szpital Swissmed -> ptp. 04.11
Warbuziaczek 05.11 -MILENKA- 4790g, 60cm, szpital Wojewódzki -> ptp.08.11
Eve 07.11 - ALEKSANDER - 3855g, 56 cm, szpital Kliniczna -> ptp.14.11
Aga111 08.11 - FILIP - 3770g, 59 cm, szpital Wojewódzki ->ptp 09.11
Biedronka24 10.11 - OSCAR- 3520g, 50.5cm , szpital w Anglii -> ptp. 08.11
Kascha 11.11 - TYMON - 2940g, 48 cm, szpital Zaspa -> ptp.13.11
Kasia222 13.11- MARCEL - 3650g, 57cm, szpital w Niemczech -> ptp. 04.11
Salambo 14.11 - EMILKA - 3390g, 56cm, Szpital na Solcu-> ptp. 15.11
Paula81 15.11 - ZOSIA - 3400g, 59cm, szpital Zaspa -> ptp 05.11
Bogosia 15.11 -JAŚ - 2920g, 51cm, szpital Wojewódzki -> ptp 23.11
Dziób 16.11 – ADAŚ- 3240 g, 52cm, szpital Zaspa -> ptp 04.12
Agoosiaa 19.11 -LIDIA- 3110g, 53cm, szpital Wejherowo -> ptp.20.11
Gani 20.11 - AMELKA - 3990g, 57cm, -> ptp 22.11
Sara03 21.11 - PAULINKA - 2250g, 47cm, szpital Kliniczna -> ptp 26.12
Zabulka 22.11 -MAJA- 2440,55cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 29.11
Agusia29 23.11 - OLIWIA - 3640g, 55cm - szpital Redłowo -> ptp 19.11
NataliaR 25.11 - MAKSIU - 3560g, 56cm, szp. Zaspa -> ptp. 27.11
Ojjka 28.11 - MARCELINA - 3890g, 52cm, szp. Kliniczna -> ptp. 27.11
LidiaM 01.12 - KASJAN - 3715g, 56cm,szp. Kliniczna -> ptp. 08.12
Perelka82 03.12 - AMELIA - 3510g, 54cm, szp. Wejherowo -> ptp. 14.12
Beacia 03.12 - NATALKA ->ptp.15.12
DominikaK 06.12 - dziewczynka szp.Wojewódzki -> ptp. 28.11
Basia7 06.12 - DARIA - 4200g, 58cm, szp.Redłowo -> ptp. 14.12
Izulucha 08.12 – BLANKA - 4500g, 58 cm, szp. Londyn ->ptp. 11.12
Crazy 09.12 – WERONIKA – 3145g, 54 cm, szp. Zaspa ->ptp. 08.12
Małgoś25 10.12 – AMELKA – 3595 g, 54 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 12.12
Asikk 11.12 - LENA - 3650g, 58 cm, szp. Wejherowo ->ptp 28.11
Dorotaaaa 14.12 – NATALKA – 3420g, 56cm , szp. Zaspa -> ptp. 13.12
Kamila1869 14.12 - MAJA- 3030g, 53cm, szpital Zaspa -> ptp. 24.12
Medullah 19.12 - FRANEK- 3500g, 54cm, szpital Zaspa -> ptp. 05.12
Monako 22.12 - MAJA - 3620g, 55cm, szpital Kliniczna -> ptp.4.12
Gosina7 23.12 – dziewczynka, 4050g, 56 cm -> ptp. 15.12
Mała ciężarówka 25.12- LIWIA – 4025g, 55cm,szpital Kliniczna-> ptp. 22.12
Kasia31 28.12 – AMELKA - 2810 g, 52 cm, szp. Kliniczna -> ptp. 31.12
Kiccek 28.12 – ZUZIA - 3670 g, 56 cm, szpital Wojewódzki -> ptp. 25.12

Zapraszam :)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lidia - ale nie rozumiem dlaczego ty dotalas ochrzan od pediatry? ja miałam kurcze tak samo, ale to chyba nie nasza wina ze nasz maluszki maja takie apetyty? kurcze czułam sie czasem u tej pani dr jakbym specjalnie faszerowała mala... no i zmienilam lekarza i jestem juz spokojniesza.. ja podaje 3x150 ml i 1x obiadek, 1x zupka i raz owoc
moja wazy 6600 ale wyskoczyla z wagi 2250 wiec tez szybko przybiera, a ciuszki to na 62 nosi

Betrsia - mam juz kuferek w koncu skompletowany, jutro jade na 2 makiajaze (mama pana mlodego i siostra pana młodego) wiec moze daj znac na maila nt wspołpracy, bo kiedyś coś wspominałaś? oczywiscie jezeli jeszcze aktualne, no i jak to ma wyglądać bo ja się kompletnie nie znam

o Kasia a ty bedziesz na tym spacerku w parku? tzn w poniedziałek czy cos sie zmieniło? bo moze jak masz to bys wziela mi te koszulki (tzn w zaleznosci na ile cm sa te M) i jakies małe stroje kąpielowe?
Sara, mnie nie będzie :( Nie dam radę :(
Nie wyrabiam się czasowo z niczym :/ Postaram się podesłać Ci fotki, ale już nic nie obiecuję, bo czasu mi brak :/
Natomiast stroje tylko kwieciste i miseczka C
sara piszę do ciebie:)
NataliaR ja tez karmie mala piersia i ona jak zasypia ok 19-19.30 to pozniej budzi sie ok + - 1,+ - 3 i pozniej miedzy 5-6.30, bo wlasnie ostatnio upodobala sobie wstawanie o ok 6:(,fakt zje jeszcze,pogada i idzie spac na godz lub dwie. A co do spania w dzien to jest to srednio 2 max 3 razy po ok 40min,jak ostatnio zasnela na 2h to co chwile sprawdzalam czy wszystko z nia ok:)
Wiec taka juz uroda naszych dzieci,najwidoczniej na razie nie jest nam dane porzadnie sie wyspac:)
co za tragedia od samego rana, widzę że nawet forumki pogrążone w zadumie nic nie piszą :(

a ja dziś zostawiłam Maksia na pół dnia od 11 do 16 z tatą, zostawiłam im dwie buteleczki mleczka i sie bawili sami :) musiałam jechac na szkolenie do Gdyni.. ale mi się nazbierało w ten czas mleczka w piersiach, po powrocie do domu pierwsze co musiałam ściągnać i do zamrożenia znów pójdzie:)

ale Młody znów spać nie chce, dzis od 6.10 nie spał.. dopiero zasnął (podobno) o 13 po butli ale tylko na 40 min.. i teraz po kąpieli też zasnął ale po 25 min się obudził i oczywiście nie śpi... czort mały!!! śpi mniej ode mnie chyba!! co poradzić??

jak słyszę w tv że nie żyją to mi się ciągle wierzyć nie chce.. nie dociera do mnie ta informacja!!! :((
chwila zadumy.... również nad własnym życiem, które może stać się tak krótkim... cieszmy się nim i każdym dniem jakby miał być tym ostatnim...
czesc,

my juz w domku wreszczie, po 20h jazdy samohcodem, mala znosla b.dobrze, wyjezdzalismy na noc, wiec pierwsze 12h spala, a pozniej jadla, spala itp, nawet przejazd tunelem b.dobrze zniosla...w Belgii dostalam telefon o rragedii narodowej, nie mogle nadal w to uwierzyc, a Anglicy pytaja o co chodzi, bo kto to jest prezydent itp...maz rowniez w szoku...ale jak zobaczylismy samolot to po prostu masakra...najgorsze, ze stracilismy tylu ludzi tak waznych naraz, kto ich zastapi...

NatalioR, wow to masz pelno mleka hihi,

mojej tez zeby wychodza do tego strasznie cierpi...
ja daje ok. 4-5 butli po ok.180ml, do tego 1 sloik i do picia 200ml soczku lub herbatki jak to wypije to przegotowana wode..., a w srode mam wazenie wiec zobaczymy...
LidiM, podziwiam cie rowniez, ze zabralas sie i poszusowalas, ale rozumiem, przeciez zostawialas w b.dobrych rekach dzieci...a z ta lekarka to dziwne, a jaki mi wzrost, bo np. moja tez wazy pewnie cos kolo tego, a ciuszki na r.74 juz zaczynaja ciasnawe byc, wiec ma sie to nijak do srednich...
Izulucha, z tym wyjazdem to ciężko było. jak podpisywałam umowę miesiąc wcześniej, to taka odważna byłam i śmiało mówiłam, że przecież mały na butli, będzie już miał 4 m-ce i dam radę. jednak dzień wcześniej popłakiwałam już i chciałam rezygnować z wyjazdu. jak się pakowałam, to już zupełnie rozklejona byłam... ale wróciłam i na poewno nie będę miała już okazji powtórzyć takiej rozłąki w tym wieku.
było mi prościej, bo mamy już Kornelkę i przy drugim dziecku już troszkę inaczej jest. wiem czego mogę się spodziewać po mężu, mojej mamie, a są wspaniałymi opiekunami na równi ze mną. tyle, że moja mama do tego ma jeszcze przygotowanie , bo całe życie pracowała w służbie zdrowia. a mąż? jest wspaniałym człowiekiem i świetnie gotuje w domu. czasem mam trzy obiady, bo mam ochotę za jakąś zupę, Kornelka na placki a mężuć jeszcze na coś innego;)

koniec o mnie..

wiecie, przestanę się przejmować wagą mojegio szkraba. co prawda, startował z 3700 i tylko ogranicze mu to mleczko (z 6-7 na 4 +zupka+ kaszka sinlac tak jak zaleciła).

jak u was jest z jedzeniem zupek? mój pluje i się wzdryga. zmieniam mu smaki, ale jakoś nie podpasowały mu i pluje okrutnie;)
Ja jeszcze nie zaczelam podawac zupek. Wlasciewie nie wiem dlaczego. Nie pomyslalam o tym. A jak podajecie maluchom zupki? Osobno gotujecie bez soli,czy normalna zupe im dajecie?
A mój Babel wczoraj skonczyl 5 miesiecy :). Jaki on juz duuzy :D.
NataliaR my dzis bylismy pierwszy raz na basenie z nasza malutka, bylo fantastycznie,nie plakala,troche wody sie napila ale poza tym super.Chodzimy do Plywarka na PG, za 10wejsc w niedziele na 9.30 placimy 280zl(30min),naprawde polecam:)
biedronka - ja daje normalne zupki bobovity w słoiczku - po 4 mcu sa jarzynowa i marchewkowa z ryzem, ale nie wiem czy inne firmy tez maja zupki, chyba jeszcze hippa widzialam

co do obiadkow to moja dzis wsunela z hippa dynie z ziemniakami i baardzo jej smakowalo, a ja tez zadwolona bo nie brudzi to danie tak jak marchewka brrrr

a ja dalam brokulki i wcinala, ale pozniej miala straszne gazy i plakala, do tego te zabki, placze, marudzi w dzien, ach...jeszcze pies sasiada siedzi w ogrodzie i szczeka, ciekawe co bedzie bo rodzi im sie syn w czerwcu...

mam pytanie odnosnie kaszek? ja chce podac w butli i terazjaki smoczek, jak wielka dziurka ma byc?

moja tez wcina juz wszytko itp...za 2 tyg. wporwadze 2 posilki...a w ogole to znow jedziemy na wakacje , tym razem do Szkocji na 5 dni, bylam tam 7 lat temu wtedy z moim chlopakiem, dzis juz mezem...

LidioM, ja tez potrzebuje czasami takie wolne od dzidzi...a tak jak pisalam zazdroszcze, ze masz komu zostawic dzidzie, ja tego luksusu w Londynie nie mam...a czyli z drugim jest latwiej... to jest budujace ;-)))
a my po 3 szczepieniu i kontroli bioderek /w środe i czwartek/ wszystko super ! Mały nawet nie płakał, ale teraz ma takir twarde zgrubienie po szczepieniu, że aż się martwię. Wcześniej tak nie było :(
Poza tym Filip waży 7900 i ma 68 cm. Jada 3 razy 170 ml mleka zmodyfikowanego o 11, o 16 i o 19 po kąpieli + mojego cyca w nocy i w ciągu dnia+ deserek w ciągu dnia. Niestety budzi mi sie w nocy 2 razy na karmienie, a od tygodnia dodatkowo budzi się z takim płaczek jeszcze z 2 lub 3 razy i nie mogę go uspokoic. Ani smok, ani piers. Czasem pomaga picie a czasem smok. Nie wiem co to za cholerstwo :(

Za kaszka nie przepada. Wypluwa i krzywi się jakbym dawała mu cytrynę. Może jest za gęsta ???
izulucha - ja mojej kaszek nie podaje wiec nie wiem, ale kupowałam ostatnio smoczek do gęstszych rzeczy w QQ kids i pani mowila ze jest do papek aha i na opakowaniu bylo po 6 m-cu

dzis byliśmy na spacerku i jedna fotka małej (no własnie juz nie takiej małej, kurcze nie jest długa a powoli ta gondola robi sie dla niej za mala więc pewnie na majówkę będziemy już śmigać spacerówką - a jak wasze dzieciaczki dziewczyny w gondolach x-landera?)

image

no i jedno z chrzcin

image

ale pieknosci ;-)))

Saro, czy ty kupowalas smoczke do butlek MAM 3- od 4 miesiaca, czy ten od 6 miesiaca z roznym przeplywem, co pani ci mowila, chodz o te papki?

ja przeszlam do spacerowki jak tylko zobaczylam, jak mala obijala mi sie raczkami o boki i wybudzala sie i zaczela podnosic sie, do tego ja byl kombi, spiworek to jej naprawde ciasno byla, a teraz mam luksus i dzidzia wesola jest, wiec ja jestem za spacerowka jak najbardziej, zreszta w PL spacerowki sa ogromne hihi.

ps pyt, kiedy przestac uzywac spiworka...w wozku, przy jakiej Tempaeratudze...
saro gdzie kupilas kurteczke i czapke malej??
sliczna:)
sara,, mała śliczna!
ja mam mleczko zagęszczać kleikiem ryżowym (5 miarek mleka i jedna kleiku) więc zrobiłam większą dziurkę w smoczku nożyczkami;) i jest OK. pewnie za chwilę pęknie dalej i będę zmuszona kupić smoczki na kaszkę. są takie.
izulucha - o ja juz spiworka nie uzywam od tego dnia jak było tak super ciepło u nas :-) hmm ale nie pamietam kiedy to bylo chyba w polowie marca, mala jest ubrana w body, skarpetki, bluzeczka z dł spodenki kurteczka i cienki kocyk, czasami ta osłonka z wozka

a smoczek to byl ten pow 6 mca ale jeszcze nie próbowałam

kamila - co do kurteczki to własnie w sob bylam w tesco w gdyni kolo obwodnicy po raz pierwszy i juz wiem ze czesciej tam bede zajezdzac :-)
oprocz kurteczki zakupilam body dsineya i bluze disney oba z myszka miki takie ciemno rozowe, i super dzinsy :-) oczywiscie kupowalam juz na 6-9 mcy bo tych na 62 i 68 mam sporo :-) ale ciuszki maja tam śliczne i była jakaś promocja tzn moze nie duza ale na 4 szt zaoszczedziłam 30 zł :-)

a czapka to gratis od jednej z forumek przy okazji kupowania innych ciuszków, więc nie wiem skąd jest czapeczka

aha a ta kurteczka to taki płaszczyk grzybek i w sumie ten materiał jest sliski taki

Lidia - ja malej raz spróbowalam zagescic mleko kleikiem, myslalam ze tez pospi dluzej no ale sie nie udalo :-) a ty zageszczasz przeciwko ulewaniu czy własnie na dłuższy sen?

Smoczki Dr Brown są specjalne do kaszki są to smoczki typu "Y".
My dzisiaj obniżyliśmy łóżeczko, bo Jasiek "wyskakiwał" nam. przewracał się, potem zakładał nogę na poręcz i się wspinał. W ogóle nie mogę z niego oka ściągnąć, bo pełza :) Nauczył się przekręcać na brzuszek i teraz pełzak się zrobił :)

W czwartek poza marchewką zaczęliśmy podawać jabłuszko gotowane własnej roboty :) Wczoraj zjadł 200g :))) Dzisiaj trochę mniej, ale aprtyt po tych innych rzeczach niż mleczko mu wzrósł. A waży już 7kg a startował z wagi 2920 :)

Lidka - fajnie że jesteś :) Już się zaczęłam zastanawiać co tak długo milczysz, ale skoro powody miałaś fajne to super. A Kasjanek wcale na grubaska nie wygląda. Uważam że nawet jeśli powinnaś mu dawać mniej jedzonka, to nic na siłę, tzn jeśli będzie płakał z głodu to nie ma sensu, no chyba że przetrzymacie kilka dni a potem się przyzwyczai, ale pewnie jak pójdzie na nogi to szybko to zgubi, więc nie ma się czym martwić.

Zupki też chyba zaczniemy podawać, póki co tylko marchewkę Jasiek jadł i jabłuszko, ale jutro podamy brokuły. Z marchewki plamy mi nie schodzą, macie jakieś sposoby?

Czytałam co pisałyście przez te pare dni i miałam tyle napisać, ale przez tą całą masakrę co się dzieje, wszystko mi z głowy powypadało i jestem strasznie przybita :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry