Widok

Mamina wyprawka do szpitala ;-)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się ile podkładów na łóżko powinnam kupić?

http://www.allegro.pl/item705911619_podklad_na_lozko_najwiekszy_90x170.html

Ile par majtek wielorazowych siateczkowych?

http://www.allegro.pl/item705916288_wielorazowe_majtki_hartmann_poporodowe_najtaniej.html

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
w wojewodzkim na izbie przyjec jest tablica z informacja co trzeba miec.
Agusia napisala dobra liste, ja tylko od siebie dodam ze przydadzaci sie:
- waciki do uszu ( dla malucha bo na oddziale czesto tego nie ma),
- nie zabieraj kosmetykow do mycia dziecka ( rok temu myli J&J i Oilatum szpitalnym)
- paczke chusteczek i pol paki pieluch przygotuj aby zaraz po porodzie dac siostrom z noworodkow, one to wlaza do wozka malca i to bedzie nim jezdzic :) czyli z odzialu noworodkow do ciebie
- ubranka maja swoje, ale jesli urodzisz kolosa 60 cm to ich beda za male. Jesli bedzie ci z tym lepiej to wez swoje ubranka.
- rozek daja szpitalny, jak zabrudzisz to ci go bez problemu wymienia, tak samo jak ubranka.
- wez z 8 pieluch tetrowych, to ci sie przyda, pamietaj aby dziecko zawsze klasc na swojej pieluszce na wage!
- recznik dla malca maja w szpitalu, codziennie bedzie wycierny/a w swierzy
- maja na oddziale laktator Medeli, ale moze byc tak ze bedzie do niego kolejka, dlatego albo wczesniej kup sobie swoj, albo zbadaj temat aby w razie czego kogos po niego wyslac. Laktator bedzie ci potrzebny do pobudzenia laktacji i przy nawale pokarmu,
- naczynia i sztucce, i przygotuj sie na "slabe" jedzenie, mi maz codziennie przywozil zupe ( rosolek z warzywami i mieskiem, krupnik, jarzynowa) u poloznych jest mikrfala i mozna odgrzac
- na kazdej sali jest czajnik i herbata+ cukier, ale mozesz miec swoja :)
- daja koszule na odziale ( przyzwoite i wygodne), ale jesli poczujesz sie lepiej to wez swoje. Stanik obowiazkowo, mozesz miec samoistne wycieki ;)

Jak cos mi sie przypomni to dopisze, lub pytaj, choc przez rok moglo sie wiele zmienic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Daje do góry.

Może, któraś z mam mogłaby podpowiedzieć jak to jest w wojewódzkim.
A ja już sama nic nie wiem, chociaż to mój drugi poród :-( tym razem rodzę na Zaspie i powiedziano mi, że ciuszków dla dziecka nie potrzeba na pierwszy rzut bo szpital ma :-) zawsze mąż może dowieźć jak będzie potrzeba :-) a z szlafrokiem to wymyśliłam, że wezmę w reklamówkę (tak jak Aga poradziła) razem z jakąś koszulką i kapciami bo i tak będę musiała na Izbie się przebrać:-) A reklamówka przyda się na moje ciuchy żeby mąż wziął do domu :-)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
dziękuję
oliwkę, jakiś kremik i chusteczki - trzeba mieć swoje :) tzn. ja nie miałam kremu - dopiero na wyjście(na każdą pogodę)

do kąpieli (mycia pod kranem) pielęgniarki używały ich płynu (to chyba był jakiś j&j)

spirytus i gaziki są :) (do pielęgnacji pępka)
AgusiaGda, a czy kosmetyki dla maluszka trzeba mieć swoje??? Moja siostra rodziła na klinicznej półtora roku temu i twierdzi, ze trzeba mieć niestety też swoje.
Oto moja propozycja listy dla mamusi i dzidzia: http://listonic.pl/bzzz/4972-wyprawka_do_szpitala jest sprawdzona kilka razy. Polecam zamiast nakładek na sedes chusteczki antybakteryjne, mozna zawsze przetrzec sedes i chyba jest to wygodniejsze niż nakładki. :) pozdrawiam mamusie
Ojjka - właśnie spojrzałam na Twoje suwaczki :P to już 5 lat???? dopiero co mieliście rocznicę? Wszystkiego naj, naj, naj ;) tak jak w dniu ślubu :D
To było do kamilu :)
Dzięki :) jakby ktoś szukał to znalazłam takie nakładki w aptece w MAdisonie
Ola - miałam 2 torby później przepakowałam to do 1 torby i 2 reklamówek - ale to dlatego, że najpierw szłam poleżeć na patologię :P

ale spokojnie - dziewczyny miały i po 2 torby ;) Mężowie codziennie mogli coś donosić i zabierać np. brudne ubranka :)
Aga, zadam pytanie za 100 pkt, czy zmieściłaś się do jednej torby czy miałaś dwie???
Tak jak dziewczyny piszą już sam szlafrok zajmuje kupę miejsca :-( Zastanawiam się nad dwoma torbami do szpitala ??? już sama nie wiem co mam zrobić :-(
Najśmieszniejsze jest to, że nie pamiętam co brałam do szpitala jak rodziłam Dominika
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
ja wszystko zamawiam w aptece doz.pl. ale w innych aptekach tez zdarzalo mi sie kupowac te nakladki.
A gdzie można kupić takie jednorazowe nakładki na sedes? Ani w akpolu, ani w rossmannie, ani w aptece nie znalazłam...
teraz mogę napisać już z własnego doświadczenia co było potrzebne na Klinicznej :)

dla Mamy:
- legitymacja ubezpieczeniowa lub ostatni druk RMUA, karta ciąży, ostatnie wyniki badań, dowód osobisty
- szlafrok
- koszulka do porodu, 2 koszule na później
- kapcie i klapki pod prysznic
- 2 pary majtek siateczkowych
- - 2 paczki podkładów ginekologicznych
- kosmetyki + ręcznik + papier toaletowy + ręczniki papierowe(do wycierania krocza po myciu) + szczotka do włosów (i gumka – jeśli macie długie włosy)
- Tatum rosa – jeśli rodzisz naturalnie, ja przy cc nie wykorzystałam
- Bardzo przydatne były jednorazowe nakładki na WC
- Stanik do karmienia i wkładki laktacyjne (ja potrzebowałam też laktator i butelkę)
- Wazelina lub sztyft do ust
- Podkład na łóżko też mi się przydał
- Kubek, sztućce, ściereczka,
- Woda do picia, coś do jedzenia (niby wyżywienie jest, ale i tak można być głodną)
- Skarpetki

Dla Maluszka:
- oliwka
- pieluszki jednorazowe + chusteczki
- pieluszki tetrowe (3szt.) + flanelowa
- kocyk, becik (ja miałam tylko becik, brakowało mi kocyka, za to Gabryś polubił spanie w beciku i śpi tak cały czas)
- 2 pary niedrapek
- 3 pary skarpetek
- ciuszki (4 pary body z krótkim rękawem + 4 x pajace albo body z długim rękawem i półśpiochy – półśpiochy są super ;) szczególnie na początku jak boisz się przebierania maluszka) - lepiej mieć więcej ciuszków na wypadek np. ulewania
- czapeczka
- podkład do przewijania
- fasolka do karmienia (ja nie miałam ale inne Mamy miały i chwaliły)

to chyba na tyle J

no i ubrania na wypis – dla dzidziusia i dla Mamusi J
miałam zrobić taką listę z własnego doświadczenia - ale ale ze względu na to, że teraz jestem z synkiem w szpitalu - musi to poczekać...
witam dziewczyny mam pytanie czy ktoraś dysponuje cała lista wyprawki do szpitala na klinicznej??? chodze do SR na zaspie i jak sie okazuje jest to jednak co innego niz wymagaja na klinicznej.Na poczatku bylam przekonana na porod na zaspie ale teraz kiedy dowiedzialam sie jak to wyglada u nich to chyba zdecyduje sie na porod na klinicznej ze wzgledu na poród aktywny bo taki chce bardzo!! a zaspa cos kreci i najwygodniej zeby u nich lezec i nie stekac ;-)
ja mam dosc duza torbe, zreszta sam szlafrok zajmuje polowe miejsca.

raczej to chyba jest torba turystyczna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No właśnie to jest chore, bo trzeba zabrać i to i to i co w siateczkę reklamówkę mamy się spakować :/ Jak sam ręcznik tyle miejsca zajmuje. Ja się spakuję chyba w jedną torbę na poród i na po porodzie, a rzeczy na wyjazd tylko mi mąż przywiezie.
Dziewczyny - pakujecie się w 1 czy w 2 torby?

przede mną była Dziewczyna na IP na Klinicznej i miała jakąś taką raczej małą torbę... :P a ja po przepakowaniu 2 osobnych toreb (na porodówkę i na "po") w jedną - mam ją taką pokaźną :P

oczywiście na IP jest kartka, żeby nie brać toreb turystycznych ;) tylko niewielki bagaż podręczny - pewnie w siatce?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry