Widok

Poród Swissmed

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
osoba towarzyszaca jest za drzwiami operacyjnymi - jest tam duze okno wiec Cie widzi ale nie jest przy Tobie - cc to operacja wiec trzeba uwazac na zarazki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kkaja - akurat miałam ostatnio to samo pytanko - okazało się jednak że żona mojego męża kolegi kilka dni temu miała tam cesarkę więc poprosiłam aby się dowiedział :)

To co ważne - jesteś umówiona na konkretną godzinę i zapisana do ich kalendarza (lekarz prosił aby się nie spóźnić bo cały zespół już czeka - za wyjątkiem lekarza bo on przychodzi troszkę później) - wówczas zaczynają te ogólne zabiegi (ja będę miała narkozę pełną wiec nie wiem jak to będzie) - mąż tak jak napisała Maliwna stoi za szybą i ponoć dokładnie wszystko widzi. Następnie jak już jest dzidzia - jeśli jesteś przytomna pokazują Ci ją - a jak nie to chyba zabierają. No i tu zaczyna się rola Męża - bo ma możliwość już być przy dzidzi kiedy lekarz zajmuje się Tobą.
Dzięki dziewczyny.a kiedy się dowiem o sposobie znieczulenia?rozmowa o całej operacji jest na ostatnim ktg?dzis w nocy dostałam skurczy,już drugi raz w tym tyg.wzięłam no-spe i przeszło na szczęscie ,ale nie wiem co o tym myślec.termin cc mam na 21 kwietnia
Cześć dziewczyny, dzisiaj bylismy z mężem na rozmowie w Swiss jak wygląda u nich porod itd (jestem dopiero w 31/32 tyg) więc wrzucam kilka aktualnych informacji - zwłaszcza dla dziewczyn, które zastanawiają się dopiero nad tym szpitalem;
Rozmawialiśmy z pielęgniarką i położną - oprowadzono nas też po oddziale:
- bardzo czysto i ładniutko :)
- dwie oddzielne sale porodowe + szatnia gdzie zostawia się na samym poczatku ubranie i torbę (później zanoszą ją do waszego pokoju) + salka z wanną z hydromasażem na I etap porodu;
- w sali porodowej oprócz łóżka drabinka, worek sako, piłka, telewizor (naprawdę spore te sale);
- sala do CC - ma duże przeszklone okno aby mąż mógł obserwować;
- chyba 3 dwuosobowe sale poporodowe i jedna jedynka (nie jest dodatkowo płatna czy coś - jak traficie że jest wolna to możecie być same);
- sala dla noworodków z lampami, inkubatorami i sprzętem do ratowania;
To o co się pyatałam i pamiętam:
- opieka lekarska zapewniona 24h (lekarz, położna, neonatolog);
- mają własny zapas krwi (jakby była potrzebna) i odpowiedni sprzęt do ratownia matki i dziecka;
- mają wlasną karetkę aby w razie poważnej komplikacji jechać do akademi medycznej (na parkingu stały nawet dwie);
To jesli chodzi o bezpieczenstwo :)
Co do porodu: klasyfikacja w 36 tyg. i po pozytywnej jeżeli zacznie się poród wcześniej niż termin to i tak i tak nas przyjmą;
- dziecko po porodzie naturalnym nie jest odśluzowywane (tylko po CC)
- wszystkie badania o jakich piszą na stronie są oczywiście wliczone w cenę;
- znieczulenie i ewnetualne inne leki (np. przeciwbolowe itp) też są w cenie;
- dziecko szczepione jest Engerix-em;
- nie trzeba nic zabierać dla dziecka ze sobą (zapeniaja ubranka, rożki, pampersy, kosmetyki itd); Oczywiście jak chcemy możemy zabrać nasze ubranka;
- jezeli nie chcemy to dziecko nie jest myte po porodzie - takie rzeczy jak mycie, jak długo dziecko ma być po porodzie przy nas (nie mówię o CC) ustalamy sami z pielęgniarką;
- Tata uczestniczy w badaniach maluszka
- namawiają do porodu aktywnego (w trakcie doradzają mamie jak najlepiej się ułozyć) z ochroną krocza (bardzo miła Pani położna tłumaczyła nam kiedy ewentualnie może dojść do nacięcia);
Jeżeli chodzi o rzeczy jakie mama powinna zabrać to:
- na poród dostaniemy koszulę jednorazową (chyba że bardzo chcemy w swojej);
- po porodzie zapewaniają podkłady ginekologiczne i inne niezbedne akcesoria;
- wystarczy mieć ze sobą koszulę po porodzie, jakiś szlafrok i klapki (ewentualnie większy ręcznik)
- mąż nie musi zmieniać obuwia
Odwiedziny są od 8 do 22-23;
Nasze pierwsze wrażenia BARDZO POZYTYWNE; obie Panie niezmiernie miłe i pomocne;
Wszędzie cichutko i spokojnie :)
W maju jedziemy na kwalifikację i jeśli będzie wszystko ok to napewno tam rodzimy :)
dziękuję za dodatkowe informacje:)
Sorha, a na kiedy masz termin?? dzieki za aktualne wiesci, moze jakas forumka ostatnio rodzila w swiss?
z kalendarza na 3 czerwca a z USG na 8 czerwca tak że na kwalifikację idę w połowie maja;
Witajcie Dziewczyny. Właśnie wróciłam z kwalifikacji do porodu. Ustalili mi termin cesarki na 05.05, czyli już niedługo. Będę wtedy w 39 tyg ciąży więc jednak czekają by jak najdłużej maluch był w brzuszku. U mnie cesarka dlatego bo... powiedzmy że rozchodzi mi się rana po poprzedniej cesarce;) Tak napisali mi w karcie. Ale tak na prawdę to nic mi się nie dzieje. Po prostu mam traumę po poprzednim porodzie i nie chcę tego jeszcze raz przeżywać.
Także dziewczyny które chcą cesarkę na tzw życzenie to się nic nie martwcie, tam się idzie dogadać.

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie, choć koleżanka powyżej bardzo szczegółowo opisała oględziny szpitala:)

Pozdrawiam.
Nataluś, nie pisz takich rzeczy na ogólnym forum bo Ponury już czeka, żeby "zgłosić to swoim kolegom z dzielnicy" :-)
Natalus, tak myslalam ze nigdy by nie zrobili w 36 tyg. bez koniecznosci. Masz zle doswiadczenia z poprzedniej cc czy sn? ja wlasnie chce bardzo sn a nie cc.. kazda widze inaczej do tego pochodzi;) Czekamy zatem na relacje.

sorha - to ja bede po tobie pod koniec maja na kwalifikacji, bo mam termin na 17.06 ale z usg narazie nic mi gin nie mowil odnosnie terminu...

jednak sprawdzilam na ostatnim marcowym usg i mam date wg. wagi na 7.06 ;)) wiec o wiele wczesniej niz z kalendarza na 17.06... wiec moze sie spotkamy sohra ;)
Kamyk1 całkiem możliwe że się spotkamy :) - a z tym terminem to i tak nigdy nie wiadomo i przesunięcie +/- 2 tygodnie to norma :) mam tylko nadzieję że jak już to bedzie troche wczesniej a nie później;
A tak przy okazji to babka ze szkoly rodzenia gdzie chodzę bardzo uczulała aby zaznaczyć że nie życzymy sobie odśluzowywania bo pomimo iż mówią że nie robią to zdaża się że jednak ... warto na poczatku zaznaczyć takie rzeczy - ponieważ to prywatny szpital to raczej posłuchają :)
dziewczynom, które upierają się na cesarkę polecam film: "Porodowy biznes". Dostępne na youtube.pl
Nataluś a z kim rozmawiałaś w sprawie cc?
Może być na gg 3806615.
Cesarkę poprzednią miałam po 30 godz porodu naturalnego, i stąd ta trauma. Patrząc na to wszystko dzisiaj na spokojnie, to mogłabym to wszystko przejść jeszcze raz ale pod warunkiem że lekarze i położne traktowały mnie normalnie, a nie jak wtedy, bo ból i wszystko inne da się znieść, to w końcu poród... Ale braku szacunku, pogardy, lekceważenia, i ogólnego traktowania jak by mnie tam nie było o leżał jakiś manekin- niestety nie.

Z cesarką to było tak ,że przyszłam powiedziałam że na kwalifikację do porodu, położna mnie zaprowadziła na ktg, spytała która to ciąża, jak się czuję itd, i jak usłyszała że pierwszy poród był przez cięcie to sama powiedziała że teraz pewnie też cięcie będzie tak? No i tak zostało, nie musiałam prosić czy tłumaczyć. A konsultację przeprowadził mi lekarz taki dość młody, wysoki, dowcipny, uśmiechnięty... Tylko tak strasznie szybko mówi że nie zrozumiałam jak się nazywa:D Mam gdzieś w karcie jego pieczątkę jak sprawdzę to napiszę:)
Jak znajdziesz to by super było.
Dzięki za odpowiedź :)
Do dziewczyn ktore rodzily juz w swiss- chcialam zapytac czy jest dostepny na miejscu laktator w razie potrzeby? czy jest sens zabierac swoj z domu czy nie?
droga kkaju,
ja miałam cc w swissmedzie dwa miesiące temu, po ok 2 tygodniach w ogóle nie czułam że robiłam a co do cewnika to zakładają go jak juz jestes znieczuona wiec nic nie boli, na chwilę przed cc podłączają kroplówkę i podają w dól kręgosłupa znieczulenie - ale to tez nie boli , także głowa do góry :-) jak bys miała jescze jakies pytania to pisz śmiało, moze byc tez na gg 5787941
Po cięciu cesarskim do domu wychodzi się na 4 dobę i uważam ze warto wydac te pieniądze. Opieka i warunki są nienaganne. Łóżko jest sterowane pilotem a uwierz ze po cc jest to bardzo ważne, bo przyjecie pozycji siedzącej o własnych siłacjh jest bardzo trudne a tam pozycje siedzaca ustawiasz sobie :-) łóżko obniżasz sobie aby łatwiej wstac,. do tego sreodki przecibólowe bez ograniczen, lekarze i położne mówią aby nie czekac na duży bol tylko od razu dzwonic i one przyniosą środki :-) jeśli masz te pieniądze nie zastanawiaj sie :-) i jeszcze jedno - twoje dzieciątko bedzie tam traktowane wyjątkowo a nie hurtowo, jeżeli trzeba za to płacic no trudno, ważne że mimo wszystko można sobie i dziecku zapewnic godny standard :-)
jakies moze nowe relacje?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry