Widok

Mamusie kwietniowe 2014 (7)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
01. Kasieńkas - miał być 05.04.2014 a teraz wychodzi 30.03, ale zostaję w kwietniowych, bo się zadomowiłam -córka - imię ? - raczej Kliniczna
02. Blondynaaa- 06.04.2014r.- córka Kornelia - Kliniczna
03. Kikula84- 07.04.2014r.- syn?- Wojtek- Kliniczna
04. kasia- 08.04.2014r.- córka- Lilianna - Wejherowo/Redłowo
05. Rahhel- 09.04.2014 - córka- Kornelia Szpital Wejherowo/Redłowo
06. Sara83- 10.04.2014r.- syn/córka?- imię- Wejherowo?
07. anaju - 10.04.2014r. - córka - kilka pomysłów na imię, liczymy, że jak się urodzi, to powie nam jakie wybrała:)) - Zaspa/Kliniczna (?)
08. ag_86- 11.04.2014r.- syn- Fabian- szpital Kliniczna
09. SheIsLike-11.04.2014- syn - Jaś- ?
10. sharana - 12.04.2014r. - syn - Sebastian - Kliniczna/Wojewódzki
11. Domikaj - 15.04.2014 r. - syn - imię??? - Redłowo/Wejherowo
12. Agnieszka56 - 19.04.2014 syn- Franek - Zaspa
13. Morelka- 20.04.2014r.- córka - Laura - Kliniczna
14. Majka2 - 20.04.2014r. - córka - Hania - Kliniczna
15. Mattelka -23.04.214r. -córka -imię? -Kliniczna
16. Ruminka- 24.04.2014r.- córka?- Zosia/Marysia?- Wejherowo
17. Drosera- 29.04.2014r.- syn - Staś- Redłowo
18. Kaja- 30.04.2014r.- CÓRKA :)- Kliniczna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ag_86 Twoje wsparcie okazalo sie zbawienne! Pierwsza, większa tura za mną. Jutro dokończe, a w poniedzialek moze nawet torby spakuje ;-!

Czy jak dostaniesz informacje od ksiegowej jak ugryźć te urlopy, mogłabyś mi przesłać?

Pozdrawiam!
Za Wami czasem ciężko nadążyć :) chwile nie zaglądam i już nadrabiania...

Blondynaaa jak tam Twoje wielkie pranie i prasowanie? ja już wszystko wyprałam zaraz zabieram się za prasowanie i porządki w szafach bo trzeba trochę miejsca zwolnić...

Ru.minka nawet nie wiesz jak się cieszę, że mała ułożyła się już jak należy :) przynajmniej się nie będziesz stresować. Ale ma "dużą" stopę :) dla mnie stopki i rączki u małych dzieci są najbardziej urocze :) wręcz je uwielbiam :)

Rahhel mam nadzieję, że wyniki będą okej... ja mam w przyszłym tyg wizytę i te same badania... co do infekcji to niestety chyba każda z nas przechodzi bądź przechodziła... taki urok ciąży.
Co do zdjęcia to super są takie pamiątki ;D ja dostaję co wizytę zdjęcie buźki na pamiątkę ale nasz mały nie lubi pozować i zawsze zakrywa się rączkami a jak już się odsłoni to zdjecie jest z profilu bo na wprost nigdy się nie pokazuje.
Twój mąż ważył podobnie jak mój... trzeba przyznać że niezłe klopsy z nich były :) moja teściowa się do tej pory śmieje, że dwa tyg czekała aby zobaczyć jego oczy bo wyglądał jak ludzik z reklamy opon michelina ;D

Drosera ja takie modły odprawiam codziennie... hehe :) i powtarzam małemu aby nie brał przykładu z tatusia i dbał o linię w brzuszku :)

Piszecie o urlopie macierzyńskim a ja od tygodnia się zbieram aby odezwać się do ksiegowej w tej sprawie... w poniedziałek do niej napiszę aby wysłała mi calą instrukcję wytycznych co muszę spełnić aby wszystko było załatwione jak należy. Wolę sobie to przygotować przed porodem aby później na spokojnie mąż mógł tylko zawieźć do firmy... u mnie jeszcze dodatkowo zgloszenie małego do składek ubezpieczeniowych bo mąż jest zatrudniony u zagranicznego pracodawcy.

SheIsLike coś wiem na temat braku chęci do zabierania się za pranie... zawsze milion innych rzeczy (przyjemniejszych) do zrobienia:)
Jeśli Ci to pomoże to przesyłam Ci moje wsparcie i mobilizację do działania :) ja zaraz kończę moje pisanie i zabieram się za prasowanie... tak więc będę Ci towarzyszyć w tych czynnościach na odległość :)

Aga M trochę przetrzymałaś... daj znać jak już będzie po :) mam nadzieję, że szybko i lekko pójdzie :D Jak widać Twojemu maleństwu lepiej w Twoim brzuszku :)

miłego dnia Mamuśki :)
Ja o urlop macierzyński wniosek złożę po porodzie jak już będę miała akt urodzenia dziecka. Biorę 20 tyg + 6 dodatkowego, składam na 1 wniosku, płatne 100%. Na rodzicielski póki co nie idę, chyba, że coś się zmieni w naszych planach.

Jak składacie o cały 20tyg mac+6tyg dodatk+26tyg rodzic to wtedy macie wypłacane w 80%.
o, ja też myślałam, że Ty już dawno po :)
ja w dwupaku:)
Aga M .. a Ty jeszcze nie urodzilas? ;)
Cześć Dziewczyny! A wniosek o ten urlop sklada sie podając (wyliczając samodzielnie) przedziały czasowe od dnia porodu najpierw do konca macierzynskiego, potem dodatkowego i potem rodzicielskiego czy po prostu od nia porodu wszystkie trzy wskazac i ktos za nas wyliczy dokladnie kiedy ktory sie konczy, a który rozpoczyna?
Może jeżeli któraś z Nas ma bardziej przychylną kadrową, która pomoże w napisaniu tego lub udzieli wyczerpującej informacji, niech wklei jakiś szkic pisma..?

Ja jestem w proszku z przygotowaniami :-/ Tak mi dobrze, sukcesywnie szło, a teraz Darland nie ma łóżeczek, wózek do 25 dni roboczych, a za pranie ciuszków z nieznanych mi przyczyn zabrać sie nie mogę.. Może dziś, może z nudów, bo mąż wybył...

Pozdrawiam!
Tego nie wiedziałam,ale i tak l4 jest lepiej płatne chyba ze ktoś bierze tylko pół roku.
Na macierzyński można przejść 6 tygodni przed terminem :) 2 tygodnie było przed zmianą przepisów..
na macierzynski mozna przejsc 2 tyg. przed terminem porodu, tylko go szkoda wykorzystywac, stad tez przekonanie, ze papiery składa sie po porodzie. wtedy dołącza sie akt urodzenia dziecka.
u mnie też załatwia się to po porodzie, ponieważ datę porodu trzeba wpisać
Dzięki za info ,pewnie i tak pod koniec marca podejdę do niej jeszcze raz bo nawet nie wiem ile zaległego urlopu mi jeszcze zostało.
Jak była poprzednia asystentka to mi fajnie wyliczyła do kiedy mam cały urlop łącznie z zaległym a ta to jak za kare siedzi.
Jak chcesz iść na roczny to najpóźniej 14 dni po porodzie składasz wniosek o udzielenie urlopów: macierzyńskiego, dodatkowego macierzyńskiego i rodzicielskiego. Wtedy udziela się ich w pełnych wymiarach, a cały okres zasiłkowy będzie wypłacany zasiłek w wysokości 80%.
Oczywiście możesz złożyć wniosek wcześniej, ale jak pani-asystentka-kadrowej-księgowej sobie nie życzy, to olej to, przygotuj wniosek i wyślij męża osobiście lub na pocztę po porodzie.
Dziewczyny składałyście juz pismo do pracy o urlop macierzyński? i w jakiej wysokości ma yc wypłacany np.80% . U mnie w pracy jest jakaś nadąsana asystentka kazała mi dopiero po porodzie złożyć papiery .

Powiem wam ze to mój drugi poród ale jego wizja zaczyna mię coraz bardziej przerażać . Jeszcze wszystko nie przygotowane a to juz 36 tydz sie zaczyna. Core rodziłam w 38 tyg.
Rahhel, ale masz fajnie, że masz taką pamiątkę z USG. Ja mam jedynie zdjęcie klejnotów małego.

A co do śluzu, to może faktycznie u mnie to też nie czop, ale naprawdę dziwnie to wyglądąło.

po wizycie u ginekologa :)

mała rośnie 35 tydzień 2726 g :) długie nogi ma :) ogólnie wszystko ok :)

co do śluzu z pochwy lekarz stawia na jakąś infekcję więc prócz posiewu na paciorkowca zalecił by zrobić ogólny i zobaczyć co z tego będzie :) wyniki za 3 dni, mimo że mam wizytę dopiero za miesiąc to wyniki mam skonsultować z nim mailowo :) póki co dostałam na ten czas globulki.

dostałam śliczne zdjęcie buźki z usg :) przez ten miesiąc będę się w nie wpatrywać :) a mała dziś się wierci strasznie :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
5 kg! Zacznę chyba odprawiać modły, aby mój mały nie chciał taki duży rosnąć :)
Pranie powoli się robi :) zostały w sumie pieluchy tetrowe, jakieś białe body, pościel dla Kornelki i będzie można wszystko wyprasować :)

Mi też zaczyna "wydobywać się" jakaś gęsta wydzielina ostatnio, prócz tego mam dość często spięty brzuch a w nocy budzi mnie taki ból w podbrzuszu. Ale przeważnie przechodzi po jakimś czasie :) dzisiaj wizyta u ginekologa i będzie szansa sprawdzić co u malej :) i ciekawa jestem ile przybrała na wadze bo coś czuję że solidna dziewczyna z niej będzie :)

Ja póki co dzisiaj ani jednego pączka nie zjadłam :) ale mąż jadąc do pracy kupił sobie więc ufam, że z jednego to mi zostawi :)

w przyszłym tygodniu będę mogła przygotować torbę do szpitala i będzie można spokojnie czekać na maleństwo. Ufam, że szybciej się nie będzie pchała na ten świat ;) mąż urodził się o terminie, ale ważył 5 kg... mi się zachciało szybciej wychodzić z jakieś 15 dni i ważyłam 2900. :)

W weekend ostatni raz przed porodem jadę do swojej rodzinki w odwiedziny :) trzeba przetestować nowe autko ;)
Czesc :)

ag_86 My po wczorajszej wizycie odetchnelismy z ulga, MAlutka ulozyla sie grzecznie z powrotem.
Wazy równe 2 kg i ma 6,75 cm stopy ;) Skonczylismy wlasnie 32 tydzien. Mysle,ze córcia będzie podobnych rozmiarów jak starsza NAsza, gdy sie urdziła miała: 59 cm i 3480 g :)

Stres przedporodowy powoli zaczyna sie pojawiac, aczkolwiek jestem zdania ze lepiej nie myslec, nie zastanawiac sie jak bedzie, jak juz sie zacznie trzeba dzialac by bylo dobrze i ku koncowi :) To chyba najlepsza metoda :) Wiedac co mnie czeka tak wole :)

Dominikaj spoko, jak sie wezmiesz za robote to moze nawet lepiej bo cos przyspieszy, usprawni ;)

A propos pytania o Nasza wage przy urdzeniu to ja bylam wczesniakiem i wazylam 1750 g :P hehe

Kaja ja mysle,ze chyba nie tyle objadanie co jakies indywidualne sklonnosci maja wplyw na wage, mysle,ze nie ma sie co martwic, jeszcze jest czas, z 1,5 kg moze przybrac jeszcze. Nie ma co sie stresowac, a lekarz co Ci mowi?

Czop jakies 2-3 tyg. przed porodem zwykle odchodzi,ale to chyba roznie, tak samo jak to,ze czasem w calosci a czasem czesciowo. W poprzedniej ciazy obserwowalam i widzialam dokladnie kiedy sie "to" dzialo ;)

Ja nie dosc ,ze na siku wstaje to starsza córcia coś sie budzi czasem,ale nic to, przygotowuje sie do nocnego wstawania :D

Jeszcze jedno pranie mnie czeka i powoli pakuje torbe.

Dobrego dnia Mamusie!
Warsztaty w 100% polecam , byłam na październikowych :) troszkę reklamują produkty ;)

co , do pączków zjadłam już 3 :) wczoraj sama robiłam :)

w końcu mamy komodę i część gratów można poukładać a w weekend wielkie pranie i prasowanie :) a za tydz mycie okien i pakowanie torby , dokupię parę bzdurek z apteki i jestem gotowa :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

biznes - jaki ?? (22 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry