Widok
w wojewodzkim na izbie przyjec jest tablica z informacja co trzeba miec.
Agusia napisala dobra liste, ja tylko od siebie dodam ze przydadzaci sie:
- waciki do uszu ( dla malucha bo na oddziale czesto tego nie ma),
- nie zabieraj kosmetykow do mycia dziecka ( rok temu myli J&J i Oilatum szpitalnym)
- paczke chusteczek i pol paki pieluch przygotuj aby zaraz po porodzie dac siostrom z noworodkow, one to wlaza do wozka malca i to bedzie nim jezdzic :) czyli z odzialu noworodkow do ciebie
- ubranka maja swoje, ale jesli urodzisz kolosa 60 cm to ich beda za male. Jesli bedzie ci z tym lepiej to wez swoje ubranka.
- rozek daja szpitalny, jak zabrudzisz to ci go bez problemu wymienia, tak samo jak ubranka.
- wez z 8 pieluch tetrowych, to ci sie przyda, pamietaj aby dziecko zawsze klasc na swojej pieluszce na wage!
- recznik dla malca maja w szpitalu, codziennie bedzie wycierny/a w swierzy
- maja na oddziale laktator Medeli, ale moze byc tak ze bedzie do niego kolejka, dlatego albo wczesniej kup sobie swoj, albo zbadaj temat aby w razie czego kogos po niego wyslac. Laktator bedzie ci potrzebny do pobudzenia laktacji i przy nawale pokarmu,
- naczynia i sztucce, i przygotuj sie na "slabe" jedzenie, mi maz codziennie przywozil zupe ( rosolek z warzywami i mieskiem, krupnik, jarzynowa) u poloznych jest mikrfala i mozna odgrzac
- na kazdej sali jest czajnik i herbata+ cukier, ale mozesz miec swoja :)
- daja koszule na odziale ( przyzwoite i wygodne), ale jesli poczujesz sie lepiej to wez swoje. Stanik obowiazkowo, mozesz miec samoistne wycieki ;)
Jak cos mi sie przypomni to dopisze, lub pytaj, choc przez rok moglo sie wiele zmienic
Agusia napisala dobra liste, ja tylko od siebie dodam ze przydadzaci sie:
- waciki do uszu ( dla malucha bo na oddziale czesto tego nie ma),
- nie zabieraj kosmetykow do mycia dziecka ( rok temu myli J&J i Oilatum szpitalnym)
- paczke chusteczek i pol paki pieluch przygotuj aby zaraz po porodzie dac siostrom z noworodkow, one to wlaza do wozka malca i to bedzie nim jezdzic :) czyli z odzialu noworodkow do ciebie
- ubranka maja swoje, ale jesli urodzisz kolosa 60 cm to ich beda za male. Jesli bedzie ci z tym lepiej to wez swoje ubranka.
- rozek daja szpitalny, jak zabrudzisz to ci go bez problemu wymienia, tak samo jak ubranka.
- wez z 8 pieluch tetrowych, to ci sie przyda, pamietaj aby dziecko zawsze klasc na swojej pieluszce na wage!
- recznik dla malca maja w szpitalu, codziennie bedzie wycierny/a w swierzy
- maja na oddziale laktator Medeli, ale moze byc tak ze bedzie do niego kolejka, dlatego albo wczesniej kup sobie swoj, albo zbadaj temat aby w razie czego kogos po niego wyslac. Laktator bedzie ci potrzebny do pobudzenia laktacji i przy nawale pokarmu,
- naczynia i sztucce, i przygotuj sie na "slabe" jedzenie, mi maz codziennie przywozil zupe ( rosolek z warzywami i mieskiem, krupnik, jarzynowa) u poloznych jest mikrfala i mozna odgrzac
- na kazdej sali jest czajnik i herbata+ cukier, ale mozesz miec swoja :)
- daja koszule na odziale ( przyzwoite i wygodne), ale jesli poczujesz sie lepiej to wez swoje. Stanik obowiazkowo, mozesz miec samoistne wycieki ;)
Jak cos mi sie przypomni to dopisze, lub pytaj, choc przez rok moglo sie wiele zmienic
A ja już sama nic nie wiem, chociaż to mój drugi poród :-( tym razem rodzę na Zaspie i powiedziano mi, że ciuszków dla dziecka nie potrzeba na pierwszy rzut bo szpital ma :-) zawsze mąż może dowieźć jak będzie potrzeba :-) a z szlafrokiem to wymyśliłam, że wezmę w reklamówkę (tak jak Aga poradziła) razem z jakąś koszulką i kapciami bo i tak będę musiała na Izbie się przebrać:-) A reklamówka przyda się na moje ciuchy żeby mąż wziął do domu :-)
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
Aga, zadam pytanie za 100 pkt, czy zmieściłaś się do jednej torby czy miałaś dwie???
Tak jak dziewczyny piszą już sam szlafrok zajmuje kupę miejsca :-( Zastanawiam się nad dwoma torbami do szpitala ??? już sama nie wiem co mam zrobić :-(
Najśmieszniejsze jest to, że nie pamiętam co brałam do szpitala jak rodziłam Dominika
Tak jak dziewczyny piszą już sam szlafrok zajmuje kupę miejsca :-( Zastanawiam się nad dwoma torbami do szpitala ??? już sama nie wiem co mam zrobić :-(
Najśmieszniejsze jest to, że nie pamiętam co brałam do szpitala jak rodziłam Dominika
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
teraz mogę napisać już z własnego doświadczenia co było potrzebne na Klinicznej :)
dla Mamy:
- legitymacja ubezpieczeniowa lub ostatni druk RMUA, karta ciąży, ostatnie wyniki badań, dowód osobisty
- szlafrok
- koszulka do porodu, 2 koszule na później
- kapcie i klapki pod prysznic
- 2 pary majtek siateczkowych
- - 2 paczki podkładów ginekologicznych
- kosmetyki + ręcznik + papier toaletowy + ręczniki papierowe(do wycierania krocza po myciu) + szczotka do włosów (i gumka – jeśli macie długie włosy)
- Tatum rosa – jeśli rodzisz naturalnie, ja przy cc nie wykorzystałam
- Bardzo przydatne były jednorazowe nakładki na WC
- Stanik do karmienia i wkładki laktacyjne (ja potrzebowałam też laktator i butelkę)
- Wazelina lub sztyft do ust
- Podkład na łóżko też mi się przydał
- Kubek, sztućce, ściereczka,
- Woda do picia, coś do jedzenia (niby wyżywienie jest, ale i tak można być głodną)
- Skarpetki
Dla Maluszka:
- oliwka
- pieluszki jednorazowe + chusteczki
- pieluszki tetrowe (3szt.) + flanelowa
- kocyk, becik (ja miałam tylko becik, brakowało mi kocyka, za to Gabryś polubił spanie w beciku i śpi tak cały czas)
- 2 pary niedrapek
- 3 pary skarpetek
- ciuszki (4 pary body z krótkim rękawem + 4 x pajace albo body z długim rękawem i półśpiochy – półśpiochy są super ;) szczególnie na początku jak boisz się przebierania maluszka) - lepiej mieć więcej ciuszków na wypadek np. ulewania
- czapeczka
- podkład do przewijania
- fasolka do karmienia (ja nie miałam ale inne Mamy miały i chwaliły)
to chyba na tyle J
no i ubrania na wypis – dla dzidziusia i dla Mamusi J
dla Mamy:
- legitymacja ubezpieczeniowa lub ostatni druk RMUA, karta ciąży, ostatnie wyniki badań, dowód osobisty
- szlafrok
- koszulka do porodu, 2 koszule na później
- kapcie i klapki pod prysznic
- 2 pary majtek siateczkowych
- - 2 paczki podkładów ginekologicznych
- kosmetyki + ręcznik + papier toaletowy + ręczniki papierowe(do wycierania krocza po myciu) + szczotka do włosów (i gumka – jeśli macie długie włosy)
- Tatum rosa – jeśli rodzisz naturalnie, ja przy cc nie wykorzystałam
- Bardzo przydatne były jednorazowe nakładki na WC
- Stanik do karmienia i wkładki laktacyjne (ja potrzebowałam też laktator i butelkę)
- Wazelina lub sztyft do ust
- Podkład na łóżko też mi się przydał
- Kubek, sztućce, ściereczka,
- Woda do picia, coś do jedzenia (niby wyżywienie jest, ale i tak można być głodną)
- Skarpetki
Dla Maluszka:
- oliwka
- pieluszki jednorazowe + chusteczki
- pieluszki tetrowe (3szt.) + flanelowa
- kocyk, becik (ja miałam tylko becik, brakowało mi kocyka, za to Gabryś polubił spanie w beciku i śpi tak cały czas)
- 2 pary niedrapek
- 3 pary skarpetek
- ciuszki (4 pary body z krótkim rękawem + 4 x pajace albo body z długim rękawem i półśpiochy – półśpiochy są super ;) szczególnie na początku jak boisz się przebierania maluszka) - lepiej mieć więcej ciuszków na wypadek np. ulewania
- czapeczka
- podkład do przewijania
- fasolka do karmienia (ja nie miałam ale inne Mamy miały i chwaliły)
to chyba na tyle J
no i ubrania na wypis – dla dzidziusia i dla Mamusi J
witam dziewczyny mam pytanie czy ktoraś dysponuje cała lista wyprawki do szpitala na klinicznej??? chodze do SR na zaspie i jak sie okazuje jest to jednak co innego niz wymagaja na klinicznej.Na poczatku bylam przekonana na porod na zaspie ale teraz kiedy dowiedzialam sie jak to wyglada u nich to chyba zdecyduje sie na porod na klinicznej ze wzgledu na poród aktywny bo taki chce bardzo!! a zaspa cos kreci i najwygodniej zeby u nich lezec i nie stekac ;-)
Dziewczyny - pakujecie się w 1 czy w 2 torby?
przede mną była Dziewczyna na IP na Klinicznej i miała jakąś taką raczej małą torbę... :P a ja po przepakowaniu 2 osobnych toreb (na porodówkę i na "po") w jedną - mam ją taką pokaźną :P
oczywiście na IP jest kartka, żeby nie brać toreb turystycznych ;) tylko niewielki bagaż podręczny - pewnie w siatce?
przede mną była Dziewczyna na IP na Klinicznej i miała jakąś taką raczej małą torbę... :P a ja po przepakowaniu 2 osobnych toreb (na porodówkę i na "po") w jedną - mam ją taką pokaźną :P
oczywiście na IP jest kartka, żeby nie brać toreb turystycznych ;) tylko niewielki bagaż podręczny - pewnie w siatce?