Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (7)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
01. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
02. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
03. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
04. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
05. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
06. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
07. anaju - 10.04.2014r. - córka - kilka pomysłów na imię, liczymy, że jak się urodzi, to powie nam jakie wybrała:)) - Zaspa/Kliniczna (?)
08. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
09. SheIsLike-11.04.2014- syn - Jaś- ?
10. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
11. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
12. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Franek - Zaspa
13. Morelka- 20.04.2014r.- córka - Laura - Kliniczna
14. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
15. Mattelka -23.04.214r. -córka -imię? -Kliniczna
16. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
17. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
18. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dobra, 200 wątków, więc zapraszam do kolejnego wątku :)
http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=528060&c=1&k=160
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej Dziewczyny,

Ostatnio duże tempo na siebie narzuciłam i teraz znalazłam chwile aby nadrobić na forum...
Spotkanie bardzo fajna sprawa :) miło było posiedzieć w towarzystwie "brzuchów" :) tak sobie pomyślałam po spotkaniu to pewnie byłyśmy fajnym zjawiskiem dla ludzi w koło... same ciężarówki :)
chętnie spotkam się z Wami ponownie... może uda się w jeszcze większym gronie.

Dziś byłam na wizycie u lekarza, mały waży już 2,8kg trochę spory ale lekarz mnie pocieszał że do porodu będzie ważyć między 3,5 a 3,7kg.
Wszystko jest w porządku, a wizyt nie mam teraz częściej... mam przyjść za 4 tyg chyba, ze sama będę czuła, ze coś się dzieje co by mnie zaniepokoiło... chociaż stwierdził, że raczej urodzę wcześniej więc dzisiejsza wizyta już była pewnie ostatnia przed porodem.
Pytałam go co sądzi odnośnie masażu krocza to powiedział, że to jest naciąganie pacjentek i wcale nie działa, a to czy uda się poród bez nacinania zależy od elastyczności skóry na co nie mają wpływu żadne specyfiki. Natomiast jeśli chodzi o herbatę z liści malin to powiedział, że jak najbardziej poleca i mogę ja zacząć już pić... chociaż trochę się obawiam aby ta herbata nie przyśpieszyła za mocno akcji porodowej... bo mąż wroci dopiero na koniec marca a ja jakoś nie wyobrażam sobie być sama w domu w takim momencie;/

Udało mi się poprasować już wszystkie ciuszki, teraz muszę spakować torbę do szpitala ale cieżko mi sie za to zabrać chociaż już prawie wszystko mam kupione.

Dziś mam kryzys bólu pleców... nie mogę wytrzymać i już nie wiem jak się ułożyć bo ani na siedząco ani na leżąco nie jest mi wygodnie.

Sharana jak Twoje oko?

Agnieszka56 trochę przerażające te historie, dalej myślisz o zaspie aby rodzić?

Drosera zawsze znajdą się osoby bardzo taktowne ale nie przejmuj się wszystko będzie dobrze :)

Mirandaja wszystkie trzymamy kciuki i czekamy na wieści :)
zaczyna się rozsypywanie... aaaaaa!!!... chyba zaczyna mnie to przerażać :)

A tak sobie przypomniałam, gdyby się okazało, że którejś z nas jeszcze maluszek zrobił psikusa i obrócił się miednicowo to położna na szkole rodzenia nam mówiła aby leżakować ale pod pupę ułożyć sobie bardzo wysoko poduszek i w takiej pozycji jest szansa, że maleństwo ułoży się jak należy.

miłego wieczorku:)
Czesc Dziewczyny :-) U mnie po kontroli 35tc i Mały 2900g ! Termin porodu juz drugi raz przyspiesza o 2 tyg wg usg... Ciekawe.
19stego mam wizyte na Zaspie, okaże się czy sn czy cc...
GBS pobrane.
Jedna torba, moja, spakowana. Dzieciaczkowa nie ruszona :-/
W Mapu w Gdyni kupilam dziś Pampersy 72szt "dwójki" za 39zł. To chyba dobra cena.

Pytanie: granatowy wózek - przedobrze, jeśli taki kupie "na lato"?
Ech wiedziała :/
Ja mam zestaw startowy Aventa, mam nadzieję, że to właśnie to, co potrzeba :) Po 14tu tygodniach macierzyńskiego oddaję urlop mężowi i wracam do pracy, więc mam nadzieję, że uda się mu karmić butlą, ale moim pokarmem. Zobaczymy :)
Mirandaja trzymam kciuki! Ja mam nadzieję, że do wtorku spakuję torbę

Drosera.... nie ma to jak takt... no chyba, że znajoma nie wiedziała o tym, że mąż jest na manewrach.

Co do samej Ukrainy, to wiem, że sprawa jest poważna, ale staram się nie myśleć, bo się wtedy nakręcam i zaczynam się bać. Jestem dobrej myśli.

Wolę zdecydowanie temat butelek. Ja zakupiłam cały zestaw z Aventa. Łącznie ze sterylizatorem, który mój mąż chciał zwrócić, ale w rezultacie został z nami. Mam nadzieję, że to nie będzie 200 złotych wyrzucone w błoto :).

Jaaaa no to trzymamy kciuki za koleżankę :))
Oj tam wylaczony, ja tam ciagle mialam wł. hehe i w pogotowiu co by nadac pierwsze komunikaty ;))),ale pewnie masz racje, pewnie juz sie cus dzieje :d Takze powoli przyszedl czas na rozpakowywanie, a wlasciwie migiem zlecialo... :P aaaaaaa :D
u mirandaji chyba sie ruszylo, bo ma wyłączony telefon:P
Mowisz? to ja tez poczekam chwile jeszcze,ale pozniej dzialam :P hehe Co prawda pierwszy porod byl spoko jesli chodzi o czas,ale kurde krzyzowe bole to byla lekka masakra a ze w Wejherowie nie daja znieczulen zadnych to musze chociaz akcje przyspieszyc ;)
Bo ja w sumie jak skurczy pierwszych dostalam to po chwili byly juz co 2-3 min. wiec od razu na porodowke,ale co z tego jak sie ie chcialo roziwerac :P
Ruminka ja zamierzam i liście i wiesiołek, ale jak mówię - jeszcze minimum z tydzień czekam, bo chcę mężowi dać szansę zdążyć :D Może to podobno wywoływać skurcze (maliny) oraz skracanie i wygładzanie szyjki (wiesiołek), więc dmucham na zimne..
Drosera ja tez poznokwietniowa,ale slyszalam gdzies ze od 33 tyg. mozna pic, a sama nie wiem bo u niektorych skurcze wywoluje. W pierwszej ciazy nie stosowalam wynalazkow, wiesiolek lepszy podobno...

Mirandaja czekamy na wiesci zatem hehe,ale Ci fajnie,ze to bedzie "juz" ja teraz sie biore za pakowanie powoli ;p na dniach dokupie co trzeba, listy nie mam nie pamietam co tam trza zabrac,ale sie ogarne.

Co do koszul to jak pisalam generalnie kolo 30 zl. w tych najtanszych sklepach typu textil market ;p,ale ja szalec nie chce bo to "na raz" i bez sensu jakos...

Patrzylam na butle tommy tippiee i decyduje sie na ten zestaw. wychodzi jakos o polowe taniej.

Agnieszka56 normalnie historie jak z horroru z tego szpitala, no wez stres rodzenia i w ogole a tu jeszcze "to" potrzebne... masakra.

Na wejherowo nie moglam narzekac, co prawda moja polozna "porodowa" raczej oschla, mloda dziewczyna, ale ogolnie nie bylo zle, babki raczej mile, pod koniec mialam mega fajna polozna juz na same parte przyszla i byla cudowna, chcialaym na Nia trafic tym razem. Babeczki zawsze pierwszy raz do toalety czy pod prysznic prowadzily pozniej proponowaly,ze spojrza na MAluszka zeby moc pojsc do lazienki sie ogarnac etc. takze spoko. Jedyne co to w NAszej sali nie bylo dzwonka i kolezanka po cc dosc czesto potrzebowala pomocy bo to kroplowka to cos... wiec prosily zebym dala znac,ale nie naduzywalysmy jesli nie musialysmy,a mimo to jak uslyszalam "pani to sie nachodzi" to rzeklam,ze"dla przyjemnosci Jej nie wyciagam z pokoju" cos w tym stylu ;p no i jedno co to po porodzie na brzuch mi naciskala jedna baeczka i tez nie byla zbyt ani delikatna ani sympatyczna,ale z drugiej strony jak mowila musi to zrobic,a nie raz oberwala od rodzacej za to ;) wiec z gory pyskowala na wszelkie proby ruchu ;p

Ale naprawde spoko, same pytaly czy pomoc przy przebraniu, czy wykapac etc. takze ogolnie wrazenie odnioslam mile poza jakimis tam takimi wlasnie ekscesami;)

podobno w ogole cesarek jest kolo 30 % w Polsce.
HEY dziewczyny :) dzisiaj miałam wizytę mam 36 tydz i mała waży 2900g ...dzisiaj przyczepiło się do mnie jakieś przeziębienie .. jak przez całą ciążę nic to na sam koniec grrr... dzisiaj przyjdzie wózek jestem ciekawa czy wszystko okey ...

Położna mówiła ze w Gdańsku lub na pomorzu nie pamietam dokładnie jest 40% cesarek ... strasznie dużo w porównaniu do krajów skandynawskich ...
Agnieszka co do tych cesarek to mój lekarz mówił ze w Redłowie tez dość sporo jest. Tylko kobiety ie zdają soie sprawy ze potem mogą yc rożne komplikacje nawet za parę lat. Ja jednak jestem za naturalnym i raczej ie chciałabym cesarki o chyba że zajdzie taka potrzeba.

Ja jeszcze ie mogę się zmobilizować do pakowania torby a już koniec 36 tyg.Może po weekendzie zaczne :)
Agnieszka jestem przerażona tym, co piszesz!!...

Ja w ogóle bardziej niż samego porodu to boję się chyba tej "czułej" opieki położnych :/ Pamiętam, że Sharana chyba coś pisała już na ten temat kiedyś?
Mnóstwo jest tych historii, że się pościel zabrudziła, a na prośbą o zmianę był foch/odmowa/zignorowanie tematu, że nie pomagają, że są opryskliwe dla matek, które dziecka nie potrafią przewinąć/przystawić (czyli dla takich, jak ja, bo ja nie potrafię - niby skąd?). Naprawdę się tego obawiam, mam nadzieję, że będę miło zaskoczona... ale jakoś realistyczne spojrzenie nie pozwala mi na nadmierny optymizm :/
Bardzo fajne zestawienie preparatów na rozstępy w ciąży:

http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.html#more

Mi juz pewnie nic nie pomoże ;)

Poniższa strona z promocjami już się chyba pojawiła, ale wrzuce jeszcze raz - może ktoś jest na etapie podobnych zakupów:

http://promobaby.pl/
Hej :)

Spotkanie bardzo fajne, dobrze czasem wyjść do ludzi Jestem za kolejnym

Sharana jakby ciąża to było za mało to jeszcze oczy atakuje :/ Lepiej coś? Jeśli to zapalenie spojówek to znam ten ból, miałam wiele razy

Mirandaja a czemu już musiałaś pojechać do szpitala? Jak się czujesz? W którym szpitalu będziesz rodzić?

Jak już wcześniej pisałam, moja siostra rodziła we wtorek na Zaspie Wczoraj spędziłam tam trochę czasu i się naoglądałam i nasłuchałam porodowych historii ;) Z kilkoma się podzielę, może kogoś zainteresuje :)

Położne są w większości niemiłe, nie pomagają kobietom Przykład moja siostra miała cesarkę i po kilku godzinach kazali jej wstać (nikt jej nie pomógł oczywiście) Na podłogę skapło jej trochę krwi, a położna rzuciła jej chusteczkę na podłogę i kazała sprzątać Rozumiem że one nie są od sprzątania, ale zachować się mogła grzeczniej
Jedna z kobiet idąca do porodu była sama i nie była w stanie wziąć swojej torby, o czym powiedziała położnej która stwierdziła że za ból krzyża jej tu nie płacą Ostatecznie położna kopała torbę, która sunęła się po podłodze

Pierwsze dziecko siostra rodziła w wojewódzkim i z cesarką zwlekali 35 godzin, dlatego tym razem wybrała zaspę Jednego dnia na zaspie zrobili 10 cesarek a kolejnego 7 (do godz 20, a potem nie wiem) Strasznie dużo jak na mój gust, myślałam że tendencja jest inna

Obudził mnie dziś ból brzucha jak na okres, pewnie to z nadmiaru wrażeń Nie mniej zmobilizowało mnie to do spakowania torby, w weekend będę już gotowa Jutro zaczynam 35 tydzień, chciałabym jeszcze ze 2 tygodnie przynajmniej wytrzymać Oby się Franio nie pośpieszył

Dodam jeszcze że jak patrzę na swojego małego siostrzeńca to tym bardziej nie mogę się doczekać swojego Cudowne takie małe dziecko, tyle radości dla całej rodziny
Hej :)

mnie ten śluz trochę bardziej zmobilizował do ogarnięcia sprawy torby i w ten weekend chcę się ostatecznie spakować bo gdyby coś było szybciej to będzie nerwówka a przy okazji porodu i z racji pierwszego dziecka to i tak będzie to już wystarczający stres dla nas :)

dzisiaj piękna pogoda :) słoneczko świeci :) trzeba będzie podreptać na jakiś mały spacerek :)

miłego dnia mamuśki
hehe to w sumie fajna niespodzianka ;) dobrze że masz wszystko w domu, bo ja muszę jeszcze dokończyć zakupy. Trzymaj się w takim razie i daj znać jak poszło :)

Dziewczyny byłam wczoraj w Fashion Housie w poszukiwaniu stanika i koszuli nocnej. W Triupmhie są staniki za 99zł miękkie do rozmiaru F, co ciekawe nawet był trochę na mnie za duży, ale nie chciałam wydawać póki co takie sumy na miękki stanik, także jeszcze poczekam. W Estique też są staniki w niższych cenach, po jakieś 32zł, ale mniejsze rozmiary. Mają też koszule do karmienia i takie fajne krótkie do porodu do których można dokupić na później spodnie. Generalnie można coś dostać :)
to ja teraz trochę nastraszę ;)
dziewczyny radzę spakować już torby, tak w razie czego.
Ja dziś poszłam do lekarza i mam skierowanie do szpitala, z rana jadę. To 36 tc i co prawda mam wskazania do szybszego porodu, ale zupełnie nie byłam przygotowana, że to tak już i jak widzicie do późnej nocy ogarniałam temat pakowania.
Myślę, że jakbym była już spakowana to zawsze mniejsza panika ;)
drosera kurcze taktowna że hej; spokojnie przecież nic nie może się stać, nie urodzisz bez niego :) olej "dobrych" znajomych na jakis czas i wychodz z domu, bo inaczej rzeczywiscie mysli krążą wokół jednego.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry