Widok
Madziorek sprobij ten zastrzal moczyc w wodzie z mydlem szarym, chyba cos takiego mi pomoglo
Alicja moim zdaniem 165 to za duzo, ale nie tragicznie ;-), cos mi sie kojarzy ze jedna dziewczyna z e-mama miala podobnie i byla pod opieka poradni diabetologicznej
75 g jest dokladniejszym badaniem, zazwyczaj najpierw robi sie z 50 g, jesli wynik wyjdzie niepewny to powtarza sie z 75g, ale mi od razu dala na 75g, moze zeby nie przechodzic tego 2 razy
Alicja moim zdaniem 165 to za duzo, ale nie tragicznie ;-), cos mi sie kojarzy ze jedna dziewczyna z e-mama miala podobnie i byla pod opieka poradni diabetologicznej
75 g jest dokladniejszym badaniem, zazwyczaj najpierw robi sie z 50 g, jesli wynik wyjdzie niepewny to powtarza sie z 75g, ale mi od razu dala na 75g, moze zeby nie przechodzic tego 2 razy
Anikia ....też wolałabym tego dwa razy nie przechodzić....mi było tak niedobrze że mąż miał aż przerażenie w oczach jak ze mną siedział....strasznie na wymioty mnie brało, duszno mi było...masakra :( jak myśle że po 75 będzie jeszcze gorzej bo to większa przecież dawka to już wogóle się martwie :( praktycznie dopiero teraz doszłam do siebie po tej paskudnej glukozie :(
mówcie co chcecie dziewczyny, ale ciąża to fantastyczny stan i dziś miałam tego wspaniały dowód. Poszłam na zakupy do Bomi i stanęłam z koszykiem w ręku przy kasie, byłam jakaśczwarta w kolejce. Tymczasem po minucie kasjerka woła mnie do siebie i kasuje bez kolejki :)))))))))))))) Trochę mi było głupio, aż mi się ręce trzęsły jak pakowałam zakupy :)))))))))))))
chociaż swoją drogą, to faktycznie musimy swoje wycierpieć dla tych naszych kochanych pociech........
wizyta dopiero w czwartek, a ja już na samą myśl o niej się trzęsę - będzie decyzja, czy odstawiam leki, czy tylko zmniejszam dawkę. Ostatnio gin mówił, że tak do 30 tc się bierze (biore fenoterol + isoptin, duphaston już zmniejszyliśmy do 1 dziennie). Jejku...............
chociaż swoją drogą, to faktycznie musimy swoje wycierpieć dla tych naszych kochanych pociech........
wizyta dopiero w czwartek, a ja już na samą myśl o niej się trzęsę - będzie decyzja, czy odstawiam leki, czy tylko zmniejszam dawkę. Ostatnio gin mówił, że tak do 30 tc się bierze (biore fenoterol + isoptin, duphaston już zmniejszyliśmy do 1 dziennie). Jejku...............
Ala, ja staram się nie jeść słodyczy, nie słodzić oraz jem chleb tylko typu graham, bo wbrew pozorom chleb ma dużo cukru.
Wynik 50 g glukozy miałam 87 na czczo, a po godzinie 167, także tez nieciekawie. Po wypłacie idę na obciażenie 75 g glukozy. Zobaczymy... Mam pytanie do cukrzycek ciażowych, dostałyście jakieś tabletki do łykania? Czy tylko dieta?
Wynik 50 g glukozy miałam 87 na czczo, a po godzinie 167, także tez nieciekawie. Po wypłacie idę na obciażenie 75 g glukozy. Zobaczymy... Mam pytanie do cukrzycek ciażowych, dostałyście jakieś tabletki do łykania? Czy tylko dieta?
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Witam Panie zyjace w ciazy bez cukru :(
mam ten sam problem - cukrzyca ciezarnych :)
na szczescie lub na nieszczescie zalezy jak na to patrzec mam siostre dietetyka i juz sie mna, a moze bardziej swoim przyszlym chrzesniakiem zaopiekowala - mam diete - tzn wszystko przeliczam na WW - wymienniki weglowodanowe i nie jest najgorzej
a co mowila ginka
dostalam skierowanie na patologie ciazy i bylam dzis w szpitalu na zaspie - odeslali mnie z kwitkiem tzn mam w srode po 14 byc u nich bo wtedy bedzie jakis lekarz ktory bedzie kwalifikowal czy do szpitala czy w domu mam siedziec
- zakupilam glukometr ( niecale 50zl ) i mierzylam cukier przez 7 dni 7 razy dziennie - stosujac oczywiscie diete i jest ok
jak odstawilam cukierki - tzn. duze batoniki jak nazywam czekolade :) i te wszystkie ciasteczka itp jest dobrze
jem 6 posilkow dziennie i co najwazniejsze regularnie tak aby organizm sie przyzwyczail
I sniadanie
II sniadanie
II obiad
IV podwieczorek
V kolacja
VI przekaska - na wyrazna moja prosbe zostala wprowadzona, bo zawsze jestem glodna wieczorem :)
da sie przezyc jak sie czlowiek przyzwyczai
aktualnie wyniki cukrowe mam dobre takze cukier mierze juz tylko 4 razy dziennie za to tak do konca ciazy
jakbyscie mialy jakies pytania do dietetyka to moge popytac siostre
pozdrawiam :)
mam ten sam problem - cukrzyca ciezarnych :)
na szczescie lub na nieszczescie zalezy jak na to patrzec mam siostre dietetyka i juz sie mna, a moze bardziej swoim przyszlym chrzesniakiem zaopiekowala - mam diete - tzn wszystko przeliczam na WW - wymienniki weglowodanowe i nie jest najgorzej
a co mowila ginka
dostalam skierowanie na patologie ciazy i bylam dzis w szpitalu na zaspie - odeslali mnie z kwitkiem tzn mam w srode po 14 byc u nich bo wtedy bedzie jakis lekarz ktory bedzie kwalifikowal czy do szpitala czy w domu mam siedziec
- zakupilam glukometr ( niecale 50zl ) i mierzylam cukier przez 7 dni 7 razy dziennie - stosujac oczywiscie diete i jest ok
jak odstawilam cukierki - tzn. duze batoniki jak nazywam czekolade :) i te wszystkie ciasteczka itp jest dobrze
jem 6 posilkow dziennie i co najwazniejsze regularnie tak aby organizm sie przyzwyczail
I sniadanie
II sniadanie
II obiad
IV podwieczorek
V kolacja
VI przekaska - na wyrazna moja prosbe zostala wprowadzona, bo zawsze jestem glodna wieczorem :)
da sie przezyc jak sie czlowiek przyzwyczai
aktualnie wyniki cukrowe mam dobre takze cukier mierze juz tylko 4 razy dziennie za to tak do konca ciazy
jakbyscie mialy jakies pytania do dietetyka to moge popytac siostre
pozdrawiam :)
dodam jeszcze jak podzielic jedzenie na te posilki wedlug WW
norma dla mnie WW 26-31 max 50-60% weglowodanow w posilkach
I -7WW
II - 3WW
OBIAD - 9-10 WW
Podwieczorek 3WW
Kolacja 7WW
Podwieczorek wieczorny 2WW
1 WW= 12g weglowodanow
podaje link do stronki z WW
http://psdwielun.republika.pl/wymieniki.html
przykladowo
banan sredni to 3WW
a grapefruit tylko 1 WW
a i jeszcze jedna rzecz jest wazna np. marchewka ogolnie ma malo WW bo 100g marchwi to 0,6 WW ale za to jak zjemy marchewke gotowana to poziom cukru bedzie nam szybko wzrastal, bo cukry zlozone pod wplywem temp sie rozlozyly do prostych i sa szybko wchlaniane do krwioobiegu - i trzeba na to zwracac uwage !!!
ale sie rozpisalam :)
pozdrawiam
norma dla mnie WW 26-31 max 50-60% weglowodanow w posilkach
I -7WW
II - 3WW
OBIAD - 9-10 WW
Podwieczorek 3WW
Kolacja 7WW
Podwieczorek wieczorny 2WW
1 WW= 12g weglowodanow
podaje link do stronki z WW
http://psdwielun.republika.pl/wymieniki.html
przykladowo
banan sredni to 3WW
a grapefruit tylko 1 WW
a i jeszcze jedna rzecz jest wazna np. marchewka ogolnie ma malo WW bo 100g marchwi to 0,6 WW ale za to jak zjemy marchewke gotowana to poziom cukru bedzie nam szybko wzrastal, bo cukry zlozone pod wplywem temp sie rozlozyly do prostych i sa szybko wchlaniane do krwioobiegu - i trzeba na to zwracac uwage !!!
ale sie rozpisalam :)
pozdrawiam