Widok

Mamy listopadowo-grudniowe 2017

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Poprzedni wątek: http://forum.trojmiasto.pl/Mamy-Listopadowe-2017-t733006,1,16.html

Terminy:
05.11 - Adg2014
14.11 - Takaja_84
14.11 - Darthfox
16.11 - Kejt
18.11 Mimi
19.11 - Magda
20.11 (28.11) - Marynarka
26.11 - Mentorka
27.11 - Kasiulaaa
28.11 - Beata

07.12 - Mimi

06.01.2017 - vita47
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie tym ciśnieniem bardzo się zainteresowałam. Ginekolog kazał mi codziennie mierzyć.
Kasiulaaa współczuję objawów . I życzę nam wszystkim dobrego samopoczucia :)

Moliczka mi moja endokrynolog na ostatniej wizycie mówiła że żeby ciśnienie mi nie skakało to mam pić dużo wody, " pij i sikaj i tak na okrągło" taka radę dostałam :) odpowiednie nawodnienie organizmu bardzo ładnie reguluje właśnie ciśnienie, a jak nie masz problemów z nadmiernym zatrzymaniem wody w organizmie to Nie zaszkodzi spróbować :) no i tak jak ktoś już tu pisał mierze regularnie, ja tego też pilnuje bo kiedyś miałam duże problemy z ciśnieniem i plusem.

Fakt ze ostatnio ta wodę zaniedbałam :( . Ale skorzystasz tej rady tylko to ciągle korzystanie z toalety :) jest wkurzające. Ale jak mus to mus :)

Dziewczyny dziś poczułam babelkowanie w podbrzuszu :) 15 tydzień 4 dzień. Myślicie że to dzidziuś pływa w brzuchu ? Jak wy to odczuwałyście ? :)

Moliczka, to może być to :). Obserwuj i jak będzie tego coraz więcej, częściej i intensywniej - to Twoje maleństwo się z Tobą kontaktuje ;).

Wiem wiem ciągle latanie do kibelka komfortowe nie jest ale ja już się chyba z tym oswoilam :) zresztą w ciąży nikt Ci się nie będzie dziwił :)

Dziewczyny ja się nie chwaliłam ale też czasem czuje dzidziusia :) na początku nie byłam pewna, i to takie bombelkowanie zwalalam i zresztą cały czas zwala na pracujące jelita :D ale praktycznie codziennie około 13.30-14.30 czuje takie delikatne pukanie od środka i lekarz powiedział że to faktycznie to tymbardziej że jest mniej więcej w stałych porach :)

Cudowne uczucie :-) czuć to maleństwo. Ale jak poczułam 1 raz to aż mi gorąco się zrobiło bo nie wiedziałam co się dzieje :)
Byłam dziś u ginekologa i dzidzia mi pomachała aż sam ginekolog zwrócił uwagę i zaczął się rozczulać :)

Oj tak, to jest niesamowite przeżycie :)
Super! Mój maluch za to na kazdym usg pcha paluszki do buzi i próbuje ssać, a ostatnio miał czkawke i biedaczek całym sobą podskakiwal, wyglądało to komicznie :p

Kasiulaaa będziesz miała chłopca? :)

ja też już czuję ruchy maleństwa, najczęściej wieczorem jak już położę się :-) teraz mam 17 tydz.
Dzięki Kasiula za informacje o niskim łożysku, to co czytałam w necie zgadza sie z tym co powiedział Twój lekarz.
co do ciśnienia mi położna też powiedziała, żeby dużo pić, ja mam tendencję do niskiego - jak miałam 90/60 to było mi słabo i nie byłam w stanie nic robić tylko leżałam. Pozdrawiam :)

No to musze się posłuchać waszych rad z tym ciśnieniem i wodą :) chociaż mój gin twierdzi że jest ok i żebym się nim nie martwiła. No ale ja wtedy się też nie zbyt dobrze czuje jak mam za niskie więc co tam mężczyzna może wiedzieć o ciąży :-D

Moliczka - tak będzie chłopak :) już z pewnością nic tam się nie "wchlonie" :D jak tak mówi to pewnie ma rację więc się nie stresuj :) ale wodę tak czysiak pij bo z pewnością nie zaszkodzi :)

Ja się zaczynam zastanawiać co ze szkołą rodzenia... Kiedy się zapisywać, gdzie najlepiej i co z położna? Ja położna mam jakąś w mojej przychodni bo pamiętam że przy wyborze lekarza poz kazali mi wybrać też pielęgniarke środowiskowa i właśnie położna, ale nie chodzę tam do gina więc ona nawet nie wie że jestem w ciąży.

co do szkoły rodzenia, ja uwazam, że wato przy pierwszym dziecku, można dużo dowiedzieć się i bardzo ważne zeby mąż też chodził, bo ja uważam, że faceci więcej pamiętają i bardziej są póżniej zaangażowani przy dziecku. ja chodziłam do przychodni na Wałowej i byłam zadowolona ale z innych SR dziewczyny też były zadowolone

Mimi a to była płatna szkoła? Kiedy wogole należałoby się zapisać?

U mnie podejrzenie ze to chłopczyk. No ale 100% pewności nie ma. Co do szkoły rodzenia też słyszałam że warto pójść :)

Ja chodziłam do SR na zaspie w szpitalu, bo tam chciałam rodzic, przed porodem wiedziałam co musze zabrać dla siebie, co dla maluszka, a co jest na miejscu, gdzie dokladnie mam się stawić i inne. Poznałam tez położne ze szpitala, co tez dużo dało :) kiedy jakos w połowie podejść zapisać sie, bo zaczyna sie nie od razu tylko od jakiegoś momentu, liczba miejsc graniczona, wiec im wczesniej tym lepiej, no i nie za późno by zdążyć, jak nie zdążyłam przed porodem bo za późno sie zapisałam :/ aaa i mój Mżonek byl tylko na ćwiczeniach obowiązkowych dla partnerów, a i tak super dal sobie ze wszystkim rade ;)

Troche koślawo to napisałam ;)
Do jakiejkolwiek SR warto wybrać sie wczesniej na zapisy :) i u mnie tak wyszło, że za późno się zapisałam i zdążyłam urodzić zanim skończy sie cylk nauk :D jesli szpital w ktorym chcesz rodzic ma SR to polecam, ale jest tez dużo SR niezwiązanych ze szpitalem i tam tez warto, minusem jest to ze zanim pójdziesz rodzic dobrze by bylo sie wybrac i dowiedziec co trzeba zabrać dla siebie i co dla dziecka a co oddział zapewnia, no i gdzie sie stawić w danym szpitalu :)
Co do poloznej ja trafiłam na maly "ośrodek" niedaleko domu gdzie jest tylko polozna i pielegniarka i sie tam zapisalam, polozna co tydz mi badala ciśnienie, badala tętno dziecka, przychodzila do domu, gdyby mi w szpitalu szwów nie ściągali (lezalam 1,5tyg po porodzie) to tez Ona by to zrobila. Dużo mi doradzila na temat higieny po porodzie. Zdecydowanie cudowna polozna!! A ostatni miesiąc ciąży przychodzila 2 razy w tygodniu :) warto poszukać czegos takiego małego pod,domem, one wtedy naprawde szanują każdego zapisanego "klienta" bo one utrzymują sie z kasy od nfz za zapisana osobę :) i z tego co wiem to sa groszowe kwoty za miesiąc, dlatego polozne w przychodni o olewają, a takie male ośrodki baaardzo dbają :)

A ktoś wie czy w Wojewódzkim albo an Kaletnicznej prowadzona jest SR?

Kasiula ja chodziłam do SR bezpłatnej, dostawaliśmy tez sporo materiałów i próbek kosmetyków dla dziecka. Wydaje mi się, że w Wojewódzkim też jest SR.
teraz ja bym chętnie chodziła na gimnastykę dla ciężarnych, wiem że są w Calypso na Morenie ale nie udało mi sie jeszcze wybrać...
czy któraś z was chodzi na gimnastykę ?

Cześć i czołem po dłuższej przerwie- wróciliśmy dzisiaj z wakacji, bylo suuuuper. Nawet te 1400 km samochodem mnie nie wymęczyło za bardzo i 40-stopniowe upały. U nas o ile nic jej nie urośnie będzie Basia :) Rozpycha się już dosyć mocno, no ale u mnie połowa 20 tygodnia :) Za tydz śmigam na połówkowe.
Co do szkoły rodzenia- to też jestem zdania że warto, zwłaszcza w pierwszej ciąży. My chodziliśmy akurat na kurs weekendowy do Super Mamy - na ostatnich zajęciach byłam w 39 tygodniu i myślałam, że tam urodzę, takie miałam skurcze przepowiadające ;) jeżeli macie taką możliwość do polecam też zajęcia z pierwszej pomocy - mnie jakoś tak mega uspokoiły, że w razie czego będę wiedziała co robić.
Pamiętam tylko jedną śmieszną radę położnej, żeby dziecko przewijać zawsze przed karmieniem, nigdy po nawet jak zrobi kupę - no nie zastosowałam się i teraz też nie zamierzam ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

nnt. allegro (30 odpowiedzi)

często robicie w ten sposób zakupy? coraz częściej łapię się na tym , ze nie chce mi się iść...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry