Widok

PAŹDZIERNIKOWE I LISTOPADOWE MAMUSIE 2010, NR 14

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
*Dwupaki*
Październik:
monika.gda - 01.10-*synuś*
sulusiowa - 2/4.10
zocha_ma 5.10 *córeczka*-Wojewódzki
malinka222 - 8.10*synuś*
alfaluna - 8,10 *synuś*
kaoma - 10.10 *córka*
julianka29- 13.10- *synuś*
Daria - 13.10* synuś *
kwiatek2010 -14.10 *córeczka*Michalinka- Zaspa
gosia- 15.10
agnieszka23 - 17.10*córcia* Zosia
buzia-17.10 *córeczka*
o0oannao0o 21.10 *córcia*
Luiza - 22.10
gosik14 - 25.10 *synek*- Redłowo
paula2411 - 26.10 *córeczka*
Bajka263 -26.10.
Oli_AG 27.10 Córeczka-Pola
rabitka- 27.10 *synuś*-Kliniczna
Venika - 27.10 *córcia*
domi25- 27.10 *synek*
kate- 29.10
paleyka -29.10
modliszzzka 30.10-5.11 *córcia*
ewciak 30.10 *córcia*
asia11- ??
Listopad:
majls- 3.11 *synek*-Wejherowo
Miśkaaa 20.11*synek* Tymon
balbinka27 -5.11 *synek* Adaś
rybcia6-10.11 *synek*
ola_83- 27.11
mimunia
słonko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
lista konkretna:) Ja tez jeszcze nie jestem spakowana, a po dzisiejszej nocy ze skurczami w roli glownej moj mezus caly dzien zasuwa w sypialni i mowi do brzucha - "nie probuj jeszcze wychodzic, bo nie bedziesz mial gdzie spac:P"
nie wiedzialam, ze w czasie porodu mozna batonika wciagnac, to co mozna jeszcze wziac do jedzenia? bo faktycznie to moze troche trwac...
Oj, Monika nie strasz!
Co do listy to przypomniało mi się, że warto wziąć ze sobą kanapki :) dla siebie i męża. Poród może trochę potrwać. A, i jeszcze radyjko lub magnetofon z ulubioną muzą, tak dla relaksu !
Kurcze, ja jeszcze nie mam wszystkiego i nie jestem spakowana. Chyba warto wybrać się na zakupy.
Wiecie co? Nie wiem czemu ale ciągle za mną chodzi dziwne przeczucie, ze zaraz urodzę. Dzisiaj jak głupia porobiłam harmonogramy dla wszystkich na awaryjne dni, zrobiłam zakupy co by w lodówce niczego rodzince nie brakowało, w kalendarzu wpisałam kiedy co trzeba zrobić np. opłaty i po raz kolejny zrobiłam porządek w szafce mojej córki i sprawdziłam z listą spakowaną już torbę do szpitala. Nawet kota wykąpałam ;) Ciekawe czy to już syndrom wicia gniazda, czy hormony daja mi znać, że to już tuż, tuż. Nawet męża pogoniłam by złożył wcześniej łóżeczko i chyba sie przejął tym moim przeczuciem, bo zaczął się mi przyglądać i stwierdził, że brzuszek mi już się obniżył i jutro bedziemy skrecać łoże juniora :)
Faktycznie batonik super sprawa, ale szczerze to wątpię bym podczas porodu miała na cokolwiek ochotę poza tym, by ten maluszek ze mnie już wyszedł ;) No chyba, że dla męża, he, he ale pewnie i tak dostałby "opier papier", że ja tu sie męczę, a on batony wcina ;p
Daria, ja czasem maluję- jestem po szkole wizażu, a w Gdańsku mam koleżankę, która także się tym zajmuje. Jak chcesz więcej informacji, to napisz maila.
Ooo tak batonik to jest to :) wiadomo jak Polak głodny to zły więc batonik musi być. Najlepiej twix albo grzesiek w czekoladzie alboo M&Msy z orzeszkiem w środku aczkolwiek zaksztusić się można przy skórczu ooo albo czekolada z okienkiem z orzechami :) ale sobie smaku narobiłam ide po lody do lodówki.
Jeśli chodzi o lampkę, to mamy zwykłą, tylko że ze słabą świetlówką energooszczędną, żeby nie raziła. Mamy w sumie całą noc zapaloną lampkę, tak nam zostało po Maryśce (ona z nami śpi i nadal się czasem budzi).
Co do listy, to batonik faktycznie rządzi ;) Ja miałam w pierwszej ciąży cukrzycę ciążową i nie mogłam jeść słodyczy więc na poród się dobrze zaopatrzyłam :)) Niestety w ogóle nie miałam ochoty na słodycze. Nie, żeby się zmarnowały...
dziewczyny czy możecie polecic jakas makijazystke, potrzebuje na piatek:)
balbinka tez chciałam roana,ale ostatecznie padło na jedo :) ale roany tez sa super,przedewszystkim ich kolorystyka :):):)
Ja dziś trochę podreptałam po centrum, bo u mnie kiepsko z cieplejszymi bluzkami. Na Starowiejskiej w Gdyni są sklepy z końcówkami serii, za małe pieniądze i każdy może coś dla siebie upolować.

Zajrzałam też do sklepu z wózkami na wprost dworca, pan bardzo rzeczowy i ceny naprawdę zachęcające. Ja jestem zdecydowana na Roan Marita, na miejscu prowadzą serwis i mają części, więc pewnie tam się zaopatrzymy. Jeżeli nie ma jakiegoś koloru, to na sprowadzenie czeka się 2 tygodnie.
Kaoma my mamy odkurzacz w scianie,wiec moim zdaniem to wystarczy w zupełności,u mnie roztepy niestety sa ale już sie pogodziłam z tym,dzisaj po kolejnych badaniach i teraz byleby do srody do wizyty :)
U mnie rozstępów poki co nie ma, a te stare na pośladkach i boczkach z okresu dojrzewania ładnie się wypchały tłuszczykiem i mam teraz taki gładkie ciało że aż dziwnie. Ale pewnie tak jak piszecie po porodzie wszystko wróci do normy :/ byle nie przybyło mi nowych kresek.
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki- czy któraś z was uzywa antyalergiczny odkurzacz z tymi filtrami HPA? Ja mam poki co zwyklaka z którego więcej kurzu wylatuje niz zostaje, i zastanawiam sie nad kupnem bo moja alergia poprostu z dnia na dzień jest coraz gorsza. No i nie wiem czy warto, a jesli tak to jaka firma i model? Miłego dnia :)
A co do przewijania maluszka w nocy, to u córki mieliśmy i nadal mamy włącznik światła z tzw. ściemniaczem, fajna sprawa, bo światło było w całym pomieszczeniu a nie tylko punktowo jak w przypadku lampki, a natężenie światła można było sobie regulować- nie dając sobie ani maluszkowi po oczkach ;) Tym razem drugi szkrab będzie w naszym pokoju miał łóżeczko a tam ściemniacza nie ma z uwagi na żarówki energooszczędne (przy tych żarówkach nie wolno montować ściemniaczy), ale mamy za telewizorem panel świetlny, który daje "nastrojową" poświatę wieczorkiem i to w zupełności wystarczy do przewijania:)
ja mialam taka mala lampke na komodzie, dawala bardzo slabe swiatlo, nie rozbudzala Syna a dawalam rade przewinac Go czy nakarmic
Cześć dziewczyny:)
Co do rozstepów to nie nie ma co chwalić dnia przed zachodem słońca niestety. nieraz ich nie widać w trakcie ciąży, ale widać je już w kilka dni po porodzie, gdy skóra nie jest już naciągnięta pod wpływem od brzuszka. Moja siostra np. brzuch miała dosłownie zorany przez bardzo głębokie i duże rozstępy a jak była w nastepnej ciąży, to w ogóle tego nie było widać na napiętym brzuszku do czasu kiedy znowu nie urodziła. Ja na brzuchu poprzednio nie miałam, ale miałam drobne na posladkach i biodrach. Najgorsze jest to, że nawet regularne smarownie nie gwarantuje braku rozstępów, bo natury sie nie da czasami przechytrzyć, ale i tak nie zaszkodzi się smarowac, bo nawet jak wyskoczą jakieś, to moze np. będzie ich mniej, niż gdybym wcale się nie smarowała ;)
Witam

Co do rozstępów - na brzuchu brak, ale na udach i biodrach są (były w zasadzie wcześniej, mam predyspozycję do tego).

U nas weekend upłynął mega pracowicie. Skręcanie łóżeczka, wysprzątanie sypialni, pranie ciuszków, prasowanie. Mieliśmy z mężem wsparcie mojej mamy, także daliśmy radę. Pewnie w przyszłym tyg. spakuję się do szpitala.

Mam jeszcze do Was małe pytanko- zwłaszcza do tych forumek, które mają już swoje pociechy? Czy do przewijania dziecka w nocy zapalacie "duże" górne światło, czy macie jakąś inną opcję - np. lampa na ścianie (n. kwiatek, księżyc z ikea) albo taka lampka z muzyczką, którą zawiesza się w łóżeczku? Z góry dziękuję za pomoc w tej kwestii. Nie chciałabym dziurawić ścian:) i wolałabym coś do łóżeczka, tylko nie jestem pewna czy to wystarczy.
Hej kobietki:)
u mnie jeśli chodzi o rozstepy to jest jakaś masakra,z tym że tylko brzuch mi zaatakowały :( no ale cóż....
ja teraz czekam na srodowa wizyte,mam nadzieje ze wszystko bedzie ok,musi być a tak to sobie z T odpoczywaliśmy w weekend :)
pozdrawiam
gosik fajna ta lista, najbardziej podoba mi się punkt batoniki czekoladowe :D
stokrotka tak jak pisałam ja ze względu na zagrożenie przedwczesnym porodem nie mogłam ćwiczyć więc nie uczestniczyłam w tych zajęciach z ćwiczeniami. byłam tylko na pierwszych ćwiczeniach gdzie były same oddechy. o pozostałych niestety nie mogę nic napisać bo byłam nieobecna. na zajęciach oddechowych na ok 8 pań przyszło 3 panów. nie bardzo mieli co robić bo oni skurczy raczej nie będą przerabiać ;) ale mój k był i też ćwiczył te oddechy. oboje jesteśmy z tego zadowoleni bo w odpowiedniej chwili będzie mógł przypomnieć mi o prawidłowym oddychaniu a ja nie stresuję się, że z nerwów zapomnę jaki oddech jest najlepszy w danym momencie :)

jeśli chodzi o rozstępy to ja też nie mam ale szczerze mówiąc nie cieszę się na zapas. podobno potrafią wyjść nawet na dzień przed porodem więc po prostu o tym nie myślę.
Zocha_ma bardzo dziękuję za odpowiedź w poprzednim wątku :)
Przepraszam, że zawracam głowę ale mam jeszcze kilka pyt. odnośnie SR Dobry początek a Ty jesteś na bieżąco ;)
Czy możesz mi napisać co wchodzi w skład zajęć ruchowych? Z tego co wiem to są trzy zajęcia.
Czy większość dziewczyn przychodzi na zajęcia z partnerami czy nie?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry