Widok

Majowo - Czerwcowe Mamusie 2013 (9)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Maj 2013

04.05 Kasieńka79
07.05 kinki.em
09.05 Muszczek - CÓRECZKA Natalka
12.05 ZielonaCytrynka - SYNEK Mateusz
15.05 aravls
17.05 aniella - SYNEK
23.05 gani - SYNEK
24.05 _dee_ - CÓRCIA Łucja
26.05 Grosik - SYNEK /Wojewódzki
27.05 Kitka_86
27.05 Adziula - SYNEK Nikodem /St. Georges Hospital, London

Czerwiec 2013

06/07.06 Hexusia - SYNEK /Redłowo
07.06 Jotenka- CÓRECZKA Kornelia?
08.06 stenemi - CÓRCIA
08.06 inka2 - SYNEK
09.06 mini - SYNEK Filip
12.06 MamaJasia - SYNEK
13.06 ja_sama - SYNEK Piotruś /Wejherowo
14.06 h_and_m (haemka) - CÓRECZKA i .....
16.06 stokrotka24s - SYNEK i prawdopodobnie CÓRECZKA
20.06 julka - SYNEK
20.06 HappyMum - CÓRECZKA
21.06 Justa78-CÓRCIA /Zaspa
23.06 Buniak- SYNEK /Zaspa
24.06 sl - CÓRECZKA
28.06 edycia32
28.06 moseka - CÓRECZKA Kasia /Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
adziula, ja tez metformine bralam, i mi na pewien czas pomogla, ale i tak ostatnie 6 tyg na insulinie jechalam, rozmawiali z toba o porodzie, czy wiesz, ze SN i czekasz na akcje czy przyjdziesz w dzien np 39tc i wywolaja, bo generalnie nie chca slodkich mamus do terminow trzymac, ja rodzilam drugie w 37tc i wazyla Nell 3900g, a u ciebie masz usg aby zobaczyc jak synek rosnie czy mierza brzuch itp, bo ja z brzucha zawsze mialam ok, dopiero na usg wychodzila np. na ostatnim 10dni ze termin na 41tc juz wychodzil. ale tj obiecali dziecko ponizej 4kg, tak tez mialam, niestety nas spotkaly wszystkie problemy pocukrzycowe dla dziecka, na szczescie bylismy przygotowani.

i powodzenia
tak w ogóle to co pakujecie do szpitala?? bo ja maam wstępną listę ale nie wiem czy czegoś czasem nie pominęłam ;)
Walizkę może być ciężko schować do szafki/szafy. Zależy co tam w szpitalu mają. Ja leżałam na sali z 4 matkami i musiałyśmy torby do jednej szafy schować. Walizka by się nie zmieściła.
Nie wiem czy może być walizka. W każdym poradniku jaki miałam przyjemność czytać była mowa o "miękkiej" torbie. Z pierwszym dzieckiem miałam torbę z tego co pamiętam to też za bardzo się nie mieściłam w nią i mąż musiał dowozić rzeczy. A położne i salowe marudziły że taka wielka torba i nie ma gdzie tego stawiać.
Mi kolezanka zwrocila uwage, ze brzuch mi opadl tak z dnia na dzien. Ale faktycznie zgaga ustapila, moge znowu lezec i spac na plecach czego dotychczas nie moglam bo pluca mialam chyba mniejsze niz to dziecko :-) a no j czuje ze mlody jest glowa w dol bo mi daje po zebrach popalic. A to tez powod dla ktorego brzuch opada.

Dzisiaj bylam u diabetologa na kontroli i niestety musze brac metformax i do konca ciazy mierzyc cukier. Dieta do tego. Dobrze ze juz tylko 7 tygodni zostalo bo ciezko mi jakos z tym wsystkim :-/
a nie moze byc walizka?? ja jeszcze nie spakowalam sie ale mam posegregowane w szufladzie co mam wziac..

a czas nagli.. no moze to zrobie w nastepnym tyg jak juz skoncze pracowac..
Co do obniżenia brzucha to u mnie po prostu powiększyła się przestrzeń między piersiami a górną częścią brzucha. Swobodnie mogę położyć dłoń pomiędzy. Patrząc w lustro przodem mam nawet wrażenie że.brzuch lekko "wisi". No i zgaga praktycznie ustąpiła:).

Mam pytanie do Was, czy macie jakiś sprawdzony sposób na pakowanie torby, żeby rzeczy zajmowały jak najmniej miejsca(zwijanie w rulony itp)?
Bo mi się wszystko do 1 dużej torby sportowej nie chce się zmieścić.
hej dziewczyny, byłam dziś u ginki:) Mały waży 1610g, wszystko w porządku. Szyjka znowu się skróciła ma już 3cm, ale tragedii nie mam jak to powiedziała Pani dr.

Co do siary to ja też już mam i to z jakiś miesiąc już, ale to normalne, a i wcale to nie jest oznaką dużej ilości pokarmu w późniejszym czasie. Też tak miałam przy pierwszym dziecku, a dopiero w 4 dobie miałam nawał, że byłam w stanie wykarmić małego. I tak moim zdanie trzeba po porodzie pobudzać laktatorem jak chce się karmi piersią:)

image

image
haemka, słyszałam, że przed porodem się obniża, ale u mnie w poprzedniej ciąży tego nie zauważyłam. I tak się zastanawiam czy to naprawdę tak widać. Niżej się zaczyna czy jest mniej spiczasty? Muszę zacząć się sobie przyglądać. Jakoś tak omijam lustro. Z córką czułam się świetnie i wyglądałam dobrze. Teraz czuję się jak słoń.

Mój plan przygotowań niestety uległ zmianie. Muszę coś do pracy przygotować. W ogóle to ciężko mi ostatnio coś zaplanować. Pewnie będę ze skurczami torbę do szpitala pakować.
ja się dzisiaj troszkę przestraszyłam, bo albo mam zwidy albo nie wiem co, ale zauważyłam, że obniżył mi się brzuchol trochę a zawsze tak wysoko był a dzisiaj jednak jakoś tak trochę niżej jest i nie wiem czy się martwić czy jednak jeszcze nie..

kupiłam dzisiaj pościel do łóżeczek :)
Na innym forum dziewczyny powiedziały że to norma, dwie też tak miały i od początku miały sporo pokarmu, więc biorę to za dobrą wróżbę ;)
Moseka wyciekający płyn z piersi w tym okresie jest jak najbardziej naturalne także nie martw się. Jedne nie mają, drugie mają ciutkę a inne bardziej obfite.
Ja chyba też kupowałam dla synka rzeczy od tego sprzedawcy co lolaola :)

Prześcieradła mieliśmy od dwóch różnych producentów i obydwa były ciasnawe (łóżeczko 70x140), więc chyba po prostu tak jest :/ Zwykłe bawełniane (nie cierpię prześcieradeł frotte, jak gdzieś muszę na takim spać to wywijam na lewą stronę).

Ja mam nadzieję, że gdzieś w 38 tygodniu urodzę, z drugim jest niby większa szansa, a i na pierwsze nie musiałam specjalnie długo czekać... Ale pewnie znów się rozczaruję, heh :p Tak czy inaczej wniosek jest jeden - poród to loteria ;)

Moseka, mi tam nic nie leci, ale to raczej normalne i nie ma się czym stresować :)
Moseka, nie mogę teraz znaleźć artykułu, ale to chyba normalne.
Mi za to lekarz nic nie mówił przy pierwszym dziecku że urodzę szybciej, a urodziłam zupełnie niespodziewanie w 37tc:). Teraz mam termin na 20.05, ale sądząc po tym jak się czuję i jak nisko mam brzuch wytrzymam mam nadzieje do końca kwietnia:).
Mi zostały do kupienia już tylko koszule do szpitala, materiał na pościel i flanelkę na okrycie kąpielowe (ciocia zadeklarowała że uszyje :) ) no i płyn do kąpieli, waciki i sól fizjologiczna :) na liście mam jeszcze chustę i to by było na tyle - cieszę się że już tak niewiele mi zostało do kupienia :) ciuszki już tylko jak mi coś strasznie w oko wpadnie, bo mam całkiem sporo tego :)

Fajnie się patrzy na taką pokreśloną listę :)

Dziś znów mi brzuch drętwieje :( dobrze że niedługo wizyta.. najgorsze, że mnie dziś wszystko denerwuje, przez co brzuch się robi twardy i boli :/ więc leże zła na cały świat.. najchętniej psy bym wywaliła na dwór, bo one mnie wkurzają najbardziej, ale tak się kręcą ciotki i kuzynka po podwórku, że nie ma szans :/ bo to ujma na honorze zamknąć za sobą bramę.. nie mogę się doczekać, kiedy swój mały ogród odgrodzimy od reszty.. wtedy nie będzie mnie obchodziło że ktoś przyjechał do ciotki czy do babci, tylko będę miała wiecznie zamkniętą furtkę :)

dziewczyny.. pytanie intymne... leci wam "coś" z piersi? Bo ja dziś w nocy pobrudziłam kolejną koszulę nocną, teraz widzę że na czarnym staniku mam beżowe zaschnięte plamki na wysokości sutków... to siara? o.O nie za szybko? nie wiem czy nie za często.. bo to już któryś raz.. od około tygodnia brudzę staniki i koszule nocne, nie codziennie, ale w ciągu tygodnia 3 koszule i 2 staniki to jednak sporo..
Witaj w naszym gronie, lolaola!

Jeśli chodzi o smoczki, przy córce wyszłam z założenia, że będzie bezsmoczkowa, i nie zaopatrzyłam się nawet w takowy :-) O, ludzka naiwności, okazało się, że miała tak silny odruch ssania, że nie dało się bez niego obejść, już położne w szpitalu dały mi jeden, bo bez tego była nie do opanowania. Po powrocie do domu próbowaliśmy bez smoczka, ale się nie dało, po tygodniu walki poddaliśmy się. Na początku sporo używaliśmy, potem już tylko do spania, a całkowicie odstawiliśmy, jak skończyła roczek. Używaliśmy firmy Mam, bo taki dostała w szpitalu, i jej odpowiadał, a potem już nie chciała innych, więc dla synka też taki kupię. Poza tym uważam, że mają śliczne wzory :-)

Co do pieluch tetrowych, kupowaliśmy w Akpolu, teraz też tam się wybiorę dokupić tych parę drobiazgów, które są mi potrzebne.

Mnie, podobnie jak u Muszczka, w poprzedniej ciąży lekarz nastawiał na wcześniejszy poród, a ostatecznie wyszło 8 dni po terminie, także trudno w tej kwestii cokolwiek przewidzieć. Teraz jest mi już naprawdę ciężko, należę do tych ogromniastobrzuchowych... Także na odrobinę wcześniejsze rozwiązanie bym się nie obraziła, ale co będzie, zobaczymy.
u tego sprzedawcy też kupowałam kilka rzeczy jakiś czas temu i polecam :) jeszcze rodzyneczki mają w miarę przystępne ceny :)
dzięki dzięki, ja z kolei podglądam innego sprzedawce i tam właśnie chciałam zamawiać ale teraz mam dylemat bo tu są atrakcyjniejsze ceny niektórych rzeczy. muszę porównać;)
Też polecam tego sprzedawcę co lolaola. Kupowałam u niego wyprawkę dla córki. Wannę kupiłam akurat w Akpolu, a w pracy zrobili mi świetny stelaż.

U nas sprawdziły się smoczki Aventu i Lovi. Mała dydała ponad 2 lata, ale pierwszy smoczek dostała po 2-3 tygodniach. U nas na początku nie było potrzeby.

Gdzie kupujecie prześcieradła do łóżeczka? Ja miałam takie frotte na gumkę i nie wiem czy mi się tak trafiło czy się sprały, ale ich zakładanie doprowadzało mnie do szału. Teraz nie wiem czy kupić większe czy po prostu od innego producenta.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry