Widok

***Majowe i Czerwcowe Mamy 2009*** 21

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
mam nadzieje ze udalo mi sie zlapac wszystkie detale rozpakowanych mam i ich dzieciaczkow :)

MAJ:
Magda 04.05 - dziewczynka
magie 19.05 - chłopiec
Kajagsm 23.05
aanka122 (musia26) 25.05 - dziewczynka / Zuzia
Weronka85 27.05 - chłopiec / Kacper

CZERWIEC:
mo.tylek 03.06
Beata 05.06
Oliwia34 12.06
Rzaba 12.06 - Zaspa
Joanna26j 15.06 - chłopiec / Wejherowo
julka80 19.06 - chłopiec
maja 20.06 - chłopiec
rasia - 24.06
Anitham 27.06 - dziewczynka / Marta / Zaspa
agulaa 29.06
juli7 29.06 - dziewczynka / Liwia

ROZPAKOWANE:
araga (geoida) 28.04 (07.05) - chłopiec, 3560 g, 53 cm
Ela- 13.05 - chłopiec Wojtek ,2810 g, 51 cm
misia83 - dziewczynka Lily
gosia_dim_ 15.05 - dziewczynka Hania, 3080 g, 52 cm
na.cia 15.05 - dziewczynka Zuzanna
gosiar 16.05- chłopiec Tomuś 1875 g, 49 cm
neneczka 17.05 - dziewczynka Julia
Ssylwia 17.05 - dziewczynka, 2900g, 53cm
MACIEK I OLA 18.05 - chłopiec Antoś, 3530g, 58cm
blanca 22.05 - chłopiec Błażej, 4800g, 60cm / Zaspa
dorota 26.05 -chłopiec Ignacy 3185g, 54 cm
sabinaub 28.05 - dziewczynka Agatka
novaa 29.05 - dziewczynka
wesolka 02.06 - dziewczynka / Wiktoria / Redłowo
minia 03.06 - chłopiec / Maksymilian / Redłowo
bemaz 06.06 - dziewczynka Lena, 3720g, 56cm / Bydgoszcz
gwiazdeczkaania 07.06. - dziewczynka Blanka Maria, 4230g,60 cm /Zaspa
malgocha85@op.pl 11.06 - dziewczynka
bigbeat 17.06 (27.06) - dziewczynka / Zosia prawie 2960g, 54cm / Kliniczna
RENNI 19.06 - dziewczynka / Lidka 3630g , 57 cm/ Wejherowo
Agsss 21.06 - dziewczynka / Natasza / 4090g, 58cm / Wojewódzki
Monisia84 22.06 - chłopiec / Wiktor/ 3450g i 56cm/ Kliniczna
helen 23.06 - chłopiec / Liam / 3380g i 51 cm / Borås-Szwecja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do diety to mnie Błażej do niej zmusza :(
jak zjem coś smażonego, albo warzywa poza pomidorem i buraczkami, owoce typu arbuz, jabłka - Błażej tak się drze, pręży i zielone kupska wali że hej
Jakoś mi z tym dziwnie bo nie chciałam zbytnio sie katować dietą a tu lipa - w sumie muszę.
Brzuch mi zwisa okrutnie (przytyłam w ciąży 22 kg i niestety 10 zostało - nie całość w brzuchu rzecz jasna ;)

Byliśmy dziś na usg bioderek - wszystko OK :)
wspolne spacery super ale dopiero w sierpniu jak wroce od mamy

mi tez zostal brzuch :( i jakies 8 - 10 kg do zrzucenia - w ciazy przytylam 16kg ale tylko 8 zeszlo po porodzie. Pewnie dlatego ze mam straszne cisnienie na slodkie i jem jak prosiak. Pamietam ze z synem przy karmieniu piersia jakos to zeszlo wiec jeszcze jakos strasznie sie nie martwie - nie minely jeszcze przeciez 3 tygodnie...

co do diety to mala od 2 dni mi wisi na cycku / rekach i tez krzyczy (kupki normalne) wiec pewnie bede musiala troszke sie przyjzec temu co jem. Narazie ograniczylam pieczarki, fasolke, ogorki malosolne, czeresnie
Jem truskawki (nie ma uczulenia) i zaczelam maliny ale tutaj powoli i z pewna doza niesmialosci.
Maz mi sie krzywi ze za duzo miesa ostatnio w diecie wiec bede miala teraz niezly orzech jak tu wrocic do kuchni jarskiej i nie najesc sie fasoli :)

dzisiaj jestem juz tak zdesperowana tym wiszeniem na rekach ze zaczelam rozwazac pomysl chusty
Bianka - arbuza mozna w czasie karmienia czy niekoniecznie bo nie zrozumialam? narobilas mi smaku :)
oprocz tego mam ostatnio jazde na pierogi z owocami .... tylko nie ma kiedy zrobic :(
sorki - Blanca :) pisze jedna reka - mala na drugiej :(
Witam mamusie w ten deszczowy dzień. Mała śpi na balkonie, a ja mam chwilę na kompa (bo pranie i zmywanie już wstawione). Dziś przyjechał mój ojciec (co 3 miesiące ma wizyty u lekarza) i przywiózł mi siatkę nowiutkich ciuszków zakupionych przez mamę. Masakra, większość jest różowiutka ;P A tłumaczyłam matce, że to nie jest dobry pomysł. Ciekawe co powie mój mąż jak zobaczy te falbaneczki w naszym ulubionym kolorze.

Jeśli chodzi o dietę, to z oczywistości podanych na SR nie jem rzeczy rozdymających (fasola, kapusta, groch, bób), niesmacznych dla dziecka (czosnek, wiśnie, winogrona), a poza tym unikam mocno smażonych rzeczy i jedzenia napakowanego chemią (ale czasem zdarzy mi się zjeść hamburgera czy wypić coś gazowanego). Powoli wprowadzam nowe produkty i obserwuję jak mała się zachowuje. Jem truskawki, wczoraj spróbowałam arbuza (na SR powiedzieli że jest bezpieczny) - Hani nic nie jest, ale ja miałam biegunkę :/

Ja też się zastanawiam nad chustą, ze względu na to że nie zawsze idę na spacer, czasem tylko po zakupy i nie chce mi się ciągnąć tego grzmociastego wózka. A Hania lubi się przytulać do klatki piersiowej, więc wszyscy będą zadowoleni. Chyba skuszę się na coś takiego http://www.chusta.pl/index.php?page=shop.browse&category_id=13&option=com_virtuemart&Itemid=29&vmcchk=1&Itemid=29 tylko nie wiem jeszcze jaki kolor.
Ostatnio wspomniałam mężowi o chuście, ale zdziwił się po co mi takie wynalazki (swoją drogą, nie ma chyba w użyciu starszych "wynalazków" dla dzieci;-)).

Moja dieta:
Wszystko co zdrowe, na co przyjdzie mi ochota, w rozsądnych ilościach. ;-) Niestety po czereśniach i dosłownie listku gotowanej kapusty(?!) zauważyłam pasma śluzu w kupce małej więc to sobie odpuszczam. Resztę jem - świeże truskawki, brzoskwinie, arbuzy, jabłka, czekoladę z orzechami:-))...

Dzisiaj zaczał się czwarty tydzień i - odpukać - nie ma kolek!

Czy Wasze dzieci miewają kolki i czy stosowałyście na tę dolegliwość Debridat? Ciekawa jestem na ile ten środek jest skuteczny.
Agsss - szalona kobieto - pieczarki, fasola, ogórki małosolne i czereśnie?????????????????????? a ja 3 plastrami pomidora się przejmuję hehehe Arbuzy niby bezpieczne - ale Błażej też źle zareagował :/ za to maliny jak zjadłam nie wywołały u niego żadnej reakcji

a jecie jogurty owocowe - np brzoskwiniowe/truskawkowe? albo dżemy o tych smakach?
bigbeat - też widzę masz bogatą dietę :) chyba przestanę się martwić zielonymi kupskami i zaczne jeść bardziej różnorodnie
no, pomidora tez wprowadzalam powoli ze wzgledu na uczulenie ale teraz juz jem :)
jogurtow nie jem od 2 lat (odrzucilo mnie w pierwszej ciazy i tak zostalo) choc wczoraj lakomie patrzylam na jogurt meza wiec moze sie przelamalo - ale jezeli juz to jagodowy
Z dzemow to powidla sliwkowe - wiem ze sliwek malej nie zaserwuje ale po powidlach nie bylo raczej sensacji - fakt ze jadlam narazie po trochu. No i wisniowy dzem tez jadlam. Pamietam że z Filipem to i karkowke z grila jadlam i nie bylo problemu.

Ta chusta mi sie podoba, narazie wyslalam wici po znajomych czy ktos nie ma pozyczyc zeby sprobowac wzglednie odsprzedac - nie chce wydac 170zl i dojsc do wniosku ze jednak chusta to nie to...
Z Filipem uzywalam Gripwater i poduszeczki kompresy na brzucho oraz leki homeopatyczne
Tym razem dostalam Debridat od mamy (pediatra) ale narazie stoi na polce.
Agsss - może pojedź na spotkanie kangura
http://www.mamatezmoze.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=262&Itemid=67
ostatnio mieli spotkanie na Matarni i widziałam sporo lasek z chustami - uczyli jak z nich korzystać :)
Coś podobnego znalazłam w Kocie Edwardzie
http://www.centrumedward.pl/index.php
Hej!
"Katuję" właśnie moje dziecko nauką zasypiania w dzień w łóżeczku :)
a na 12 idę na szczepienie (5w1 ). Ciekawa jestem czy jakieś reakcje poszczepienne będą? Jak było u Waszych maluszków?
na kloki (przetestowalam z pierwsza coreczka) debridat jest ok i espumisam w kropelkach a tak naprawde to SPOKOJ mamusi...jak sie czlowiek zdenerwuje to niestety "przekazuje" to napiecie z mlekiem dziecku i kolka gotowa.....

mam pytanie do "podwojnych" mam jak sobie radzicie z zazdrościa starszego dziecka?ja wczoraj z Marta na reku czytalam do snu mojej starszej corce bajke bo juz zaczela sie denerwowac ze ostatnio robi to tylko tata....
U na na razie cisza - kolek ni ma.
Przedwczoraj zjadłam pizzę (prawie bez składników ale zawsze to coś innego niż gotowana marchewka i kurczak bez przypraw;-)) i małej nic, kupki piękne, brzuszek miękki, dziecko spało jak niemowlę. ;-D
Oby tak dalej. :-))

Niech no jeszcze tylko pogoda się zrobi bardziej letnia, bo wszyscy mi zazdrościli, że rodzę na lato a tu jesień i cienko ze spacerami nad morzem...
Zapomniałam zaprosić na nowy wąteczek - nr 22 ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry