Widok
mój ulubiony:)
Sernik wiedeński (blacha kwadratowa wtedy jest ładny wysoki)
8 jajek białka ubić ze szczyptą soli
2-3 kopiaste łyżki cukru pudru (zależy jak słodki lubisz albo jak kwaśny jest ser ja dałam 2 )
0,5 kg sera z wiaderka (zwykły naturalny, byle nie homogenizowany, ale dałam waniliowy i też było super)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Trochę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z cukrem ukręcić na kogiel-mogiel, dodawać po łyżce ser, ciągle ucierając.
Wsypywać budyń ciągle ucierając, na gładką masę.
Wymieszać łyżką z pianą z białek.
(ciasto będzie rzadkie)
Jakbyś chciała dać cukier waniliowy to mysi też być zmiażdżony na puder, bo inaczej będzie chrzęścił ;)
(Kiedyś próbowałam dać rodzynki, ale opadły razem z ciastem i wyszedł zakalec, mimo, że obtoczyłam je w mące ;) )
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec w 180 stopniach około 1 godzinę i 15 min. Spraewdzisz patyczkiem, bo czasem dłużej się piecze.
studzić w uchylonym piekarniku.
Acha, jakby Ci się za szybko przyrumieniał to musisz przykryć folią aluminiową bszczącym do góry.
Sernik wiedeński (blacha kwadratowa wtedy jest ładny wysoki)
8 jajek białka ubić ze szczyptą soli
2-3 kopiaste łyżki cukru pudru (zależy jak słodki lubisz albo jak kwaśny jest ser ja dałam 2 )
0,5 kg sera z wiaderka (zwykły naturalny, byle nie homogenizowany, ale dałam waniliowy i też było super)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
Trochę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z cukrem ukręcić na kogiel-mogiel, dodawać po łyżce ser, ciągle ucierając.
Wsypywać budyń ciągle ucierając, na gładką masę.
Wymieszać łyżką z pianą z białek.
(ciasto będzie rzadkie)
Jakbyś chciała dać cukier waniliowy to mysi też być zmiażdżony na puder, bo inaczej będzie chrzęścił ;)
(Kiedyś próbowałam dać rodzynki, ale opadły razem z ciastem i wyszedł zakalec, mimo, że obtoczyłam je w mące ;) )
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Piec w 180 stopniach około 1 godzinę i 15 min. Spraewdzisz patyczkiem, bo czasem dłużej się piecze.
studzić w uchylonym piekarniku.
Acha, jakby Ci się za szybko przyrumieniał to musisz przykryć folią aluminiową bszczącym do góry.
Pozwolę sobie wkleić link z pewnego bloga z przepisem na taki niby sernik
http://mattkapolka.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?146639
Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Kwestia organizacji, ale generalnie proste wykonanie.
http://mattkapolka.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?146639
Bardzo smaczne i efektowne ciasto. Kwestia organizacji, ale generalnie proste wykonanie.
A ja jedynie zwrócę Twą uwagę na jedną rzecz - jeśli chcesz kupić twaróg we wiaderku to sprawdzaj skład!! Trzeba się naszukać prawdziwego twarogu, a nie jakiegoś szajs-mix-twarożku :/
Moja Mamcia do sernika dodaje rodzynki moczone przez prawie 24h (w ciągu dnia zalewa i następnego odcedza i dodaje do ciasta) w rumie :) przepłukuje rodzynki wodą, wsypuje je do miseczki, zalewa rumem i odstawia do nasiąknięcia - później one fantastycznie nadają smak i zapach sernikowi ;)
Moja Mamcia do sernika dodaje rodzynki moczone przez prawie 24h (w ciągu dnia zalewa i następnego odcedza i dodaje do ciasta) w rumie :) przepłukuje rodzynki wodą, wsypuje je do miseczki, zalewa rumem i odstawia do nasiąknięcia - później one fantastycznie nadają smak i zapach sernikowi ;)